PARTNER SERWISU
yhbvmepa
29 30 31 32 33

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

aniutek2308
0
Wpisów: 22
Wysłane: 16 maja 2018 14:08:20
voyager747 napisał(a):
A jak się wycofa pełnomocnictwo, to kancelaria odda pieniądze ?
Pytanie jak jest skonstruowana umowa.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 16 maja 2018 14:10:48
I mamy kolejnych, którzy zarobią na tym oszustwie: banki, domy maklerskie, teraz kancelarie.

aniutek2308
0
Wysłane: 16 maja 2018 14:19:51
aniutek2308 napisał(a):
Roni789 napisał(a):
witajcie. Pojawiłem się tu bo w pierwszej grupie założonej przez niejakiego Arti Warszawa jedynie co jest ostatnio to mocne naciskanie ludzi aby podpisywali umowy z kancelarią Szeja bo to jest teraz najlepsza droga. Wszelkie natomiast próby zapytania dlaczego są blokowane i kasowane. Czy możecie doradzić czy na tym etapie faktcznie warto zawierać umowę z tą kancelarią. Poniżej screen człowieka który wczorach chciał podjąć dyskusję na grupie ale od razu została ona usunięta. Są tam arunki współpracy

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Zawsze mozesz wycofac pelnomocnictwo i zlozyc zawiadomienie do prokuratury wraz z posiadanymi dowodami.
. I jeszcze jedni rzeczona kancelaria sama nie negocjuje ukladu.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 16 maja 2018 14:57:49
@Roni789
1/ Te 5% to tzw wpis stosunkowy od wartości przedmiotu sporu czyli wartość wynikająca wprost z przepisów ale nie może to być mniej niż 30 złotych i nie więcej niż 100.000 zł. Można wystąpić do sądu o zwolnienie z opłaty sądowej - porozmawiaj z p. mecenas na ten temat może coś da się zrobić.
2/ Z opisu Twojego przypadku wynika, że kancelaria której udzieliłeś pełnomocnictwa i podpisałeś z nią umowę zamierza pozwać Idea Bank na drodze cywilnej w Twoim imieniu o zapłatę Tobie tego co wtopiłeś w te obligacje. Wtedy przy pozwie wnosi się taką opłatę bo inaczej w sądzie na drugą stronę biurka tego nie przesuną. W samym pozwie oprócz nalezności 'właściwej' (nominały Twoich obligacji plus odsetek) można od razu wnosić o zasądzenie zwrotu kosztów postępowania (!), zastępstwa procesowego i ewentualnie kosztów egzekucyjnych itd itp.
3/ Co do 10% success fee - to sprawa umowna więc trzeba było negocjować.
4/ Co do pomocy organów Państwa w tym, żeby Idea Bank zwrócił Ci pieniądze - na to bym na Twoim miejscu nie liczyła, żaden urząd nie będzie się w Twoim imieniu procesował.
5/ Jest jeszcze droga karna - doniesienie do prokuratury (art 286 KK) na konkretną osobę z IB, która Cię w to wkręciła, potem kilkuletnie śledztwo, ewentualnie wyrok i orzeczenie tzw obwiązku naprawienia szkody.

voyager
0
Wpisów: 131
Wysłane: 16 maja 2018 15:00:16
]
Cytat:
Niestety obecnie cześć kancelarii bedzie wyciskac z obligatariuszy ostatnia zlotowke.

Najlepszą drogą jest zorganizowanie się obligatariuszy, ( tak jak się to już na szczęście dzieje), zebranie jak najwiekszej ilości obligatariuszy, utworzenie jakiejś formalnej przejrzystej struktury i zarządu, i w przypadku podjęcia decyzji o procesie , wynajęcie dobrze wyselekcjonowanej firmy prawniczej i wynegocjowanie z nią warunków umowy w imieniu wszystkich zainteresowanych osób.

Podpisując indywidualne umowy z kancelarią ( kancelariami) na warunkach jakie były tu zaprezentowane, narażacie się tylko na dodatkowe straty, których nikt już nie zrekompensuje.
Edytowany: 16 maja 2018 15:04

voyager747
0
Wysłane: 16 maja 2018 15:06:11
Idea Bank też ma swoich prawników i wydaje mi się, że wygranie procesu będzie trudne. Może jak ktoś ma maile i zapewnienia o bezpieczeństwie itp. Ja na pewno czegoś takiego nie mam, sam podpisałem dokumenty i przelew robiłem do PDM.
5 % wpisowego do sądu, to też nie jest mało.

A właśnie, czy teraz nie jest za wcześnie na takie pozwy ? Nie wiadomo ile kto stracił, bo ani nie ma upadłości, ani układu, nic nie wiadomo.
Edytowany: 16 maja 2018 15:07

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 16 maja 2018 15:55:29
Było w jednym z komunikatów że zarząd wyrażał wątpliwości co do trafności wyceny portfeli i mieli zamiar wynająć firmę która specjalizuje się w wycenie tego typu aktywów. Czy możliwe że to zmieni ponownie wartość portfeli ? Poza tym obniżenie wartości portfeli nie znaczy że nic z nich nie można uzyskać. Bardzo często przyznanie się dłużnika to długu pomimo iż teoretycznie jest on przeterminowany może spowodować ponowną jego wymagalność. Na chwilę obecną to rzeczywiście wszystko zabiegi księgowe. Trzeba poznać Cash flow od początku 2018. Chyba że tam będzie też klapa. Wtedy to czym prędzej likwidacja zostaje.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 16 maja 2018 17:40:11
jestem tzw laikiem w kwestii analizy finansowej itp. ale może ktoś i potrafi tak na chłopski rozum wytłumaczyć, jak przez I kwartał( w tym wypadku IVQ2017) można zrobić miliardową stratę, skoro przez pierwsze 3Q były milionowe zyski? Czy to może być jakaś sztuczka księgowa tzw. kreatywna księgowość, w celu pogorszenia pozycji wierzycieli przy negocjowaniu warunków układu?

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 16 maja 2018 17:53:45
Kris 1986.jestem tzw laikiem w kwestii analizy finansowej itp. ale może ktoś i potrafi tak na chłopski rozum wytłumaczyć, jak przez I kwartał( w tym wypadku IVQ2017) można zrobić miliardową stratę, skoro przez pierwsze 3Q były milionowe zyski? Czy to może być jakaś sztuczka księgowa tzw. kreatywna księgowość, w celu pogorszenia pozycji wierzycieli przy negocjowaniu warunków układu?

W jakiejś części jest to faktycznie sztuczka księgowa: najpierw (np.za 3 pierwsze kwartały 2017) wyceniamy poziom odzysku z pakietów wierzytelności zakładając normalne, przeciętne warunki rynkowe na kwot X i wychodzi nam 180 mil. dochodu za III kwartały. Potem wyceniamy te same pakiety na warunkach stress-testu (tak to teraz zrobił GBK), czyli przy założeniu skrajnie niekorzystnych warunków gospodarczych (głęboki kryzys, bezrobocie, spadek dochodów społeczeństwa etc.).
I co? I pyk, wychodzi nam X minus miliard, obligatariusze w panice i będą szczęśliwi, jak przejdą propozycje układowe GBK. I tak się robi byznes.

kris1986
0
Wysłane: 16 maja 2018 18:17:42
Czytałem, że musimy wyciągać nasze świadectwa depozytowe. Ja zakupiłem obligacje przez LIONS BANK w PDM. Czy już dziś mam zgłosić się o wydanie świadectw depozytowych, czy jeszcze się wstrzymać. Myślę czy takie świadectwo nie straci terminu ważności zanim faktycznie będzie ono potrzebne w celu poparcia naszego przedstawiciela w RADY WIERZYCIELI. Na stronie http://www.biurosyndyka.pl jest napisane że wierzyciele wnoszący o dopuszczenie do udziału w głosowaniu na członka Rady Wierzycieli powinni legitymować się oryginałem świadectwa depozytowego obligacji z co najmniej 12-miesięcznym terminem ważności. Do kiedy taką kandydaturę musimy zgłosić? bo jeśli na czasie tzn. że już muszę wystąpić o takie świadectwo.

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 16 maja 2018 18:35:08
Kris 1986. Tak, wystap pilnie. Wzór znajdziesz na stronie domu maklerskiego. Szkoda tracić głosu na kandydata do RW. Świadectwo jest bezpłatne. Poproś o wysłanie mailem wersji elektronicznej.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 16 maja 2018 18:35:16
Drodzy - kurator potwierdził, że wystarczy zaświadczenie ważne przez okres 6 tygodni (do połowy czerwca)

voyager747
0
Wysłane: 16 maja 2018 18:37:28
To ja mam do końca czerwca.

myśliwy
0
Wpisów: 9
Wysłane: 16 maja 2018 18:56:12
ja też

myśliwy
0
Wpisów: 9
Wysłane: 16 maja 2018 19:09:34
a co myślicie o zbiorowym pozwie Lion s Banku mam takie email

Witam serdecznie,

Poniżej przesyłam informacje nt. spółki Get Back S.A.

* Jedyna spółka z branży windykacyjnej posiadająca rating, BB, nadany przez EuroRating, taki sam rating ma Cyfrowy Polsat, Murapol, , niższy Eurocash (marki Inmedio, Lewiatan, Groszek), tylko o jedno oczko wyższy rating ma KGHM i Lotos www.eurorating.com/pl/ratingi/... .

* Akcjonariat: fundusze private equity na czele z Abris Capital Partners 770 mln euro kapitału (byli lub są inwestorami m.in. w Diverse, FM Bank, Siódemka, Masterlease) www.abris-capital.com/portfoli...

* GB współpracuje z 3 co wielkości firmą windykacyjną na świecie (USA) https://www.portfoliorecovery.com/ http://www.pragroup.com/ , ale też z Goldman Sachs czy Deutsche Bankiem w Europie.

* Zysk netto za 2016 to 200 mln zł, to tyle co spółka Amrest (Pizza Hut/KFC), 2 razy więcej niż Amika i 80% więcej niż największy deweloper w Polsce (Murapol ), największy konkurent w branży (Kruk) zarobił 249 mln a istnieje 7 lat dłużej (Kruk od 2005r. , GB od 2012r.).

* Zatrudniają 1200 osób (z czego 200 w Rumunii), są większym pracodawcą niż TVN.

* 20 osób z Top Managmentu GetBack są z „Wielkiej Czwórki” firm konsultingowych w Polsce (Deloitte, E&Y, KPMG, PwC) co ułatwia kontakty w bankach i pozyskiwanie dobrych portfeli.

* Prześcignęli Kruka w odzyskach - GB 713 mln gotówki odzyskanej w 2016 r. , Kruk ok. 500 mln.

* Marże generowane przez Grupę GetBack są jednymi z wyższych w branży. Jest to między innymi pochodną modelu biznesowego grupy, który zakłada selektywne przystępowanie do przetargów na najlepsze jakościowo wierzytelności, czyli takie, które w założeniach pozwolą na osiągnięcie zwrotu na poziomie ok. 2,5-krotności wartości początkowej inwestycji.

* W projekcji finansowej na lata 2017-2020 spółka planuje wzrost udziału finansowania kapitałem własnym, co ma nastąpić m.in. dzięki niewypłacaniu w najbliższych latach dywidend i reinwestowaniu całego wypracowywanego zysku.

* 8 z 10 największych portfeli wierzytelności kupionych przez firmy windykacyjne od banków to portfele kupione przez GB.

* Rozszerzają działalność w Rumuni : tamtejszy rynek wierzytelności znajduje się we wczesnej fazie rozwoju i charakteryzuje się mniejszym poziomem konkurencji, co zwiększa jego atrakcyjność dla grupy. Spółka GetBack Recovery SRL, przez którą Grupa GetBack realizuje działalność w Rumunii sukcesywnie zdobywa udziały w rynku (szczególnie poprzez wierzytelności pochodzące z branży telekomunikacyjnej).

Moi Klienci pochodzą głównie z rekomendacji, jest to standard mojej pracy, będę zobowiązany za polecenie moich usług osobom bliskim (proszę o przekazanie im mojego telefonu lub maila).

Opis: Opis: Opis: logo

TOMASZ

SPECJALISTA

T: +48

voyager747
0
Wysłane: 16 maja 2018 19:13:11
Ja nie mam takich maili i z czym mam iść do sądu ?
Jeszcze nie wiadomo jakie są straty, to chyba za wcześnie na pozew.
A jest tu gdzieś napisane, że firma nie może upaść, albo, że kapitał jest gwarantowany ?
Edytowany: 16 maja 2018 19:14

avenger82
0
Wysłane: 16 maja 2018 19:16:11
kris1986 napisał(a):
Na stronie http://www.biurosyndyka.pl jest napisane że wierzyciele wnoszący o dopuszczenie do udziału w głosowaniu na członka Rady Wierzycieli powinni legitymować się oryginałem świadectwa depozytowego obligacji z co najmniej 12-miesięcznym terminem ważności. Do kiedy taką kandydaturę musimy zgłosić? bo jeśli na czasie tzn. że już muszę wystąpić o takie świadectwo.

Dobre pytanie. Rozumiem, że musimy zdobyć tyle obligatariuszy aby ich udział stanowił co najmniej 30% wierztelności. Czy to oznacza że każdy z nich musi samemu lub przez pełnomocnika głosować? Czy do tego nie trzeba się najpierw wyłączyć z pod opieki kuratora? Czy aby głosować trzeba przyjechać osobiście, czy można będzie korespondencyjnie?

boszka
0
Wpisów: 1
Wysłane: 16 maja 2018 20:17:45
ja wystąpiłam o wydanie zaświadczenia depozytowego, ale jak rozumiem z tego co napisał syndyk, to nie wystarczy zaświadczenie, że w depozycie PZM mam świadectwa depozytowe, tylko syndyk chce złożenia świadectwa depozytowego w oryginale. a zatem, do PZM trzeba wystąpić o wydanie oryginału świadectwa z depozytu a nie zaświadczenia.... czy dobrze myślę? i drugie moje pytanie/wątpliwość - czy każdy obligatariusz powinien w swoim interesie oddać głos na reprezentującego go członka Rady Wierzycieli? czy jeżeli nikt mnie nie będzie reprezentował, to znajdę się w grupie z "kiepskimi warunkami układu"?

kris1986
0
Wysłane: 16 maja 2018 20:19:57
bog41 napisał(a):
Kris 1986. Tak, wystap pilnie. Wzór znajdziesz na stronie domu maklerskiego. Szkoda tracić głosu na kandydata do RW. Świadectwo jest bezpłatne. Poproś o wysłanie mailem wersji elektronicznej.

ale nie będzie mi potrzebne te świadectwo w oryginale? wystarczy mi tylko wersja elektroniczna?

meter30
0
Wpisów: 38
Wysłane: 16 maja 2018 20:52:41
Piszecie, że szkoda tracić głos na kondydata do RW. Wobec tego po co mi świadectwo depozytowe? Pytam, ponieważ nie wiem czy składać wniosek o jego wydanie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

29 30 31 32 33

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,262 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat