0 Dołączył: 2008-11-11 Wpisów: 1
Wysłane:
16 stycznia 2009 18:03:42
przy kursie: 6,60 zł
Szanowni forumowicze - inwestorzy! Mam pytanie; czy warto kupić akcje Hurtimexu? Jakie widzicie perspektywy dla tej spółki?
Nr: 1/2009 Zarząd HURTIMEX SA ("Spółka") informuje, iż w dniu 15 stycznia 2009 roku, zawarł z Inwestycyjnym Funduszem Kapitałowym CAPITIS Spółka z o.o. z siedzibą w Łodzi ("Inwestorem") umowę inwestycji kapitałowej. Celem umowy zawartej przez Spółkę z Inwestorem jest m.in.: (i) przygotowanie i przeprowadzenie planu restrukturyzacji wewnętrznej Spółki, (ii) przygotowanie i wdrożenie programu rozwoju sieci sprzedaży detalicznej i hurtowej Spółki, (iii) przygotowanie i wdrożenie polityki handlowej Spółki (cenowej, asortymentowej, marżowej), (iv) przygotowanie propozycji zmian systemu wynagradzania członków zarządu na system zależny od rocznego wyniku finansowego Spółki. Warunki umowy inwestycyjnej zakładają objęcie przez Inwestora, w ramach prywatnych subskrypcji akcji zwykłych na okaziciela serii D i E nowych emisji Spółki o wartości nominalnej 0,10 zł każda akcja. W ramach emisji Akcji serii D Spółka zaoferuje Inwestorowi do objęcia 4.700.000 sztuk akcji, które zostaną wyemitowane pod warunkieEmisja Akcji serii E zostanie przeprowadzona pod warunkiem skorzystania przez Inwestora z prawa pierwszeństwa do objęcia Akcji (do dnia 30 maja 2010 roku Inwestor ma nieodwołane prawo pierwszeństwa objęcia akcji serii E). Zakładana wartość emisji Akcji serii E wyniesie 415.000 zł. Cena emisyjna ustalona została na poziomie 0,70 zł za jedną Akcję. Subskrypcja prywatna Akcji serii E zostanie przeprowadzona w terminie do 30 sierpnia 2010 r. Emisja Akcji serii E zostanie przeprowadzona pod warunkiem skorzystania przez Inwestora z prawa pierwszeństwa do objęcia Akcji (do dnia 30 maja 2010 roku Inwestor ma nieodwołane prawo pierwszeństwa objęcia akcji serii E). Zakładana wartość emisji Akcji serii E wyniesie 415.000 zł. Cena emisyjna ustalona została na poziomie 0,70 zł za jedną Akcję. Subskrypcja prywatna Akcji serii E zostanie przeprowadzona w terminie do 30 sierpnia 2010 r. Zamiarem Spółki jest wprowadzenie do obrotu w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect Akcji serii D w terminie nie późniejszym niż do 31 grudnia 2009 roku, natomiast akcji serii E w terminie nie późniejszym niż do 31 grudnia 2010 roku. Umowa inwestycyjna zakłada powołanie przedstawicieli Inwestora w skład Zarządu na stanowisko Prezesa Zarządu oraz w skład Rady Nadzorczej Spółki (w przypadku skorzystania przez Inwestora z prawa pierwszeństwa objęcia akcji serii E w skład Rady Nadzorczej Spółki zostanie powołany drugi przedstawiciel Inwestora). W przypadku, gdy Akcje Spółki objęte przez Inwestora nie zostaną wprowadzone do obrotu na rynku NewConnect w terminach ustalonych dla każdej emisji z winy Spółki Inwestor będzie miał prawo wezwania Spółki do odkupu tych akcji po cenie 1,00 zł za jedną Akcję. W przypadku gdy, do wprowadzenia akcji Spółki do obrotu na rynku NewConnect nie dojdzie w terminach ustalonych dla każdej serii Akcji z przyczyn niezależnych od Spółki, Spółka zobowiązana będzie do dołożenia należytej staranności w celu wprowadzenia akcji w terminie późniejszym. Ponadto Zarząd Spółki informuje iż w dniu 15 stycznia 2009 roku w Łodzi pomiędzy Akcjonariuszami w osobach Pana Bogdana Kopeć, Pani Krystyny Kopeć, Pana Jarosława Kopeć i Pana Marcina Kopeć, a Inwestycyjnym Funduszem Kapitałowym CAPITIS Spółka z o.o. z siedzibą w Łodzi ("Inwestorem") podpisano umowę zabezpieczenia inwestycji kapitałowej wynikającej z umowy powołanej powyżej, na podstawie której Strony umowy zobowiązały się do głosowania za podjęciem przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki wszelkich uchwał umożliwiających realizację przez Spółkę jej zobowiązań wobec Inwestora i Inwestora wobec Spółki, a określonych w umowie inwestycyjnej. Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika nr 1 do Uchwały nr 346/2007 Zarządu GPW z 30.05.2007 r. - "Informacje bieżące i okresowe w Alternatywnym Systemie Obrotu".
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 stycznia 2009 19:50:14
Witaj na forum!
Osobiście nie mam nic do New Connect, tylko że tego się nie da fundamentalnie analizować. Spółki są za małe, za rzadko publikują dane, a często są to po prostu biznes plany i nic więcej.
Żeby jednak nie zostawiać Cię zupełnie z niczym, postaw sam sobie pytanie: czy włożyłbyś pieniądze w firmę odzieżową swojego kolegi, gdyby Cię o to poprosił? Nie dawałby żadnych zabezpieczeń ani gwarancji. Odpowiada Ci ta branża? Jakie warunki musiałby spełnić kolega (czyli za jaką cenę sprzedać akcje) żebyś wszedł do biznesu?
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
16 stycznia 2009 20:06:50
naniusek napisał(a): Szanowni forumowicze - inwestorzy! Mam pytanie; czy warto kupić akcje Hurtimexu? Jakie widzicie perspektywy dla tej spółki? Jeżeli znasz osobiście wszystkich ludzi związanych ze spółką, jeżeli im ufasz, jeżeli jesteś pewny (na 1000% hi hi), że ich biznes będzie się rozwijał to odpowiedź brzmi: TAK! Jeżeli natomiast , na którekolwiek z w/w pytań nie jesteś pewny to wg. mnie równie dobrze możesz zagrać w totka! Efekt ten sam a stres krótszy.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-23 Wpisów: 43
Wysłane:
21 sierpnia 2009 12:25:12
przy kursie: 7,20 zł
addi napisał(a):naniusek napisał(a): Szanowni forumowicze - inwestorzy! Mam pytanie; czy warto kupić akcje Hurtimexu? Jakie widzicie perspektywy dla tej spółki? Jeżeli znasz osobiście wszystkich ludzi związanych ze spółką, jeżeli im ufasz, jeżeli jesteś pewny (na 1000% hi hi), że ich biznes będzie się rozwijał to odpowiedź brzmi: TAK! Jeżeli natomiast , na którekolwiek z w/w pytań nie jesteś pewny to wg. mnie równie dobrze możesz zagrać w totka! Efekt ten sam a stres krótszy. w firmie niedługo będzie atmosfera jakby szef wygrał w totolotka, w związku z tym może trzeba się zastanowić czy nie większym prawdopodobieństwem wygranej jest obarczona inwestycja w tę spółkę? ponadto duży lotek jest dopiero w sobotę :)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-18 Wpisów: 48
Wysłane:
14 października 2009 14:30:03
przy kursie: 12,40 zł
Ładne dziś obroty. Ciekawe co jest zaplanowane na jutro, czeka nas mała korekta, czy jedziemy dalej?!
Edytowany: 14 października 2009 14:30
|
|
0 Dołączył: 2009-08-05 Wpisów: 67
Wysłane:
15 października 2009 15:39:15
przy kursie: 14,80 zł
Bardzo chetnie uslysze opinii co bedzie jutro :) Wczoraj +, dzis wyglada na +, a jutro?
Wyglada jakby spolka szla po gornym bollingerze
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 1
Wysłane:
16 października 2009 14:58:37
przy kursie: 17,00 zł
Tez + :) i tak do konca swiata i jeden dzien dluzej :)
|
|
Wysłane:
16 października 2009 16:23:30
przy kursie: 17,00 zł
No - tylko ze wszedlem ciut za wysoko i wszystko sie uspokoilo. Brakuje mi 4 grosze do zamkniecia na +. Ciekawe ze pomimo niefajnych informacji - kurs sie jakos trzyma.
|
|
Wysłane:
21 października 2009 11:46:31
przy kursie: 13,80 zł
Niezła korekta... imho dobry moment dla spóźnialskich, żeby wejść do rakiety przed kolejnym ruchem w górę, a ten miejmy nadzieję już wkrótce.
|
|
Wysłane:
28 października 2009 19:48:27
przy kursie: 22,40 zł
Rakieta odpaliła. Czy teraz będzie można wsiadać tylko w locie?
|
|
|
|
Wysłane:
28 października 2009 20:26:11
ja dzisiaj za szybko wysiadlem i to w najgorszym momencie... jak myslicie - jest jutro szansa otarcia sie o zlotowke? jesli na 1,13 te pakiety beda staly do rozebrania to troszke czasu moze minac i kurs bedzie sie odbijal... no to jak myslicie? :P
|
|
Wysłane:
28 października 2009 20:52:21
Z tego co pisałeś kilka postów wyżej to średnią miałeś dość wysoką, a tu piszesz, że już sprzedałeś? No ale może patrzę na to ze złej perspektywy, bo mam "studencki" portfel, a tu już zupełnie śmieszne środki zainwestowałem, więc czekam na konkretną stopę zwrotu (no i małe środki to mały strach o wtopę). No ale masz zysk, a to najważniejsze, rozpamiętywanie zyskownych transakcji i "co by było gdyby" imho nie ma większego sensu. Co do Twojego pytania to nie mam zielonego pojęcia jak to będzie jutro wyglądać, osobiście mam nadzieję, że nigdzie cofać się nie będziemy, a te 30k na 1,13 albo w odpowiednim momencie zniknie, albo zwyczajnie zostanie łyknięte (dziś po 1,13 brano zlecenia 8k-10k to z 15k też nie powinno być problemu).
Edytowany: 28 października 2009 20:53
|
|
Wysłane:
28 października 2009 21:02:45
No niestety ja jestem jeszcze bardzo nerwowym inwestorem i po stracie duzej czesci mojego kapitalu w ciagu 2-ch miesiecy dzialania na gieldzie - musze po prostu nauczyc sie ufac swoim osadom. Od tamtego posta udalo mi sie obnizyc troszke srednia, ale wciaz, przez to ze wystraszylem sie ze nie zarobie nic (a wciaz brakuje mi 33% zainwestowanej kasy - brakowalo ponad 50% wiec jednak cos zarabiam) - wysiadlem na 0,97 :| po czym kurs wrocil do 1,10... Nic to... zobaczymy na otwarcie - tez chce zarobic wiecej niz 60 zl dzisiaj...
|
|
Wysłane:
28 października 2009 22:25:24
Z tą chęcią zarobienie to uważaj, przecież to czy się postąpiło dobrze czy źle widać dopiero z perspektywy czasu, mam parę spółek na których prawdopodobnie ugrzęzłem na długo (a może będę musiał pogodzić się ze sporą stratą), bo "zachowałem zimną krew"... Są tacy co z zasady nie dopuszczają, aby zysk zamienił się w stratę. Inni uważają też, że lepiej stracić okazję niż pieniądze. Warto założyć sobie z góry jaki mamy cel i jakie ryzyko (czy też stratę) jesteśmy w stanie zaakceptować, podejmowanie trafnych decyzji na gorąco jest raczej trudne. Aha, żeby było jasne, ja się nie znam, więc nic nikomu nie doradzam, ale jak się czyta jakieś Parkiety czy jeszcze gorsze Bankiery to można stracić zdrowy rozsądek. Sam tu piszę o jakiejś rakiecie, wyraziłem też zdziwienie że "już sprzedałeś", a sam wiesz... różnie może być.
|
|
Wysłane:
29 października 2009 11:26:33
przy kursie: 28,60 zł
Mi już starczy. Wyskoczyłem z rakiety w locie - zbyt szybko leci. Teraz trzeba poszukać innego ciekawego papierka...
Edytowany: 29 października 2009 11:30
|
|
Wysłane:
29 października 2009 16:37:27
Ja jeszcze lece - z mala przerwa ale lece :) Generalnie mam malo akcji wiec wyjsc moge szybko - byleby zrobilo jutro co najmniej 10 gorszy.
Jestem tez ciekaw co sie bedzie dzialo po splicie...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
29 października 2009 22:55:15
hmm ciekawy wykres, w szczegolnosci jak spojrzec na tygodniowki od poczatku emisji (1rok). na upartego mozna i spodek zobaczyc, co by oznaczalo, ze jestesmy dopiero w polowie ruchu (?? nie taki skrajny optymizm to jednak nie ja ;) - szkoda, ze newconnect, tam latwo zostac inwestorem "dlugoterminowym"
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 45
Wysłane:
29 stycznia 2010 20:21:58
przy kursie: 1,20 zł
Wprawdzie uważam, że to giełdowy śmieć, ale chyba ostatnio zdołowany i wszystko wskazuje na to, że będzie grany pod sprzedaż działki za 5-6 milionów złotych (zbliża się ostateczny termin przekazania informacji). Przewidują, że powiększy to zysk w 2010 o około 4,5mln. Dla spółki tej wielkości to kosmos...
Na tej spółce wkrótce może być równie dobrze 3 grosze, jak i 30 groszy, to raczej nie spółka dla emerytów i ludzi o słabym sercu.
numer 1/2010 data dodania 2010-01-05 13:56:43 spółka HURTIMEX SPÓŁKA AKCYJNA Otrzymanie przez Spółkę potwierdzenia potencjalnego inwestora o zamiarze nabycia nieruchomości Spółki W nawiązaniu do treści Raportów Bieżących EBI: Nr 34/2009 z dnia 30 września 2009 roku oraz 50/2009 z dnia 2 grudnia 2009 roku, a dotyczących planów Hurtimex SA z siedzibą w Łodzi ("Spółka") w odniesieniu do aktywów trwałych Spółki w postaci nieruchomości, w której mieści się siedziba Spółki, Zarząd Spółki informuje niniejszym, że w dniu 5 stycznia 2010 roku Spółka otrzymała od REAL Development Świeboda i Wspólnicy Spółki komandytowej z siedzibą w Łodzi, podmiotu zainteresowanego nabyciem nieruchomości Spółki zlokalizowanej w Łodzi, przy ul. 28-go Pułku Strzelców Kaniowskich, pismo określające intencje inwestora w tym przedmiocie. We wskazanym piśmie potencjalny inwestor, w nawiązaniu do przeprowadzonych rozmów, potwierdza zainteresowanie nabyciem od Spółki nieruchomości zlokalizowanej w Łodzi, przy ul. 28-go Pułku Strzelców Kaniowskich i deklaruje dołożenia wszelkich starań, aby w najbliższym czasie zostały ustalone pomiędzy stronami wszystkie warunki zakupu, tak, aby do końca stycznia 2010 roku mogła zostać zawarta umowa, w której zawarte będą wszystkie warunki transakcji, w szczególności cena oraz warunki płatności. Ponadto, w związku z powyższym ustalono, że do końca stycznia 2010 roku strona sprzedająca (Spółka) nie będzie prowadziła równoległych negocjacji z innymi potencjalnymi podmiotami zainteresowanymi kupnem przedmiotowej nieruchomości. Zgodnie z treścią wskazanych wyżej Raportów Bieżących EBI Nr: 34/2009 oraz 50/2009 Spółka szacuje, przy zastrzeżeniu ostatecznych uzgodnień z inwestorem, iż w wyniku sprzedaży w/w nieruchomości uzyska przychody w kwocie około 5,0-6,0 mln zł oraz zysk brutto w kwocie około 4,5 mln zł, a tym samym przychody z tej operacji mogą mieć wpływ na osiągane przez Spółkę w roku 2010 wyniki finansowe. Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu ASO "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Osoby reprezentujące spółkę:
* Elżbieta Waliniak - Vice Prezes Zarządu * Jarosław Kopeć - Vice Prezes Zarządu
Edytowany: 29 stycznia 2010 20:24
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2010 14:07:29
Czy ktoś z weteranów Hurtimexa wie za ile ta nieruchomość została kupiona i za ile była księgowana w majątku spółki? (mam na myśli tą nieruchomość o której wszyscy teraz mówią, która jest przedmiotem sprzedaży)
Pytam ponieważ obecnie Hurtimex ma wartość księgową na poziomie 1,1 mln, jeżeli cały majątek tej spółki to jest jedynie ta nieruchomość (dość nieprawdopodobne) to po sprzedaży jej, wartość księgowa natychmiast wzrośnie 3,5 krotnie (!!!), jeżeli nieruchomość ta była zaksięgowana taniej to wartość księgowa wzrośnie jeszcze bardziej... Dodatkowo, wszyscy mamy tego świadomość, aktywa w żywej gotówce są bardziej cenione od maszyn, towaru czy nieruchomości. Wyszło mi z pobieżnych obliczeń że w najgorszym razie wartość księgowa wzrośnie z 1,1 mln do 3,4mln a w najlepszym z 1,1mln do 5,6 mln
Będę wdzięczny za rzeczową odpowiedź na pytanie zadane na początku tego postu.
Edytowany: 30 stycznia 2010 14:25
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2010 15:33:00
Ktoś na innym forum znalazł raport analityczny: www.polonia.com.pl/fileadmin/p...Tam podane jest, że za 2007 - aktywa trwałe 2,090 mln, (należy pamiętać że to jest szczyt hossy i ceny nieruchomości są bardzo wysokie) W 2008 wartość tej nieruchomości dramatycznie spadła i tym samym wpłynęła na obniżenie wartości księgowej spółki, która obecnie wynosi 1,1mln. Jest ogromnie prawdopodobne, że obecnie podczas szacowania wartości spółki przyjęli wartość nieruchomości sporo poniżej 1 mln. Tym lepie, powinien dzieli temu nastąpić większy skok wartości księgowej i oczywiście ceny.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.