0 Dołączył: 2017-01-22 Wpisów: 20
Wysłane:
25 stycznia 2017 19:48:53
Przepraszam, że odświeżam tak stary temat, ale jest bardzo interesujący. Również wiele razy się zastanawiałem jak to możliwe, że zysk operacyjny jest bardzo duży, a przepływy pieniężne są małe. Będę musiał przeanalizować dokładnie wszystko co zostało tu napisane, na razie mam prośbę. Czy możecie rzucić okiem do następujących raportów finansowych Taurona? W tym raporcie finansowym za III kwartał 2016 www.tauron.pl/tauron/relacje-i... na stronie 8. skromny zysk przed opodatkowaniem jest korygowany o odpisy aktualizujące wartość rzeczowych aktywów trwałych i aktywów niematerialnych w wyniku czego przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej stają się bardzo duże. W tym raporcie finansowym za 2015 rok www.tauron.pl/tauron/relacje-i... na stronie 26/265 startujemy z gigantycznej straty, korygujemy ją o gigantyczną kwotę odpisów aktualizujących wartość rzeczowych aktywów trwałych, aktywów niematerialnych i wartości firmy i robią nam się gigantyczne przepływy pieniężne z działalności operacyjnej. W związku z tym mam następujące pytanie: 1. co u licha aktualizacja wartości aktywów ma wspólnego z przepływami pieniężnymi i to jeszcze z działalności operacyjnej? ;> 2. WatchDog pisał, że przepływów pieniężnych praktycznie nie da się zmanipulować. Czy tutaj nie mamy do czynienia z taką sytuacją? Czy Tauron nie prowadzi kreatywnej księgowości? Czy nie próbuje wydawać się dużo bardziej zyskowny niż jest w rzeczywistości? ;>
Edytowany: 25 stycznia 2017 19:50
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 stycznia 2017 21:06:21
1. No... aktualizacja jak każde przeszacowanie wartości ma charakter niegotówkowy. Przepływy mają pokazać ruch gotówki. Skoro do ich wyznaczenia korygujemy zysk okresu, to znaczy, że jak jakikolwiek odpis/przeszacowanie obciążył wynik okresu, to przepływy trzeba o tę wartość skorygować ze względu na niegotówkowy w RAPORTOWANYM OKRESIE charakter. Podobnie jest przecież z amortyzacją. 2. Skoro ma straty na wyniku to chyba nie próbuje :) Słaba koniunktura w branży i mizerne perspektywy każą zarządom spółek weryfikować wartość swojego majątku. Bo ten majątek w słabym otoczeniu może być warty mniej niż w dobrym. Tym bardziej, jak jest w zasadzie niesprzedawalny :) Rachunkowość każe zawsze pokazać majątek w kwotach zbliżonych do rzeczywistości (co nie oznacza, że spółki do tego się stosują, a nawet jeśli tak to stosują się w pełni). W najprostszym ujęciu amortyzacja jest dobrym miernikiem zużywania się majątku i w efekcie spadku jego ceny. Ale czasem sytuacja jest odmienna od założeń np na skutek zmian prawnych. Wtedy trzeba określić nową wartość majątku, a różnica tej wartości czyli przeszacowanie/odpis przechodzi jako koszt w okresie.
|
|
0 Dołączył: 2017-01-22 Wpisów: 20
Wysłane:
26 stycznia 2017 22:51:24
Dzięki za odpowiedź. Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem: te korekty w rachunku przepływów pieniężnych są spowodowane tym, że Tauron ponownie wycenił swoje aktywa, wyszło mu, że są mniej warte niż sądził i różnicę odpisał od dochodu, czy co? ;>
Edytowany: 26 stycznia 2017 22:52
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 stycznia 2017 06:42:29
|
|
0 Dołączył: 2013-04-17 Wpisów: 43
Wysłane:
26 listopada 2018 12:58:43
Cześć
ja również chciałbym odświeżyć ten temat. Pytanie wydaje się do niego pasować i kontekstowo też do tego, co było tutaj poruszane (tak myślę).
Przyglądałem się sprawozdaniu finansowemu Kruka (windykacji) za 2017 rok. Czy mógłbym poprosić o rozjaśnienie czegoś, bo sam nie jestem już pewien. W 2017 Kruk wykazał ponad 1 mld zł przychodów ze sprzedaży, przełożyło się to na niemalże 421 mln zł zysku operacyjnego. Po odjęciu pozostałych kosztów i podatku daje to 295 mln, z kawałkiem. zysku netto. I od tego wyliczany jest CF operacyjny, który po wszystkich korektach wychodzi -223 mln zł. Największą korektę (552 mln 668 tyś zł) stanowi “zmiana stanu inwestycji w pakiety wierzytelności i nieruchomości”, czyli jak rozumiem kupno portfeli wierzytelności. To, czego nie rozumiem, to czemu koszt kupna portfeli nie pojawia się w rachunku zysków i strat? Czy dlatego, że jest traktowany jako działalność inwestycyjna, a nie jako koszt operacyjny (koszt uzyskania tego miliardowego przychodu)? Jeśli tak, to czemu w rachunku CF nie pojawia się w sekcji “Przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej”?
Będę wdzięczny za wskazówki.
Z pozdrowieniami, OL
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
30 listopada 2018 11:22:10
Cześć, Korekta w CF oznacza zazwyczaj właśnie skorygowanie zysku netto (podstawy wyliczenia CF) o działania niegotówkowe. Czyli jest to po prostu wyjęcie z rachunku zysków i strat tego, czego nie widać w CF. To by oznaczało z kolei, że "zmiana stanu inwestycji w pakiety wierzytelności i nieruchomości" jak najbardziej znajduje się w RZIS ale nie ma jej w CF. Ważne: zmiana stanu nie oznacza zakupu. To jest pojęcie stosowane przy aktualizacji wyceny. Spółka na koniec roku przeprowadziła przegląd aktywów i uznała, że część z nich powinna być wyceniona ponownie. Zmiana wyceny została zaksięgowana w ciężar kosztów lub przychodów (zależy czy w dół czy w górę). Nie idzie natomiast za tym żadna gotówka, bo nic nie zostało wydane. Zastrzeżenie: w tym przypadku może być inaczej. Niestety te nazwy pozycji są mocno umowne, więc w każdej mogą się znaleźć różne różności. Bez informacji z wewnątrz spółki nie jesteśmy pewni na 100%. Pisz jakby coś. /k.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2018 11:27:11
PLrc napisał(a):Przepraszam, że odświeżam tak stary temat, ale jest bardzo interesujący. Również wiele razy się zastanawiałem jak to możliwe, że zysk operacyjny jest bardzo duży, a przepływy pieniężne są małe. Będę musiał przeanalizować dokładnie wszystko co zostało tu napisane, na razie mam prośbę. Czy możecie rzucić okiem do następujących raportów finansowych Taurona? W tym raporcie finansowym za III kwartał 2016 www.tauron.pl/tauron/relacje-i... na stronie 8. skromny zysk przed opodatkowaniem jest korygowany o odpisy aktualizujące wartość rzeczowych aktywów trwałych i aktywów niematerialnych w wyniku czego przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej stają się bardzo duże. W tym raporcie finansowym za 2015 rok www.tauron.pl/tauron/relacje-i... na stronie 26/265 startujemy z gigantycznej straty, korygujemy ją o gigantyczną kwotę odpisów aktualizujących wartość rzeczowych aktywów trwałych, aktywów niematerialnych i wartości firmy i robią nam się gigantyczne przepływy pieniężne z działalności operacyjnej. W związku z tym mam następujące pytanie: 1. co u licha aktualizacja wartości aktywów ma wspólnego z przepływami pieniężnymi i to jeszcze z działalności operacyjnej? ;> 2. WatchDog pisał, że przepływów pieniężnych praktycznie nie da się zmanipulować. Czy tutaj nie mamy do czynienia z taką sytuacją? Czy Tauron nie prowadzi kreatywnej księgowości? Czy nie próbuje wydawać się dużo bardziej zyskowny niż jest w rzeczywistości? ;> Hej, Ja dopiero zerknęłam na temat dziś, więc dopiero dziś pozwolę wrzucić swoje 3 grosze. W StockWatch od zawsze mamy podejście WatchDoga, że cash is king. Bo faktycznie gotówka to jedyne aktywo na świecie wyceniane zawsze tak samo - face value. Nie da się zmanipulować. Gotówki ile jest każdy widzi i już. Sytuacja, którą opisujesz, stanowi dowód na dość istotną manipulację lub nieczytelność rachunku wyników, czyli zysku. Bo jeśli firma generuje dużo gotówki, to dlaczego jest mało rentowna? To właśnie oznacza, że gdzieś w przychodach i kosztach następuje manipulacja. Jak dla mnie było to przygotowanie pod podwyżkę cen energii.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 14
Wysłane:
26 sierpnia 2019 20:52:49
Witam,
Ja chciałbym jeszcze pociągnąć temat przepływów. Czy te same kryteria oceny przepływów mozemy brać do firm produkcyjnych i finansowych? Np. banków. Porównuję sobie teraz np. Handlowy i Pekao. Drrugi ma wszystkie przepływy ujemne. Ale czy to można zrzucić na specyfikę branży?
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2019 13:58:44
Hej,
Banki prowadzą zupełnie inną rachunkowość, więc być może to jest specyfika branżowa. Tak samo jest z deweloperami na przykład, którzy inaczej rozpoznają przychody niż "normalne" firmy.
Jeżeli jednak chodzi o samą analizę, to przepływy są podzielone na takie same części jak klasyczne sprawozdanie firmy produkcyjnej. Ale trzeba to analizować inaczej, bo podstawa kreowania zysku jest inna. W banku nie ma towarów, nie ma też klasycznych należności, które mogą się przeterminować.
Nie wiem jaki rodzaj analizy będziesz przeprowadzać ale zdecydowanie przepływy ujemne wskazują, że firma nie generuje gotówki, tylko działalność ją pożera. I tu, na tak bardzo ogólnym poziomie, branża nie ma żadnego znaczenia.
W sprawozdaniach rocznych znajdziesz dodatkowe noty z omówieniem niektórych części przepływów.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 14
Wysłane:
2 września 2019 21:46:28
Dzięki, To jeszcze podrążę temat. Bo patrze teraz na spółki budowlane, np taki DOMDEV. Niby na pierwszy rzut oka RZiS wygląda fajnie ale w przepływach finansowe i inwestycyjne zjadają z nawiązką to co wypracowali operacyjnie. A rynek i tak pcha kurs do góry. Rozumiem, że cena jest odbiciem przyszłości ale czy nie zadużo tutaj optymizmu w tej cenie. Pewnie przyjdzie przyjrzeć się dokładniej sprawozdaniom. Pozdr
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 września 2019 22:23:52
OL napisał(a):Cześć
ja również chciałbym odświeżyć ten temat. Pytanie wydaje się do niego pasować i kontekstowo też do tego, co było tutaj poruszane (tak myślę).
Przyglądałem się sprawozdaniu finansowemu Kruka (windykacji) za 2017 rok. Czy mógłbym poprosić o rozjaśnienie czegoś, bo sam nie jestem już pewien. W 2017 Kruk wykazał ponad 1 mld zł przychodów ze sprzedaży, przełożyło się to na niemalże 421 mln zł zysku operacyjnego. Po odjęciu pozostałych kosztów i podatku daje to 295 mln, z kawałkiem. zysku netto. I od tego wyliczany jest CF operacyjny, który po wszystkich korektach wychodzi -223 mln zł. Największą korektę (552 mln 668 tyś zł) stanowi “zmiana stanu inwestycji w pakiety wierzytelności i nieruchomości”, czyli jak rozumiem kupno portfeli wierzytelności. To, czego nie rozumiem, to czemu koszt kupna portfeli nie pojawia się w rachunku zysków i strat? Czy dlatego, że jest traktowany jako działalność inwestycyjna, a nie jako koszt operacyjny (koszt uzyskania tego miliardowego przychodu)? Jeśli tak, to czemu w rachunku CF nie pojawia się w sekcji “Przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej”?
Z pozdrowieniami, OL W przypadku Kruka pozycja ta zwiera łącznie: wydatki na zakup portfeli - ale te gdzie poszła już faktycznie gotówka - ta pozycja z minusem wpływy z windykacji - z plusem gotówkowe. przeszacowanie wartości portfela - w zależności od kierunku i niegotówkowe. Z minusem jeśli przeszacowanie było w górę, z plusem jeśli było w dół. Warto zerknąć do noty mówiącej jak zmienia się pozycja w bilansie - jest tam to dość logicznie rozpisane. W przypadku spółek z branży finansowej cashflow operacyjny nie pełni takiej roli jak w spółkach handlowo-produkcyjnych. Dodatkowo nie można na niego potrzeć bezkrytycznie. W fazie wzrostowej często potrzebny jest kapitał i przepływy przez lata pozostają ujemne. To oczywiście sprawia, ze łatwo się przewrócić. Ale są branże, gdzie wzrost oznacza wpływy do spółki, ze względu na ujemny cykl konwersji gotówki. Spółka dostaje kredyt kupiecki, którego termin płatności jest krótszy niż rotacja towarów na zapasie i należności. Tak się może dziać w detalu na towarach szybko-rotujących czyli spożywczych.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 września 2019 22:30:08
rapi75 napisał(a): Dzięki, To jeszcze podrążę temat. Bo patrze teraz na spółki budowlane, np taki DOMDEV. Niby na pierwszy rzut oka RZiS wygląda fajnie ale w przepływach finansowe i inwestycyjne zjadają z nawiązką to co wypracowali operacyjnie. A rynek i tak pcha kurs do góry. Rozumiem, że cena jest odbiciem przyszłości ale czy nie zadużo tutaj optymizmu w tej cenie. Pewnie przyjdzie przyjrzeć się dokładniej sprawozdaniom. Pozdr Przepływy finansowe to też dywidenda. Tej było w DD w Ih 226 mln zł. W dodatku deweloperka to kolejny specyficzny segment. Jak spółka zwiększa ofertę jest na początkowej fazie sprzedaży to taki biznes będzie chłonął gotówkę, bo nie wpływają jeszcze z całości raty spłat, tylko z małej części. Inaczej mówiąc w boomie przepływy operacyjne mogą być ujemne przy silnym wzroście, ale w momencie uspokojenia powinien się pojawiać dodatni cashflow operacyjny, z którego spłacane są kredyty.
|
|
Wysłane:
3 września 2019 17:42:02
rapi75 napisał(a): Dzięki, To jeszcze podrążę temat. Bo patrze teraz na spółki budowlane, np taki DOMDEV. Niby na pierwszy rzut oka RZiS wygląda fajnie ale w przepływach finansowe i inwestycyjne zjadają z nawiązką to co wypracowali operacyjnie. A rynek i tak pcha kurs do góry. Rozumiem, że cena jest odbiciem przyszłości ale czy nie zadużo tutaj optymizmu w tej cenie. Pewnie przyjdzie przyjrzeć się dokładniej sprawozdaniom. Pozdr Hej, Deweloperka to też dość szczególna branża i Anty_Teresa dość dokładnie opisuje to w analizach sprawozdań finansowych. Tam rozjazd pomiędzy rachunkiem wyników a przepływami jest kluczem do analizy wręcz. Dzieje się tak ze względu na msry i zasady rozpoznawania przychodów. Przychód w deweloperce masz wtedy jak przekażesz klucze. A wpłatę masz generalnie wcześniej, bo klienci wpłacają w trakcie budowy. To są przepływy operacyjne. Deweloperzy zazwyczaj budują na kredyt - tutaj działalność finansowa na minusie oznacza, że spłacają kredyty. A inwestycje to zakup gruntów - minus oznacza, że kupują. To oczywiście w wielkim skrócie ale mniej więcej tak to działa. Jeśli zaś chodzi o wycenę deweloperów, to jeszcze znaczenie ma baza gruntów, którą widzisz w bilansie. Może być na inwestycjach i na towarze - to też warto analizować.
|
|
Wysłane:
3 września 2019 17:47:27
anty_teresa napisał(a):OL napisał(a):Cześć
Z pozdrowieniami, OL W przypadku Kruka pozycja ta zwiera łącznie: wydatki na zakup portfeli - ale te gdzie poszła już faktycznie gotówka - ta pozycja z minusem wpływy z windykacji - z plusem gotówkowe. przeszacowanie wartości portfela - w zależności od kierunku i niegotówkowe. Z minusem jeśli przeszacowanie było w górę, z plusem jeśli było w dół. Warto zerknąć do noty mówiącej jak zmienia się pozycja w bilansie - jest tam to dość logicznie rozpisane. W przypadku spółek z branży finansowej cashflow operacyjny nie pełni takiej roli jak w spółkach handlowo-produkcyjnych. Dodatkowo nie można na niego potrzeć bezkrytycznie. W fazie wzrostowej często potrzebny jest kapitał i przepływy przez lata pozostają ujemne. To oczywiście sprawia, ze łatwo się przewrócić. Ale są branże, gdzie wzrost oznacza wpływy do spółki, ze względu na ujemny cykl konwersji gotówki. Spółka dostaje kredyt kupiecki, którego termin płatności jest krótszy niż rotacja towarów na zapasie i należności. Tak się może dziać w detalu na towarach szybko-rotujących czyli spożywczych. To jeszcze uszczegóławiając: 1. Jeśli jest korekta zysku netto o operacje gotówkowe (czyli tutaj zakup portfela i wpływy z windykacji), to ta część znajdzie się gdzieś indziej w CF. Być może w działalności inwestycyjnej. 2. Jeśli korekta jest o operacje niegotówkowe, to nigdzie w CF jej nie znajdziesz (tak jak wyłączenie amortyzacji).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 września 2019 20:11:32
No właśnie nie  Kruk i jego audytor traktuje portfele jako aktywo obrotowe taki quasi zapas, a nie aktywo trwałe czy inwestycyjne. Tak samo jak w bankach jest zmiana stanu kredytów i pożyczek wynikająca z jak najbardziej gotówkowych ruchów na kredytach. Nawet jak bank udziela 30 letniego kredytu hipotecznego to praktycznie nie ma z tego tytułu zysku w pierwszym okresie, ale wykazywany zysk netto jest korygowany w przepływach operacyjnych, bo wypłynęła gotówka.
Edytowany: 3 września 2019 20:12
|
|
Wysłane:
19 września 2019 11:46:41
@Anty ale nie co? Bo nie kumam :)
|
|
0 Dołączył: 2021-01-25 Wpisów: 3
Wysłane:
25 stycznia 2021 07:21:15
Witam wszystkich,
Jedną z rzeczy, które inwestorzy przywiązują dużą wagę do wartości, są wolne przepływy pieniężne. Z tego powodu, gdy widzę firmy, które mają wzór ujemnych wolnych przepływów pieniężnych, zazwyczaj trzymam się od nich z daleka. Na przykład GM, HTZ i CAR to 3 paski, które sprawdziłem i które mają duże ujemne wolne przepływy pieniężne. Moje główne pytanie brzmi: jak postrzegacie firmy, które stale mają duże firmy o ujemnym wolnym przepływie środków pieniężnych? Ci, którzy ostatnio kupili te firmy, zależy Ci na swobodnym przepływie gotówki? Czy Twoim zdaniem są inne liczby w sprawozdaniach finansowych, na które przywiązujesz większą wagę? Czy spodziewasz się, że FCF będzie pozytywny dla tych firm? Z góry dziękuję.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.