PARTNER SERWISU
qzouayun
25 26 27 28 29

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 14 maja 2018 17:55:23
I kogo mamy zgłaszać ?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 14 maja 2018 17:59:33
voyager747 napisał(a):
Nie bardzo się na tym znam, ale to jak to będzie ?
Tylko obligatariusze reprezentowani przez kancelarię coś dostaną a inni nie ? Czy ktoś kto nie należy do żadnej grupy nic nie dostanie ? Dla wszystkich będą takie same warunki czy dla tych reprezentowanych lepsze ? O co tu chodzi ?

Tak na marginesie jedni piszą, że mają xxx członków, inni, że yyyy, ale tego nikt nie weryfikuje, ludzie mogli się zapisać do kliku grup i wszędzie są liczeni jako członkowie.

Spokojnie Panie i Panowie! To jaki będzie ostateczny kszatł układu i czy w ogóle do niego dojdzie i czy w jego wyniku ktoś dostanie i ile dostanie nie zależy nie od Rady Wierzycieli (która ma trochę inne prerogatywy) ale od wyniku głosowania na zgromadzeniu wierzycieli. Jeżeli zgromadzenie wierzycieli przegłosuje, że np. wierzyciele z grupy I dostaną 80%, z grupy II 100% a z grupy III 75% to tak będzie to realizowane jeżeli sąd wynik głosowania zatwierdzi (nastąpi tzw zatwierdzenie układu). I nie ma nic do rzeczy czy kogoś reprezentuje kancelaria a nawet 100 kancelarii. Głosy oddane przez kancelarię z pełnomocnictwa Malinowskiego który ma np. obligacji wartych 100K liczą się tak samo jak głosy samodzielnie głosującego Kowalskiego który też ma obligacji za 100K. Każdy ma prawo wystąpić do sędziego komisarza o dopuszczenie do postępowania i głosować sam (lub przez pełnomocnika) - to proste pismo + dokument potwierdzający prawo do obligacji albo zdać się w tej kwestii na kuratora. Dla wszystkich wierzycieli zaklasyfikowanych do konkretnej grupy warunki nie tylko będą ale muszą być takie same.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 14 maja 2018 18:12:48
voyager747 napisał(a):
I kogo mamy zgłaszać ?

Na razie szybciutko załatwiać świadectwo depozytowe ze swojego domu maklerskiego - jezeli ktoś ma obligacje zdematerializowane (nieważne czy notowane na Catalyst czy nienotowane). Na ogółe w domu maklerskim czeka się na jego wydanie kilka dni. Warto też od razu zrobić u notariusza kilka kopii poświadczonych za zgodnośc z oryginałem (koszt około 10 zł /stronę) to się może potem przydać.

voyager747
0
Wysłane: 14 maja 2018 18:31:49
Maupa_w_niebieskim.

Dzięki za odpowiedź.
Ja już mam, to się nazywa Zaświadczenie depozytowe nr..... wysłałem maila do PDM i dzisiaj przyszło.

Co do wyboru tych przedstawicieli, to ja nikogo nie znam. Nie wiem kto jak się nazywa, czym się zajmuje, jakie ma doświadczenie z tego typu sprawami.
Tutaj możemy sobie pisać wszystko, ale to chyba dość poważna sprawa z tym wyborem.
Może kandydaci powinni się jakoś zaprezentować, no sam nie wiem.
Edytowany: 14 maja 2018 18:32

Shadown
0
Wpisów: 14
Wysłane: 14 maja 2018 19:54:31
Co ze świadectwem depozytowym obligacji zakupionych nie poprzez dom maklerski a z "getbacka"?

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 14 maja 2018 20:05:22
@maupa_w_niebieskim
Dzięki za wyjaśnienie. Ale mam pytanie do:
Cytat:
Każdy ma prawo wystąpić do sędziego komisarza o dopuszczenie do postępowania i głosować sam (lub przez pełnomocnika) - to proste pismo + dokument potwierdzający prawo do obligacji albo zdać się w tej kwestii na kuratora

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy to realne, że wystarczająca liczba osób(jaka? ) będzie sama głosowała nad wspólnie uzgodnioną strategią? Czy alternatywą jest wystąpienie jako grupa obligatariuszy do kuratora ze wspólnie ustalonymi warunkami układu?

Ja parę dni temu wysłałem do Lion's wniosek o wydanie Zaświadczenia Depozytowego myślę że przekarzą do PDM i pewnie dostanę niedługo. Muszę się zorientować czy warto wysyłać pismo o dopuszczenie do postępowania bo sam się na tym nie znam.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 14 maja 2018 20:20:43
Jeżeli chodzi o potwierdzenie praw z obligacji w celu np. wyboru Członka Rady Wierzycieli czy wniosku o dopuszcznie do postępowania to możliwe są 3 przypadki:
1/ Obligacje zdematerializwane nie posiadające formy dokumentu. Mogą to byc zarówno obligacje notowane na Catalyst (np. seria GBK0518) czy tez nienotowane na Catalyst ale takie których ewidencję prowadzi jakiś dom maklerski np. PDM itp.(i za jego pośrednictwem były płacone odsetki) . Posiadacze takich obligacji występują do tego Domu Maklerskiego o wydanie imiennego Świadectaw Depozytowego (zwanego tez zaświadczeniem depozytowym)
2/ Obligacje w formie dokumentu - zarówno imienne lub na okaziciela , gdzie odsetki wypłacał bezpośrednio GetBack SA. Sam emitent w tym przypadku prowadzi ich ewidencję. W takim przypadku potwierdzeniem praw z obligacji jest właśnie ta obligacja lub tzw odcinek zbiorowy.
3/ Obligatariusze, którzy mieli obligacje w formie papierowej ale wnioskując o przedterminowy wykup (niezależnie od przyczyny) zwrócili je do spółki a ich obligacje nie zostały wykupione. Osoby te w dalszym ciągu są obligatariuszami.W takim przypadku potwierdzeniem praw z obligacji będzie dokument zgłoszenia przedterminowego wykupu (z treści będzie wynikało jakich obligacji dotyczy i w jakiej ilości i kto zgłosił).

Zapisy ustawowe mówią o uprawdopodobnieniu posiadania. Radzę postarać się na wszleki wypadek także o notarialnie poświadczone kopie ww.

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 14 maja 2018 20:25:17
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
voyager747 napisał(a):
I kogo mamy zgłaszać ?

Na razie szybciutko załatwiać świadectwo depozytowe ze swojego domu maklerskiego - jezeli ktoś ma obligacje zdematerializowane (nieważne czy notowane na Catalyst czy nienotowane). Na ogółe w domu maklerskim czeka się na jego wydanie kilka dni. Warto też od razu zrobić u notariusza kilka kopii poświadczonych za zgodnośc z oryginałem (koszt około 10 zł /stronę) to się może potem przydać.

Oprócz możliwości zgłoszenia kogoś do RW to świadectwo w jakimś konkretnym celu na później?
Przyznam szczerze, że dostałem swoje - ale ważne na okres około miesiąca i zastanawiam się czy nie zażądać kolejnego z jakimś dłuższym terminem?

voyager747
0
Wysłane: 14 maja 2018 20:31:09
Moje też do czerwca 2018 r. jest ważne, to chyba tak powinno być. Nie wiem.

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 14 maja 2018 20:35:00
Jutro ma być raport roczny GBK. Czy nie miały być po tym wznowione notowania akcji? Wtedy byśmy się dowiedzieli ile faktycznie są teraz warte.

Baśka35
0
Wpisów: 4
Wysłane: 14 maja 2018 21:04:35
Proszę o pomoc - jaki należy podać termin ważności* zaświadczenia depozytowego? Ja chcę do chwili odzyskania pieniędzy :)

Dzięki za pomoc

ptolo
0
Wpisów: 3
Wysłane: 14 maja 2018 21:44:05
Termin ważności świadectwa depozytowego warto brać długi w obecnej sytuacji. Na przykład 12 miesięcy. Po wygaśnięciu daty ważności, świadectwo jest bezużyteczne i trzeba wnioskować o nowe - zwykle usługa jest płatna około 50zł.

voyager747
0
Wysłane: 14 maja 2018 22:15:18
Mnie nikt nie pytał jaki termin i jest krótki.

Draqqar
0
Wpisów: 7
Wysłane: 14 maja 2018 22:37:55
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Co do warunków układu, który proponują to pamiętajmy, że kurator oraz sąd nie dopuszczą do głosowania układu, bez poparcia go analityką - tzn. że jest możliwy do zrealizowania. Dlatego też my na razie nie wysuwamy takich tez bo możemy się mocno przestrzelić z rzeczywistością.

Ja mogę się podpisać póki co pod mechanizmem ustalenia warunków układu, póki co jeszcze bez liczb:
1. Spłata obligacji dopasowana do CF z istniejących portfeli - zakupione przez nas obligacje finansowały historyczne zakupy portfeli, a nie te które dopiero mają być zakupione; zakładam, że mówimy o okresie ok. 5 lat z nieliniową amortyzacją
2. Jeżeli luka kapitałowa będzie duża, to jestem gotowy przyjąć konwersję części na kapitał, ale:
- wprowadzamy do gry inwestora, który kupuje od obligatariuszy akcje z konwersji i przejmuje kontrolę nad spółką
- cena emisyjna, co do zasady, równa 0.05 zł (uprzedzam, mam też akcje GBK i uważam, że gdy zarząd twierdzi, że albo układ albo upadłość likwidacyjna i odzyskanie 25% kapitału obligacji, to znaczy to, że wartość kapitału pre-money jest ujemna - z tym nie ma jak dyskutować); jaka cena zostanie wynegocjowane, to druga rzecz, ale mówimy raczej o kosmetycznych zmianach
3. Cała pozostała kwota obligacji jest oprocentowana na poziomie adekwatnym do struktury bilansu po konwersji (zakładam, że wyjdzie to ok. 6-6,5% p.a - to i tak ogromna oszczędność na kuponie oraz braku kosztów dystrybucji)

Popieram przedstawione powyżej zasady ustalenia warunków układu.
Myślę, że wielu z nas także je poprze.
Ale żeby móc je oficjalnie przedstawić, z konkretami wynikającymi z analizy raportu GBK, musimy mieć swojego przedstawiciela w Radzie Wierzycieli.
Uważam, że trzeba jak najszybciej wybrać kandydata i poprzeć go wysyłając pisma ze świadectwami do kuratora.
Naturalnym kandydatem jest wg mnie mec. Karol Tatara, zgłoszony na kuratora po ujawnieniu wniosku GBK.
Innym kandydatem mógłby pewnie być któryś z założycieli naszego Porozumienia.
Działać trzeba szybko, a przede wszystkim każdy powinien jak najszybciej uzyskać świadectwo depozytowe, umożliwiające zgłaszanie do kuratora wybranej kandydatury albo występowanie samodzielnie w postępowaniu.

Czy wysłane do kuratora świadectwa depozytowe będą zwracane?
Jeżeli nie, to chyba trzeba występować o krótki termin ważności, bo następne mogą być potrzebne na kolejnych etapach postępowania - czy mam rację?

voyager747
0
Wysłane: 14 maja 2018 23:36:33
Ja też popieram, ale oni się na to nie zgodzą, pewnie.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 15 maja 2018 01:31:12
1/ O Świadectwo/Zaświadczenie Depozytowe (w przypadku posiadania obligacji zdematerializowanych) występujemy nie do banku ale do Domu Maklerskiego prowadzącego ewidencję. W moim DM w takim wniosku wpisuje się ile takie SD ma być ważne - zapewne w innych DM jest tak samo. Jest to dokument imienny tzw legitymizujący.
2/ Oprócz udokumentowania faktu bycia obligatariuszem przy zgłaszaniu kandydata do Rady Wierzycieli Świadectwo/Zaświadczenie Depozytowe przyda się (lub może się przydać):
a/ Do udokumentowania faktu bycia obligatariuszem gdyby ktoś chciał wnioskować o dopuszczenie do postępowania i samodzielnie lub przez pełnomocnika głosować układ na zgromadzeniu wierzycieli. Wnioskować o dopuszczenie do postępowania nie trzeba od razu, można to zrobić później – grunt żeby się „wyrobić czasowo’ przed zgromadzeniem wierzycieli.
b/ Do udokumentowania faktu bycia wierzycielem w postępowaniach innych rodzajów - czego wykluczyć nie można. Gdyby przyspieszone postępowanie układowe się nie powiodło (np. układ nie zostałby przegłosowany) i zostało umorzone wtedy są 2 możliwości: sanacja (jej częścią też jest układ który głosują wierzyciele) lub upadłość likwidacyjna (zgłasza się roszczenia do masy upadłości i trzeba je udokumentować).
3/ Członkiem Rady Wierzycieli może być wierzyciel - wynika to wprost z artykułu 122 ustawy, może on działać samodzielnie lub przez pełnomocnika. Zatem p. mec Tatara nie może być członkiem RW (no chyba, że jest wierzycielem GetBack SA o czy nie wiemy) ale wybrany przez nas członek RW może mu udzielić pełnomocnictwa.
5/ Można wnioskować o zwrot oryginału Świadectwa Depozytowego.
6/ Wydanie Świadectwa Depozytowego przez Dom Maklerski skutkuje blokadą walorów (obligacji, akcji) w nim wskazanych do dnia jego ważności lub dnia jego zwrotu do Domu Maklerskiego.

meter30
0
Wpisów: 38
Wysłane: 15 maja 2018 08:26:52
Czyli tak na chłopski rozum - brać to świadectwo depozytowe?
Jestem zwykłym obligatoriuszem/Januszem ciułaczem który jak zapewne większość nie miał doświadczenia w obligacjach korporacyjnych, w związku z tym nie zamierzam zasiadać w radzie wierzycieli.
Jesli mi potrzebne to świadectwo to na jaki czas wnioskować?

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 15 maja 2018 09:58:57
avenger82 napisał(a):
Jutro ma być raport roczny GBK. Czy nie miały być po tym wznowione notowania akcji? Wtedy byśmy się dowiedzieli ile faktycznie są teraz warte.

"Czekamy na 15 maja, jeżeli raport roczny będzie 15 maja. Będziemy rozmawiać. Musimy też zobaczyć, co będzie w całym raporcie; jeżeli on będzie i wtedy będziemy decydowali. Ja nie mogę powiedzieć dzisiaj stanowczo, że jeżeli będzie raport, to będziemy wznawiali notowania. Musimy zobaczyć co się wydarzy..."

www.pb.pl/chrzanowski-po-publi...

jimmy50
0
Wpisów: 2
Wysłane: 15 maja 2018 10:30:24
voyager747 napisał(a):
Mnie nikt nie pytał jaki termin i jest krótki.

mnie też nie.PDM wystawił z datą 27.04 ważne do 18.05.2018 dlaczego nawet nie miesięczny termin tego nie wiem.

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 15 maja 2018 10:50:50
z ciekawości dają świadectwo za darmo, czy oprócz krojenia prowizji za sprzedaż obligacji, kroją też za świadectwo?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

25 26 27 28 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,262 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat