PARTNER SERWISU
ggviejkq
30 31 32 33 34

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Doro
0
Wpisów: 10
Wysłane: 16 maja 2018 21:23:02
Po żołniersku:
– rozmowy zjednoczeniowe zakończone sukcesem, trzy grupy się łączą w jedną – nasze wspólne Porozumienie Obligatariuszy, mamy taki sam cel, taką samą sytuację i chcemy działać wspólnie bo razem znaczymy więcej

– po kolejnej bardzo rzeczowej rozmowie z Kuratorem:
– głosy (listami) powinny dotrzeć do Kuratora do 30 maja,
– świadectwa depozytowe (wysyłamy oryginał) powinny być ważne min. do 15 czerwca,
– obligacje w formie papierowej – kserokopia z obligacji
– obligacje przedstawione do wykupu – kserokopia zgłoszenia do wykupu

– rekomendacje ws kandydatur do Rady Wierzycieli oraz trybu głosowania prześlemy mailem, z uwagi na osiągniętą wielkość Porozumienia i koalicji przymierzamy się do wystawienia dwóch osób

- czy warto głosować i poprzeć swojego kandydata? - to na tym etapie postępowania układowego jedyne, co każdy z nas może zrobić dla siebie - wybrać jak najsensowniejszą Radę Wierzycieli bo to Rada będzie mogła złożyć swoje propozycje układowe, w pojedynkę nikt tego nie zrobi... warto by były w niej osoby kompetentne, które będą w stanie wykorzystać uprawnienia RW, w tym możliwość przeglądania ksiąg i dokumentów GBK (!) oraz to Rada będzie wyrażać zgodę na ewentualną sprzedaż składników majątku powyżej 500tys (pozostaje mieć nadzieję że do tego nie dojdzie)

– zapraszamy wszystkich Obligatariuszy do działania w ramach Porozumienia Obligatariuszy, codziennie dołączają do nas nowe osoby, nie jesteśmy grupą zamkniętą wręcz odwrotnie…

zedzed
0
Wpisów: 14
Wysłane: 16 maja 2018 21:30:05
A moje zaświadczenie o posiadanych obligacjach wystawione przez Idea Bank nie ma terminu ważności - czy tak jest ok ?

yakac
0
Wpisów: 2
Wysłane: 16 maja 2018 21:59:49
Ja poprosiłem człowieka z PDM o świadectwo depozytowe ważne do końca sierpnia. To co mi przyślą? Oryginał czy kopię? Jeśli oryginał to ja jego mam wysłać do głosowania na członka RW?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 16 maja 2018 22:29:07
To super, jest porozumienie, ale czy mamy o co walczyć w świetle tych informacji o starcie 1 mld.

fleszek
0
Wpisów: 5
Wysłane: 16 maja 2018 22:31:32
Bardzo bym prosił o łopatologiczą instrukcję co należy wykonać.
W punkt po punkcie.
Proszę o potwierdzenie lub poprawkę

-Jeżeli mam obligacje niematerialne to zamówić u swojego sprzedawcy świadectwo depozytowe z ważnością:
(do końca czerwca ?).
dodatkowo ewentualnie poprosić o przysłanie mailem wersji elektronicznej
(po co?)

-Otrzymane świadectwa (oryginał), lub kserokopie obligacji papierowych wysyłamy
listem poleconym? priorytetowym?
do Kuratora? jaki adres.

-Głosy na Kandydata do Rady Wierzycieli.
konkretnie na kogo? czy czekać na info w e-maliu?
jaki formularz?
czy wysłać do kuratora w jednym liście razem ze świadectwem?

-Kserokopia zgłoszenia wykupu
czy również należy je dołączyć do listu?
a jak koś jeszcze nie zdążył tego zrobić?

-Czy wystarczy wysłać wersje elektroniczne na e-mail Kuratora?

Dla niektórych osób są to sprawy oczywiste, ale nie wszyscy są specjalistami w tych sprawach a też chcą przyłączyć się.

Gosia 11
0
Wpisów: 1
Wysłane: 16 maja 2018 22:35:55
Czy ktoś z Państwa kupił obligacje Michael Strom Getback LG i GS.

GMMMB
0
Wpisów: 23
Wysłane: 16 maja 2018 23:29:58
Cytat:
Czy ktoś z Państwa kupił obligacje Michael Strom Getback LG i GS

Nasze Porozumienie było/jest w kontakcie z przedstawicielami M/S. Zatem interesy posiadaczy obligacji zakupionych za pośrednictem M/S są "pokryte" działaniami tegoż porozumienia. De facto na chwilę obecną naprawdę nie ma znaczenia kto gdzie kupił obligacje i jakiej są serii - jeżeli są niezabezpieczone (art. 777 nie jest zabezpieczeniem) to wszystkie teraz są w jednym "worze" - grupa I. Zatem zachęcam do dołączenia do naszej inicjatywy.
Więcej szczegółów tutaj: http://pogetback.pl/

jack005
0
Wpisów: 12
Wysłane: 16 maja 2018 23:44:19
Witam .Panowie brawo za zjednoczenie w jednosci siła:)!! 3some
tylko ustalcie na kogo głosujemy :)!

jack005
0
Wpisów: 12
Wysłane: 16 maja 2018 23:48:16
ps czy wystarczy zaś
wiadczenie z PDM o zakupie obligacji na której jest seria i moje nazwisko, czy do tego starać się o zaświadczenie depozytowe ?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 17 maja 2018 00:14:46
@fleszek
Chcesz-masz! Instrukcja łopatologiczna:
1/ Jeżeli masz obligacje zdematerializowane (np. notowane na Catalyst lub nienotowane ale ewidencjonowane przez dom maklerski który przysyłał Ci odsetki) występujesz do tego domu maklerskiego z wnioskiem o wystawienie imiennego świadectwa (zaświadczenia) depozytowego na te obligacje. Wersja elektroniczna niekoniecznie - kurator potrzebuje oryginału. Pisząc do domu maklerskiego wniosek od razu zaznacz na jaki okres ma to świadectwo być ważne. Ustalono z kuratorem że minimum 6 tygodni od daty wystawienia jest OK.
2/ Jeżeli masz obligacje w formie dokumentu - zrób z niego kserokopię.
3/ Jeżeli mialeś obligacje w formie dokumentu ale przedstawiłeś je do wcześniejszego wykupu i w związku z tym zwróciłes do GetBack te obligacje w formie papierowej to powinieneś mieć 'pokwitowanie' (czyli zgłoszenie wykupu) - taki dokument z którego wynika, że wystąpiłeś o wykup i zwróciłeś im obligacje w formie papierowej. Z tego 'pokwitowania' (zgłoszenia wykupu) zrób kserokopię.
4/ Jak już w mailingu dostaniesz dane naszego kandydata do Rady Wierzycieli to wypełnisz formularz (też będzie w mailingu) i wyślesz pocztą poleconym (może być priorytet) załączając: a/ oryginał świadectwa depozytowego i/lub b/ kopię obligacji w formie papierowej i/lub c/ kopię zgłoszenia do wykupu (tego 'pokwitowania') w zależności od tego jakiego rodzaju obligacje posiadasz. Są osoby, które mają różne rodzaje obligacji np. serię zdematerializowaną notowaną na Catalyst i serię obligacji w formie dokumentu więc będą załączać kilka dokumentów poświadczających, że są obligatariuszami.
5/ Zgłoszenie naszego kandydata do Rady Wierzycieli (wraz z dokumentami poświadczajacymi że jesteś obligatariuszem) wyślesz bezpośrednio do kuratora obligatariuszy (nie do sądu) : p. Kamil Hajduk, ul. Racławicka 15/19, 53-149 Wrocław - termin do końca maja - zdążymy!

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 maja 2018 00:21:54
zedzed napisał(a):
A moje zaświadczenie o posiadanych obligacjach wystawione przez Idea Bank nie ma terminu ważności - czy tak jest ok ?

Z Twojego opisu wynika, że może to być tzw potwierdzenie przydziału obligacji ale nie jestem pewna - jak możesz prześlij mi skan/zdjęcie (oczywiście zasłoń dane osobowe) na anielka.56@wp.pl to się zorientuję czy się nada. Być może mamy jakiś czwarty przypadek ale bez obejrzenia co ten dokument zawiera trudno ocenić.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 maja 2018 00:32:37
jack005 napisał(a):
ps czy wystarczy zaś
wiadczenie z PDM o zakupie obligacji na której jest seria i moje nazwisko, czy do tego starać się o zaświadczenie depozytowe ?

Tak, postaraj się o zaświadczenie depozytowe ważne minimum 6 tygodni od daty wystawienia - ten dokument który masz to tzw przydział czyli dokument innego rodzaju. Tylko świadectwo depozytowe w przypadku obligacji zdematerializowanych stanowi dowód aktualnego ich posiadania.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 maja 2018 00:36:51
voyager747 napisał(a):
To super, jest porozumienie, ale czy mamy o co walczyć w świetle tych informacji o starcie 1 mld.

Piłka jest ciągle w grze. Dziwna zbieżność kwoty straty za 2017 z kwotą jaką niby planowano uzyskać z nowej emisji wydaje mi się podejrzana. Przypadek? Nie sądzę.

voyager747
0
Wysłane: 17 maja 2018 00:43:44
Tu są same dziwne przypadki, same cuda. Mieli zyski, nagle w IV kwartale stracili 1 mld pln.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 maja 2018 01:22:32
@voyager747
Być może dlatego, że nagle wyciągnięto z szafy X 'trupów' jednorazowo.

voyager747
0
Wysłane: 17 maja 2018 01:52:29
W nic już im nie wierzę, w nic. Nie wyobrażam sobie jak się mamy układać z kimś takim.

Konrad90
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 maja 2018 07:49:40
myśliwy napisał(a):
a co myślicie o zbiorowym pozwie Lion s Banku mam takie email
Witam serdecznie,

Poniżej przesyłam informacje nt. spółki Get Back S.A.

* Jedyna spółka z branży windykacyjnej posiadająca rating, BB, nadany przez EuroRating, taki sam rating ma Cyfrowy Polsat, Murapol, , niższy Eurocash (marki Inmedio, Lewiatan, Groszek), tylko o jedno oczko wyższy rating ma KGHM i Lotos www.eurorating.com/pl/ratingi/... .

* Akcjonariat: fundusze private equity na czele z Abris Capital Partners 770 mln euro kapitału (byli lub są inwestorami m.in. w Diverse, FM Bank, Siódemka, Masterlease) www.abris-capital.com/portfoli...

* GB współpracuje z 3 co wielkości firmą windykacyjną na świecie (USA) https://www.portfoliorecovery.com/ http://www.pragroup.com/ , ale też z Goldman Sachs czy Deutsche Bankiem w Europie.

* Zysk netto za 2016 to 200 mln zł, to tyle co spółka Amrest (Pizza Hut/KFC), 2 razy więcej niż Amika i 80% więcej niż największy deweloper w Polsce (Murapol ), największy konkurent w branży (Kruk) zarobił 249 mln a istnieje 7 lat dłużej (Kruk od 2005r. , GB od 2012r.).

* Zatrudniają 1200 osób (z czego 200 w Rumunii), są większym pracodawcą niż TVN.

* 20 osób z Top Managmentu GetBack są z „Wielkiej Czwórki” firm konsultingowych w Polsce (Deloitte, E&Y, KPMG, PwC) co ułatwia kontakty w bankach i pozyskiwanie dobrych portfeli.

* Prześcignęli Kruka w odzyskach - GB 713 mln gotówki odzyskanej w 2016 r. , Kruk ok. 500 mln.

* Marże generowane przez Grupę GetBack są jednymi z wyższych w branży. Jest to między innymi pochodną modelu biznesowego grupy, który zakłada selektywne przystępowanie do przetargów na najlepsze jakościowo wierzytelności, czyli takie, które w założeniach pozwolą na osiągnięcie zwrotu na poziomie ok. 2,5-krotności wartości początkowej inwestycji.

* W projekcji finansowej na lata 2017-2020 spółka planuje wzrost udziału finansowania kapitałem własnym, co ma nastąpić m.in. dzięki niewypłacaniu w najbliższych latach dywidend i reinwestowaniu całego wypracowywanego zysku.

* 8 z 10 największych portfeli wierzytelności kupionych przez firmy windykacyjne od banków to portfele kupione przez GB.

* Rozszerzają działalność w Rumuni : tamtejszy rynek wierzytelności znajduje się we wczesnej fazie rozwoju i charakteryzuje się mniejszym poziomem konkurencji, co zwiększa jego atrakcyjność dla grupy. Spółka GetBack Recovery SRL, przez którą Grupa GetBack realizuje działalność w Rumunii sukcesywnie zdobywa udziały w rynku (szczególnie poprzez wierzytelności pochodzące z branży telekomunikacyjnej).

Moi Klienci pochodzą głównie z rekomendacji, jest to standard mojej pracy, będę zobowiązany za polecenie moich usług osobom bliskim (proszę o przekazanie im mojego telefonu lub maila).

Opis: Opis: Opis: logo

TOMASZ

SPECJALISTA

T: +48

Wątpię żeby na podstawie takiego maila udało Ci się coś odzyskać, nie ma tam zapewnień ze to bezpieczne albo że nie stracisz, nie ma tu żadnego doradztwa inwestycyjnego, to po prostu informacje o GBK pewnie z jakieś broszury.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 17 maja 2018 08:53:22
voyager747 napisał(a):
Tu są same dziwne przypadki, same cuda. Mieli zyski, nagle w IV kwartale stracili 1 mld pln.

Ja bym podchodził na spokojnie. Prześledź komunikaty Orlenu (Możejki) i KGHM (Sierra Gorda) - przykłady pierwsze z brzegu. Firmy historycznie też odpisywały w ostatnim kwartale swoje inwestycje po 5-6 mld zł, wykazały ogromną stratę i... działają jak gdyby nigdy nic. Tu mamy oczywiście inny przypadek, ale stratą na papierze, gdzie ani 1 złotówka nie wypłynęła nie ma co się przejmować - w tej chwili nie patrzymy już na wartości księgowe a na realne wpływy z portfeli i ich rozkład w czasie.

Gorzej, że jak tu Obligatariusz_kontakt wspominał spadła o ~20% wartość wpływów z portfeli a to już realna gotówka. A widząc taki spadek przepływów to nie ma możliwości, aby nie dokonać odpisu. Zapewne dorzucili jakiś narzut na dalsze spadki przepływów, które zapewne będą następowały na skutek szumu medialnego i patrząc na SF za 3Q2017 wszystko ładnie się spina (pozostałe korekty poza portfelami to pochodna tej na portfelach - księgowo wszystko się zgadza patrząc na ten lakoniczny komunikat - nie ma tam nic niespodziewanego i bez tego komunikatu można było spodziewać się ruchów na tych liniach). Zatem prawdopodobnie w kolejnych kwartałach w 2018 r. będziemy obserwować dalsze dotwarzanie odpisów, znacznie mniejszych, ale bardzo możliwe, że będą występowały. Kluczem jest, aby utrzymać działalność operacyjną i jak NAJSZYBCIEJ przyklepać układ (niekoniecznie najlepszy, wystarczy dobry a nie bardzo dobry). Bo jak zaczną odpalać się w większej skali pracownicy i będą spadać wpływy z portfeli, to mając za rok na papierze w układzie zapisane odzyskanie 100% nominału i odsetki, to nie dostaniemy realnie już nic, bo spółki może już nie być.

W mojej skromnej opinii nowy Zarząd (wiem, 1 członek, ale nie trzeba dużo wgłębiać się, aby zauważyć, że on rządzi a reszta tylko przyklepuje decyzje) chciał wyczyścić bilans i tym samym zostawić temat starego Zarządu, historycznych strat itd. Dzięki temu nie będzie raczej dużych odpisów na portfelach w przyszłości (raczej niewielkie jak wyżej napisałem) Z chwilą publikacji sprawozdania powinno być "nowe otwarcie" również z naszej strony - spróbujmy zapomnieć o obietnicach i kuponach, które nam obiecali. Dostajemy nowy instrument finansowy i musimy zdecydować, czy go chcemy i czy możemy ewentualnie zmodyfikować.

Osobiście - biorę 65% obiecane przez Zarząd - 3x lepszy wynik niż 25% w przypadku likwidacji. Jednak jak zobaczymy dane finansowe to musimy szybko ocenić, czy nie ma możliwości uzyskać więcej. Jeżeli nie, to bierzemy 65%. Jeżeli tak, negocjujemy, ale nie pół roku, rok. Miesiąc i kończymy dyskusję - nie mamy większego wroga niż czas, on może spowodować, że dostaniemy nie 25% a 10%, 5%, 0%....

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 17 maja 2018 09:02:09
Drax, zgadzam się z tobą. Jestem gotowy objac akcje jednak trzeba negocjowac cene konwersji - 0.05zł na akcje.

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 17 maja 2018 09:14:21
@kryza
No widzisz wbrew temu co napisał Drax jednak chcesz przedłużać negocjacje bo argument 5 gr za akcje nie zostanie przyjęty przez głównego akcjonariusza i sprawa będzie się ciągnąć jak na Action że od prawie 2 lat nie mogą układu podpisać.
Jeśli byłoby realne to biorę te 65%. Akcje traktuje jako bonus nawet jeśli cena przy konwersji byłaby 8,63zł
Tu powoli jest walka przeciwko całkowitej utracie kapitału, a nie o cenę jaką mi za akcje zaproponują ....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,520 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat