PARTNER SERWISU
bnfupzuc
116 117 118 119 120
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 24 stycznia 2017 11:08:45 przy kursie: 2,95 zł
@air
chyba nie doceniasz pewnych strategii marketingowych. Nie bronię CIG bo mają dużo za uszami .... ale uczą się. Widać sporo pozytywów. Pisze się, że Wiedźminy sprzedały się w ponad 20mln egzemplarzy ... tyle, że wszystkiego W1-W3 + dodatki. Nie chodzi tutaj o precyzyjne ilości 20mln ... 25mln bo nie to jest najważniejsze.
Widzę, że umyka Ci meritum sprawy. Jeśli LoF był a PS to nie był tam za darmo. Patrząc na cenę teraz w "wyprzedaży" około 10USD można ocenić, że dostali kilka mln USD. Nie dojdziemy ile tego mogło być. Widocznie jednak transakcja odpowiadała obu stronom. Może to były 2 mln USD może mniej, może więcej.
Patzrąc na to jakie spółka miała potrzeby pożyczkowe )15mln obligacji) a dostali około7-8mln dotacji. Wniosek z tego, że brakującą kwotę skądś pozyskali. Możliwe, że to było 2mln USD z PS Store a może nieco więcej. To by firmę satysfakcjonowało. Dość zaskakująca wydaje się być ilość pobrań. Kwota raczej nie jest zależna od pobrań raczej "ryczałt".
Tak samo istotną sprawą jest ta ilość pobrań .... 7 mln ludzi wypróbowało grę. Jest szansa, że zwrócą uwagę na następną część i jeśli okaże się lepsza może ją kupią "za gotówkę". Tak się buduje bazę przyszłych klientów. Widać wyraźnie u Ciebie skrzywienie na W3. Trzeba jednak przyznać CIG, że sporo się nauczyli i starają się unikać części wcześniejszych błędów. Kto wie S3 i LoF2 mogą wypaść całkiem, całkiem. Poczekajmy z przesądzaniem.... bo można się pomylić. Nigdy nie można mówić "nigdy" bo to świadczy o naiwności. Każdemu może się coś udać .... nawet przez przypadek...Angel
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 24 stycznia 2017 15:40:46 przy kursie: 2,95 zł
Po pierwsze, CDR ogłaszając 20 mln sztuk z serii Wiedźmin nie wliczało do tego dodatków.
Po drugie, ja nic nie pisałem o tym, że "darmowa" dystrybucja LOTF jest czymś złym. Świadczy po prostu o tym, że gra słabo się sprzedaje. Przecież LOTF było nawet dołączone do CD Action, a biorąc pod uwagę nakład gazety około 125 tys. to nie daje zbyt dużej kasy CIG-owi.
Także komunikat "sprzedaliśmy ponad 7 milionów kopii" ja osobiście trajktuję jako ściemę, jeśli 80% z tego stanowiły darmowe ściągnięcia i płyty będące gratisem w miesięczniku. A wszystko na to wskazuje.
Za 3 kwartały 2016 CIG zanotował 17,7 mln zł przychodów ze sprzedaży, przy 11,6 miliona zł kosztów wytworzenia. Czyżby koszty produkcji LOTF ciągle nie zostały rozliczone ?

baks
152
Wysłane: 24 stycznia 2017 17:21:35 przy kursie: 2,95 zł
@air
(przyganiał kociło garnkowi) ..... a nie pamiętasz już jak tuż po premierze czy nawet przed W3 był rozdawany gratis przy zakupie niektórych kart graficznych .... ?
Wątpię aby te egzemplarze były "rozdawane" w jakiejś wysokiej cenie.... bo po prostu sprzedawcy kart by się to nie opłacało. Karta za około 250 USD i spuściliby cenę o 60USD po to aby CDP mógł sprzedać więcej W3 ... PRAWDA ... ?
Te tematy były wałkowane już nie raz i prawda leży po środku.
Nie mam powodu jakoś specjalnie bronić CIG ale nie masz całkowitej racji.
Każdy producent stosuje "sztuczki" reklamowe które spodziewa się, że przyniosą mu korzyść.
Według mnie CIG "odrobił już lekcje" i parząc się na kilku istotnych błędach mają już opracowaną znacznie lepszą strategię niż kiedyś. Widać to wyraźnie. Jeśli ktoś uważa, że nie opłacało im się udział w PS Store to chyba kpina. Gra ma już swój wiek a przecież czemu W3 jest sprzedawany wraz z dodatkami teraz w pełnej cenie tylko za 49,99 zamiast 99,99 .... bo już się trochę ograł i wielu którzy mieli kupić w wysokich cenach kupiło. Teraz szuka się kolejnych poziomów na których znajdą się kupcy. Po to są promocje.
Nie oszukujmy się LoF był może nie najgorszą grą a chociaż pomysłem ale podobnie jak W1 nie rzucił na kolana. A szczególnie wykonanie pomysłu. Spółce zależy jednak na znalezieniu możliwie dużej bazy chętnych na kolejne lepsze części i spółka zmierza w tą stronę. Przy okazji na tej "promocji" zyska też sporo S3. A wszystko w rękach twórców i marketingu. Gra nie ma szans na sprzedaż zbliżoną do W1-W3 - bo to i nie ten budżet i nie ten marketing. Nie można jednak wykluczyć, że wersja LoF3 może osiągnąć sukces 50% W3 .... trudno teraz przesądzać - bo jeszcze dużo wody - i pytanie czy będzie LoF3 ?

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 24 stycznia 2017 17:42:57 przy kursie: 2,95 zł
A ty ciągle o tych promocjach... Moim głownym przekazem była krytyka conajmniej niekonkretnego komunikatu o +7 milionach sprzedanych kopii LOTF. Jak widać po dzisiejszym zachowaniu kursu, ta ''wiadomość" została przyjęta na rynku dość dobrze blackeye
A z tym W3 dodawanym do karty graficznej to żeś też palnął.
Forma promocji, którą można porównać do pakietu konsola plus gra, reklama gry i jej warstwy wizualnej wspierająca sprzedaż nowego modelu karty. Już nie mówię o praktycznie braku kosztów dla CDR, jako, że tam był dołączany kod do GOG (teoretycznie nowi klienci portalu).
Poza tym baks: ciekawe, że wysuwałeś absurdalne teorie odnośnie wyników sprzedażowych W3, twierdziłeś, że spółka kłamie. A tymczasem 7 mln egzemplarzy LOTF wogóle cię nie dziwi ? Cuda baks, cuda.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 24 stycznia 2017 18:39:23 przy kursie: 2,95 zł
www.bankier.pl/wiadomosc/CI-Ga...

Cytat:
"Chcemy wykorzystać potencjał zdobyty organicznie dzięki bardzo dużej popularności gry. Do sprzedanego przez nas nakładu ponad miliona egzemplarzy doszedł efekt bardzo udanych promocji na konsole Xbox One oraz PlayStation 4. W pierwszą część gry 'Lords of the Fallen' zagrało już łącznie znacząco powyżej 7 mln graczy."

Powyżej cytat prezesa z 1 grudnia 2016 r.

aircanada15 napisał(a):
Moim głownym przekazem była krytyka conajmniej niekonkretnego komunikatu o +7 milionach sprzedanych kopii LOTF. Jak widać po dzisiejszym zachowaniu kursu, ta ''wiadomość" została przyjęta na rynku dość dobrze blackeye

Jak widać zatem spółka tłumaczyła blisko dwa miesiące temu znaczenie tych 7 milionów. Kiepsko zatem idzie ci analiza spółki i szukanie przyczyn wzrostów jej akcji. Zapewne wynika to z tego, że jedynie chcesz dołożyć prezesowi i spółce, ale nienawiść jest złym doradcą na giełdzie.

baks
152
Wysłane: 24 stycznia 2017 19:10:46 przy kursie: 2,95 zł
@air
stosuje dość wybiórczo informacje i przypisuje im różne znaczenie w zależności od sytuacji.
Ja CIG nie śledzę codziennie więc ta informacja o 7mln graczy była dla mnie zaskoczeniem. Tyle, że tamta informacja przez wielu zapewne była wyśmiana. Teraz jak widać się to potwierdziło. Dla mnie to miłe zaskoczenie.

A tak między nami air nie włączyła Ci się refleksja czemu spółka zrezygnowała ze sprzedaży obligacji na kwotę 15mln .... a zadowolili się zaledwie 7 mln dotacji ...?

Skoro im było potrzebne 15 ta znając życie te 10 mln powinni jeszcze sprzedać a chociaż z 7-8 .... ale nie odwołali. Dotacja miała miejsce mniej więcej chyba w tym czasie co info o graczach.
Mając pewną refleksję ..... należałoby liczyć się z tym, że prawdopodobnie podobną kwotę (7-8mln) zgarnięto z PS Store. Taki układ byłby korzystny dla obydwu stron. Dla PS Store, dla CIG a także dla graczy. Spółka miałaby około 1 zeta za sztukę gry. Jednak dużą reklamę dla kolejnych gier i sporo potrzebnej kasy. Większość z tych 7mln graczy nie kupiłoby gry w tej cenie podstawowej a chyba nawet w promocjach. A tak dostali pewną ilość kasy może mniej może nieco więcej (od 7-8mln). Jak widać przynajmniej na razie wystarczająco aby nie emitować obligacji. Czy tak jest trudno powiedzieć. Teraz siłą napędową będą mobile i później gra pod testy itd. Spółka ma jak widać "lepszy okres". Czy to wykorzystają będzie wiadomo już w lipcu jak się sprzedaje S3.
W3 dobrze oszacowałeś a nawet niedoszacowałeś jak widać teraz. Nic nie stoi na przeszkodzie aby CIG poszedł za przykładem CDP i także zrobił dobrą grę. Sniper raczej nie osiągnie sukcesu W3 ale już LoF może wypaść jeszcze lepiej niż S3. Jak widać jest ogromny rynek na podobną tematykę. Jeśli gra będzie bardzo dobra to może się sprzedać 4-5 mln sztuk w 1-1,5 roku.... kto wie.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 1 lutego 2017 22:31:30 przy kursie: 2,95 zł
CIG do każdego zamówienia przedpremierowego nowego Snajpera na PC i PS4 dodaje za darmo Season Pass o rzekomej wartości 29,99$ Pray
Dużo to mówi o obecnym popycie na produkcję ze stajni Marka T.

baks
152
Wysłane: 2 lutego 2017 12:18:11 przy kursie: 2,96 zł
@air
to nie moja sprawa ani moje zmartwienie ale wydaje mi się, że naśladują inną większą spółkę która wydając W3 także dała pakiet darmowych dodatków - może to luka w pamięci a może celowe wprowadzanie w błąd ... ?
Pisząc takie rzeczy bądźmy uczciwi. Nie mam nic do jednej ani drugiej spółki stąd cenię sobie w miarę obiektywizm - choć każdy ma jakieś odstępstwa od tej "cnoty" i każdemu można coś zarzucić.Angel

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 2 lutego 2017 21:40:38 przy kursie: 2,96 zł
Mylisz się baks. CDR sprzedawał pakiet W3 + season pass dając w sumie niewielką zniżkę.
Po zastanowieniu uważam, że CIG robi co może by jakoś wypromować swoje nowe dzieło i to jest maleńki pozytyw. Cena nominalna ich rozszerzenia w wysokości 30 dolarów woła o pomstę do nieba i wybitnie sprawdzi się jedynie jako chwyt marketingowy.

baks
152
Wysłane: 3 lutego 2017 12:05:27 przy kursie: 2,68 zł
@air
jak o czymś piszesz to weź sprawdź a nie piszesz bzdety.
Ten temat akurat pamiętam dokładnie i nietrudno się pomylić.
Ja nigdzie nie pisałem o rozdawaniu za darmo płatnych DLC tylko o bezpłatnych DLC niewielka ale wyraźna różnica.
Widzę pamięć Cię zawiodła .... tu masz link do artykułu .... piszą tam o 16 darmowych dodatkach.
www.benchmark.pl/testy_i_recen...
Płotka to zwierzę uparte i momentami irytujące. Nie znaczy to jednak, że nie zasługuje na prawdziwie bojowy rynsztunek. Dlatego w pierwszym darmowym DLC CD Projekt Red postanowił zająć się właśnie tym aspektem. Przygotowano klapy na oczy, siodło oraz juki rodem z Temerii, które nadają wiedźmińskiemu wierzchowcowi wojowniczy wygląd i poprawiają jego statystyki.

surfmen
3
Wpisów: 110
Wysłane: 3 lutego 2017 14:16:25 przy kursie: 2,68 zł
Dywagacje która spółka ma lepszy marketing czy inne działania około premierowe jest nie trafione w stosunku do obu wydawców.Sukces W3 jest poza wszelką dyskusją ,natomiast SGW 3 jeszcze nie został wydany.

satriani
0
Wpisów: 11
Wysłane: 3 lutego 2017 18:27:00 przy kursie: 2,68 zł
to się nadaje na wykład pod tytułem "jak popełnić marketingowe samobójstwo i zniszczyć wiele miesięcy budowania napięcia przedpremierowego". Mamy silnego kandydata na strzał w kolano w 2017 roku.

Cytat:
- CI Games zdecydował się na otwarte beta testy gry Sniper Ghost Warrior 3 w celu uzyskania informacji zwrotnej ze strony graczy, co ma docelowo pozwolić na wydanie "naprawdę jakościowego produktu", poinformował prezes Marek Tymiński.
"Zdecydowaliśmy się na beta testy, w celu uzyskania feedbacku ze strony naszych obecnych i nowych fanów. Ten feedback jest bardzo cenny, gdyż posłuży nam do doprowadzenia do minimalizacji błędów w finalnej wersji gry. Negatywne komentarze koncentrują się głównie wokół wydajności gry na części konfiguracji sprzętowych. Według naszych danych ten problem występuje u zdecydowanie mniejszej części graczy" – powiedział ISBnews Tymiński.

"Esencją bety są właśnie negatywne komentarze, bo to one w największym stopniu przyczynią się do ulepszenia naszej gry. Bardzo się cieszę, że zdecydowaliśmy się na otwartą betę, bo pozwoli nam to na wydanie naprawdę jakościowego produktu. W związku z tym z mojego punktu widzenia dzisiejsza reakcja inwestorów jest niezrozumiała" – dodał prezes CI Games.

Źródło: www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...
Kod:
mod: Wpis uzupełniono o link. Proszę pamiętać linku do źródła
buy bitcoin
Edytowany: 3 lutego 2017 18:36

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 3 lutego 2017 21:35:39 przy kursie: 2,68 zł
Baks, napiszę do Ciebie młodzieżowym slangiem. Ogarnij się :) Ja zinterpretowałem promocję CIG w postaci dodawania do preordera Season Passa, którego cena według spółki ma później wynosić 29,99$. CD Projekt nic podobnego nie robił - Redzi wypuścili 16 darmowych DLC, zapowiedzieli je przed premierą, były one dostępne dla wszystkich, którzy kupią grę.
Wolałbym uniknąć słów "a nie mówiłem", jednak dzisiejsze oceny Bety Snajpera 3 wprost krzyczą: stan gry jest obecnie fatalny. W 2 miesiące zoptymalizują grę ? No pewnie :D

baks
152
Wysłane: 3 lutego 2017 23:15:15 przy kursie: 2,68 zł
Nie wiem komu każesz się ogarniać.....
mając problem z rozumieniem chyba sam się musisz ogarnąć ...Angel
Halooo ja pisałem o darmowych DLC ... było to formą dopieszczenia gracza czymś czego nie zdążono zintegrować z grą przed wysłaniem do tłoczni ... tak trzeba zinterpretować wypuszczenie istotnych dla odbioru gry elementów. Nie twierdzę, że z wszystkim nie zdążono część tej zagrywki mogła być celowo marketingowa. Spółka jak wiemy także była trochę na "deficycie" czasowym ... stąd 2 obsuwy premiery.
Jednak wydaje mi się, że zapominasz, że CIG to nie CDP i chyba nie oczekiwałeś, że za 50-60mln wydadzą grę o wielkości i jakości takiej jak W3 ... a może wierzyłeś w to ????3some
Dla mnie było oczywiste, że gra trochę lepsza od S2 i LoF będzie dla nich sukcesem i krokiem w dobrą stronę.
Moim zdaniem zrobili kilka dobrych kroków ale nie wymagaj geniuszu .... to nie perpetum mobile i gra niemal perfekcyjna (jak W3) wymaga jednak zdecydowanie większych środków jakimi dysponował CIG.
Gry jeszcze nie ma a jak będzie po premierze. Ja już widzę duży postęp chociażby to, że chcieli sprawdzić na co gracze najbardziej będą narzekać.
Gra na pewno nie będzie perfekcyjna a nawet bardzo dobra. Czytając komentarze doszedłem do wniosku, że nie jest aż tak źle choć sporo jeszcze jest do zrobienia. Wydaje mi się, że część uda się zrobić ale na pewno nie wszystko. Ale nie wymagajmy cudów. Aby grę znacznie poprawić potrzebowaliby jeszcze z rok i ze 30mln kasy ... a na to nie mogą sobie pozwolić.
Jak wypadną okaże się na premierze. Mam klucze do bety ale nie bardzo mam czas na testy więc ocenę zaczerpnę z forów. Nie wiem czy kupię grę ale wygląda dość interesująco i może być najlepszym z Sniperów o ile uda im się poprawić najpoważniejsze błędy.
Dawanie nawet w gratisie dodatku z preorderami jest moim zdaniem wcale nie takim złym rozwiązaniem najważniejsze jest przyciągnięcie chętnych a cena nie jest wcale taka mała. Kluczowa jest poprawa bugów z optymalizacją może być gorzej ale nawet Batman AK miał z tym problem szczególnie na Radeonach ... więc nie wymagajmy cudów od nich...Angel

satriani
0
Wpisów: 11
Wysłane: 5 lutego 2017 15:34:10 przy kursie: 2,68 zł
Gra nie wygląda źle, zbiera raczej same dobre recenzje od youtuberów.
Open beta trwała tylko 2 dni, już dziś nie można się zarejestrować, co troche wkurzyło ludzi.

To będzie ciekawy case, co dalej się stanie z kursem. CD Projekt też przed premierą W2 czy W3 miał często zwałki po 15-20% w kilka dni, przy przekładaniu daty premiery, albo jakiś wątpliwości co do tego czy premiera będzie udana, ale kurs potem zawsze odrabiał straty w kolejnych tygodniach. Zobaczymy jak tutaj będzie i czy CIGAMES przebije bariere 1mld pln kapitalizacji dzięki SGW3.
buy bitcoin
Edytowany: 5 lutego 2017 15:34

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 lutego 2017 16:16:07 przy kursie: 2,68 zł
Miliard kapitalizacji? Przecież to oczekiwanie średniorocznego zysku spółki na poziomie 100 mln zł. Są jakiekolwiek podstawy do takiej zyskowności CIG?

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 5 lutego 2017 16:20:57 przy kursie: 2,68 zł
satriani napisał(a):
Zobaczymy jak tutaj będzie i czy CIGAMES przebije bariere 1mld pln kapitalizacji dzięki SGW3.

To jakiś żart ? Popyt na grę nagle pojawi się znikąd ? :)

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 5 lutego 2017 20:18:36 przy kursie: 2,68 zł
Jakie to ma znaczenie? Jak fundusze będą chciały mieć 15zł to tak zrobia, jak sobie wymyślą miliard kapitalizacji to też tyle będzie. Gra nie ma kompletnie znaczenia na ten moment. Sobie wejdźcie na stoqa i sprawdźcie ile fundy łykały w 2016 akcji i się zastanówcie czy pozwolą sobie mieć tutaj stratę. Ta branża nam trochę odjechała od rzeczywistości. Kiedyś przyjdzie sprawdzam i to solidne, ale zapewne przed tym to grubi się wyprzedadzą.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 5 lutego 2017 20:57:20 przy kursie: 2,68 zł
Znaczenie ma ogromne. Fundusze kupowały do tej pory pod dobre newsy odnośnie Snajpera 3, ale im bliżej premiery, tym gorsze prognostyki sprzedaży. Myślisz, że oni w portfolio mają tylko CIG, a investment managerzy dysponują niekończącym się strumieniem wolnej gotówki ? Nic z tych rzeczy.
Póki co, pre-ordery wyglądają słabiuteńko i wątpię by sklepy zamówiły więcej niż 1,2 mln kopii.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 lutego 2017 21:29:03 przy kursie: 2,68 zł
Ja też nie rozumiem dlaczego fundusze miałyby "chcieć" i przy okazji "móc". Jakby miały taką moc sprawczą to na giełdzie byłyby tylko wzrosty. To co było mówione o grze dawało szansę na zmianę jakości, że wspomnę tylko o otwartym świecie. Takie informacje budowały przesłanki o możliwym znacznie większym sukcesie gry niż miało to miejsce do tej pory. To właśnie pod ten sukces akcje pojechały w górę w 2015 r. Jeśli pojawiają się przesłanki, że ten sukces może nie być taki duży, to spadki kursu przed premierą nikogo nie powinny dziwić. Fundy i tak już swoje zarobiły.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

116 117 118 119 120

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,524 sek.

sulpewgz
nujgkscr
alnphzkd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eaawoapb
qjeyktjm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat