0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
20 listopada 2018 23:18:58
bukos4 napisał(a):PISowi spadlo 5%. To moze byc brak samodzielnej wiekszosci.oplacaloby sie im nas wesprzec i uspokoic rynek a tym samym sondaze.teraz jak nigdy trzeba uderzac do Pisu. Podkreslam do a nie w... Jak konkretnie sobie to wyobrażasz?
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
20 listopada 2018 23:46:28
Jan Nowak napisał(a):I ponowię pytanie... Jeśli mam stratę na akcjach GBK np. 100 tys. zł i nie mam teraz "na życie" a co dopiero na inwestycje to jakie mam szanse na odzyskanie 19%z tych 100 tys. zł czyli chociaż tych 19 tys. zł? Żadnych niestety, pogódź się ze stratą.
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
20 listopada 2018 23:46:40
Panie Radku, konkretnie: 1/ czy prawdą jest, że banki przystąpią do układu jak zniknie konwersja ?
2/ nie wiem jaką kontrolę nad układem poprzez konwersję moliardów akcji chce mieć ta RW, bo patrząc po tym forum to tu żadnej kontroli wierzycieli nie będzie bo nie bedzie nad czym jej mieć (sam pan pisał, że płynność bedzie do 1Q219 roku i co niby potem zrobią wierzyciele ? Drugi cel strata podatkowa to już ciś dodał kris1986 - przecież tą stratę można odliczyć tylko z zyskami generalnie "giełdowymi". To właśnie jest abstrakcja i dziwactwo. Dodatkowo abstrakcją wydaje się to, że wierzyciele bedą mieć kontrolę nad wykonaniem układu - tylko kontrolę to można mieć nad czymś co będzie dalej istniało - przecież to co pan pisze przeczy jedno drugiemu !!! Do rozliczenia samej straty (zgodnie z tą cała trudną sytuacją GBK) można przecież zrobić dużo mniejszą konwersję z cena np. 10 zł, bo zgodnie z informacjami tu przedstawianymi i tak to spadnie na 1 grosz, ba nawet przy takim podejściu będzie można więcej odliczyć bo większa będzie różnica między 10 zł a 1 gr ( od różnicy pomiędzy 5gr a 1gr) toż to same korzyści !
3/ raporty raportami, ake jak wycenia się przyszłość. Czy było liczone EV na podstawie przyszłych przepływów pezy różnych scenariuszach, np. z większą kasą na operacje
Pozostałe uwagi: A. @Maupa_wniebieskim - w RW jest dom maklerski Michael Strom, Quercus, Raiffeisen, Radek i pan Wójcik. Zastępca to Mbank. Czyli większość mają banki i rundy.
B. Bukos4 - cena tak spadnie bo tych akcji będą miliardy, nikt tym nie będzie handlował. Poza tym tym ceny przy konwersji nie można ustalić niższej niż wartość nominalna 5gr. A kurator ci tak też powiedział bo tak będzie przy takiej ilości akcji. Bo wydaje się, że przy takim podejściu nie ma scenariusza działalności GBK tylko chodzi o rozliczenie straty przez pewną grupę osób. Przy mniejszej konwersji i wyższej ustalonej cenie mogłoby być różnie, choć Radek przedstawia sytuację tak jakby to miało spaść znowu, bo GBK w tragicznej sytuacji - ale w takiej sytuacji też mógłby rozliczyć stratę - kwotowo tą samą
C. @orekki - z tego co pamiętam to wyciągnąłeś tylko fragment całego wywodu tego Księgowego. On tam chyba dalej uzasadniał skąd się wzięło, to 8,64 zł za akcję z pierwotnej propozycji spôłki lub dlaczego np. cena 50 gr za akcję przy konwersji. Nie pamiętam, bo cztałem to niedawno a dużo tego było. Tak naprawdę to zacytowałeś jakiś wybrany fragment i skwitowałeś ośmieszającym komentarzem, żadnego wyjaśnienia z twojej strony.
D. Dziwi mnie też postawa kuratora w kontekście tego co przedstawiła w propozycji układowej RW - to on tu bedzie decydował, bo ma najwięcej. Z tego co paniętam przy głosowaniu na członków RW, głosował kapitał rzędu ok. 700 mln, a co z pozostałym kapitałem ok. 2 mld - kto za nim się kryje, a za który głosuje kurator. Kurator powinien sam ocenić propozycje. Zwłaszcza, że RW proponuje ok. 50% spłaty plus konwersja miliardów akcji. W kontekście tego, co napisał pan Radek o sytuacji GBK i że płynność bedzie to 1Q2018 roku - jak RW dokonało ustaleń, że sa się zwrócić 50% ? W to pewnie wchodzą te odszkodowania i kto ich dla nas wierzycieli będzie dochodził - jak spółki kużjuż raczej nie bedzie ? Jak to wszystko czytam, to jedne informacje na logikę przeczą innym ujawnianym gdzie indziej, i to podaje je pan Radek (np. aktualna sytuacja GBK vs propozycje układowe RW).
Może jest jakimś pomysłem pozostawić w akcjonariacie ABRIS, dorzucić Hoist i wierzycieli z lekką konwersją. Jak wierzyciele przejmą spółkę, to powiedzą przejęli to teraz niech się sami martwią ...
Tak to wygląda na chwilę obecną, a konwersja z miliardami akcji to chyba bezsilność wobec sytuacji i chęć odzyskania czegokolwiek (dla wybranych) niż faktyczna chęć kontynuowania działalności spółki
Edytowany: 20 listopada 2018 23:49
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-08-01 Wpisów: 119
Wysłane:
21 listopada 2018 00:43:58
@Pesto Uzasadnij, dlaczego Hoist miałby zostać akcjonariuszem, czyli dlaczego bardziej opłacałoby mu się zostać inwestorem niż tylko kupić aktywa (portfele). Cytat:Przy mniejszej konwersji i wyższej ustalonej cenie mogłoby być różnie, choć Radek przedstawia sytuację tak jakby to miało spaść znowu, bo GBK w tragicznej sytuacji - ale w takiej sytuacji też mógłby rozliczyć stratę - kwotowo tą samą Dlaczego kwotowo strata miałaby być taka sama? Jak to wyliczyłeś?
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
21 listopada 2018 00:45:42
@Pesto Już wyjaśniam. Wg tego wywodu, spółka sprzeda pakiety i te same pakiety pozostaną w spółce nadal tworząc wartość którą można podzielić na akcje zależne od ich ilości. Przepraszam za śmichy, rzeczywiście nad tym można tylko zapłakać. Pytanie : co w takim razie dostanie Hoist za ten miliard ? P.S. To może sam coś podpowiem. Wg tego wywodu (w innym miejscu) nie dostanie żadnych aktywów tylko Abris odda mu swoje akcje za 1zł. Czyli kupując wg tej wersji spółkę otrzyma zaledwie 40% akcji, za które zapłaci miliard. Oczywiście przy innej konwersji będzie miał mniej akcji, o ile dostanie cokolwiek od Abrisu.
Edytowany: 21 listopada 2018 01:05
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
21 listopada 2018 01:04:46
@Pesto O ile pamiętam to p. Kłoczko nie reprezentował DM Michael Stroem ale był polecany klientom tego DM jako kandydat do RW. Tak samo polecał go swoim klientom DM Noble Securities tylko czynił to dyskretnie. Polecanie było skuteczne bo wszedł do RW z najwyższym kapitałem, który go poprał. Nie jest to tożsame z byciem reprezentantem DM Michael Stroem w RW. Na skład RW mieliśmy wpływ gdy kurator zorganizował wybory do RW (a wyniki 'klepnął' sędzia komisarz). Do RW mógł startować każdy wierzyciel. Nie ma przepisów eliminujących z kandydowania do RW wierzycieli instytucjonalnych - drobni obligatariusze mogli co najwyżej ich przegłosować. Nasze nieformalne luźne 'pospolite ruszenie' zapewniło wejście do RW dla p. Radka na 2 miejscu, a liczna i zorganizowana stowarzyszenie grupa FB miejsce 4te dla p. Wójcika. Widocznie tylko na tyle było indywidualnych obligatariuszy wówczas stać. I pretensje możemy mieć wyłącznie do siebie, że nie potrafiliśmy bardziej się zintegrować a nie do Q1 FIZ czy innych wierzycieli instytucjonalnych że 'śmieli' kandydować. W związku z rezygnacją p. Kłoczki łańcuszek przesunął się o oczko do przodu i na miejsce zastępcy członka RW weszła p. Bucholc (mam nadzieję, że nie przekręcam nazwiska) związana z grupą FB. Co do pozostawienia Abrisu w akcjonariacie i 'dorzucenia' Hoista (do akcjonariatu ma się rozumieć) mam nieodparte skojarzenia ze starym polskim przysłowiem: "Bo w tym cały jest ambaras aby dwoje chciało naraz'.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
21 listopada 2018 07:53:27
BearHand napisał(a):Jan Nowak napisał(a):I ponowię pytanie... Jeśli mam stratę na akcjach GBK np. 100 tys. zł i nie mam teraz "na życie" a co dopiero na inwestycje to jakie mam szanse na odzyskanie 19%z tych 100 tys. zł czyli chociaż tych 19 tys. zł? Żadnych niestety, pogódź się ze stratą. A dlaczego obligatariusze nie chcą pogodzić się ze stratą?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 08:07:40
@ Jan Nowak
Czy możesz wyjaśnić, dlaczego nabyłeś akcje, a nie obligacje?
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 79
Wysłane:
21 listopada 2018 08:13:11
Nie rozumiem strzelania w akcjonariuszy? Radzę spojrzeć na 416 k.c.
Znam już kilku akcjonariuszy, którzy w momencie zatwierdzenia układu wysyłają wezwanie do GetBack. Wszystkie przesłanki do postępowania odszkodowawczego są spełnione gdyż to zarząd w ramach przyznanych im kompetencji swoim działaniem doprowadził do szkody znacznych rozmiarów. Dowodów nie brak bo poza prowadzonym śledztwem, to co kluczowe obecny zarząd sam złożył zawiadomienie w tym zakresie. Pytanie co dalej czy GetBack uzna dług czy będzie konieczne postępowanie sądowe (co znowu naraża GetBack na kolejne koszty po przegranej - bo sprawa jest oczywista). Wtedy działający tak akcjonariusze staną się wierzycielami poza układem i będą mogli np. zacząć prowadzić egzekucję albo uruchomić sanację, likwidację, ect.
I role mogą się odwrócić o 180% obecni obligatariusze staną się akcjonariuszami, a obecni akcjonariusze wierzycielami.
Więc wcześniej czy później obydwie grupy muszą się dogadać.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
21 listopada 2018 08:20:13
Od niedawna interesuje się giełdą. Założyłem konto maklerskie i niewielkimi kwotami próbowałem inwestować. Wziąłem kredyt i okazało się że wziąłem go o około pół roku za wcześnie. Kupiłem więc akcję GBK z nadzieją na zarobek.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 09:42:55
@MA Akurat wyciągnąłeś fragment, w ktôrym chodziło mi bardziej o kwotowo podobną lub nawet większą o czym napisałem w punkcie 2/ - mam nadzieję, że nie chodzi ci jednak o łapanie mnie za "słówka" tylko o całość sytuacji. A chodziło mi o to, że przy wariancie sprzedaży zostaniemy z miliardami akcji pustej spółki - liczą na ewentualne wpływy i podział środków poprzez konwersję - fajnie tylko to takie obiecanki .... Przy ew wariancie kontynuacji jak będą te miliardy akcji to wierzyciele przejmą spółkę i nie chce nawet dalej pisać jak to się zakończy ... A co do tej straty, to jak rozumiem przyjmując założenie, że akcje będą nic nie warte, to mając kwotę, np. 100 tys. akcji dostaniemy 2 mln akcji przy cenie 5gr za akcję, a przy cenie 10 zł dostaniemy 10 tys. akcji. Jak ktoś to sprzeda po 1 gr, to ze sprzedaży 2 mln akcji uzyska 20 tys., a ze sprzedaży 10 tys. akcj otrzyma 100 zł. Tak wiec strata będzie większa przy 10 tyś akcji (100 tys. minus 100 zł = 99 900). A ilu tu ludzi skompensuje to z zyskami giełdowymi ?
@orekki Ja nie wszystko też tu rozumiem - stąd też moje pytania, ale po przeczytaniu tego wszystkiego co napisał pan Radek i tych całych dla mnie "dziwnych" propozycjach z konwersją w pustej spółce chce dowiedzieć się czegoś więcej i pochylić się nad tym co piszą inni. Ja to rozumiem, że skoro Hoist chce przejąć portfele za 1 mld, to podobnie można rozważyć sytuację, w której ścinane są zobowiązania do 1 mld w ramach układu i my też dodajemy jakąś część akcji w konwersji, ale nie miliardy po 5 gr tylko mniej za wyższą cenę. Hoist mógłby kupić akcje tylko wiedząc, że na nich zarobi. Jak rozumiem Abis miałby dać pożyczki zabezpieczone na nowe portfele (a ten na bankierze pisze, że ABRIS kasę ma - nawet z IPO mu zostało - na razie dał 70 mln). Dalej zmiana nazwy i spółka bedzie oddłużona - niestety naszym kosztem. Jest wtedy coś warta czy nie ? Jak rozumiem my dodatkowo zyskujemy jakiś zwrot ze wzrostu akcji z tej mniejszej konwersji plus tam było chyba mowa o zorganizowaniu działu prawnego do tych odszkodowań. Fina dalej by funkcjonowała przez co jest jakieś zapewnienie realizacji układu.
Nie wie na ile to jest realny scenariusz - trzeba by go wogóle jakoś podjąć taki temat. Dodatkowo może niech zarząd GBK przygotuje propozycję układową bez konwersji lub z mniejszą konwersją a wyższą ceną za akcję. To chyba może zrobić ?
Pojawiają się różne wpisy na forach negujące działania RW - głównie pewnie akcjonariuszy. Ja chcę na razie dowiedzueć się czy prawdą jest, że banki chcą przystąpić do układu pod warunkiem braku konwersji ? Pojawiła się na forum bankier informacja, że RW o tym wie ake nic nam o tym nie mówi. Forum jest aby wyminiać opinie i zadawać pytania. Panie Radku jak to jest ? Ile w tym prawdy ?
Edytowany: 21 listopada 2018 09:45
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 09:47:32
@ Jan Nowak Rozumiem. Ja już się nauczyłem, że akcje i obligacje to dwa zupełnie inne instrumenty inwestycyjne, z czego kolei wynikają rożne uprawnienie i konsekwencje dla ich posiadaczy. Obligacje = udzielenie pożyczki GetBack'owi; akcje = stanie się współwłaścicielem GetBack. Sprawy te były już na tym forum wałkowane. Zaprzeczam, że obligatariusze są przeciw akcjonariuszom i chcą ich ograbić.
Ja osobiście najchętniej nie korzystałbym z żadnej konwersji, ale rozumiem, że jest interes wspólny, a nie tylko indywidualny. Ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zarządzania GetBackiem po jego przejęciu przez rozdrobnionych wierzycieli (=konwersja).
Edytowany: 21 listopada 2018 09:57
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 10:01:15
To o czy pisałem wcześniej to tylko jedna z propozycji tego pana z bankiera. Jest ich więcej,no. z udziałem państwa, które na stoi z boku, ale bankom LC pomaga...
Rozumiem, że on o nich pisze bo jeszcze nic nie jest zatwierdzone... a z tych wariantów, które są obecnie sprzedaż lub przejęcie przez wierzycieli jakaś kasa byłaby chyba tylko przy sprzedaży, bo jakoś w poprowadzenie spółki przez wierzycieli nie wierzę ...
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 10:20:41
Cytat: Szef rady wierzycieli GetBacku Radosław Barczyński walczy o jak najlepszy układ dla ponad 9 tys. poszkodowanych, którym wrocławski windykator nie spłaca obligacji wartych ponad 2 mld zł.
gospodarka.dziennik.pl/artykul...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
21 listopada 2018 10:29:38
Obligatariusz kontakt napisał(a):A to pytanie do ustawodawcy, który tak a nie inaczej ustawił kolejność zaspokojenia wierzycieli vs akcjonariuszy w przypadku postępowania układowego. Rozumiem frustrację, ale staram się oszczędzić złudzeń. Wystarczy, że karmią nas tym politycy Troche smieszne stwierdzenia od osoby ktora od poczatku karmila zludzeniami wszystkich? Spojrz na swoje ego w odpowidziach a tak naprawde braku zadnych konkretnych odpowiedzi. Doczekamy sie prostej odpowiedzi co sie dzieje w tej spolce czy nadal bedzie "pracujemy nad odzyskami" "przyciskamy banki" - bo akruat tego w ogole nie widac a widac tylko zmniejszenie opcji zaspokojenia obligatoriuszy.
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
21 listopada 2018 10:44:40
omicron napisał(a):bukos4 napisał(a):PISowi spadlo 5%. To moze byc brak samodzielnej wiekszosci.oplacaloby sie im nas wesprzec i uspokoic rynek a tym samym sondaze.teraz jak nigdy trzeba uderzac do Pisu. Podkreslam do a nie w... Jak konkretnie sobie to wyobrażasz? Z naszej strony wizyta w biurach poselskich. opisanie dramatu.tlumaczenie listu. Ze strony naszych reprezentantow spotkania na szczycie. Morawiecki.kaczynski.im ewindentnie to co sie dzieje nie sluzy. Co to jest dla panstws 2mld jezeli przestrzela wybory...
|
|
0 Dołączył: 2018-04-24 Wpisów: 12
Wysłane:
21 listopada 2018 11:04:20
|
|
0 Dołączył: 2018-08-01 Wpisów: 119
Wysłane:
21 listopada 2018 11:05:49
@Pesto Poruszasz wiele wątków - nie chodzi mi o łapanie Cię za słówka, tylko o omówienie kwestii tej konwersji. Cytat: A co do tej straty, to jak rozumiem przyjmując założenie, że akcje będą nic nie warte, to mając kwotę, np. 100 tys. akcji dostaniemy 2 mln akcji przy cenie 5gr za akcję, a przy cenie 10 zł dostaniemy 10 tys. akcji. Jak ktoś to sprzeda po 1 gr, to ze sprzedaży 2 mln akcji uzyska 20 tys., a ze sprzedaży 10 tys. akcj otrzyma 100 zł. Tak wiec strata będzie większa przy 10 tyś akcji (100 tys. minus 100 zł = 99 900). A ilu tu ludzi skompensuje to z zyskami giełdowymi ?
Trzymając się podanych kwot - w pierwszym przypadku odzyskasz 20 tys. zł plus możliwość rozliczenia 19% ze straty, czyli 20 tys. zł + 19%*80 tys. zł = 20 tys. + 15,2 tys. zł = 35,2 tys. zł; w drugim przypadku odzyskasz 100 zł plus 19%*99,9 tys. zł = 100 zł + 18981 zł = 19,1 tys. zł. To która kwota jest większa? (pomijam tu kwestię tego, czy faktycznie kosztem przy sprzedaży będzie 100 tys. zł oraz czy ceny sprzedaży, które założyłeś są możliwe do uzyskania, bo to inna dyskusja). Możliwość kompensaty z zyskami z giełdy będzie przez 5 lat. To oczywiście nie daje gwarancji, że całą stratę uda się rozliczyć - zależy od indywidualnej sytuacji każdej z osób, ale jest to na pewno jakaś dodatkowa szansa na zmniejszenie strat z tych obligacji, więc nie widzę powodu dlaczego nie próbować z niej skorzystać. Kwoty nie podlegające konwersji zostaną umorzone i to będzie pewna stratą, z którą nic się nie będzie dało zrobić. Nie odpowiedziałeś też na drugie pytanie - dlaczego Hoist miałby chcieć zostać akcjonariuszem?
|
|
Wysłane:
21 listopada 2018 11:11:19
Dalej za forum bankiera:
"Jaki argument ma RW dla zabezpieczonych banków, w związku. kobwersją na miliardy akcji w propozycjach układowych, bo podobno żaden prezes banku nie chce słyszeć o udziałach w GBK ? "
Dalej o udziale banków w konwersji i o skutkach tego: "Kilka lat temu zminiły się przepisy i podmioty startujące do przetargów, nie mogą być powiązane prawnie, kapitałowo i organizacyjnie z podmiotami, które te przetargi organizują. To oznacza, że banki, które przystąpią do układu z konwersją staną się udziałowcami Getback, co wykluczy Getback z przetargów na ich portfele wierzytelności. A przecież jak chce dalej funkcjonować to musi je kupować i to głównie od banków"
I co Szanowni państwo i Nasz lider na to ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.