dvbusune
Advertisement
PARTNER SERWISU
zvctjlpf
1 2 3 4 5
LuckyTony
8
Wpisów: 44
Wysłane: 2 grudnia 2020 18:52:03 przy kursie: 0,559 zł
No właśnie, ciekawi mnie jak na to patrzą doświadczeni wyjadacze. Z mojej perspektywy arbitraż to długofalowe przedsięwzięcie. O ile przedstawiciele spółki finansującej wskazują na 2-3 lata, o tyle historia polskich arbitraży pokazuje, że może to być nawet i 8-10 lat. Niemniej zarówno Prairie jak i Prokuratoria Generalna milczą w temacie sporu. Nie ma informacji o wyznaczonych arbitrach, terminach posiedzeń. Nieznana jest też kwota roszczenia. Jeżeli miałoby dotyczyć faktycznie także utraconych zysków, to nawet wspominana w mediach kwota 8-12 mld może okazać się mała. Wczytując się w umowę ochrony inwestycji POL-AU i Kartę energetyczną również wydaje się, że szanse zwycięstwa w arbitrażu są spore. Zwłaszcza jak się spojrzy na szybkość wydawania decyzji dla Spółek Skarbu Państwa i Prairie. Na to nakładają się także niestety wypowiedzi przedstawicieli Rządu wskazujące, że przy aktywach wydobywczych można liczyć tylko na polski kapitał. Jak dokładnie przebiegał proces dotyczący wydania decyzji środowiskowej i aktualizacji koncesji oczywiście nie wiemy, ale fakt, że Spółka pozyskała finansowanie sporu od firmy specjalizującej się w arbitrażach, która finansuje jedynie perspektywiczne spory, które wcześniej bada pod kątem dowodowym działa na korzyść perspektywy pozytywnej dla Spółki decyzji arbitrów. Jednocześnie warunki tej umowy są atrakcyjne jedynie w sytuacji, gdy koszty jakie poniesie Spółka będą pokryte w odszkodowaniu jako dodatkowe koszty postępowania. W przeciwnym razie, koszty te zjadają lwią część ewentualnego odszkodowania. W akcjonariacie duzi gracze w skali międzynarodowej. Komunikacja ze strony Spółki zerowa. Co sądzicie o perspektywach? Raczej trup czy jednak spółka, która wkrótce może urosnąć kilkudziesięciokrotnie? Albo może preferujecie jeszcze inny scenariusz?
Edytowany: 13 grudnia 2022 20:56

LuckyTony
8
Wysłane: 5 stycznia 2021 13:25:44 przy kursie: 0,778 zł
No to ostatnie dni chyba dają odpowiedź w jakim kierunku zmierza spór. Nadal bez pewnego info, ale wycena już zaczyna się urealniać w kontekście możliwego odszkodowania/wezwania. Jak dla mnie wciąż jest tanio, ale ciekawi mnie jak na to patrzą inni inwestorzy? Obstawiacie jakiś konkretny scenariusz?

LuckyTony
8
Wysłane: 9 czerwca 2021 21:48:04 przy kursie: 1,052 zł
Mam wrażenie, że dyskutuję tu sam za sobą. O tyle mnie to zastanawia, że niezwykle rzadko zdarzają się sytuację gdzie rrr mamy na takim poziomie. Dziś już znane są konkrety: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

Spółka walczy o 4 mld co przekłada się na ok 20 zł na akcję. Dziś euforia zakupów na początku sesji i potem systematyczna wyprzedaż. Skończyło się na minimach, które i tak dały potężny wzrost DtD. Co dalej? Wydaje się, że znajomość kwoty roszczenia była jedyną niewiadomą w równaniu wyceny Prairie. Pozostałe to jest szacowane prawdopodobieństwo wygrania sporu i procent fakrycznie przyznanego odszkodowania powinny określać apetyt na ryzyko na tym papierze. Przykładowo: Ja w tej kalkulacji przyjmuję 80% na wygranie sporu i pełną wartość przyznanego roszczenia. To implikuje, że spodziewam się wyceny +/- 3,2 mld zł. 16 krotnie wyżej niż obecnie. RRR na abstrakcyjnym poziomie. Do określenia pozostaje tylko próg bólu bo w przypadku niepowodzenia wartość spada oczywiście do 0. Wydaje mi się, że przy takim myśleniu w trakcie zapewne ok 1,5 roku oczekiwania na wyrok wartość Prairie powinna zbliżać się co najmniej do 900 mln i rozsądnego RRR na poziomie ok 3, które nadal będzie atrakcyjne dla stosunkowo niewielkiej części portfel. 900 mln to +/- 4 zł na akcję.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 9 czerwca 2021 22:51:26 przy kursie: 1,052 zł
Cytat:
Spółka walczy o 4 mld co przekłada się na ok 20 zł na akcję. Dziś euforia zakupów na początku sesji i potem systematyczna wyprzedaż. Skończyło się na minimach, które i tak dały potężny wzrost DtD. Co dalej? Wydaje się, że znajomość kwoty roszczenia była jedyną niewiadomą w równaniu wyceny Prairie. Pozostałe to jest szacowane prawdopodobieństwo wygrania sporu i procent fakrycznie przyznanego odszkodowania powinny określać apetyt na ryzyko na tym papierze. Przykładowo: Ja w tej kalkulacji przyjmuję 80% na wygranie sporu i pełną wartość przyznanego roszczenia. To implikuje, że spodziewam się wyceny +/- 3,2 mld zł. 16 krotnie wyżej niż obecnie. RRR na abstrakcyjnym poziomie. Do określenia pozostaje tylko próg bólu bo w przypadku niepowodzenia wartość spada oczywiście do 0. Wydaje mi się, że przy takim myśleniu w trakcie zapewne ok 1,5 roku oczekiwania na wyrok wartość Prairie powinna zbliżać się co najmniej do 900 mln i rozsądnego RRR na poziomie ok 3, które nadal będzie atrakcyjne dla stosunkowo niewielkiej części portfel. 900 mln to +/- 4 zł na akcję.

Cytat:
Ja w tej kalkulacji przyjmuję 80% na wygranie sporu

Przez spółkę, startującą do budowy kopalni Karski z kapitałem 80 mln AUD czyli tak "na zapałki"?
Budowa jednego tylko szybu Karskiego to koszt ok. 800-1000 mln PLN...
Owszem, Chińczycy z China Coal mieli to niby współfinansować....

A już próba walki o koncesję Dębieńska śmierdziała na kilometr numerem pt. "zablokujmy tę koncesję JSW i zażądajmy potem dużego odstępnego" - plany udostępnienia złoża na głębokości ~1400 m, najgłębiej w Polsce, z koniecznością stosowania potężnych przekroi wyrobisk (wentylacja i klimatyzacja!),długimi, ok. 7 km pochylniami, bitymi z powierzchni, przez Praire były kompletnie nierealne - zeżarły by ich kosztowo. I nawet ci Chińczycy nie chcieli powiedzieć, że mają zamiar to finansować....
Tymczasem JSW wejście w Dębieńsko ma jak rzut beretem - 2 kilkusetmetrowej długości przekopy ze Szczygłowic, co będzie ich kosztować może ze 12-15 milionów PLN....

Im dłużej patrzę na ten cały Praire tym bardziej mam wrażenie że to klasyczny górniczy "drapieżnik" - firma udająca zainteresowaną wydobyciem, ale tak naprawdę kombinującą z przechwytywaniem atrakcyjnych koncesji i późniejszą odsprzedażą ich rzeczywistym firmom górniczym ze sporym zyskiem. W to finansowanie budowy Karskiego przez Chińczyków też jakoś niezbyt wierzę. Teraz, ponieważ w Biurze Koncesji się już połapali, z kim mają do czynienia, Praire zmienia front i próbuje, co da się urwać na procesie sądowym przeciw Polsce.
W tym procesie Praire będzie musiał udowodnić, że nie jest drapieżnikiem ( o co na pewno oskarży ich w swej linii obrony MŚiK), co z marnymi posiadanymi kapitałami własnymi będzie się w praktyce sprowadzać do konieczności pokazania, jak mocne miałoby być wsparcie finansowe owych Chińczyków. A tu wcale nie musi być różowo, bo jeśli dobrze pamiętam Praire ma w ręku tylko umowę o powołaniu spółki celowej.
Jeśli miałbym oceniać szanse, to właśnie Polsce dałbym mocno ponad 50% szans na zwycięstwo z Praire

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 9 czerwca 2021 22:56

LuckyTony
8
Wysłane: 9 czerwca 2021 23:16:17 przy kursie: 1,052 zł
Prawdopodobnie nie byłoby problemu z udowodnieniem tej tezy, gdyby Prairie miało faktycznie możliwość zrealizowania tych planów. Niestety nie miało. Powodem były decyzje administracyjne, które są sprzeczne nie tyle z jakimkolwiek traktatem międzynarodowym co z naszym - polskim prawem. Dla regionu to był szok gdy okazało się, że Australijczycy nie mają koncesji na Jan Karski. Zwłaszcza, że do dziś właściwie nie wiadomo do końca co jest podstawą tej decyzji (a właściwie podstawą braku decyzji w określonym ustawowo terminie).

No i warto zauważyć, że Prairie nadal posiada koncesje na Dębieńsko. Pokłady węgla nie będą tam jeszcze długo wydobywane ani przez nich ani przez JSW. To wbrew interesowi każdej ze stron. Wystarczyło wydać zgodę na wydobycie dla nowego podmiotu, który jest właścicielem koncesji (formalnie wydobywać mogło tylko NWR i ich prawo wygasało zdaje się w 2018). Wtedy biegłby już termin na rozpoczęcie wydobycia (wygasałby w 2023 zgodnie z wnioskiem Prairie) i tym samym argumenty byłyby po stronie RP.

A tak mam decyzje administracyjne, które się nie bronią niestety. Wypowiedzi takie jak ta: "Sprawa australijskiej spółki Prairie Mining, która rozpoczęła postępowanie arbitrażowe przeciw Polsce, pokazuje, iż przy inwestycjach w energetyce i górnictwie musimy w pierwszej kolejności oglądać się na aktywa państwowe, a nie inwestorów prywatnych - ocenił wiceminister aktywów Artur Soboń"

Nawet jeżeli Prairie jest drapieżnikiem, to otrzymało porcję tak świeżego mięsa, że w mojej ocenie nie będzie miało żadnych problemów w udowodnieniu, że zostało pozbawione możliwości realizowania inwestycji w PL.

montanes2
20
Wpisów: 288
Wysłane: 15 czerwca 2021 13:22:42 przy kursie: 0,80 zł
W obecnej sytuacji odpowiedź na ostatnie pytanie z czatu z 2016 roku na SW podsumowuje tą spółkę doskonale.

Jaki jest prawdziwy cel obecności tej spółki w Polsce? Jak mocne argumenty są w pozwie, że zdecydowali się na taki krok? A może pozew to zaproszenie do rozmów o koncesji.
.
Ministerstwo klimatu ma 5 miesięcy na odpowiedź.
I jak zwykle ciekawe transakcje na spółce były 7.06.

Groker
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 65
Wysłane: 15 czerwca 2021 14:35:40 przy kursie: 0,80 zł
@Scarry
"W tym procesie Praire będzie musiał udowodnić, że nie jest drapieżnikiem ( o co na pewno oskarży ich w swej linii obrony MŚiK), co z marnymi posiadanymi kapitałami własnymi będzie się w praktyce sprowadzać do konieczności pokazania, jak mocne miałoby być wsparcie finansowe owych Chińczyków."

Abstrahując od tego czy Praire miało pieniądze na inwestycje czy jak piszesz jest typowym drapieżnikiem, jak sądzę oprą się na zasadzie pacta sunt servanda - umów należy dotrzymywać (Australijczycy nie muszą udowadniać , że nie są w tym przypadku kangurem wystarczy , ze wykażą iz zostali poszkodowani przez decyzję wydaną z naruszeniem prawa). Zgłosili chęć rozpoczęcia inwestycji a RP zablokowało tę możliwość więc odszkodowanie się należy niezależnie od ew chęci działania na"wyrwę". Przypomina mi się sprawa Eureko ale szczegóły zatarły się w pamięci a nie chce mi się teraz szukać.

Lus
Lus
1
Wpisów: 27
Wysłane: 22 lipca 2021 19:10:59 przy kursie: 0,694 zł

Polecam do odsłuchania prezentację z 2017 roku z Londynu dla zainteresowanych inwestorów gdzie jeden z ludzi zarządu pokazywał podstawy ekonomicznego rachunku oraz finansowania inwestycji. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością Można przyjąć że gdyby nie blokada ze strony administracji mielibyśmy już dzisiaj gotowe do otwarcia lub może nawet pracujące dwie pierwsze chińskie kopalnie Rzeczypospolitej Polskiej. Obserwuję Ponadto a nawet coś tam zarobiłem na wzroście litigation Capital Management,, Byłem pod niebywały wrażeniem gdy dotarł do mnie fakt że kasa jaką Postawili na proces stanowią równowartość około 20% kapitalizacji giełdowej spółki w tym czasie, spółka ma otwarte możliwości finansowania pomostowego więc nie grozi jej tutaj brak płynności ale jednak w razie przegranej pokrywają koszty więc moim zdaniem jest to wręcz niemożliwe żeby postawili taką kasę na proces który mógłby mieć większe szanse przegranej. Co więcej śledziłem uważnie komentarze na forum dyskusyjnym oraz wywiady ze spółką artykuły recenzję wypowiedzi wszelakie Szukając wzmianki o tym konkretnym procesie ale wszystko to jest jednak podawany w sposób niejawny. Bardzo na okrągło podają informacje o wielomilionowych czy wielo miliardowych procesach ale trzeba się wczytać tak naprawdę żeby wyłowić to z szumu informacyjnego kropka wzrost cen akcji spółki mniej więcej na rozpoczął się na dobre Po wejściu w arbitraż naszej perełki, LIT kisił się w przedziale około 70 sześćdziesiąt kilku a obecnie jest prawie drugie tyle. Ogólnie mają bardzo dobre opinie oraz rekomendacje. Spółka niezależna od pandemi poza tym są to specjaliści więc prawdopodobieństwo że specjaliści wyrzucają do kosza taką kasę jest bardzo mało prawdopodobne a w każdym bądź razie dużo mniej prawdopodobne niż jest bardzo mało prawdopodobne a w każdym bądź razie dużo mniej prawdopodobne niż przegrana. przyznam że co skłoniło mnie do ponownego zajęcia pozycji po dwukrotnym całkiem przyzwoitym skasowaniu profitów z zamknięcia dużych pozycji.
Edytowany: 22 lipca 2021 22:07

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 sierpnia 2021 09:58:53 przy kursie: 0,868 zł
PRAIRE - spojrzenie na wykres

Walor średnio płynny, w strefie groszowej, co ogranicza możliwości analizowania do podstawowych technik.
Kurs akcji spółki w umiarkowanym trendzie wzrostowym, kreśli coraz wyżej uplasowane dołki. Niestety, próby wydostania się ze strefy groszówek spełzają na niczym. W okolicy 1 zł uruchamiają się olbrzymie pokłady podaży, skutecznie zniechęcając kupujących do walki.

Niemniej, dopóki sekwencja coraz wyższych dołków nie została naruszona, szanse na wybicie górnego ramienia są zachowane. Gdyby to ostatecznie się powiodło i wybicie byłoby potwierdzone wolumenem, potencjał wzrostów wyczerpywałby się dopiero w okolicy 2 zł.
Najbliższe wsparcie znajduje się na poziomie 0,67 zł, w związku z czym angażowanie się po stronie kupna na obecnych poziomach cenowych nie ma uzasadnienia z uwagi na niekorzystny stosunek zysku do ryzyka.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

montanes2
20
Wysłane: 6 października 2021 17:12:42 przy kursie: 0,98 zł
Cóż to była za sesja, emocje pełną parą i rozegrany stały już na PRE schemat. Zbieranko + info + wywalanko. Jednak w efekcie mamy również dogranie do wsparcia.

montanes2
20
Wysłane: 12 października 2021 11:28:55 przy kursie: 0,829 zł
Idąc za akcjonariat ltd

czy tutaj głównym akcjonariuszem nie jest czasem:

BNP PARIBAS NOMINEES PTY LTD ACF CLEARSTREAM

47.90%

?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 grudnia 2022 09:51:56 przy kursie: 1,78 zł
GREENX - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Kurs akcji dotarł do strefy luki bessy z kwietnia 2018 roku i w tym obszarze uaktywniła się podaż. Opór ma charakter raczej psychologiczny, gdyż patrząc na wolumen powstania luki i jej wiek, naturalnych pokładów podaży nie powinno tam być zbyt wiele. Górne knoty świec przy kolejnym podejściu wskazują, że chętnych do realizacji zysków nadal nie brakuje. Widać też, że impet zwyżki nieco osłabł, ale nie w stopniu zwiastującym definitywny koniec trendu. W tym układzie należy liczyć się z możliwością wejścia w fazę konsolidacji. Najbliższe wsparcie znajduje się na poziomie 1,44 zł - jest to połowa korpusu świecy tygodniowej atakującej. Do końca roku podaż pewnie będzie powściągliwa, ale jej aktywacja wraz z nadejściem nowego byłaby mocnym sygnałem ostrzegawczym.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

tomekstan24
0
Wpisów: 82
Wysłane: 8 lutego 2023 01:09:19 przy kursie: 2,20 zł
czy ktoś się orientuje kiedy będzie wyrok ? jakie ramy czasowe przewiduje regulamin ?

teresabilska
PREMIUM
5
Wpisów: 31
Wysłane: 8 lutego 2023 09:22:12 przy kursie: 2,215 zł
Nie ma podanej konkretnie daty wydania wyroku jak gdzie indziej np.6 miesięcy,Nikt nie wie.
Trzeba czekać po prostu.

tomekstan24
0
Wpisów: 82
Wysłane: 2 marca 2023 12:54:44 przy kursie: 2,52 zł
o wchodzi nowy inwestor czy to już werdykt ?

teresabilska
PREMIUM
5
Wysłane: 2 marca 2023 15:43:29 przy kursie: 2,52 zł
Zależy kto rozumie pojecie 'pozyskanie kapitalu" czy to emisja, czy zysk z arbitrazu.
Bardzo tajemnicze info;((

limonka
2
Wpisów: 19
Wysłane: 2 marca 2023 18:23:07 przy kursie: 2,52 zł
Poszperałam trochę we wcześniejszych espi ( od teraz do kwietnia 2019 ) i nie widziałam , żeby wstrzymywali obrót swoimi akcjami z powodu chęci ogłoszenia nowej emisji , co innego spodziewany wyrok sądu - 05.04.2019 było espi o wstrzymaniu obrotu na ASX , a 09.04.2019 był wyrok w sprawie przeciwko Ministerstwu Środowiska.

Może powodem dzisiejszego espi jest wyrok w procesie arbitrażowym ?

teresabilska
PREMIUM
5
Wysłane: 3 marca 2023 11:45:45 przy kursie: 2,40 zł
Ja też nie mam pojęcia.Kominukat jest nie jednoznaczny.
Może chodzic o emisję ,o wyrok,a może o Grenlandię .

kamilcia
PREMIUM
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 125
Wysłane: 3 marca 2023 12:40:42 przy kursie: 2,40 zł
Nie wiadomo o co chodzi.
Niemniej obstawiam, że nie o arbitraż. Nawet jeśli wygrali to pieniądze nie spłyną z dnia na dzień.

Kredyt może ? W poniedziałek się dowiemy. Można co najwyżej spekulować.

teresabilska
PREMIUM
5
Wysłane: 3 marca 2023 13:30:01 przy kursie: 2,40 zł
Ja si,e przychylam o emisje raczej..
W tamtym roku coś było o emisji gadane bodajże w listopadzie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE GREENX
  • GreenX: Polska wnioskuje w Singapurze o nieważność wyroku dla GreenX ws. roszczeń
    GreenX: Polska wnioskuje w Singapurze o nieważność wyroku dla GreenX ws. roszczeń

Rzeczpospolita Polska - po złożeniu wniosku w sądach w Anglii i Walii o stwierdzenie nieważności wyroku ws. roszczeń wobec GreenX Metals w związku z projektami kopalni na Lubelszczyźnie - złożyła wniosek o stwierdzenie nieważności wyroku przez sądy w Singapurze, podała spółka GreenX.

• Tusk: Uniknięcie zapłaty zasądzonej przez arbitraż kary na rzecz GreenX mało prawdopodobne
    Tusk: Uniknięcie zapłaty zasądzonej przez arbitraż kary na rzecz GreenX mało prawdopodobne

Uniknięcie zapłaty przez państwo polskie kary, zasądzonej przez Międzynarodowy Trybunał Arbitrażowy dla australijskiej spółki GreenX Metals za naruszenie przez Polskę zobowiązań w odniesieniu do projektu kopalni Jan Karski na Lubelszczyźnie, jest mało prawdopodobne, ocenił premier Donald Tusk. Nie wykluczył pociągnięcia do odpowiedzialności osób, w wyniku decyzji których spółka skierowała sprawę do arbitrażu.

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,650 sek.

nwrlivnu
fcsnroxn
tfdzzasu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
csnkoaxj
axktzfvr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat