@kmsc2
Uczciwiej byłoby dać ten mów wpis w całości:
Cytat:Jeśli udałoby się powtórzyć sukces HF (sprzedaż 850 tys. sztuk w ciągu roku) dostalibyśmy ok 34 mln zł sprzedaży. Roczne koszty to do tej pory 2 mln zł, czyli potencjalnie jest 32 mln zł zysku przed opodatkowaniem i 26 mln zł zysku netto. Pytanie co w kolejnym roku. W kolejnym roku sprzedaż pewnie spadnie o jakieś 50 proc. więc średniorocznie dostaniemy 20 mln zł rocznego zysku netto. To w sam raz na 200 mln zł kapitalizacji. A to szacunek konserwatywny, bo nieuwzględniający potencjału wzrostu.
Ba, tego samego dnia, w tej samej dyskusji napisałem:
Cytat:W przypadku CJ mamy duże nadzieje na sukces GH, ale to na razie tylko nadzieje, choć podparte mocnymi przesłankami Wszyscy liczymy, że sprzedaż w kolejnych tygodniach pozwoli utrzymać pozycję TOP20 w kolejnych tygodniach, ale na razie tylko na to liczymy po bardzo udanej premierze coop,natomiast nie jest to wcale pewne. Rynek nie zna jeszcze umiejętności zarządczych spółki i z pewnością widzi w tym większe ryzyko - że jak zrobią kolejną większą grę to wzrost budżetu nie przełoży się na proporcjonalny wzrost przychodów. W 11bitach trackrecord wyglada b.dobrze anomaly->TWOM->FP
Z pewnością jednak rynek w tej chwili mniej wybiega z wyceną w przyszłość, a w zasadzie wybiega pewnie podobnie, tylko inaczej waży ryzyka. Wraz z zanikiem tych ryzyk będzie się zwiększać wycena (lub zmniejszać jeśli się zmaterializują). CJ jest jak napisałem na bazie forward PE wyceniane podobnie do 11b, ale ten Forward jest bliższy czasem do realizacji w przypadku CJ i tutaj jest pole żeby w przyszłości zacząć dyskontować więcej w krótszym czasie.
Napisałem także - do Ciebie:
Cytat:Kurcze, ja nie chcę mówić, że kurs tutaj nie urośnie. Może urośnie, może nawet dużo. To nawet prawdopodobne, tylko trzeba poczekać na informacje i zmitygowanie ryzyk. Potencjał z pewnością jest, ale nie można wszystkiego przyjmować tylko w optymistycznym scenariuszu. To nie tędy droga.
Czy ten wpis z kapitalizacją 200 mln zł oznaczał, że spółka nie wzrośnie? Nie. Oznaczało jedynie, że na tamten moment była tyle warta, co zupełnie nie odbiera szans na zarobek i wzrost kursu przy braku realizacji ryzyk. One się niezmaterializowały. Gra wisiała długo na pierwszej stronie, a i potem całkiem dobrze sobie radziła. Uważam, Twój obecny wpis o tym, że spółka jest warta 300 zł za nie fair.