chris_martin napisał(a):lelo-pakero napisał(a):Cytat:Budzet Industriala to 5-6 mln.....
Z tego co pamiętam spółka informowała o 4 mln na produkcję i 1 mln na marketing.
Cytat:gdyby to był sukces na miarę TWOM ( a CEO twierdzi ze ma większy potencjał i bedzie to seria gier)... Mielibyśmy po jakimś czasie 1-2yrs ponad PLN 100 mln gotówki w kasie na Industrial 2. 3,4, ..... Etc
A wyobrażasz sobie, żeby prezes spółki twierdził, że ich nowa gra ma mniejszy potencjał sprzedażowy i generalnie, że nic dwa razy się nie zdarza - odnośnie sukcesu TWOM?
Budżet zapewne przekroczy PLN 8 mln.?poczytaj raporty kwartalne: strukturę kosztów
lelo
ja nie siedzę cały czas czekając na posta do odpowiedzi........
Moje założenia uwzględniały nieco lepszy wynik 3 kwartału nie znając jeszcze tego wyniku. Chyba nie trudno się domyśleć, że ten wynik powinien być skorygowany o 1,5-2mln do poziomu
13-15mln. Tylko jak mówi Teresa ten wynik już dla większości nie ma większego znaczenia - bo graczy interesuje trailer Industriala a niektórych czy konsole wypadną dobrze, bardzo dobrze czy słabo.
Dla mnie najistotniejsze jest jaki zysk do końca 2017 przyniesie Industrial a jeszcze większe jakie produkcje będą po Industrialu.
Jeśli Industrial będzie sukcesem i da w ciągu roku (koniec 2017) 40 mln zysku lub więcej i wokół niego powstanie seria kontynuacji które będą podobnym sukcesem - uznam to za swój sukces.
Nie mam jakiś konkretnych poziomów kursów czy zysków spółki na kolejne lata - bo byłaby to dziecinada.... mnie interesuje sposób i jakość rozwoju spółki i dalsze perspektywy.
Nie da się aby spółka rosła co roku po 700%. Mi wystarczy jak średnia w skali 57- lat będzie podobna jak w tym roku czyli powyżej 30% - dla mnie to wystarczy aby inwestować w spółkę.
Większych zwrotów nie dostaniesz w żadnych innych instrumentach na rynku finansowym.
Można wybrać inną bardziej ryzykowną spółkę - która może dać potencjalnie większe zwroty .... jednak przy większym poziomie ryzyka.
chris_martin
Ze zwiększeniem kosztów chyba można się zgodzić ze względu na znaczne wydłużenie okresu produkcji i zakresu prac. Już wcześniej mówiono o kosztach większych niż przy TWOM.
Jednak w momencie ostatniej znanej mi informacji (oficjalnej na WZA) o kosztach ogólnie był już znany zakres prac i przesunięcie terminu na połowę przyszłego roku. Od tego czasu nastąpiło prawdopodobnie drobne skorygowanie terminu (sprecyzowanie) konkretnie na późną jesień.
Wydaje mi się to w pełni uzasadnione z kilku względów. Znają już w dość dużym przybliżeniem harmonogram prac i ocenili ile to zajmie. Ocenili jaki miesiąc byłby najlepszy pod względem produkcyjnym i marketingowym. Być może do tego zostanie dopasowany zakres i terminowość prac.
Jak wiemy konsole były w pełni gotowe już w październiku wraz z certyfikatami czekali tylko na najdogodniejszy termin .... i tak powinno być.
Wydaje mi się, że termin promocji będzie zbliżony do terminu TWOM.
Wcześniej mówiło się, że koszty będą 2 razy wyższe 3-4 i około 1mln na marketing. Wydaje mi się, że koszt można o 1-2 mln zwiększyć czyli 4-6 mln na produkcję a marketing także prawdopodobnie może wzrosnąć. Z wypowiedzi spółki wynika, że poziom marketingu będzie dostosowany do potrzeb. Jeśli ocenią, że podwojenie marketingu pozwoli zwiększyć o np 20-25% sprzedaż to sądzę, że nie zawahają się i będzie to słuszne posunięcie.
Stąd koszty 8mln wydają mi się dość prawdopodobne i zasadne.
Z drugiej strony jeśli spółka ma zamiar sama wydać konsole to budżet 1mln wydaje mi się zbyt mały stąd podwyższenie budżetu do 2-3 mln nie wyda mi się dziwne - co więcej może być konieczne. Stąd te 8mln.
Wspomniane 30mln na plus może komuś wydawać się dziwne to zależy jak do tego podejść. Mówienie o potencjale gry której nikt (poza partnerami finansowymi) nie widział jest niepoważne.
Jednak biorąc pod uwagę, że wszystkie gry były bardzo dobrej jakości a każda z kolejnych była lepsza można oczekiwać, że Industrial przy większej grupie docelowej daje dużą szansę na wypracowanie zysku nie mniejszego niż TWOM.
Nie należy pisać o większym sukcesie zdarzaniu się czegoś pod rząd itp.
Industrial jest kierowany do dużo szerszej grupy graczy i z tego powodu powinien się sprzedać co najmniej w podobnej ilości sztuk. Biorąc pod uwagę wyższą cenę - to nawet jak się sprzeda nieco mniej to i tak zarobi nie mniej niż TWOM. Konsole wydawane samodzielnie dadzą około 2 razy wyższy zysk jednostkowy. Dalsze rozważania na ten temat przed trailerem i poznaniem założeń lub kategorii gry i gameplaya są raczej bezsensowne.
To coś jak liczenie piasku na pustyni ..... będąc w kraju ...
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)