Pesto napisał(a):Do obligatariusz_kontakt:
Czy ty przy obecnym stanie wiedzy masz przekonanie, że jakikolwiek układ może zostać zrealizowany i ma sens ?
Pytam poważnie o Twoje przekonanie, nie traktuj tego pytania jak retoryczne.
Czy jakiś tutejszy ekspert może mi tak normalnie wytłumaczyć jak ta spółka ma normalnie funkcjonować (zakładając, że mogłaby) przy takiej atmosferze wokół niej.
Odnoszę wrażenie, że przy tak różnych stanowiskach grup wierzycieli (np. jedno chcą konwersji, drudzy nie) zaakceptowanie jakiegokolwiek układu nie spowoduje tu opadnięcia emocji.
Moim zdaniem na pierwszym Zgromadzeniu Wierzycieli było cicho, bo wszyscy spodziewali się przesunięcia terminu głosowania nad układem.
Odnoszę wrażenie, że po układzie sprawa wcale nie przycichnie - i jak spółka ma funkcjonować w takim otoczeniu.
Fajnie, że jedni i drudzy chcą modyfikować propozycje układowe - tyle, że kurz nie opada a raczej jest go coraz więcej.
Minęły już prawie 4 miesiące od ogłoszenia PPU, do poczatku października został już tylko miesiąc.
Wygląda jakby właścicielom spółki wyraźnie zależało na tej opcj alternatywnej - czyli sprzedaży ZCP.
1/ Poruszamy się w dużej niepewności poznawczej co wynika z tego, że:
- duża część osób z kierownictwa "uciekła" z pracy, bo odkrywając nowe wątki nie dziwi
- wydaje się, że procesy operacyjne oparte były raczej na wiedzy pracowników, a nie spisanych procedurach i narzędziach - oznacza to, że odejścia osób z operacji spowodowały zamieszanie
- dane przekazywane RW są w mojej ocenie filtrowane, nie podejmuję się pytania z jakiego powodu (brak pewności do ich poprawności - tak jak i brak raportów, czy może w innym celu)
- wbrew pozorom PPU nie sprzyja dogłębnej analizie operacji oraz samych portfeli (wbrew pozorom występuje spora interakcja pomiędzy obydwoma obszarami) - za mało czasu
2/ Jest to naprawdę bardzo skomplikowana sytuacja:
- dużo interesariuszy
- nierówny rozkład sił (zabezpieczeni instytucjonalni, niezabezpieczeni indywidualni)
- biegające służby
- negatywne publicity
3/ Aktualny akcjonariusz większościowy raczej tylko dociągnie do PPU i tyle; tego samego obawiam się co do zarządu; jakkolwiek bym go nie oceniał to ciągłość zarządzania jest wartością samą w sobie; okres "wielkiej smuty" będzie działał na naszą niekorzyść
4/ Na okres zmian konieczny jest lider, techniczny zarząd nie pociągnie morale do góry, cokolwiek by nie zrobili
5/ Odzyski zostały ustabilizowane; nie potrafię ocenić szeregu działań podejmowanych przez p. Tokarka - nie mam wiedzy do ich kontestowania; ale trzymam kciuki aby to się udało; szkoda, że spółka nie chwali się takimi osiągnięciami
6/ Mamy kandydata do przeglądu operacji - 100% profi; zakładam, że na dniach osiągniemy porozumienie
7/ Obawiam się, że w atmosferze CBA trudniej o porozumienie/ ugody z Altus oraz Trigon, ale podejmujemy działania w tym kierunku - to byłby punkt przełomowy
Podsumowując - cały czas równoległa praca nad poprawą propozycji układowych (mam jakiś pomysł w tym zakresie) oraz prace nad otrzymaniem oferty od inwestora branżowego