PARTNER SERWISU
txtekzwg
171 172 173 174 175

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 2 września 2018 18:04:39
Waszym zdaniem GBK miał robić zakupy w spożywczym? Nie szukajcie winnych tam gdzie ich nie ma i nie wymyślacie nie wiadomo czego.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 2 września 2018 19:12:28
poszkodowany napisał(a):
do: Obligatariusz kontakt:
1. Na jakiej podstawie NS ma prawo decydować o wykonalności dowolnego układu, jeżeli dane o kondycji Dłużnika są utajnione. Jedyny układ zawarty w tej sytuacji, zgodnie z prawem, to układ z umorzeniem WSZYSTKIEGO - taki układ jest w 100% realny/wykonalny. Każdy inny jest tylko PRAWDOPODOBNY. Więc układ ze zwrotem 100%+odsetki również jest prawdopodobny; pytanie: dlaczego NS ma prawo oceniać wykonalność układu nie posiadając dokładnej wiedzy o kondycji finansowej Dłużnika?
2. Oraz, co Nas ma obchodzić Skład wewnętrzny DNLD, skoro tchórze z podkulonymi ogonami schowały się poprzez zarejestrowanie spółki na Jersey to niech tam sobie siedzą. Tu jest RP i nasze prawo ich obowiązuje. Jak im nie pasuje, to trzeba było nie wchodzić na NASZ rynek finansowy tylko kisić się Londyńskim City.
3. Uważam, że cała sprawa ma za dużo "zasłon" (niby zgodnych z prawem, włącznie z mydleniem oczu o czasochłonności przygotowania raportów kwartalnych, ale o tym już tu pisano - prezio tnie nieudacznika - tylko kto w to uwierzy). Upłynęło tyle czasu od złożenia wniosku o PPU, że na obecną chwilę stan wiedzy o dłużniku jest w 100% wynikiem indolencji ludzi pracujących w takich instytucjach jak RF, KNF, oraz cała reszta "nadzorczej czapki" rynku regulowanego. Niby podejmują decyzje ale na zasadach "wiejskiej" - bez ponoszenia odpowiedzialności.
Pzdr.

1/ Trochę teoretyczne rozważania - to pytanie wprost do NS, nie wiem jakimi danymi on dysponuje
2/ Pytanie nie do mnie; dla podtrzymania wątku mogę sobie wyobrazić (bo tego nie wiem), że inwestora instytucjonalnego z US guzik interesują nasze/ wasze emocje; tak długo jak dysponuje pakietem większościowym chcą z tego prawa korzystać
3/ Spółka wypowiadała się o 2 problemach:
- opóźniona wycena certyfikatów inwestycyjnych przez 1-2 fundusze (wspominali o tym sądzie)
- odejście zespołu ds. konsolidacji - podobno jest już ktoś nad tym pracujący
Zgadzam się, że brak publikacji raportów nie pozwala na zbudowanie jakiegokolwiek zaufania

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 2 września 2018 19:39:55
Adwokat Piotra Osieckiego napisał min.

"Prokuratura i CBA zataiła fakt, że przedsiębiorca występował publicznie do GetBack z propozycją odkupienia akcji EGB , które rzekomo były sprzedane po zaniżonej cenie, proponując taką samą kwotę odkupu. Dla obiektywnego obserwatora rynku jest to dowód wyjątkowo uczciwego podejścia. Tymczasem zatajono również fakt, że cena sprzedaży akcji przez Altus była ceną giełdową potwierdzoną przez wyceny niezależnych firm doradczych m.in. KPMG , Haitong Bank."

To prawda, że chcieli odkupić to EBG ?

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 2 września 2018 20:13:57
Do: Obligatariusz kontakt
Dzięki za odpowiedź na postawione pytania, pozdrawiam.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 2 września 2018 21:13:11
voyager747 napisał(a):

"Prokuratura i CBA zataiła fakt, że przedsiębiorca występował publicznie do GetBack z propozycją odkupienia akcji EGB , które rzekomo były sprzedane po zaniżonej cenie, proponując taką samą kwotę odkupu. Dla obiektywnego obserwatora rynku jest to dowód wyjątkowo uczciwego podejścia. Tymczasem zatajono również fakt, że cena sprzedaży akcji przez Altus była ceną giełdową potwierdzoną przez wyceny niezależnych firm doradczych m.in. KPMG , Haitong Bank."

Medialnie ogłosili propozycje odkupu. Należy jednak się zastanowić czemu akurat teraz:>?

Odkup miał się wiązać z rezygnacją GBK z serwisowania wierzytelności od Altusa...

voyager747
0
Wysłane: 2 września 2018 21:29:02
Dzięki za odpowiedź, a wiesz kiedy to było ?

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 2 września 2018 22:14:47
Trudno to ogarnąć. Z jednej strony argumenty prawników Altusa wyglądają sensownie, z drugiej strony KK też groził sądami i opowiadał o swojej uczciwości.

NerfMe
0
Wysłane: 2 września 2018 22:25:57
voyager747 napisał(a):
Dzięki za odpowiedź, a wiesz kiedy to było ?

W artykule z 3 lipca:

www.parkiet.com/Fundusze-inwes...

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 2 września 2018 22:28:29
Róbmy swoje - teraz zajmują się już tym organy. Pytanie co z pozostałymi beneficjentami działań byłego zarządu GBK...?

voyager747
0
Wysłane: 2 września 2018 22:35:09
Ja chciałbym, żeby ci co mieli te obligacje na 140 % też oddawali i ci z tymi lipnymi fakturami na usługi, których nie było itp. Banki też sprzedawały drożej wierzytelności i co też będą aresztować prezesów banków?
W Altusie ludzie mają 13 mld, to chyba nie byłoby dobrze dla rynku, giełdy, żeby to się wszystko rozsypało.
To wszystko ze sobą powiązane

NerfMe
0
Wysłane: 2 września 2018 23:06:29
To oczywiście trzeba sprawdzić dokładnie, bo ja wiem o jednej takiej serii na 12 proc. miesięcznie na trzy miesiące, w grudniu 2016 roku, ale ponoć to była jednorazowa emisja... Wiadomo że 144 proc. rocznie to dużo, ale to nie były obligacje nawet na rok...

To jest tak jak ktoś wcześniej napisał, jeśli bank miał okazję sprzedać coś drożej niż inni oferowali to czemu miałby tego nie zrobić.

Jak ktoś miał okazję kupić takie obligacje to czemu nie, chyba że ta seria była dedykowana jedynie wybranym przyjaciołom czy spółką byłego prezesa to wtedy jest ładny przekręt...

To ogólnie wygląda jakby wszyscy w byłym zarządzie mieli świadomość, że spółka miała służyć jedynie wyprowadzaniu pieniędzy i robieniu księgowego zysku. Wobec tego wydawali kasę i korzystali jak tylko mogli, wraz z osobami wtajemniczonymi.

poszkodowany
0
Wysłane: 2 września 2018 23:07:44
Zagrożenie dużym spadkiem na systemie finansowym może się okazać pozytywne dla całokształtu. Zagrożenie konkretnymi stratami może zachęcić do "wejścia w temat dla niemałych" tego rynku celem ustabilizowania/wyprostowania bałaganu jaki powstał po załamani GB.

voyager747
0
Wysłane: 2 września 2018 23:25:48
12 % miesięcznie a ja miałem 5.5 % rocznie, tamte wykupione, moje nie, to jednak spora różnica.

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 2 września 2018 23:44:33
NerfMe napisał(a):
To oczywiście trzeba sprawdzić dokładnie, bo ja wiem o jednej takiej serii na 12 proc. miesięcznie na trzy miesiące, w grudniu 2016 roku, ale ponoć to była jednorazowa emisja... Wiadomo że 144 proc. rocznie to dużo, ale to nie były obligacje nawet na rok...

To jest tak jak ktoś wcześniej napisał, jeśli bank miał okazję sprzedać coś drożej niż inni oferowali to czemu miałby tego nie zrobić.

Jak ktoś miał okazję kupić takie obligacje to czemu nie, chyba że ta seria była dedykowana jedynie wybranym przyjaciołom czy spółką byłego prezesa to wtedy jest ładny przekręt...

To ogólnie wygląda jakby wszyscy w byłym zarządzie mieli świadomość, że spółka miała służyć jedynie wyprowadzaniu pieniędzy i robieniu księgowego zysku. Wobec tego wydawali kasę i korzystali jak tylko mogli, wraz z osobami wtajemniczonymi.

Proponowanie wysokiego oprocentowania jest oczywiście bardzo naganne ale było to chyba sporadyczne i dotyczyło krótkich okresów, a nieporównywalnie wyższe szkody zostały poczynione przez przepłacane portfele należności kupowane od banków.
Oczywiście to nie przestępstwo ze strony banków ale co najmniej moralna odpowiedzialność jest oczywista, bo nawet jeśli nieświadomie to banki te były beneficjentami przestępczej działalności GB i w jakim sensie paserami.
Powinny więc naprawić szkody.

voyager747
0
Wysłane: 2 września 2018 23:47:34
Altus też sprzedał za drogo i banki sprzedawały zbyt drogo... Jedni mogą a drugich wsadzają ?

poszkodowany
0
Wysłane: 2 września 2018 23:53:35
voyager747 może to kwestia kolejki (oby nie koligacji)

voyager747
0
Wysłane: 2 września 2018 23:59:51
Eh... sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Przecież taki KK musiał wiedzieć, że to wszystko wyjdzie na jaw, nie dało się tego dłużej ukrywać. Nie wiem co sobie myślą tacy ludzie.

Zawsze przypominam o aferze WGI z 2006 r. Główni oskarżeni do dzisiaj nie usłyszeli wyroków za zarzuty o wyrządzenie szkody wielkich rozmiarów. Jest 2018 r. a oni za jakieś tam mniejsze sprawy dostali wyroki w zawiasach 1.2 roku chyba czy coś w tym stylu. Zanim firma padła, to przelewali na swoje konta po ileś tam mln dolarów.
Edytowany: 3 września 2018 00:10

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 3 września 2018 01:44:22
voyager747 napisał(a):

Zaczyna robić się coraz ciekawiej...
Pełnomocnik zatrzymanego podkreśla, że jej klient wielokrotnie wyrażał chęć współpracy z organami ścigania.
Jeszcze w czerwcu tego roku sam przywiózł całą dokumentację transakcji do prokuratury, czekał na holu prokuratury na przesłuchanie dwie godziny, jednak prokurator nie znalazła na to czasu.

Dlaczego w sprawie, w której zgromadzono kilkadziesiąt tysięcy dokumentów sąd na posiedzeniu nie miał nawet jednego tomu akt, a sprawa była rozstrzygana w ekspresowym trybie z piątku na sobotę, przez sędziego dyżurującego a nie sędziego z losowania. Dlaczego wobec licznych dowodów, przedstawionych przez Piotra Osieckiego na posiedzeniu aresztowym, podważających zarzut prokuratury, sędzia nie zadała nikomu ani jednego pytania na temat transakcji, a w lakonicznym uzasadnieniu aresztu ani słowem nie odniosła się do żadnego argumentu obrony
gospodarka.dziennik.pl/news/ar...

voyager747
0
Wysłane: 3 września 2018 01:47:29
Tak, to właśnie to czytałem, ciekawe.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 3 września 2018 08:36:12
Wczoraj odnosiłem się właśnie do tej informacji, była już wcześniej na forum.

Po namyśle obstawiam, że to zagranie "na Konrada". Wyjaśniałoby to, czemu wcześniej ludzie z Altusa twierdzili, że organizują okrągły stół dla Getbacka i są gotowi odkupić EGB / dokapitalizować, a zapytani o to członkowie zarządu Getbacka odpowiedzieli, że nie dostali żadnej oferty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

171 172 173 174 175

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,276 sek.

kryybrwx
nlmcpvie
nzeaijbg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vfpqnnkb
honrbxsd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat