woatoxsw
Advertisement
PARTNER SERWISU
vzjjcyfj
15 16 17 18
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 14 sierpnia 2021 21:09:00 przy kursie: 54,00 zł
Nie śledzę tego rynku ale mam jeszcze dwie wątpliwości zanim zabiorę się za analizy.

Jeżeli produkcje tego roku wyceniasz teraz i uważasz że jest zakontraktowana w 70 % to jaki to ma wpływ na zysk 2022 r.

Druga sprawa to areał. To chyba jednak nie jest jeden pies. Przecież zamiast rzepaku czy ziemniaków możesz zasiać pszenicę czy kukurydzę itd.

Milko
48
Wpisów: 99
Wysłane: 16 sierpnia 2021 11:04:55 przy kursie: 54,00 zł
Nic nie uważam, jeśli chodzi o zakontraktowanie, tylko tak jest, odsyłam do calla, albo do transkryptu.
A wpływ na zysk za 22 ma taki, że nie trzeba czekać do e.g. października, żeby zabezpieczać się jeśli chodzi o ceny sprzedaży. Jak wyglądają obecne kontrakty na przyszły sezon - które są kilkadziesiąt procent wyżej niż to co konkurencja kontraktowała pokazywałem odsyłając do linków. Mogą być spore spadki cen kontraktów, a sprzedaż może i tak nastąpić po wyższych cenach. Czy mój poprzedni post był w ogóle przeczytany?

Jeśli chodzi o areał, to oczywiście w każdym sezonie zyskowność z danego typu uprawianej rośliny jest inna, przy czym Astarta w jednym typie upraw ma maksymalnie około 25% areału, także takie rzeczy się balansują. A z ziemniaków na pszenice przestawiać produkcje to nie jest hop siup. Zresztą - już w poprzednim sezonie wzrosty cen były bardzo znaczne - widzimy jakieś magiczne wzrosty areałów kosztem e.g. ziemniaków? Zresztą światowe uprawy są głównie nastawione na pasze, produkcję przemysłową, nie na spożycie ludzkie.
E.g. areał uprawy:
-ziemniaka: - 17 mln ha
-pszenicy - 215 mln ha
-kukurydzy - 197 mln ha

Widzisz duży potencjał przestawiania się? Ja nie za bardzo.
Edytowany: 16 sierpnia 2021 11:05

saturas
3
Wpisów: 176
Wysłane: 16 sierpnia 2021 11:22:17 przy kursie: 54,00 zł
Milko napisał(a):
Pisałem, że IMC zimą i na wiosnę sprzedawała kukurydze pszenice z plonów 2021 po ~205 USD, Kernel podobnie

Milko, podrzuciłbyś źródło tej informacji? Chodzi mi konkretnie o kwotę ~205 USD Interesuję się IMC, a takiej informacji nie znalazłem. Pisałeś do nich maila na IR? Czy po prostu wnioskujesz ze średniego poziomu kontraktu na Black Sea?

Dzięki
Edytowany: 16 sierpnia 2021 11:23

Milko
48
Wysłane: 16 sierpnia 2021 11:46:18 przy kursie: 54,00 zł
IMC to było powiedziane na konferencji wynikowej na ZOOM w maju, w przypadku Kernela dane z ich IR z końcówki maja też. Jakbyś chciał pisać do nich sam, to i IMC i Kernel odpowiadają, Astarta mi jeszcze nigdy nie odpisała - przy czym wczoraj napisałem do drugiej osoby z kontatków IR - tego Popova, może on odpisze.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 sierpnia 2021 11:51:20 przy kursie: 54,00 zł
Milko napisał(a):
Nic nie uważam, jeśli chodzi o zakontraktowanie, tylko tak jest, odsyłam do calla, albo do transkryptu.
A wpływ na zysk za 22 ma taki, że nie trzeba czekać do e.g. października, żeby zabezpieczać się jeśli chodzi o ceny sprzedaży. Jak wyglądają obecne kontrakty na przyszły sezon - które są kilkadziesiąt procent wyżej niż to co konkurencja kontraktowała pokazywałem odsyłając do linków. Mogą być spore spadki cen kontraktów, a sprzedaż może i tak nastąpić po wyższych cenach. Czy mój poprzedni post był w ogóle przeczytany?

Jeśli chodzi o areał, to oczywiście w każdym sezonie zyskowność z danego typu uprawianej rośliny jest inna, przy czym Astarta w jednym typie upraw ma maksymalnie około 25% areału, także takie rzeczy się balansują. A z ziemniaków na pszenice przestawiać produkcje to nie jest hop siup. Zresztą - już w poprzednim sezonie wzrosty cen były bardzo znaczne - widzimy jakieś magiczne wzrosty areałów kosztem e.g. ziemniaków? Zresztą światowe uprawy są głównie nastawione na pasze, produkcję przemysłową, nie na spożycie ludzkie.
E.g. areał uprawy:
-ziemniaka: - 17 mln ha
-pszenicy - 215 mln ha
-kukurydzy - 197 mln ha

Widzisz duży potencjał przestawiania się? Ja nie za bardzo.

Chodzi o to, że spółka z tego co rozumiem nie zabezpiecza sprzedaży w przeszłości. Przynajmniej z tego co napisałeś nie robiła tego w 2021 r. Czy masz jakieś informacje o zmianie polityki spółki w tym zakresie?

Jeżeli chodzi o zmianę areału to podałem przykłady. Generalnie areały upraw roślinnych zmieniają się w kierunku tych bardziej opłacalnych z tego co przeczytałem. Ja podałem tylko dwa przykłady roślin w przypadku których areał może ulec zmianie. Tych możliwości jest więcej nawet wśród samych zbóż np. żyto, pszenżyto, owies, jęczmień itd.

Twoje posty są czytelne ale dla mnie za optymistycznie patrzysz na spółkę i jej przyszłe wyniki finansowe IMHO.

Milko
48
Wysłane: 16 sierpnia 2021 12:05:22 przy kursie: 54,00 zł
Jak sam powiedziałeś nie analizowałeś spółki ani rynku. Także OK, chyba nie mam co się wysilać.
Założenia które wcześniej przedstawiłem wcale nie są nadmiernie optymistyczne. Zakładam w porównaniu do obecnych kontraktów sporo niższe ceny sprzedaży w praktycznie wszystkich segmentach, niższe ceny niż obecnie cukru etc. Jakbym był nadmiernie optymistyczny, to bym pisał o 800mln zysku tylko w tym roku jak wypisuje Arthurius z bankiera. Ja mówie o miliardzie w 2 lata, przy czym już w tym roku istnieje prawdopodobieństwo, że będzie zrobione nawet 60% z tego. A cenowo pokazywałem, że przyszłość wygląda według kontraktów na przyszły sezon sporo lepiej co zabezpieczyli na ten.
A oczywiście kontraktują do przodu - posłuchaj sobie ostatnie 2 calle.

jest więcej opcji - Żyto, pszenżyto, owies, jęczmień itd. -pewnie że jest. Tylko, że nic nie dzieje się w próżni, ceny wszystkich znaczących płodów rolnych są na stronie, którą wcześniej linkowałem:
https://www.apk-inform.com/en/prices
Zakładam, że jeśli takie rzeczy piszesz co teraz, to nie zaglądałeś.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 sierpnia 2021 12:31:44 przy kursie: 54,00 zł
Do dziś nie ma odpowiedzi na poniższy wpis:

Cytat:
Jeżeli uważasz, że 1 mld zysku w 2 lata jest prawdopodobny to przedstaw założenia i wyliczenia dla następnego roku. Historycznie patrząc dwa lata z rzędu takich zysków jak prognozujesz z racji wyceny BA są dość mało prawdopodobne. Możliwość oczywiście jest ale wiele zależy od pogody nie tylko na Ukrainie ale i w innych miejscach świata. Poza tym przy tych cenach spodziewam się że areały upraw będą znacznie większe w przyszłym roku na świecie. Dla mnie więc spadek cen jest bardziej prawdopodobny w przyszłym roku niż ich wzrost czy stabilizacja.

Ponadto nie ukrywałem, że nie czytałem linków jakie podałeś:

Cytat:
Nie śledzę tego rynku ale mam jeszcze dwie wątpliwości zanim zabiorę się za analizy.

O co masz więc jakieś pretensje. Coś jest niejasne?

Poza tym dalej nie rozumiem, jeżeli kontraktują do przodu to skąd im się wziął wynik z przeszacowania w raporcie za 2q21 versus 1q21. Zakładam, że zakontraktowali plony w II kwartale 2021 r. na 2021 r. W raporcie 1q21 wykazali wynik na wycenie BA ca 10 mln €.

Z tego wynika, że plony na 2022 r. nie są obecnie zakontraktowane i pewno będą w 2022 r. Dlatego patrzenie na ceny 2022 r. w kontraktach ma moim zdaniem mały sens. Z tego wynika, że prognoza wyników na 22 r. jest obarczona sporym błędem.

Cytat:
A oczywiście kontraktują do przodu - posłuchaj sobie ostatnie 2 calle.

Jeżeli możesz się jednak wysilić (o co proszę uprzejmie) to podaj w szczegółach jak jak wygląda ich polityka kontraktowania do przodu.

Milko
48
Wysłane: 16 sierpnia 2021 12:59:48 przy kursie: 54,00 zł
Zazwyczaj mają zakontraktowane do zbiorów przynajmniej 50%. Zwyczajowo zaczynają kontraktowanie podczas siewu, ale te zwyczaje w okresie wysokich cen jak pokazuje e.g. IMC i Kernel są zaburzone i firmy hedgują sprzedaż szybciej - dlatego użytecznym są ceny kontraktów z CME jakie wysłałem w poprzednim poście.
Więcej nie będę się wysilać jak nawet nie czytasz odnośników do których odsyłam, gdzie wszystko masz na tacy podane, a potem się pytasz o to samo.

Big Bee
19
Wpisów: 46
Wysłane: 16 sierpnia 2021 13:28:44 przy kursie: 54,00 zł

"Ponadto nie ukrywałem, że nie czytałem linków jakie podałeś:

Cytat:

O co masz więc jakieś pretensje. Coś jest niejasne?

Poza tym dalej nie rozumiem, jeżeli kontraktują do przodu to skąd im się wziął wynik z przeszacowania w raporcie za 2q21 versus 1q21. Zakładam, że zakontraktowali plony w II kwartale 2021 r. na 2021 r. W raporcie 1q21 wykazali wynik na wycenie BA ca 10 mln €.

Z tego wynika, że plony na 2022 r. nie są obecnie zakontraktowane i pewno będą w 2022 r. Dlatego patrzenie na ceny 2022 r. w kontraktach ma moim zdaniem mały sens. Z tego wynika, że prognoza wyników na 22 r. jest obarczona sporym błędem."

@1ketjoW

To co robisz jest mocno żenująco, Milko przytacza ci fragmenty i dane źródłowe a ty rozbrajająco przyznajesz się, że nawet tego nie czytasz. Tobie się coś wydaje, ale nie znasz rynku i spółki, ale ci się wydaje. Na zasadzie "nie znam się, ale wypowiem".

A więc gdybyś troszkę znał spółkę i zasady księgowania produkcji rolnej to byś wiedział, że I kw 2021 mieli tylko 10 mln Euro BA, bo mogli rozpoznać tylko te zbiory w księgach, które zostały zasadzone zimę 2020/2021 i zaczęły wzrastać, nie mogli natomiast rozpoznać innych plonów, które jeszcze nie zostały zasadzone wiosną 2021(a wiosna tego roku opóźniła się np. względem ubiegłorocznej). Zgodnie z zasadami nie możesz ujmować w księgach tego co chcesz zasadzić, ale jeszcze tego nie zrobiłeś, całkiem logiczne prawda?

A przeszacowanie jest tej skali, najwyższe w historii, bo uwzględniając, że plony powinny być jakieś 15-20% wyższe niż w ubiegłym roku, a szczególności ceny w poszczególnych produktów są mocno wyższe niż rok temu, fair value z modelu musiało dać taki skok na wartości BA.

Plony te które będą zbierane w 2022, będą kontraktowane już lutym-kwietniu 2022, raptem z 6 miesięcy, lub trochę więcej, do połowy wiosny będą mieli zakontraktowane ok 50% przyszłorocznych plonów.

Milko
48
Wysłane: 16 sierpnia 2021 13:35:50 przy kursie: 54,00 zł
Według calla, wzrost yieldów jest uwzględniony marginalnie, więszkość we wzrostu wyceny BA to zmiana modelu cen. Także trzeba trzymać kciuki, żeby pogoda nie była ekstremalna, i może być spory upside z tego powodu.

Big Bee
19
Wpisów: 46
Wysłane: 16 sierpnia 2021 13:39:30 przy kursie: 54,00 zł
Akurat na callu być nie mogłem, ale w takim razie to bardzo dobra wiadomość o niskim udziale zmian yieldów w BA.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 sierpnia 2021 14:08:34 przy kursie: 54,00 zł
Cytat:
@1ketjoW

To co robisz jest mocno żenująco, Milko przytacza ci fragmenty i dane źródłowe a ty rozbrajająco przyznajesz się, że nawet tego nie czytasz. Tobie się coś wydaje, ale nie znasz rynku i spółki, ale ci się wydaje. Na zasadzie "nie znam się, ale wypowiem".

A więc gdybyś troszkę znał spółkę i zasady księgowania produkcji rolnej to byś wiedział, że I kw 2021 mieli tylko 10 mln Euro BA, bo mogli rozpoznać tylko te zbiory w księgach, które zostały zasadzone zimę 2020/2021 i zaczęły wzrastać, nie mogli natomiast rozpoznać innych plonów, które jeszcze nie zostały zasadzone wiosną 2021(a wiosna tego roku opóźniła się np. względem ubiegłorocznej). Zgodnie z zasadami nie możesz ujmować w księgach tego co chcesz zasadzić, ale jeszcze tego nie zrobiłeś, całkiem logiczne prawda?

A przeszacowanie jest tej skali, najwyższe w historii, bo uwzględniając, że plony powinny być jakieś 15-20% wyższe niż w ubiegłym roku, a szczególności ceny w poszczególnych produktów są mocno wyższe niż rok temu, fair value z modelu musiało dać taki skok na wartości BA.

Plony te które będą zbierane w 2022, będą kontraktowane już lutym-kwietniu 2022, raptem z 6 miesięcy, lub trochę więcej, do połowy wiosny będą mieli zakontraktowane ok 50% przyszłorocznych plonów.

Big Bee,

Przecież ja wyraźnie piszę że się nie znam i dlatego proszę o informację. Wiem, że powinienem udawać że jestem alfą i omegą i znam się na wszystkim to byłoby OK. Tak się składa, że dla mnie takie podejście jest żenujące.

Natomiast gdybyś śledził dyskusję to byś wiedział, że rozmawiamy o prognozie zysków na dwa lata na 1 mld zł. Uwaga dotycząca zasad księgowania jest nie w temacie.

Poza tym piszę o momencie kontraktowania plonów przez spółkę w związku z prognozą wyniku na 2022 r. czego najwyraźniej również nie zrozumiałeś.

Ja nie kwestionuje wyników 2021 r. tylko pytam o założenia prognoz wyników na 2022 r.

Zwróciłem uwagę, że branie dzisiejszych cen z kontraktów do prognoz wyników za 2022 r. moim zdaniem nie jest zasadne skoro, co potwierdziłeś, spółka będzie kontraktować w lutym-kwietniu 2022 r. plony 2022 r. Dopytałem jaką politykę kontraktowania ma spółka. Dostałem odpowiedź, że to zależy od cen. Może w tym roku zakontraktuję 50%, a może nie produkcji z 2022 r. No to może jest upside, a może go nie ma.

Dla mnie żenujące jest natomiast zachowanie kogoś kto nie rozumie o czym piszę i zwraca mi uwagę, na moje zachowanie.

Edytowany: 16 sierpnia 2021 14:17

saturas
3
Wpisów: 176
Wysłane: 16 sierpnia 2021 14:13:25 przy kursie: 54,00 zł
Milko napisał(a):
Według calla, wzrost yieldów jest uwzględniony marginalnie, więszkość we wzrostu wyceny BA to zmiana modelu cen. Także trzeba trzymać kciuki, żeby pogoda nie była ekstremalna, i może być spory upside z tego powodu.

Czytałem transkrypcję i czegoś takiego nie znalazłem. Jedyne co to że od obecnych zakładanych yieldów nie spodziewają się więcej niż 10% różnicy:

Cytat:

Yuliya Bereshchenko

We are trying to estimate our yields on the basis of the current weather and growth of crop. However, as I mentioned, for key crops such as corn and sugar beet, the situation is still in progress for the next 2 months. If we were to adjust our estimates with 9 months, we do not expect it to be more than 10% of the level that we currently estimate. Plus or minus 10% is generally considered to be a good adjustment at the current stage of the harvest.

Czyli raczej starają się je wycenić w punkt, niż zawyżac/zaniżać

@1ketjoW
Tak, nie zakontraktowali zbiorów 2022. Zbiory zaczyna się kontraktować w momencie siewów, a następnie dokontraktowywuje kolejne porcje. Ozime zaczną pewnie kontraktować w najbliższym czasie, jak będą sadzić rzepak i pszenicę, a resztę dopiero na wiosnę.

Ceny futersów zależą w dużej mierze od dzisiejszego Spot, a cena na spot rośnie
I oczywiście jest ryzyko że nagle jakiś kraj wyciągnie z kapelusza gigantyczne zapasy zbóż i rzuci na rynek by zbić cenę przyszłych kontraktów. No ale póki co się to nie dzieje.

Moim zdaniem jest wyjątkowo mało prawdopodobne że do czasu kontraktacji cena spadnie poniżej założeń Milko. Powiedziałbym że jego prognoza 1mld zł w 2 lata jest aż śmiesznie konserwatywna.
Edytowany: 16 sierpnia 2021 14:20

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 sierpnia 2021 08:45:23 przy kursie: 55,90 zł
ASTARTA - aktualizacja analizy technicznej

Poprzednia,długoterminowa analiza techniczna w dalszym ciągu jest aktualna. Mieliśmy, zgodnie z prognozą, cofnięcie korekcyjne w okolice 44 zł i kontynuację ruchu na północ. Teraz kurs akcji toczy walkę z linia długoterminowych spadków (jedna poprowadzona po ekstremach, druga w cenach zamknięcia świec tygodniowych). Pokonanie tego oporu otworzy drogę w kierunku 70 zł.
Wskaźniki techniczne w interwale dziennym nie generują żadnych niepokojących sygnałów. Brak negatywnych dywergencji, a więc wytracania impetu wzrostów na chwilę obecną nie występuje. Dopóki zachowana jest sekwencja rosnących szczytów i dołków, nie ma powodów do niepokoju. Najbliższe poziomy wsparć widać na osi wartości.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Vivaldii
0
Wpisów: 16
Wysłane: 22 października 2021 17:37:38 przy kursie: 51,70 zł
Czy Astarta przymierza się do przejęcia prawie bankrutującej spółki ukraińskiej Milkiland ?

Szukam informatora Boo hoo!

maslak
PREMIUM
1
Wpisów: 45
Wysłane: 30 listopada 2021 16:02:49 przy kursie: 45,40 zł
W końcu zaczęli realizować ten skup: astartaholding.com/files/uploa...
Pytałem oto miesiąc temu mailowo ale nie raczyli odpowiedzieć..
Edytowany: 30 listopada 2021 16:08

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 lutego 2022 16:12:59 przy kursie: 36,70 zł
Morze Czarne, zielona ziemia i krwawe widmo - omówienie sprawozdania finansowego GK Astarta po III kw. 2021 r.

Od strony fundamentalnej spółka wygląda poprawnie, ceny produktów rolnych utrzymują się na wysokich poziomach, ale poprawić wyniki będzie ciężko, a nad kursem spółki ciążą ryzyka. Szczegóły poniżej.

Przychody Astarty wyniosły w III kw. 150 mln EUR i były o 27 proc. wyższe r/r. Wzrosty sprzedaży miały miejsce dzięki większym cenom, gdyż wolumeny spadały r/r niemal we wszystkich asortymentach.

kliknij, aby powiększyć

Choć wolumeny sprzedaży spadły, to koszty własne wzrosły w bardzo podobnym tempie jak przychody. Zysk brutto na sprzedaży produktów przed uwzględnieniem zmiany wartości aktywów biologicznych wyniósł 22,8 mln EUR i był o 5 mln EUR (29 proc.) wyższy r/r. Marża takiego zysku wyniosła 15 proc. i była o 0,2 pp. większa r/r. Raportowany zysk brutto na sprzedaży się praktycznie podwoił i wyniósł ponad 35 mln USD, co oczywiście wynikało z przeszacowania wartości aktów biologicznych, które przed rokiem praktycznie nie wystąpiło.

Mniej biegłym w rachunkowości przypominam, że zgodnie z MSR41 spółki prowadzące działalność rolniczą są zobowiązane wyceniać swoje aktywa biologiczne (uprawy i zwierzęta) w cenach godziwych i w takiej wartości zaprezentować na koniec okresu rachunkowego, a zmianę wyceny odnieść na wynik. Okres sadzenia i wzrostu przypada głównie na drugi kwartał roku i to w nim mamy do czynienia z największą wartością przeszacowania. W trzecim i czwartym wartość przeszacowania wynika już głównie ze zmiany cen zbóż na rynkach przed ich faktycznym zbiorem (w momencie zbioru następuje wycena w wartości godziwej i przeksięgowanie na zapas).

Jak widać poniżej spółka w II kw. wykazała bardzo duże zyski z przeszacowania, a tym samym najprawdopodobniej będzie mieć dość wysoko wycenione zapasy. Proszę zauważyć, że marże ze sprzedaży przed uwzględnieniem przeszacowania nie są szczególnie wysokie i to tak naprawdę efekt oczekiwany. Gdyby ceny się nie zmieniały to zgodnie z MSR41 marża w momencie sprzedaży powinna wyjść w okolicy zera, natomiast niegotówkowy zysk z przeszacowania zmieni się w gotówkę w bilansie. Zmiany marży które widać poniżej są efektem zmiany ceny na rynkach, bo zapas trzymany jest w cenie z dnia żniw, lub cenie rynkowej jeśli ta jest niższa. Oczywiście niezerowy poziom wynika także z przetwórstwa cukru i soi, a także sprzedaży mleka.

kliknij, aby powiększyć

Koszty operacyjne dotyczące wzrosły, co przy spadających wolumenach jest zjawiskiem negatywnym. Te dotyczące sprzedaży o 4 proc. r/r, natomiast ogólnego zarządu o 10 proc. r/r. Na szczęście nie są to kwoty duże – wzrost wyniósł niecałe 0,8 mln EUR przy kosztach na poziomie 13 mln EUR. Na pewną uwagę zasługują pozostałe koszty operacyjne, które wyniosły w tym kwartale 2,5 mln EUR. Wzrostu w porównaniu z poprzednim rokiem nie ma, ale zmieniła się istotnie struktura. Przed rokiem dominowały odpisy na należności, natomiast obecnie rezerwy na sprawy sądowe. Jak zerkniemy do raportu rocznego to okaże się, że największą pozycją w zeszłym roku odpowiadającą za 4,1 na 11,5 mln EUR były kary za zerwanie umów na sprzedaż cukru – być może obecne sprawy to konsekwencja ówczesnych decyzji. Podobne kary miały miejsce także w tym roku, choć nie w samym III kwartale. Ot realia biznesowe Ukrainy. W tym kontekście warto pamiętać, że jak ceny zaczną spadać to odbiorcy mogą postąpić identycznie.

Zysk operacyjny w III kw. zamknął się kwotą ponad 20 mln EUR w porównaniu do raptem 2,5 mln EUR przed rokiem.

kliknij, aby powiększyć

Na poziomie zysku netto spółka zaraportowała 14 mln EUR zysku – linia finansowa to głównie odsetki od leasingu ziemi. Rok wcześniej spółka pokazała staratę na poziomie 12 mln EUR w związku z 5 mln kosztów odsetkowych i 6 mln EUR negatywnych różnic kursowych. Zyski są wysokie, ale wynikają z przeszacowania, więc te realne przy spadku cen mogą się zmienić.

kliknij, aby powiększyć

W związku z tym, że Astarta jest dość zdywersyfikowanym konglomeratem więcej widać w rachunku segmentowym. Przychody w dywizji cukrowej wyniosły 54 mln EUR i były o 23,8 mln EUR (79 proc.) wyższe r/r. To przede wszystkim efekt wzrostu cen sprzedaży i to cen na krajowym rynku, które były wyższe niż na rynkach eksportowych. Marża brutto w segmencie przetwórstwa cukru wyniosła 25 proc. w porównaniu do 18 proc. przed rokiem i 34 proc. w poprzednim kwartale. Ostatecznie segment przyniósł prawie 10 mln EUR zysku w relacji do niecałych 3 mln EUR przed rokiem i 6,8 mln EUR w poprzednim kwartale.

kliknij, aby powiększyć

W najważniejszym obecnie segmencie rolniczym (dokładniej uprawy rolnej) mamy przychody na poziomie tylko 67 mln EUR. Tylko, bo bardzo podobną wartość raportowano przed rokiem, a pewnie w związku z wysokimi cenami niektórzy mogli liczyć na więcej. Przychody były płaskie, bo znacznie spadły wolumeny sprzedaży. O ile sprzedaż pszenicy zmniejszyła się o 6 proc. tak kukurydzy spadła o 55 proc., a słonecznika o 61 proc. Marża brutto przed uwzględnieniem przeszacowań wyniosła 9 proc. i była o 4 pp. niższa niż przed rokiem. Wynik dywizji zbudowały przeszacowania upraw, które przyniosły 14,1 mln EUR zysku (0,6 mln EUR przed rokiem). To dzięki nim EBIT wyniósł 10,5 mln EUR. Jeszcze większy efekt MSR41 odnotowano kwartał wcześniej kiedy zaraportowano 83,6 mln EUR z przeszacowania.

kliknij, aby powiększyć

Przychody z przetwórstwa soi wyniosły 18,2 mln EUR i były o 5 mln EUR (39 proc.) wyższe r/r. Niestety mocno siadła marża – zysk wyniósł tylko 0,2 mln EUR w porównaniu do 1,7 mln EUR przed rokiem. W konsekwencji spółka poniosła stratę na poziomie 1,1 mln EUR. Spadek marż i straty to efekt niekorzystnej realizacji cenowej pomiędzy produktami przetworzonymi, a ceną soi. Spółka planuje restrukturyzację segmentu i zamierza zaprzestać wytwórstwa śruty, a w to miejsce zaoferować paszę sojową (koncentrat). Inwestycja nie jest tania – w ciągu dwóch lat ma pochłonąć około 50 mln EUR.

kliknij, aby powiększyć

Astarta dysponuje także bydłem mlecznym. Przychody z tej dywizji są jednak najmniej znaczące dla grupy. segment dostarcza wyniki na poziomie 1,2 -2,3 mln EUR kwartalnie. W tym wypadku mowa o wyniku skorygowanym o przeszacowania MSR41. Choć formalnie przeszacowanie trzeba zrobić, żeby pokazać wartość posiadanego bydła, to tak naprawdę jest ono tylko „linią produkcyjną” dla mleka.
W tym kwartale wynik był wyższy (2,8 mln EUR), ale nie przywiązywałbym do tego większej wagi, bo wszystko wskazuje na to, że spółka dokonała w kwartale korekt alokacji kosztów „w locie” – koszty sprzedaży i zarządu są po 9 miesiącach niższe niż po 6 miesiącach.

kliknij, aby powiększyć

Układ wyników nie jest zaskakujący. Dekonsolidacja EBIT na segmenty pokazuje, że z reguły największy wynik pokazuje segment produkcji rolnej, który jest dość regularnie wspierany przez segment produkcji cukru.

kliknij, aby powiększyć

Wyniki są teoretycznie potwierdzone przez przepływy. Te raportowane z działalności operacyjnej wyniosły 52 mln EUR w porównaniu do 59 mln EUR przed rokiem. Tak duży przepływ to efekt przede wszystkim spadku zapasów o 36 mln EUR.

kliknij, aby powiększyć

W związku z tym, że Astarta znaczną część ziem dzierżawi i prezentuje je zgodnie z MSSF16, gotówkę z działalności operacyjnej lepiej jest dostosować o wypływy z tytułu rat i odsetek od leasingów. W takiej konstrukcji przepływy z działalności operacyjnej wyniosły 42,8 mln EUR w relacji do 50,2 mln EUR. Większość gotówki poszła na spłatę kredytów i pożyczek (38 mln EUR netto). Choć spółka już jakiś czas temu ogłosiła inwestycje w segmencie sojowym, to na razie nie bardzo widać wydatki. Kwota inwestycji miała wynieść średniorocznie ok. 25 mln USD, czyli kwartalnie ok. 7 mln USD. Jak widać poniżej na razie wydatki to w kolejnych kwartałach mamy kolejno: 2,8 mln EUR, 2,8 mln EUR i w ostatnim kwartale 1 mln EUR.

kliknij, aby powiększyć

Zyski w tym roku są bardzo wysokie. Z jednej strony pochodzą z przeszacowania aktywów biologicznych i wyceny zapasów do cen rynkowych, z drugiej strony ze sprzedaży zapasów zgromadzonych w poprzednich żniwach. O ile czynnik wysokich cen się wciąż utrzymuje to ciężko oczekiwać aby kukurydza zdrożała o kolejne 40 proc., a brak tego wzrostu osłabi zyski.

Dług finansowy netto spółki wynosił na koniec III kw. 152 mln EUR, ale uwzględnia on zobowiązania związane z dzierżawą – sam czysty dług netto w postaci kredytów i pożyczek to 40 mln EUR. W relacji do nominalnej EBITDA na poziomie 188 mln EUR to niewiele, ale do cash EBITDA mamy poziom 2,4. Nie jest to poziom szczególnie niski, ale ciężko powiedzieć o nim, że niesie za sobą ryzyka. Ryzyko płynności wygląda na niewielkie.

Rynek wycenia spółkę na niskich wskaźnikach – C/Z wynosi 1,55, natomiast EV/EBITDA 1,76. Wydawać by się mogło, że to poziomy szaleńczo niskie, ale jeśli zerknąć to tak wyglądają w zasadzie wszystkie ukraińskie spółki spożywcze. Kernel jest notowany z C/Z i EV/EBITDA na poziomie odpowiednio 1,75 i 2,28, IMC 2,57 i 3,6. To oczywiście efekt ryzyka rynkowego. Na Ukrainie zdarzały się przecież już ograniczenia w eksporcie, czy problemy z transferem zysków, a teraz doszło przecież ryzyko konfliktu zbrojnego. W tym kontekście należy dodać, że spółka prowadzi operacje także w okręgach sąsiadujących z Białorusią, gdzie stacjonowały wojska rosyjskie.
O ile kurs Astarty był dość mocno skorelowany z kursami zbóż, to właśnie widmo działań militarnych popsuło sentyment w ostatnich miesiącach.

kliknij, aby powiększyć

Można mieć nadzieję, że deeskalacja konfliktu wpłynie korzystnie na notowania.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 360 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 23 lutego 2022 14:36

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 kwietnia 2022 09:09:35 przy kursie: 27,10 zł
ASTARTA - spojrzenie na wykres

Najpierw spojrzenie na wykres długoterminowy, by lepiej zrozumieć techniczne powody odejścia w dół jesienią ubiegłego roku - kilkukrotna nieskuteczna konfrontacja z ekstrapolacją linii łączącej najistotniejsze szczyty zrobiła swoje, wywierając negatywny wpływ na morale graczy.

kliknij, aby powiększyć

Teraz przejdźmy do wykresu obejmującego krótszy odcinek czasowy. Aktualnie ważą się losy dalszego kierunku poruszania się cen. Odreagowanie spadków było równie dynamiczne co same spadki, ale o zdecydowanej zmianie sentymentu nie możemy mówić. Sekwencja opadających szczytów w dalszym ciągu ma się doskonale, opór w okolicy 31 zł również. Średnioterminowy kierunek poruszania się cen zależy od zachowania kursu akcji względem dwóch poziomów - wspomnianego oporu na 31 zł i wsparcia w okolicy 25 zł. Utrata wsparcia otworzy drogę w kierunku 19 zł.

kliknij, aby powiększyć

Wskaźniki techniczne również nie dają powodów, by odreagowanie traktować w kategoriach diametralnej zmiany sentymentu - ich zachowanie jest typowe dla korekty wzrostowej w trendzie spadkowym.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 21 lipca 2022 15:05:01 przy kursie: 25,20 zł
www.money.pl/gospodarka/handlo...
nie wiem co dzieje się z cukrem ale to może jest szansa dla tej firmy, jakie są Wasze opinie? Firma (pewnie [podobnie jak większość ukr) mocno niedowartościowana...

xMateusZx
41
Wpisów: 85
Wysłane: 21 lipca 2022 21:06:31 przy kursie: 25,20 zł
Co tam cukierkowy szał cebulaków w Polsce :) Jutro ma być umowa podpisana ;) Eksport zboża będzie wracał :)
Edytowany: 21 lipca 2022 21:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ASTARTA
  • Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich
    Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich

Według doradcy Kremla Jurija Uszakowa, spotkanie prezydentów Władimira Putina i Donalda Trumpa zostało wstępnie uzgodnione i może dojść do skutku w najbliższych dniach. W czwartek mocne wzrosty notuje giełda w Moskwie oraz spółki ukraińskie obecne na GPW.

• 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,576 sek.

vpcwdnnj
otmxkhym
tzphsneg
Komunikaty ESPI/EBI Astarta Holding NV

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gsmuwavd
jvekedqe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat