PARTNER SERWISU
vpakzrpz
1 2 3
sitar6
4
Wpisów: 14
Wysłane: 26 czerwca 2021 09:55:20
Rozpoczynają się zapisy na IPO ONDE.

Spółka z grupy Erbud, spacializująca się w budowie farm wiatrowych i fotowoltaicznych.

W ofercie publicznej zostaną zaoferowane akcje nowej emisji i akcje należące do obecnych akcjonariuszy. Wartość całej oferty wyniesie do 444,5 mln zł.

Cena emisyjna 26 pln, mininalmy zapis 100 akcji.

Prospekt

Kris59
19
Wpisów: 242
Wysłane: 27 czerwca 2021 09:10:22
Wycena może nie jest niska ale np. w porownaniu do Shopera to i tak jest umiarkowanie wysoka. Zresztą w wycenie są zapewne już uwzględnione prognozowane wyniki finansowe za 2021r , ktory zanosi się na rekordowy dla spółki.

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 27 czerwca 2021 09:50:17
Spółka na siłę bierze wszystkie kontrakty, do tego wydaje się być droga. Rynek jest rozgrzany i widać, że debiut robiony jest na szybcika.
ujeżdżam byki ===>>

Edytowany: 27 czerwca 2021 09:51

spinor1
11
Wpisów: 201
Wysłane: 27 czerwca 2021 15:22:27
Co to jest branie na siłę kontraktów? Skoro jest w stanie je zrealizować i na nich zarabia to chyba dobrze? Nie powiedziałbym, że spółka jest droga, jedno z najtańszych IPO w ostatnim czasie. imponujący wzrost przychodów. Rynek OZE rozwija się i będzie się rozwijał, zobacz na liczbę aukcji w ostatnim czasie, spółka będzie miała pełne ręce roboty.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 27 czerwca 2021 15:28:13
Daj mi jeden powód dlaczego przy takiej wycenie onde miałbym kupić te spółkę a nie erbud?

spinor1
11
Wysłane: 27 czerwca 2021 15:37:31
Sam mam erbud, ale obawiam się, że długo tak tani nie zostanie.

Kris59
19
Wysłane: 27 czerwca 2021 17:06:27
A dlaczego niby Erbud ma bardzo zdrożeć po "usamodzielnieniu się rynkowym" spółki-córki Onde ??? Np. taki Vercom ładnie zadebiutował ale R22 nie za bardzo wzrosło.
Owszem skupowali własne akcje aż po 125 zł więc być może to jest jakiś tam argument dla wzrostu kursu ale czy na pewno?
Zauważmy,że Erbud po debiucie Onde będzie miał znacznie nizsze zyski niż spólka-córka.
Dla przykładu. Za 2020r Erbud zysk nt skonsolidowany to 46,66 mln zł a jednostkowy 27,3 mln zł. W pierwszym przypadku na zysk pracowało głownie Onde.
Owszem. Erbud będzie zasilony środkami ze sprzedaży częsci akcji Onde ale tylko ich efektywne wykorzystanie może spowodować znaczacą zwyżkę kursu.

spinor1
11
Wysłane: 27 czerwca 2021 17:43:52
Tak jak mówisz Erbud zostanie zasilony ok 100 mln które ma zainwestować w infrastrukturę do budownictwa modułowego. Ale zauważ, że nadal będą posiadać 60,7% akcji Onde, co przy maksymalnej cenie IPO sprawi, że ten pakiet będzie wart 850 mln złotych. Na teraz kapitalizacja Erbudu to niemal 1 mld złotych, z IPO dostanie 100 mln + 850 mln wartość pakietu, czyli wychodzi na to, że biznes erbudu jest nic nie warty, ba jest nawet ujemnie wyceniony, bo mają jeszcze kilkadziesiąt milionów w kasie. Czy to jest do utrzymania? Przyznam, że nie znam sytuacji z Vercomu i R22 czy tam też było tak, ale na szybko spojrzałem i tam jednak sytuacja wygląda inaczej. Bo ich wartośc pakietu to 530 mln, a kapitka r22 to 750 mln, a sam ich biznes to taki średni bym powiedział i raczej porządnie wyceniony.

JanW
5
Wpisów: 25
Wysłane: 1 lipca 2021 21:18:13
Zdumiewają mnie niektóre z Waszych wypowiedzi, np. że spółka bierze kontakty na siłę albo że jest drogo wyceniona. Dotychczas raczej myślałem, że spółki mają problem, gdy nie mają kontraktów i zamówień:). A co do wyceny - moim zdaniem Onde to najtańsze IPO od wielu miesięcy.

W każdym IPO kupuje się przyszłość. Tylko że w takich ofertach (udanych) jak Vercom czy Pepco kupowało się przyszłość za kilka lat. W innych (Captor lub teraz Shoper) przyszłość za wiele lat i to mocno niepweną.

A w przypadku Onde kupujemy przyszłość bardzo nieodległą. Już przy oczekiwanym zysku za ten rok C/Z przy cenie 26 zł to ok. 15, co jak na branżę OZE jest bardzo niskim wskaźnikiem. A dynamika wzrostu jest bardzo duża plus spółka ma bardzo dobrą sytuację finansową.

Szkoda, że jak zwykle (prawdopodobnie pod naciskiem popytu instytucji) zmniejszono pulę dla detalu (z planowanych 15% do 8% oferty). Jeśli redukcja będzie niższa niż 95%, to będę pozytywnie zaskoczony. Pozostaje liczyć, że przez szerokie spektrum drobnych inwestorów oferta została niezauważona lub tak jak niektórzy tutaj uznali oni, że jest za drogo:).Wtedy może redukcja nie będzie aż taka ogromna.

Kris59
19
Wysłane: 2 lipca 2021 07:53:17
Niestety masz racje,ze niektórzy przegięli z tą wysoką ceną i z tym łapanie kontraktów na siłę. Owszem . Cena nie jest najniższa bo wskaźnik C/Z na podstawie zysków 2020r. to 37 ale rok 2021 powinien juz przynieść znaczące obniżenie tego wskaźnika. Czy do poziomu 15 ? Nie wiem ale okolice 20-25 to raczej pewne.
Wysoka cena to była Shopera a i tak akcje poszły podobno jak ciepłe bułeczki. Ja zdecydowałem się na zakup Onde bo kosmiczna cena Shopera mnie wystraszyła a ponadto mam juz sporą ekspozycję na społki e-commerce.
Co do tylko 8% dla detalu to masz racje. Nie rozumiem jak spółka skoro deklaruje ok 15 % dla inwestorow indywidualnych przydzielaim tylko 8%.Przeciez to niepoważne ! Spółki powinny się trzymać prospektowych ustaleń bo tak to wygląda na niepoważne traktowanie indywidualnych inwestorów.

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 2 lipca 2021 09:25:52
Zeszły rok był wyjątkowy dla branży bo był bum , do tego materiały były bardzo tanie. W tym roku konkurencja jest ogromna, materiały są bardzo drogie, nie ma matierału i są przestoje, presja płac duża...

Przykład? Mam znajomości w branży, pręty zbrojeniowe pod wiatraki rok temu kupowali po 2,25zł, w tym roku 4,7zł i jeszcze nie można tego kupić.

Jak to się skończy..? Oby nie jak 10 lat temu przed bumem na Euro 2012... Dużo firma wtedy upadło, były niewypłacalne. PBG, Hydrobudowa, DSS i wiele wiele innych. Ja bym był ostrożny w wybieraniu spółek zaangażowanych w OZE.
ujeżdżam byki ===>>

Edytowany: 2 lipca 2021 09:27

JanW
5
Wysłane: 2 lipca 2021 11:17:07
OK, wiadomo, że ryzyko jest wszędzie, w tej działalności także, ale moim zdaniem boom na OZE dopiero się zaczyna i wzrost kosztów nie spowoduje spadku opłacalności, tylko wzrost cen na instalacje OZE, bo popyt będzie nadal duży, zwłaszcza że jest podtrzymywany mocnym zaangażowaniem pieniędzy publicznych, w tym także unijnych.

Nie twierdziłem, że ONDE jest super tanie, chodziło mi raczej o to, że jest stosunkwoo tanie na tle rynku, a zwłaszcza na tle innych IPO w ostatnim czasie. Porówanie choćby do Shopera, który o dziwo poszedł również po cenie maksymalnej - kiedy Shoper osiągnie taki C/Z, jak Onde będzie mieć na koniec 2021? Za pięć lat? Za siedem? Oczywiście to inna branża, ale pewne wskaźniki są jednak uniwersalne, a Shoper rośnie wolniej r/r niż Onde.

A co do tych 8% zamiast 15%. Formalnie jest wszystko OK. W prospekcie zawsze piszą, że "ich intencją" jest przeznaczenie określonej puli dla detalu. Intencja to nie zobowiązanie. Ale moim zdaniem KNF mógłby pomyśleć o wprowadzeniu do przepisów albo o narzucaniu przed zatwierdzeniem prospektu takich zapisów, które uniemożliwiałyby zmniejszenie transzy indywidualnej, jeśli zapisy pokryłyby wielkość przeiwdzianą w prospekcie. To byłoby uczciwe i przejrzyste rozwiązanie.

Kris59
19
Wysłane: 2 lipca 2021 12:26:00
JanW
Popieram rozwiązanie aby KNF narzucała precyzyjną pulę akcji dla inwestorów detalicznych. Niech taka spolka np. napisze w prospekcie,że pula dla detalu to 10-15% oferowancyh akcji i poniżej poziomu 10% NIE MOŻE wtedy zejść. Nie mozna traktować indywidualnych jak piatek kolo u nogi i albo damy im 15% albo 5% jesli np. instytucje dopiszą.
Apel do KNF: Proszę zwracać uwagę emitentom na zapisy w prospekcie. Musi być on precyzyjny !!! A nie uznaniowość zwykle kosztem drobnych inwestorów.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 lipca 2021 12:22:55
Onde i Shopera nie można porównywać. Na tę chwilę ONDE to zwykła spółka budowlana. Buduje pod wiatraki, ale nadal to jest tylko budowlanka, tyle, że nieco bardziej specjalistyczna. Kiedyś za taką gałąź uważano energetykę, czy kolejnictwo. I w sumie w tych sektorach też były czasy kiedy marże były relatywnie wysokie, sięgające 10 proc., a są jakie są obecnie. Sytuację ma zmienić wejście w sektor budowy i odsprzedaży instalacji, czyli wzięcie na barki nieco więcej ryzyka za większy potencjalnie zysk. Tak czy owak to nie jest spółka technologiczna jaką jest ONDE i nie będzie wyceniana tak jak spółki technologiczne. Porównywanie z Shoperem, Allegro, R22 nie ma sensu.

To nie jest tak, że łatwo jest przenieść ceny realizacji na zamawiającego, bo ten zamawiający musi mieć odpowiedni zwrot z kapitału. Nikt nie będzie budował farmy do własnego portfela bez odpowiedniego IRR, który zdeterminuje cena energii w aukcjach i na TGE z drugiej koszty budowy. Ponadto nie wiemy, czy podpisane kontrakty zawierają klauzule rewaloryzacyjne.

JanW
5
Wysłane: 6 lipca 2021 12:47:39
Jasne ze ceny materiałów to ryzyko, ale mozna nom jakoś zarządzać i każda firma to robi. Tu jest latwiej, bo realizacje trwają krocej niż przy drogach czy kolejach. Ok, shoper to firma technologiczna. Ale co z tego dkoro jej dynamika wzrostu jest dużo niższa niż Onde i tak ma być w perspektywie co najmniej kilku lat. A inwestujesz dla zysku a nie dla satysfakcji, że masz spółkę technologiczną, chociaz wolno się rozwijająca i drogo kupioną:)

Ale spokojnie, każdy inwestuje w to co uwaza za najlepsze.

Redukcja Onde podobno 89,5%.

Kris59
19
Wysłane: 6 lipca 2021 16:35:08
Rzeczywiście .Redukcja w detalu na Onde to 89,5%. A zainteresowanie akcjami Onde i Shopera zblizone bo zapisy odpowiednio za ca 340 i 365 mln zł. czyli detal się wlasciwie podzielil po polowie. I bardzo dobrze,że obie oferty odbyly się praktycznie w tym samym czasie wiec i redukcje relatywnie mniejsze bo inwestorzy indywidualni musieli wybierać.
Jestem bardzo ciekaw debiutów. Czy Shoper przy tak wysokiej cenie sprzedaży akcji ( C/Z 107 na bazie wyników 2020r) ma jeszcze potencjał do zwrostu??? Czy czasem przy zakupach spółek e-commerce nie powinno juz się zapalać czerwone światełko bo wyceny tych spółek doszły już do niebotycznych poziomów ?
Jak zadebiutuje Onde? Juz wczesniej Erbud miał liczne propozycje zakupu przez fundusze pakietów kontrolnych spólki-córki ale nie skorzystał z tych ofert i wybrał drogę oferty publicznej. Czy teraz zainteresowane fundusze będą chciały poprzez giełdę powiekszyć swoje portfele akcji? Szykuje nam się ciekawy lipieć debiutów giełdowych.
No i jest jeszcze IPO spółki Cavatina. Może branża mało atrakcyjna i "ryzykowna" w tych pandemicznych czasach ale podobno kto nie ryzykuje .... Ciekaw jestem tez zainteresowania inwestorów ta spółką. Od strony finasowej wygląda dośc atrakcyjnie ale...
No wlasnie ale są jeszcze pewne "ale"..

W z K
1
Wpisów: 81
Wysłane: 6 lipca 2021 17:15:21
Przewidywania debiutu Onde?
Stawiam okolicę 31 zł. Potem około tygodniowe wymienianie się akcjonariatu.
A dalej to już kurs wzrostowy warunkowany otoczeniem rynkowym.
Każdy sam obierze perspektywę czasową.

Kris59
19
Wysłane: 6 lipca 2021 18:49:07
Też stawiam na debiut powyzej 30 zł za akcję. Wszystko zalezy od tego jakie bylo zainteresowanie funduszy. Niestety ale nigdzie się nie doczytałem jak to u nich wygladalo.
Wrociły już srodki więc zastanawiam się nad Cavatiną. Czy ktos może planuje wejście w to ipo ? Bo dysksji na forum na ten temat nie ma żadnej. Czyżby totalny brak zainteresowania tym ipo?

W z K
1
Wpisów: 81
Wysłane: 8 lipca 2021 08:53:16
Zainteresowałbym się Cavatiną, ale moje biuro maklerskie (Millenium) nie obsługiwało tej oferty. Chyba szkoda?

tarchorafal
PREMIUM
1
Wpisów: 31
Wysłane: 8 lipca 2021 13:20:16
Też myślałem o Cavatii; ale się trochę przestraszyłem bo to deweloper przestrezni biurowej; poput na nią chyba jednak spadł z powodu pandemii...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE onde

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,147 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat