PARTNER SERWISU
klcoomzr

Studia podyplomowe na SGH z AT

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 7 września 2017 11:55:03
Nie wybiera się ktos na to?
Chętnie spotkam sie z kims z tego forum na studiach (ja już zapisany)

magda86
0
Wpisów: 6
Wysłane: 20 października 2017 19:04:52
planuje wybrać się na te studia za rok albo dwa jak zbiorę odpowiednie fundusze.
Napisz za jakiś czas swoje wrażenia o tych studiach? czy warto się na nie wybrać?

aic71
2
Wysłane: 20 października 2017 20:22:09
Niestety nie dane mi będzie ocenić poziomu bo z uwagi na brak chętnych studia się nie odbyły :(

Aż trudno uwierzyć, że w całej Polsce (tak - byli nawet chętni z Wrocławia i Gdańska) znalazło się tylko kilkanaście osób na coś czego w Polsce jeszcze nie było.

Następna rekrutacja dopiero za rok. Ja jak zdrowie pozwoli to oczywiście zapiszę się ponownie.

Jakby co to na pewno puszcze info

Pozdrawiam
Wojtek

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 20 października 2017 21:51:53
Byłem ciekaw jak się temat rozwinie. Sytuacja dość dziwna, z drugiej strony uczelnia z cenami nieco przesadziła, w nieco mniej naszpikowanym teorią programie i za połowę żądanej ceny pewnie by zebrali grupę - ale to tylko moje zdanie.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 11 listopada 2017 12:05:19

Mnie nie dziwi, że to nie wypaliło.
Kasa nawet jak na Wawę nie mała za 6 zjazdów w I semestrze, gdzie większość spectrum wykładów to coś, co każdy może sam ogarnąć, a jak sprawnie posługuje się angielskim, to ilość materiałów do samodzielnego przerobienia jest nie do ogarnięcia nawet w 5 lat dla bezrobotnego :)

Webinary, książki, artykuły, analizy ludzi, którzy mają udokumentowaną historię, blogi, samodzielna praca, tysiące nagrań z traderami/inwestorami, którzy na rynkach są dziesiątki lat.
Czy do opowiadania o praktycznym zastosowaniu AT trzeba mieć 7 różnych specjalistów? Jednego od "świec" a innego od "bollingera"?
Dla studiowania, którego głównym celem jest studiowanie samo w sobie, może i tak, a jeśli ktoś chciał wycisnąć z tego jak najwięcej praktyki?
No chyba, że czegoś tu zupełnie nie doceniam ....

aic71
2
Wysłane: 11 listopada 2017 22:09:39
Wszystko zależny od pkt widzenia

Sama cena do najniższych nie należy ale 200h zajęć za taka kasę to na SGH chyba standard.

Natomiast Twoimi argumentami można by generalnie podważyć sens większości studiów.
Jakbym się uparł to bym swoją magisterkę z handlu zagranicznego mógł zrobić z książek (nawet w tych latach, w których studiowałem)

Ja osobiście najlepiej się uczę poprzez takie kontakty - w momencie powstanie problemu ja muszę mieć wytłumaczenie (co niestety bywa też uciążliwe dla innych słuchaczy bo często przerywam :)
i taka grupa około 20 osób prowadzona przez kogoś sensownego jak najbardziej dla mnie ma sens

Czekam cierpliwie na kolejną rekrutacje a gdyby któryś z prowadzących stockwatch znalazł czas na płatne korepetycję z AT to ja jestem chętny :)

Pozdrawiam
Wojtek

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 12 listopada 2017 13:16:47

Natomiast Twoimi argumentami można by generalnie podważyć sens większości studiów.Jakbym się uparł to bym swoją magisterkę z handlu zagranicznego mógł zrobić z książek (nawet w tych latach, w których studiowałem)

Nie negując, że dla wielu osób nauka przez kontakt osobisty może być dużo skuteczniejsza, uważam Twoje porównanie jako zupełnie nie trafione.

Ja też studiowałem i to jedną z nauk humanistycznych, a więc możliwości samodzielnej edukacji są tutaj wręcz nieograniczone. Nie mniej jednak kontakt z profesorami,zawodowcami i ukazanie warsztatu tej dziedziny, to był tak zupełnie inny świat, że ciężko znaleźć słowa porównania.

Temat rzeka, ale zwróć uwagę, że mój komentarz, nie jest jedynym komentarzem w tym duchu.
Program na 1szy rzut oka wydaje się być totalnie przeładowany w stosunku do tego, z czego praktycznie będziesz korzystać bo to w sporym stopniu sztuka. Poza tym, (a może przede wszystkim) i tak aby mieć szanse na skuteczne używanie tych narzędzi będziesz musiał wypracować SWÓJ własny styl-system.
Nie widzę sensu płacenia za wykład o wielkich inwestorach, gdy możesz przeczytać książki Schwagera, czy odsłuchać tony nagrań, wywiadów, podcastów z samymi inwestorami w roli głównej itp, itd ...temat rzeka ... Jestem jednak pewien, że jak za rok zdecydują się na rekrutację, to będę strasznie zdziwiony, jeśli program nie będzie w sporym stopniu przebudowany.

aic71
2
Wysłane: 12 listopada 2017 14:51:59
Tutaj pełna zgoda - rzeczywiście można by zmodyfikować program na bardziej praktyczny.wywalić rzeczy, dotyczące np tych inwestorów i wrzucić już praktyczne warsztaty z analizy itp itd

No i tak naprawde studia daja mozliwości a resztę wypracujesz sam - podczas 5 letnich studiów ekonomicznych nauczyłem się duzo teorii a bardzo mało praktyki - to chyba generalnie bolączka naszego systemu edukacyjnego.
reszta to moje doświadczenie zawodowe

PS
Nie rzucam swoich argumentów żeby kogoś kontrować - raczej żeby poznać inny pkt widzenia. wiem, że sa ludzie dla których takie studia to było by wyrzucanie kasy bo sa w stanie to samo zrobić samemu.
Wszystkie komentarze w tym wątku jesli pozwolicie ubiorę potem w jednolity tekst i przekażę osobie, która zajmowała się rekrutacją na to.
Może pozwoli im to dostosować program do oczekiwań potencjalnych słuchaczy.

Co jeszcze wg Was można by zmienić
i jeszcze jedno najważniejsze - nie jestem opłacany przez AGH :) po prostu mi bardzo zalezy żeby takie coś się odbyło w następnym terminie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,182 sek.

fkkwfdzh
aftluyhf
meshsszn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uezvutbk
zosyscok
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat