PARTNER SERWISU
vxrafkdu
293 294 295 296 297

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 21 listopada 2018 11:39:53
Pesto

Ty zapominasz ze najprawdopodobniej nie bedzie sprzedazy aktywow tylko windykacja.nie mam zaufania do abrisu.dlatego musi byc konwersja zeby jej dopilnowac.zeby abris czegos nie wywinal albo nie wyprowadzil.dlatego wole akcji po 5 gr niz po 50 gr lub 10zl za te sama kwotę. A z twoich wypowiedzi to by wynikalo ze ty tez jestes akcjonariuszem?

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 21 listopada 2018 11:45:52
@MA - przy wyliczeniach ja misłem na myśli tylko ten drugi składnik do rozliczenia straty podatkowej, i jak widać z twoich wyliczeń jest to 15,2 tys. versus 18,9 tys. Dodatkowo ta kwota przy sprzedaży za 1 gr - to jeszcze trzeba znaleźć kogoś kto to kupi za 1 gr, jak piszą to może być już po scaleniach więc praktycznie to raczej nie będzie 20 tyś. No i chyba sprzedaż na uwowę c-p czyli ... nie napiszę co dalej - bedziesz te 20 tys. mieć czy nie ....

Co do tego dlaczego Hoist miałby wejść - mogę tylko gdybać, ale wydaje mi się że oprócz portfeli miałby już platformę windykacyjną, był przegląd operacji, Radek ciś pisał, że 100 mln mogłoby być takim kołem zamachowym dla windykacji. No i chyba dlatego też by wszedł aby jednak w przyszłości korzystać ze wzrostu cen akcji - wiem, że to na razie u niektórych budzi śmiech. A jak kupi te portfela to co od razu ma gotową infrastrukturę do ich windykacji ?
Poza tym w tym układzie ze sprzedażą pewne raty są warunkowo, jak Hoist nic nie znajdzie ....

Wiesz, chciałem poznać opinię innych, bo to co aktualnie się proponuje to ... sobie możesz sam/sama dopisać. Jak ostatnio poczytałem te infa na bankierze a jest tam sporo tego - i tam ludzie mają też swoje opinie na te tematy - szczególnie jeden jest aktywny. Jego jakieś tam kolejne info napisałem w poprzednim poście o przystąpieniu zabezpieczonych do układu z konwersją i konsekwecjà tego dla GBK w przypadku kontynuowania działalności. Może tu na tym forum są jacyś eksperci, którzy mogą potwierdzić taki stan rzeczy potwierdzić lub obalić (o tych powiązaniach kapitałowych i przetargach).

Normalnie w PPU czy jakimkolwiek postępowaniu restrukturyzacyjnym powinna być chęć poprawy działalności spółki - tak sugeruje nazwa postępowanie restrukturyzacyjne. A to co się proponuje to jakieś dziwne rozwiązania bynajmniej nie mające związku z restrukturyzacją. Ja zdaje sobie sprawę, że ktoś napisze, że co z tego ważne żeby cokolwiek dali, bo to i tak trup - albo zacytowany tu wpis pana Adamczyka zlikwidować i dać w serwisowanie. To niech on napisze jak chce to zrobić krok po kroku ... bo ja wymiękam

@bukos4 - nie jestem akcjonariuszem - ale staram się jak już coś przeczytam ponyśleć nad tym trochę o nie odrzucać od razu pewnych rozwiązań bo napisano je na innym forum. Dla mnie wierzyciele jak nie znajdą inwestora to to nie pojedzie o te miliardy akcji to psu na budę ....
Edytowany: 21 listopada 2018 11:58

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 21 listopada 2018 12:15:32
Pomyślalem i odrzucam świadomie bełkot. Te akcje nigdy nic nie beda warte.chybe ze sie w szafie znajdzie jakis ukryty skarb- portfel super wierzytelnosci.ale wtedy tez warto miec jak najwiecej akcji:)

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 21 listopada 2018 12:26:22
MA napisał(a):
@Pesto
Poruszasz wiele wątków - nie chodzi mi o łapanie Cię za słówka, tylko o omówienie kwestii tej konwersji.
…..
Nie odpowiedziałeś też na drugie pytanie - dlaczego Hoist miałby chcieć zostać akcjonariuszem?

Usciśle trochę to pytanie. Dlaczego Hoist zamiast zapłacić za aktywa, miałby wyłożyć 1mld + 1zł na 60 mln akcji Abrisu, czyli kupić te akcje za ponad 16,66zł sztuka nie dostając nic ponadto. Taka jest propozycja 'księgowego' . Omawianie w takiej sytuacji jaka ma być konwersja, to zmyłka nie mająca żadnego znaczenia przy takim postawieniu sprawy. Hoist nie wyrzuci 1mld na bezwartościowe akcje.

Pesto
0
Wysłane: 21 listopada 2018 12:28:04
@bukos4 - masz takie prawo. Generalnie chcesz posiadać jak najwięcej akcji ... bankruta, no cóż można i tak

Jak widzicie Hoist nie chce akcji a niektórzy obligatariusze chcą i to jak najwięcej.

Ten Księgowy pisze o różnych wariantach. Czyli generalnie orreki uważasz, że to co on pisze to jakaś podpucha - chcę to ustalić. Pewne informacje podaje bardzo precyzyjnie (jak ta o udziale banków w GBK poprzez konwersję i dalej o przetargach i nabywaniu portfeli)

Przcież oni nam proponują oddanie ok. 20% przy sprzedaży aktywów lub kontynuacja działalności z miliardami akcji, przy czym ta kontynuacja może się szybko zakończyć. Przy tych informacjach, które ujawniono do tej pory tak nakeży przewidywać ...

Nawet przytaczano tu samego kuratora, że przy takiej ilości akcji to bedzie scalenie, aby akcje były coś warte. Mimo to kurator deklaruje poparcie dla RW. Ciekawe co zaproponuje nadzorca sądowy. To do nich (kurator, nadzorca) powinniśmy pisać swoje uwagi, bo tu nie wszyscy chcą tak dużej konwersji, a chyba nawet większość jej nie chce! Bo przed sądem może później stanąć, że do kuratora nie wpływały żadne sugestie czy obawy związane z tą konwersją.

Sam na razie rozeznaję się co z tym zrobić, bo czasu pozostało niewiele ...
Edytowany: 21 listopada 2018 12:42

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 21 listopada 2018 12:30:49
Nie możesz dawać konkretnego przykładu, a potem analizować tylko jego część - takie rozważania nie mają sensu. Podsumowując konwersję - jej brak to umorzenie i pewna strata tej kwoty, konwersja to szansa na odzyskanie jakiejś jej części.
Co do sprzedaży, to oczywiście, że trzeba będzie kogoś znaleźć, ale jak dopisałem - to temat na odrębną dyskusję. To jest problem, szczególnie, że RW nie robi absolutnie nic, aby zarząd GBK zaczął się wywiązywać z obowiązków informacyjnych i był choć cień szansy na przywrócenie notowań... Co więcej tenże zarząd chętnie by giełdę opuścił.

Odnośnie Hoista to oni kupią portfele, platformę windykacyjną i potrzebnych pracowników, więc będą mieli gotową infrastrukturę (no, prawie - gdyby ona była w pełni funkcjonalna, to bylibyśmy w innym miejscu, ale w każdym razie skoro chcą kupić, to wiedzą jak to szybko własnymi siłami doprowadzić do pełnej sprawności, a przynajmniej tak im się wydaje). Dlatego nabycie akcji i zostanie akcjonariuszem nie jest im do niczego potrzebne. A to jest podstawa tego pomysłu, który tu przytaczasz. Bez tego cały pomysł jest nierealny, więc nie warto go tu dłużej wałkować.

Pesto
0
Wysłane: 21 listopada 2018 12:56:38
Ale warto podyskutować bo te 20 tyś. co to niby z tej sprzedaży miliardów akcji to "wirtualna" lipa. Przytoczyłem też kolejne kwestie, które wg mnie są tam w jakiś sposób nie mniej ciekawe: w szczególności o udziale banków w układzie z konwersją - dlaczego to niby nie chcą ? I dalej o przetargach i nabywaniu portfeli od tych banków. To też powinno być dla nas ważne/ciekawe do wyjaśnienia. MA wiesz coś w tym temacie ?

Ktoś może to potwierdzić/wyjaśnić ?
Edytowany: 21 listopada 2018 13:01

Pesto
0
Wysłane: 21 listopada 2018 13:13:34
@orekki - wydaje mi się, że po redukcji zobowiązań i rozsądnej konwersji (w sensie ilości akcji lub jej braku) te akcje już mogą nie być takie bezwartościowe. Ale to chyba nie znaczy, że należy ich zrobić miliardy ... tu trzeba chyba wybrać jakąś ilość nazwijmy ją "optymalną" lub nie odbiegającą znacznie od optymalnej.

Z tego co pisał Radek RW chyba miała spotkanie z inwestorem, to chyba było coś koło daty ogłoszenia tych ofert przed 6 listopada. Coś wtedy Radek napisał, że firma ta xhciała kupować portfele w Polsce , ale GBK ich uprzediził ... Może przedstawić im jakiś inny punkt widzenia - i tu rola dla pana Radka ...

Pesto
0
Wysłane: 21 listopada 2018 13:26:32
Mam dzisiaj trochę wiecej czasu, dlatego taki aktywny tu jestem.

@orekki, MA - o dziwo na forum bankiera odpowiedział na to ten Księgowy. Zajrzyj do wątku: "Ciekawy wpis na Stocku"

Jestem teraz na telefonie o trudno mi to przeklejać.

MA
MA
0
Wysłane: 21 listopada 2018 14:01:25
Pesto napisał(a):
Ale warto podyskutować bo te 20 tyś. co to niby z tej sprzedaży miliardów akcji to "wirtualna" lipa. Przytoczyłem też kolejne kwestie, które wg mnie są tam w jakiś sposób nie mniej ciekawe: w szczególności o udziale banków w układzie z konwersją - dlaczego to niby nie chcą ? I dalej o przetargach i nabywaniu portfeli od tych banków. To też powinno być dla nas ważne/ciekawe do wyjaśnienia. MA wiesz coś w tym temacie ?

Ktoś może to potwierdzić/wyjaśnić ?

Dopóki nie wiemy, jakie są warunki układu nie bardzo jest jak dyskutować. Na dziś, odnośnie kwoty, która nie zostanie objęta spłatami przez GBK, pewne jest tyle:
- brak konwersji - pewna strata - 0 zł,
- pełna konwersja - szansa na odzyskanie do 19% kwoty poprzez rozliczenie z zyskami kapitałowymi lub maksymalny możliwy udział w "wirtualnej" lipie.
- mała konwersja - szansa na odzyskanie 19% z małej kwoty lub niewielki udział w "wirtualnej" lipie plus pewna strata reszty kwoty, która nie zostanie objęta konwersją.

Nawet jeśli "wirtualna" lipa skończy się bankrutem to opcja druga nadal jest najlepsza.

Co do udziału banków w układzie z konwersją, to nie mam wiedzy na ten temat, ale podstawowe pytanie, to skąd jest ta informacja, że banki nie chcą konwersji. Kto jest jej źródłem?

MA
MA
0
Wysłane: 21 listopada 2018 14:05:24
Pesto napisał(a):
@orekki - wydaje mi się, że po redukcji zobowiązań i rozsądnej konwersji (w sensie ilości akcji lub jej braku) te akcje już mogą nie być takie bezwartościowe. Ale to chyba nie znaczy, że należy ich zrobić miliardy ... tu trzeba chyba wybrać jakąś ilość nazwijmy ją "optymalną" lub nie odbiegającą znacznie od optymalnej.

Możesz wyjaśnić, jak ilość akcji wpływa na wartość spółki? To czy akcji jest 100 szt. czy 1 mln nie powinno w żaden sposób wpływać na majątek spółki.

orekki
1
Wysłane: 21 listopada 2018 14:25:13
Pesto napisał(a):
Mam dzisiaj trochę wiecej czasu, dlatego taki aktywny tu jestem.

@orekki, MA - o dziwo na forum bankiera odpowiedział na to ten Księgowy. Zajrzyj do wątku: "Ciekawy wpis na Stocku"

Jestem teraz na telefonie o trudno mi to przeklejać.

Skoro masz tyle czasu, nie odsyłaj na inne forum tylko odpowiedz na proste, zadane do Ciebie pytanie.
Jakim cudem Hoist czy jakikolwiek inny inwestor wrzuci 1mld do spółki żeby dostać za to w wersji proponowanej przez "księgowego" 40 % akcji ?
Żeby to nie było wyrzuceniem pieniędzy w błoto, to nagle spółka z 2 miliardów w plecy, musiałaby stać się warta 2,5mld.
Jesłi księgowy nie potrafi wykonać tak prostego działania matematycznego to …. wybacz, brakuje komentarza. Kończę ten wątek, bo szkoda czasu na omawianie tak niedorzecznych propozycji.

Pesto
0
Wysłane: 21 listopada 2018 15:01:37
@MA - a jak ty zamierzasz handlować tymi milionami miliardami akcji ? Komu sprzedasz te akcje "cioci" ? W tym sensie jest to "wirtualna" lipa. Nie ja a ludzie z doświadczeniem piszą, że bedą scalenia i dalej ile osób wykorzysta to jako stratę podatkową ? To chyba nie po to się emituje akcje ... Dodatkowo czy uważasz, że możliwe odszkodowania w takiej sytuacj dla akcjonariuszy za realne czy nie ?

@orekki - sądzę, że zajrzysz tam na bankiera co ten gość odpowiada. A dla inwestora oprócz tego co jest w sprawozdaniu i jak to złagodzić konwersją liczy się też chyba przyszłość - przyszłe przepływy pieniężne i dalszy możliwy rozwój firmy (jak rozumiem takie Embedded value) Dodatkowo chodzi też o inne dla nas być może groźne czynniki: przy konwersji miliardów akcji podobno większościowym udziałowcem może stać się LC ....i na pewno pomoże ;)

Po Waszych wpisach jak rozumiem jesteście za sprzedażą aktywów ?

Ważne co przedstawi nadzorca ....

MA
MA
0
Wysłane: 21 listopada 2018 15:27:14
Ilość akcji niczego nie zmienia. Czy będzie ich 100 czy 1 mln handluje się nimi tak samo - dajesz tylko inną ilość w zleceniu. Ilość akcji nie wpływa również na to, komu będzie je można sprzedać - jak się znajdzie kupiec przy 100 to znajdzie się również przy 1 mln. Podobnie, żeby uzyskać tarczę podatkową scalenie w niczym nie przeszkadza. Zgadzam się, że nie wszyscy będą mieli możliwość wykorzystać tę stratę, ale pozostali nic na tym nie tracą.
Odszkodowania dla akcjonariuszy z powodu konwersji nie są realne - znasz jakiś przypadek restrukturyzacji z konwersją zatwierdzonej przez sąd, w przypadku której coś takiego wystąpiło? Spodziewałbym się natomiast pozwów za oszustwa, które miały miejsce w GBK.

Stosunek do konwersji nie przekłada się na popieranie sprzedaży aktywów. Tu niestety nic nie wiadomo, bo nie mamy żadnych informacji, więc nie da się dokonać świadomego wyboru. Propozycja nadzorcy niewiele zmieni w tej sytuacji.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 21 listopada 2018 16:06:57
Pesto napisał(a):
Ja chcę na razie dowiedzueć się czy prawdą jest, że banki chcą przystąpić do układu pod warunkiem braku konwersji ? Pojawiła się na forum bankier informacja, że RW o tym wie ake nic nam o tym nie mówi. Forum jest aby wyminiać opinie i zadawać pytania. Panie Radku jak to jest ? Ile w tym prawdy ?

Przecież w propozycjach RW dla wierzycieli zabezpieczonych są utworzone dwie grupy – grupa 2 i grupa 2a – grupa 2 ma konwersję, a grupa 2a jest bez konwersji. Banki, które nie chcą konwersji mogą przystąpić do grupy 2a.

Banki nie chcą przystąpić do układu, bo chcą 100% i wymyśliły sobie wymówkę, że jak dwóch przystąpi, to przystąpi też reszta, a przynajmniej większość :) Ale tych dwóch brak...

Sebastian Buczek deklarował, że zrezygnuje z zabezpieczeń, jeśli inni też to zrobią.
Cytat:
— Niektóre banki na współpracy z GetBackiem zarobiły duże pieniądze — sprzedając mu portfele wierzytelności w dobrych cenach, dystrybuując obligacje czy pracując przy IPO. Upadłość tej spółki to problem całego rynku i wszyscy powinniśmy się poczuwać do jego rozwiązania, by inwestor indywidualny, który czasem nie do końca świadomie kupił obligacje GetBacku, nie był najbardziej poszkodowany. Wszyscy finansowaliśmy GetBack, ale jedna grupa inwestorów — banki — była bardziej doświadczona, miała departamenty ryzyka i bardzo dobrze się zabezpieczyła. To prawda, że w sensie prawnym i ekonomicznym racja jest po stronie banków — prawidłowo zadbały o zabezpieczenie. Ale duże instytucje lubią mówić o tym, że są wrażliwe społecznie. Teraz mogą pokazać, że to nie tylko słowa. Oprócz strony prawnej jest wrażliwość społeczna, sprawiedliwość i solidarność ze słabszymi — podkreśla Sebastian Buczek.

www.pb.pl/getback-niech-polity...

To może zacznijmy od p. Buczka, niech da dobry przykład. Niech pokaże, że to nie tylko słowa...

Kolejny list, tym razem do Prezesa Quercus TFI? ;)

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 21 listopada 2018 16:10:44
Popieram.Piszmy do prezesa Buczka.Niech zrobi pierwszy krok i da przykład a za nim pójdą inni.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 21 listopada 2018 16:12:41
Cytat:
To może zacznijmy od p. Buczka, niech da dobry przykład. Niech pokaże, że to nie tylko słowa...

Kolejny list, tym razem do Prezesa Quercus TFI? ;)

Moze jest alternatywa i Quecus moglby przejąc zarząd nad firmą? Napisać co oni o tym myślą nie zaszkodzi

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 21 listopada 2018 16:37:08
Pesto napisał(a):
Panie Radku, konkretnie:
1/ czy prawdą jest, że banki przystąpią do układu jak zniknie konwersja ?

Dołączam się do pytania.

orekki
1
Wysłane: 21 listopada 2018 16:37:10
Jak widzę @Pesto nie zamierza odpowiadać na pytania, zasłaniając się rzekomymi odpowiedziami na bankierze. Ok, jak pisałem koniec tego wątku, nie drążę już tematu.
Ale mam pytanie do wszystkich w innym temacie.
Jak większość zauważyła, afera knf przysłoniła sprawę gbk.
Pytanie, czy aby na pewno te sprawy nic nie łączyło?
Skoro w knf padały (domniemane) propozycje korupcyjne w stosunku do LC, to może ci sami urzędnicy byli gotowi przymknąć oko na to co mogli by zauważyć w przypadku nieprawidłowości jakie działy się w gbk.
Jakoś dziwnie cicho o takiej możliwości, a ja jednak podejrzewam, że jest to mocno prawdopodobne. I kto wie, czy wcześniej lub później ten wątek nie pojawi się w mediach. W końcu knf był wyjątkowo "ślepy" na to co wyprawiał KK i jego świta.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 21 listopada 2018 16:38:19
na 99% KNF kryła złodziei z GETBACK... ale udowodnienie tego to jest inna bajka

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

293 294 295 296 297

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,411 sek.

etrkcpcm
gyltwvol
nlebjadk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sztzwxpu
tyohstnm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat