PARTNER SERWISU
ryxiieyy
329 330 331 332 333

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 9 grudnia 2018 12:53:42
A propos zacieranie śladów lub ich nie zacierania i likwidacji - czy jest realne zagrożenie niech ocenią zaglądający tu na forum profesjonalni prawnicy /ewentualnie inni znawcy tematyki badania ksiąg rachunkowych. Jak wynika z aktualnych dostępnych publicznie danych z Krajowego Rejestru Sądowego
1/ Deloitte Polska Sp. z o.o. sp. k (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa) zmieniła nazwę na Deloitte Audyt Sp. z o.o. sp. k (spółka z o.o. spółka komandytowa). Spółka istnieje w warunkach ciągłości, ma ten sam numer KRS jak wtedy gdy działała pod poprzednią nazwą (KRS nr 446833), nie ma informacji na temat uchwały odnośnie jej likwidacji. Zmiana nazwy spółki nie jest czynem zabronionym.
2/ Aktualnym komplementariuszem spółki wymienionej w punkcie 1 jest Deloitte Audyt Sp. z o.o. (KRS nr 708648). Zmiana komplementariusza miała prawdopodobnie miejsce w marcu/kwietniu br. gdyż w tym czasie podejmowano ujawnione w rejestrach KRS uchwały o zmianie umowy spółki (spółki wymienionej w punkcie 1). Zmiana umowy spółki, w tym zmiana komplementariusza nie jest czynem zabronionym.
3/ Poprzednim komplementariuszem spółki wymienionej w punkcie 1 był Deloitte Polska Sp. z o.o. (KRS 405728). Obecnie to były komplementariusz spółki wymienioenj w puncie 1 (tej która robiła audyt ksiąd GetBack SA ??) jest w likwidacji gdyż w dniu 11.10.2018 NWZA podjęło uchwałę w sprawie rozwiązania spółki i postawienia jej w stan likwidacji. Na tą okoliczność sporządzono (notariusz Bartosz Walenda w Warszawie0 protokół z NWZA w postaci aktu notarialnego Rep A 7402/2018. Na likwidatorów powołano pp. Kuboszka i Sokołowskiego.

Ali
Ali
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 grudnia 2018 14:57:45
Panowie i Panie,
Proszę o pomoc będę pisał do PDM prośbę o podanie mi adresu IP z jakiego został dokonany zapis na obligacje i chciałbym od was porady o jakie informacje powinienem jeszcze ich prosić.
Obligacje kupione prze Lios Bank w 2017.
Czy w odpowiedzi dostanę jedynie adres IP czy będzie tam informacja ze to adres należący do banku ?
Jest gdzieś w sieci dostępny wzór takiego pisma ?
Z góry dziękuje za pomoc.

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 9 grudnia 2018 15:14:36
Cytat:
A propos zacieranie śladów lub ich nie zacierania i likwidacji - czy jest realne zagrożenie niech ocenią zaglądający tu na forum profesjonalni prawnicy /ewentualnie inni znawcy tematyki badania ksiąg rachunkowych. Jak wynika z aktualnych dostępnych publicznie danych z Krajowego Rejestru Sądowego
1/ Deloitte Polska Sp. z o.o. sp. k (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa) zmieniła nazwę na Deloitte Audyt Sp. z o.o. sp. k (spółka z o.o. spółka komandytowa). Spółka istnieje w warunkach ciągłości, ma ten sam numer KRS jak wtedy gdy działała pod poprzednią nazwą (KRS nr 446833), nie ma informacji na temat uchwały odnośnie jej likwidacji. Zmiana nazwy spółki nie jest czynem zabronionym.
2/ Aktualnym komplementariuszem spółki wymienionej w punkcie 1 jest Deloitte Audyt Sp. z o.o. (KRS nr 708648). Zmiana komplementariusza miała prawdopodobnie miejsce w marcu/kwietniu br. gdyż w tym czasie podejmowano ujawnione w rejestrach KRS uchwały o zmianie umowy spółki (spółki wymienionej w punkcie 1). Zmiana umowy spółki, w tym zmiana komplementariusza nie jest czynem zabronionym.
3/ Poprzednim komplementariuszem spółki wymienionej w punkcie 1 był Deloitte Polska Sp. z o.o. (KRS 405728). Obecnie to były komplementariusz spółki wymienioenj w puncie 1 (tej która robiła audyt ksiąd GetBack SA ??) jest w likwidacji gdyż w dniu 11.10.2018 NWZA podjęło uchwałę w sprawie rozwiązania spółki i postawienia jej w stan likwidacji. Na tą okoliczność sporządzono (notariusz Bartosz Walenda w Warszawie0 protokół z NWZA w postaci aktu notarialnego Rep A 7402/2018. Na likwidatorów powołano pp. Kuboszka i Sokołowskiego.

Komplementariusz w spółce komandytowej odpowiada w sposób nieograniczony. Ponieważ to spółka z o.o. to jej Zarząd również mógłby zostać pociągnięty do odpowiedzialności za nieprawidłowości przy prowadzeniu spraw spółki komandytowej. Zarząd to pewnie sporo partnerów , również komandytariuszy spółki komandytowej, która badała Getback. Lepiej jest zlikwidować komplementariusza zanim posypią się pozwy,tak to widzę. Spółka komandytowa jednak dalej działa, przynajmniej oficjalnie a więc trzeba było wstawić nowego komplementariusza - kolejną spółkę z o.o. , de facto słupa.

Swoją drogą, to Deloitte działa w Polsce w międzynarodowej sieci, czyli w coś w rodzaju franchisingu. Powiązanie kapitałowe z centralą, jeśli jakiekolwiek są, są nieznaczne.

Ostatnio wiele firm audytorskich się zmieniło, nie tylko wielka czwórka. Spółka komandytowa jako forma prawna jest korzystna podatkowo dla partnerów, w dodatku odpowiedzialność jest ograniczona dla nich do wysokości niskiej sumy komandytowej. Komplementariusz funkcjonuje jako słup niejako , bo zbiera odpowiedzialność w przypadku bankructwa czy w wyniku roszczeń, a posiada niewiele - raptem 5-10 tys zł kapitału udziałowego. Spółki audytorskie porozdzielały się też ze względu na zmiany w prawie, które nastąpiły i jeszcze nastąpią, w tym groźba kary administracyjnej do 10% rocznych obrotów dla spółki, której udowodni się nieprawidłowości. Pewnie audytor Getback dostanie taką karę. ale spokojnie przyjmie ją na klatę, bo zyskowność dla partnerów przekracza sporo te 10%.

Obecnie nikogo nie dziwi, jeżeli z jednej spółki audytorskiej robi się 3-4 : dla badania JZP, nie JZP, dla doradztwa podatkowego, prawnego, transakcyjnego i do tego komplementariusze słupy , jeżeli faktyczną działalność prowadzą spółki komandytowe.

Ubezpieczenie OC audytora getback pewnie jest wyższe niż 400 tys EUR ( to absolutne minimum nawet dla mikro działalności biegłego rewidenta), ale nie liczyłbym na duże pieniądze z tego tytułu, bo to może być kilka - kilkanaście milionów złotych. Być może uda się coś pościągać z majątków Zarządu komplementariusza, o ile udowodni się brak nadzoru nad feralnym audytem, ale byłoby to wciąż bardzo mało . Jakaś nadzieja jest w ugodzie z udziałem centrali Deloitte, partnerów w Polsce , ubezpieczyciela i reprezentanta spółki Getback. Będzie tego kilkanaście, kilkadziesiąt milionów może - czyli nie za wiele, ale trzeba ich ścigać do upadłego, choćby dla zasady . Pytanie - ile jest w polisie OC ??

Deloitte będzie się bronił, że sam padł ofiarą zorganizowanego oszustwa, oszustwa, które miał zresztą odkryć, bo to jedna z ról audytu (może poboczna, ale jednak). Jednak uważam, że nieujawnienie, że w odzyskach są inne niż odzyski przychody zrobione na dziwnym handlu portfelami, to jest sprawa tak podejrzana, że wręcz kryminalna. Tego nie da się tak odzobaczyć. Wali po oczach. Jeżeli nie doszli do tej minimalnej wiedzy to tak jakby brali udział w wałku, albo nic nie badali tylko po prostu zadziałali tak: "kierowniku gdzie podpisik zrobić, a rozliczymy się przy IPO. Będzie Pan zadowolony".

Podobno oddział krakowski Deloitte, bo ten badał Getback, jest cały otaśmowany. Nieprawidłowości mogą dotyczyć większej ilości spółek . Osoby związane z PIBR plotkują, że Deloitte może nawet się zupełnie zawinąć z Polski. Nie chce mi się w to wierzyć, ale na pewno dużo straci.

hektorek
0
Wysłane: 9 grudnia 2018 15:35:17
Vox napisał(a):
Deloitte likwiduje sie w celu zacierania śladów... Wrzucam tutaj wzor pisma do prokuratury - prosze wysylajcie megawrzuta.pl/download/cfba701...

Cytat:
Audytorem spółki Getback, badającym jej sprawozdania finansowe, jak również przyjmującym za ową pracę bardzo wysokie wynagrodzenie (przekraczające znacznie wynagrodzenie rynkowe – wg. Dziennika Gazety Prawnej około 7.5 mln złotych)

Tu warto zestawić ile Deloitte brał za audyt 2015, 2016 ( o to możemy się czepiać, bo niewykryte rolki umożliwiły IPO a przez to głównie mamy teraz utratę ok 3 mld zł). Ile brali za audyt 2017 i za IPO (bo to może być gratyfikacja za przymknięcie oka).

W szczególności należy zabezpieczyć ślady komunikacji Deloitte z Radą Nadzorczą, bo tam musiał już być jakiś dowód, że pod koniec 2017 roku audytor wysłał ostry sygnał o utracie płynności i/lub o rolkach, które pewnie wtedy rozkręciły się na dobre i trudno było je nie zauważyć. Trudno uwierzyć mi, że do końca Deloitte rżnął głupa. Jeżeli poszedł sygnał do Rady Nadzorczej to Abris też musiał wiedzieć, że się pali i wali. Nie powstrzymał jednak dalszych emisji obligacji, za co jest odpowiedzialny! Dalsze emisje były potrzebne zapewne, aby kilka szych zdążyło wyjść poprzez opcje put.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 grudnia 2018 20:16:24
Cytat:
To nie jest spółka audytująca GetBack - brakuje końcówki s.ka spółka komandytowa

chodzi oczywiście o komplementariusza spółki robiącej audyt który się likwiduje... nowy komplementariusz jest "słupem" o znacznie mniejszym majątku.

Tak czy siak chodzi o to żeby prokuratura ruszyła śledztwo - to co wiemy to błądzenie po omacku na podstawie strzepków informacji prasowych

Zaraz przeredaguje pismo...
Edytowany: 9 grudnia 2018 20:16

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 grudnia 2018 20:41:52
Nowa wersja, prosze rzućcie okiem.
https://we.tl/t-VJZ2eq2ru2

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 9 grudnia 2018 22:42:36

Według mnie b. dobre pismo, ale to tylko moja opinia.
Chyba trochę już się pogubiłem, stąd pytanie - czy w kontekście GetBack prokuratura prowadzi obecnie śledztwo wobec KNF?
Jak słucham aktualnie stawianych przez prokuratora generalnego zarzutów obciążających KNF za zaniechania/ zaniedbanie wobec Skoków, to co najmniej podobne zarzuty trzeba by postawić KNF w kontekście GetBack (brak dostatecznego nadzoru, wprowadzanie akcjonariuszy w błąd - dopuszczenie IPO itp).
Czy wobec tego nie należało by zgłosić do prokuratury podejrzenia popełnienia przestępstwa przez KNF - podobnie jak to ma być zrobione dla DL ( o ile sprawa nie ma już biegu)?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 grudnia 2018 22:47:24
Vox napisał(a):
Cytat:
To nie jest spółka audytująca GetBack - brakuje końcówki s.ka spółka komandytowa

chodzi oczywiście o komplementariusza spółki robiącej audyt który się likwiduje... nowy komplementariusz jest "słupem" o znacznie mniejszym majątku.

Tak czy siak chodzi o to żeby prokuratura ruszyła śledztwo - to co wiemy to błądzenie po omacku na podstawie strzepków informacji prasowych

Zaraz przeredaguje pismo...

Poprzedni komplementariusz też majątku nie miał o ile dobrze pamiętam. Natomiast jeśli chodzi o prokuraturę to altywizacja jak najbardziej wskazana

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 10 grudnia 2018 00:50:20
@ Ali
O adres IP można spytać PDM wprost.
Ponadto warto poprosić, aby przysłali kopie wszystkich dokumentów związanych z nabyciem obligacji GBK przyporządkowanych nazwisku xxx.
Do kogo należy IP można sprawdzić w wyszukiwarce (nie będzie nazwiska, ale instytucja).

hektorek
0
Wysłane: 10 grudnia 2018 07:03:06
Vox napisał(a):
Nowa wersja, prosze rzućcie okiem.
https://we.tl/t-VJZ2eq2ru2

Pismo ok. Jeszcze jeden wątek tej likwidacji jest taki ze przynajmniej do niedawna był to sposób na uniknięcie kontroli KKN. Wiele firm tak robiło, co samo w sobie było wałkiem. Podobno zostało to ukrocone ale widać deloitte spodziewał się wielkiego syfu. W następnym kroku partnerzy przenoszą działalność do nowej spółki. Stara spółka się likwiduje. Trzeba spojrzeć kto jest teraz udziałowcem bo może być tak że jakiś podejrzany podmiot tzn nie partnerzy.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 10 grudnia 2018 07:37:01
Ali napisał(a):
Panowie i Panie,
Proszę o pomoc będę pisał do PDM prośbę o podanie mi adresu IP z jakiego został dokonany zapis na obligacje i chciałbym od was porady o jakie informacje powinienem jeszcze ich prosić.
Obligacje kupione prze Lios Bank w 2017.
Czy w odpowiedzi dostanę jedynie adres IP czy będzie tam informacja ze to adres należący do banku ?
Jest gdzieś w sieci dostępny wzór takiego pisma ?
Z góry dziękuje za pomoc.

Ja napisałem (już bardzo dawno) do nich po prostu maila o podanie mi adresu IP z jakiego został wypełniony formularz zapisu na obligacje serii IL (takie akurat są moje obligi) poniżej imię, nazwisko i adres zamieszkania. Wszystkiego ze 3 zdania.
Tutaj jest prawdą że wszystkie moje prywatne maile są podpisane certyfikatem kwalifikowanym a więc - zgodnie z polskim prawem - jednoznacznie potwierdza to że to ja jestem autorem tego maila. Nie wiem jak postąpią z nie podpisanymi mailami ale z tego co słyszałem odpowiadają też na takie.
Następnie wejdź na stronę Nazwa hosta zaznacz opcje "DNS Records" i "Domain/Network whois", w okienko wpisz adres IP i masz nazwę.
Jeżeli będziesz miał problemy w ustaleniu na podstawie adresu IP nazwy firmy do której on należy, wyślij mi go na PM a ja zwrotnie wyślę Tobie zrzut ekranu.

Shaggy
0
Wpisów: 4
Wysłane: 10 grudnia 2018 09:28:57
Wszyscy wiemy że to bank wypełniał te zapisy A nie my ponieważ nie było nigdy mowy o tym że zostaniemy zapisami do domu maklerskiego. Ja w swojej reklamacji już chyba 4 co 2 miesiące dostałem kolejną odnowę ponieważ mogłem skorzystać z pomocy osób 3 nawet i pracownika banku. Sprawę prowadzi RF ale bank neguje jego kompetencje i nie udziela mu jakichkolwiek informacji których żąda od IB. Narazie czekam na kolejne pismo od RF, ale widzę że nie ma to najmniejszego sensu więc lepiej oddać sprawę od razu do prokuratury bp szkoda tracić czas na takie wymieniane zdań co 2 miesiące. Ja zakupiłem ten świetny produkt końcem jego istnienia ostatnie obligacje gdzie już było wiadomo że cis niedobrego się dzieje A bank mi odpisał że sam podjąłem decyzję zapisując się na nią i niemiła na to wpływu bronią się jak mogą załamać wszystko na swojego klienta A to po prostu było wielkie oszustwo. Pozdrawiam

witek63
0
Wysłane: 10 grudnia 2018 09:55:33
Witam Wszystkich,
Pismo do Prokuratury, to właściwy krok, ale uważam, że należy w tytule zamiast pismo użyć wniosek i wprowadzić na końcu kategorie pilności. Co o tym sądzicie?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 10 grudnia 2018 12:54:03
najlepiej zeby to mialo charakter zawiadomienia o popelnieniu przestepstwa

witek63
0
Wysłane: 10 grudnia 2018 14:04:35
Zawiadomienie to nie może być, ponieważ w zawiadomieniu należy przedstawić dowody na możliwość popełnienia przestępstwa, a nam tylko chodzi o zabezpieczenie dowodów na poczet możliwości popełnienia przestępstwa; Deloitte właśnie chce ich zniszczyć. W/g mojej oceny, gdyby był rzetelny audyt i dokonany we właściwym terminie, to nie byłoby tej afery. Kluczem był audyt i długie milczenie KNF.Wracając do meritum, uważam, że tych wniosków o zabezpieczenie dowodów powinno być jak najwięcej, aby zmusić do reakcji prokuraturę, bo czasu jest niewiele, a jest brak info na temat pociągnięcia do odpowiedzialności Deloitte(jedynie szczątkowe info).

bukos4
6
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:20:16
jak mozna zabezpieczyc dowody na poczet możliwości popełnienia przestępstwa skoro nie toczy sie zadne postepowanie w sprawie możliwości popełnienia przestępstwa? kompletna bzdura...nic nie zostanie zabezpieczone dopoki nie zostanie wszczete w tej sprawie sledztwo

Vox
Vox
297
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:20:42
Wersja najnowsza - Pismo do prokuratury Deloitte - przeredagowana przez maupe_w_niebieskim.
Chyba najzgrabniej opisuje sprawę.

https://we.tl/t-ipcB7OYcSB
Edytowany: 10 grudnia 2018 17:21

bukos4
6
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:22:45
Prokurator sam dobierze paragraf. Przestepstwo polega na nierzetelnym audycie lub na celowym falszowaniu audytu celem osiagniecia korzysci majatkowej

Vox
Vox
297
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:28:11
ale ważna jest masowa wysyłka - żeby "zdopingować prokuraturę" do działania.
wyobraźcie sobię te instytucję jako leniwego, otyłego "sportowca".
jednak nie mamy nikogo innego.
Edytowany: 10 grudnia 2018 17:28

bukos4
6
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:29:16
tam jest literowka to popraw od razu: "KNF złożył stosowane zawiadomienie do organów ścigania."

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

329 330 331 332 333

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,369 sek.

iehybujc
mkuzdkkj
jldtvxjc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
plexasmf
zhiiskyu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat