PARTNER SERWISU
ubxddaiu
330 331 332 333 334

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:30:09
bukos4 napisał(a):
jak mozna zabezpieczyc dowody na poczet możliwości popełnienia przestępstwa skoro nie toczy sie zadne postepowanie w sprawie możliwości popełnienia przestępstwa? kompletna bzdura...nic nie zostanie zabezpieczone dopoki nie zostanie wszczete w tej sprawie sledztwo

Znam 2 osoby które już dosyć dawno do prokuratury na Deloitte doniosły i się postępowanie toczy. Wrzucają (niestety) do wspólnego wora ale o sprawie o sprawie prokuratura wie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:31:11
wersja bez literówki
https://we.tl/t-sjFZkJaVva

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 10 grudnia 2018 17:37:37
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
bukos4 napisał(a):
jak mozna zabezpieczyc dowody na poczet możliwości popełnienia przestępstwa skoro nie toczy sie zadne postepowanie w sprawie możliwości popełnienia przestępstwa? kompletna bzdura...nic nie zostanie zabezpieczone dopoki nie zostanie wszczete w tej sprawie sledztwo

Znam 2 osoby które już dosyć dawno do prokuratury na Deloitte doniosły i się postępowanie toczy. Wrzucają (niestety) do wspólnego wora ale o sprawie o sprawie prokuratura wie.

ale dostaly te osoby jakas odp z Prokuratury?

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 grudnia 2018 19:28:30
witek63 napisał(a):
W/g mojej oceny, gdyby był rzetelny audyt i dokonany we właściwym terminie, to nie byłoby tej afery. Kluczem był audyt i długie milczenie KNF.

W tym przypadku uważam, że tak, audyt z powodzeniem mógł wykryć zawczasu oszustwo w księgach, jeszcze przed IPO, ale z niejasnych przyczyn tego nie zrobił.

Badacz
0
Wpisów: 22
Wysłane: 10 grudnia 2018 19:33:35
Vox napisał(a):
https://zrzutka.pl/44dzr8

Nie ma co narzekać tylko trzeba się dołożyć - samo sie nie załatwi

Absolutnie się zgadzam. Trzeba się dołożyć. Dobrze że Pan Wójcik ma siłę żeby działać.

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 grudnia 2018 19:54:54
Cytat:
Istnieją liczne przesłanki ku temu, że audytor nie wywiązywał się ze swoich obowiązków sumiennie, dopuścił się licznych zaniedbań i przekłamań aż wreszcie odmówił podpisania sprawozdania finansowego za rok 2017.

Co do powyższego fragmentu mam uwagę techniczną. Deloitte nie miał wyjścia i wydał już za rok 2017 tzw odstąpienie od wydania opinii. Powinien był już to zrobić po audycie za rok 2016, bo wałki na rolkach to przejaw dużego oszustwa, które rzutuje na zaufanie do całego sprawozdania i wszelkich oświadczeń Zarządu Getback SA. Nie byłoby IPO i naszej krzywdy.

Rolki , powtarzam, były stosunkowo łatwe do wykrycia, a łączenie wyniku na rolkach z odzyskami to już kryminał, z udziałem Rady Nadzorczej. Nawet gdyby handel na portfelach był OK - nie można go było łączyć z odzyskami, bo zaciemnia to obraz spółki, jej rentowność i jakość sprawozdania finansowego.

Cytat:
Poprzez kluczowy udział a praktycznie monopol Deloitte Polska Sp. z o.o. sp. k. (obecnie Deloitte Audyt Sp. z o.o. sp. k.) w badaniu sprawozdań finansowych i ksiąg GetBack SA ten renomowany audytor jednoznacznie uwiarygodnił spółkę w oczach obligatariuszy ponieważ żaden z audytów nie wykrył niczego podejrzanego w fałszowanych od dłuższego czasu (jak to obecnie stopniowo wychodzi na jaw) sprawozdaniach finansowych.

Monopol to się przejawiał w występowaniu kilku spółek z sieci Deloitte przy obsłudze tego samego klienta. Ogromne zagrożenie dla niezależności. Sam fakt, że badał Deloitte przez kilka lat tą samą spółkę jeszcze nie jest samo w sobie złe. Trzeba prześledzić kto ostatecznie zarobił najwięcej na obsłudze IPO z Deloitte. Jeżeli pieniądze wracały do biegłego rewidenta - Pana Szkaradka to IPO musiał się udać, więc audyt nie mógł wyjść źle dla osiągnięcia celu = IPO.

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 10 grudnia 2018 21:28:59
1) Czy ktoś wie gdzie aktualnie można się zgłosić po wystawienie aktualnego zaświadczenia depozytowego? Czy wystarczy na biuro@polskidm.com.pl czy teraz jest to jakiś bardziej skomplikowany proces z racji utraty licencji?

2) Doradźcie proszę dla kogoś kto nie czuje się nie siłach (i nie ma kompletnie ochoty) ciągnąć i walczyć w sądach zarówno z bankiem jak i z PDM/GB która z konwersji będzie lepsza? (chodzi tutaj o potencjalne odzyski w przyszłości - co bardziej się opłaca)
Nie gram na giełdzie - obligacje wydawały mi się w miarę bezpieczne (sprawdziłem firmę gdzieś w okolicach września 2017, więc wszystko wyglądało ok). Uznałem ten etap w moim życiu za lekcję życia i z każdym kolejnym miesiącem coraz mniej mi zależy na tych pieniądzach (wsadziłem <50 000, więc z racji wieku i kwoty uznałem, że gra jest nie warta moich nerwów bo najzwyczajniej w świecie mam za co jeść i żyć - co prawda kupno samochodu trzeba odłożyć na kolejne lata :) )

3) Przydział ewentualnych akcji - jak to się będzie odbywało gdy ktoś taki jak ja nie ma konta maklerskiego? W jaki sposób będę wiedział czy i ile mam akcji?

bukos4
6
Wysłane: 11 grudnia 2018 00:44:27
w spotkaniach z politykami powinnismy przedstawiac jakies konkretne propozycje pomocy, ktorej oczekujemy...wg mnie najbardziej pomocny scenariusz, to gdyby jakis panstwowy gigant np PZU przechwycil GBK za złotowke i dopilnowal odzysków z fraudow oraz windykacji i wykonania ukladu...oczywiscie wraz z inwestycja w sam proces windykacji...jako grant uzyskalby prowizje na poziomie kilku procent, aby nie powstal zarzut, ze z kolei tam dziala sie ze szkoda dla spolki (giganta)
co myslicie? sa jakies propozycje? czego jeszcze powinnismy oczekiwac?
jak wszystko dobrze pojdzie to jeszcze przed swietami zahacze o to na zywo kilku politykow...

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 11 grudnia 2018 01:37:28
Nie znam się na prawie, ale mimo całej tej akcji mam nadzieję, że jednak nie jest tak, że państwo może sobie ot tak przejąc prywatną spółkę za złotówkę... Oby...

meter30
0
Wpisów: 38
Wysłane: 11 grudnia 2018 07:58:31
InwestorAmator napisał(a):
1) Czy ktoś wie gdzie aktualnie można się zgłosić po wystawienie aktualnego zaświadczenia depozytowego? Czy wystarczy na biuro@polskidm.com.pl czy teraz jest to jakiś bardziej skomplikowany proces z racji utraty licencji?

2) Doradźcie proszę dla kogoś kto nie czuje się nie siłach (i nie ma kompletnie ochoty) ciągnąć i walczyć w sądach zarówno z bankiem jak i z PDM/GB która z konwersji będzie lepsza? (chodzi tutaj o potencjalne odzyski w przyszłości - co bardziej się opłaca)
Nie gram na giełdzie - obligacje wydawały mi się w miarę bezpieczne (sprawdziłem firmę gdzieś w okolicach września 2017, więc wszystko wyglądało ok). Uznałem ten etap w moim życiu za lekcję życia i z każdym kolejnym miesiącem coraz mniej mi zależy na tych pieniądzach (wsadziłem <50 000, więc z racji wieku i kwoty uznałem, że gra jest nie warta moich nerwów bo najzwyczajniej w świecie mam za co jeść i żyć - co prawda kupno samochodu trzeba odłożyć na kolejne lata :) )

3) Przydział ewentualnych akcji - jak to się będzie odbywało gdy ktoś taki jak ja nie ma konta maklerskiego? W jaki sposób będę wiedział czy i ile mam akcji?

Jesli kupiłeś w banku to po zaświadczenie depozytowe musisz zwrócić się do banku bo pdm nie wyda zaświadczenia. Druga sprawa, jeśli chcesz coś od PDMu to szkoda czasu na wysyłanie maili- tylko list polecony i najlepiej za potwierdzeniem odbioru. Dla tych którzy chcą walczy z bankiem w sądzie, wersja z konwersją 3% podobno jest najlepsza

tubeto
0
Wpisów: 12
Wysłane: 11 grudnia 2018 08:50:23
PDM wydaje zaświadczenia. Wystarczy wysłać wniosek poleconym albo mailem

Odnośnie wyboru wersji: należy samemu ocenić swoje szanse w starciu z IB, kolega Inwestor Amator nie chce procesu cywilnego więc dobrze rozważyć konwersję 66%. Wtedy być może załapie się na odzyski z roszczeń. Czy ktoś wie jak to ma wyglądać? (Zakładając cash-sweep) Czy takie osoby będą musiały tej sprawy pilnować czy to NS nadzoruje?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 11 grudnia 2018 09:00:42
Cytat:

Jesli kupiłeś w banku to po zaświadczenie depozytowe musisz zwrócić się do banku bo pdm nie wyda zaświadczenia. Druga sprawa, jeśli chcesz coś od PDMu to szkoda czasu na wysyłanie maili- tylko list polecony i najlepiej za potwierdzeniem odbioru. Dla tych którzy chcą walczy z bankiem w sądzie, wersja z konwersją 3% podobno jest najlepsza

Świetnie. Tylko w treści reklamacji którą skierowałem kiedyś do IB/LB stwierdzili że nie dysponują ŻADNYMI dokumentami dotyczącymi mojej transakcji.. Bo jak łatwo się domyśleć "...oni tylko informowali..."

drokom
2
Wpisów: 42
Wysłane: 11 grudnia 2018 09:23:07
polecam do poczytania

subiektywnieofinansach.pl/10-l...

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 11 grudnia 2018 10:10:15
Świetny tekst. Dzięki.

Cytat:
nowojorski prawnik nadzorujący likwidację firmy Madoffa w sądzie upadłościowym do tej pory odzyskał 13,3 miliarda dolarów – około 70% uznanych przez sąd roszczeń. Z tego 11,3 mld dolarów zostało już wypłacone ofiarom. Ogarniacie? Gość odzyskał 70% z kwoty 19 mld dolarów, które – zdaniem sądu – należą się oszukanym klientom!

Cytat:
tylko 650 mln dolarów pochodzi z tego, co udało się uzyskać po zajęciu majątku należącego do firmy Madoffa. Cała reszta to efekt ciężkiej orki – 6 mld dolarów odzyskał likwidator z pieniędzy wypłaconych w formie zysków największym klientom przez samego Madoffa, 800 mln dolarów oddały banki, prawie 2 mld dolarów – fundusze inwestycyjne.

Cytat:
Jego kancelaria jest opłacana prowizyjnie z funduszu SIPC (Securities Investor Protection Corporation, coś a la nasz Bankowy Fundusz Gwarancyjny w wersji soft). Czyli nie bierze pieniędzy z kasy, która należy się ofiarom, ale ze składek branży finansowej wnoszonych do specjalnego funduszu na wypadek „awarii”.

Picody w sumie dostał z SIPC 1,67 mld dolarów. Ale ten sam SIPC wypłacił też 640 mln dolarów zaliczek tym z oszukanych klientów Madoffa, którzy popadli w kłopoty finansowe lub stanęli na granicy bankructwa. Wyobrażacie sobie, by u nas obligatariusze Getbacku dostali od kogoś jakieś zaliczki na poczet tego, co odzyskają z feralnej inwestycji?

Prawie 1400 ofiar Madoffa o najmniejszych roszczenia zostało już spłaconych w 100%.

Gdyby tak u nas....

Edytowany: 11 grudnia 2018 10:14

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 grudnia 2018 10:50:42
Cytat:
Bernard Madoff wychodzi z więzienia za 141 lat – dziś mija 9 rocznica wydania wyroku

Chciałoby się mieszkać w Ameryce, co?

bukos4
6
Wysłane: 11 grudnia 2018 11:41:49
NerfMe napisał(a):
Nie znam się na prawie, ale mimo całej tej akcji mam nadzieję, że jednak nie jest tak, że państwo może sobie ot tak przejąc prywatną spółkę za złotówkę... Oby...

Ty chyba nie rozumiesz powagi sytuacji...zeby tylko panstwo zechcialo przejac bankruta za zlotowke...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 11 grudnia 2018 12:11:11
Cytat:
Ty chyba nie rozumiesz powagi sytuacji...zeby tylko panstwo zechcialo przejac bankruta za zlotowke...

Kiedyś chodziła "po rynku" plotka że GBK miało by kupić PZU. Ale wtedy wiedziano że w kasie brak coś około 700 mln (czyli dawno temu) i sytuacja miała dużą dozę prawdopodobieństwa. No bo także planowano fuzję (mniejsza o szczegóły) PKO z PZU. No i dołączając do tego GBK było by wspaniale. W jednym, państwowym ręku największy bank, ubezpieczyciel i - wtedy - drugi największy windykator. Z jednej strony brrrrr. Państwowy windykator? W sumie dla nas byłoby fajnie ale czy dla Suwerena?
Stąd zapomnijmy że Państwo nam coś zwróci. Może co najwyżej zwrócić honor za wysiłki w cely odzyskania forsy. I taki odzysk w nagrodę opodatkować (vide dywidendy, akcje itp itd)

bukos4
6
Wysłane: 11 grudnia 2018 12:59:35
Niemniej jednak z w rozmowach z nimi trzeba miec jakies propozycje

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 11 grudnia 2018 13:14:24
Rozumiem powagę sytuacji, jak chyba każdy z poszkodowanych, natomiast taka propozycja jest chyba nierealna. Potrzeba by było osoby, której naprawdę zależy na tym by jak najwięcej poszkodowanych odzyskało jak najwięcej pieniędzy.

Tymczasem czas upływa, a pieniędzy w Getbaxk ubywa...

Bardzo fajny artykuł o tym jak to było w USA w przypadku Madoffa. Może oodesłać tym politykom taki pomysł?

GetOblig
0
Wpisów: 77
Wysłane: 11 grudnia 2018 14:55:38
Zgadzam się, że poszkodowanym musiałby być ktoś ważny a wtedy znalazłaby się formuła aby przejąc GB. Gdyby Państwo chciało pomóc poszkodowanym już mielibyśmy jasną deklarację banków, altusa itd. A co mamy? Jakieś propozycje, których zasad i zasadności prawie nikt nie rozumie. Nic nie wiadomo o przyszłości? Pierwsza podstawowa kwestia dlaczego mamy zwalniać Abris z odpowiedzialności za spółkę i brać na siebie obowiązek realizacji układu???? Jak po konwersji mamy wyłonić Zarząd???? Jak on ma działać bez żadnego zaplecza finansowego i wsparcia???? Być może nasz milczący Radek Hood dałby sobie radę ale to jedynie w kategoriach żartu. Moim zdaniem należałoby spróbować połączyć siły wszystkich indywidualnych pokrzywdzonych (FB, akcjonariusze) i zacząć działać jedną grupą. W pierwszej kolejności należałoby podjąć kroki w celu usunięcia z układu konwersji. Zwróćcie uwagę kto za tym lobbuje Kurator i Nadzorca wskazani przez Abris oraz RW, która w żadnej mierze nie reprezentuje nas indywidualnych. W skrajnym przypadku proponuję nie być leniwymi zaopatrzyć się w zaświadczenia i pojechać 22 do Wrocławia i zagłosować przeciwko układowi i nawet dać się przegłosować ale dać możliwość zaskarżenia układu do Sądu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

330 331 332 333 334

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,357 sek.

njwqokgi
ptfayebh
bvfgygyp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ntizbzyh
afdxpvjz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat