Postanowiłem zabawić się w pogromcę mitów i sprawdzić czy rekomendacje wszelakich instytucji finansowych są rzeczywiście tak beznadziejne jak mówią o nich stereotypy. Pulę wszystkich instytucji podzieliłem na 3 grupy: Duże instytucje zagraniczne, DM-y przy dużych polskich bankach, małe DM-y z Polski. Wśród inwestorów panuje opinia że rekomendacje kupna są publikowane by stworzyć popyt by pewna grupy mogły pozbyć się papierów, a rekomendacje sprzedaży by stworzyć podaż pozwalającą zebrać odp. ilość akcji z rynku. Dziś pora na grupę najmniejszą w której pokładałem największe nadzieje. Sądzę, że grupa małych DM-ów jest najmniej zamieszana w "ciemne interesy grubasów". Liczyłem że prognozy tej grupy będą najtrafniejsze. Oto wyniki:
W tej grupie przebadałem 4 instytucje: IDM SA, Beskidzki DM, Amer Brokers, oraz Ipopema Securities. Sugerowałem się tylko rekomendacjami "kupuj", wydanymi w okresie od 10 lutego (ponieważ od tego momentu SW prowadzi rubrykę rekomendacji) i wykorzystałem pierwsze 8 rek. jakie dana instytucja wyemitowała.
Dla każdego z DM-ów stworzyłem wirtualny portfel, , kupowałem akcje na zamknięciu sesji w dzień publikacji, sprzedawałem na zamknięciu w dzień w którym cena rynkowa przekroczyła cenę docelową rekomendacji. Jeśli rekomendacja zawiodła, sprzedawałem po 3 miesiącach.
Amer Brokers DM rekomendował:
Tim, Farmacol, Trakcja, Armatura, Ulma, Ambra, Polaqua.
średni wynik portfela to 19,41% w 60 dni, podczas gdy WIG zarobił 18,74% w równoległym okresie.
Na wyniku zaciążyła głównie strata na Trakcji
Beskidzki DM rekomendował w 1 półroczu tylko 3 spółki:
Trakcja, Optopol, Indykpol.
średni wynik portfela to 23,91% w 46 dni, podczas gdy WIG zarobił 9,40% w równoległym okresie.
Warto odnotować, że wszystkie 3 spółki osiągneły cenę docelową przed upływem 3 m-cy. Wynik byłby dużo słabszy gdyby nie złoty strzał w Indykpol. Praktycznie dali sygnał do zakupów.
IDM SA rekomendował:
Eurocash, Bomi, Netia, Jwconstr, mmpl, Polnord, PKO BP, Świecie
średni wynik portfela to 40,33% w 88 dni, podczas gdy WIG zarobił 33,48% w równoległym okresie.
Przyzwoity wynik, traci swój blask gdy porównamy go ze średnią rynku.
Ipopema Securities rekomendował:
Amrest, Puławy, PKO BP, PGNiG, mmpl, LPP, ING, Lotos
średni wynik portfela to 14,27% w 84 dni, podczas gdy WIG zarobił 23,09% w równoległym okresie.
Fatalny wynik spowodowany wydaniem 7 rekomendacji kupna 13 lutego, w przeddzień "Wielkiej Zwały".
Moją uwagę przykuły też rekomendacje sprzedaży Kredytbanku i Vistuli w samym dołku.
Podsumowanie: Małe Domy Maklerskie wygrały mecz z WIG-iem
2:1BDM 14,51% lepiej od WIG
IDM 6,85% lepiej od WIG
Ipopema 8,82% gorzej od WIG
Amer Brokers zagrał na remis, pokonując WIG o symboliczne 0,67%
Mam nadzieje, że nie było to czyste l'art pour l'art i przyda się komuś bo spędziłem nad tym cały dzień. Z pozostałymi dwoma grupami już nie pójdzie tak szybko, do przeanalizowania zostało 6 polskich i 16 zagranicznych instytucji.
Aktualnie: MRB(100%)