PARTNER SERWISU
sungnphe
311 312 313 314 315
Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 11 czerwca 2015 19:49:46 przy kursie: 63,95 zł
Właśnie rozpoczęła się letnia wyprzedaż na Steam.
TWOM przecenione o 50%. To z pewnością wpłynie pozytywnie na wynik II kwartału.
Przy okazji dodam, że na forum 11-bit admin wyjaśnił, że w przypadku każdego kwartału jest tak, że w wynikach uwzględniają pełne dane za dwa pierwsze miesiące oraz szacunkowy wynik za miesiąc trzeci - który z reguły niewiele różni się od późniejszych pełnych danych.

AnalizujWgrywaj
2
Wpisów: 171
Wysłane: 12 czerwca 2015 08:20:50 przy kursie: 63,95 zł
Potencjalna letniej wyprzedaży.
Pozwólcie że przytoczę fragment analizy Forbesa dot. zeszłorocznego Steam Summer Sale 2014:

"Tracking Steam’s stats reveals that at peak hours yesterday, Steam crossed the 8 million active user mark for the first time, 8,020,552 users, to be exact. Previous records included 7.5 million near Christmas 2013 and 7 million earlier in December. And it hit 6 million for the first time back in November 2012."

Innymi słowy: w szczytowym momencie zeszłorocznych salesów Steam osiągnął najwyższy wynik zalogowanych aktywnych kont użytkowników w swojej historii(!).

hello1

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 12 czerwca 2015 17:29:46 przy kursie: 65,48 zł
Nie wiem czy w końcu wszyscy widzieli, warto chyba jednak przytoczyć kwestię:

jakie dane znalazły się w raporcie za I kwartał

Cytat:
Raport finansowy za I kwartał 11 bit studios opublikowany w maju uwzględniał pełne dane sprzedażowe ze Steam (i innych platform) za styczeń i luty oraz szacowane dane sprzedażowe za marzec. Jeśli ostateczne dane marcowe będą nieco różniły się od danych szacowanych (doświadczenie mówi nam, że odstępstwa są niewielkie) to kwoty będą skorygowane w raporcie za II kwartał.

podkreślenie w cytacie moje.

niedźwiedź
70
Wpisów: 637
Wysłane: 12 czerwca 2015 18:57:28 przy kursie: 65,48 zł
a czy można księgować "szacowane dane sprzedażowe" jako przychody i zyski?

Frey
115
Wysłane: 12 czerwca 2015 19:12:43 przy kursie: 65,48 zł
Można - stąd potem korekty poszczególnych raportów.
TWOM w promocji -60% przez następne 48h na Steam. Ciekawe jak wysoko dotrze.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 czerwca 2015 21:07:55 przy kursie: 65,48 zł
niedźwiedź napisał(a):
a czy można księgować "szacowane dane sprzedażowe" jako przychody i zyski?

Można, a nawet trzeba, o ile da się sporządzić wiarygodne szacunki. Hmm, w sumie w raporcie nie było żadnej adnotacji na temat krótszego okresu sprawozdawczego, ale z informacji uzyskanych od spółki szacunki miały być dokonywane tylko przy raporcie rocznym, co prowadziło wprost do wniosku, że sprzedaż jest za 2 miesiące...

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 12 czerwca 2015 23:39:07 przy kursie: 65,48 zł
jak dla mnie to za duża przecena. Gracze zakodują cenę 7,59 EUR i po promocji będzie drastyczny spadek sprzedaży na STEAM i GR, jedyna nadzieja to pudełka i mobilki.
Jak teraz wycenić tą 4 pozycję? Ile to może być sprzedanych gier? 0,5mln czy 1mln?
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett
Edytowany: 12 czerwca 2015 23:39

niedźwiedź
70
Wysłane: 12 czerwca 2015 23:53:38 przy kursie: 65,48 zł
jest raport roczny
gdzieś zgubiło się 0.5 mln netto zysku
może ktoś to wyjaśnić
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 13 czerwca 2015 11:14:24 przy kursie: 65,48 zł
Jeśli spółka nie otrzyma dokładnych danych sprzedażowych za czerwiec przed publikacją raportu, to obecna pozycja na liście bestsellers nie ma znaczenia.
Osobom zbyt emocjonującym się tak dużą promocją cenową w obawie o przyszłą sprzedaż, chciałbym zwrócić uwagę, ze statystyki mówią o zwiększeniu wolumenu sprzedaży takich tytułów jeszcze przez pewien czas po zlikwidowaniu upustu - w porównaniu do okresu poprzedzającego promocję.
gentleman: co masz na mysli pytając o 0.5 czy 1 mln sprzedanych gier, bo zupełnie nie rozumiem... sumę egzemplarzy od premiery ?

gentleman
0
Wysłane: 13 czerwca 2015 12:34:24 przy kursie: 65,48 zł
aircanada15 napisał(a):

gentleman: co masz na mysli pytając o 0.5 czy 1 mln sprzedanych gier, bo zupełnie nie rozumiem... sumę egzemplarzy od premiery ?

oczywiście mam na myśli okres promocyjny, w końcu skok na steam z pozycji daleko za 200 na pozycję 4, a że steam liczy według przychodów to jak ocenić przychody z TWoM w okresie promocyjnym?

P.S.
chodzi mi o to, że nie wiem jak steam liczy przychody, czy w okresie promocyjnym zeruje licznik czy też wciąż sumuje przychody niezależnie od promocji. W 2gim przypadku oznaczałoby, że skok z pozycji 200 na 4 oznacza dużą liczbę sprzedanej gry w okresie promocyjnym a w przypadku 1szym już niekoniecznie.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett
Edytowany: 13 czerwca 2015 12:40

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 13 czerwca 2015 12:57:00 przy kursie: 65,48 zł
gentleman napisał(a):
aircanada15 napisał(a):

oczywiście mam na myśli okres promocyjny, w końcu skok na steam z pozycji daleko za 200 na pozycję 4, a że steam liczy według przychodów to jak ocenić przychody z TWoM w okresie promocyjnym?

P.S.
chodzi mi o to, że nie wiem jak steam liczy przychody, czy w okresie promocyjnym zeruje licznik czy też wciąż sumuje przychody niezależnie od promocji. W 2gim przypadku oznaczałoby, że skok z pozycji 200 na 4 oznacza dużą liczbę sprzedanej gry w okresie promocyjnym a w przypadku 1szym już niekoniecznie.

Steam liczy sprzedaż według wartości chwilowej - nie wiem dokładnie jaki przedział czasowy jest brany pod uwagę ale nie jest to zbyt długi okres czasu. Spędziłem nad tym sporo czasu ale nie da się tego ustalić nawet w przybliżonym stosunku. Nie jest to jednak na pewno liczone w dniach czy tygodniach. Jest to wartość chwilowa. Może minuty a na pewno nie więcej niż godziny.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Frey
115
Wysłane: 13 czerwca 2015 13:29:06 przy kursie: 65,48 zł
Zupełnie nie wiem skąd teza że TWOM sprzedaje się x10 więcej niż W3...
Już to kiedyś było wałkowane - więc w zakresie źródeł i szczegółów odsyłam do postów z grudnia, ale przypomnę, że Steam listę bestsellerów układa się według dochodu, a nie ilości sprzedanych sztuk - przy czym w przypadku promocji bierze się pod uwagę cenę pierwotną gry, a nie cenę promocyjną.
W tej sytuacji nie budzi wątpliwości, że TWOM sprzedaje się więcej niż wiedźmina 3, ale trochę ponad 3 razy, a nie 10...
Poza tym nieuzasadnione jest twierdzenie, że TWOM wskoczyło na szczyt z miejsca poniżej 200-go. W trzeciej setce TWOM co prawda bywało, ale były to (chyba ze dwa) krótkotrwałe epizody - związane z wprowadzaniem nowych promocji. Przez większość czasu mocno trzymało się ok. 150 miejsca. Jeśli uwzględni się zasady tworzenia listy bestsellerów, to wniosek nasuwa się jeden - że to bardzo wysoka pozycja i mamy do czynienia ze stabilną sprzedażą na naprawdę dobrym poziomie.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 13 czerwca 2015 13:49:03 przy kursie: 65,48 zł
Baks: Odnosnie listy bestsellers nie jest tak jak mowisz. O pozycji danej gry decyduje suma przychodu w pewnym krotkim okresie - nigdy nie podano dokladnie algorytmu, ale mozna zalozyc, ze jest to okres od kilku, az do 24 godzin. Dane sa odswiezane w krotkich interwalach, nie pamietam czy byla to minuta czy 5 min. Takze powiedzmy, ze z kazdym kolejnym odswiezeniem, z sumy przychodu branego pod uwage do rankingu obcinane sa najstarsze dane, a dodawane te najnowsze, z ostatnich minut.

baks
152
Wysłane: 13 czerwca 2015 14:55:40 przy kursie: 65,48 zł
aircanada15 napisał(a):
Baks: Odnosnie listy bestsellers nie jest tak jak mowisz. O pozycji danej gry decyduje suma przychodu w pewnym krotkim okresie - nigdy nie podano dokladnie algorytmu, ale mozna zalozyc, ze jest to okres od kilku, az do 24 godzin. Dane sa odswiezane w krotkich interwalach, nie pamietam czy byla to minuta czy 5 min. Takze powiedzmy, ze z kazdym kolejnym odswiezeniem, z sumy przychodu branego pod uwage do rankingu obcinane sa najstarsze dane, a dodawane te najnowsze, z ostatnich minut.

Nie mam zaarchiwizowanych tych danych z taką szczegółowością ale z analiz pamiętam, że dynamika jest tak duża, że nie jest możliwe aby to było 24 godziny. Wtedy niemożliwe byłoby aby spółka co kilkadziesiąt minut "łykała" wiele pozycji i to na szczycie TOP. Tam są dość duże różnice. Jak wyobrażasz sobie aby spółka z miejsca 100 w kilka godzin (2-3) znalazła się w TOP 10 jeśli sprzedaż w okolicach pozycji 100 jest według wykresów na poziomie 1-3% tych z 1-ej 10-ki. Jaką sprzedaż musiała by mieć w ciągu tych 2 godzin aby dostać się na pozycję 10 gdzie sprzedaż jest ponad 10 razy wyższa niż na pozycji 100. Ta teza się nie obroni, bo sprzedaż w 2 godziny musiałaby być taka jak tamtych spółek w 24 godziny .... warto to zrozumieć!!

Frey
115
Wysłane: 13 czerwca 2015 15:14:13 przy kursie: 65,48 zł
@ baks
ja też piszę tylko o Steam i mam świadomość, że tylko o sprzedaż na Steam Tobie chodzi.
Moim zdaniem jednak nie można tego tak liczyć. Według mnie każdy pakiet wiedźmina liczony jest osobno - jako osobna pozycja na liście. Nie można tego zliczać. Najlepiej z nich sprzedaje się "zwykły" W3, a skoro TWOM jest troszkę wyżej niż ten pakiet, to znaczy przy uwzględnieniu różnicy cen (pierwotnych a nie w promocji), że na każdą jedną sprzedaną kopię W3 przypadają trochę ponad 3 kopie TWOM.
Ale to i tak dużo - więc trzeba się cieszyć king
Pozdrawiam!
PS. Z tego co pamiętam to ta lista bestsellerów jest aktualizowana co jakieś 5 minut (ale mogę się mylić).

gentleman
0
Wysłane: 13 czerwca 2015 15:24:38 przy kursie: 65,48 zł
baks napisał(a):
...Jak wyobrażasz sobie aby spółka z miejsca 100 w kilka godzin (2-3) znalazła się w TOP 10 jeśli sprzedaż w okolicach pozycji 100 jest według wykresów na poziomie 1-3% tych z 1-ej 10-ki. Jaką sprzedaż musiała by mieć w ciągu tych 2 godzin aby dostać się na pozycję 10 gdzie sprzedaż jest ponad 10 razy wyższa niż na pozycji 100...

to akurat mogę sobie wyobrazić i jest to teoretycznie możliwe. Baks czy jesteś pewien, że ranking bestselerów jest liczony tylko z kilku godzin, jak wyżej opisałeś?
Warren Buffett

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 13 czerwca 2015 15:54:31 przy kursie: 65,48 zł
Baks: no wlasnie warto to zrozumiec, bo Ty wyraznie nie chcesz.
To chyba logiczne, ze tytul ktory debiutuje w danej godzinie lub wlasnie zaczal promocje, notuje ogromny skok przychodow, a z kazdym kolejnym interwalem jego przychod sumowany do listy bestsellers ciagnie go coraz bardziej w gore.
Prosty przyklad: gra X sprzedaje srednio 100 sztuk dziennie, nagle pojawia sie promocja na nia -50%. W ciagu pierwszej godziny kupuje ją 300 osób. Wtedy w rankingu bestsellers o jej miejscu decyduje przychód z tych 300 egzemplarzy + za poprzednie 23 godziny czyli jakies 96 sztuk. Po kolejnej godzinie w ktorej sprzedano znowu 300 sztuk, kalkulowany przychod jest juz z okolo 690 egzemplarzy itd.
Raczej nie jest to skomplikowany system.

niedźwiedź
70
Wysłane: 14 czerwca 2015 13:47:14 przy kursie: 65,48 zł
gentleman napisał(a):
baks napisał(a):
...Jak wyobrażasz sobie aby spółka z miejsca 100 w kilka godzin (2-3) znalazła się w TOP 10 jeśli sprzedaż w okolicach pozycji 100 jest według wykresów na poziomie 1-3% tych z 1-ej 10-ki. Jaką sprzedaż musiała by mieć w ciągu tych 2 godzin aby dostać się na pozycję 10 gdzie sprzedaż jest ponad 10 razy wyższa niż na pozycji 100...

to akurat mogę sobie wyobrazić i jest to teoretycznie możliwe. Baks czy jesteś pewien, że ranking bestselerów jest liczony tylko z kilku godzin, jak wyżej opisałeś?

na konkurencyjnym forum znalazłem taki wpis
forums.steampowered.com/forums...
"The Top Sellers list is based on revenue.

Typically it calculates revenue generated over the previous 24 hours, but since these holiday sales are so short, we've changed it to calculate top revenue from the most recent 3 hours. It basically tells you what the top selling games are right now."

żeby była jasność to wypowiedź z 2010 roku dotycząca letniej wyprzedaży i obecnie wcale tak być nie musi - daje to jednak pewne wskazówki
Edytowany: 14 czerwca 2015 13:51

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 14 czerwca 2015 14:27:23 przy kursie: 65,48 zł
Imho w czasie tej 10 dniowej intensywnej promocji liczba sprzedanych kopii TWoMa wzrośnie o co najmniej 20%. Może to być nawet i więcej ponieważ wiele osób miało zaplanowany jej zakup już dawno temu (spółka informowała o tym, że ma też podgląd ile osób zaznaczyło grę do "Wish list"). Im więcej osób zakupi TWoMa w promocji tym lepiej będzie się sprzedawał po tym okresie. Gra się ludziom bardzo podoba i polecają ją swoim znajomym - wystarczy przejrzeć np. Twittera. Jeśli gra do końca promocji będzie się sprzedawać w miarę dobrze (druga strona bestsellerów) to uważam, że zysk z samej tej wyprzedaży powinien przekroczyć 2 mln złotych.

W tym tygodniu na App Store zadebiutował Transistor. Jak pokazują wyniki gra sobie bardzo dobrze radzi. Jest w cenie 10$, ma Editor Choice i według mnie TWoM posiada nawet większy potencjał sprzedażowy. Jedyną różnicą jest to, że Transistor jest dostępny na telefony. Cenę 10$ za TWoMa uważam za realną i adekwatną (inne tytuły jak Broken Age czy Grim Fandango), zwłaszcza, że jest spore pole na przeceny.

baks
152
Wysłane: 14 czerwca 2015 14:39:57 przy kursie: 65,48 zł
aircanada15 napisał(a):
Baks: no wlasnie warto to zrozumiec, bo Ty wyraznie nie chcesz.
To chyba logiczne, ze tytul ktory debiutuje w danej godzinie lub wlasnie zaczal promocje, notuje ogromny skok przychodow, a z kazdym kolejnym interwalem jego przychod sumowany do listy bestsellers ciagnie go coraz bardziej w gore.
Prosty przyklad: gra X sprzedaje srednio 100 sztuk dziennie, nagle pojawia sie promocja na nia -50%. W ciagu pierwszej godziny kupuje ją 300 osób. Wtedy w rankingu bestsellers o jej miejscu decyduje przychód z tych 300 egzemplarzy + za poprzednie 23 godziny czyli jakies 96 sztuk. Po kolejnej godzinie w ktorej sprzedano znowu 300 sztuk, kalkulowany przychod jest juz z okolo 690 egzemplarzy itd.
Raczej nie jest to skomplikowany system.

Zapewniam Cię że jesteś w błędzie nie wiem czy miałeś matematykę w szkole ale nie jest to poprawne liczenie nie chce mi się robić Ci z tego wykładu bo akurat mam ciekawsze zajęcie. Mogę ten temat rozwinąć po niedzieli i sam zrozumiesz jak błędne było to założenie.
Wspomnę Ci tylko, że według moich "badań" gry plasujące się w okolicach 10 pozycji ZWYKLE osiągają wartości sprzedaży 30-50% gry plasującej się na 1 pozycji. Są oczywiście okresowe wahnięcia od tych wyników związane z różnymi premierami i promocjami. Należy przyjąć, że gra na pozycji 10 zgarnia średnio co najmniej 30% tej z 1 pozycji i zgarnia co najmniej około 10 razy więcej niż gra z pozycji 100. Lepsi z matmy sami sobie to łatwo policzą.

pisałem nie czytając wcześnie wypowiedzi "niedźwiedzia" ten wpis chyba rozwiewa wątpliwości wszystkich zastanawiających się nad tym tematem.
Tym bardziej świadczy to na jakim poziomie jest sprzedaż gier w chwili pojawienia się promocji.
To może napiszę w skrócie.
Jeśli gra sprzedaje się średnio 100 sztuk na godzinę i jest na pozycji ..... takie wyliczenie to bzdura - bo liczymy wartość.
Więc poprawne jest :
Jeśli gra XX sprzedaje się za 1000Euro/USD i jest na pozycji 100 a średnia dla gier z pozycji 10 jest 10tyś to aby wyprzedziła grę na pozycji 10 po 2 godzinach to :

w ciągu 22 godzin gra XX (z pozycji 100) sprzedała się za 22tyś.
w ciągu 22 godzin gra YY (z pozycji 10) sprzedała się za 220tyś !!!

w ciągu kolejnych 2 godzin gra YY sprzeda się za 20tyś
gra XX w ciągu tych 2 godzin musi się sprzedać za więcej niż 220+ 20 - 22 = 218 tyś Euro/USD
czyli za 109tyś/godz

Podsumowując aby w ciągu 2 godzin wyprzedzić grę z pozycji 10 gra z pozycji 100 musi się sprzedać w za wartość 11 razy wyższą niż ta z pozycji 10.

Myślę, że teraz nie ma problemu ze zrozumieniem tego. Oczywiście w sytuacji gdy zmieniono wagi wykresów wygląda to nieco inaczej i należy to brać pod uwagę.
Zastanawia mnie jeszcze , że podobnie chyba wygląda sytuacja przy wyprzedażach zimowych bo byłoby to logiczne i spójne względem tej strategii.
Edytowany: 14 czerwca 2015 14:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

311 312 313 314 315

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,381 sek.

uqyonphr
yczgbdri
hmvwqztt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mzxqijis
bmojlaau
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat