PARTNER SERWISU
fbatoqkf
110 111 112 113 114

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 17 grudnia 2015 16:45:43
Jakiś nowy troll się tu pojawił. Szkoda, że ma taką sr...., że pisze w takim tempie iż ciężko część wypowiedzi zrozumieć.

@ obligofighter
Proszę o przetłumaczenie bo to raczej nie po polsku. Prawie żadne ze zdań nie do zrozumienia.
Cytat:
Stary ale zrobiłeś głęboką analizę tyle to każdy wyczyta. Wynika z tego że główne zobowiązania spółki to obligacje 33,4 mln. pytanie nie jest o bilan a o RZiS jak wygląda. Z tego co pisał prezes do Nas to niby spółka zaczyna domykać biznes na bieząco. Istotne jest aby się zamykała a nawet generowała nadwyżki finansowe. Bo jeżeli z 33,4 mln zobowiązań znaczna większość jak nie całość z obligacje. Wtedy genralnie spółka jest można opowiedzieć obligatariuszy. Jak wyciagasz obligacje i koszty obligacji to masz kapitał dodatni. TAK?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 grudnia 2015 17:34:05
W mojej opinii jasnym jest, że korzystniejsza jest likwidacja, bo wtedy otwiera się możliwość próby odzyskania majątku, który został spisany, czyli pożyczek do spółek zależnych itd. Trwanie spółki przy życiu, to coraz mniejsze szanse na odzyskanie pieniędzy.

kulcikriu
0
Wpisów: 27
Wysłane: 17 grudnia 2015 22:55:15
Piotrek76 napisał(a):
Jeszcze jako ciekawostka - jak wszyscy robią biznes na wierzytelnościach, tylko nasza "Perła " popłynęła - "miszcz" (...) jako jedyny chyba w kraju zbankrutował na tej działalności :) Jak go kiedyś spotkam chyba mu pogratuluję:)

obligacje.pl/pl/a/kolejny-wind...

Jeśli wziąć pod uwagę, że 'zarobił' na tej perle więcej, niż ta perła kiedykolwiek zarobiła, to słowo 'zbankrutował' nie jest tu chyba właściwym określeniem. Ironia zupełnie nietrafiona.
Polecam wątki Uboat, PCZ...
Może pozwolą Ci lepiej zrozumieć w co tu się gra...

Piotrek76 napisał(a):

Dobrze że się odezwałeś. Jak realizujesz swoje działania ?
Piotrek

Złożyłem zawiadomienie. Byłem już raz wezwany na dodatkowe zeznania.
Ot co, żarna mielą.
Widać to chociażby po 'biegunce' wpisów osób przekonujących do darowania długu, bo układem to trudno nazwać.

Naprawdę ktoś jeszcze tutaj myśli, że propozycje konwersji wynikają z chęci ratowania spółki?
Powtórzę - choć jak napisał trafnie klasyk w innym miejscu: "Szkoda strzępić ryja" -

kulcikriu napisał(a):

Wybaczcie ostre słowo, ale propozycja układu jest niczym innym jak dalszym szukaniem baranów...
Jeśli jeszcze ktoś nie pogodził się ze stratą to chyba głównie to zaciemnia mu obraz.

Mówicie o nadziei jeśli zgodzicie się na konwersję? Proszę mnie nie rozśmieszać. Widziałem co spółka potrafiła zarobić mając do dyspozycji nasze 30 mln zł. Wiem ile zarobi nie mając nic.

Oczywiste jest dla mnie, że kiedy właściciel wierzy w ten biznes, to dokapitalizowuje spółkę, wykłada kasę,
płaci odsetki...
Takim gestem naprawdę nietrudno byłoby przekonać wieeelu do restrukturyzacji zadłużenia.
Zarząd doskonale o tym wie.
Każda inna propozycja niestety nie jest chęcią ratowania spółki, lecz rozmydlaniem sytuacji, wydłużaniem procesów...

W naszej sytuacji, najlepiej byłoby, żeby ta 'grecka tragedia' nie trwała już długo, bo o ile odzyskane kwoty w obu przypadkach będą zbliżone do 0 zł, to dysponując faktami w postaci upadłości, realnej wierzytelności, i poniesionej na niej straty, wiem od czego zacząć, by zacząć odzyskiwać nieco więcej.

Tymczasem, za 1,5 roku, kiedy już zarząd zmieni się czwarty raz, będziecie właścicielami śmieciowych akcji spółki, której mimo darowania długu wciąż 'jakoś nie idzie', i tym razem zgłosi wniosek o upadłość, ale już likwidacyjną, na której przeprowadzenie nie będzie nawet środków, sami zwątpicie kto, i w jakim stopniu do tego się przyczynił. Tak wyglądają Wasze 'nadzieje' w praktyce...

Obligofighter
0
Wpisów: 9
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:04:19
Ja mam pytania:
Do Syndyka:
- Panie Syndyku niech Pan w końcu publicznie zajmie stanowisko w sprawie czy mamy szansę na odzyskanie naszych należności, czy to co Pan pisze, że jest Pan przychylny układowi to prawda?
- Czy Pan działa w celu umożliwienia przynajmniej częściowego zaspokojenia poprzez układ naszych wierzytelności?
- Czy ma Pan nas gdzieś, ponieważ informacje są sprzeczne. Pisze Pan, że jest szansa, bo inwestor może wykorzystać Spółkę jako wehikuł oraz 10 mln straty podatkowej. OK, ale jaki inwestor wejdzie do Spółki w upadłości likwidacyjnej. Chyba tylko szaleniec?
- Publicznie mówi Pan o układzie, a pracownikom o sprzedaży firmy co oznacza defacto likwidację? Skąd te rozdwojenie jaźni?
- Próbujemy skontaktować się z Panem i porozmawiać, ale zawsze albo Pana nie ma albo jest Pan zajęty...
Jeżeli doprowadzi Pan do odzyskania naszych środków na co mocno liczymy to będzie Pana sukces a porażka byłego Zarządu, że nie potrafił tego zrobić, a jak nie odzyskamy naszych środków to będzie kolejna porażka Wrocławskiego Sądu Upadłościowego z tematem układu (zachęcam do lektury GANTA), który najpierw zgodził się na otwarcie układu, a później zostawił Wierzycieli z niczym. Czy to taki sam przypadek? Czy to tradycja Sądu Wrocławskiego?
Ja wierzę w to, że Syndyk nie ma nas w d... i w to, że dąży do układu, ale coraz bardziej mam obawy i widzimy to wszyscy, że to jest tylko zasłona dymna dla nas. Chodzi o to, żebyśmy siedzieli cicho i może dostaniemy ochłapy…
Czy syndyka celem nie powinno być jak największe zaspokojenie wierzycieli a mając na uwadze postanowienie sądu o otwarciu postępowania upadłościowego z możliwością zawarcia układu jednak dążenie do tego układu czy pozostawienie Nas samym sobie?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:51:42
Cytat:
to będzie kolejna porażka Wrocławskiego Sądu Upadłościowego z tematem układu (zachęcam do lektury GANTA), który najpierw zgodził się na otwarcie układu, a później zostawił Wierzycieli z niczym. Czy to taki sam przypadek? Czy to tradycja Sądu Wrocławskiego?

Sąd we Wrocławiu ws Ganta przychylił się do upadłości likwidacyjnej, ale nie podjął postępowania ze względu na brak środków w spółce do jego przeprowadzenia.

Obligofighter
0
Wysłane: 18 grudnia 2015 10:17:30
O widzę żę Syndyk odwraca kota ogonem. Każdy kto był w umoczony w obligacje Ganta tak jak Ja i czytał raporty giełdowe to wie, że w pierwszej kolejności była upadłość z możliwością zawarcia układu, następnie kasa wypłynęła ze spółki i została wydmuszka. Nie pozostało sądowi nic jak zmienić postępowanie układowe na likwidacyjne. Z tego co widzimy tutaj jest TAK SAMO.!!!!

Do dzisiaj siedzę i czekam na środki z GANTA.Od kogo mam sobie je wziąć??????

Obligofighter
0
Wysłane: 18 grudnia 2015 10:19:34
anty_teresa napisał(a):
W mojej opinii jasnym jest, że korzystniejsza jest likwidacja, bo wtedy otwiera się możliwość próby odzyskania majątku, który został spisany, czyli pożyczek do spółek zależnych itd. Trwanie spółki przy życiu, to coraz mniejsze szanse na odzyskanie pieniędzy.

Widzę że nie znajomość prawa szkodzi. Dochodzenie roszczeń od jakichkolwiek spółek jest możliwe zawsze. I nie ma tutaj do znaczenia czy spółka jest w likwidacji czy jest w układzie czy normalnie działa.
Jeżeli masz pożyczki to egzekwujesz i tyle.
Różnica polega na tym że jeżeli robi to syndyk w postępowaniu likwidacyjnym to zaspokaja siebie i swoje koszty, czyli włada do swojej kieszeni. Jeżeli robi to spółka to idzie to do spółki
Proste i logiczne.

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 18 grudnia 2015 10:22:37
kulcikriu napisał(a):

Piotrek76 napisał(a):

Dobrze że się odezwałeś. Jak realizujesz swoje działania ?
Piotrek

Złożyłem zawiadomienie. Byłem już raz wezwany na dodatkowe zeznania.
Ot co, żarna mielą.
Widać to chociażby po 'biegunce' wpisów osób przekonujących do darowania długu, bo układem to trudno nazwać.

Naprawdę ktoś jeszcze tutaj myśli, że propozycje konwersji wynikają z chęci ratowania spółki?
Powtórzę - choć jak napisał trafnie klasyk w innym miejscu: "Szkoda strzępić ryja" -

Popieram twoje działanie gdyż tak samo postąpiłem. Niektórzy jeszcze się tu na forum łudzą, że odzyskają zainwestowane pieniądze zgadzając się na tę "ugodę" a zgodnie z prawdą, jak sam trafnie stwierdziłeś po prostu na zwykłe darowanie długu bo inaczej tego nie można tego nazwać. Szkoda tracić czas i energię na szukanie pieniędzy, jak słusznie ktoś wcześniej zauważył, tam gdzie ich nie ma. Lepiej skierować swoje działania na ściganie i ukaranie osób, które są odpowiedzialne za wyprowadzenie pieniędzy obligatariuszy z EKA bo wygląda na to, że tu są większe szanse na pomyślne zakończenie sprawy niż na odzyskanie nawet części pieniędzy z proponowanej ugody.

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 18 grudnia 2015 10:24:24
Echh Gant dał mi już szkołę... występujesz ( wystąpiłeś może ) do sądu o dokumenty do wszczęcia egzekucji? Zgadzam się z Tobą, zresztą syndyk napisał do samo... decyzją spółki jest czy będzie dochodzić roszczeń względem poprzedniego zarządu. Po układzie może od roszczeń odstąpić, albo ściągać wierzytelność jak od każdego innego dłużnika...

Piotrek

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 grudnia 2015 12:13:29
Obligofighter napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Widzę że nie znajomość prawa szkodzi. Dochodzenie roszczeń od jakichkolwiek spółek jest możliwe zawsze. I nie ma tutaj do znaczenia czy spółka jest w likwidacji czy jest w układzie czy normalnie działa.
Jeżeli masz pożyczki to egzekwujesz i tyle.
Różnica polega na tym że jeżeli robi to syndyk w postępowaniu likwidacyjnym to zaspokaja siebie i swoje koszty, czyli włada do swojej kieszeni. Jeżeli robi to spółka to idzie to do spółki
Proste i logiczne.

A mnie się zawsze wydawało, że upadłość to forma ochrony przed wierzycielami. Że nie można iść do sądu, zdobyć nakazu zapłaty i pójść odzyskiwać majątek. No cóż... Pewnie się mylę. Mnie się także wydawało, że jeśli zaspakaja wierzycieli syndyk, to syndyk dysponuje majątkiem i ma prawda do dysponowania nim czy egzekwowania. W układzie wierzycieli zaspakaja spółka. Kto jest bardziej wiarygodny?

Janekkow
0
Wpisów: 4
Wysłane: 21 grudnia 2015 08:22:57
markosw napisał(a):
Po przeglądnięciu raportu to rzeczywiście jest wzorcowy bankrut. Nawet brak obsługi zadłużenia z tytułu wyemitowanych obligacji na kwotę 28,5 mln zł niewiele dało. Bez dokapitalizowania spółki wszelkie sztuczki z zamianą obligacji na akcje przedłużą tylko nieco istnienie spółki i dadzą złudne nadzieje na odzyskanie choćby części zainwestowanego kapitału. Dokapitalizowanie spółki w niezbędne miliony na dalszą działalność EKA może być moim zdaniem przeprowadzone tylko na dwa sposoby tj. przez: znalezienie inwestora strategicznego (wątpię czy znajdzie się chętny) lub przeprowadzenie emisji akcji. W przypadku tego drugiego wariantu to jestem ciekaw ilu obecnych obligatariuszy, którzy zostaną nowymi akcjonariuszami EKA (będą posiadali ok. 90% ogółu akcji w przypadku wejścia w życie proponowanej ugody) wyłoży kolejne pieniądze na zakup śmieciowych akcji? Oczywiście znów będą zachęcani, tak jak obecnie przez różne osoby, że jeżeli tego nie zrobią to nastąpi likwidacja spółki i brak jakiegokolwiek sposobu odzyskania zainwestowanego wcześniej kapitału. Może nie ma co się oszukiwać tylko wprost zapytać kto jest chętny na wyłożenie kolejnej kasy na ratowanie spółki i nie ma tu znaczenia czy będzie to objęcie kolejnej emisji obligacji, czy akcji.

Nie wygląda to faktycznie po bilansie korzystnie. Na dzień dzisiejszy moim zdaniem obligatariusze i tak już są „właścicielami“ spółki, Zgadzam się z tobą że trzeba znaleźć inwestora zainteresowanego dokapitalizowaniem na 100%. Pytanie czy taki inwestor wejdzie do spółki w likwidacji lub w układzie? Śmiem wątpić. Logicznie sobie odpowiedz na to pytanie. Nie niewejdzie. A czy wszedłby gdyby spółka była normalnie funkcjonującym podmiotem. Też logidznie sobie odpowiedz. Pewnie tak. Ja uważam osobiście że ani złotówki nikt nie dołoży dołożyliśmy razem już 30 mln PLN.

Janekkow
0
Wpisów: 4
Wysłane: 21 grudnia 2015 08:28:03
markosw napisał(a):
Ja nie zamierzam dawać pełnomocnictwa jakiemuś radcy prawnemu i wyrażać zgody na ten układ, którego pewne zapisy są dla mnie niezrozumiałe. Mam prostą zasadę skoro czegoś nie rozumiem to nie podpisuję. Przede wszystkim dla mnie niezrozumiały jest podział przez 10 istniejących akcji, dzięki czemu powstaną akcje o wartości nominalnej 0,01 zł a następnie nowa emisja prawie 3 miliardów akcji aby wymienić je na wszystkie wyemitowane obligacje. Przecież ten sam efekt osiągnie się bez splitu akcji emitując ich ilościowo dziesięć razy mniej (o wartości nominalnej takiej jakie mają obecnie te akcje tj. 0,10 zł) z przeznaczeniem na operację konwersji obligacji. Ponadto po przejrzeniu raportu nie bardzo mogę doszukać się powodów optymizmu prezesa dotyczącego rentowność EKA już z początkiem roku, skoro po niecałych 8 miesiącach tego roku koszty działalności spółki są prawie 4-krotnie wyższe od przychodów dając stratę większą niż za cały ubiegły rok tj. w okresie gdy jeszcze były obsługiwane wszystkie wyemitowane obligacje a jednocześnie spółka nie przeszła wówczas tak "głębokiej restrukturyzacji kosztowej" jak w tym roku.
Ponadto nie mam żadnej pewności, że wyrażając zgodę na zaspokojenie mojej wierzytelności śmieciowymi akcjami EKA nie przyczynię się do tego, że ta ugoda może zostać wykorzystywana przez Pawłowskiego do obrony przed odpowiedzialnością karną (doszło do ugody i nie ma już pokrzywdzonych więc w czym problem).

Dobra informacja jest taka, iż dziś otrzymałem jako pokrzywdzony zawiadomienie z prokuratury o wszczęciu 8 grudnia śledztwa w sprawie Pawłowskiego, w którym to piśmie podano numery art. KK za które jak sprawdziłem grozi odsiadka do kilku lat. Tak więc Pawłowski powinien już szukać dobrego adwokata.

Markosw nie wiem czego nie rozumiesz. Podziału akcji czy ogólnie. To jak inwestowałeś w obligacje skoro nie rozumiesz że spółka to bankrut w obecnym stadnium postępowania likwidacyjnego i musimy jakoś razem działać w celu odzyskania swoich pieniędzy. Moim zdaniem nie ma znaczenia ile akcji i po ile czy 0,01 zł czy 0,10 zł i jaka cena. W co do raportu to sam piszesz żę jest za 8 mcy. Z tego co ja sami tutaj widzimy co piszą. To spółka ponoc ma w wynikach przychodów i kosztów bierzących wyjść na zero albo z plusem. A nie w tamtych osmiu miesiącach. W ostatním kwartale a nie w 3 kwartale. Z pisma prezesa zrozumiałem że przeprowadzono od sierpnia restrukturyzację spółki a raport sam piszesz żę masz do sierpnia. Odpowiedzialność byłego zarządu to jest co innego spółka która funkcjonuje zawsze ma taką możliwość i my jako jej akcjonariusze możemy tego oczekiwać i żądać. Mam informacje że takich postępowań może być więcej. Nie przeceniałbym jednak tego co otrzymałeś bo znając trochę prawo karne to najpier robi sie dochodzenie w sprawie, a nie przeciwko więc pewnie będziesz przesłuchiwany jak otrzymałeś zawiadomienie oraz pewnie my inni także. A zanim dojdzie do dochodzenia przeciwko to minie dwa trzy lata.

Merkantylny Fachowiec
0
Wpisów: 2
Wysłane: 21 grudnia 2015 09:16:24
W weekendowym wydaniu Parkietu był poniższy artykuł:

www.parkiet.com/artykul/145408...

Generalnie oceniam go dla Nas jako wierzycieli na pozytywny. Szkoda tylko że te zmiany wchodzą tak późno bo łatwiej byłoby spółkę uratować.
Dla Nas wierzycieli dobre jest to że mając na uwadze te zmiany Syndyk musi dążyć do układu z wierzycielami a nie likwidacji. Jak położy tę spółkę publiczną a to rozniesie się po rynku na 100% to nikt nigdy nie zawierzy my że może przeprowadzić skutecznie restrukturyzację a mając na uwadze powyższe zmiany w prawie takie doświadczenie w skutecznej restrukturyzacji przedsiębiorstwa jest dla niego na plus. Chyba większość przyszłych sytuacji ze spółkami w upadłości będzie rozwiązywana pozytywnie dla wierzycieli.

Ja liczę na zyski z przedsięwzięcia. Faktycznie oprócz tej spółki reszta wyszła z dołów.

mori
0
Wpisów: 127
Wysłane: 21 grudnia 2015 09:51:18
a ja tak z ciekawości zapytam adminów:
czy te wszystkie 'nowe osoby' wypowiadające się tylko w topie EKI
logują się z unikalnych IP? :P

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 21 grudnia 2015 10:15:56
Też mnie zastanawia duża liczba osób, które zarejestrowały się na SW 16 grudnia, lub w okolicy tej daty i w swych komentarzach są dość przychylni "układowi" z "nowym" zarządem.

Piotrek76
0
Wysłane: 21 grudnia 2015 11:01:05
Owszem, ale pewnie nie jeden z "nowych" jest tak samo jak ja umoczonych w toksycznych papierach. Wcześniej nie logowałem się na forum, bo i po co? Teraz mam nadzieję że przeczytam jakąś wartościową opinię, a może moja opinia pomoże ogółowi.... NIe sprzpyjam poprzedniemu zarządowi, sprzyjam jedynie próbie odzyskania pieniędzy. I niestety uważam że z likwidacji nic nie uzyskamy, no może 1gr na każde zainwestowane 10 zł...

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 21 grudnia 2015 12:29:30
Nadal liczycie na odzyskanie jakiejkolwiek kasy???
Edytowany: 21 grudnia 2015 12:29

Piotrek76
0
Wysłane: 21 grudnia 2015 13:29:27
owszem napisałem chciałbym odzyskać coś więcej niż 1 promil zainwestowanych środków...

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 21 grudnia 2015 14:04:38
Ważne jest aby się pogodzić z utartą kasy w 100% (komfort psychiczny), a to co odzyskasz będzie jako bonus w przyszłości - przetestowane na sobie - tylko z MINOX-a odzyskałem - GANT, GCi, RODAN z tego będzie zero - na szczęście poniżej 10 tysi
Edytowany: 21 grudnia 2015 14:05

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 21 grudnia 2015 20:44:18
Dziś dostałem emaila od pana radcy prawnego, który niecierpliwi się i dopytuje, czy wysłałem już podpisane dokumenty dotyczące ugody. Ponadto informuje mnie w tym emailu, że jeżeli mam wątpliwości i pytania to chętnie zatelefonuje do mnie. Mam dość telefonów od wszelkiego rodzaju doradców finansowych, ubezpieczycieli i bankowców, którzy w trosce o moje finanse potrafią skutecznie uprzykrzyć mi życie, więc raczej nie skorzystam z tej oferty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

110 111 112 113 114

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,738 sek.

atewucbu
mdomaffx
rjebxauj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
huhwipyq
mymwmopw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat