PARTNER SERWISU
nbvhypid
14 15 16 17 18

VIG (Catalyst)

mskrzyp
0
Wpisów: 5
Wysłane: 11 czerwca 2016 11:19:07
Witam, dopiero teraz natrafiłem na to forum a jestem posiadaczem serii 0115, czy możecie mnie podłączyć do grupy dyskusyjnej? Swój adres e-mail już dodałam poprzez wcześniej podany w wątku link tylko czekam na zatwierdzenie przez administratora grupy.

Czy ktoś się może zdecydował aby odzyskać środki ze sprzedaży nieruchomości poprzez AH? Czy komuś może udało się wyjaśnić kwestię wysokiego wynagrodzenia dla AH, czy byłoby ono dzielone na większą ilość osób, które by się podłączyły?

Jeszcze jedno, czy ktoś dysponuje innym numerem tel niż wcześniej podany aby skontaktować się z kimś w sprawie listy wierzytelności oraz sprawdzenie czy mnie tam dodali? Jak macie to pls podajcie ,ponieważ nie mogę się dodzwonić na ten podany wcześniej numer. Dzieki!

marko2015
2
Wpisów: 103
Wysłane: 13 czerwca 2016 08:31:56
jotazet napisał(a):
Żeby Seweryn i spółka nie wyrolowali nas poprzez zatwierdzenie tego "układu" musicie wnosić do sądu w katowicach aby na na mocy art. 363.1 Ustawy Prawo Restrukturyzacyjne dopuszczono was do udziału w postępowaniu w sprawie o sygn. akt X Gru 1/16/1. Jako dowód że przysługują wam prawa z obligacji trzeba załączyć świadectwo depozytowe.

Art. 363. 1. Do reprezentowania praw obligatariuszy sąd ustanawia kuratora. Kuratorem może być również bank,
z którym dłużnik zawarł umowę o reprezentowanie obligatariuszy wobec emitenta. Obligatariusze mogą działać
w postępowaniu restrukturyzacyjnym również osobiście lub przez pełnomocnika, jeżeli zostali dopuszczeni do udziału
w postępowaniu przez sędziego-komisarza. Sędzia-komisarz dopuszcza obligatariuszy do udziału w postępowaniu po
wykazaniu, że przysługują im prawa z obligacji.

Może sie myle ale moim zdaniem trzeba poczekać na zakończenie sprawy z hipoteką i rozliczenia sie AH ze sprzedaży a następnie trzeba będzie wystąpić najlepiej zbiorowo z roszczeniami do zarządu o spłatę reszty należności niezaspokojonych z hipoteki.
Wszystkie koszty sądowe powinniśmy doliczyć do naszych roszczeń i w razie wygranej w sądzie jest szansa odzyskania wysokich wydatków z tego tytułu.

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 21 czerwca 2016 10:15:46
Otrzymałem dwa pisma od Saleja o otwarciu przyspieszonych postępowań restukturacyzjnych z majątku członków zarządu.
Seweryna,Młynarskiego,Mlynarskiej
Sprawe prowadzi sąd w Częstochowie.
Ustanowiony kurator oraz osobne sygnatury sprawy.

jotazet
0
Wpisów: 115
Wysłane: 21 czerwca 2016 14:38:43
Sprawa trochę dziwna bo prawo restrukturyzacyjne chyba nie dotyczy osób fizycznych tylko spółek. Moim zdaniem to jest postępowanie przeciwko spółkom bo oni wszyscy są albo w zarządzie, albo udziałowcy albo nadzorcy w jakichś pol-kopach, ekovigach i innych fundacjach

jotazet
0
Wysłane: 21 czerwca 2016 14:44:27
Ja ntomiast dostałem maila od Saleja - chce żeby wypełnić jakąś ankietę. Niepokoi mnie jednak jedno zdanie

"SPOSÓB TEN POZWOLI PAŃSTWU NA WYGODNIEJSZE UDZIELENIE INFORMACJI, A MNIE NA SPRAWNE PRZYGOTOWANIE ZESTAWIENIA , KTÓRE MA NA CELU REPREZENTACJĘ PAŃSTWA INTERESÓW"

Salej nie reprezentuje naszych interesów tylko cwaniaków z VIG więc to chyba jakaś ściema. Nasze interesy jako obligatariuszy powinien reprezentować kurator którego sąd chyba do tej pory nie ustanowił. Może też być tak że Salejowi sąd pojechał po wynagrodzeniu bo ewidentnie nie potrafi wykonywać swoich obowiązków jak pisał ten prawnik powyżej i Sąd nakazał Salejowi uzupełnienie i poprawienie dokumentacji.

Sir_Wasted
0
Wpisów: 12
Wysłane: 21 czerwca 2016 17:37:42
z tresci maila wynika ze Salej to jakis golab jest jesli chodzi o gielde i catalyst...

biedak - zglaszaja sie do niego posiadacze obligacji ktorych nie ma liscie z pierwotnego...
i jak na zlosc nie podaja od kogo te obligacje nabyli....
teraz biedak prosi o uaktualnienie danych i podanie od kogo nabylo sie te obligacje....

czy on wogole wie ze to scierwo bylo na catalyst???

DRIVER77
0
Wysłane: 21 czerwca 2016 20:44:09
Ja tam już nie wiem co się dzieje.
Jakieś postępowanie w Katowicach,osobne postępowania przed sądem w Częstochowie. Jakiś Salej bierze udział w postępowaniach i tu i tu. W częstochowie z tego co wyczytałem jakaś babka kurator jest.
A co do ankiety to mam ją w d... ale moze wypełnie. Wpisze 50szt i tyle. Ogólne zamieszanie i tak już nie wiele tu zmieni.

DRIVER77
0
Wysłane: 21 czerwca 2016 20:49:42
jotazet napisał(a):
Sprawa trochę dziwna bo prawo restrukturyzacyjne chyba nie dotyczy osób fizycznych tylko spółek. Moim zdaniem to jest postępowanie przeciwko spółkom bo oni wszyscy są albo w zarządzie, albo udziałowcy albo nadzorcy w jakichś pol-kopach, ekovigach i innych fundacjach

Chyba tak jest. Ja już nawet nie czytam tego co przychodzi od Saleja. Pobieżnie przerzucam kartki i laduje wszystko w szufladzie. Kto,kogo,gdzie,z kim,po co,dlaczego już mam dość. Tu się nic kupy i d.. nie trzyma.
Jedynie co widzę to ujawnione pesele zarzadu i adresy miejsc zamieszkania jakby ktoś chciał odwiedzić dlużników Think
A na giełdę długów z dziadami. Jest sporo takowych giełd. Choćby po to aby zagrać na ambicji złodziejom i krętaczom.

avocadon
0
Wpisów: 93
Wysłane: 22 czerwca 2016 19:48:20
Czy macie jakieś informacje jak zakończyła sie licytacja nieruchomosci stanowiącej zabezpieczenie obligacji serii a ?
Edytowany: 22 czerwca 2016 19:48

Sir_Wasted
0
Wpisów: 12
Wysłane: 28 czerwca 2016 14:27:35
Licytacja była cytuję komornika - bezskuteczna...

I tyle z zabezpieczenia na 3mln PLN....

avocadon
0
Wpisów: 93
Wysłane: 29 sierpnia 2016 19:57:21
Mam pytanie czy ktoś otrzymał pismo z sądu z informacjami o głosowaniu układu w dniu 26.09.2016. Ciekawe, że pismo otrzymała osoba, która nabyła obligacje na rynku wtórnym. Natomiast osoba, która zakupiła obligacje na rynku pierwotnym jeszcze tej informacji nie otrzymała.

Aron Nukem
0
Wpisów: 25
Wysłane: 29 sierpnia 2016 20:28:22
Ja dostałem. Nabyłem też na rynku wtórnym. Nie wiem co o tym myśleć. Czy żeby oddać głos to trzeba tylko odesłać to pisemko podpisane? Czy jeszcze jakieś świadectwa depozytowe trzeba dokładać?
Poza tym - dobrze rozumiem, że jako posiadacz obligacji to jedynym wyjściem jest zmiana na jakieś udziały w firmie? Może ktoś laikowi wytłumaczyć co to ewentualnie by dawało? Co w przypadku jak posiadacze obligacji zagłosują przeciw układowi?

jotazet
0
Wysłane: 30 sierpnia 2016 11:42:21
"Układ" oznacza że chcą nas wyrolować i stracimy nie tylko kasę ale też możliwości dochodzenia roszczeń. Tu jest opinia prawnika:

"Jestem radcą prawnym posiadającym ugruntowane doświadczenie w sporach z emitentami obligacji. Jako pełnomocnik reprezentuję grupę piętnastu obligatariuszy w postępowaniu restrukturyzacyjnym PPUH VIG sp. z o.o. przed Sądem Rejonowym Katowice-Wschód w Katowicach.

Zwracam się do Państwa jako ujawnionych przez spółkę PPUH VIG sp. z o.o. wierzycieli z tytułu obligacji serii A i B. Przedstawiona przez spółkę propozycja układowa jest w mojej ocenie rażąco krzywdząca w stosunku do obligatariuszy – zakłada ona konwersję posiadanych przez Państwa obligacji na udziały w spółce. Oznacza to, że zostaną Państwo pozbawieni zabezpieczenia spłaty w postaci hipoteki i poręczeń, a w zamian za to zostaną Państwo udziałowcami mniejszościowymi spółki PPUH VIG sp. z o.o. Jako wspólnicy będą Państwo ponosić konsekwencje ewentualnego fiaska gospodarczego, a nawet upadłości likwidacyjnej (roszczenia wspólników do spółki zaspokajane są w ostatniej kolejności, czyli w praktyce nigdy), ale nie będą mieli Państwo jakiegokolwiek wpływu na decyzje władz spółki (dotychczasowy zarząd spółki planuje zachować co najmniej połowę udziałów w spółce).

Istnieje sposób na powstrzymanie tego rażąco krzywdzącego dla Państwa rozwiązania i uzyskanie realnego wpływu na przebieg postępowania restrukturyzacyjnego spółki – wystarczy, aby połowa z Państwa (a dokładnie - osoby posiadające w sumie 2651 lub więcej obligacji) zagłosowała przeciwko przedstawionej przez spółkę propozycji układowej. Tylko w ten sposób można powstrzymać spółkę od niejako przymusowej Państwa zmiany w udziałowców spółki. "

DRIVER77
0
Wysłane: 31 sierpnia 2016 12:26:11
To jest jawna kpina.
Wierzyciele obligacji zaliczeni do 2 grupy. Konwersja na co??? Czytam i znaleźć nie umiem.
Grupa 1 jakoś lepsze warunki otrzymała.
Widać posiadaczy obligacji chcą wykiwać. Moje zdanie w tym temacie= NIE!!!

jotazet
0
Wysłane: 31 sierpnia 2016 12:56:49
Wierzyciele tej lepszej grupy to banki. W piśmie od sądu a nie od Młynarskiego z Salejem jest zdanie:

"Sędzia komisarz informuje o podziale wierzycieli umieszczonych w spisie na kategorie interesów, tj. na wierzycieli bankowych i pozostałych"

Banki mają dostać 80% wartości swoich wierzytelności.

A obligatariusze mają mieć konwersję na nic nie warte udziały VIG Sp. z o.o. ale po dacie zakończenia postępowania restrukturyzacyjnego VIG Sp. z o.o.

Oczywiście trzeba głosować przeciwko temu układowi, który jest bezczelną próbą pozbawienia Obligatariuszy kasy.

DRIVER77
0
Wysłane: 31 sierpnia 2016 13:59:29
Ja dostałem 2 pisma z sądu. Jedno wczoraj -(nie odebrałem) bo mnie nie było,a dziś drugie. Piszę to co widzę w tym drugim. Jakie wieści w pierwszym tego nie wiem. Dowiem się jak znajdę czas zrealizować awizo.
Pismo 2) sygn akt VIII GRp 1/16 Sąd Częstochowa VII wydział gosp. -postepowanie układowe Ewy Młynarskiej+ pismo propozycji układowych Młynarska vs Salej+karta glosowania.
Pismo 1) ?????

jotazet
0
Wysłane: 31 sierpnia 2016 14:06:16
To samo tylko, że dotyczy Seweryna Młynarskiego. Sygn GRp3 3/16. Głosowanie nad układem wyznaczono na 26 września 2016 godz 13:30

jotazet
0
Wysłane: 31 sierpnia 2016 20:15:46

Według mnie sprawa ma się następująco:

1) Jeśli chodzi o VIG Sp z o.o. (Katowice, X Gr 1/16/1) to Sąd Katowice-Wschód nie zakończył jeszcze pewnie spisu wierzytelności bo były sprzeciwy. A to jest główna sprawa bo przecież nikt z nas chyba nie zgłaszał wierzytelności do Częstochowy.

2)Sprawy Seweryn Młynarski, Ewa Młynarska i Zdzisław Serweryn to sprawy przeciwko spółkom osobowym a nie osobom fizycznym bo osoby fizyczne nie mogą mieć postępowania restrukturyzacyjnego tylko upadłość konsumencką. Moim zdaniem bankrutują osobowe spółki handlowe założone przez tych ludzi a oni sami chcą się wymigać od odpowiedzialności finansowej i pozbyć długów. I tak:
- Seweryn to wspólnik osobowych spółek handlowych: PPH Pol-Kop Z. Seweryn Spółka Jawna i PPO Eko-Vig E. Młynarska Spółka Jawna
- Młynarska to wspólnik osobowej spółki handlowej: PPO Eko-Vig E. Młynarska Spółka Jawna
- Młynarski to to wspólnik osobowej spółki handlowej: PPH Pol-Kop Z. Seweryn Spółka Jawna

Celem tego wszystkiego jest abyśmy jako obligatariusze zostali z niczym a oni pozbyli się długów. Postępowania w przed sądem w Częstochowie w sprawie tych spółek osobowych czyli Seweryn Młynarski, Ewa Młynarska i Zdzisław Serweryn są zależne od sprawy głównej czyli sprawy postepowania restrukturyzacyjnego VIG Sp z o.o. prowadzonego przez Sąd Katowice-Wschód. Wszędzie w pismach z sądu w Częstochowie jest zapis, że w tym bezczelnym "układzie"

"obligatariusze mają mieć konwersję na nic nie warte udziały VIG Sp. z o.o. ale po dacie zakończenia postępowania restrukturyzacyjnego VIG Sp. z o.o. w sądzie Katowice-Wchód"

Tak więc powinniśmy wszyscy głosować PRZECIW temu chamskiemu układowi i czekać na to jaka będzie decyzja Sądu Katowice-Wschód w sprawie VIG sp. z o.o. i też głosować PRZECIW jak Salej i spółka wyskoczy z propozycją konwersji.

DRIVER77
0
Wysłane: 31 sierpnia 2016 22:40:21
Tak rzeczywiście to samo pismo tylko Imie inne. Ze też nie szkoda kasy na polecone co drugi dzień.
Ja tam odrazu obydwa zakreślam na NIE i wyślę, nie będę olewał tematu. Fajnie by było gdyby większość też tak zrobiła.

jotazet
0
Wysłane: 1 września 2016 12:23:43
No to dostaniesz jeszcze 3 pismo z VIII Wydziału Gospodarczego Sądu Rejonowego w Częstochowie. Ja mam komplet dotyczący 3 wymienionych wspólników osobowych spółek handlowych o tej samej treści. O tyle dobrze, że zgromadzenia wierzycieli w Sądzie w Częstochwoie w celu głosowania nad układem odbędą się dla wszystkich 3 w tym samym dniu czyli 26 września 2016r. Tyle, że o różnych godzinach, pierwsze 10:00 potem 12:00 i w końcu 13:30.

Myślę, że może dobrze byłoby się wybrać do Częstochowy bo będzie okazja wymienić informacje i czegoś się dowiedzieć w tej zagmatwanej sprawie. Może to pomoże w dochodzeniu wierzytelności.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,497 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat