Technopolis sp. z o. o
i Technopolis sp. z o.o. SKA (SKA= spolka komandytowa akcyjna)
to dwie rozne spolki
sprawozdanie polroczne napisał(a):
W dniu 18.03.2008 Technopolis sp. z o.o. spółka komandytowo-akcyjna (której komplementariuszem
jest Technopolis sp. z o.o., zaś 100% akcjonariuszem fundusz inwestycyjny zamknięty
MCI.PrivateVentures w ramach subfunduszu MCI.EuroVentures 1.0) sprzedała posiadane
wierzytelności JTT Computer SA w upadłości za łączną kwotę 17.419.905,70 zł. Wierzytelności JTT
Computer SA w upadłości stanowiły przedmiot wkładu niepieniężnego Technopolis sp. z o.o. do
Technopolis sp. z o.o. SKA.
w tejze spolce technopolis sp. z. o.o. spolka komandytowo akcyjna, nazwijmy ja spolka A, MCIprivate ventures ryzykuje "tylko" utrate wlozonego kapitalu, zas drugi technopolis, Technopolis sp. z o. o, nazwijmy ja spolka B, ryzykuje do kazdej kwoty wlascicieli
struktura kapitalowa jest zlozona, i nazywajac niemal tak samo 2 spolki, MCI nie ulatwia jej rozgryzienia
wydaje mi sie, ze sa bledy w tym sprawozdaniu, mianowicie, likwidowac jest sens spolke celowa, spolke A, te od wierzytelnosci, a sprzedawac te, ktora byla udzialowcej (komplementariuszem) sprzedawanej
wydaje mi sie, ze sami sie zamotali juz, ktora jest do sprzedazy, a ktora do likwidacji, i ze na stronie 28 w nocie 18 chodzi juz o spolke spolka A - ta od skupu wierzytelnosci
poznie jeszcze na stronie 20
Cytat:Technopolis Sp. z o.o. w likwidacji – spółka celowa, która w latach 2007/2008 dokonała odkupu i
sprzedaży aktywów JTT Computer SA
odnosnie 11mln ze strony 25 na dole, nota 15, to takze nie rozumiem. skoro spolka A skupowala wierzytelnosci od 2006 roku
Cytat:
Spółka zależna Technopolis sp. z o.o. w grudniu 2006 r. rozpoczęła, w ramach działań
restrukturyzacyjnych JTT Computer SA w upadłości we Wrocławiu, skup wierzytelności zgłoszonych przez wierzycieli upadłej. Większość z kupionych wierzytelności została nabyta w I kwartale roku
2007, proces został zakończony w kwietniu 2008 r. Łącznie Technopolis stała się właścicielem
aktywów finansowych w postaci zakupionych wierzytelności o wartości nominalnej 20.175 tys. PLN.
Wierzytelności zostały nabyte za średnio 24%
mozna sie domyslec, czy w polowie 2008 nie zrobili testu na utrate wartosci, ktora by potem odwracali? w sprawozdaniu rocznym mozna przeczytac
Cytat:W dniu 28 lutego 2007 r. Zarząd MCI Management SA poinformował, iż w dniu 27 lutego 2007 r.
otrzymał od pełnomocników reprezentujących MCI (Consortio LEX Konsorcjum Prawnicze) informację
o zawiadomieniu z Sądu Okręgowego we Wrocławiu w sprawie (sygn. akt C I 1004/06) z powództwa
MCI Management SA przeciwko Skarbowi Państwa – Dyrektorowi Urzędu Kontroli Skarbowej we
Wrocławiu o zapłatę 38.512 tys. PLN z tytułu poniesionych strat oraz utraconych korzyści przez MCI
jako akcjonariusza JTT Computer SA, powstałych w wyniku bezprawnego działania organów
skarbowych.
tyle, ze mozna sie tylko domyslac, a 14mln straty to koszty finansowe, podczas gdy w spolce o profilu MCI wynik z inwestycji powinien byc operacyjny
sprawozdanie roczne 2008moim zdaniem spokojnie moga startowac w konkursie na najbardziej zamotane sprawozdanie finansowe...