0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
11 sierpnia 2009 10:01:20
przy kursie: 2,78 zł
Jutro powinny ukazać się wyniki za II Q i I półrocze (powinny byc całkiem dobre, no przynajmnie lepsze od I Q - jak wspominał prezes). Moze dziś podciagniemy pod te wyniki przynajmniej taką mam nadzieję. Zmora tej spółki to obroty ale jak dla mnie jest OK, ważne że nie cofamy się tylko cały czas ku górze. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 211
Wysłane:
11 sierpnia 2009 11:14:45
a nie w piatek te wyniki ? Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
11 sierpnia 2009 11:34:13
Wyniki półroczne mają podać 12 sierpnia. Zapraszam do terminarza: www.stockwatch.pl/terminarz/de...Terminy raportów są na bieżąco aktualizowane. Zmiana terminów w Asbis nastąpiła 3 sierpnia. gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Pozdrawiam A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 317
Wysłane:
12 sierpnia 2009 07:33:09
|
|
0 Dołączył: 2009-03-24 Wpisów: 243
Wysłane:
12 sierpnia 2009 08:11:31
chyba tego sie spodziewalismy, nie jestem fundamentalista, ale z tego co wyczytalem z raportu to "symboliczna" strata. Lepiej bedzie na koniec roku :) get rich or die trying...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 34
Wysłane:
12 sierpnia 2009 11:43:37
przy kursie: 2,85 zł
No to rakieta wystrzeliła :) własnie przekroczyłem 100% zysku
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 15:24:59
przy kursie: 2,85 zł
Chciałaby dusza do raju forsal.pl/wiadomosci/344380_as...Jedyne pocieszenie w zapowiedziach o poprawie na koniec roku. A jak bedzie czas pokaze. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
13 sierpnia 2009 14:17:31
przy kursie: 2,90 zł
Witam serdecznie, poniżej krótkie omówienie raportu półrocznego spółki Asbis.
W porównaniu do 1Q2009 mamy niewielki spadek przychodów o 3%. Z drugiej strony podniosła się rentowność sprzedaży (z 3% do 5%) i spółka zanotowała zysk netto (na koniec 1Q2009 miała stratę netto). Wytłumaczeniem spadków jest w ocenie zarządu kryzys finansowy. Dodatkowo w celu zabezpieczenia się przez ryzykiem zmian kursów walut spółka przyjęła strategię sprzedaży w USD (a nie np. w rublach). To jeszcze bardziej przyczyniło się do spadku sprzedaży, ponieważ jej towary stały się droższe. Zarząd przyznaje, że niska marża brutto zostanie w przyszłości utrzymana.
W porównaniu do 2Q2008 spadek przychodów jest jednak znaczący i wyniósł 33%. Jeszcze bardziej spadł zysk brutto, bo aż o 41%. To ponownie jest głównie kwestia kryzysu, który uderzył właśnie w 2 połowie roku 2008. Ma to dość poważny wpływ na sezonowość sprzedaży. Dotychczas spółka realizowała gros swoich obrotów przez świętym mikołajem. W 2008 roku po raz pierwszy ta tendencja została złamana. Jeśli rynek się nie podniesie na tyle szybko, aby pod koniec roku 2009 spółka mogła poprawić wyniki, Asbis znów nie będzie miał mikołaja.
Cash flow się poprawił w porównaniu do 1Q2009, szczególnie na inwestycyjnej i finansowej. Pomógł spadek wartości zapasów i należności.
Analiza aktywów wskazuje przede wszystkim na znaczący spadek należności (które stanowią 51% sumy bilansowej), co spowodowane jest spadkiem sprzedaży. Brak jest informacjo o zmianie w rotacji należności. Spadła także wartość zapasów, co jest objawem pozytywnym. Oznacza, że spółka sprawniej nimi zarządza. W tej branży należy zwrócić szczególną uwagę na tzw. moralne starzenie się zapasów. Wynika ono z częstych zmian technologii, które powodują, że stare produkty bardzo szybko tracą na wartości. Spółka kupiła za to bardzo dużo oprogramowania na kwotę prawie 1,5 mln PLN ale nie napisali, co to dokładnie jest.
Zwracam w tym miejscu szczególną uwagę na pozycję wartość firmy, której to wartość nie zmieniła się w porównaniu do 31.12.2008. Co prawda stanowi ona tylko 1% z sumy bilansowej ale warto wspomnieć, że tutaj akurat wzięła się z połączenia. Zgodnie z MSR powinna ona być zawsze aktualizowana do wartości godziwej. Niestety w raporcie trochę mało jest na ten temat powiedziane.
Analiza pasywów pokazuje znaczący spadek wartości zobowiązań krótkoterminowych. Częściowo jest to związane ze spadkiem stanu zapasów – spółka mniej kupuje. Spadły też zobowiązania faktoringowe. Zawracam uwagę, że spółka ma bardzo dużo kredytów.
W tym miejscu muszę napisać, że uważa się, że branża informatyczna reaguje na wszelkie kryzysy z około 6-miesięcznym opóźnieniem w stosunku do ogółu gospodarki. Wydaje mi się, ze wyniki firmy w następnych kwartałach roku mogą nie ulec poprawie. Ponadto spółka stara się teraz coraz więcej sprzedawać w dolarach, żeby zmniejszyć ekspozycję na ryzyko zmiany kursów walut. To z kolei powoduje, że jej produkty stają się relatywnie droższe wobec konkurencji sprzedającej w walutach lokalnych. No i mamy kolejny powód do spadku sprzedaży. Nie mogę powiedzieć, abym była optymistką w zakresie wyników rocznych tej spółki. No chyba, że fortuna się odwróci…
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2009 14:28:51
No .... logistycznie jak i z zapasami towaru to sie faktycznie poprawili  nie zaopatrują jak kiedyś 'od ręki" trzeba zamówić i poczekać.. Fajna analiza czy trafna to czas pokaze, nie to żebym nie brał jej pod uwagę moze tak być jak opisujesz.. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
13 sierpnia 2009 14:52:34
Dzięki ;p
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-04 Wpisów: 60
Wysłane:
18 sierpnia 2009 21:36:05
przy kursie: 3,24 zł
Kasia Stefanska napisał(a):Witam serdecznie, poniżej krótkie omówienie raportu półrocznego spółki Asbis.
W porównaniu do 1Q2009 mamy niewielki spadek przychodów o 3%. Z drugiej strony podniosła się rentowność sprzedaży (z 3% do 5%) i spółka zanotowała zysk netto (na koniec 1Q2009 miała stratę netto). Wytłumaczeniem spadków jest w ocenie zarządu kryzys finansowy. Dodatkowo w celu zabezpieczenia się przez ryzykiem zmian kursów walut spółka przyjęła strategię sprzedaży w USD (a nie np. w rublach). To jeszcze bardziej przyczyniło się do spadku sprzedaży, ponieważ jej towary stały się droższe. Zarząd przyznaje, że niska marża brutto zostanie w przyszłości utrzymana.
W porównaniu do 2Q2008 spadek przychodów jest jednak znaczący i wyniósł 33%. Jeszcze bardziej spadł zysk brutto, bo aż o 41%. To ponownie jest głównie kwestia kryzysu, który uderzył właśnie w 2 połowie roku 2008. Ma to dość poważny wpływ na sezonowość sprzedaży. Dotychczas spółka realizowała gros swoich obrotów przez świętym mikołajem. W 2008 roku po raz pierwszy ta tendencja została złamana. Jeśli rynek się nie podniesie na tyle szybko, aby pod koniec roku 2009 spółka mogła poprawić wyniki, Asbis znów nie będzie miał mikołaja.
Cash flow się poprawił w porównaniu do 1Q2009, szczególnie na inwestycyjnej i finansowej. Pomógł spadek wartości zapasów i należności.
Analiza aktywów wskazuje przede wszystkim na znaczący spadek należności (które stanowią 51% sumy bilansowej), co spowodowane jest spadkiem sprzedaży. Brak jest informacjo o zmianie w rotacji należności. Spadła także wartość zapasów, co jest objawem pozytywnym. Oznacza, że spółka sprawniej nimi zarządza. W tej branży należy zwrócić szczególną uwagę na tzw. moralne starzenie się zapasów. Wynika ono z częstych zmian technologii, które powodują, że stare produkty bardzo szybko tracą na wartości. Spółka kupiła za to bardzo dużo oprogramowania na kwotę prawie 1,5 mln PLN ale nie napisali, co to dokładnie jest.
Zwracam w tym miejscu szczególną uwagę na pozycję wartość firmy, której to wartość nie zmieniła się w porównaniu do 31.12.2008. Co prawda stanowi ona tylko 1% z sumy bilansowej ale warto wspomnieć, że tutaj akurat wzięła się z połączenia. Zgodnie z MSR powinna ona być zawsze aktualizowana do wartości godziwej. Niestety w raporcie trochę mało jest na ten temat powiedziane.
Analiza pasywów pokazuje znaczący spadek wartości zobowiązań krótkoterminowych. Częściowo jest to związane ze spadkiem stanu zapasów – spółka mniej kupuje. Spadły też zobowiązania faktoringowe. Zawracam uwagę, że spółka ma bardzo dużo kredytów.
W tym miejscu muszę napisać, że uważa się, że branża informatyczna reaguje na wszelkie kryzysy z około 6-miesięcznym opóźnieniem w stosunku do ogółu gospodarki. Wydaje mi się, ze wyniki firmy w następnych kwartałach roku mogą nie ulec poprawie. Ponadto spółka stara się teraz coraz więcej sprzedawać w dolarach, żeby zmniejszyć ekspozycję na ryzyko zmiany kursów walut. To z kolei powoduje, że jej produkty stają się relatywnie droższe wobec konkurencji sprzedającej w walutach lokalnych. No i mamy kolejny powód do spadku sprzedaży. Nie mogę powiedzieć, abym była optymistką w zakresie wyników rocznych tej spółki. No chyba, że fortuna się odwróci… Czy może ktoś coś napisać o AT.Gdzie się pojawi silniejszy opór? Z góry dziękuję.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-13 Wpisów: 9
Wysłane:
18 sierpnia 2009 22:36:49
Asbis: stabilizacja działalności i zysk operacyjny
Mimo wpływu strat walutowych na wyniki półroczne, widoczne są oznaki wygasania kryzysu - przekonują przedstawiciele dystrybutora.
ASBISc Enterprises miał w II kwartale 2009 r. przychody w wysokości 231,3 mln USD (344,7 mln USD rok wcześniej) i 469,2 mln USD (704,8 mln USD) w całym pierwszym półroczu br. W II kwartale spółka osiągnęła zysk operacyjny w wysokości 210 tys. USD (4,5 mln USD), choć wyniki całego półrocza pozostały pod silnym wpływem wyników I kwartału, w którym spółka odnotowała stratę ok. 4,5 mln USD (13,4 mln USD zysku rok wcześniej).
Jak przekonują przedstawiciele firmy, wyniki II kwartału wskazują, że ASBISc jest w punkcie zwrotnym i wydaje się, że najgorsze ma już za sobą. W ostatnim kwartale spółka poprawiła marżę zysku brutto do 5,1% z 3,0% w I kwartale 2009 r. oraz skupiła się na zmniejszaniu zależności od segmentu komponentów komputerowych. Obecnie stara się podpisywać nowe umowy z producentami produktów gotowych.
ASBISc kontynuuje też działania oszczędnościowe, istotnie zmniejszając koszty ogólnego zarządu i koszty sprzedaży. "Mimo iż światowy kryzys finansowy cały czas wpływa na niektóre spośród naszych największych rynków, w II kwartale 2009 r. byliśmy w stanie wypracować znacznie lepsze wyniki. Jesteśmy też zadowoleni ze zmniejszenia kosztów ogólnego zarządu i kosztów sprzedaży o odpowiednio 19,5% i 28,3%. Już w tej chwili widzimy pewne oznaki poprawy na niektórych naszych rynkach i mocno wierzymy, że nadszedł czas w którym pojawią się okazje, które wykorzystamy" - powiedział Siarhei Kostevitch, dyrektor generalny ASBIS.
ASBISc generował ok. 40% swojej sprzedaży w krajach byłego ZSRR. W związku ze światowym kryzysem finansowym i recesją, która nastapiła w tych krajach, przychody tam osiągane (szczególnie w Rosji i na Ukrainie), były w I półroczu 2009 o prawie 58% niższe niż rok wcześniej. Udział krajów byłego ZSRR spadł z tego powodu do ok. 28%. W związku z tym Europa Środkowo-Wschodnia - z relatywnie stabilnymi poziomami sprzedaży w krajach takich jak Słowacja, Czechy i Węgry - stała się regionem numer 1 w strukturze sprzedaży Asbis, z 39% udziałem w jej całkowitych przychodach w I półroczu 2009 r. (na tych rynkach spadek przychodów był na poziomie 21%).
Po raz kolejny mocne okazały się regiony Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, które niezależnie od kryzysu finansowego, zanotowały w I półroczu 2009 wzrost rok do roku o 6,6%. Oczekuje się, że sytuacja w tych regionach będzie dobra również w przyszłości.
Zmniejszenie przychodów we wszystkich kategoriach produktowych wyniosło około 33%, co było następstwem ogólnego spadku przychodów. Mimo iż przychody ze sprzedaży laptopów spadły o 16%, w I półroczu 2009 roku Grupa sprzedała ich jednostkowo więcej. Spadek przychodów wynikał zaś z gwałtownego obniżenia średniej ceny sprzedaży (ASP). Największy (70 proc.) spadek firma odnotowała w przychodach ze sprzedaży oprogramowania, a następnie procesorów i dysków twardych (po ok. 34%).
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2009 07:47:45
A Asbis jednak wciąż rośnie. Może jest to spowodowane wejściem jakiegoś grubasa. W zeszłym tygodniu miał miejsce największy obrót jego akcjami od chwili bytności na GPW. W trakcie sesji była widoczna wymiana pakietów po 900 000 akcji. Ktoś sprzedał a ktoś inny wszedł. Zastanawiam sie jak długo jeszcze bedzie wzrost, do granicy 3,60-3,80. Korekty wśródsesyjne jak do tej pory. Wskazniki przegrzane a my nie spadamy chociażby dla zdrowotności kosmetycznie. Jesli połkniemy 3,60 to później opór okolice 5,55 ale sam w to nie wierzę, że tak bedzie. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2009 16:48:05
przy kursie: 3,42 zł
juz wiemy pod co to rosło :) get rich or die trying...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 211
Wysłane:
21 sierpnia 2009 19:23:40
Pod co ? :) Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2009 20:39:31
Obojętnie pod co rosło, ja wyszedłem z zyskiem 120% Teraz czekam na korektę i sobie znów kupię :P Wydaje mi się że powinno teraz spaść poniżej 3 zł, nie wiem jednak czy do 2,90 czy aż 2,65. W każdym bądź razie powinno być teraz trochę czasu z malutkim volumenem, przynajmniej tak się Asbis zachowywał dotychczas. To są oczywiście takie przemyślenia laika i dokładną analizę zostawiam fachowcom. Nie mniej jak na razie spółka się zachowywała dość przewidywalnie. Naturalnie dla cierpliwych :)
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2009 20:56:08
Fakt odbiło sie od okolic 3,50 ale nie jestem przekonany że bedziemy spadać. Obserwowałeś stronę popytu? Tam na 3,42 i niżej stało spore zlecenie które nie pozwoliło osunąc sie kursowi ( a myślę że niżej było ukryte równiez spore). Spróbujemy jeszcze raz pokonać 3,50 i albo przebijemy sie (wtedy nie wiem gdzie sie zatrzymamy) albo odbijemy i wtedy dopiero kurs sie osunie. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2009 21:17:45
Dlatego pisałem o cierpliwości :), zawsze będą próby przebicia oporu (prawdopodobnie nie jedna) i tak naprawdę nikt nie wie czy się uda czy nie. Ja tylko opisałem moje spostrzeżenie i plany. Asbis jest dość przyszłościową spółką, ale jej kurs ma dłuższe okresy przestoju na bardzo niskim volumenie. Najprawdopodobniej zbliżamy się właśnie do kolejnego. Czas pokaże, a właściwe najbliższy tydzień.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-22 Wpisów: 9
Wysłane:
21 sierpnia 2009 21:22:58
Ja też już mam na chwilę obecna ok 120% zysku i patrząc na poprawe nastroju w gospodarce uważam że będzie dobrze - czyli spodziewam się dalszych wzrostów. Sa coraz lepsze nastroje na giełdzie, zachodni analitycy rekomenduja zakup akcji na GPW idąc daalej pojawiło się ożywienie w produkcji u zachodnich sąsiadów a ponadto Bob Bernanke twierdzi że świat wychodzi z kryzysu. A i najważniejsze jest trend wzrostowy na Asbis a jak to mówią "trend it's your friend"
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2009 09:22:52
przy kursie: 3,35 zł
turturek napisał(a):Obojętnie pod co rosło, ja wyszedłem z zyskiem 120% Teraz czekam na korektę i sobie znów kupię :P Wydaje mi się że powinno teraz spaść poniżej 3 zł, nie wiem jednak czy do 2,90 czy aż 2,65. W każdym bądź razie powinno być teraz trochę czasu z malutkim volumenem, przynajmniej tak się Asbis zachowywał dotychczas. To są oczywiście takie przemyślenia laika i dokładną analizę zostawiam fachowcom. Nie mniej jak na razie spółka się zachowywała dość przewidywalnie. Naturalnie dla cierpliwych :) widze, ze wszyscy ladnie na gorce ozenili. Ja tez czekam teraz na 2 zł :) pozdrawiam 100%-towiczow :) jechalem od 1,71. get rich or die trying...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.