PARTNER SERWISU
caurqhaf
114 115 116 117 118
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 15 listopada 2016 11:00:45 przy kursie: 2,41 zł
satriani napisał(a):
CI Games chce wyemitowac od 100K do 1,1M nowych akcji by pozyskać kapitał na promocje Snipera 3. Na 4,5 miesiaca przed premierą się skapnęli, że może im braknąć pieniędzy do promocji? Do tego zamiast pokombinować z krótkoterminową pożyczką, którą na pewno by dostali, to emitują akcje? Kiepsko to wygląda.
Tak jakby zarząd nie był przekonany o sukcesie SGH3 dlatego chce wykorzystać "ostatnią chwile?" by drogo wyemitować akcje.

Niekoniecznie - emisja prywatna to albo dla funduszy albo sam prezes "pożyczy" kasę spółce. taka ilość akcji-kasy to nie jest dużo to 0,7-7% aktualnych ilości. Nie można wykluczyć, że jest to forma dobrze oprocentowanej lokaty dla wtajemniczonych. Można sobie wyobrazić, że po takiej informacji cena akcji mocno spada i cena emitowanych akcji z oczywistych względów także. Być może o to chodzi i nikt nie będzie miał pretensji, że prezes "wyemitował sobie" po zaniżonej cenie. Takie 2,5mln prawie nie ma znaczenia dla spółki. 20-25mln to już inna sprawa. Tyle, że cena emisji może sięgnąć około 20zł. Zakładając sukces gry w kilka miesięcy obejmujący emisję zarobi w granicach 50-100% a może więcej. Dla mnie może być to lekki przekręt - ale dobrze "umotywowany". Czas pokaże ile w tym było konieczności a ile szybkiego zarobku. Bardziej w porządku w stosunku do akcjonariuszy byłaby emisja z prawem poboru.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 15 listopada 2016 18:49:00 przy kursie: 2,41 zł
Nie nazwałbym tej emisji małą, liczba objętych akcji będzie bliższa 1,1 mln niż 100 tysięcy. Inaczej nie miałoby to sensu, nie da się zrobić choćby przeciętnej kampanii marketingowej dla tytułu konsolowego 2.5AA za 1 milion dolarów. A przecież już na koniec września na kontach spółki niewiele było gotówki na bieżącą działalność. Dali pewnie duże dyskonto, emisja prywatna, a mali mogą teraz tylko psioczyć na kolejny numer Marka T.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 15 listopada 2016 20:17:27 przy kursie: 2,41 zł
jest info:
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

Cytat:
CI Games zaoferuje w ramach emisji 570 tys. akcji serii G po cenie 22,7 zł za akcję

Reakcja na kursie raczej przesadzona, z jednej strony sporo inwestorów wierzących w sukces gry, a mimo to wśród nich tylu z awersją do działań prezesa (wnioskując po dzisiejszej skali spadku). Think
Edytowany: 15 listopada 2016 20:17

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 15 listopada 2016 21:07:01 przy kursie: 2,41 zł
@ vladek - kolego no niestety ja postrzegam negatynwie rozwodnienie zafundowane przez CEO Tyminskiego - dlaczego nie zrobil fair emisji z pp ???? och.........
Everything you know is wrong.........

baks
152
Wysłane: 15 listopada 2016 21:22:12 przy kursie: 2,41 zł
Czyli z wyceną niewiele się pomyliłem. Znacznie lepsze wizerunkowo byłoby wyemitowanie z PP (jak pisałem) a tak najwięcej zarobi jakiś duży inwestor. Dyskonto naprawdę spore 20% to całkiem szybki zarobek. Można przyjąć, że za kilka tygodni przy pozytywnych informacjach kurs może wrócić do poziomu sprzed kilku dni. Chyba akcjonariusze nie są zadowoleni. Nie wiem czy to był dobry krok.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 listopada 2016 21:57:10 przy kursie: 2,41 zł
A dlaczego spółka nie wyemitowała obligacji? Już w ten sposób się kiedyś finansowała... Może wiara wewnętrzna w sukces wcale nie jest taka duża? Emisja kierowana bez pp jest dużo szybszą procedurą niż emisja publiczna z pp

baks
152
Wysłane: 15 listopada 2016 22:18:44 przy kursie: 2,41 zł
Mi to pachnie lekkim przekrętem "szybkim skokiem" na kasę - forma szybkiego uwłaszczenia podobnie zresztą jak w CDP aktualna akcja z Pakietem Motywacyjnym .... 6 mln szt akcji lekko licząc po 40zł - czyli 40 baniek rocznie jako premia to chyba lekka przesada.
Nie wiem co na to akcjonariusze ale według mnie to forma szybkiego wydymania drobnych posiadaczy. Niektórym już puszczają hamulce moralne i mało im 1-1,5 mld majątku muszą mieć po kilkanaście mln premii rocznej dodatkowo. To zaczyna być chore. Dobrze, że CDP to nie mój problem. Widzę, że tu zaczynają działać chyba podobnie...Think
Takie mam przynajmniej skojarzenie.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 15 listopada 2016 22:51:22 przy kursie: 2,41 zł
Baks: co ma wspólnego prywatna emisja akcji, bez prawa poboru, w celu zdobycia gotówki na marketing, z przydzieleniem akcji pracownikom spółki w ramach programu motywacyjnego, uzależnionego od kryterium wynikowego i rynkowego ? Pewnie propagandowo można stwierdzić, że tu i tu "kradną" ?

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 15 listopada 2016 23:01:43 przy kursie: 2,41 zł
chris_martin napisał(a):
@ vladek - kolego no niestety ja postrzegam negatynwie rozwodnienie zafundowane przez CEO Tyminskiego - dlaczego nie zrobil fair emisji z pp ???? och.........

Ja oczywiście zgadzam się, że w stosunku do inwestorów posiadających akcje nie jest to pozytywne działanie, chodziło mi raczej o to, że Pan Tymiński powinien mieć już na tyle zszarganą reputację, że należy spodziewać się podobnych zagrań.
Ktoś kto liczy na sukces Snipera 3 nie powinien (moim zdaniem) wywalać akcji bo nie podoba mu się to co robi prezes.

Być może jednak, tak jak zauważył @Anty_teresa, jest w tym też drugie dno - nie chodzi tu o "drobne" na marketing a zabezpieczenie, gdyby Sniperowi posunęła się noga.
Mi się wydaje, że to za małe pieniądze, żeby cokolwiek tu jeszcze uratować jeśli gra nie znajdzie uznania, ale jako zabezpieczenie na przesunięcie premiery o kolejne 2-3 miesiące już tak.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 16 listopada 2016 06:19:51 przy kursie: 2,41 zł
Nie doszukiwałbym się w tej emisji drugiego dna w postaci słabej wiary w sukces gry.
Raczej chodzi o fakt, że to w kasie jest dno (przypuszczalnie Q4, to już dno-dna), a kampania musi startować już teraz zaraz, bo bez niej już nie będzie żadnych szans na jakikolwiek sukces. Zresztą bez sukcesu S3 pozostaną tu już tylko popioły. CIG nie ma nawet własnego zespołu tworzącego gry... (mylę się?).
W związku z pośpiechem nie było szans na emisję z PP, jak zresztą wspomniał o tym anty-teresa.
Inna sprawa, że ktoś na tej emisji szybko zarobi, bo kurs przed premierą dokula się do tych 32 zeta. Oczywiście jeśli zdąży sprzedać, bo w tym samym momencie nastąpi lawina, którą może jedynie przerwać wyraźnie dobra sprzedaż gry.

baks
152
Wysłane: 16 listopada 2016 09:40:01 przy kursie: 2,40 zł
aircanada15 napisał(a):
Baks: co ma wspólnego prywatna emisja akcji, bez prawa poboru, w celu zdobycia gotówki na marketing, z przydzieleniem akcji pracownikom spółki w ramach programu motywacyjnego, uzależnionego od kryterium wynikowego i rynkowego ? Pewnie propagandowo można stwierdzić, że tu i tu "kradną" ?

Moim zdaniem ma znaczenie w każdym biznesie trzeba mieć umiar. Jestem w stanie zrozumieć a nawet popierać w tak dużej firmie emisję motywacyjną 1 mln akcji wedłu dzisiejszych cen 40mln zł. Powiedzmy oferując każdemu pracownikowi udział w a akcji np od 2 do 5 tyś akcji. Warunkiem praca w firmie przez cały okres akcji. Do tego np po 200tyś dla kierowników czy szefów poszczególnych projektów czy działów oraz prezes ale 6 mln akcji dla kilku osób to moim zdaniem totalny brak umiaru. Jestem w stanie zrozumieć, że warunkiem byłoby uzyskanie w tym okresie 2 mld zysku netto to przy kosztach 240mln można by jeszcze przeboleć i to nawet wtedy bonusy nie powinny przekroczyć 10%. Na szczęści to nie mój problem bo nie moje akcje. Tutaj też zagranie niezbyt ładne. Chociaż ktoś słusznie zauważył, że po przesunięciu premiery kasa pewnie już będzie świecić pustkami i nie wystarczy na marketing. Tyle, że można to było przewidzieć wcześniej i przygotować lepsze podłoże. To, że będą skromne zasoby na marketing było już wiadome wcześniej. Gdyby to przygotowano spokojniej można byłoby na spoko zrobić akcję z pp i akcjonariusze byliby bardziej zadowoleni.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 16 listopada 2016 21:45:33 przy kursie: 2,40 zł
Ależ ten Tymiński przewidywalny.
Jeszcze wczoraj pisali o 570 tys. akcji w nowej emisji. Dzień później jeszcze raz sobie wszystko podliczyli i wyszło im, że będą do premiery przybierać głodem jeśli nie zdobędą więcej gotówki.
No i mamy jednak emisję na max. przydział 1,1 miliona.

baks
152
Wysłane: 16 listopada 2016 22:37:18 przy kursie: 2,40 zł
Sam także nie miałem co do tego wątpliwości tylko spodziewałem się, że może je dzielić kilka tygodni. Wydaje mi się, że są to 2 różni inwestorzy i nie od razu obie umowy zostały dopięte. Tak sczerze mówiąc to wydawało mi się mało te 12mln. To byłaby tylko kroplówka. Porządniejsza akcja reklamowa wymaga kasy. Tyle, że część funduszy chyba jest potrzebnych na dokończenie produkcji. Gdyby ta była już na ukończeniu to bez problemów znaleziono by partnera do sfinansowania marketingu tak jak znalazł CDP. Ale być może wieciej nie jest pewny stąd potrzebne pilnie dodatkowe środki. Sam pomysł na finansowanie może nie taki najgorszy ale realizacja trąci amatorszczyzną. Jeśli tak będzie wyglądał także marketing gry to słabo to widzę.

daro_1975
1
Wpisów: 187
Wysłane: 18 listopada 2016 10:24:30 przy kursie: 2,49 zł
A mnie sie wydaje,ze może znając cenę tej czastkowej emisji ktos zglosił chęć nabycia reszty zaoferowanych pierwotnie akcji i stąd ta emisja-mam nadzieję ze po zbliżonej cenie.Lepsze takie rozwiązanie niż kolejna emisja np.w marcu...

daro_1975
1
Wpisów: 187
Wysłane: 21 listopada 2016 17:14:25 przy kursie: 2,43 zł
no to mamy całą emisję po 22.70,balem się że będzie gorzej...

baks
152
Wysłane: 26 listopada 2016 18:01:56 przy kursie: 2,56 zł
Co sądzicie o ostatnich informacjach o S3.
Sniper: Ghost Warrior 3 - CI Games zdradza wielkość mapy i długość gry
Sniper: Ghost Warrior 3 stawia główny nacisk na tryb dla pojedynczego gracza i o ile w grze będzie multiplayer, to najwięcej radochy znajdą tu raczej fani singla. Gra będzie zresztą dosyć długa. Przejście głównego wątku fabularnego zajmie nam średnio 15 godzin, a poboczne aktywności zapewnią wam dodatkowe 20 godzin zabawy. Jak na standardy współczesnych gier FPS to bardzo dużo. Dobrze brzmią też doniesienia o dostępnej w grze mapie, która ma mieć rozmiar 27 km².
Liczę na opinie tych co (się znają na grach i otoczeniu branży) i grali np w W3.... Angel
www.gamezilla.pl/newsy/2016/49...

satriani
0
Wpisów: 11
Wysłane: 1 grudnia 2016 14:12:04 przy kursie: 2,60 zł
CIGames chce wyemitować obligację za 15 milionów złotych.

1.12.2016, Warszawa (PAP) - CI Games, który planuje wyemitować roczne obligacje o wartości do 15 mln zł, środki pozyskane z emisji chce przeznaczyć na rozpoczęcie prac produkcyjnych nad drugą częścią Lords of the Fallen. Spółka zakończyła prace koncepcyjne i jest gotowa do przejścia w fazę produkcji - podało CI Games w komunikacie prasowym.
buy bitcoin
Edytowany: 1 grudnia 2016 14:12

baks
152
Wysłane: 3 grudnia 2016 15:44:43 przy kursie: 2,59 zł
To, że biorą kasę na produkcję 2 gry bo brak im środków przed premierą wcześniejsze jest dość sensowne. Mnie jednak trochę martwi fakt, że dopiero skończyli prace koncepcyjne. Wygląda na to, że rzeczywista produkcja ruszy gdzieś na wiosnę - być może tuż przed premierą S3 a może i po. Sugeruje to (a nawet daje pewność) , że termin wydawniczy 2017 a nawet 2018 jest nierealny. Chyba najwcześniej można się spodziewać wiosną może na jesieni 2019. Więc spółka musi przeżyć na sprzedaży S3.

baks
152
Wysłane: 4 grudnia 2016 21:47:45 przy kursie: 2,59 zł
Może ktoś podsumować ostatnie informacje o zaprezentowanych materiałach - ktoś znający się na grach typu W3 - S3. Sam niestety nie jestem ich znawcą. W Snipera nie grałem a W3 chwilę u kogoś.

Sniper: Ghost Warrior 3 - zobacz trzy misje z nowej gry firmy CI Games
W serwisie Eurogamer pokazano trwający ponad pół godziny zapis rozgrywki ze strzelanki Sniper: Ghost Warrior 3. Zaprezentowano na nim trzy misje, które przyjdzie nam wykonać w kwietniu 2017 roku, gdy gra już zadebiutuje na rynku.
www.gry-online.pl/S013.asp?ID=...
www.youtube.com/watch?v=c9ty8B...

Sniper: Ghost Warrior 3 z trybem wieloosobowym i otwartym światem
Marek Tymiński – ujawnił w wywiadzie dla serwisu GameSpot, że produkcja zostanie wzbogacona o opcję rozgrywki sieciowej.
Naszym celem nie jest stworzenie tak złożonego stopnia gry wieloosobowej, jaki jest w Call of Duty albo Battlefieldzie. Traktujemy to raczej jak porządny dodatek do kampanii dla pojedynczego gracza.
Mulitplayer ma oferować tryb deathmatch i coś zupełnie unikalnego, chociaż Tymiński nie zdradza wielu szczegółów w tej kwestii. Wspomina jedynie, że będzie to istotny element gry, ponieważ ma skupiać się mocno na pracy snajpera. Dodaje także, że tryby rozgrywki wieloosobowej będą rozbudowywane i ulepszane za sprawą DLC po premierze gry.
www.gry-online.pl/S013.asp?ID=...

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 23 grudnia 2016 10:01:38 przy kursie: 2,57 zł
@up
Technicznie. Gra ma dobre shadery, wygląda technicznie bardzo dobrze. Takie rzeczy jak metal, beton, wygląda znakomicie. Nie widać za bardzo detali takich jak GI- ale przynajmniej zadbali o parę szczegółów jak np. coś nie jest tylko teksturą a też źródłem światła.
Pytanie o optymalizację
Fizyka- nie wyśmienicie. Dobre efekty cząsteczkowe, nie wszystko reaguje na zniszczenia, nie mogłem za bardzo zauważyć np. czy widać ślady po śniegu/błocie.

Gra nie jest za bardzo CODem gdzie prowadzeni po ścieżce widzimy non stop jakieś eksplozje- wszystko wyreżyserowane. Zadanie gracza sprowadza się do zabicia konkretnych wrogów, w konkretny sposób.
Nie jest też BFem gdzie masz ogromne mapy i dziesiątki graczy.

Ewidentnie widać, że SGW3 jest klasę wyżej od 2....
Różnica ogromna

Ryzyko to marketing, odbiór graczy, optymalizacja. Moim zdaniem gra zapowiada się bardzo dobrze. Wiele bardzo dobrych gier się nie przebiło np. ostatnio TitanFall.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

114 115 116 117 118

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,167 sek.

mmblpsvf
dlpcstbo
glelyyhr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lsvuekxq
tpomkaxw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat