aircanada15 napisał(a):chris martin: absurdalne te twoje wyliczenia.
Fakty są takie, że każdej popularnej grze przybyło teraz mnóstwo komentarzy ze względu na bonusy Steam.
A największą grupą testujących endless mode są dotychczasowi posiadacze.
@aircanada, podaj proszę zatem swoje. Bo według moich wyliczeń, na podstawie estymowania na recenzjach w 4 kwartale do momentu początku jesiennej wyprzedaży poszło około 125 tysięcy kopii Frosta. Od tego czasu komenty stają się niestety bezużyteczne ale z kolei @chris_martin powołuje się na dane odnośnie peaka. I tutaj trzeba powiedzieć jasno. Już teraz widać wyraźnie, że średni peak listopadowy będzie w okolicach, albo powyżej średniego peaka czerwcowego ( a w czerwcu była przecież większość Summer sale ) Do tego samo 9 dni aktualnej promocji Frosta da średni peak na poziomie około 5 tysięcy. I tutaj możemy te 9 dni przyrównać do średniej majowej. Jaką zatem średnią sprzedaż mieliśmy Twoim zdaniem w maju? 230 koła sprzedanych kopii w 9 dni się nie uzbiera, ale dla mnie w odróżnieniu od letniej wyprzedaży - ta okazuje się być sukcesem spółki. Aha no i rzuciłbym też okiem ferajno na gog i humble bundle. Tam mamy średnio jeszcze wyższe miejsca. Na gogu aż do dzisiaj było cały czas top 10.
Moim scenariuszem bazowym jest aktualnie przecena 40% na winter sale + zapowiedziane rozwinięcie gry z " niespodzianką" + wersja Mac. Jeśli do tego dołożymy fakt, że przeceny zimowe są dłuższe i przyciągają jeszcze większe rzesze ludzi wychodzi na prawdę baaardzo miła suma z samego FP za 4 kw
@anty_teresa
Super robota z analizą raportu. Wreszcie miałem chwilę przysiąść na dłużej. No i kilka uwag.
1. Nie wiem czy nieuważnie czytałem, czy wkradł Ci się chochlik drukarski, ale w omówieniu sprawozdania za 3 kwartał estymujesz przychody z FP za 2 kwartał na pół bańki więcej niż robiłeś to w omówieniu raportu za 2 kwartał. Dokonałeś korekty, czy nastąpiło omsknięcie pióra? W jakiś sposób wpływa to na "spad" procentowym sprzedaży, którego dokonałeś
2. Nic mądrzejszego się nie wymyśli od liczenia średniego przychodu ode dnia celem wyliczenia średniej spadu lub wzrostu sprzedaży kwartał do kwartału ale.... ta metoda też nie jest idealna. Po pierwsze primo - sezonowość 3kw jest jednak najsłabszy w branży. Po drugie primo - scenariuszem bazowym na te chwilę jest znacznie szybsze wypuszczenie płatnego/płatnych DLC niż miało to miejsce w wypadku TWOM. Zatem tendencja niekoniecznie będzie utrzymana ( Efekt bum i szybsze od TWOM osuwanie powiedzmy w pierwszym roku, półtora sprzedaży ) Co będzie za półtora roku od debiutu FP - cóż - moim zdaniem będziemy mieli nową hosse w pl, a rynek będzie patrzył na 8 i to jak z " wojny " rodzi się 9 tka na tej konkretnej spółce.
Czy ktoś obyty ze Switchem może wyjaśnić nieobytemu koledze. Za forum inwestycyjnym spółki prowizja jaką pobiera Nintendo jest porównywalna ze Steamem ( 30%). Co z innymi kosztami? Jaki przychód możemy sobie założyć dla spółki ode sztuki TWOM? Bo tu się zgina dziób pingwina - i tutaj możemy rozstrzygnąć o przebiciu uwielbianego przez wszystkich konsensusu za 4kw