Przyjrzałem się dzisiaj kwestii hipoteki (dotyczy serii B i D). Zastanawia mnie czemu w księdze wieczystej ZG1E/00075525/8 w dziale II nie ma właściciela, są tylko wpisy o dwóch wyodrębnionych lokalach należących do Landex. Przed wyodrębnieniem (październik 2014) w tej księdze był wpis o własności Landex. Pytanie zatem do kogo należy ten ponad hektarowy grunt?
Jeśli nie dojdzie do wykupu to należałoby skontaktować się z administratorem hipoteki, dla serii B jest to według noty informacyjnej z 2013 roku pan Miłosław Awedyk, radca prawny prowadzący działalność pod firmą Miłosław Awedyk Radca Prawny przy ul. Kościelnej 45E/19, 60-537 Poznań, posiadający numer identyfikacji podatkowej NIP: 783-145-89-52 oraz numer REGON: 300996958. Pod tym adresem zarejestrowana jest inna firma (KRS: 0000485766), ale jest też inny adres do pana Miłosława:
www.money.pl/rejestr-firm/nip/...Niestety nie udało mi się zdobyć numeru telefonu, gdyby komuś się udało to proszę o info. Warto byłoby dowiedzieć się jak została skonstruowana umowa pomiędzy PTI, a administratorem hipoteki. Możliwe jest zastrzeżenie w umowie, iż administrator hipoteki będzie zobowiązany do podjęcia określonych kroków prawnych pod warunkiem zapewnienia przez obligatariuszy środków na ten cel, w szczególności uiszczeniu opłaty sądowej od pozwu oraz pokrycia kosztów postępowania egzekucyjnego. Całkiem możliwe jest, że aby uruchomić proces trzeba by wnieść 5% wartości roszczenia, a to liczone jest od całości zobowiązania, czyli przykładowo od 4 mln byłoby to 200 tys. i wówczas byłoby bardzo ciężko zebrać taką kwotę przez poszkodowanych, no chyba że ktoś zainwestował np. milion to pewnie będzie mu bardzo zależało.
Więcej o funkcji administratora hipoteki:
www.korporacyjnie.pl/funkcja-a...