0 Dołączył: 2014-04-23 Wpisów: 101
Wysłane:
14 maja 2018 09:06:31
Obligatariusz kontakt napisał(a):Polecam lekturę przepisów: 3. Jeżeli układ przewiduje konwersję wierzytelności na udziały lub akcje, prawomocnie zatwierdzony układ zastępuje określone w ustawie z dnia 15 września 2000 r. − Kodeks spółek handlowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1578, z późn. zm.5)) czynności związane z podwyższeniem kapitału zakładowego, przystąpieniem do spółki, objęciem udziałów lub akcji oraz wniesieniem wkładu. 4. Odpis prawomocnego postanowienia o zatwierdzeniu układu stanowi podstawę wpisu podwyższenia kapitału zakładowego spółki do Krajowego Rejestru Sądowego.
Oznacza to wprost - to wierzyciele ustalają warunki konwersji, nie Abris, nie zarząd.
Ale powtarzam, że najważniejsze jest: - analiza sytuacji finansowej GBK - przygotowanie własnych propozycji układowych - jeżeli będzie konieczna konwersja to równolegle prowadzony virtual data room (VDR) dla zbierania warunkowych ofert zakupu akcji z konwersji po zatwierdzeniu układu i rejestracji podwyższenia kapitału - przedstawienie ww. propozycji układu (kurator, 30% wierzytelności, Rada Wierzycieli) - przegłosowanie układu - sprzedaż akcji nowemu inwestorowi (gdy będzie konwersja) Ja tylko moge powiedzieć, że robisz dużo dobrej roboty. Popieram twoje działania!
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 2
Wysłane:
14 maja 2018 10:05:05
Powiem biblijnie - aby uniemożliwić jakikolwiek wpływ na treść układu ktoś pomieszał języki w grupach, tak aby każdy mówił swoim, dokładnie jak w wieży Babel. Do czego to doprowadzi wiadomo - obligatariusze zostaną bez głosu. Nie chcę dochodzić czy to celowe czy przypadkowe, ale faktem jest że jedni chcą zbić fortunę na usługach prawnych i misselingu, inni już wiedzą na co stać GetBack i proponują konkretne, twarde, warunki układu. Jednym słowem dom wariatów. Dodam do tego brak rozsądku i pokory wielu tzw. "inwestorów" wobec podjętych dobrowolnie decyzji, objawiający się w negowaniu jakiejkolwiek staranności banków, domów maklerskich czy innych pośredników w oferowaniu nabycia obligacji. Biedacy nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć, że wszystko co do zasady jest tam zapisane w podpisanych papierach albo potwierdzone w nagranych rozmowach. Dlatego, jak najbardziej warto a nawet należy się łączyć aby osiągnąć odpowiednią masę ale nie należy tego robić za wszelką cenę. Uważam, że po przedstawieniu raportów przez GetBack moderatorzy wszystkich obecnie konkurujących grup powinni określić rozsądne ramy układu, które byłyby punktem wyjścia do negocjacji w Radzie Wierzycieli. Bardzo ważną sprawą jest też kandydat do RW - z przerażeniem czytam niektóre propozycje. Tam nie potrzeba agitatora, specjalisty od polisolokat czy trybuna ludowego - wystarczy ekspert od prawa i finansów, mający doświadczenie w procesach restrukturyzacyjnych.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-10 Wpisów: 22
Wysłane:
14 maja 2018 10:46:21
Cytat:Biedacy nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć, że wszystko co do zasady jest tam zapisane w podpisanych papierach albo potwierdzone w nagranych rozmowach. Ja nic nie podpisywałem, elektroniczny formularz do zapisu wypełnił za mnie pracownik banku. Nie przypominam sobie także w rozmowie tel. abym musiał potwierdzać świadomość braku gwarancji kapitału. Za to mam w mailach zapewnienia o bezpieczeństwie inwestycji , spółka w rozkwicie, odpowiada całym swoim majątkiem i mogę spać spokojnie itd.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 2
Wysłane:
14 maja 2018 11:11:44
Drogi avenger82,
trudno zrozumieć dlaczego ktokolwiek miałby potwierdzać inwestorowi w niezabezpieczone obligacje brak gwarancji kapitału. Obligacja korporacyjna z definicji, a takie emitował GetBack, jeśli jest niezabezpieczona, a takie były prawie wszystkie sprzedane, oznacza tylko i aż regres do emitenta. Każda obligacja, nawet ta emitowana przez rząd USA, nie mówiąc już o polskich obligacjach skarbowych, zawiera w sobie ryzyko niewypłacalności emitenta. W GetBacku było ono od początku istotne, co potwierdzały nadane ratingi przez agencje ratingowe. Problem na jakim należy się skupić, to regres inwestorów do emitenta, który teraz jest bardzo ograniczony przez zbójecką propozycję układu zgłoszoną przez GetBack i brak porozumienia różnych grup odnośnie Rady Wierzycieli i układu.
Na marginesie konkurencyjna grupa FB poprzez wiadomą kancelarię, która okazała się wcale nie taka tania (dziwne, prawda?), nawiązała już kontakt z kuratorem, zgłosiła grupę indywidualnych obligatariuszy do udziału w postępowaniu. W dalszym kroku kancelaria w osobie radcy M.Szeja-Dmowskiej ma spotkać się z kuratorem oraz wystąpi z wnioskiem o doręczenie wstępnego planu restrukturyzacyjnego i propozycji układowych.
Uwzględniając powyższe: Radek,Kamil - pomocy, ratunku!!! To chyba zamyka współpracę międzygrupową, w każdym razie dla tych, którzy nie chcą być oszukani ponownie, tym razem ekspertów od polisolokat
|
|
0 Dołączył: 2018-04-17 Wpisów: 9
Wysłane:
14 maja 2018 13:07:41
avenger82 napisał(a):[quote]Biedacy nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć, że wszystko co do zasady jest tam zapisane w podpisanych papierach albo potwierdzone w nagranych rozmowach. Ja nic nie podpisywałem, elektroniczny formularz do zapisu wypełnił za mnie pracownik banku. Nie przypominam sobie także w rozmowie tel. abym musiał potwierdzać świadomość braku gwarancji kapitału. Za to mam w mailach zapewnienia o bezpieczeństwie inwestycji , spółka w rozkwicie, odpowiada całym swoim majątkiem i mogę spać spokojnie itd. Ja nie jestem i nigdy nie chciałam być odbiorcą produktów o wysokim ryzyku, nie znam się na finansach , obejmowałam obligacje jako substytut depozytu, mój doradca z Lion’s Bank doskonale o tym wiedział , dlatego przekonywał mnie o pełnym bezpieczeństwie, mam zapewnienie w mailu ze obligacje GBK maja zagwarantowany kapitał i odsetki...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
14 maja 2018 14:12:24
Nie bardzo się na tym znam, ale to jak to będzie ? Tylko obligatariusze reprezentowani przez kancelarię coś dostaną a inni nie ? Czy ktoś kto nie należy do żadnej grupy nic nie dostanie ? Dla wszystkich będą takie same warunki czy dla tych reprezentowanych lepsze ? O co tu chodzi ?
Tak na marginesie jedni piszą, że mają xxx członków, inni, że yyyy, ale tego nikt nie weryfikuje, ludzie mogli się zapisać do kliku grup i wszędzie są liczeni jako członkowie.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
14 maja 2018 14:56:41
kpandora napisał(a):Drogi avenger82,
trudno zrozumieć dlaczego ktokolwiek miałby potwierdzać inwestorowi w niezabezpieczone obligacje brak gwarancji kapitału. Obligacja korporacyjna z definicji, a takie emitował GetBack, jeśli jest niezabezpieczona, a takie były prawie wszystkie sprzedane, oznacza tylko i aż regres do emitenta. Każda obligacja, nawet ta emitowana przez rząd USA, nie mówiąc już o polskich obligacjach skarbowych, zawiera w sobie ryzyko niewypłacalności emitenta. W GetBacku było ono od początku istotne, co potwierdzały nadane ratingi przez agencje ratingowe. Problem na jakim należy się skupić, to regres inwestorów do emitenta, który teraz jest bardzo ograniczony przez zbójecką propozycję układu zgłoszoną przez GetBack i brak porozumienia różnych grup odnośnie Rady Wierzycieli i układu.
Na marginesie konkurencyjna grupa FB poprzez wiadomą kancelarię, która okazała się wcale nie taka tania (dziwne, prawda?), nawiązała już kontakt z kuratorem, zgłosiła grupę indywidualnych obligatariuszy do udziału w postępowaniu. W dalszym kroku kancelaria w osobie radcy M.Szeja-Dmowskiej ma spotkać się z kuratorem oraz wystąpi z wnioskiem o doręczenie wstępnego planu restrukturyzacyjnego i propozycji układowych.
Uwzględniając powyższe: Radek,Kamil - pomocy, ratunku!!! To chyba zamyka współpracę międzygrupową, w każdym razie dla tych, którzy nie chcą być oszukani ponownie, tym razem ekspertów od polisolokat Spokojnie, to nie jest wyścig pokoju:) kontaktujemy się ze wszystkimi, chcemy sami zweryfikować intencje, plany oraz doświadczenie. Nie wpadajmy w panikę:)
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 21
Wysłane:
14 maja 2018 15:21:48
Grupa na FB działa prężnie i będzie działać. W jaki sposób zamyka współpracę między-grupową, jeżeli grupa na FB ma konkretny plan działań, to Pan Radek i Paweł decydują czy się przyłączają czy nie, grupa na FB działa niezależnie od wszelkich nacisków.
Edytowany: 14 maja 2018 15:23
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
14 maja 2018 15:54:19
Artos3: proszę nie siać defetyzmu. Założyciele naszego porozumienia działają bardzo prężnie - co do tego nie mamy żadnych wątpliwości.
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 16:12:23
Jeśli założyciel grupy na FB nie jest posiadaczem obligacji, to ja się nie chcę do takiej grupy przyłączać, bo nie wiem czyje interesy reprezentuje.
|
|
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 16:41:44
Obligatariusz kontakt napisał(a):[quote=kpandora]Drogi avenger82,
trudno zrozumieć dlaczego ktokolwiek miałby potwierdzać inwestorowi w niezabezpieczone obligacje brak gwarancji kapitału. Obligacja korporacyjna z definicji, a takie emitował GetBack, jeśli jest niezabezpieczona, a takie były prawie wszystkie sprzedane, oznacza tylko i aż regres do emitenta. Nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem. Czyli bank który pośredniczył w sprzedaży nie powinien poinformować o braku gwarancji kapitału bo to oczywiste? Moim zdaniem jak dzwoniono do ludzi posiadających profil koserwatywny(brak skłonności do inwestycji w ryzykowne środki), aby zrywali swoje lokaty - tak jak było w moim przypadku - oferując lepszą, bezpieczną inwestycje to powinno być jasno powiedziane. Jeśli było odwrotnie i wciskanie ludziom inwestycji jako bezpieczna za wszelką cenę to czy nie jest to naruszenie dyrektywy MiFID?
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 16:49:39
voyager747 napisał(a):Jeśli założyciel grupy na FB nie jest posiadaczem obligacji, to ja się nie chcę do takiej grupy przyłączać, bo nie wiem czyje interesy reprezentuje. NIEPRAWDA
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 16:50:14
analityk2 napisał(a):I zwłaszcza na grupie FB pojawiła się kolejna duża grupa, której zależy tylko na likwidacji GB i która w tą stronę trolluje. Czyli byli i obecni dłużnicy GB, którzy czy do z zemsty czy z chęci uniknięcia windykacji będą przekonywać do tego rozwiązania. [/quote] Jaka to grupa? Chyba nie chodzi o getback - restrukturyzacjia?
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 16:50:20
Sąd oddalił pisma poparcia dla mec. Tatary które proponowaliście. Czemu służą wasze działania? Osłabianiu pozycji Obligatariuszy?.
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 16:58:41
Artos3 napisał(a):voyager747 napisał(a):Jeśli założyciel grupy na FB nie jest posiadaczem obligacji, to ja się nie chcę do takiej grupy przyłączać, bo nie wiem czyje interesy reprezentuje. NIEPRAWDA To napisz tutaj jak jest, bo tam na FB nie odpowiadasz i z tego co czytałem, to kasujesz niewygodne posty i banujesz ludzi. Ja tego nie wiem, tak ludzie pisali. Masz te obligacje czy nie ?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
14 maja 2018 17:03:44
Artos3: ponownie, jeszcze grzecznie, proszę o zaprzestanie siania zamętu na tym forum.
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 17:04:58
Na stronie kuratora pojawiła się informacja: Zgłoszenie kandydata do Rady Wierzycieli Jako wierzyciel Getback S.A. zgłaszam Pana/ią ……….. jako kandydata do Rady Wierzycieli Jestem wierzycielem z tytułu … szt. obligacji serii …. W załączeniu: - oryginał świadectwa depozytowego dla obligacji zdematerializowanych (w wersji elektronicznej) - kserokopia obligacji niezdematerializowanych (obligacje papierowe) - zgłoszenie wykupu przedterminowego (o ile obligacje zostały przesłane do spółki) W tym składane przez Państwa sugestie dotyczące propozycji układowych wierzycieli. (e-mail: getback@krsa.pl) – Kamil Hajduk, Racławicka 15/19, 53-149 Wrocław
|
|
Wysłane:
14 maja 2018 17:10:34
Zadałem pytanie, czy jak wysłało się żądanie przedterminowego wykupu to będą utracone 35% w akcjach. Poniżej odpowiedź jaką dostałem odpowiedź z Lion's na pytanie :
"W naszej ocenie wszystkie niespłacone w całości wierzytelności z tytułu obligacji, niezależnie od tego czy złożone zostało żądanie przedterminowego wykupu, czy też nie, powinny być zaspakajane w grupie I (czyli grupie obligatariuszy i kredytodawców), ale będzie to przedmiotem oceny sądu.
Ostateczny przydział wierzycieli do danej grupy nastąpi dopiero w toku postępowania, przy sporządzeniu spisu wierzytelności albo później, jeżeli propozycje układowe zostaną zmienione. Jeżeli taki podział zakładałby gorsze zaspokojenie obligatariuszy, którzy złożyli żądania wcześniejszego wykupu należy interweniować u sędziego-komisarza. Dodatkowo, taki podział oznaczałby dyskryminację obligatariuszy, którzy złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Oznaczałoby to znaczne ryzyko, że układ oparty na takim podziale nie będzie zatwierdzony przez sąd restrukturyzacyjny. Dlatego można przewidywać, że Getback nie będzie zmierzał do tej interpretacji propozycji układowych.
Należy też pamiętać, że po otwarciu postępowania propozycje układowe mogą ulec zmianie. Będzie więc jeszcze okazja, aby wyeliminować ww. wątpliwości."
TL;DR: Czyli raczej nie ale do końca jeszcze nie wiadomo
|
|
0 Dołączył: 2018-05-04 Wpisów: 14
Wysłane:
14 maja 2018 17:27:37
Ja również mam pytań - nie znam się dokładnie na tym ale
1. Rozumiem, że do rady wierzycieli można składać od dzisiaj propozycję a więc aby złożyć taką propozycję trzeba mieć jakąś określoną ilość głosów obligatariuszy? 2. Jeśli tak to czemu my nie składamy propozycji ?(jeśt określony czas do kiedy można składać?) 3. Jeśli trzeba mieć duże poparcie to w jaki sposób grupa facebookowa już złożyła takie poparcie ( gdzieś była informacja, że ok 2000 osób z dużym kapitałem musiało by wyrazić "zgodę"? 4. Paweł i Radek jesteście chętni aby nim zostać?
Nie ukrywam, że warto by ustalić jakieś konkrety? Rozumiem, że zbieramy coraz większe poparcie ale trzeba działać ! Z tego co wiem o 16.30 mają spotkanie w Warszawie - może warto się spotkać?
Jeszcze raz podkreślam nie znam się na tym więc proszę wybaczyć jak jakaś odpowiedź jest oczywista
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 2
Wysłane:
14 maja 2018 17:46:21
Tak się zastanawiam. Taka sytuacja: zgłasza się do GB wiele kancelarii w w imieniu różnych grup poszkodowanych - bardzo prawdopodobne.
Jak bardzo prawdopodobne będzie to, że dla naszego dobra, kancelarie te się zjednoczą, dogadają i wystosują jednego przedstawiciela?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.