0 Dołączył: 2018-04-27 Wpisów: 31
Wysłane:
13 maja 2018 09:53:20
przy kursie: 14,96 zł
@Inwestor instytucjonalny "Może po prostu nie mają chętnych do wydania gry?" - jak nie znasz strategii to nie wypowiadaj się. Spółka jasno określiła dlaczego robi emisję - chce wydać sama. Mamy na naszym podwórku wiele przykładów spółek które sparzyły się na współpracy z wydawcami i wolą sami wydać - case 11bit z ostatnich dni. "Nawet Erne uciekło z pokładu, co samo w sobie jest dość wymowne" - Usuwają zapis o obowiązku posiadania 3/5 RN z Erne - źle czy dobrze? każdy sam to może ocenić - wg. mnie czyszczenie zaszłości - każdy może sam to ocenić (pod warunkiem że przeczytał projekty uchwał, a nie pisze o czymś, czego nie wie). "Druga sprawa, to jakoś nie wierzę w terminy podawane przez spółkę" - a ja wierzę, każdy ma prawo do swojej opinii. Ja sprawdziłem ile osób zatrudnili, dotarłem do osób zrekrutowanych do testów gier (rekrutowali w listopadzie 2017) - moja wiara bazuje na konkretach, a nie "na widzi mi się". @Percantes "rozpaczliwa emisja akcji na ostatnią chwilę" - 300 k emisja akcji uznajesz za rozpaczliwa ? w ramach publicznej emisji? To samo zrobił blo i cig przed swoimi premierami. "to wydaje się oczywiste , że obecnie nie ma chętnych wydawców na pokrycie brakującej, w sumie śmiesznej kwoty paru milionów złotych" - spółka wiele razy zakomunikowała, że na podstawie "wspaniałej" współpracy z BN w temacie GE nie chce brać wydawcy i sama chce wydać grę. Twoja wypowiedź to populizm w czystej postaci. "Zwłaszcza, że chwilę wcześniej solidarnie oddali Rosinskiemu 60tysiecy "wartych miliony"" - Spółka wytłumaczyła co to za traksakcja i z czego wynika - a Ty znów "widzi mi się" to piszesz. "a nawet 15tysiecy Siejka rzucił w rynek jako altruista" - tu masz rację - wyrzucił jako altruista - ale ocena tego czy wyrzucał bo wykorzystał podbitkę czy tez aby objąć np. obligi bo po gbk rynek zrobił się jaki się zrobił - domysły. I tak można punktować tutaj wiele wpisów - tylko pewnie zaraz dostanę za to bana jak użytkownik jurror? Użytkownicy np. @baks w temacie 11bit też używa domysłów i nie dostaje bana. Na EEX i EMT - inna branża - też wiele domysłów. Admini, naprawdę, zastanówcie się za co banujecie ludzi - a nie na bazie bo ktoś coś napisał nie po mojej myśli to ban. Słabe to jest.
Edytowany: 13 maja 2018 09:57
|
|
Wysłane:
13 maja 2018 10:10:53
jak już moderator napisał " www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...to który punkt został złamany przez użytownika jurror? Jak widać, oprócz mnie jest jeszcze jedna osoba co publicznie napisała, że ma wrażenie, że banujecie za pozytywy - wiec proszę niech moderator/admin konkretnie odniesie się do punktu regulaminu. @Percantes w temacie bloobera widzę napisałeś merytoryczny i wartościowy wpis - a tutaj uprawiasz politykę "widzi mi się". I dodam, aby ktoś zaraz mi nie zarzucił że robię burze w szklance wody - tak, nie udzielam się na Waszym forum, tylko obserwuję, ale piszę na innym ( i to nie jest bankier aby uniknąć szyderę). Zawsze cenię sobie SW za brak spamu, kontrolę wpisów, poziom merytoryczny i brak naganiania (no może obecnie 11bit dużo pitu pitu zamiast konkretów, ale rozumiem, że emocje są jak spółka rośnie tak szybko). Jesteście obiektywni, wiarygodni, Twój wpis @Percantes poleciłem do przeczytania i fajnie aby nadal te wysokie standardy zostały zachowane na każdym wątku, a nie wybiórczo. I oczywiście zapraszam do merytorycznej dyskusji, a nie do pisania pitu pitu (które na innych wątkach kasujecie).
Edytowany: 13 maja 2018 10:15
|
|
6 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 178
Wysłane:
13 maja 2018 14:08:36
Może masz rację, że postawiłem pewne tezy nie oparte na 100% pewnosci, ale starałem się kierować logiką. Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że Spółka nie rozpieszcza akcjonariuszy rzetelnością jeśli chodzi o informacje: kilka tygodni opóźnienia w informacji o emisji obligacji, brak informacji o parametrach emisji, emisja akcji uchwalona mimo zapewnień , że jej nie będzie, dowolność w ustaleniu ceny przez Zarząd, a nie book building. Trochę to słabe w sytuacji podbramkowej i ratunkowych- nie bójmy się tego określenia- emisji. Nie trudno wtedy o podejrzliwość i brak wiary w relacje zarządu , a już na pewno wydaje się zasadnym kontrowanie niczym nieuzasadnionego optymizmu i tez typu : "Zarząd chce wydać samodzielnie , żeby zarobić na akcjach", zestawień z Pubg, 11bit i Cdr. Brzmi to groteskowo w kontekście niezapowiedzianej emisji akcji na parę miesięcy przed planowaną premierą i niemożności zebrania nawet 900tysiecy złotych z obligacji pod rzeczoną grę oraz w końcu braku wydawcy pomimo pokazów robionych jeszcze w zeszłym roku. To po co były te pokazy dla potencjalnych wydawcow np.na Gamescomie skoro chcą wydać sami? Komedia.
Edytowany: 13 maja 2018 14:10
|
|
|
|
Wysłane:
13 maja 2018 14:36:43
@Percantes wymieniłeś bardzo dużo grzechów spółki, lista jest długa i w pełni sie z Tobą zgadzam, że mają dużo tego. Wiele takich spółek mamy na naszym bananie ( z growych tak samo ma BLO, CIG, FOR, Mgames czy jak to tam sie nazywa, z szerokiego bohaterzy ostatnich tygodni: EEX, EMT, UFC, Groclin, GBK, można długo wymieniać,Trakcja też pięknie...) NWZA odbędzie się 21 maja i pewnie tam dużo się dowiemy w co gramy w grze pt. "What is real?" :) Wg. Ciebie komedia - ale jak ktoś zaryzykował pod tą komedię w grudniu - pije dziś szampana albo może zacząć pić jak sprzeda w pon i zaksięguje zysk. Jak na każdej growej spółce, przychodzi sprawdzam. w kwietniu przyszło sprawdzam na 11bit, w czerwcu przyjdzie czas na redsów. PLW będzie sprawdzam w maju/czerwcu. Tutaj wg. mnie rynek powie sprawdzam po NWZA i po emisji - czyli ca 1 tydzień i dużo się wyjaśni.. Każdy, kto inwestuje w tą spółke powinien znać każdy jej grzech (jeśli tego nie wie, to jest spekulant albo hazardzista). Chciałbym zakończyć moją "nagłą" aktywność na tym wątku pisząc bez naganiania, że w najbliższych tygodniach będzie sprawdzam - zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie oficjalnie wiemy coś takiego (jako nadzieja i danie nowej szansy spółce): www.youtube.com/watch?v=RoOAsp...Na minus lista grzechów - "incydentalne" naruszenia, Veno, Zen Capital itd. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ja nie mam w tym momencie aż takiej wiedzy. Pozdrawiam i miłego usłyszenia kiedyś tam - nawiązując do skasowanego postu kogoś tam, że jestem powiązany z farmą - nie, nie jestem. Wypowiedziałem się tutaj bo uznałem ban jurrora za nielogiczny (ale zostawmy już ten temat). Posiadam szeroką wiedzę na liczne spółki, nie tylko farm ale wyznaję zasadę, że nie wypowiadam się, jak już zostało napisane albo nie wypowiadam się, kiedy się nie znam.
|
|
6 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 178
Wysłane:
13 maja 2018 15:25:54
Forum służy to wymiany opinii. Ja tu zresztą zdaje się udowodniłem wielokrotnie, że posiadam wiedzę nt.spolki w oparciu o wnikliwe czytanie raportów, obecność na spotkaniach i znajomości przyblizonych wyników sprzedaży przeszłych gier F51. W przeciwieństwie do jurrora, który najzwyczajniej w świecie zmyśla. Jeśli pisze , że ww3 ma wyjść z EA w ciągu 9-12miesięcy to nie jest to prawda, jeśli pisze, że Chernobyl game już w 2019 to klamie, jeśli pisze, że WW3 wyjdzie w 2019 na konsole to bajdurzy. Spolka komunikowała ( Bilczynski i Pazdur 12.17), ze byc moze nigdy nie wyjda z EA, Chernobyl Game jest w fazie preprodukcji i wyjdzie najpewniej na nową generację konsoli, podobnie ( jeśli w ogóle) WW3. Tak robić tu raczej nie wypada, więc i jurror nomen omen wypada.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 maja 2018 19:53:27
przy kursie: 15,20 zł
Teoretycznie w ostatnich tygodniach kształtowała się formacja kontynuacji trendu. Na piątkowej sesji doszło do pełnego ukształtowania, lecz zabrakło w tym potwierdzenia w postaci skokowego wsrostu wolumenu - patrz rozkład wolumeny, zaznaczony czerwoną krzywą. W zaznaczonej na niebiesko strefie cenowej 12-17 zł miał miejsce największy wolumen wymiany akcji na przestrzeni ostatnich 2 lat, czyli właśnie w tym zakresie istnieje potencjalnie najmocniejszy opór..  kliknij, aby powiększyć
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
14 maja 2018 22:27:07
karkalis napisał(a): Wg. Ciebie komedia - ale jak ktoś zaryzykował pod tą komedię w grudniu - pije dziś szampana albo może zacząć pić jak sprzeda w pon i zaksięguje zysk. Jak na każdej growej spółce, przychodzi sprawdzam. w kwietniu przyszło sprawdzam na 11bit, w czerwcu przyjdzie czas na redsów. PLW będzie sprawdzam w maju/czerwcu. Tutaj wg. mnie rynek powie sprawdzam po NWZA i po emisji - czyli ca 1 tydzień i dużo się wyjaśni..
Sprawdzianem dla gry ma być jej pokaz dla akcjonariuszy, którzy wybiorą się obejrzeć prawdopodobnie to samo co influenserzy (polscy, co też jest znamienne) zaproszeni na pokaz, bez możliwości sprawdzenia gry samemu? Przypomnę, że pokazy dla potencjalnych wydawców spaliły na niczym. Prawdziwym sprawdzianem będzie dopiero premiera tej gry. Get Even, to była cała seria dziwnych zdarzeń, rozpoczęta filmikiem o podkręconej jakości, której nie potrafili nawet cienia zaimplementować w końcowej grze i z modelem strzelania niczym we wiekowym Mortyrze. Jak ktoś chce kupować kota w worku, to proszę bardzo.
|
|
0 Dołączył: 2016-03-02 Wpisów: 124
Wysłane:
15 maja 2018 08:25:37
Rif Przypomnę, że pokazy dla potencjalnych wydawców spaliły na niczym.
proszę mi przypomnieć kiedy były pokazy dla wydawców bo z tego co wiem F51 chce wydać grę sama.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 maja 2018 09:18:43
przy kursie: 15,10 zł
Cytat:W trakcie trzech dni biznesowych odbyliśmy kilkadziesiąt spotkań dedykowanych projektowi World War 3. Duże zainteresowanie projektem zaowocowało wieloma rozmowami i spotkaniami, z czego prawie połowa z nich odbyła się z wydawcami oraz partnerami biznesowymi projektu. Gamescom2017
|
|
Wysłane:
15 maja 2018 09:22:18
według mnie spotkania to nie są prezentacje, trudno nie rozmawiać jak ktoś chce porozmawiać, są jeszcze inne projekty ale właśnie WW3 ma być wydane przez F51
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 maja 2018 09:30:23
Tak, tak, dedykowane spotkania z wydawcami to nie są prezentacje, tam się gada o dupie Maryni i klapkach na oczy z motywem The Farm 51
|
|
Wysłane:
15 maja 2018 10:20:34
Panie Opętany- jest pan bezczelny
|
|
Wysłane:
15 maja 2018 10:23:30
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 maja 2018 16:55:56
ElaS napisał(a):Panie Opętany- jest pan bezczelny Dziękuję, wiem. Dodam tylko, że to nie jedyna moja zaleta. A tak przy okazji - jak Pani sądzi, zaprzeczanie faktom dałoby się podciągnąć pod bezczelność? Czy też można użyć bardziej dosadnego określenia? Korzystając z okazji chciałbym przypomnieć, że regulamin forum nie dopuszcza wrzucania gołych linków. Należy opatrzyć je krótkim cytatem i kilkoma słowami komentarza.
|
|
Wysłane:
15 maja 2018 17:01:16
poprawię się (a ten link mówił sam za siebie) myślę, że można dać sobie spokój z docinkami, życzę powodzenia w inwestycjach
a swoją drogą może ktoś zrobiłby analizę F51 byłabym wdzięczna bo nie mogę się doprosić co zmusza mnie do noszenia klapek na oczach z ulubionym napisem
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 maja 2018 21:57:11
Elu, spółka jest mało popularna wśród inwestorów zrzeszonych w SW. Tylko jedna osoba oprócz Ciebie jest zainteresowana analizą, a to troszkę za mało. W dodatku na temat tej spółki napisano na forum już bardzo wiele. Tu nie za czego analizować, bo sprawa jest prosta.Get Even po prawie roku od początku sprzedaży znalazł zaledwie 100 tys. nabywców i raczej już nie zapewni poduszki finansowej dla spółki. Z resztą częściowo emisja akcji o tym świadczy - gdyby nie ona nie byłoby na wydanie kolejnej gry. Skoro już o akcjach mowa to mamy/zaraz będziemy mieli ich o 70 proc. więcej niż 2 lata temu. Jest mniej lub bardziej uzasadniona nadzieja, że kolejny projekt coś zmieni. Ja jestem sceptyczny, bo track record robi odpowiedni bias. O WW3 niewiele wiadomo, a samo nastawienie zarządu nie jest wiarygodne - było hurra optymistyczne i przed DA i przed Get Even. Jak się skończyło wszyscy wiemy. Co tutaj można więcej powiedzieć? Według mnie na tę chwilę nic. Teraz to nic innego jak spekulacja.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 maja 2018 15:32:26
przy kursie: 20,60 zł
Fundamentalna wartość wewnętrzna i kurs czasem mają niewiele wspólnego. Fundamentów (przynajmniej na razie) tutaj nie ma. Może się kiedyś pojawią - pod to gra rynek. Kapitalizacja to efekt spekulacji pod hipotetyczny sukces.
|
|
Wysłane:
16 maja 2018 17:39:44
anty_teresa napisał(a):Fundamentalna wartość wewnętrzna i kurs czasem mają niewiele wspólnego. Fundamentów (przynajmniej na razie) tutaj nie ma. Może się kiedyś pojawią - pod to gra rynek. Kapitalizacja to efekt spekulacji pod hipotetyczny sukces. tak samo jak było w przypadku 11bit ostatnio, plw obecnie pod HF i Agony i inne, tak było na F51 pod GE, na BLO pod Observera - długo wymienianiać. Ktokolwiek kto inwestuje w gamedev wie, że inwestuje pod hipotetyczny sukces, nic nowego i odkrywczego. Inwestowanie post factum raczej nie pozwala pić szampana. Fundamentalna wartość wewnętrzna i kurs w wielu wypadkach mają niewiele wspólnego - bieżąca cena akcji to wypadkowa emocji, trendów, fundamentów, struktury bilansu, otoczenia mikro, makro itd. itp. (ktokolwiek kto inwestuje na rynkach kapitałowych,a nie na nich tylko gra, wie i rozumie to). Reasumując, wpis nic nie wnoszący do wątku - jedynie wnosi coś dla tych co stawiają pierwsze kroki dla giełdzie - dzięki za objaśnienie podstaw dla tych osób. Dziwi mnie taka wzmożona aktywność na forum SW w temacie f51 i odradzanie tej spółki - dlaczego?
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
16 maja 2018 17:51:48
Karkalis, coś ci się pomyliło. Na farmie mamy obecnie spekulacyjne wzrosty pod bardzo wątpliwy sukces. Na CDR, 11Bit czy nawet Playway, rynek bazował na dotychczasowych osiągnięciach, miał spore przesłanki kolejnych sukcesów i próbowałl/próbuje je zdyskontować. Farm51 w przeciwieństwie do powyższych, przez 13 lat nie było w stanie zarobić na siebie poprzez działalność operacyjną. To bardzo długo. Poza tym, Hype na nową grę został wygenerowany w bardzo tani sposób: przez polskich youtuberów. To również obniża szansę powodzenia całego projektu.
|
|
Wysłane:
16 maja 2018 19:10:05
AirCanada - "Na farmie mamy obecnie spekulacyjne wzrosty pod bardzo wątpliwy sukces." - opinia wg. mnie na bazie widzi mi się albo braku śledzenia wydarzeń ze spółki. Racja, długo im się nie udało, więc rynek wyceniał w pewnym momencie na 40 mPLN kapitalizacji, teraz ca 120 mPLN - ale znając zależność ryzyko/zysk: Obecnie inwestowanie jest bardziej ryzykowne bo historia spółki, bo brak trailera, bo wydmuszka itd - ale potencjalny zysk/strata większa. Inwestowanie w spółkę po starcie marketingu ma niższy poziom ryzyka (bo wiemy na czym stoimy) - ale potencjalny zysk/strata niższa. Dużo osób tutaj wypowiada się bez merytoryki na temat spółki: wydaje mi się, PUBG, i inne, a brakuje konkretów. Szkoda, jak większość pozostałych wątków ma mało wpisów, ale za to coś wnoszących, to tutaj na tym temacie jakieś inne zasady panują.
P.S zacząłem tutaj pisać bo naprawdę zdziwiła mnie nad wyraz negatywna ocena spółki przez to forum - niektórzy za pisanie pozytywów dostali tutaj bany. Wracam do obserwacji i kończę się tutaj wypowiadać. Ja osobiście mam nadzieję, że ww3 będzie kolejnym sukcesem (prosze mnie za to nie banować!) - liczę na każdy sukces polskiego gamedev (bo nie tylko tutaj mam zainwestowany kapitał). Szkoda, że pozytywne ocenianie potencjału wydawniczego na innych spółkach odbierane jest pozytywnie/neutralnie, a na f51 jest karane. P.S2 Narzekać, że generuje się hype w tani sposób? wg. mnie liczy się efektywność generowania zasięgów/hype, a nie czy tanio:) To tak pod rozwagę:) Wolę tanio zrobiony dobry hype, niż drogo kijowy - ale kto co woli:)
Edytowany: 16 maja 2018 19:17
|
|