PARTNER SERWISU
hrsineha

Rekomendacje, analizy cz.1

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 15 września 2009 23:03:17
Postanowiłem zabawić się w pogromcę mitów i sprawdzić czy rekomendacje wszelakich instytucji finansowych są rzeczywiście tak beznadziejne jak mówią o nich stereotypy. Pulę wszystkich instytucji podzieliłem na 3 grupy: Duże instytucje zagraniczne, DM-y przy dużych polskich bankach, małe DM-y z Polski. Wśród inwestorów panuje opinia że rekomendacje kupna są publikowane by stworzyć popyt by pewna grupy mogły pozbyć się papierów, a rekomendacje sprzedaży by stworzyć podaż pozwalającą zebrać odp. ilość akcji z rynku. Dziś pora na grupę najmniejszą w której pokładałem największe nadzieje. Sądzę, że grupa małych DM-ów jest najmniej zamieszana w "ciemne interesy grubasów". Liczyłem że prognozy tej grupy będą najtrafniejsze. Oto wyniki:

W tej grupie przebadałem 4 instytucje: IDM SA, Beskidzki DM, Amer Brokers, oraz Ipopema Securities. Sugerowałem się tylko rekomendacjami "kupuj", wydanymi w okresie od 10 lutego (ponieważ od tego momentu SW prowadzi rubrykę rekomendacji) i wykorzystałem pierwsze 8 rek. jakie dana instytucja wyemitowała.

Dla każdego z DM-ów stworzyłem wirtualny portfel, , kupowałem akcje na zamknięciu sesji w dzień publikacji, sprzedawałem na zamknięciu w dzień w którym cena rynkowa przekroczyła cenę docelową rekomendacji. Jeśli rekomendacja zawiodła, sprzedawałem po 3 miesiącach.

Amer Brokers DM rekomendował:
Tim, Farmacol, Trakcja, Armatura, Ulma, Ambra, Polaqua.
średni wynik portfela to 19,41% w 60 dni, podczas gdy WIG zarobił 18,74% w równoległym okresie.
Na wyniku zaciążyła głównie strata na Trakcji

Beskidzki DM rekomendował w 1 półroczu tylko 3 spółki:
Trakcja, Optopol, Indykpol.
średni wynik portfela to 23,91% w 46 dni, podczas gdy WIG zarobił 9,40% w równoległym okresie.
Warto odnotować, że wszystkie 3 spółki osiągneły cenę docelową przed upływem 3 m-cy. Wynik byłby dużo słabszy gdyby nie złoty strzał w Indykpol. Praktycznie dali sygnał do zakupów.

IDM SA rekomendował:
Eurocash, Bomi, Netia, Jwconstr, mmpl, Polnord, PKO BP, Świecie
średni wynik portfela to 40,33% w 88 dni, podczas gdy WIG zarobił 33,48% w równoległym okresie.
Przyzwoity wynik, traci swój blask gdy porównamy go ze średnią rynku.

Ipopema Securities rekomendował:
Amrest, Puławy, PKO BP, PGNiG, mmpl, LPP, ING, Lotos
średni wynik portfela to 14,27% w 84 dni, podczas gdy WIG zarobił 23,09% w równoległym okresie.
Fatalny wynik spowodowany wydaniem 7 rekomendacji kupna 13 lutego, w przeddzień "Wielkiej Zwały".
Moją uwagę przykuły też rekomendacje sprzedaży Kredytbanku i Vistuli w samym dołku.

Podsumowanie: Małe Domy Maklerskie wygrały mecz z WIG-iem 2:1
BDM 14,51% lepiej od WIG
IDM 6,85% lepiej od WIG
Ipopema 8,82% gorzej od WIG
Amer Brokers zagrał na remis, pokonując WIG o symboliczne 0,67%

Mam nadzieje, że nie było to czyste l'art pour l'art i przyda się komuś bo spędziłem nad tym cały dzień. Z pozostałymi dwoma grupami już nie pójdzie tak szybko, do przeanalizowania zostało 6 polskich i 16 zagranicznych instytucji.
Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 15 września 2009 23:03

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 15 września 2009 23:15:23
Gratuluję pomysłu i wykonania.

Mam taką uwagę: Ipopema to jeden z największych graczy na polskim rynku. Spółka ta jest bardzo silnie związana z dużymi inwestorami instytucjonalnymi.
Edytowany: 15 września 2009 23:15

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 15 września 2009 23:58:31
Ahh racja racja, ale ponieważ nie ma banku ipopema postanowiłem ją umieścić w tej grupie. Chyba niesłusznie bo wynik zdecydowanie odstaje od reszty.
Aktualnie: MRB(100%)

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 16 września 2009 00:02:48
Jeszcze parę uwag.

Podsumowałeś test tak:
Cytat:

BDM 14,51% lepiej od WIG
IDM 6,85% lepiej od WIG
Ipopema 8,82% gorzej od WIG
Amer Brokers zagrał na remis, pokonując WIG o symboliczne 0,67%

Ale nie podałeś procentów, tylko punkty procentowe. Procenty chyba lepiej oddawałyby rzeczywistość.
A ta w podanych przez Ciebie przedziałach czasowych wyglądała tak:
Amer Brokers DM pokonał WIG o 3,58 %,
Beskidzki Dom Maklerski o 154,36 %,
IDM o 20,46 %

a Ipopema przegrała z WIGiem o 38,20 %
A fakt, że wydali swoje rekomendacje w przeddzień wielkiej zwały nie powinien mieć wpływu na ten wynik, gdyż "poleciały" nie tylko "ich" spółki, ale cały rynek. To na tle rynku "ich" spółki wypadły w badanym okresie źle.

Nie byłoby może najgorszym pomysłem przeliczyć te wyniki na ilość sesji, która się w danym czasie odbyła, bo zarobić 5 % miesiąc czy w rok to jest jednak pewna różnica.
W zaokrągleniu (przeliczenie na ilość dni, a nie ilość sesji):

Amer Brokers DM pokonał WIG o 0,06 % / dzień,
Beskidzki Dom Maklerski o 3,36 % / dzień,
IDM o 0,23 % / dzień,
a Ipopema straciła do WIGu średnio 0,45 % / dzień.

Przeliczyłem dzieląc ogólny wynik przez ilość dni, bez używania procentu składanego. Dlatego nie można napisać, że np. IDM zyskiwał względem WIGu 0,23 % dziennie (codziennie mielibyśmy wyższą bazę i końcowy wynik różniłby się od uproszczonej wersji podanej wyżej).

Edytowany: 16 września 2009 09:12

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 września 2009 06:51:29
Rewelacyjny pomysł. Wielka siła.
Widzę, że przydałoby się dorobić jakieś automagiczne śledzenie tych rekomendacji, żeby na piechotę nie liczyć. Temat na kiedyś, zapisuję.
Kamil: thumbright

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 16 września 2009 09:20:42
Każda analiza jest lepsza od jej braku, inną rzeczą jest "waga" takiej analizy. To że rekomendacje przyczyniają się do zainteresowania części inwestorów daną spółką jest jak sadzę poza dyskusją.
Skoro tak jest to to ciekawe na ile taka rekomendacja przyczyniła sie do zwiększenia obrotu na danym walorze - czytaj na ile taka rekomendacja przyczyniła się do wzrostu kursu. Wpływ będzie oczywiście inny w odniesieniu do spółki, w której obroty dzienne są znaczące - vide PKO niz w odniesieniu do innych z obrotami o rząd lub dwa niższe.
Kolejnym związanym z tym elementem jest informacja o skali zaangażowania finansowego rekomendującego w dany walor, jako miara obiektywizmu rekomendacji.
Reasumując WD analizy fundamentalne jakie są zamieszczane na tym portalu mają w mojej ocenie ogromna wartość, poznawczą i wspierającą merytoryczne decyzje inwestycyjne jednak analiza rekomendacji będzie, w mojej ocenie, przysłowiowym marnowaniem sił i środków. Wybiórczość i częstotliwość rekomendacji stawia pod dużym znakiem zapytania wartość rekomendacji jako materiału do analiz porównawczych.

WatchDog
50
Wysłane: 16 września 2009 09:31:14
Jasne; temat jest - jak cały czas sądzę - eksperymentem z przymrużeniem oka. Nikt rozsądny nigdy przenigdy nie zamierza kierować się jakąkolwiek rekomendacją instytucji, a jeśli już to zagrać wbrew niej.
Edytowany: 16 września 2009 09:37

hevelius
0
Wpisów: 81
Wysłane: 16 września 2009 11:28:22
Sprawdzcie "rekomendacje" RDO ;)

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 16 września 2009 20:46:53
Dobra robota, nikt chyba u nas nie rozlicza nikogo za rekomendacje, ten watek to taka pierwsza próba publicznego sądu. Zebrane w jednym miejscu zestawienia z ostatnich miesięcy/lat dadza jako taki obraz wiarygodności lub calkowicie podważa sens czytania niektórych.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

WatchDog
50
Wysłane: 18 września 2009 08:50:16
Redaktorzy Pulsu Biznesu chyba czytają forum wave
bo nie pierwszy już raz "wpadają" na pomysły. Tutaj kolejny:

Cytat:
Wzięliśmy pod lupę 100 rekomendacji. Wyłoniliśmy spółki przewartościowane i niedowartościowane.
To przełom. Po okresie konsekwentnego obniżania prognoz i wycen większości firm analitycy dostrzegli, że ich oczekiwania były nadmiernie pesymistyczne. Pod lupę wzięliśmy ponad 100 raportów biur maklerskich, wydanych przez ostatnie trzy tygodnie, a więc już po publikacji wyników spółek z drugiego kwartału. Okazuje się, że aż w 80 proc. przypadków ceny docelowe oszacowane przez specjalistów poszły w górę, często o kilkadziesiąt, a nawet kilkaset procent. To nie tylko konsekwencja podwyższania prognoz zysków na kolejne lata, ale często również skutek wzrostu cen akcji na giełdach (a tym samym — wzrostu wycen porównawczych).

Co więcej, nawet mimo trwającej już pół roku minihossy na GPW specjaliści wciąż dostrzegają okazje do zarobku. Ponad jedna czwarta najnowszych rekomendacji brzmi "kupuj" (co oznacza przynajmniej 15-procentowy potencjał wzrostu), a 13 proc. — "akumuluj" (potencjał wzrostu 5-15-procentowy). Stosunkowo najwięcej jest zaleceń zachowawczych ("trzymaj" lub "neutralnie") — 43 proc., a negatywnych ("redukuj" i "sprzedaj") jest zaledwie 17 proc.

A zdaniem gazety, podsumowanie rekomendacji analityków wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

Świetna okazja do testu - Kamil, czy mógłbym Cię prosić o policzenie stopy zwrotu w każdy kolejny piątek, przez miesiąc albo i dwa? To nie spychologia, tylko takie sobie małe wygodnictwo Angel cyclops
Edytowany: 18 września 2009 09:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,373 sek.

vubnbdsg
viomsnxn
wtztxolk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
somkcfqg
usjdsoyu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat