PARTNER SERWISU
mgbxlozp
88 89 90 91 92
Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 4 lipca 2021 17:42:04 przy kursie: 72,00 zł
W giełdowym gamedevie były do tej pory - o ile się nie mylę - trzy wyjścia gry z early acces: Layers of Fear od Bloobera w lutym 2016, Green Hell od Creepy Jar we wrześniu 2019 i ostatnio Drift21 od ECC (czyli praktycznie dwa, bo o tym ostatnim gniocie szkoda w ogóle cokolwiek pisać). Małe przypomnienie jak wygladała historia tych debiutów:

1. premiera pełnej wersji Layers of Fear miała miejsce 15.02.2016 po 5,5 miesiącach w early access i była połaczona z jednoczesną premierą na konsolach, peak na steam wyniósł 737 graczy (przy premierze EA to było 207, czyli peak przy full release był 3,5 raza wyższy). Bloober nie ujawniał danych sprzedażowych (i dalej z zasady tego unika), ale były dostepne odczyty z ówczesnego steamspy'a, który tuż przed debiutem pełnej wersji pokazywał ok. 65k kopii (odczyty w granicach 63,7k-68,7k), po miesiącu 87k, po 3,5 miesiacach na koniec maja to było 109k, na koniec czerwca (w czasie summersale gdzie gra miała promocję -50%) 116k i w II połowie lipca 135k, zatem w ciągu ponad 5 miesięcy sprzedana została podobna ilość kopii co w 5,5 miesiąca early access (trochę większa głównie dzięki solidnej letniej przecenie).

2. Green Hell miał przy premierze pełnej wersji na początku września 2019 peak 5152 graczy (przy premierze EA to było 2072, czyli peak przy FR był 2,5 raza wyższy), z danych raportowanych przez spółkę wiadomo że na miesiąc przed full release sprzedaż wynosiła 224k, a do końca marca 2020 sięgnęła 400k, czyli w ciągu 7 mies. wyniosła ok. 175k i była bardzo zbliżona do sprzedaży z pierwszych 7 miesięcy w early access (179k sprzedanych do 31.03.2019).

3. Drift21 przy debiucie pełnej wersji w zeszłym miesiącu miał peak 236 (przy EA to było 827, czyli peak przy FR był 3,5 raza niższy - naprawdę wielki "wyczyn", niższe peaki niż w EA się oczywiście zdarzają ale nie aż tak dramatycznie niższe) - szkoda cokolwiek więcej o tym pisać, po prostu gracze zrażeni tragiczną jakością w early access (noty 55-60% zaraz po premierze EA) drugi raz nie zaryzykowali nabicia w butelkę.

Kolejne zaplanowane "giełdowe" wyjścia z early acces to bedzie właśnie Chernobylite (29.07) i Rustler od Games Operators (31.08)

Moje oczekiwania co do Cherobylite to na pc peak w granicach 4-5k i sprzedaż 120-150k kopii w tym roku, a na konsolach przynajmniej dwa razy tyle do końca 2021 (o ile oczywiście faktycznie zdążą wydać je jeszcze w tym roku jak deklarują) - po pierwsze dlatego że na konsolach jest to pełna rzeczywista premiera a nie tylko cząstkowa jak w przypadku pc więc sprzedaż nie bedzie zaburzona o tą ilość graczy którzy wcześniej kupili po premierze gry w EA, po drugie liczę że jak to było w przypadku Get Even gra bedzie się po prostu sprzedawała lepiej na konsolach niż na pecetach. Przy średnio 30-35 zł z kopii (przeceny, prowizja wydawcy) powinno to przełożyć się na kilkanaście mln przychodu z Chernobylite w tym roku.

Adamex91
13
Wpisów: 76
Wysłane: 5 lipca 2021 19:13:04 przy kursie: 71,90 zł
Powoli zaczynają marketing
mobile.twitter.com/ww3thegame/...
Tweet podany też dalej przez MyGames
Zaszyfrowana wiadomośc to
Initializing communication channels
Messages drop incoming...
Keep Calm and Stay Tuned
A na dole odliczany czas do 28 lipca

Adamex91
13
Wysłane: 8 lipca 2021 16:29:37 przy kursie: 72,00 zł
Moderator:
Serdecznie zachęcam do zapoznania się z regulaminem forum
Edytowany: 8 lipca 2021 17:02

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 8 lipca 2021 17:25:45 przy kursie: 72,00 zł
Adamex91 napisał(a):
Powoli zaczynają marketing
(...)

Dzisiaj to taki - nawet bym powiedział - marketing bezpośredni. Anxious
thumbright
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Edytowany: 8 lipca 2021 17:28

Adamex91
13
Wysłane: 8 lipca 2021 17:56:06 przy kursie: 72,00 zł
No tak, teraz będzie pożywka że Siejka ogromny pakiet 15 k akcji sprzedał :D
www.thefarm51.com/aktualnosc/s...
Przypominam że w marcu 2020 zarząd sprzedał 200k akcji co miało niezbyt znaczący wpływ na kurs. Było to na poziomach ~20 zł a mamy obecnie 70. Czy nie opłacało się wtedy kupić?
Do admina - nie widzę zapisu w regulaminie zabraniającego linkować artykuły znaczące dla spółki, niezła cenzura.

Moderator:
Służę pomocą
7. Wklejając linki do komunikatów, artykułów prasowych czy innych źródeł, należy opatrzyć je komentarzem dlaczego zdaniem autora są ważne, oraz kilkuzdaniowym cytatem ze źródła, do którego odsyłają.
Edytowany: 8 lipca 2021 18:01

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 8 lipca 2021 18:14:33 przy kursie: 72,00 zł
@Adamex91

Chwileczkę, nie tak dawno temu pisałeś, że:
Cytat:
Zdarzył się taki zachodni podmiot co chciał włożyć 50mln dolarow, ale póki co nie jest im potrzebne dofinansowanie.

No to pytam po raz kolejny (pytanie na logikę) jeżeli 50 mln $ ich nie interesuje to dlaczego ktoś "schyla" się po 1 mln PLN ? Potrafisz odpowiedzieć w kontekście plotek o tych rzekomych grubych milionach na stole ?

the special one
35
Wpisów: 104
Wysłane: 8 lipca 2021 21:43:24 przy kursie: 72,00 zł
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE NR 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r.
Cytat:
powiadomień (o transakcjach dokonywanych przez osoby pełniące obowiązki zarządcze) dokonuje się niezwłocznie i nie później niż w trzy dni robocze po dniu transakcji.

W mojej subiektywnej ocenie Siejka zachował się jak ***** w stosunku do rynku - o transakcjach dokonanych w dniu 05 lipca mógł poinformować rynek w tym samym dniu. Tylko czy rynek oczekiwał uczciwości/ przyzwoitości ze strony Siejki? Nie sądzę.
Edytowany: 8 lipca 2021 21:44

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 8 lipca 2021 22:19:50 przy kursie: 72,00 zł
Adamex91 napisał(a):
Przypominam że w marcu 2020 zarząd sprzedał 200k akcji co miało niezbyt znaczący wpływ na kurs. Było to na poziomach ~20 zł a mamy obecnie 70. Czy nie opłacało się wtedy kupić?
Do admina - nie widzę zapisu w regulaminie zabraniającego linkować artykuły znaczące dla spółki, niezła cenzura.

Moderator:
Służę pomocą
7. Wklejając linki do komunikatów, artykułów prasowych czy innych źródeł, należy opatrzyć je komentarzem dlaczego zdaniem autora są ważne, oraz kilkuzdaniowym cytatem ze źródła, do którego odsyłają.

Tylko z tego co pisałaś wtedy te pieniądze miały posłużyć ratowaniu firmy.
Jak było wiemy.

Po drugie. Ciekawe czy to już wszystko, czy może już cash-ją przyszły sukces.?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 9 lipca 2021 00:23:35 przy kursie: 72,00 zł
Adamex91 napisał(a):

przecież tu nic się nie zmienia - ani inwestorów, ani wierzących w sukces właścicieli, jak zwykle ulica ogrywa ulicę i przekonuję ulicę do swoich racji, a to że próbujesz bronić to takim śmiesznym argumentem to .. no w sumie jak ktoś inwestuje w Farmę to takich chwytów powinien się spodziewać non stop, tak to jest w kasynach. Argument "czy wtedy opłacało się kupić" jest klasy "czy wtedy dobrze zrobiłem że postawiłem na czarne a nie czerwone na stole ruletki?" Nie ma za grosz uzasadnienia fundamentalnego, to tylko spekulacja ulicy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 lipca 2021 00:38

luciano81
1
Wpisów: 82
Wysłane: 9 lipca 2021 05:45:17 przy kursie: 72,00 zł
Panowie to jest wykres za ostatni rok

stooq.pl/q/?s=f51&c=1y&...

Sorry ale biadolicie cały czas a rynek pokazuje zupełnie coś innego..... Sztuką jest dostrzec okazję zanim inni się zorientują

Pzdr

Utnapisztim
63
Wysłane: 9 lipca 2021 07:02:09 przy kursie: 72,00 zł
To że kurs urósł przed premierą to akurat nie dziwi bo to jest żelazną reguła na naszej giełdzie, dziwne było raczej to że nie rósł wiosną i latem zeszłego roku kiedy cały gamedev z wyjątkiem właśnie F51 urósł po kilkaset % (w wielu przypadkach czysto spekulacyjnie) a akcjonariat F51 mógł sie tylko przyglądać z frustracją.

Czy tu faktycznie nie ma fundamentów jak pisze Scarry (siódmy czy ósmy rok już tu pisze w tej narracji, zaczynał gdy kurs był jeszcze poniżej 4 zł) - to zweryfikują nadchodzące premiery: jest CHE, który moim zdaniem jest w stanie przynosić spółce po kilkanaście mln przychodu w tym i przyszłym roku (co powinno przynajmniej pokryć koszty operacyjne spółki), jest WW3 gdzie mają zagwaranowane wynagrodzenie od MyGames za 2-3 lata + ewentualne tantiemy w razie powodzenia gry, są dotacje. Po ostatnich dużych premierach na innych spółkach (CP77, Ghostrunner, Outriders, SGWC2) były spadki co jest drugą żelazną regułą naszej giełdy (z bardzo nielicznymi wyjątkami) więc wklejanie niedługo przed premierą wykresu spółki i wskazywanie jak to "rynek" wycenił przyszły sukces podbijajac mocno kurs zazwyczaj jest jak zrobienie zdjęcia tuż przed katastrofą Hindenburga czy Titanica (ale zdarzają się raz na jakiś czas nieliczne wyjątki).

Wrażenie po transakjach prezesa jest kiepskie, fundy podobno dopytują się o akcje, chciałyby zainwestować grube miliony a jednocześnie prezes wysypuje akcje za milion prosto w rynek (przypomina się trochę historia sprzed 11 lat gdy prezes innej spółki gamedev mówił o zainteresowanych amerykańskich funduszach a sam wraz z innymi insiderami walił tymczasem akcjami w rynek bo przecież "też ma prawo do zysku" - później ten prezes przyznał publicznie że było to błędem). Dla mnie to się nie klei, jest coś takiego jak transakcje pakietowe, jaki problem dogadać się z zainteresowanym jednym czy drugim funduszem i sprzedać akcje w kulturalny sposób bez niepokojenia akcjonariatu, jednocześnie uwiarygadniając spółkę przez obecność inwestora instyucjonalnego w akcjonariacie. Dobry przykład to np. CRJ gdzie dwukrotnie zarząd sprzedawał akcje poza rynkiem, za cenę niższą niż rynkowa i to nie tylko dopiero po premierze dodatku coopa do GH ale także dopiero po podaniu wstępnych wyników sprzedażowych. Przepaść w transparentości i kulturze korporacyjnej.

Edytowany: 9 lipca 2021 07:12

Adamex91
13
Wysłane: 9 lipca 2021 08:12:20 przy kursie: 72,00 zł
Panowie, nie wszyscy na raz. Widzę że z tą pożywka miałem rację, poruszenie takie że chyba tu już szampana otworzyliscie co?
Wyżej podałem link do relacji inwestorskich z wytłumaczeniem. 99% spółek przy takich śladowych ilościach akcji nie fatyguje się nawet żeby takie rzeczy komentować.
Bergman napisał(a):
@Adamex91

No to pytam po raz kolejny (pytanie na logikę) jeżeli 50 mln $ ich nie interesuje to dlaczego ktoś "schyla" się po 1 mln PLN ? Potrafisz odpowiedzieć w kontekście plotek o tych rzekomych grubych milionach na stole ?

Ty wiesz że jest różnica ​między pieniędzmi prywatnymi a firmy?

Cytat:
Tylko z tego co pisałaś wtedy te pieniądze miały posłużyć ratowaniu firmy.
Jak było wiemy.

Po drugie. Ciekawe czy to już wszystko, czy może już cash-ją przyszły sukces.?

A teraz te pieniądze posłużą żeby se np. chatę postawić? Nie wiem.

Cytat:
Argument "czy wtedy opłacało się kupić" jest klasy "czy wtedy dobrze zrobiłem że postawiłem na czarne a nie czerwone na stole ruletki?" Nie ma za grosz uzasadnienia fundamentalnego, to tylko spekulacja ulicy.

Nie byłem jedynym który tu o fundamentach pisał od ceny ~20 zł. Można się cofnąć o rok te parę stron i poczytać. Jak widać, rynek zaczął to dostrzegać.

A teraz może coś fundamentalnego dla spółki. Mygames za niecały tydzień zaprezentuje m.in. ww3. Medialna cisza dla tej gry się kończy.
online.paxsite.com/content/sit...
Cytat:
...Take a sneak peek at the development of World War 3...

Polecam również film bigfry'a
m.youtube.com/watch?v=GSOHj-zK...
Edytowany: 9 lipca 2021 08:14

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 9 lipca 2021 08:18:50 przy kursie: 72,00 zł
Ja też zawsze jak wierzę w rozwój spółki to sprzedaje jej akcje np żeby postawić dom. Nie wiem.

Dla mnie to wygląda inaczej. Wtedy chłopaki się cashowali bo sytuacja spółki była zła.

Dziś się cashują bo wycena jest absurdalna.

Scarry
193
Wysłane: 9 lipca 2021 09:28:10 przy kursie: 71,00 zł
Cytat:
W 2018 roku musiałem wywalić cdprojekt bo potrzebowałem pilnie kupić nowy samochód. Sytuacje są różne

aha - a ile spółek giełdowych prowadzisz? Przecież to najklasyczniejsze karmienie leszcza, facet sprzedaje na górce przed premierami, wie jak będzie a chce przyciąć. Tyle zostało z pierdzielenia jakie to zainteresowanie Farma wywołuje wśród poważnych inwestorów, takie że nawet właściciele opychają jej akcje w rynek, nie mając zbytu instytucjonalnego na nie.

@Utnapisztim
Cytat:
Fundamenty

to są "fundamenty" Farmy, serio pod to byś inwestował? Jesteś dość krytycznym inwestorem i masz chyba dość stonowane spojrzenie, serio inwestor fundamentalny, ktokolwiek poważny patrząc na taki 10-letni wykres zysków firmy inwestowałby tu poważnie?

kliknij, aby powiększyć

rynek potrafi być bardzo BARDZO długo nieefektywny, szczególnie na bananowym rynku NewConnect (wg mnie nigdy nie przejdą na GPW, ale serio nigdy, bo to wiązało by się z przejrzystością finansową której by firma "nie zniosła").

Z jednej strony fajnie że ktoś sobie zarobił, ale z drugiej strony serio to jak cieszenie się że juz 4 razy postawiłem na czarne w ruletce i zarabiam.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 9 lipca 2021 09:33

Utnapisztim
63
Wysłane: 9 lipca 2021 10:02:30 przy kursie: 71,00 zł
Cytat:
to są "fundamenty" Farmy, serio pod to byś inwestował? Jesteś dość krytycznym inwestorem i masz chyba dość stonowane spojrzenie, serio inwestor fundamentalny, ktokolwiek poważny patrząc na taki 10-letni wykres zysków firmy inwestowałby tu poważnie?

Hehe, wklej dla porównania wykres zysków thedusta albo jujuba, no tam to dopiero wyglada zachęcajaco...

Adamex91
13
Wysłane: 9 lipca 2021 10:06:34 przy kursie: 71,00 zł
Poprzednie lata są bez znaczenia wobec nadchodzących wydarzeń i sytuacji o których się mówi od poziomów 20 zł. Jak widać po obecnym kursie nadchodzące premiery liczą się bardziej niż to co było kiedyś. Myślałem że nawet żółtodziób na giełdzie wie że kurs dyskontuje przyszłosc. Widocznie zle myślałem
Edytowany: 9 lipca 2021 10:08

Scarry
193
Wysłane: 9 lipca 2021 10:08:00 przy kursie: 71,00 zł
@Utnapisztim
TheDust to dla mnie ciągle kategoria startup, tak długo jak nie pokażą inkwizytora, potem dla mnie i moich akcji wóz albo przewóz, Jujub miał okazję zmienić swój negatywny wizerunek po Kursku, ale zawalił. Inna sprawa że czysto spekulacyjnie dał zarobić, ale nie ma opcji żeby go dłużej rozpatrywać jako inwestycję.

@Adamex
Cytat:
Myślałem że nawet żółtodziób na giełdzie wie że kurs dyskontuje przyszłosc.

jak zwykle bzdury, bo w game-dev liczy się track-record i to jest najczęściej wyceniane do przodu, kurde, po prostu wszystkie możliwe argumenty leszcza tu na wątku mogę znaleść

Track-record farmy jest fatalny.
Edytowany: 9 lipca 2021 10:19

Utnapisztim
63
Wysłane: 9 lipca 2021 10:25:07 przy kursie: 71,00 zł
Adamex91 napisał(a):
Jak widać po obecnym kursie nadchodzące premiery liczą się bardziej niż to co było kiedyś. Myślałem że nawet żółtodziób na giełdzie wie że kurs dyskontuje przyszłosc.

No tak, nawet żółtodziób by się zorientował, że na OML przy 20zł kurs dyskontował przyszły sukces Ghostrunnera, na CDR przy 460 dyskontował sukces CP77, na ECC przy 5 zł dyskontował sukces Drifta i w dziesiątkach innych przypadków (CIG, CFG, kilka razy BLO, F51 i wiele innych) było to samo - kurs zawsze przed premierą rzekomo dyskontuje optymistyczne scenariusze przyszłości, które potem jakoś prawie nigdy nie następują, a po premierze "rynek" zazwyczaj szybko i brutalnie wycenia rzeczywistość.

A prawda jest raczej taka, że przed niemal każdą premierą scenariusz wygląda jakoś tak: turbohype akcjonariuszy na forach pod wizje oszałamiających zysków, pompowanie kursu przez spekulacyjny kapitał a potem wypychanie kwitów tuż przed premierą, najpóźniej zaraz po niej.
Edytowany: 9 lipca 2021 10:38

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 9 lipca 2021 10:57:14 przy kursie: 71,00 zł
Utnapisztim napisał(a):
CHE moim zdaniem jest w stanie przynosić spółce po kilkanaście mln przychodu w tym i przyszłym roku.

Od każdej sprzedanej kopii na Steam będą mieć zapewne około 70pln netto i zapewne podobnie to wyjdzie na konsolach. Kilkanaście milionów przychodu w 2021 roku to sprzedaż idąca w ponad 150 tys. kopii w ciągu 5 miesięcy. Do tej pory po upływie ponad półtora roku od ukazania się gry sprzedali około 140-150 tys. kopii (zakładając recenzje na Steam x50 to ilość sprzedanych kopii). 150 tys. / 6 kwartałów = 25 tys. na kwartał. Jeżeli tutaj ma być 150 tys. / niecałe 2 kwartały to mamy 75 tys. na kwartał czyli ponad 300% normy. Jest to założenie bardzo optymistyczne. Nawet te kilkanaście milionów przychodów + płatności za WW3 wystarczą na wykazanie zysku w okolicach 7 mln przy obecnych kosztach działalności. A co jeżeli będzie mieć miejsce typowy scenariusz na tej spółce ?

Chernobylite to specyficzna nisza bo z jednej strony tego typu gier jest niewiele, ale zainteresowanie gatunkiem jest spore. Ta gra ma niewielką konkurencję w swoim gatunku, a mimo to przegrywa zainteresowaniem z steamdb.info/app/4500/graphs/.... To jest warte uwagi bo akcjonariusze zdają się wychodzić z założenia, że dopiero nowy Stalker będzie konkurencją dla Chernobylite. Nie, stary Stalker (czyli wszystkie trzy części) cieszy się ponad dziesięciokrotnie większym zainteresowaniem, nadal po ponad dekadzie od premiery. Akcjonariat zdaje się tego nie zauważać.

Stary Stalker w dalszym ciągu jest modyfikowany co świadczy o tym jak mocne parcie jest na tego typu produkty. Nie wiem co by musiało się stać by ruszyć Chernobylite. Wytłumaczeniem nie może być fakt, że gra nie jest w 100% skończona. Stalkera nie trzeba przechodzić do końca by świetnie się bawić, a zawsze miał problemy techniczne i ciężko to nazwać produktem skończonym. Albo produkt ma to coś albo nie.

Edytowany: 9 lipca 2021 10:59

Utnapisztim
63
Wysłane: 9 lipca 2021 11:15:19 przy kursie: 71,00 zł
Bergman napisał(a):

Od każdej sprzedanej kopii na Steam będą mieć zapewne około 70pln netto i zapewne podobnie to wyjdzie na konsolach. Kilkanaście milionów przychodu w 2021 roku to sprzedaż idąca w ponad 150 tys. kopii w ciągu 5 miesięcy. Do tej pory po upływie ponad półtora roku od ukazania się gry sprzedali około 140-150 tys. kopii (zakładając recenzje na Steam x50 to ilość sprzedanych kopii). 150 tys. / 6 kwartałów = 25 tys. na kwartał. Jeżeli tutaj ma być 150 tys. / niecałe 2 kwartały to mamy 75 tys. na kwartał czyli ponad 300% normy. Jest to założenie bardzo optymistyczne.

Wiadomo, ze przynajmniej 200k osób z wishlisty zakupiło do tej pory grę, a nie wszyscy nabywcy musieli mieć grę dodana do WL. Playtracker pokazuje 191k graczy (miesiąc temu pokazywał 182k) a w przypadku wielu innych gier dla których dokładne dane sprzedażowe są znane (chocby. Green Hell, Uboat i kilka innych gier Playwaya) estymacje playtrackera są zaniżone o kilkadziesiąt %.

Poza tym sprzedaż nie rozkłada się równomiernie w czasie, na koniec 2019 po 2,5 miesiaca sprzedaży CH-lite miał 1,4k komentarzy na steam (przy 50-60 kopiach na komentarz dałoby to w 2019 70-85k sprzedanych kopii przy 2,9 mln przychodu), teraz ma ponad 3,5k - Na konsolach gra dopiero bedzie miała swoją premierę i tam sprzedaż powinna być większa niż w przypadku pc.

70 zł netto na steam jest zupełnie nierealne, na konsolach część przychodu zabierze wydawca, więc tam też nawet w pełnej cenie będzie dużo mniej z kopii, a wiadomo że będą jakieś przeceny jeszcze w tym roku. Ja ostrożnie bym liczył na średnio 35 zł z kopii.
Edytowany: 9 lipca 2021 11:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE farm51
  • The Farm 51: Gra „Chernobylite 2” w pełnej wersji najpóźniej na początku 2026 roku
    The Farm 51: Gra „Chernobylite 2” w pełnej wersji najpóźniej na początku 2026 roku

The Farm 51 zakłada, że maksymalnie 10 miesięcy trybu early access pozwoli dopracować grę "Chernobylite 2: Exclusion Zone" do wersji gotowej do pełnej premiery. Studio koncentruje się obecnie na zbieraniu opinii graczy i przygotowaniu dużych aktualizacji zawartości.

• The Farm 51 otrzyma 2,1 mln zł na projekt symulacyjny dot. dronów
    The Farm 51 otrzyma 2,1 mln zł na projekt symulacyjny dot. dronów

The Farm 51 Group otrzymał decyzję o przyznaniu dofinansowania w wysokości ponad 2,1 mln zł na realizację projektu badawczo-rozwojowego. Jego celem jest stworzenie zaawansowanego środowiska symulacyjnego dla bezzałogowych statków latających (dronów) działających w warunkach walki radioelektronicznej. Całkowity koszt projektu szacowany jest na ponad 4,3 mln zł.

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,225 sek.

ksryxgbq
txougzcm
fnilfrvc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eimszkxz
qhljgetp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat