fqmladdx
Advertisement
PARTNER SERWISU
gxasdbwp
1 2 3

CO2 - jaka przyszłość dla Europy

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 22 czerwca 2021 11:02:32
CO2 rosną, według zielonych z Niemiec nic nie stoi na przeszkodzie aby kosztowały 150 EURO za tonę według KE i np Timmermansa CO2 kosztuja tyle ile kosztuja bo tak sa wyceniane - interwencji nie bedzie. wczesniej PE wydał dekret aby wszystkie uprawnienia przechodziły przez giełde a nie były przekazywane - efekt był taki ze weszła spekuła i z 10 EURO wzrosło do 50 EURO.

bezemisyjność - pomijam już abstrakcję ze to można wykonac i wymysł ze elektrownie w tym momencie gazowe mozna właczyć przyciskiem na 10 godzin i je wyłaczyć jak o zgrozo bedzie noc i nie bedzie wiało....

1. brak niezależnosci energetycznej Europy - uzależnienie od gazu
2, Konieczny import gazu czyli wypływ kapitału z Europy. W przypadku Polski jakie będą to kwoty w momencie rezygnacji w węgla ??? 50 mld pln ??
3 wzrost ceny gazu o 100% ??? 200% ???
4 likwidacja przemysłu stalowego cementowego itp w Europie - brak np własnej stali i innych komponentów - uniezależnienie od innych komponentów
5 Dodatkowo jest pomysł że jak bedzie importowana stal spoza UE to będzie naliczony tzw slad weglowy zwiększając cene zakupu najdrozej na świecie- jaka będzie konkurencyjność wyrobów ze stali eksportowanych ???

Obecnie cena CO2 53 EURO i zbliża się szczyt letni - niedługo 60 EURO ?
we wrześniu w Niemczech wybory - zieloni wchodza do rządu ci zieloni od 150 EURO

yanek z hor
168
Wysłane: 23 czerwca 2021 18:06:47
2035 rok wszystkie nowe samochody mają byc elektryczne - jestem ciekawy jak to zwiększy zapotrzebowanie na prąd. Z drugiej strony wtedy warto miec fotovoltaike i ładowac w dzień a jezdźić w nocy. Jeżeli jednak ktoś o dziwo bedzie potrzebowac samochód w ciągu dnia to może sobie kupić drugi i na zmianę uzywac

Biological Manifold
1
Wpisów: 22
Wysłane: 23 czerwca 2021 19:03:01
Czysto technicznie trend jest ładny, ale mamy już 8 miesięcy wzrostowych, więc aż się prosi o korektę.
A fundamentalnie to dla mnie strasznie zawiły produkt, skąd się biorą te uprawnienia? Domyślam się, że jakiś urząd to rozdaje za sadzenie drzew i budowanie farm fotowoltaiki, a za emisję spalin się nimi "płaci", ale w szczegóły nie wnikałem.
Tak sobie teraz myślę, że skoro ja nie wnikałem to zapewne większość mrowiska też nie, a więc może ten trend jeszcze potrwać. Think

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 23 czerwca 2021 22:27:32
yanek z hor napisał(a):
2035 rok wszystkie nowe samochody mają byc elektryczne - jestem ciekawy jak to zwiększy zapotrzebowanie na prąd. Z drugiej strony wtedy warto miec fotovoltaike i ładowac w dzień a jezdźić w nocy. Jeżeli jednak ktoś o dziwo bedzie potrzebowac samochód w ciągu dnia to może sobie kupić drugi i na zmianę uzywac

Wejście w "elektryki" na dużą skalę wymaga znacznego powiększenia mocy wytwarzanych i jeszcze większej poprawy sieci przesyłowych, czego w tej chwili nikt w EU jeszcze nie robi.
Bez tego czeka nas obecny los Kaliforni, gdzie gubernator Gavin Newsom zaapelował ostatnio do ludności, by nie ładowała swoich elektryków, bo sieć bliska padnięciu - upały spowodowały znaczny wzrost zużycia prądu przez klimatyzację.
Kalifornia przoduje w USA w elektrykach na drodze
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

yanek z hor
168
Wysłane: 23 czerwca 2021 22:29:22
tu sie nic nie dzieje bez przyczyny. Do 2020 roku państwa którym przydzielano uprawnienia mogły za darmo rozdawać w swoim przemysle a reszte sprzedawać przez giełde. Niestety taka konstrukcja za bardzo nie podobała się aktywistkom z KE z klimatycznym obłedem i dlatego od 2020 roku wszystkie uprawnienia mają przechodzic przez giełde - i tutaj zaczyna się trend wzrostowy. Wystarczyło że pojawiła się spekuła albo np Chiny które mogą w ten sposób zniszczyć gospodarczo Europe i uprawnienia poszybowały. We wrzesniu w Niemczech wybory gdzie do rzadu wejda zieloni dla których cena za tone CO2 rzędu 150 EURO nie jest problemem. Do tego nie chcą traktowac gaz jako zielona energie - totalny obłed*

Co to sa uprawnienia ??? to jest poziom CO2 z roku bazowego które wyprodukowało dane państwo - jest ono co roku zmniejszane aby dojść w 2050 do zeroemisyjnosci. Kluczowy jest rok bazowy (teraz zostanę fanatykiem PIS d'oh! ), gdyby Tusk nie zmienił roku bazowego to by Polska nie miała z tym problemu. Mogła by zaoszczędzic mld pln rocznie na obłedzie klimatycznym. Rok bazowy to 2004 gdzie Polska nie mogła się podnieśc gospodarczo po kolejnych eksperymentach balcerowicza jako minister finansów i szef NBP

yanek z hor
168
Wysłane: 23 czerwca 2021 22:39:06
Szutnik napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Wejście w "elektryki" na dużą skalę wymaga znacznego powiększenia mocy wytwarzanych i jeszcze większej poprawy sieci przesyłowych, czego w tej chwili nikt w EU jeszcze nie robi.
Bez tego czeka nas obecny los Kaliforni, gdzie gubernator Gavin Newsom zaapelował ostatnio do ludności, by nie ładowała swoich elektryków, bo sieć bliska padnięciu - upały spowodowały znaczny wzrost zużycia prądu przez klimatyzację.
Kalifornia przoduje w USA w elektrykach na drodze

Mnie tylko interesuje jaki to jest procentowy wzrost zapotrzebowania na prąd ???? 10% ? 30% ? czy 50%?
To jest coś trudnego do zrozumienia - KE powoduje wzrost cen prądu i jeszcze do tego dorzuca koniecznośc większej produkcji podbijając kolejny raz cene.. gdzie jest konkurencyjność gospodarek /??
Teraz będziemy mieli pierwszy etap zielonego cudu - z zamykaniem elektrowni weglowych bedzie rosła cena gazu - przypuszczam ze 100%-200% w 5 lat bedzie bez problemu. Ten gaz bedzie trzeba gdzieś kupic - będzie się transferwać dziesiatki mld EURO kapitału kazdego roku poza UE chociaz wegiel jest wszedzie w Europie

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 23 czerwca 2021 23:22:39
Sporo tego węgla po zimie było w filtrze rekuperatora od mojej wentylacji, takie czarne, błotniste gówno w ilości zdumiewającej i zapewne to samo mamy w płucach bo chyba wdychamy to samo. Darmo oddam jeśli chcesz sobie tym zapalić w swojej kozie czy tzw kopciuchu na ekogroszek - polskie bogactwo i duma narodowa. Nie jestem pewien czy polska wieś to Europa ale węgiel jest tu wszędzie na pewno w dużych ilościach, najwięcej w powietrzu a w obniżeniach terenu wali zimą jak w kotłowni to i węgiel być tam musi. Ponoć Alstom uruchomił pierwszy pociąg na wodór ale my mentalnie ciągle w poetyce Tuwima a palacz jeszcze do pieca sypie. Najważniejsze, że węgla mamy jeszcze na sto lat (Duda), niestety jest on głównie w Donbasie albo na Syberii ale to też Europa i tanio kupić można. Pojedz Jasiu do Essen albo Dortmundu i zapytaj miejscowych czy chcą robić na grubie. Zapewne chcą tak samo, jak wysłać dzieci na studia do Turcji Tylko nie pytaj Turków - powinieneś rozróżnić, którzy to są. Kopalnie polecam do zwiedzania w Essen i muzeum Zagłębia Ruhry, sporo się można nauczyć i świata poznać co bywa przydatne i wzbogaca.

yanek z hor
168
Wysłane: 24 czerwca 2021 09:21:18
Mihumor jak zwykle nie rozumiesz tematu. Proponuje zrobić test filtru i poszukac tam CO2. Kiedy się pali w piecu ?? - kiedy chce się zaoszczedzić a nie bo się lubi. Rosnace ceny gazu i pradu na pewno pomoga w wyjsciu z ubóstwa energetycznego. Tkliwe opowieści o Essen znowu sa nie na temat bo węgiel jest głownym źródłem energi w Niemczech.
Moderator:
...
Edytowany: 24 czerwca 2021 10:04

yanek z hor
168
Wysłane: 27 czerwca 2021 11:19:12
Dlaczego CO2 juz kosztuje ponad 55cEURo ???????
"Parlament Europejski poparł projekt nowych przepisów, który zakłada zwiększenie celu redukcji emisji gazów cieplarnianych w UE z 40 proc. do co najmniej 55 proc. do 2030 roku w porównaniu z poziomem z 1990 roku"
Mozna to opisac inaczej - konkurencyjność UE spadnie o 55%. Klimatyczny obłed trwa..
Chociaz z drugiej strony ja bym w imienniu Polski od razu podpisal i zaczął liczyc spadek CO2 od 1990 roku a nie jak teraz od 2004 co sprezentował Polsce Tusk powodujac straty roczne Polski na 10 mld pln

yanek z hor
168
Wysłane: 30 czerwca 2021 17:49:46
Jest rekord 56,55 EUR
Czyli jest impuls inflacyjny + regres w gospodarce. Jednocześnie ci sami ludzie głowia sie jak zrobic aby gospodarka UE wyszła jak najszybciej z kryzysu...
Czego nierozumiecie - to tylko aktywistki w PE

yanek z hor
168
Wysłane: 3 lipca 2021 12:28:49
Cena 58 EURO ...
Ciekawsza wiadomość jest taka że np Rosja zamierza nałożyć podatek na wywożona stal - 15%..

Pospekulujmy ... 2030, w Europie zostaly 4 huty i 2 cementownie bo CO2 kosztuje 150EURO. Mamy w Europie problemy z energia bo jest nadwyzka pradu w dzień gdzie np podgrzewa się Bałtyk i Morze Północne a w nocy wyłaczane sa cale miasta bo niestety jest brak pradu bo akurat nie wieje wiatr a elektrowni weglowych już nie ma. w takiej konstelacji piece hutnicze nie mozna właczyć i wyłaczyc czerwonym guziczkiem czego nie rozumieja aktywistki w PE, i huty sa pozamykane..Ściągana jest stal z Rosji gdzie te same firmy które miały huty w Europie maja teraz w Rosji. Jendego dnia Rosja nakłada 100% podatek na stal.... Stal w Europie drożeje o 200% i się okazuje e w Europie towary które sa eksportowane z duzym udziałem stali (statki, samochody, maszyny) nie mają nabywców ze wzgledu na cene - przemysł stoczniowy samochodowy maszyny wyprowadzanay jest z UE - mln ludzi traca prace. Nie mają pracy nie mają dochodów generuja mniejszy popyt co uderza w branzę turystyczną i gastronomie - kolejne setki tysiace bezrobotnyc itd itd
2035 UE staje się Hiszpanią obecnie z 60% bezrobociem u młodych z 20% ogółem...

yanek z hor
168
Wysłane: 15 lipca 2021 23:04:20
Obłed klimatyczny trwa - sa nowe propozycje aktywistek - obciążenie przelotów samolotów, budownictwa czyli jak kto mieszka to płaci to chyba jest w tym kontekście, transportu - zastanawia mnie kto to bedzie liczyc i w jaki sposób. Do tego lament ze 50 EURO za tone to za mało i powinno kosztowac 200EURO 1000 EURO ???
Jako osoba zyczliwa dla aktywistek które wiedza tylko jak wypłacić pieniądze z bankomatu mam pomysł jak urealnić zeroemisyjną gospodarkę. Np w Polsce nad Morskim Okiem zrobic 100 metrowa tame a na podhalu zrobic jeden wielki zbiornik wodny. W dzień jak jest słońce to wtedy mozna pompować pompami wode z Podhala do Morskiego Oka a w nocy gdy fotovoltaika nie działa spuszczac wodę przez elektrownie wodną z powrotem na Podhale...
Nierealne ? kiedyś mi sie wydawało że sa pewne granice, ale to mi sie tylko wydawało....

yanek z hor
168
Wysłane: 1 września 2021 19:07:19
Wszystko się realizuje... Program dewastacji gospodarki UE jest w toku. 55% ograniczen CO2 wydaje się pewne. Notowania CO2 zanotowały kolejny rekord 61 EURO za tone. PODOBNO według ..... no tych ... Dekada minie aby CO2 kosztowało 70 EURO. Ja obstawiam w tym roku 80 EURO jak ten obled wejdzie w zycie.

Bardzo ciekawa jest korelacja - wzrost CO2 i wzrost zadłuzenia państw strefy EURO

yanek z hor
168
Wysłane: 2 września 2021 18:45:28
" 521 mld rubli, czyli 27 mld zł - taki zysk w II kw. raportuje Gazprom. W porównaniu do tego samego okresu w 2020 r. wartość ta wzrosła ponadtrzykrotnie, a zanotowany wynik jest też o niemal trzy czwarte wyższy niż w analogicznym okresie przed pandemią. W całym ostatnim półroczu rosyjska spółka zarobiła prawie 970 mld rubli (51 mld zł). Wszystko to w warunkach, które coraz więcej komentatorów określa mianem gazowego kryzysu w Europie.

WIDMO GAZOWEJ ZAPAŚCI NAD EUROPĄ
Wyniki Gazpromu to efekt m.in. zwiększonego zapotrzebowania na surowiec, związanego z gospodarczym odbiciem oraz stosunkowo długą i mroźną zimą. Według przedstawionych przez koncern danych w I półroczu 2021 r. sprzedał on Europejczykom o 23 proc. paliwa więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku."

Moderator:
Prawo cytatu zobowiązuje do podania źródła

Pospekulujmy - Rosjanie ładują swoje nadwyzki ze sprzedazy gazu ropy zboza drewna w zakup CO2. Cena CO2 rośnie - w 2021 roku kosztuje 80 EURO, w 2022 roku 120 EURO powoduje to ze kraje UE muszą w tempie ekspresowym rezygnować z wegla i zastępować go gazem aby zadowolić aktywistki w PE które sa w amoku zbawiania świata.
Eksport z Rosji rośnie o 150% a ceny o 300%. Bilans handlowy pogarsza się o 100mld EURO rośnie inflacja, rośnie bezrobocie. UE stacza się po równi pochyłej prze aplauzie aktywistek z PE
Edytowany: 2 września 2021 19:03

yanek z hor
168
Wysłane: 5 października 2021 21:27:10
yanek z hor napisał(a):
CO2 rosną, według zielonych z Niemiec nic nie stoi na przeszkodzie aby kosztowały 150 EURO za tonę według KE i np Timmermansa CO2 kosztuja tyle ile kosztuja bo tak sa wyceniane - interwencji nie bedzie. wczesniej PE wydał dekret aby wszystkie uprawnienia przechodziły przez giełde a nie były przekazywane - efekt był taki ze weszła spekuła i z 10 EURO wzrosło do 50 EURO.

bezemisyjność - pomijam już abstrakcję ze to można wykonac i wymysł ze elektrownie w tym momencie gazowe mozna właczyć przyciskiem na 10 godzin i je wyłaczyć jak o zgrozo bedzie noc i nie bedzie wiało....

1. brak niezależnosci energetycznej Europy - uzależnienie od gazu
2, Konieczny import gazu czyli wypływ kapitału z Europy. W przypadku Polski jakie będą to kwoty w momencie rezygnacji w węgla ??? 50 mld pln ??
3 wzrost ceny gazu o 100% ??? 200% ???

4 likwidacja przemysłu stalowego cementowego itp w Europie - brak np własnej stali i innych komponentów - uniezależnienie od innych komponentów
5 Dodatkowo jest pomysł że jak bedzie importowana stal spoza UE to będzie naliczony tzw slad weglowy zwiększając cene zakupu najdrozej na świecie- jaka będzie konkurencyjność wyrobów ze stali eksportowanych ???

Obecnie cena CO2 53 EURO i zbliża się szczyt letni - niedługo 60 EURO ?
we wrześniu w Niemczech wybory - zieloni wchodza do rządu ci zieloni od 150 EURO

wszystko sie spełnia - najśmieszniejsze jest to że oredownicy CO2 wywodzacy się z krajów bez wegla którzy chcieli zyskac konkurencyjnie wobec np Polski poniesli konkretne koszty swoich zabiegów. Cena prądu np w Hszpani Wloszech jest o 100% wyższa niz w Polsce. Czekam jeszcze o błagalny apel niegdyś potegi gospodarczej - UE o uruchomienie NS2 i tłoczenie gazu.

Jako ciekawostka - EUROPA zuzywa 400 mld m3 gazu rocznie z czego 200mld dostarcza Rosja. 1000m3 kosztował 150 usd, a teraz kosztuje 600 USD ( w porcie w Holandi jakoby 1300USD). 240 mld USD EUROPA teraz musi płacić za gaz z czego 120mld USD Rosji. Dzięki CO2 ta tendencja będzie rosnąć zubożając UE....
W Polsce szacuje sie żeby sprostac 55% redukcji CO2 potrzeba będzie 50% więcej gazu

Notabene rubel MUSI umocnić się do EURO - skala bedzie wprost proporcjonalna do temperatur w zimie

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 6 października 2021 12:59:10
"Specjaliści" o emisji CO2 z samochodów osobowych:

Cytat:
"Emisyjność całego cyklu życia miejskiego auta spalinowego można oszacować na 29,75 ton CO2, a miejskiego elektrycznego na 30 ton. W segmencie premium, auto spalinowe wyemituje około 35,5 ton CO2, a elektryczne - 34 tony. Korzyści z wprowadzenia aut elektrycznych zmniejszają się jeszcze silniej, jeśli weźmiemy pod uwagę, że w czasie spada nie tylko emisyjności elektryków, lecz także aut spalinowych. Jeśli zaś uwzględnić straty na przesyle energii i ładowaniu auta elektrycznego, oszczędności emisyjne znikają całkowicie, a poziomy emisji rosną" - czytamy w raporcie.

https://stooq.pl/n/?f=1446811

Nie taki elektryk wspaniały jak go malują.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 października 2021 13:16:42
BearHand,
a gdyby autorem tych słów był Mateusz Morawiecki, to też brałbyś je za dobrą monetę?

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 6 października 2021 14:13:13
"Papier" wszystko przyjmie, niezależnie od tego kto jest autorem.

Nie zmienia to faktu, że śrubowane przez UE z roku na rok normy emisji spalin dla samochodów osobowych, powinny zachęcić do spojrzenia na temat z różnych perspektyw.

yanek z hor
168
Wysłane: 6 października 2021 20:04:48
Problem samochodów elektrycznych które mają byc ładowane z "gniazdka" polega na tym ze to będzie się odbywac w nocy, bo w dzień zazwyczaj samochód jest uzywany. Powraca temat "bezemisyjności" w nocy kiedy nie ma wiatru , która jest bzdurnym wymysłem aktywistek w PE... One cały czas nie rozumieją ze coś takiego na poziomie obecnej technologi nie istnieje...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 7 października 2021 01:25:21
Cytat:
Problem samochodów elektrycznych które mają byc ładowane z "gniazdka" polega na tym ze to będzie się odbywac w nocy, bo w dzień zazwyczaj samochód jest uzywany. Powraca temat "bezemisyjności" w nocy kiedy nie ma wiatru , która jest bzdurnym wymysłem aktywistek w PE... One cały czas nie rozumieją ze coś takiego na poziomie obecnej technologi nie istnieje...

W nocy kiedy nie ma wiatru powiadasz. Patrz, a jak ja spaceruje w nocy to często jest wiatr. Wyjaśnij mi pls ten fenomen.

Proponuje poczytać program UE dotyczący zero emisyjności to będzie wiadomo do kiedy trzeba zamknąć wszystkie kopalnie węgla kamiennego i brunatnego. Miks wytwarzania energii w Polsce będzie się zmieniał.
Edytowany: 7 października 2021 01:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,391 sek.

ilmbihse
uyowfdqc
lsvvzuzn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nxuhbgrm
fkqeondu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat