5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
12 stycznia 2016 23:24:34
przy kursie: 73,40 zł
@Rekinek, zgadzam się z Twoim poglądem na temat Pana Rynku. Oczekiwania wobec konsol są neutralne, że przyniosą ROI na poziomie wersji PC. Spektakularny sukces może być impulsem do kolejnych wzrostów. Czasu do rozpoczęcia akcji Industrial jest również niewiele i jak sądzę będzie to okazja na zagranie na marzeniach. Rozproszony akcjonariat 11b jest sporą zagadką - dalej nie wiemy jakie instytucje okupiły od głównych udziałowców i czy zamierzają się one ujawnić a każda konsolidacja musi się kiedyś skończyć i to pewnie nastąpi już niedługo. Sukces TWoMa pozwolił spółce przeskoczyć z giełdowego malucha na średniaka. Ciekaw jestem jaki będzie kolejny krok w rozwoju spółki, który wymusi spora gotówka na koncie i plany wsparcia branży gier przez NCBiR. Minął ponad rok od ostatniego sukcesu i to już chyba czas aby przedstawić kolejne pomysły na spółkę.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
12 stycznia 2016 23:30:16
Czytając wpis może się okazać, że coś może przeważyć na szali. Akcja z PAX jest dość mądrze pomyślana z rynkiem PC to zatrybiło. Nie ma co dyskutować o potencjale, bo to już robiliśmy wystarczająco. A przecież nasz rynek ma i tak dość marginalne znaczenie dla spółki. Co może wyjść po targach nie da się teraz przewidzieć. Za małą mamy ekspozycję rozpoznawczą na obce rynki ile da się tam upchnąć ale można sądzić, że gdyby Koch nie liczył na zarobek nie topili by kasy w projekt. Za jakiś miesiąc będzie choć trochę więcej wiadomo czy schodzi dobrze - choć wtedy nie będzie można jeszcze oszacować sprzedaży ale już za 2 miesiące będziemy wiedzieć już sporo. Przynajmniej czy jest sukces .... czy tylko zwrot kosztów i "na waciki". Nie ma co się denerwować ale akcja wygląda, że jest dobrze przemyślana. Stare lisy mają nosa do strategii reklamowej. mrJ. z tym średniakiem to trochę przesadziłęś średniakiem to jest CDR a 11bit nadal maluchem choć maluchem o dość dobrych fundamentach i perspektywach. A duży kapitał wejdzie jak będzie czuł zapach pieniędzy w powietrzu. Do tego potrzeba kilka optymistycznych artykułów w poważnej prasie. Dopiero wtedy coś się nakręci na kursie - trudno ocenić termin - czy zima - wiosna a może jesień lub kolejna zima. Nie ma powodu się śpieszyć. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 12 stycznia 2016 23:37
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
12 stycznia 2016 23:44:21
Kolejne preview wersji TWOM na konsole: www.thesixthaxis.com/2016/01/1...Cytat:Though it was released on PC two years ago and is set during the Siege of Sarajevo from the Bosnian war that lasted from 1992 to 1996, the years of upheaval that we’ve seen in the Middle East and the Syrian Civil War in particular mean that This War of Mine has never been more relevant. Jak oceniacie dołączenie TWOM do Orgin Acess? Pieniądze z tego dla spółki na pewno będą. Pytanie jak duże. To nowy model sprzedaży gier na PC. O EA Acess pisze się różnie, ale to, że EA rozszerza ten model sprzedaży na PC, chyba świadczy o powodzeniu tego modelu w przypadku gier konsolowych. Ciekawe jak się sprawdzi ten model w przypadku PC. Może to być droga do wyciśnięcia jakiejś jeszcze kasy ze starszych "zgranych" już gier. Macie jakieś zdanie na ten temat?
|
|
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
13 stycznia 2016 00:49:59
TWOM jest jedyną grą, która nie jest z katalogu EA.
Ciekaw jestem jak to jest rozliczane między EA i 11Bit Studios. Jednorazowa opłata? Jakaś opłata za pobranie kopii lub dodanie do swojego katalogu gier?
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
13 stycznia 2016 03:12:54
mrJackson napisał(a):Ciekaw jestem jaki będzie kolejny krok w rozwoju spółki, który wymusi spora gotówka na koncie i plany wsparcia branży gier przez NCBiR. Minął ponad rok od ostatniego sukcesu i to już chyba czas aby przedstawić kolejne pomysły na spółkę. Miejmy nadzieję, że wśród tych pomysłów na przyszłość nie znajdzie się wspomniany przez rzecznika na forum spółki pomysł z wejściem w biznes fizycznej dystrybucji gier. Nie wiem co im przyszło do głowy, by pakować się w tak trudny, ryzykowny i do tego schyłkowy biznes? To może być „pomysł” na utopienie milionów zarobionych na TWoM
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
13 stycznia 2016 03:15:05
No i właśnie zmaterializowały się Rekinkowe obawy o sprzedaż gry - dzisiaj TWoM, po raz pierwszy w historii, zaliczył spadek w rankingach Steama poniżej 400 pozycji. Chyba możemy już założyć, że obecnie zdecydowana większość przychodów ze sprzedaży gry będzie generowana podczas wyprzedaży.  kliknij, aby powiększyć
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
13 stycznia 2016 07:26:04
Szokująca obserwacja. Tak jakby ostatnie pół roku było inaczej.
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
13 stycznia 2016 08:43:15
[quote=rockq]No i właśnie zmaterializowały się Rekinkowe obawy o sprzedaż gry - dzisiaj TWoM, po raz pierwszy w historii, zaliczył spadek w rankingach Steama poniżej 400 pozycji. Chyba możemy już założyć, że obecnie zdecydowana większość przychodów ze sprzedaży gry będzie generowana podczas wyprzedaży.  kliknij, aby powiększyć[/quote Rockq kolego wide że nie jesteś na bieżąco, gra przedwczoraj była już na 23 stronie tj. poniżej 500 miejsca. Nie rozdzierał bym szat bo zauważyłem że taki FARCRY4 zaczął latać na stronach 12/18. Nie zmienia to faktu że spółka musi się wysilić żeby utrzymać zyski na poziomie 2015r. A to będzie w dużej mierze zależało od sukcesu/porażki konsol.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2016 08:48:13
Przepraszam ale nie mogę edytować ostatniego posta. Teraz mamy Twom strona 9 a Farcry 14.
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
13 stycznia 2016 09:35:54
przy kursie: 75,95 zł
To już wiemy czego oczekuje rynek po wersji konsolowej TWOM:TLO... www.parkiet.com/artykul/145795...Analityk NS spodziewa się powtórzenia wyniku PC i ocenia potencjał sprzedażowy konsol na co najmniej taki jak wersji na PC. Na tym forum chyba takich hurraoptymistów nie było, no ale papier wszystko przyjmie.
|
|
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
13 stycznia 2016 09:47:54
Zawsze możesz podać swoje wyliczenia i sprawdzimy za trochę, kto miał rację.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2016 10:13:58
@pandorinium To są oczekiwania a nie wyliczenia. Nie da się wyliczyć dzisiaj sprzedaży na konsole. Mnie nawet bardziej od tych oczekiwań co do sprzedaży fascynuje porównanie oczekiwanej wartości sprzedaży jaką otrzyma spółka - 40% konsole vs 70% PC. Tu są wyliczenia z Eurogamera: antyweb.pl/dlaczego-gry-na-kon...Zakładając, że za grę w sklepie zapłaciliśmy 39,99 funta:
12 funtów – wędruje do wydawcy 10,50 funta – wędruje do sklepu 8 funtów – do właściciela platformy (Microsoft, Sony, Nintendo) 7 funtów – podatek VAT 3 funty – do producenta gry 1,75 funta – marketing 0,65 funta – dystrybucjaSkąd zatem te 40%?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2016 10:25:47
Czyli wg tego co piszesz 11Bit zarobi 10% na konsolach? Cena na Xbox to 99zl czyli dla nas 9.9?
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 287
Wysłane:
13 stycznia 2016 10:29:33
lelo-pakero napisał(a):To już wiemy czego oczekuje rynek po wersji konsolowej TWOM:TLO... www.parkiet.com/artykul/145795...Analityk NS spodziewa się powtórzenia wyniku PC i ocenia potencjał sprzedażowy konsol na co najmniej taki jak wersji na PC. Na tym forum chyba takich hurraoptymistów nie było, no ale papier wszystko przyjmie. Zastanawiają mnie dwie sprawy. 1. Dlaczego nie ma wersji na PC ? Jeśli nie w formie dodatku stand alone to chociaż płatnego DLC. Wg mnie to duży błąd bo gra na PC zdobyła sporą popularność. 2. Nie wiem jak będzie wyglądało sterowanie na konsoli, ale nawet zakładając że konwersja się udała mam wątpliwości co do targetu gry. Nie jest wielką tajemnicą że średnia wieku graczy PCtowych jest wyższa niż konsolowców. Do tego konsole są używane raczej w formie niezobowiązującej rozrywki, często również rodzinnej. Nie pasuje to kompletnie IMO do założeń bardzo imersyjnej gry wymagającej myślenia i skłaniającej do głębszego zastanowienia nad sensem wojny. O ile gra znakomicie trafiła w gusta graczy na PC (do tego wstrzelili się idealnie w konflikt na Ukrainie) to na konsolach wcale tak być nie musi.
Edytowany: 13 stycznia 2016 10:30
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
13 stycznia 2016 10:36:09
pandorinium napisał(a):Zawsze możesz podać swoje wyliczenia i sprawdzimy za trochę, kto miał rację. Kluczowe jest raczej co może wybić kurs z konsolidacji. Zgodnie z głównym szamanem tego forum najważniejszy jest stan rachunku i pod tym podpisuję się obiema rękoma i jak da radę to też nogami. lelo-pakero napisał(a):Na tym forum chyba takich hurraoptymistów nie było Wydaje się, że byli, chociaż po oficjalnym przesunięciu Industriala nikt nie prognozował, ale wcześniej padały opinie w stylu "w przyszłym roku mogą mieć grubo powyżej 20 mln zysku", przy czym były to opinie a nie prognozy w moim rozumieniu takich zapisów. Co do wyliczeń eurogamera, to rzecznik wypowiadał się na forum inwestorskim i zapewniał: Cytat:że 11 bit studios może liczyć na zdecydowanie więcej niż 10 proc. (plus/minus kilka procent) od ceny detalicznej każdego pudełka TWOM:TLO jednak nigdzie nie widziałem, że ma to być 40%
Edytowany: 13 stycznia 2016 10:54
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
13 stycznia 2016 10:42:43
@ Wojetek CO do TWOM LO na PC to wypowiedź admina z forum 11b była następująca: Cytat: Rozmawiamy na ten temat z Deep Silver (Koch Media), który jest wydawcą "TWoM:TLO" na konsole i współfinansował stworzenie tej wersji. Chcielibyśmy ze swojej strony, żeby również gracze PC-towi mogli zagrać w "TWoM:TLO" ale żadne wiążące decyzje w tej sprawie jeszcze nie zapadły. Spodziewałbym się ich dopiero po premierze "TWoM:TLO" na konsole, czyli po 29 stycznia 2016 r.
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
13 stycznia 2016 10:58:44
lelo-pakero napisał(a):@pandorinium To są oczekiwania a nie wyliczenia. Nie da się wyliczyć dzisiaj sprzedaży na konsole. Mnie nawet bardziej od tych oczekiwań co do sprzedaży fascynuje porównanie oczekiwanej wartości sprzedaży jaką otrzyma spółka - 40% konsole vs 70% PC. Tu są wyliczenia z Eurogamera: antyweb.pl/dlaczego-gry-na-kon...Zakładając, że za grę w sklepie zapłaciliśmy 39,99 funta:
12 funtów – wędruje do wydawcy 10,50 funta – wędruje do sklepu 8 funtów – do właściciela platformy (Microsoft, Sony, Nintendo) 7 funtów – podatek VAT 3 funty – do producenta gry 1,75 funta – marketing 0,65 funta – dystrybucjaSkąd zatem te 40%? To podaj oczekiwania i tyle. Wyliczenia z 2011, które mogą być całkowicie rózne, najlepiej to by było zapytać się fachowców, jak to wygląda obecnie.
Edytowany: 13 stycznia 2016 11:01
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 stycznia 2016 11:01:48
Moim prywatnym zdaniem też nie ma szansy na to, żeby spółka dostała 40 proc. ceny półkowej, choć i założenia przytaczane przez jednego z userów są moim zdaniem nieprawidłowe, zbyt optymistyczne jeśli chodzi choćby o marże sklepowe. Poza tym nie znamy umowy, a bardzo często jest tak, że wynagrodzenie jest ustalane jako: stała_kwota+procent_od_sprzedaży. Z resztą także nie jest prawdą, że spółka otrzymywała 70 proc. ceny od PC. Otrzymywała mniej, bo w 70 proc. nie ma Vatu.
Edytowany: 13 stycznia 2016 12:45
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
13 stycznia 2016 12:56:38
Nie mam czasu teraz szukać ale kilka tygodni temu była wypowiedź prezesa lub IP , że dostaną znacząco więcej tylko nie pamiętam czy więcej od 10% czy od 15%. Z tego wnioskowałem wtedy, że prawdopodobny jest przedział 20-25%. Jak komuś się chce to może szukać źródła. Było to chyba forum spółki ale nie jestem pewien. 40% jest absolutnie nierealne oceniam max na 30% choć i w to wątpię. Sprzedawcy i dystrybucja muszą mieć swoje 40% a może i więcej do tego wydawca na pewno z 30%. Więc zostaje raczej max 30% choć stawiam niżej 20-25%. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2016 14:32:17
Ja szacowałem, że dostaną ok. 20% od ceny sklepowej. Na podstawie wyników innych firm z branży i choćby tej wypowiedzi rzecznika:
Tak jak Pan się domyśla, nie możemy zdradzać szczegółów umowy wydawniczej z Deep Silver. Mogę jednak Pana zapewnić, że 11 bit studios może liczyć na zdecydowanie więcej niż 10 proc. (plus/minus kilka procent) od ceny detalicznej każdego pudełka TWOM:TLO.
Co do stałej kwoty, o której napisał anty_teresa to z wypowiedzi rzecznika spółki wynika, że takiej nie będzie:
Naszymi przychodami ze sprzedaży "TWoM:TLO" będą zatem opłaty licencyjne, które będzie uiszczał Deep Silver (czyli licencjobiorca) z tytułu sprzedaży każdego egzemplarza gry (nie należy tego utożsamiać z ilością wyprodukowanych pudełek z naszą grą, które trafią do sklepów na całym świecie).
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.