13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
26 sierpnia 2009 12:47:05
Ładnie rosło, dużo urosło... Myślę że wkrótce czeka nas kolejny etap rodzenia się nowej hossy - brak świeżego kapitału do dalszych dynamicznych zwyżek i spadki, bądź w najlepszym razie powolne opadanie. To cieszy, gdyż korekta/realizacja zysków po takiej euforii wzrostowej jest warunkiem dalszych, długotrwałych fundamentalnych wzrostów. Martwi, gdyż wartość posiadanych walorków nie będzie się zwiększała jak do tej pory, a miło było na to patrzeć. Pytanie, sprzedać i próbować łapać dołek, czy zapomnieć o GPW pozostając na walorach
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
26 sierpnia 2009 14:16:29
Tadek wyszedł z rynku, to i mamy korektę. Brakuje widać jego pieniędzy na GPW. A mówiąc bardziej serio, wstrzelił się z tym wyjściem co do minuty  . Jeszcze na odchodnym nam pokazał.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
26 sierpnia 2009 14:36:25
Nie wiem jak wy ale ja mam wrazenie ze dzisiaj ktos masowo zamyka eski jestem ciekaw co z tego bedzie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 336
Wysłane:
26 sierpnia 2009 14:41:47
Taurus80 napisał(a):Nie wiem jak wy ale ja mam wrazenie ze dzisiaj ktos masowo zamyka eski jestem ciekaw co z tego bedzie. ja w kontraktach dopiero raczkuje..;) wiec jakbys mogl rozwinac skad takie wnioski bede wdzieczny „Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”... "Taka jest moja koncepcja Tak ja to widzę"
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 14:52:50
kijekjjk napisał(a):Taurus80 napisał(a):Nie wiem jak wy ale ja mam wrazenie ze dzisiaj ktos masowo zamyka eski jestem ciekaw co z tego bedzie. ja w kontraktach dopiero raczkuje..;) wiec jakbys mogl rozwinac skad takie wnioski bede wdzieczny Niestety tutaj nic pewnego nie ma ale patrzac na dodatnia baze i spadajacy LOP sadze ze sa zamykane eski
|
|
0 Dołączył: 2009-08-15 Wpisów: 167
Wysłane:
26 sierpnia 2009 14:59:28
Frog napisał(a):Ładnie rosło, dużo urosło... Myślę że wkrótce czeka nas kolejny etap rodzenia się nowej hossy - brak świeżego kapitału do dalszych dynamicznych zwyżek i spadki, bądź w najlepszym razie powolne opadanie. To cieszy, gdyż korekta/realizacja zysków po takiej euforii wzrostowej jest warunkiem dalszych, długotrwałych fundamentalnych wzrostów. Martwi, gdyż wartość posiadanych walorków nie będzie się zwiększała jak do tej pory, a miło było na to patrzeć. Pytanie, sprzedać i próbować łapać dołek, czy zapomnieć o GPW pozostając na walorach A ja uważam, że dopóki jest całkiem sporo osób ciągle węszących za spadkami, głębokimi korektami itd., to nie mamy się czego obawiać. Zacznę się bać kiedy ta pro-spadkowa wrzawa całkiem ucichnie. Tymczasem uważam, że jesteśmy w fazie dopiero raczkującej hossy i przez następne miesiące czekają nas stabilne wzrosty, przerywane niewielkimi korektami. Od maja stoję na takim stanowisku i przynosi mi to zyski. Wcześniej drżałem przy każdym spadku i nie zarabiałem. Mi łapanie dołków nie wychodzi, więc siedzę na akcjach i to uważam za najlepszy pomysł u progu nowej hossy - w ten sposób eliminuję ryzyko odjazdu pociągu i nie tracę czasu na zbędne ruchy.
ACE,BBZ,HWE,IBS,IDM,KPX,MCI,OIL,OPG,RLP,SKT,TEX
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
26 sierpnia 2009 15:31:45
w mojej opinii tadek będzie żałować utraconych zysków. Hossa nie trwa przecież pół roku tylko 4-5 lat conajmniej.
na giełdzie trzeba być cierpliwym, cierpliwym i jeszcze raz cierpliwym. pojedziemy dalej na północ. może tadek jeszcze wróci na kolejnym przystanku.
Edytowany: 26 sierpnia 2009 15:35
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
26 sierpnia 2009 15:58:16
Vox napisał(a):w mojej opinii tadek będzie żałować utraconych zysków. Nie ma utraconych zysków, bo nie ma akcji. O utraconych zyskach można mówić(i żałować), jeśli był zysk, a za późno wyszło się z inwestycji, po tym jak akcje stały wyżej. Nikt nie zagwarantuje Ci zysku jutro, za 10 dni czy rok. Zysk pojawia się tylko w momencie sprzedaży akcji. Powoli do celu
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 16:02:33
Cos mi sie zdaje ze jutro luka up bedzie najpierw zamykane eski a teraz laduja elki.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 132
Wysłane:
26 sierpnia 2009 16:04:16
z dziwnym spadkiem mamy dzisiaj do czynienia, niby jakas korekta niby poczatek a niby jednak nie rynek spada przy bardzo dobrych danych z USA, oznacza to zebedzie to tak slabe ze niezauwazalne tzn od jutra przez tydzien plus 15% albo wyprzedzaja przyszle dane z gospodarki w co watpie, gdyz USA nie spada, a w Polsce jakis spadkowy dzien byl potrzebny...
zobaczymy jak rynki otworza sie jutro...
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
26 sierpnia 2009 16:09:35
sa dane i wcale nie na spadki Cytat:USA: Sprzedaż nowych domów 433 tys (prog. 390 tys.) także myslę że L na FW20U09 sie oplaci - podjedziemy pod 2300 jeszcze. Cytat: Nie ma utraconych zysków, bo nie ma akcji. O utraconych zyskach można mówić(i żałować), jeśli był zysk, a za późno wyszło się z inwestycji, po tym jak akcje stały wyżej. Nikt nie zagwarantuje Ci zysku jutro, za 10 dni czy rok. Zysk pojawia się tylko w momencie sprzedaży akcji.
co do utraconych zysków - są to zyski które można było osiągnąć ale się nich nie osiągnęło, a przyczyna nie ma tu znaczenia. Może być to zarówno sprzedaż w złym momencie jak i brak obecności na rynku podczas hossy. Utraconym zyskiem jest niekupienie eLek na na wiosnę 2009
Edytowany: 26 sierpnia 2009 16:11
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
26 sierpnia 2009 21:39:16
Spora przewaga byczków na tym wątku, szczególnie po chwilowym ( mam nadzieję ) tadkowym "numerze". Moim zdaniem z giełdy chłop uciekł we właściwym momencie, ale ze StockWatcha?
To może dla odmiany parę niedźwiedzich - złotych myśli i głupich pytań za razem: 1. Widać było radość pod koniec sesji, po dobrych usiakowych nowinach. Na fixie LOP rósł - więc potwierdzam słowa Taurusa o otwieraniu elek. Pytanie tylko, czy większość na tym forum i Ci wszyscy - z VOXem na czele - otwierający elki mają rację? Ponoć na giełdzie bywa odwrotnie. 2. Jaka jest reakcja na te pozytywy za oceanem? Sam sądziłem, że po tych nowinach S&P zaatakuje magiczny ostanio poziom 1036, ale nie starczyło mu siły by nawet tam dotrzeć. 3. Czy po takich wzrostach jak ostatnio 3% spadek można nazwać korektą, po której dalsza droga na północ otwarta? 4. Czy wzrost sprzedaży nowo wybudowanymch domów w stanach, który to sama giełda amerykańska ma jak na razie w dupiu - wpłynie pozytywnie na kolejny wzrost o 15% - jak można przeczytać wyżej?
Jutro obstawiam krótko po otwarciu lekko w górę, a dalej zamykanie nie trafionych na fixie długich pozycji. Końcówa na czerwono, a prawdziwa jazda korekcyjna od piątku.
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 21:56:54
buldi napisał(a):Spora przewaga byczków na tym wątku, szczególnie po chwilowym ( mam nadzieję ) tadkowym "numerze". Moim zdaniem z giełdy chłop uciekł we właściwym momencie, ale ze StockWatcha?
To może dla odmiany parę niedźwiedzich - złotych myśli i głupich pytań za razem: 1. Widać było radość pod koniec sesji, po dobrych usiakowych nowinach. Na fixie LOP rósł - więc potwierdzam słowa Taurusa o otwieraniu elek. Pytanie tylko, czy większość na tym forum i Ci wszyscy - z VOXem na czele - otwierający elki mają rację? Ponoć na giełdzie bywa odwrotnie. 2. Jaka jest reakcja na te pozytywy za oceanem? Sam sądziłem, że po tych nowinach S&P zaatakuje magiczny ostanio poziom 1036, ale nie starczyło mu siły by nawet tam dotrzeć. 3. Czy po takich wzrostach jak ostatnio 3% spadek można nazwać korektą, po której dalsza droga na północ otwarta? 4. Czy wzrost sprzedaży nowo wybudowanymch domów w stanach, który to sama giełda amerykańska ma jak na razie w dupiu - wpłynie pozytywnie na kolejny wzrost o 15% - jak można przeczytać wyżej?
Jutro obstawiam krótko po otwarciu lekko w górę, a dalej zamykanie nie trafionych na fixie długich pozycji. Końcówa na czerwono, a prawdziwa jazda korekcyjna od piątku.
Buldi ja sadze ze dzisiaj caly dzien byly odwracane pozycje z esek na elki malo tego na tym ostatnim wzroscie (w zeszlym tyg.) LOP nie rosl mozna wiec sadzic ze tez byly zamykane eski. Mysle ze to zamykala ta barania instytucja co tak sie chelpila ze depo uzupelnia. Pytanie do ilu sa w stanie dociagnac ?? Tego nikt nie wie jednak jestem pewien ze do zamykania serii bedziemy widzieli cyrki i nie spodziewam sie duzych spadkow do tego czasu, natomiast pozniej spodziewalbym sie zjazdu. A jak bedzie jak zwykle sami sie przekonamy, jak juz kiedys pisalem narazie koni nie tykam jedynie obserwuje i sie ucze.
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 22:48:12
Taurus80 napisał(a): Buldi ja sadze ze dzisiaj caly dzien byly odwracane pozycje z esek na elki Teoretycznie więc przy LOPie na stałym poziomie odwracający powinni dwukrotnie zwiększyć popyt na długie pozycje. Skąd więc ta podaż?
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 23:03:55
buldi napisał(a):Taurus80 napisał(a): Buldi ja sadze ze dzisiaj caly dzien byly odwracane pozycje z esek na elki Teoretycznie więc przy LOPie na stałym poziomie odwracający powinni dwukrotnie zwiększyć popyt na długie pozycje. Skąd więc ta podaż? Ja przedstawilem swoje odczucie i co zaobserwowalem, zobaczymy czy mam racje w szybkim czasie. Na koniach zawsze jest problem jednoznacznie wyjasnic co sie dzieje, zostaje bardzo duzo domyslow. Poprostu tak mi to wygladalo.
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 23:15:41
zeby nie bylo ze jestem bykiem :) obstawiam zjazd w okresie 7 miesiecy do nowych minimow... nie wiem czy to bedzie w tym roku czy przyszlym...
a co do jutrzejszej sesji wyglada na to ze do poludnia bedzie stagnacja (wahania 1%+-)a wszystko sie wyjasni o 14:30 podanych z USA
wig 20 nie moze spadac jak S%P konczy na zerze... to jest wbrew naturze :)
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 23:25:14
slow2006 napisał(a): zeby nie bylo ze jestem bykiem :) obstawiam zjazd w okresie 7 miesiecy do nowych minimow... nie wiem czy to bedzie w tym roku czy przyszlym...
a co do jutrzejszej sesji wyglada na to ze do poludnia bedzie stagnacja (wahania 1%+-)a wszystko sie wyjasni o 14:30 podanych z USA
wig 20 nie moze spadac jak S%P konczy na zerze... to jest wbrew naturze :)
Wbrew naturze to wig 20 rósł przez ostatni tydzień znacznie powyżej S&Pu, więc w zgodzie z naturą będzie teraz oddawał punkty. W przeciwnym razie doszło by do wynaturzeń. A w pogłębienie dna w tym cyklu koniunkturalnym, to nawet ja nie wierzę.
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 23:32:08
buldi sprawdz jesli mozesz wykresy historyczne S%P i wig20 , zobaczysz ze wigi rosna srednio 3 razy szybciej niz amerykanskie indeksy... (zalezy kiedy) dlatego racja korekta bedzie wieksza ale w USA musi spasc z 1% chociaz :)
a odp na druga teze, czekam az skoncza sie pakiety stymulacyjne, nie wiem na ile starcza, ale panstw nie stac zeby doplacac takich kwot do gospodarki caly czas i po drugie fed ma przestac skupowac costam, nie kojarze dokladnie(obligacje)?... co spowoduje wzrost ceny dolara ale to w pazdzierniku... (jak zle mowie poprawcie mnie) a to zostanie zdyskontowane przez rynek w najblizszym czasie...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
26 sierpnia 2009 23:41:03
Czy w przeszlosci zaprzestawanie skupowania "cośtamów" zwykle skutkowało wzrostem cen dolara w październiku...? Oraz te ceny względem czego rosły? Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 26 sierpnia 2009 23:41
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2009 23:53:41
slow2006 napisał(a):buldi sprawdz jesli mozesz wykresy historyczne S%P i wig20 , zobaczysz ze wigi rosna srednio 3 razy szybciej niz amerykanskie indeksy... (zalezy kiedy)
Można to fajnie tu sprawdzić porównując wykresy. Chyba nie jest do końca tak jak napisałeś. Co do nowego dna, to wg mnie jesteśmy po odbiciu, choć korekta będzie głęboka z uwagi na nadmiar optymistycznych wzrostów, ale podstaw fundamentalnych do głębszych spadków niż ten z lutego nie widzę nawet przy scenariuszu dramatycznego spadku nastrojów. Być może za parę lat po przyszłej hossie temat wróci ze zdwojoną siłą z przyczyn o których napisałeś, ale na razie jest po zawodach. Oczywiście IMHO.
Edytowany: 26 sierpnia 2009 23:58
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.