PARTNER SERWISU
nbvhypid
79 80 81 82 83
kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 10 maja 2018 08:22:11 przy kursie: 3,89 zł
Wszyscy zdają sobie sprawę (tylko boją się otwarcie przyznać) że spadek kursu o 60 % w ciągu miesiąca oznacza złą sytuację spółki.
Dyskonto jest mniej więcej 4-6 miesięcy do przodu, więc wiemy już, że kolejne wyniki będą słabe a inwestycja w Astanie zakończy się prawdopodobnie stratą(odpis)
Notowania, rzecz jasna, będą nadal spadać aż dotrą do groszówek.
Można by pokusić się nawet o ironię, że Astana to jedyna taka instalacja na świecie i ... ostatnia.

Wydaje się to być nieprawdopodobne, lecz przewidział ktoś rok temu 3,88 zł?
Edytowany: 10 maja 2018 08:42

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 10 maja 2018 09:35:53 przy kursie: 4,60 zł
Moim zdaniem nie koniecznie musi tak być. Wszystko zależy od tego czy Ekoexport jest wstanie sprzedać całą produkcję Astany i czy może tak robić w ramach ustaleń biznesowych.

W chwili obecnej wygląda, że nie i że jest dawcą kapitału ale nie czerpie z inwestycji korzyści jakie zakładał. Pytanie dlaczego tak się dzieje.

Dziś spokojnie można ogłosić wezwanie na akcje tej spółki po 6-7 zł i zdjąć ją z GPW. Po ile sprzedawali akcje w ofercie publicznej? Tak to widzę.

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 10 maja 2018 10:22:45 przy kursie: 4,60 zł
jest pare rzeczy w raporcie za 2017, ktorych zupelnie nie rozumiem - np.:
- co to jest ta OMEGA, dlaczego tyle siedzi w niej kasy, jaki maja udzial, czy to jest konsolidowane etc.,
- dlaczego znikaja aktywa obrotowe - mialo byc niby wiecej produkcji, wiec tutaj powinien byc szal,
- dlaczego w tak malej spolce az tak nabite sa koszty ogolne - na moj gust w tak prostym biznesie to nie powinno byc wiecej niz 10% sprzedazy, wiec do kogo to idzie - a moze sa jakies reklamacje, ktore tyle kosztuja - a jesli tak, to skad sie wziely?

Any
Any
PREMIUM
6
Wpisów: 62
Wysłane: 10 maja 2018 11:01:06 przy kursie: 4,60 zł
Oega Minerals Trading z siedzibą w Szwajcarii, która ma 40% udziałów w rosyjskiej spółce kontrolującej laguny. Nie jest konsolidowana, zbyt mały udział. Resztę znajdziesz:

www.ekoexport.eu/images/inne%2...(18.04.2017).pdf

Pozostałe problemy, o których piszesz są w raporcie rocznym wystarczająco dokładnie rozpisane. Reklamacji nie było w zeszłym roku.

Avocado
26
Wysłane: 10 maja 2018 13:07:55 przy kursie: 4,60 zł
thx! pliku pod tym linkiem mi nie czyta. co do reszty - zaczekam na omowienie wynikow przez SW, bo az tak mi nie zalezy, zeby sie wglabiac.

Any
Any
PREMIUM
6
Wysłane: 10 maja 2018 14:08:05 przy kursie: 4,60 zł
Edytowany: 10 maja 2018 14:09

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 maja 2018 19:56:45 przy kursie: 4,60 zł
EKO EXPORT - analiza techniczna

W ciągu ostatnich 5 lat kurs producenta mikrosfery pokonał długą drogę z przeszło 51 zł do dzisiejszego ekstremum na poziomie 3,62 zł. W każdej bessie jest jednak miejsce na korektę. Wygląda na to, że kurs Eko Exportu przygotowuje się do odreagowania.
Na wykresie historycznym w ujęciu tygodniowym widać, że notowania właśnie ukształtowały długoterminowy kanał spadkowy. Jego dolny pułap wzmocniony jest strefą wsparcia 3,60-4,30 zł. W połączeniu z solidnym wyprzedaniem tworzą się warunki do zainicjowania korekty wzrostowej. - świeca tygodniowa przybiera obiecujący kształt młota, cień której naruszył istotne wsparcie. Warto pamiętać, że ostateczny kształt świeca przybierze po zakończeniu jutrzejszej sesji.

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie w ujęciu dziennym sytuacja również zaczyna wyglądać optymistycznie - pojawiła się rewersalowa formacja objęcia hossy. Ten układ wymaga potwierdzenia, najlepiej w postaci zamknięcia kolejnej świecy powyżej poziomu 4,60 zł. Odreagowaniu sprzyja też pozytywna dywergencja na RSI. Najbliższe opory zaznaczyłem czerwonym kolorem, na osi wartości. Najmocniejszy z nich znajduje się w strefie 6,70-6,86 zł.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 maja 2018 21:33

ZbigniewZ
0
Wpisów: 73
Wysłane: 10 maja 2018 20:55:56 przy kursie: 4,60 zł
Jak nakupiliscie padliny to nagle analiza dostepna dla wszystkich leszczy a nie tylko dla abonentow?
Taka luzna obserwacja bez banow mi tu prosze.
Edytowany: 10 maja 2018 20:57

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 10 maja 2018 21:02:49 przy kursie: 4,60 zł
Drogi ZbigniewieZ

Zamykane są - na 21 dni - wyłącznie analizy robione na życzenie użytkowników (abonentów). Pozostałe analizy są otwarte, tak jak np. PEKAO z 7 maja czy ELEMENTAL z 9 maja
Edytowany: 10 maja 2018 21:21

Avocado
26
Wysłane: 11 maja 2018 11:26:28 przy kursie: 4,75 zł
jeszcze raz odnosnie OMEGA - rozumiem, ze teraz Eko ma 15 akcji tego podmiotu, tak? za 17 costam mPLN - czyli jakies 1,15 mPLN/akcje. lacznie w tym podmiocie jest 1000 akcji wg raportu z 2016 roku, o wartosci nominalnej 100 CHF kazda, tak? czyli Eko kupuje kazda akcja jakies x3000+ drozej niz nominal. co wiecej, jesli popatrzec na ceny zakupu przez Eko i na fakt, ze OMEGA ma tylko 40% w spolce rosyjskiej, ktora jest zarzadzajacym (? bo chyba nie wlascicielem) lagunami, to ta spolka ma wycene rzedu 3 miliardy PLN. niezle biorac pod uwage wielkosc rynku sfer i marze, ktore sie na nim osiaga.

ciekawe, czy jakis duzy audytor miedzynarodowy tez tak samo widzi ryzyko utrate wartosci tego pakietu. bo jesli nie - to te 17 mPLN sa materiale w stosunku do kapitalow, nie mowiac juz o wyniku rocznym, Eko. tym bardziej, ze nikt nie mowi nawet o drogach wyjscia z tej inwestycji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 maja 2018 11:48:25 przy kursie: 4,75 zł
Akce OMEGA MINERALS znajdują się w bilansie spółki w efekcie wymian krzyżowych na akcje głównych akcjonariuszy. Poczytaj wcześniejsze wpisy i analizy. Dla mnie to nic nie znaczące aktywa - zapis księgowy bez realnej wartości. Omówienie EEX będzie pod koniec przyszłego tygodnia lub nawet parę dni później.

Avocado
26
Wysłane: 11 maja 2018 12:52:30 przy kursie: 4,75 zł
OK thx! z czysto technicznego punktu widzenia - jak wymienie psa za milion na 2 koty po pol miliona kazdy, to w bilansie powinienem miec milion?

w mojej opinii jesli zaden rynek nie wycenia psow, ale jest za to obiektywna rynkowa wycena kotow, to w bilansie nalezaloby zaczac wpisywac wartosc tych 2 kotow, a nie nominalna cene nabycia psa. a ile dzisiaj jest warte te 700k akcji Eko kazdy widzi.

luciano81
1
Wpisów: 82
Wysłane: 11 maja 2018 13:10:00 przy kursie: 4,75 zł

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 11 maja 2018 13:42:16 przy kursie: 4,75 zł
Luciano81

a może tak kilka słów komentarza do podlinkowanego dokumentu?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 maja 2018 13:52:06 przy kursie: 4,75 zł
To nie jest wycena akcji OMS, tylko rachunkowy test na utratę wartości segmentu mikrosfery szarej, który polega po prostu na tym, że wartość bilansową akcji OMS porównuje się z suma PRZYSZŁYCH zysków ze sprzedaży mikrosfery szarej (do nieskończoności) Nie raz na ten temat pisałem. Rachunkowo jest wszystko OK i nikt tego nie podważa. Ale ekonomicznie te akcje są warte zero.

Wartość przyszłych zysków liczy się dla całego strumienia mikrosfery szarej. Jak napisano:
Cytat:
W szacunkach Obiektu MS’OMS zasadne jest założenie dalszego jego utrzymania w długim okresie czasu. Uwzględniono przy tym następujące fakty:
-Obiekt MS’OMS to jeden z segmentów, na którym Spółka planuje nadal w przyszłości prowadzić działalność; na moment szacunku jego wartości użytkowej nie ma podstaw aby zakładać, że zostanie on zakończony, zlikwidowany lub zastąpiony przez innego typu działalność,
-EEX nie zakłada także sprzedaży akcji OMS; docelowy pakiet ma z założenia służyć długoterminowemu powiązaniu kapitałowemu i operacyjnemu obu podmiotów.

Problem polega na tym, że EEX może chcieć sobie te akcje trzymać, tylko po 2020 r. już wymian krzyżowych nie będzie. Partner nie wiadomo czy ma akcje i nie wiadomo czy będzie je trzymał. Żeby mechanizm działał EEX musiałby drożeć. W wycenie zakłada, że nadal OMS będzie dostarczał mikrosferę do EEX w cenie stałej, a po wygaśnięciu umowy nikt nie wie czy to będzie robił.
Dlatego JEST TO WYCENA OBECNA CAŁEGO PRZYSZŁEGO WYNIKU NA MIKROSFERZE SZAREJ. I jeśli jest większa od wartości bilansowej akcji OMS to odpisu nie będzie. Dla mnie jest to nadużycie, ale jak zawsze w takiej wycenie jest kwestia założeń, a dla mnie to założenie o dostawach po okresie wymian jest nierealne.

Any
Any
PREMIUM
6
Wysłane: 11 maja 2018 16:09:08 przy kursie: 4,75 zł
"(...)ekonomicznie te akcje są warte zero (...) To nie jest uprawnione stwierdzenie.

OMS posiada 40% akcji w SUEK SM - właścicielu lagun mikrosfery. W ten sposób EkoExport posiada pośredni udział w podmiocie posiadającym laguny: = (udział EkoExportu w OMS * OMS) * (udział OMS w SUEK SM * SUEK SM).

Aby wynik równania był równy 0, musi być spełniony warunek: SUEK SM = 0. Jeśli SUEK SM jest większe od 0 , wynik równania również musi być większy od 0. W przeciwnym razie SUEK SM miałby wartość dodatnią, a udziały w nim nie miałyby wartości dodatniej, co byłoby błędem logicznym.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że SUEK SM =0?
Edytowany: 11 maja 2018 16:10

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 maja 2018 22:03:36 przy kursie: 4,75 zł
Inwestycja jest warta tyle ile może przynieść gotówki. Akcje są nie do sprzedania, a spółka nie otrzyma z nich dywidendy. Kwestia dywidendy to nie moje słowa, a Z.Bokuna, które kiedyś padły w rozmowie telefonicznej. Zwróć uwagę, że analityk, który robił test musiał się ubiec do sposobu. Nie wycenił udziału w OM, nie zrobił np modelu zdyskontowanych dywidend, tylko wycenił cały ośrodek generujący przepływy pieniężne na mikrosferze szarej i zdyskontował zyski od dnia robienia testu do nieskończoności. Tak, tak nie pomyliłem się - do nieskończoności. To wynika z tego, że wyznaczył wartość rezydualną po okresie prognozy szczegółowej. Wycenił tak naprawdę cały segment mikrosfery szarej w EEX, a nie akcje OM.

To tak jakby lusterko od malucha było warte w bilansie 50 tys. Jak zrobiono w takiej sytuacji test na prawidłową wycenę? Wsadzasz je do Mercedesa (wartego na rynku 100 tys), którym jeździsz na taksówce i dla całości liczysz ile zarobisz przez 20 lat. Jeśli więcej niż 150 tys. to lusterko może sobie wisieć na 50 tys. Problem polega na tym, ze Mercedes i bez lusterka zrobiłby 150 tys. Metodologicznie jest to poprawne. A ekonomicznie?

Ekonomicznie jest to warte zero. To taki niepokazany (bo skapitalizowany) koszt zdobycia surowca. Mówisz, że OM ma laguny... Ale jaki proc. głosów ma EEX w Omega? Ma wpływ na jakiekolwiek decyzje? Nie. Kontroluje ją? Nie. Dominujący właściciel może zrobić dosłownie wszystko. Może do końca życia finansować się z OM, a EEX nigdy nie zobaczyć złotówki z akcji. Na tej samej zasadzie każdy obywatel Państwa jest właścicielem paru banków, KGHM, Orlenu i Lotosu pośrednio przez Skarb Państwa. No super.

Tak czy owak jest to mało istotna kwestia w tej chwili, bo w zasadzie dotyczy przeszłości - ewentualne wymiany nie powinny już być znaczące.
Edytowany: 11 maja 2018 22:06

Any
Any
PREMIUM
6
Wysłane: 12 maja 2018 07:43:25 przy kursie: 4,75 zł
Cytat:
"Inwestycja jest warta tyle ile może przynieść gotówki. Akcje są nie do sprzedania, a spółka nie otrzyma z nich dywidendy. Kwestia dywidendy to nie moje słowa, a Z.Bokuna, które kiedyś padły w rozmowie telefonicznej. Zwróć uwagę, że analityk, który robił test musiał się ubiec do sposobu. Nie wycenił udziału w OM, nie zrobił np modelu zdyskontowanych dywidend, tylko wycenił cały ośrodek generujący przepływy pieniężne na mikrosferze szarej i zdyskontował zyski od dnia robienia testu do nieskończoności. Tak, tak nie pomyliłem się - do nieskończoności. To wynika z tego, że wyznaczył wartość rezydualną po okresie prognozy szczegółowej. Wycenił tak naprawdę cały segment mikrosfery szarej w EEX, a nie akcje OM.

To tak jakby lusterko od malucha było warte w bilansie 50 tys. Jak zrobiono w takiej sytuacji test na prawidłową wycenę? Wsadzasz je do Mercedesa (wartego na rynku 100 tys), którym jeździsz na taksówce i dla całości liczysz ile zarobisz przez 20 lat. Jeśli więcej niż 150 tys. to lusterko może sobie wisieć na 50 tys. Problem polega na tym, ze Mercedes i bez lusterka zrobiłby 150 tys. Metodologicznie jest to poprawne. A ekonomicznie?

Ekonomicznie jest to warte zero. To taki niepokazany (bo skapitalizowany) koszt zdobycia surowca. Mówisz, że OM ma laguny... Ale jaki proc. głosów ma EEX w Omega? Ma wpływ na jakiekolwiek decyzje? Nie. Kontroluje ją? Nie. Dominujący właściciel może zrobić dosłownie wszystko. Może do końca życia finansować się z OM, a EEX nigdy nie zobaczyć złotówki z akcji. Na tej samej zasadzie każdy obywatel Państwa jest właścicielem paru banków, KGHM, Orlenu i Lotosu pośrednio przez Skarb Państwa. No super.

Tak czy owak jest to mało istotna kwestia w tej chwili, bo w zasadzie dotyczy przeszłości - ewentualne wymiany nie powinny już być znaczące"
.

Zaneguj równanie,która wyjaśnia wszystko. Matematyka to podstawa, tłumaczy i dowodzi wszystko. Twoje uzasadnienie nie jest mądre.
-Jeśli inwestycja nie przynosi dywidendy, to jest warta zero? Nieprawda.
-Jeśli inwestycja nie generuje gotówki, jest warta zero? Nieprawda.
-Jeśli inwestycja nie przynosi dywidendy to ma wartość zero? Nieprawda.
-Jeśli akcje są nie do sprzedania to ich wartość wynosi zero? Nieprawda.
Zła metoda wyceny? Jest to jedna z możliwych choć nie jest pozbawiona wad, które dostrzegasz. Zgodzę się, sprawa do polemiki. Można przyjąć założenie perpetuity pod pewnymi prostymi warunkami z małymi korektami. Dla mnie inwestycja w OMS,to coś, co ma pewne cechy piramidy finansowej. Wszystko jednak będzie zależeć od tego, w jaki sposób potoczą się dalej sprawy.Koszt OMS powinien być może częściowo "partycypować" w koszcie mikrosfery.

Cytat:
Ekonomicznie jest to warte zero
.
Nieprawda, tutaj również zszedłeś do zdecydowanie zbyt niskiego poziomu - nie tylko w zakresie wyceny...
Jeśli Eko Export nie kontroluje OMS to znaczy, że udziały nie mają wartości? Nieprawda. Jak zdanie wyżej. Gdzieś jest info ile % głosów ma, lub będzie miał docelowo Eko Export. Coś mi chodzi po głowie 20%??? Wtedy miał by pośrednio 8% SUEK.
Jeśli Eko Export nie ma pływu na jakiekolwiek decyzje,dlatego udział jest wart zero? Nieprawda. Również nie wymaga tłumaczenia.
Tutaj również dałeś czadu: (...)Na tej samej zasadzie każdy obywatel Państwa jest właścicielem paru banków, KGHM, Orlenu i Lotosu pośrednio przez Skarb Państwa. No super(...). Zapomniałeś dodać, że akcje KGHM, Orlenu i Lotosu będące własnością obywateli Państwa mają wartość ZERO.
Uważałem Cię za osobę,z którą można merytorycznie... jednak widzę, że Twoja wiedza z zakresu wartości to - "zero"
Edytowany: 12 maja 2018 15:37

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 maja 2018 16:01:02 przy kursie: 4,75 zł
Ty możesz mówić nieprawda i że się nie znam, ale to nic nie zmieni. Mówisz równanie... OK. W takim razie powiedz jaka jest wartość kapitału własnego SUEK, jaka jest wartość kapitału własnego OMS? Ja przykładowo nie wiem... Może w wycenie nie znalazłem o tym informacji. Może spółka na bieżąco dostaje te informacje od partnera, a tylko ja nie umiem znaleźć. Może mam też braki w umiejętności czytania dokumentów i raportów.

Równanie? A proszę bardzo OMS może mieć ujemny kapitał własny. Co z tego, że ma gdzieś udziały, jak jego zobowiązania mogą być wyższe od aktywów, w tym udziałów w SUEK? Samo SUEK tez może mieć ujemne kapitały... Da się rozwiązać to równanie przy mojej tezie? Da. Tylko jak napisałem to nie ma sensu. Nie znam prawa szwajcarskiego i rosyjskiego i nie wiem, czy EEX mógłby żądać wykupu udziałów. Ty to wiesz? Jeśli nie może żądać i nie ma szans na dywidendę to dla mnie jest to zero i zdania nie zmienię.

Warto też zwrócić uwagę na inny aspekt. OMS żeby spełnić warunki w latach po wyminie i osiągać korzyść z dostaw powinien mieć akcje EEX. Wygląda jednak na to, ze OMS wywala akcje EEX. Można obliczyć, że do zakończenia 2017 r. powinni mieć już powyżej 5 proc. akcji EEX i powinni się ujawnić. Skoro się nie ujawnili to znaczy, ze akcje idą w rynek. A skoro tak to założenie o dostawach po okresie wymien nie jest realne. Koniec kropka. EEX nie będzie miał dostaw, zostanie z akcjami OMS. Nie będzie mógł ich sprzedać, a widoki na dywidendę są dla mnie zerowe. Ekonomiczna wartość zero.

Avocado
26
Wysłane: 14 maja 2018 12:25:30 przy kursie: 4,33 zł
przypomina mi sie procedura 'zarabiania' w kasynie:
- najpierw placisz wpisowe za karte czlonkowska,
- potem placisz corocznie skladke czlonkowska,
- a czy wygrasz w danym roku obrachunkowych, czy nie - to juz tylko Twoj problem.

teoretycznie mozesz oczywiscie sprzedac karte czlonkowska - tylko sorry - komu?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

79 80 81 82 83

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,422 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat