PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
4 5 6 7 8

ZORTRAX (Catalyst)

bedyn69
0
Wpisów: 9
Wysłane: 2 lipca 2015 19:48:35
Witam
Analizowałem dziś kapitalizacje 4 największych spółek z branży.Od ostatniej analizy którą robił Invista (w czasie emisji obligacji Zortrax chyba kwiecień 2014) wszystkie spadły o od 2,8 - 3,2 razy)
Porównałem też ich przychody z 2014 roku bo takie miałem dane do obecnej kapitalizacji i w przypadku spółek notowanych w USA wychodzi średnio 4-krotność , jedynie ska notowana w Niemczech- 9 krotność.
Jak to się ma do Zortraxu. Przychody w 1 kwartale /2015 - 7,7 mln czyli rocznie niech będzie 32 mln.
Czyli wycena analizując na podstawie przychodów 32*4 krotnośc= 128 mln
A oni się wycenili na 226 mln.
Chyba jakiś żart.I to nie chcą jeszcze udostępnić żadnej analizy (dzwoniłem dziś do nich z prośbą o porównanie wyceny z innymi s-kami z branży)
Według mnie szukają jeleni a miało być dyskonto dla obligatariuszy.
Poza tym nie widziałem żadnych prognoz na 2015 rok
Moim zdaniem żaden duży inwestor w to nie wejdzie (powinni wycenić akcje na max 10 PLN )
Może macie jakieś inne analizy lub przemyślenia?
Ja w to chyba nie wchodze chociaż miałem dużą ochote. Liczby mówią same za siebie.

Bill
0
Wpisów: 90
Wysłane: 3 lipca 2015 08:21:48
I tak sprzedadzą większość emisji, świetlanymi planami na przyszłość, kontraktami wartymi miliardy, przedstawienie siebie jako "Polski APPLE albo IBM". Brend i reklamę mają dobrą, a większość inwestorów to zwykli konsumenci nie patrzący na wskaźniki.

max80
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 lipca 2015 12:47:19

Kontrakt z DELL to fikcja hello1

szkoda, ze nikt nie wspomniał o fakcie, że wyemitowane obligacje w zeszłym roku nie
zostały jeszcze dopuszczone do obrotu giełdowego !!! Ciekawe z jakiego powodu ????
może podobnie potoczy się sprawa z Akcjami ????

Niech wyjaśnią dlaczego obligacje nie są jeszcze notowane, później zastanowię się nad decyzją inwestycyjną !

Bill
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 lipca 2015 13:14:34
Spółka chyba nie miała całego roku obrotowego zaraportowanego a to jest warunek wejścia na catalyst jeśli się nie mylę.

max80
0
Wysłane: 6 lipca 2015 19:16:48

Za ofertą stoją byli prezesi Domu Maklerskiego INVISTA DM dzięki której masa inwestorów
wtopiła na obligacjach i akcjach !!!!

Spółką sterują i oferują papiery były Dyrektor KNF-u (Jarosław Ostrowski) wyrzucony za
przekręty na lewych szkoleniach oraz Szczepan Dunin-Michałowski z DM Noble...

Pełnią bezpieczne funkcje dyrektorów w tym DOMU mAklerskim salute

Kolejna spółką która padnie lada moment, ktoś podobno dzwonił do DELL'a i nikt nic nie słyszał
o tym zamówieniu na drukarki binky

Drugi APPLE BUHAHAHAHBoo hoo!

ps. papiery finansowe za 2014 są już dawno, o wniosku do GPW o rejestracje obligacji cisza Liar

bondwizard
0
Wysłane: 7 lipca 2015 13:46:00
Swoją droga to ktos wie o co chodzi z tym że Mateusz Kowalik wysyła informacje o ofertach obligacji/akcji przeprowadzanych przez DM Invista i Ventus AM z tego samego maila w domenie gmail? Tj. obligacje.korporacyjne2015@gmail.com.

NASEVA
0
Wpisów: 19
Wysłane: 7 lipca 2015 17:56:03
Witam,

1. Obligacje.
Przedterminowy wykup w 2014 Wrzesien dotyczył tylko mikro inwestorów do 3 obligacji. Czy ktoś na forum ma info co z resztą? W ten piątek mija koljeny kwartalny okres odsetkowy. Do tej pory otrzymuje odsetki, choć czasami kwota różni się 1-2zł od tego co powinienem dostać. U was też?

Zastanawiam się czy nie powinniśmy zgłosić do spółki zbiorowego zapytania np. przez SII kiedy będzie debiut na catalyscie co do których nie ma przeszkód formalnych aby nastąpił w tym roku (raport za 2014 już jest).

2. Emisja akcji C
Zgadzam się, że wycena jest przeszacowana ogromnie. Przy rosnącej szybko konkurencji wycena 8x przychód za 2015 jest przesadzona 2-3krotnie.

Dodatkowo, mogło wam uknąć, że memorandum wskazuje potencjalny moment na emisje akcji 1 półrocze 2016. Nie precyzuje jednak, jak zamierza spełnić dwa wymagania formalne stawiane przez GPW:

link z warunkami:
www.gpw.pl/plik?ph_content_sta...

a. Publikacja 3 pełnych raportów finansowych za cały okres obrotowy
-w 2016 będą dostępne tylko 2 raporty bo pierwszy był za 2014

b. Kapitalizacji wszystkich akcji spółki min 15mln EUR(60mln PLN).
-Nie jest dla mnie oczywiste czy udana sprzedaż wszystkich akcji serii C (160tys akcji po 32,5pln za 5,3mln zl) implikuje od razu że kapitalizacja spólki (6,2mln akcji x 32pln) przkracza te kwotę, ponieważ oferowana ilość akcji 160tys stanowi mniej niż 3% wszysytkich akcji do tej pory.

Ze swojej strony kontaktowałem się z DM VentusAM ale doradca nie był w stanie mi dać jasnej odpowiedzi z tym ze obiecał że to zrobi dziś.

może jacyć eksperci mogą pomóc?

pozdrawiam,
Piotr Dzikowski

Richard69
0
Wpisów: 7
Wysłane: 7 lipca 2015 20:14:27
max80 napisał(a):

Kontrakt z DELL to fikcja hello1

szkoda, ze nikt nie wspomniał o fakcie, że wyemitowane obligacje w zeszłym roku nie
zostały jeszcze dopuszczone do obrotu giełdowego !!! Ciekawe z jakiego powodu ????
może podobnie potoczy się sprawa z Akcjami ????

Niech wyjaśnią dlaczego obligacje nie są jeszcze notowane, później zastanowię się nad decyzją inwestycyjną !

Jest takie powiedzenie:
- Jak głupi nie zrozumie, to sobie wymyśli.

I twój komentarz pasuje do tego jak ulał.

O kontrakcie z Dellem w zeszłym roku dość głośno było w mediach wszelakich, łącznie z tv..
Odnosze wrazenie, że jesli to nie podpucha i tania prowokacja z Twojej strony mająca na celu zaszkodzić emisji akcji - to potężna ignorancja i niewiedza.
Sam nie wiem co gorsze...

Kontrakt z Dellem już dawno zakończony.
Nie wiem kogo w Dellu pytałes, prawdopodobnie serwis sprzątający biurka...ale zostawie to bez komentarza bo żałosne jest nawet komentowanie tak niskich lotów komentarzy...

Ktokolwiek ma ochote - znajdzie nawet na tym forum dyskusje dot. obligacji, których w zeszłym roku emitent nie wprowadził, bo był paromiesięcznym startupem, a w tym roku juz informował o planach przedterminowego wykupu obligacji (np. artykuł na Stockwachu kilka dni temu: www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...)

Skoncz wiec umieszczać tu swoje idiotyzmy i niskich lotów wynurzenia, bo to chyba nie jest miejsce na takie niskie chwyty...

Richard69
0
Wysłane: 7 lipca 2015 20:28:05
max80 napisał(a):

Za ofertą stoją byli prezesi Domu Maklerskiego INVISTA DM dzięki której masa inwestorów
wtopiła na obligacjach i akcjach !!!!

Spółką sterują i oferują papiery były Dyrektor KNF-u (Jarosław Ostrowski) wyrzucony za
przekręty na lewych szkoleniach oraz Szczepan Dunin-Michałowski z DM Noble...

Pełnią bezpieczne funkcje dyrektorów w tym DOMU mAklerskim salute

Kolejna spółką która padnie lada moment, ktoś podobno dzwonił do DELL'a i nikt nic nie słyszał
o tym zamówieniu na drukarki binky

Drugi APPLE BUHAHAHAHBoo hoo!

ps. papiery finansowe za 2014 są już dawno, o wniosku do GPW o rejestracje obligacji cisza Liar

Nie wiem skąd wyssałeś swoje dyrdymały jakoby za spólką Zortrax stali wymienieni Panowie...ale chyba wypisujesz brednie w pełnym oderwaniu od rzeczywistosci.

Wskaż tylko na potwierdzenie powód z jakiego Zortrax miałby zaraz zbankrutować, bo akurat temat Zortraxa śledzę od początku - choćby z powodu jej olsztyńskiego, bliskiego mi, rodowodu i znajomosci ludzi, którzy z nimi wspólpracują..i jest dokładnie odwrotnie.
Miałem okazje równiez odwiedzić ich firme w intensywnym dla nich momencie, gdy byli po otwarciu ich Zortrax Store'u w Krakowie...
Nie masz pojcęcia o czym piszesz...albo po prostu cynicznie prowokujesz. W obu przypadkach to źle dla Ciebie.

Generalnie mam alergie na takie paszkwile i osobiscie jestem zdegustowany czymś tak słabym i niskim z Twojej strony...

Sorry... IMHO - powinna się Tobą zająć administracja tego serwisu.

Richard69
0
Wysłane: 7 lipca 2015 20:40:31
NASEVA napisał(a):
Witam,

1. Obligacje.
Przedterminowy wykup w 2014 Wrzesien dotyczył tylko mikro inwestorów do 3 obligacji. Czy ktoś na forum ma info co z resztą? W ten piątek mija koljeny kwartalny okres odsetkowy. Do tej pory otrzymuje odsetki, choć czasami kwota różni się 1-2zł od tego co powinienem dostać. U was też?

Zastanawiam się czy nie powinniśmy zgłosić do spółki zbiorowego zapytania np. przez SII kiedy będzie debiut na catalyscie co do których nie ma przeszkód formalnych aby nastąpił w tym roku (raport za 2014 już jest).

2. Emisja akcji C
Zgadzam się, że wycena jest przeszacowana ogromnie. Przy rosnącej szybko konkurencji wycena 8x przychód za 2015 jest przesadzona 2-3krotnie.

Dodatkowo, mogło wam uknąć, że memorandum wskazuje potencjalny moment na emisje akcji 1 półrocze 2016. Nie precyzuje jednak, jak zamierza spełnić dwa wymagania formalne stawiane przez GPW:

link z warunkami:
www.gpw.pl/plik?ph_content_sta...

a. Publikacja 3 pełnych raportów finansowych za cały okres obrotowy
-w 2016 będą dostępne tylko 2 raporty bo pierwszy był za 2014

b. Kapitalizacji wszystkich akcji spółki min 15mln EUR(60mln PLN).
-Nie jest dla mnie oczywiste czy udana sprzedaż wszystkich akcji serii C (160tys akcji po 32,5pln za 5,3mln zl) implikuje od razu że kapitalizacja spólki (6,2mln akcji x 32pln) przkracza te kwotę, ponieważ oferowana ilość akcji 160tys stanowi mniej niż 3% wszysytkich akcji do tej pory.

Ze swojej strony kontaktowałem się z DM VentusAM ale doradca nie był w stanie mi dać jasnej odpowiedzi z tym ze obiecał że to zrobi dziś.

może jacyć eksperci mogą pomóc?

pozdrawiam,
Piotr Dzikowski

---

Szanowny Panie,

prosze sie dokłądnie zapoznać z warunkami dopuszczenia akcji do obrotu na GPW.
znajdzie Pan informacje, ze publikacja wyników finansowych dotyczy dopuszczenia na rynek podstwwowy, ale nie na rownoległy - a na ten spółka może zostać dopuszczona bez tego wymogu. Kapitalizacja spółki jest dużo powyżej minimów podanych przez Pana. Wątpliwosci czy akcje sprzedane mają inną wartosc niż akcje w rękach głównych akcjonariuszy to jakiś absurd. Prosze wybaczyc, ale to troche niepoważne.

Kiedys dzwoniłem do któregos domu maklerskiego w ostatni dzien przyjmowania zapisów na jakieś ciekawe papiery. Mają w huk roboty w taki dzien.

Jesli ktos oddzwonił, to dobrze byłoby podac taką informację i info jak odpowiedzieli.

A w kwestii wyceny - był juz artykuł na Stockwatchu - była tam analiza wskazników itp... prosze sobie przeczytac bo niepotrzebnie Pan grzeje silniki ... Rozumiem przywilej zadawania pytan, ale tez trzeba chociaz wykonac minimum pracy by znaleźć odpowiedzi...zwłaszcza ze są dostępne dla wszystkich.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 7 lipca 2015 20:52:02
Hehe, nasz forumowy kolega Ryszard najpierw napiął się do granic możliwości a teraz językiem korpoludka dopisał piękną laurkę...

Ostatnie 7 wpisów kolegi - pochwalne peany w tematach Arrinery, Mikrokasy i Zortraksu. I dziwny zbieg okoliczności - w wszystkich przypadkach oferujący Ventus. Czy Pańska firma ma aspirację na bycie drugim Salwixem? Panie Ryszardzie czy tak słabo idzie dopinanie emisji papierów na GPW że trzeba agitować na publicznym i znanym forum?

Jeżeli tak to znaczy że wreszcie ludzie zmądrzeli, zaczęli wyciągać wnioski z własnych błędów i z obserwacji. I trzeba się z tego cieszyć.

Ryszardzie Pozdrawiam
PS. Nie denerwuj się tak i nie edyytuj po 10 razy postów bo niektórzy śledzą to forum Whistle
Edytowany: 7 lipca 2015 20:54

nickname73
0
Wpisów: 44
Wysłane: 9 lipca 2015 20:23:12
Dzisiaj po raz pierwszy nie otrzymałem w terminie kuponu za obligacje serii B (poprzednie 4 wpłaty były do dnia 09 przypadającego na miesiąc wypłaty). A to dziwne przecież pozyskali chyba jakieś środki finansowe z emisji akcji

SzymonJ
0
Wpisów: 27
Wysłane: 9 lipca 2015 20:58:05
Ja miałem taką sytuację w kwietniu tego roku. Bank zaksięgował odsetki na koncie 10 kwietnia (w piątek), choć datą płatności był 9 kwietnia (czwartek - a więc nie weekend). Miejmy nadzieję, że to tylko kwestia księgowania przelewów między bankami.

nickname73
0
Wysłane: 9 lipca 2015 21:00:28
Tylko że ja mam konto w millenium s.a. a oni wysyłają też z tego banku i płatność powinna być od razu zaksięgowana na moim koncie

PituPitu
0
Wpisów: 3
Wysłane: 9 lipca 2015 21:46:29
ING przelew zaksięgowany dzisiaj. Wydaje mi się że kwestia jest w księgowaniu transz w bankach. Kiedyś dostałem przelew po 3 dniach - przelew był wysłany w terminie ale banki jak widać księgują różnie...

mrmrooz
0
Wpisów: 193
Wysłane: 9 lipca 2015 23:39:49
A w mBanku znowu nie ma w terminie...

Pozdrawiam
Michał M

NASEVA
0
Wpisów: 19
Wysłane: 10 lipca 2015 00:30:22
Witam
Jeśli chodzi o formalne kryteria to do tej pory nie dostałem odpowiedzi ani z Zortrax ani VentusAM. Najprawdopodobniej ze względu, że zakomunikowałem rezygnację z objęcia akcji.

Jeśli Zortrax faktycznie planuje wejście na NC a nie na GPW to formalne kryteria odpadają. Natomiast odniosłem wrażenie z lektury Memorandum że wchodzą na rynek regulowany a nie równoległy.

Jeśli chodzi o wycenę Zortrax 8x Przychody, proszę zestawić ze średnią 3.25x cena/sprzedaż dla 4 największych spółek pod kątem sprzedaży:

Stratasys (SSYS.US)
Sales=$750m
Price/Sales=2.25

Zakupił MakerBot w 2013

3D Systems (DDD.US)
Sales=$650m
Price/Sales=2.96

Materialise (MTLS.US)
Sales=$81m
Price/Sales=4.52

ExOne (XONE.US)
Sales=$43.9m
Price/Sales=3.25

do poczytania
3dprintingindustry.com/2015/03...

ps. Richard69 proszę jeśli komentuje Pan moje wpisy proszę o kontruktywną krytykę.

z poważaniem,
Piotr Dzikowski

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 lipca 2015 00:44:33
To może ja się włączę w dyskusję. Od kiedy to rynek "kupuje" wskaźnik C/P a nie C/Z? Bardziej miarodajne byłoby porównanie kwartalnego wyniku wszystkich wymienionych spółek. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę fakt, że Zortax jest spółką nadal małą, co daje jej oczywiście z jednej strony większe możliwości wzrostu, z drugiej zaś implikuje większe ryzyka. Podstawowe pytanie jakie każdy powinien sobie zadać dotyczyć powinno przewag konkrecyjnych i umiejętności spółki w zakresie sprzedaży. Ten ostatni aspekt bywa przez wielu niedoceniany, ale z jakiegoś powodu Redbull kosztuje w sklepie 5 zł, a Tiger tylko 2...

nickname73
0
Wysłane: 10 lipca 2015 15:56:09
Kupon zaksięgowany. Zmienili rachunek na Toyota Bank i pewnie dlatego dzień później.

max80
0
Wysłane: 10 lipca 2015 18:08:02
Ciekawe jak wyszła emisja akcji ????

Ktoś coś wie ? bo cisza starszna Boo hoo!

W Ventusie nic nie chcą powiedzieć Liar

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat