marko2015 napisał(a):a tak w ogóle to sie zastanawiam czy ma sens zglaszanie tego sprzeciwu? No bo czytamy że: " odmowa uznania wierzytelności ma znaczenie wyłącznie dla postępowania upadłościowego. W myśl bowiem art. 263 PUiN odmowa uznania wierzytelności według przepisów prawa upadłościowego i naprawczego nie stanowi przeszkody do jej dochodzenia we właściwym trybie. A zatem, w razie zakończenia lub umorzenia postępowania wierzyciel może przeciw upadłemu wytoczyć powództwo o zapłatę."
Biorąc pod uwagę lipną hipoteke to i tak później trzeba będzie wytoczyć sprawe o zapłate reszty należności.
Chyba nie do końca tak - teraz jest "Prawo restrukturyzacyjne" i o tyle stare PUiN zostało uszczuplone do stosowania tylko w przypadku upadłości i część "naprawcza" to obecnie nowe PR,
w którym :
Art. 102. 1. Po prawomocnej
odmowie zatwierdzenia układu lub prawomocnym umorzeniu postępowania restrukturyzacyjnego wyciąg z zatwierdzonego spisu wierzytelności, zawierający oznaczenie wierzyciela i przysługującej mu wierzytelności, stanowi
tytuł egzekucyjny przeciwko dłużnikowi.
2. Po prawomocnym
zatwierdzeniu układu wyciąg z zatwierdzonego spisu wierzytelności, łącznie z wypisem prawomocnego postanowienia zatwierdzającego układ, stanowi
tytuł egzekucyjny przeciwko dłużnikowi oraz temu, kto udzielił zabezpieczenia wykonania układu, jeżeli został w sądzie złożony dokument stwierdzający udzielenie zabezpieczenia, a także przeciwko zobowiązanemu do dopłaty, jeżeli układ przewiduje dopłaty między wierzycielami. W przypadku uchylenia układu przepis ust. 1 stosuje się.
A to już 2/3 drogi , bo tytułowi egzekucyjnemu nadaje się tytuł wykonalności...
Innymi słowy jeśli wierzytelność znajduje się w zatwierdzonym spisie wierzytelności to tak , jakby było to orzeczenie sądu bez względu na to , czy dojdzie do układu, czy nie.
No chyba ,że się mylę - to niech mnie ktoś poprawi... ?
A z innej beczki - uzyskałem telefonicznie informację od referendarza sądowego, że jestem na liście wierzytelności, ale tylko z kwotą nominalną za 8 obligacji (seria A), bez wzmianki o niewypłaconym kuponie, a także odsetkach ustawowych od obydwu tych kwot od dnia wymagalności d dnia poprzedzającego ogłoszenie restrukturyzacji włącznie.
Dodatkowo - i tu mam wątpliwości, czy na pewno dobrze usłyszałem, ale raczej tak - że zabezpieczenie wierzytelności - BRAK ?!
Czy też uzyskaliście analogiczne informacje o ile w ogóle znajdujecie się na liście wierzytelności ?