PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
7 czerwca 2021 12:43:31
Cytat:Ciekawe... a mogę krytykować telefon, z którego korzystam na codzień czy to też już jest brak spójności? a rząd mogę krytykować skoro nie wyprowadziłem się z kraju? Zanim odpowiem na Twoje pierwsze pytanie. Doprecyzuj proszę. Czy telefon Ci płaci, a Ty bierzesz od niego kasę? Czym innym jest krytyka konkretnego programu z jakiego się korzysta, a czym innym krytyka rządu en bloc.
Edytowany: 7 czerwca 2021 13:02
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
8 czerwca 2021 10:31:12
Mam nadzieję, że yanek z kor nie został zablokowany z powodu jego poglądów Moderator:Nie banujemy za poglądy ;)
Edytowany: 8 czerwca 2021 11:00
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
8 czerwca 2021 13:54:13
Ciekawe są tutejsze dyskusje forumowe i jak zawsze rozszerzają horyzonty. Yanek z hor zwrócił uwagę na jeden aspekt który wydaje mi sie interesujący, a nie został jakoś rozwinięty. Cytat:Mylisz pojęcia - nie ma ma przedsiębiorstw prywatnych i panstwowych tylko sa PRZEDSIĘBIORSTWA ZAGRANICZNE I POLSKIE. Podaj kraj gdzie jest dobrobyt kiedy wiekszość przemysłu posiada zagranica ? Wbrew starej teorii o tym że kapitał nie ma ojczyzny i chodzi tam gdzie mu wygodnie sądzę, że jednak ma znaczenie gdzie mieszkają ci, którzy go kontrolują i to właśnie tam jest średni poziom życia wyższy. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
8 czerwca 2021 17:42:16
Widze że rozpetałem jakąś burzę.... Groteską jest też to że jak zwykle dostałem łatke PISowca bo uważam że rządy KLD UW UD PO + balcerowicz to czas dramatu Polski. Notabene spodziewałem sie jakiegoś sensownego dyskursu...
Wpiszcie sobie do dzienniczka - PIS nie ma wiekszości po wyborach w 2023 i mozecie 100% kapitału włożyc na forex na umacnianie pln, jeżeli bedzie chęć wejścia do strefy EURO to 3,5 za EURO będzie bez problemu, zacznie sie upadek tysięcy firm ubożenie społeczeństwa... Znacie cytat balcerowicza z 2000r ??? - "bardzo dobrze że firmy upadają bo na rynku zostaną te najlepsze i będę mogły sie lepiej rozwijac" - to jest kwintesencja wszystkiego
kończę takie tematy bo niektórzy nie dorośli do normalnej dyskusji, a to podobno forum giełdowe, ekonomiczne a nie sokzburaka...
|
|
2 Dołączył: 2012-06-05 Wpisów: 79
Wysłane:
8 czerwca 2021 20:22:10
Cytat:Widze że rozpetałem jakąś burzę.... Groteską jest też to że jak zwykle dostałem łatke PISowca bo uważam że rządy KLD UW UD PO + balcerowicz to czas dramatu Polski. Notabene spodziewałem sie jakiegoś sensownego dyskursu... Nie no spoko. Krytykuj jedną stronę konfliktu, wychwalaj drugą i dziw się, że dostajesz łatkę. W taki sposób to się można dziwić całe życie Nadal nie odpowiedziałeś na pierwsze zadane pytanie. Dało chociaż do myślenia? www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Cytat:Wpiszcie sobie do dzienniczka - PIS nie ma wiekszości po wyborach w 2023 i mozecie 100% kapitału włożyc na forex na umacnianie pln, jeżeli bedzie chęć wejścia do strefy EURO to 3,5 za EURO będzie bez problemu, zacznie sie upadek tysięcy firm ubożenie społeczeństwa... Znacie cytat balcerowicza z 2000r ??? - "bardzo dobrze że firmy upadają bo na rynku zostaną te najlepsze i będę mogły sie lepiej rozwijac" - to jest kwintesencja wszystkiego Takie przewidywania i zalecenia to sobie można snuć po alko, ale na trzeźwo to by należało mieć trochę pokory. Ja mogę Ci napisać, że skoro ma być tak dobrze to wrzuć wszystkie zaskórniaki w kontrakty na WIG20, tylko nie zapomnij się maksymalnie zlewarować. I co z tego wynika? Nic. Cytat:kończę takie tematy bo niektórzy nie dorośli do normalnej dyskusji, a to podobno forum giełdowe, ekonomiczne a nie sokzburaka... Trzymamy za słowo
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
8 czerwca 2021 21:24:24
yanek z hor napisał(a):Widze że rozpetałem jakąś burzę.... Groteską jest też to że jak zwykle dostałem łatke PISowca bo uważam że rządy KLD UW UD PO + balcerowicz to czas dramatu Polski. Notabene spodziewałem sie jakiegoś sensownego dyskursu... .... Jak długo będziesz tkwił w przekonaniu że 'osoby krytykujące pis są jednocześnie zwolennikami opcji przeciwnej' tak długo ludzie będą mieli Cię za pisowca.
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2021 17:45:18
Czas wrócić do normalnej dyskusji, czyli jak to jest źle na GPW WIG20 ewidentnie czuć korektę, taką niedużą - ale każdy kto tu przesiaduje na forum zdążył już to zauważyć. Wymiar kary dla WIG20 2185, ale myślę że będzie miał ochotę sprawdzić wybicie wierzchołka wodospadu z marca 2020 czyli poziom około 2093. Są spółki z potencjałem spadku, KGHM o czym pisałem na wątku spółki. CDProjekt nadal ma wymowę spadkową, osobiście spółka nigdy nie byłą w kręgu moich zainteresowań ale jest kulą u nogi indeksu i tego co się w tej społce "wyprawia". Generalnie obie spółki sporo ważną i mogą ciążyć. Banki strasznie porosły i też chcą się ochłodzić, tylko że ja u nich na wykresie nie widzę oznak do spadku, poza tym że prą w górę i robią "ciśnienie" na realizację zysków. Banki nadal mają nie do końca rozwiązane sprawy z dywidendą, frankami. Z drugiej strony sprzyja im inflacja bo kwotowo zwiększa to co do tych banków ludki wpłacają. Jest też perspektywa podniesienie stóp procentowych, ale to na pewno nie w tym roku i możliwe że nie za kadencji obecnego namaszczenia. Z ciężarów to dołożyłbym jeszcze spółki energetyczne, które zaczynają kuleć (są małe dywergencje na interwale dzienny). Najmocniej obrywa PGE, ale tu upatrywałbym sprawę z Turowem.
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2021 11:16:49
Wszystkie wskaźniiki wskazuja ze mamy boom w gospodarce wiec w tym rozliczeniu 2400 bedzie szczytem i to nie jedynym w tym roku. Problematyka sa OFE gdzie temat może wrocić na jesień
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2021 14:26:32
WIG, mwig - rekordy ponad 10 letnie WIG20 - rekord roczny ... a to jeszcze nie koniec... Mamy HOSSE,czy się komuś to podoba czy nie
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2021 23:13:31
WIG-Budownictwo ma już pierwsze oznaki dobijania do szczytu, lecz lokalnego, takiego z 'interwału półrocznego'.  kliknij, aby powiększyćDo dawnych rekordów to mu jeszcze daleko, prawie drugie tyle, ale to były inne czasy. WIG-banki tu jest wsparcie ze strony wypłaty dywidend, perspektywy zysku zarówno z podwyżek stóp procentowych jak i tego że ludzie nabrali kredytów pod mieszkania. Myślę że indeks wyskoczy na trochę ponad miejsce z które się oberwał w marciu 2020r. Później korekta (bo już się skraca wolumen) i kontynuacja wspinaczki. Nominalnie wszystko coraz droższe to i 'nominały' w bankach coraz wyższe.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
25 czerwca 2021 11:08:19
Wzrosty będą trwały dopóty, dopóki będzie trwał proceder skubania ludzi z oszczędności by sponsorować największych dłużników czyli np rząd czy Skarb Państwa Różnica miedzy realną inflacją a oprocentowaniem jest bardzo duża i nie ma żadnych sensownych przesłanek by tą bańkę zadłużenia promować aż tak nachalnie oraz opowiadać niedorzeczności bo Glapiński nie dostrzega inflacji. Ciekawi mnie jak budownictwo zmierzy się z cenami materiałów budowlanych, z których sporo mocno podrożało a niektóre po ponad 100%, Indeksacje kontraktów z 2020, 2019 czy wcześniejszych są na pewno zupełnie niewystarczające. Do tego presja płacowa która narasta wraz z inflacją bo ludzie jednak w przeciwieństwie do Glapińskiego chodzą do sklepu i kupują dajmy na to warzywa i owoce choćby. Ciekawi mnie jak teraz firmy wyceniają kontrakty (przetargi) gdy np drewno czy stal w ostatnim kwartale drożały po 5% tygodniowo. Głupią podbiciówkę wycenianą na ok 22 zł/m2 jesienią próbowałem kupić w maju i ta na początku miesiąca kosztowała 42 zł, a na koniec 48 zł/m2. Płyta OSB do pokrycia połaci dachowej 100%, blacha to samo - od października, mało który materiał nie poszedł w górę o mniej niż 30% w pół roku. Jest to pewien problem dla budownictwa i może się dziać. Ciekawe jak długo NBP będzie bronić tego absurdalnego procentowego Westerplatte a oszczędzający czwórkami będą pukać min do GPW głównie przez fundusze jednak. To jednak jest tylko uboczny efekt promocji obligów SP, które dają jednak także co najwyżej minimalna stratę przy takich warunkach.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 czerwca 2021 18:54:28
Pieniądze na giełdę nie płyną dlatego, że świetnie rządzi rząd tylko dlatego, że nie ma żadnego bezpiecznego instrumentu dającego realny zysk w sytuacji, gdy inflacja wynosi 5% a oprocentowanie lokaty 0,01% a oprocentowanie obligacji trzymiesięcznych 0,5%. Wzrost na WIGu nie ma nic wspólnego z działaniami polityków a jedynie jest kreacją działań NBP i w pewnym stopniu innych banków centralnych. Nie da się na dziś zarobić na funduszach obligacyjnych popularnych w poprzednich 3-5 latach i dających bardzo fajny zwrot wtedy. Fundusze pieniężne i inne bezpieczne dają tak małe zyski, że nie pokrywają one nawet opłat za zarządzanie a obligi 4 letnie SP dadzą może wyjść na zero lub niewiele być w plecy. Pieniądze wiec wolno ale jednak płyną do funduszy a część z nich trafia na giełdę. Nie znam nikogo , kogo zmotywowała do zainwestowania w akcje rzekomo "świetna sytuacja gospodarcza". Podobnie ma się rzecz z rynkiem mieszkaniowym, ziemią a także inflacyjnym popytem na wiele dóbr trwałych. No ale w roku pandemii oszczędności Polaków wzrosły o 13,4% (w dziesięciu poprzednich latach rosły 1 do 1,5%) wiec coś z tą kasą zrobić teraz trzeba. Sytuacja gospodarcza jest taka sobie, gospodarka dwóch prędkości, przemysł ma się nieźle, usługi słabo i może za rok będziemy na poziomie 2019 jeśli nie będzie następnego lockdownu jesienią czego nie da się wykluczyć przy społeczeństwie, które widzi inny świat niż ten który ma za oknem.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2021 19:00:35
kolejny manifest mihumora - RZEKOMA świetna sytuacja w gospodarce, mogłes jeszcze coś napisac o biednych przediębiorcach... Dla równowagi tez wysmaruję jakiś manifest mam nadzieję że nie będzie to skasowane. ... wystarczyło napisac ze mamy HOSSE i sa rekordy ponad 10 letnie na indeksach i mihumorowi krew się zburzyła... Na konkurencyjnym forum tez kilku takich osobników było gdzie zwykłe FAKTY powodowały furię...
Jeden manifest zgłosiłem do moderatora i nie został skasowany więc mam nadzieję że mój się też zachowa...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 czerwca 2021 19:17:59
Fajnie, że mamy. Nie będę przeczył, że mam z tego pewien zysk i to nawet materialny. Niemniej nie bardzo wiem co w tym co napisałem jest niezgodne z prawdą oraz ze stanem faktycznym? Zdecydowanie większa hossa jest na Daxie ale powiem Ci, że to nie jest raczej spowodowane ich świetna sytuacją gospodarczą podobnie jak u nas i może Cię to zdziwi ale hossa na Daxie nie jest wynikiem działań Zjednoczonej Prawicy i nawet nie ma na to wpływu nasza genialna polityka fiskalna. Jeśli jutro FED by "powiedział", że podniesie wkrótce stopy to nawet nasza najlepsza z możliwych do wyobrażenia sytuacji gospodarczych by nie pomogła tej hossie i by nas to położyło całkiem jak lirę turecką położył ekonomiczny geniusz Erdogan (tureckie batoniki Dare polecam, dobre i wspomożesz gospodarkę turecką - dostępne przy kasach w dobrych sklepach spożywczych).
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
25 czerwca 2021 19:18:04
A propos kryzysu i giełdy: Szalejący kryzys ekonomiczny, spadki na giełdach, przeceny w nieruchomościach. Przychodzi 8-letni synek do ojca i mówi, że chce rowerek. Ojciec na to: - Nie mogę ci kupić rowerka, bo zaciągnęliśmy duży kredyt na dom, a na dodatek mama w zeszłym tygodniu straciła pracę. Następnego dnia ojciec wstaje i widzi, że synek się spakował i chce się wyprowadzać, więc pyta go dlaczego? Synek odpowiada: - Wczoraj wieczorem przechodziłem pod drzwiami waszej sypialni i słyszałem, jak mama krzyczała, że odlatuje, a ty chwilę później powiedziałeś, że też zaraz dojdziesz. Musiałbym być zdrowo pie**olnięty, żeby zostać tu sam, z takim wielkim kredytem i bez rowerka... Ja od kiedy żyję słyszę kryzys. Kryzys umarł, kredyt żyje, kto chce pić, ten niech pije.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2021 19:37:46
Pieniądze na giełde płyna dlatego bo praca nie stała się przywilejem ale normą. Kazdy kto chce może bez problemu pracować i to za odpowiednia pensję gdzie mozna miec oszczędnosci. Swiadczą o tym dane napływające od 2016 kiedy wizja balcerowiczowska została zamknieta w zamrażalce - od tego czasu oszczedności Polaków dynamicznie rosna kilkakrotnie przewyższajac inflacje. Takze beneficjentem normalnej popytowej gospodarki stały sie przedsiębiorstwa które mają nadmiar gotówki. Po skokowych inwestycjach w przedsiebiorstwach które były najwyzsze od 30 lat dzięki niskiemu oprocentowaniu kredytów które gwarantuje Glapiński powstał kolejny impuls inwestycyjny co spowodowało że już w tym kwartale nadrobimy straty z powodu covid. PKB rośnie płace rosną o 10% w skali roku, oszczednosci rosna, produkcja rośnie, popyt Polaków rośnie, mamy najnizsze bezrobocie w UE. W tym roku przegonimy w dobrobycie Portugalie a moze nawet Hiszpanie. Ten cały strumień bogacenia sie społeczeństwa został skierowany w nieruchomości i giełde - spółki małe gdzie przeważa kapitał Polski od 4 lat dynamicznie rosna pobijając kolejne rekordy które nie były nawet w sferze marzeń za tzw "zielonej wyspy" Swig80 - 21000pkt gdy za zielonej wyspy max 15000pkt mwig40 -5000 gdy analogicznie 3800 i to w czasie gdy mamy największy kryzys od 30 lat od "reform" balcerowicza. Wbrew jakims podszeptą ponurych zawistnych ludzi, Polacy nie wypłacają pieniedzy z banków bo w 2020 roku Polacy trzymali ponad 1 BILION pln zwiększając o 100mld oszczednosci w 2020 covidowym roku. Dla porównania w 2015 mieli AŻ 600mld HOSSA będzie trwać czy się to komuś podoba czy nie....
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2021 19:49:12
Mihumor nie wiem kiedy zrozumiesz ze słaba waluta przy kompletnej gospodarce to źródło sukcesu. To ma teraz Polska i tak jak pisałem nie jest to na reke Niemcom i strefie Euro dlatego mimo inflacji pln bedzie się umacniał ale w ograniczonym stopniu na szczeście dzięki Glapińskiemu. To samo dotyczy Turcji - dzieki słabej lirze maja boom gospodarczy okupiony tez inflacją która dla mnie jest niezrozumiała - ale może rozwiazaniem jest to ze ceny w Turcji wynoszą 38% średniej UE...
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2021 20:05:08
mihumor napisał(a):Fajnie, że mamy. Nie będę przeczył, że mam z tego pewien zysk i to nawet materialny. Niemniej nie bardzo wiem co w tym co napisałem jest niezgodne z prawdą oraz ze stanem faktycznym? Zdecydowanie większa hossa jest na Daxie ale powiem Ci, że to nie jest raczej spowodowane ich świetna sytuacją gospodarczą podobnie jak u nas i może Cię to zdziwi ale hossa na Daxie nie jest wynikiem działań Zjednoczonej Prawicy i nawet nie ma na to wpływu nasza genialna polityka fiskalna. Jeśli jutro FED by "powiedział", że podniesie wkrótce stopy to nawet nasza najlepsza z możliwych do wyobrażenia sytuacji gospodarczych by nie pomogła tej hossie i by nas to położyło całkiem jak lirę turecką położył ekonomiczny geniusz Erdogan (tureckie batoniki Dare polecam, dobre i wspomożesz gospodarkę turecką - dostępne przy kasach w dobrych sklepach spożywczych). Po pierwsze sa obligacje z rentą inflacyjną ktore zawsze zyskuja po drugie teza ze ludzie wypłacaja pieniądze z banków sa bzdurą ... i w tym momencie bujasz w obłokach... I tutaj tez na temat Turcji mijasz się z prawda - Turcja nie ma problemów gospodarczych, wyprzedza nawet Polske najszybciej rozwijajacy się kraj w UE. Turcja ma problem z waluta gdzie jest osłabiana przez spekułę bo Erdogan jest niepoprawny politycznie. Słabnaca waluta to tez inflacja - Turcja nie ma surowców i musi wszystko importować. Wyobraź sobie osłabienie pln o 100% bo spekuła tak zadziałała - (EURO - 2 liry , teraz 10 liry - 500% osłabienia). Czyli teraz z 4,5 pln za EURO mamy 9 pln za EURO - ropa gaz wszystko up o 50% co przekłada sie na inflację i nie ma sposobu aby z nia walczyc - bo jak ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 czerwca 2021 22:40:34
Te obligacje nie zyskują. Weź sobie kalkulator, karteczkę, otwórz stronę z regulaminem tych obligacji i policz choć to za może być zbyt trudne tak jako zadanie matematyczne jak i przekroczenie pewnej bariery mentalnej. Bez problemu znajdziesz strony gdzie to jest policzone- czarno na białym. Reszty tych wywodów nie będę komentować bo trudno dyskutować o tezach absurdalnych i z palca wyssanych.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2021 23:36:27
nie dyskutuja ci którzy nie maja argumentów i wiedzy. O tych biednych przedsiębiorcach też skończyłes dyskusję.. Obligacje to inflacja + marza...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.