PARTNER SERWISU
tmgfsrvw
pytek21

pytek21

Ostatnie 10 wpisów
Ciekawy wywiad:
www.youtube.com/live/NcmHfaHaw...
Jest bardzo dobrze, przejęcie doszło do skutku, dywidenda będzie (ja sądzę, że nawet wieksza niż rok temu), komunikacja prezesa z rynkiem super, jedynie przestrzegł, że 3 kw z uwagi na wysoką bazę z zeszłego roku moze nie zostać pobity, a rynek zareagował jakby jakas tragedia nastąpiła.
Ciekawe doprawdy.
Co prezes się wypowie to spadki d'oh!

Cytat:
Pamięta ktoś Camrbige Analitica i Facebooka? Albo SFD I rtęć?
- to chyba nie za dobry przykład, bo obecna sprawa to raczej jakiś średnio ogarnięty inwestor lub cwaniak mający interes w pomówieniu XTB a sprawę rozdmuchano. U nas lubią krytykować firmy z własnego podwórka, jak za granicą coś się dzieje to się ignoruje ale swoim to trzeba dowalić.
W sumie szanuje, że XTB nie chce mowić o swoich klientach ale w takim przypadku gdzie ktoś chodzi i dookoła rozpowiada że "zabezpieczenia są złe" i mimo używania 2FA to i tak cie okradną - co jest nieprawdą chyba że dojdzie do poważnych zaniedbań po stronie klienta (ciekawy jest artykuł na niebezpieczniku) - to w takim przypadku może jednak warto coś zadziałać bardziej, trochę przywołać takiego "klienta" do porządku

Cytat:
Jak informuje firma, obecnie jedynie około 10 proc. jej klientów korzysta z dwuskładnikowego uwierzytelniania. Dlatego, od połowy lipca, rozpocznie się proces automatycznego włączania go dla obecnych klientów. Ponadto w IV kwartale 2025 każdy nowy klient będzie miał włączone 2FA już w momencie zakładania konta.

– Dział produktu oraz dział bezpieczeństwa współpracują, aby wdrażane przez nas rozwiązania łączyły maksymalny poziom bezpieczeństwa środków z wygodą i szybkością transakcji. Monitorujemy działania cyberprzestępców oraz aktywnie przeszukujemy darknet, aby wyprzedzać działania potencjalnych oszustów. Na bazie tych obserwacji dostosowujemy nasze procesy i procedury oraz podejmujemy działania. Wszystkich naszych klientów zachęcamy do włączenia dodatkowych zabezpieczeń i zachowania czujności – regularnie przypominamy naszym klientom, aby nie klikali w podejrzane linki wysyłane w wiadomościach e-mail i dokładnie sprawdzali strony, które odwiedzają – podkreśla Dubiel.

www.parkiet.com/biura-maklersk...

spółka jak zawsze bardzo porządnie reaguje, komunikacja z inwestorami na wysokim poziomie.

A to nie jest tak, że ten ktoś kto "podobno stracił" nie dość, że nie korzystał z 2FA to jeszcze zapamiętywał sobie hasła w przeglądarce internetowej? Jak ja na to patrzę to wygląda jak próba rozkręcania afery za własne poważne uchybienia w zabezpieczeniu własnego konta. I faktycznie zarząd powinien się do tego odnieść i ukrócić spekulacje, że to jest wina XTB tylko naprawdę poważne zaniedbania lub nawet głupota klienta, i nawet wyciągnąć konsekwencje za takie pomówienia.
A pozatym czy jakiaś fundusz by sprzedawał akcje za kilkaset milionów bo jakiś nieznany nikomu użytkownik wystawił swoje słabe hasło i nie zabezpieczył konta i mu jakiś transakcji zrobili? To byłoby mega dziwne.
Może to jednak sprawa, że ludziom nie podobało się, że plus500 miał tylko 15% rdr wysków w 2 kw - i myslą że XTB też nie pokaże jakieś oneoffa?

Apropos Robinhooda, który może po częsci odpowiadać za pewne przerażenie akcjonariuszy XTB, zdecydowanie niepotrzebnie:
Cytat:
“These ‘OpenAI Tokens’ are not OpenAI equity,” the OpenAI Newsroom account said in a Wednesday (July 2) post on X. “We did not partner with Robinhood, were not involved in this, and do not endorse it. Any transfer of OpenAI equity requires our approval — we did not approve any transfer. Please be careful.”

www.pymnts.com/news/investment...
I jeszcze rozdają to za darmo w Robinhoodzie. To wygląda na duży scam, szczególnie, że jest niedostępne w USA, gdzie nie można brać tak ot sobie udziału w inwestycjach w niepublicze spółki
Cytat:
In the U.S., private markets are accessible only to accredited investors
. Czyli jakby Robinhood próbuje tworzyć kolejne tokeny na podstawie wartości, których oni w rzeczywistości nie mają. Ciekawe kto się na tym bardziej sparzy, czy Robinhood czy drobni.

...i pewnie wczorajszych. Sensu w tym nie widzę, bo tokenizacja i derywyatywy oparte o jakies wydumane założenia spółek niepublicznych raczej nikogo poważnie podchodzącego do inwestowania - nie powinno przekonać. A czy to w ogóle nie będzie lat bojów z regulatorami w Europie o to czy to legalne to raczej pewniak. Wiadomo jakiś młodzików zafascynowanych krypto moze to skusi ale nie powinno to przynieść wielkich sukcesów. Ale jak nowość to głośno bo Robinhood, słynna platforma. Podbili sobie wycenę giełdowa- spoko. Dla XTB moze paradoksalnie być plus, bo głośniej o inwestowaniu - więcej inwestorów i większy ruch IMO

Cytat:
skąd Ci tyle wyszło?

Ogólnie taka sądzę że jest średnia z ostatnich 6 miesięcy, wystrzał byl w ostatnich tygodniach dopiero. Oczywiście to spekulacja...

Ło panie, będzie sie działo.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-Z...

Mamy sprzedaż 8% akcji. Obstawiam po poprzednich ABB ze teraz bedzie to 62-65zl ale możecie mnie skorygować.

Jutro wyniki a kurs rozjechał się totalnie z cenami miedzi. Ciekawe czy to tylko strach przed pomysłami inwestycyjnymi rządu, słabe wyniki stojące w kontrze do cen miedzi czy coś nieoczekiwanego wypadnie jutro z szafy. Swoją drogą to jest ciekawe, że taki gigant miedziany i srebrzany nie umie wykorzystać dobrej passy kopalin i ostatnio częściej mamy spadki sprzedaży r/r niż wzrosty. Sam jestem optymistą, ale jest tu coś mocno nie halo z zarządem. Niby nowa władza, a nie widać poprawy.

Teraz tu cisza, a XTB teraz może być jednym z największych beneficjantów zawirowań na rynku. Co prawda jeszcze bardziej bym się tylko cieszył jakby złotówka się osłabiała, bo więcej PLN z zagranicy by popłynęło ale kto wie co się stanie.
Dziś XTB najwyraźniej trafiło do koszyka banków i leci równo z nimi co jest nietypowe, częściej podczas spadków szerokiego rynku były notowane wzrosty. Efekt skali powinien dać konkretne wyniki - a do tego jak to bywa, I kw jest z reguły mega.

A swoją drogą ciekawe kto ustala te konsensusy, bo dla LPP co kwartał są jakieś od czapy wywalone w kosmos, podczas gdy faktycznie firma kw/kw podnosi zyski i przychody. Na jakiej podstawie są brane z kosmosu dla LPP, podczas gdy inne spółki mają bardzo konserwatywnie utrzymane konsensusy, które łatwo przebić. Bardzo podejrzane.

Cytat:
11 grudnia 2024 10:17:36 przez aban
skandal na portalu bankier.pl dział wyniki finansowe LPP

zawiera dane fin 3q 2024 ktore beda opublikowane po sesji dzis

to jest przestepstwo wprowadzania inwestorów w błąd

Generalnie to jest błąd na stronie, bo jak zobaczysz link z 25 września:
www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa...
To tam jest to co było za II kw. a potem w zakładce wyniki finansowe wpisane za III kw. Może to przesunięcie ich roku obrotowego spowodowała błąd...

"Grupa LPP miała w drugim kwartale roku obrotowego 2024/25 444 mln zł zysku netto jednostki dominującej wobec 438 mln zł przed rokiem - poinformowała spółka w raporcie. Analitycy ankietowani przez PAP Biznes spodziewali się 491,5 mln zł zysku"

Cytat:
Oferta zapewni Akcjonariuszom Sprzedającym możliwość częściowej realizacji ich inwestycji w Grupę.
Ponadto Kadra Zarządzająca jest zdania, że pierwsza oferta publiczna będzie korzystna dla Grupy, ponieważ zapewni Spółce dostęp do polskich i międzynarodowych rynków kapitałowych w przypadku pojawienia się jakichkolwiek przyszłych potrzeb kapitałowych, w tym w szczególności w związku z finansowaniem potencjalnych transakcji fuzji i przejęć.

no i mi się nie podoba. Ponad 21mld kapitalizacji, C/Z już na wstępie około 40, brak inwestycji z tych pieniędzy i jeszcze założenie, że zwiększy możliwości pozyskiwania kapitału z rynku. Faktycznie, przebija getbacka.
Cytat:
umożliwi Kadrze Zarządzającej oferowanie takim osobom zachęt kapitałowych powiązanych z notowanymi Akcjami, dostosowując w ten sposób ich interesy do interesów akcjonariuszy

juz to widzę..... to szczęście właścicieli sklepów żabki jak nawet dywidendy nie dostaną...

Z jednej strony koszty odszkodowań mogą być bardzo duże, ja bym sie nie zdziwił jakby wyzerowały kwartał ale z drugiej klientów będzie na pęczki w w przyszłości, więc pewnie nie będzie za dużych już spadków, bo firma wyjdzie na swoje. Tak obstawiam, ze nawet na plus wyjdziemy.... Oby tylko polityka nie weszła. Obserwujmy Eh?

Marshal zszedł z 0.69 na 0.59 wg rss. To połowa dzisiejszego obrotu. Nie za dobrze to świadczy o naszym giełdziondku, że short squeeze pozwolił LPP się tylko utrzymać na powierzchni...

9 Marshall Wace LLP LPP PLLPP0000011 0.59 2024-09-13 2024-09-16

... a konkurencja H&M ponad 3% do góry w tym samym czasie.
Jednak Marszałek to pro...

micmak napisał(a):
Kurs lpp Urósł na fali informacji o skupie akcji własnych. Teraz odwołują info.

Nie grają do końca otwarcie. Konferencja wyjaśniająca biznes w Rosji swojego czasu była tylko dla wybrańców.

Pytanie czy powrót kursu do okolic 17 tyś nie był/będzie wykorzystany do redukcji pozycji? Albo wręcz budowania krótkich?

Nie wiem tego ale czas to zweryfikuje.

Przecież kurs LPP ładnie rośnie i odzyskuje swoją wartość po tym kłamliwym raporcie. Taki skup akcji To byłoby kompletnemu bezsensem robić i ja i pewnie większość inwestorów by Ti odebrała negatywnie. Kto robi skup i marnuje pieniądze zamiast na rozwój w trakcie kiedy cena idzie ewidentnie na ath

VI. Zysk (strata) na jedną akcję (w PLN) 148,77 vs. 59,32 rok temu.
"Przychody grupy w I kwartale roku obrotowego 2024/25, czyli w okresie luty-kwiecień, wyniosły 4,306 mld zł, co oznacza wzrost o 18,3 proc. rdr i wzrost o 25,5 proc. w walutach stałych."
--> obecny spadek jest dziwny, czy to tylko korekta całego rynku czy nie, nie wiem. Na chłopski rozum powinna być euforia d'oh!

Cytat:
W większości ceny sprzedaży miedzi są zakontraktowane na wiele miesięcy do przodu.

Trochę słaba byłaby to firma działająca z jednym kontraktem na kilka miesięcy
A dziś odklejka kolejna, miedź +2%, KGHM -2%. I różnica tylko się powiększa.

Jest bardzo duz różnica między wzrostem cen miedzi a kontraktami. Tego nie rozumiem. I tym bardziej tego dlaczego KGHM robi wszystko żeby wczorajsze i dzisiejsze wzrosty przespać.

A ta strata to nie jest księgowy zabieg żeby pokazać jak źle rządzili ci z poprzedniej ekipy? Mi się kojarzy że co zmiana rządu to takie numery są.
Wyniki bardzo podobne jak 2 lata temu a ceny miedzi niższe niż teraz. Więc jest o co grac IMO.

Nasza giełda bardzo ostro reaguje na każdy nawet mało znaczący negatyw a już na pozytywne wieści to srednio. Strasznie strachliwi ludzie.

Mnie to bardziej ciekawi, czy hindelberg to jednak są oszuści czy odniosą się jakoś do odpowiedzi LPP.
Bo na razie jest 1:0 dla LPP i ogromną kompromitacja HR jeśli to tak zostanie.

Ciekawe że większość uznała raport tej spekulanckiej firmy HR za prawdę objawioną. To jest szyte grubymi nićmi, bo strata wizerukowa ok, i to już pewnie niezależnie od tego czy to prawda czy nie, ale nawet jeśli wiedzieli że ktoś coś dalej odsprzedaje to co mieli wprowadzać zakaz sprzedarzy dla tych podmiotów które wcale nie były objęte sankcjami. Firma handlowa i to jeszcze mieli by twierdzić akcjonariusze i ganić firmę za takie "zle" zachowania, jak zamykanie ogromnego rynku bo ktoś uznał że towar nawet sprzedany należy do LPP nadal.

Może to być okazja one in milion, odreagowanie może być podobnie silne jak spadki.

No wychodzi, że za wyniki poniżej konsensusu wynikają z rentowności lota. Inne parametry w tym aktywni klienci całkiem dopisało może to znów okazja

Może od czapy, ale jeśli ma być skup akcji i to raczej jest pewne, nie wiem czemu KNF z tym zwleka, ale jeśli spółka skupuje akcje i potem np umarza to czy główny akconariusz żeby nie przekroczyć jakiś konkretnych progów nie sprzedaje właśnie z tego powodu?

Zaraz -5%... Ludzie wyprzedają, tak fatalne wyniki spółka dziś zaraportowała. Jak zawsze w tej spółce wszystko jest na odwrót.

Cytat:
Wchodząc w XTB w marcu zakładałem, że spółka będzie maszyną do generowania cashu, ale wyniki w każdym kwartale przebijają istotnie moje i tak duże wymagania.

...to można tylko obstawiać ile jutro spadnie, bo jakoś tak tu po wynikach czym lepsze tym bardziej to "one-off" na pewno Dancing Boo hoo!

Ciekawe jest to, że mamy co i rusz nowe okazje na rynku, ale to prawda, że pieniędzy jest mniej w obrocie. Co jednak jakoś nie pojawia się w dyskusjach za często to korzyści ze słabego złotego. Czy to nie jest obecnie ogromnym atutem brokera? On ma blisko 50% przychodów z rynków zagranicznych, a to oznacza że całkiem opłacalne mogą być dla niego ruchy osłabiające złotego...wave

Cytat:
28 lipca 2022 19:35:43 przez anty_teresa
11 tys. w lipcu, 11 tys. w sierpniu oznacza, żeby zachować dodatnią dynamikę musieliby we wrześniu mieć więcej niż 16,5 tys.16,5 tys. miesięcznie oznacza 50 tys. kwartalnie, czyli więcej niż w ostatnim kwartale. Choć dynamika NOWYCH klientów r/r w takim wypadku będzie dodatnia (39 tys. vs. 38,5 tys.) to przy obecnym współczynniku odpływu klientów na poziomie 30 proc. oznacza to to spadek liczby aktywnych klientów kw/kw, bo ze spółki odejdzie w tym tempie 45,7 tys. klientów. OK, wakacje to gorszy okres, ale jakoś w zeszłym roku udało się zwiększyć liczbę aktywnych klientów Q3/Q2, podobnie w 2019 r. czy 2017 r. Moim zdaniem to są oznaki hamowania wzrostu.

Nie rozumiem tych wyliczeń. W 2019 roku wyniki były słabe, i wcześniej gorsze, teraz są rekordowe. Wg takie porównywanie jest bez totalnie sensu, a wieszczenie osłabienia to już niezrozumiałe z punktu wynikowego (bo kurs rządzi się innymi prawami najwyraźniej - i z tym to ciężko dyskutować).
Niemniej może wyjaśnieniem jest to że aktywny klient wtedy i teraz to zupełnie inny klient, co by oznaczało że spółka rozwija się dwuwymiarowo, w pozyskiwaniu jak i aktywizacji.
Ale żeby wieścić że jest źle bo na obecnym czubku góry w wakacyjnym miesiącu lipcu jest jakieś mikro wahnięcie to chyba próba na siłę uzasadnienia spadków na parkiecie.

A tak przy okazji to naszła mnie myśl że oczywiście spółka może mieć w tym momencie trochę trudniej przez drastyczne podwyżki stóp procentowych i dobrą ofertę obligacji i kont oszczędnościowych co (obstawiam, prywatna opinia, po obejrzeniu wywiadu z prezesem), ze firma daje czas sobie i ruszy z jakąś dużą akcją w 4 kwartale. Nie sądzę zeby rządzący mając wybór między wzrostem gospodarczym a inflacją wybrali walkę z inflacja - wiec ma to sens

Cytat:
Dane za lipiec też nie napawają optymizmem – bo do 25 dnia XTB pozyskało niecałe 11 tys. nowych klientów.

aj, nie jestem niestety premium userem, ale mam planie... niemniej trochę doczepię sie do zdania powyżej. Jak to nie napawają optymiznem? W lipcu, podkreślam - w lipcu - sezon urlopowy jak sie patrzy, gorąco, jedyne czego się chce to odpoczynku, a tu 11 tysięcy inwestorów dołączyło. No bez jaj, jesli to nie jest siła to co jest. Choc szkoda ze tracą siły na pozyskiwanie w sezonie wakacyjnym a nie zrobią dobrej kampanii wrześniową czy coś gdzie ludzie wypoczęci po wakacjach (kredytowychblackeye) wjadą na "salony"....

Cytat:
Ciekawe jak polski bum na cukier przełoży się np na sprzedaż cukru przez Astarta?

z tym cukrem to chyba jest ostre oszustwo w Polsce. Bo nigdzie indziej nie ma problemów.
Tu chyba teraz głównie można grać pod otwarcie portów i uruchomienie połączeń kolejowych. Think Think

Bardzo dziwna sytuacja, na jaki portal się nie wejdzie to "wyniki rekordowe a kurs leci".
Czy to sprawa że nie będzie 100% dywidendy tylko 75% co nadal dziwne bo przy takich zyskach to i tak sporo a kasa zostanie w spółce. Inna opcja to że zakładano spadki zysków (jak było w ostatnich 2 latach) a nie wzrost i tak ustawiono się na sprzedaż... albo jakiś większy inwestor miał ciśnienie żeby wyjść. AT pogorszyło się ale to chyba standard na tej spółce że zachowuje się inaczej niż logika podpowiada.
Moim skromym zdaniem to może nie jest 30% spadku ale może być dobra okazja.

www.money.pl/gospodarka/handlo...
nie wiem co dzieje się z cukrem ale to może jest szansa dla tej firmy, jakie są Wasze opinie? Firma (pewnie [podobnie jak większość ukr) mocno niedowartościowana...

czyżby klasyczny spadek po hype i teraz znów wspinaczka do góry - ostatnie doniesienia sugerują całkiem spory progres przy Falkieri, a kurs nie reagował (do wczoraj). ogólnie uważam te spadki za nieuzasadnione. Ale to moje zdanie.

...dostałem maila, chociaż go zignorowałem a tu na bankierze o tym...

czy to nie czyni XTB bardziej atrakcyjnym? A swoją drogą to indexy szaleją a XTB jakby stał z boku, buja w wąskim kanale,nie powiem że oczekiwałbym lepszego zachowania.
Czyżby inwestorzy bali się szaleństw na bitcoin i innych krypto i dlatego są ostrożni z wyceną? Zastanawiające

Tak od ostatnich czasów jeden fund 26.04 uciekł z szortów (AQR Capital Management, LLC), został jeszcze Marshall Wace LLP (0.6%) ale on powiększył pozycję 05.04 czyli ma już 30% zysku (in minus na kursie od tego czasu).
Niemniej nadal leci w dół... dziwne.
Nie wierzę w amazony i ebaye, bo te platformy nie wydają się jakoąś szczególną u nas konkurencją. choc moze to kwestia przyzwyczajenia do platformy.

Cytat:
9 kwietnia 2022 12:59:25 przez trtr
Moim zdaniem za XTB ciągnie się przeszłość i ma jakiś wpływ na kurs.

A to nie jest tak że inwestorzy którzy robią największy obrót uciekają przed dywidendą i raczej najczęsciej przed dniem dywidendy więcej sprzedaje niż kupuje?
Tak mi się po innych spółkach widzi, więc przeszłość przeszłością ale ruchy do góry to raczej po 4 maja... tak bym obstawiał

Cytat:
29 kwietnia 2022 12:46:59 przez mihumor
Ano szkoda. Cena z wezwania też niczego nie urywa i bym rzekł, że szału nie ma.

No cena proponowana to jest katastrofa. niewielu na tym zyska. Ciekawi mnie jaka jest szansa na podwyższenie ceny za akcję, bo przecież chyba fundy i ci powyżej 5% powinni bronić się rękoma i nogami przed taką lipną akwizycją...

Cytat:
Należy pamiętać, że 2 fundusze mają krótkie pozycje ponad 0,5% na Allegro

rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...

A to nie jest tak że one już sprzedały i teraz jedyne co mogą zrobić to odkupić podbijając cenę?
Zachowanie kursu jest dziwne, ludzie uciekając przed drożyzną będą w pierwszej kolejności ustawiać się do zakupów on-line, wiec powinno to być dobre dla allegro i podwyższyc ich zyski i rentownośc nie?

Ta spółka jest kompletnie oderwana od jakichkolwiek fundamentów i wskaźników.
Ja obserwuję ją od 2 lat i tak jak spadek przy krypto był zrozumiały to teraz przy reply zmienności jak w marcu i kwietniu 2020 to ona zamiast mieć ath to jedzie 4% w dol. Logiki zero.
Ja tam przy opinii ze przy dużej ilości klientów powinno mieć większą dźwignię niż wtedy...

Ja wiem że to już może opierać się o politykę ale nie sposób przejść obojętnie obok wpływu coraz ostrzejszej retoryki, a nawet nagonki USA na wojnę na Ukrainie. Wczorajsze wypowiedzi administracji Bidena ze juz tylko godziny od inwazji to jakas masakra, ja rozumiem że chcą opchnąć jak najwięcej broni ale staje się to niepoważne. Serio, liczę że sytuacja się szybko uspokoi i po weekendzie odpuszczą z retoryką wojenną co wesprze miedź Speak to the hand

Na KGHM standard, miedź nadal blisko szczytu a KGHM ledwo co. Ja liczyłem, że inwestorzy zagraniczni wykorzystują perspektywe umocnienia złotego zeby zarobić podwójnie na KGHM czy innych naszych spółkach ale tym razem wydaje się jakby to nie było powiązane. Czy to strach, że umocnienie jest przejściowe? Pandemia podobno się kończy a wyskoku na GPW nie ma...

Cytat:
3 grudnia 2021 17:56:51 przez InwestorCykliczny
Roczna dynamika Chińskiego impulsu kredytowego dość wysoko koreluje z roczną dynamiką cen min. miedzi (z trendem nie skalą) z wyprzedzeniem ok 10 miesięcy

a jak się wejdzie na wykres:
en.macromicro.me/charts/35559/...
to 5 listopada 2020 lub na upartego 4 lutego 2021 zaczyna się spadek - a obecnie mamy grudzień 2021 i miedź w okolicach szczytów i nadal nie potrafię dostrzec większych zagrożeń w najbliższym czasie (dla miedzi, nie KGHMu - bo tu się zgadzam z
Cytat:
3 grudnia 2021 17:15:38 przez Tyle
- jest niepewność, chociaż co do kosztów to chyba przesadzona ale to tylko opinia.
A wracając do wykresu China Credit Impulse index to chyba wartości są zależne od zakresu jaki weźmiesz, bo jak rozszerzysz to zauważysz że obecna wartość jest raczej minimum z 5-10 zakresu, czyli obecnie to raczej ma podstawy żeby albo się zatrzymać albo iść do góry, czyli teraz wyprzedzając wyprzedzenie, coś pozytywnego dla akcjonariuszy czy inwestorów w miedź Pray
A swoją drogą to Chinczycy ładnie rozpoczęli na początku pandemi akcję kredytową (4 lutego 2020), albo szybko ogarnęli z czym wiąże się wirus albo...

Cytat:
3 grudnia 2021 12:13:36 przez InwestorCykliczny
Spojrzałem na wykres w perspektywie wieloletniej i cykli bessa-hossa-bessa na akcjach KGHM.
Bessa 10.2007-10.2008 minimum kursu: 20 zł
Bessa 4.2011-12.2011 minimum kursu 102 zł
Bessa 1.2013-1.2016 minimum kursu 51 zł
Bessa 2.2017-3.2020 minimum kursu 48 zł
Tylko raz udało się nie zejść poniżej 52 zł, podczas bessy na akcjach KGHM i na miedzi.
Kwestia jak silne będzie nadchodzące spowolnienie gospodarcze oraz jak długo potrwa kolejna bessa

Podobnie jak przedmówca RAHu, sądzę że mówienie o bessie to jest z mocną przesadą. Ceny KGHM są obecnie oderwane totalnie od cen miedzi. I tak na prawdę albo inwestorzy uciekli z Polski albo ktoś wie że rząd dowali KGHMowi kolejnym podatkiem żeby wyciągnąć pieniądze z firmy. Ja innego wyjaśnienia nie widzę. CO do powyższych to ja osobiście obstawiam powrót KGHMu na wzrosty ponieważ nie ma podstaw do bessy. Dotychczas to zrzuciłbym na panikę:
10.2007-10.2008 minimum kursu: 20 zł
3.2020 minimum kursu 48 zł
A bessa z 2013 -2016 było to związane z otoczeniem inflacyjnym. I tu właśnie - jedno to cena miedzi (w większości jest to skorelowane) a drugie to że KGHM i też miedź (miedź minimalnie mniej) jest skorelowana z cyklami inflacja/deflacja. Od 2013 do 2017 mieliśmy cały czas spadek inflacji aż do deflacji i wtedy KGHM zaliczał totalny zjazd.
Więc biorąc pod uwagę masakryczną inflacje obecnie, która ma małe szanse szybko się skończyć, to jeśli ktokolwiek teraz oczekiwałby spadków miedzi to uznawałby że ogólnie na przestrzeni lat miedź tylko tanieje - co jest nielogiczne.

Tylko czy to nie powinno rosnąć pod wzrost stóp procentowych? Teraz byłaby najlepsza pora, gdyż podwyżka stóp to prawie pewniak. Ja sądzę że jedyne ryzyko to obecna "bessa" i ucieczka inwestorów przez domiemaną wojnę i kryzys w relacjach z UE.

Cytat:
16 listopada 2021 18:56:20 przez kenn
Rekordowe ceny miedzi są powodoem do prognozowania spadku zysków, a nie wzrostów. Wiecznie nie będą na tych szczytach.

Cytat:
17 listopada 2021 11:12:23 przez kenn
W żadnej mojej wypowiedzi nie było ataku na żadną osobę, jedynie podważyłem "prognozy wzrostu".

Bardzo merytoryczne podważenie prognoz wzrostu... Boo hoo!
Cena miedzi jest o 6 miesięcy średnio na podobnym poziomie, i wyniki poza zdarzeniami jednorazowymi (to nie zmyliło i oczekiwałem wyższych) też są na podobnym poziomie, więc oczywiście planując zakup i sprzedaż można kierować się prognozą dla miedzi. A czy mając na całym świecie tendencję do pogoni za nowym czy inflację, i też wątpię że Chiny tak zdołują sobie deweloperkę, wątpliwe, nawet z tego artykułu z bankiera.
www.bankier.pl/wiadomosc/Tapni...
Cytat:
Partia komunistyczna niejednokrotnie podejmowała próbę ujarzmienia odpowiadającego (wraz z sektorami powiązanymi) za blisko 30 proc. PKB behemota, doprowadzając do okresowych spadków cen, ale w obliczu skutkującego tym spowolnienia wzrostu gospodarczego wycofywała się z prób znaczących reform.

Wynik jest dobry (moim zdaniem jutro powinno iść na dobry plus) ale faktycznie jest niższy niż obstawiałem (może nazbyt optymistycznie podchodziłem), czyżby jakieś przeszacowania czy wpływ energii elektrycznej jest taki duży? Albo jakiś myk żeby rząd nie chciał siłowego ograniczenia zysków?
Moderator:
Usunięto prognozę nie poparta argumentami

Za chwilę raport. Sądzę, że wycena w ogóle nie uwzględnia dobrych wyników. Ale zobaczymy. Trzymajmy kciuki.

Ja też nie sądzę, żeby tu się zawaliło cokolwiek. Unimot to nie rafineria a chyba zyski ze sprzedaży paliwa na stacjach to jakiś mikro procent zysków Unimotu. Tu ważniejsze, że Unimot ma słabą płynność i nawet mała panika doprowadza do dużych spadków. Jak się dołoży marność naszych włodarzy, brudne zabawy na granicy - instrumentalne traktowanie problemu, tak żeby on był żeby były działania a nie rozwiązanie go, to nie dziwne że waluta się osłabia i inwestorzy uciekają. Ale sądzę że chęć zysku jest większa niż strach i może to być swojego rodzaju okazja żeby w parę dni nawet 20% zyskać. Kupuj plotki, sprzedawaj fakty.
Ja co prawda trochę peniam, i poczekam do jutra co powie Prezes na czacie. Sam parę pytań zadałem, choć nie mam wielkich złudzeń że odpowie. Z reguły tylko na kilka odpowiada bo jest mało czasu.

Cytat:
6 listopada 2021 20:43:52 przez kokospl
Popatrz o ile cognor wzrósł od początku roku

C/z=5.7 i a stalprofil dla przykładu c/z=2.7
I jakoś zapomniany jest. Kto to zrozumie?

Cytat:
1 listopada 2021 18:51:49 przez kokospl
Moim zdaniem wzrosty na miedzi już są skończone
Co prawda KGHM nie urósł zbytnio w trakcie ostatniej fali ale raczej watpie by nie spadał gdy miedź zacznie nurkowac

Z całym szacunkiem, oczywiście krótkoterminowo wykres jest jak każdy widzi, ale inflacja, zachowanie rynków (w tym oświadczenie Bidena o brnięcie dalej w OZE na pewno to wesprze) czy niskie zapasy sugerują dosyć duże pole do wzrostów dla większości surowców. Ja obstawiałbym że obecny zjazd to spora manipulacja kursem przez Chiny, gra która raczej nie powinna się udać.
Chyba że kolega obstawia ukrócenie inflacji i nawet wejście w deflację. Inaczej by to znaczyło że surowce na przestrzeni lat tanieją w porównaniu do siły nabywczej pieniądza.

Cytat:
14 października 2021 11:26:39 przez cheron
W jaki sposób oszacowałeś zysk 2mld, jeśli nie znasz udziału kosztów energii.. ? Think

W sumie też tak obstawiałem, czy serio na wydobycie udział kosztów energii jest taki duży? W końcu to odkrywka nie?
A swoją drogą to co to za analityk, który w obliczu inflacji i obecnej sytuacji pisze coś takiego:
Cytat:
I wreszcie obawiamy się, że w takich warunkach globalne ceny miedzi nie będą w stanie rosnąć w najbliższych tygodniach. Zatem w naszych prognozach na 2022 i 2023 rok zakładamy stopniowy spadek ceny miedzi odpowiednio do 8 500 USD/t i 8 250 USD/t.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...
...w najbliższych tygodniach a potem że cena miedzi będzie spadała w następnych latach. Jakby jedna rzecz z drugiej wynikała salute Not talking Ci analitycy to nie wzbudzają szacunku, serio. Piszą co popadnie - tak mi się zdaje,

A na koniec to nisko dosyć wyceniania jest Sierra Gorda: 45% udziałów 2mld USD podczas gdy skorygowana EBITDA Sierra Gorda wyniosła 711 mln USD w pierwszym półroczu. Tylko brać...
www.bankier.pl/wiadomosc/South...

Czyżby KGHM znów się rozjechał z ceną miedzi? Może to oznaczać znów skokowe wzrosty. A swoją drogą to czy nawet jeśli jest widmo stagflacji to czy właśnie stara ekonomia nie powinna być w takim wypadku najbardziej w cenie? Zastanawia mnie i zachowanie złota, i srebra ale też miedzi czy stali - tak jakby poszło na boczny tor mimo że na logikę warunki sprzyjają.

Cytat:
28 lipca 2021 18:25:11 przez Joker
yellowshadow napisał(a):
Przejrzałem raport - wygląda na gruby oneoff, bo popłynęli do maja na krypto 30 mln zł i zaczęli to po tym okresie zabezpieczać płynnością dopiero. To na kosztach. A na przychodach splot praktycznie wszystkich możliwych negatywnych czynników wąskiego, jednoznacznego trendu we wszystkich segmentach - indeksowym, krypto, towarowym i akcyjnym. Spadła rentowność z lota ze 167 usd na 63 usd, gdzie taki wynik mieli ostatnio w 2016 roku na rentowności. Ale obroty w lotach i w wartości nominalnej nadal na szczycie, więc tutaj aktywność praktycznie nie spadła (jakieś -10% w stosunku kw./kw.). Do tego 105 tys. aktywnych klientów czyli 4 razy więcej niż w 2019 roku.
No jak ktoś planował tutaj kupić akcje to chyba nie będzie większej gwiazdki Bożego Narodzenia jak jutro.
Krotkoterminowo to moze byc okazja, ale wygrany bedzie ten co rownie szybko jutrzejszych zakupow sie pozbedzie.
--
Sentyment do takiej formy inwestycji co oferuje XTB maleje. I niech Was nie zgubi patrzenie wylacznie na liczbe nowych klientow.

Ja dorzucę kamyczek.
Te wyniki mi zmieniły sposób patrzenia na spółkę, ale niekoniecznie na sposób negatywny.
Spółka pokazała stratę i też zgadzam się że to splot wielu wydarzeń. Z drugiej strony zawsze będzie jakiś splot wydarzeń. Na pewno przestała to być dla mnie lokata która będzie sobie leżała i generowała stały zysk z dywidendy, ale jest to teraz aktywo spekulacyjne bo w ciągu ostatnich 18 miesięcy udowodnili, że zależnie od otoczenia rynkowego ich wyniki mogą być - mówiąc opisowo - szaleńcze. Teraz tak samo jest możliwe że następny kwartał będzie strata na parę milionów ale tak samo może to się odchylić w drugą stronę i przekładając na obecny stan klientów w stosunku do I kw 2020, wynik może być 250 a nawet 500mln na plus.
Więc w żadnym wypadku nie oceniałbym negatywnie tej spółki i nie zgadzam się z Jokerem że to już spólka passe.
Jutro, może być panika a może nie. Nie ocenię.
Na pewno pokazały te wyniki do jakich wahań może dochodzić, może nawet większych - przy stale zwiększającej się bazie klientów. Może być ciekawie.

Masakra, list intencyjny na dystrybucje najsłabszej ze wszystkich i jeszcze nawet niezatwierdzonej szczepionki chińskiej a tu taka pompa... To już chyba Mabion miał oparte o bardziej realne założenia wzrosty, choć potencjał wykonalności przez nich tego projektu jest bardzo bardzo niski.

Mi jest daleko do eksperta ale patrząc na poziomy łącznego współczynnika kapitałowego XTB w poszczególnych dniach w I kwartale 2021, strona 67 raportu, wydaje się jakby od początku lutego mieli bardzo ładny liniowy przyrost transakcji/klientów i nie wygląda jakby ten trend miał być zachwiany. Ja widzę ten raport bardzo pozytywnie. Ciekawe ile aktywnych klientów muszą mieć żeby w obecnych warunkach powtarzać I kw 2020 i czy jakikolwiek punkt w przeszłości może zasugerować przyszłosć. Moje poszukiwania jakiegoś konkretnego czynnika żeby z wyprzedzeniem wyceniać ich zyski trwają Boo hoo!

Buffet i Munger, zyskali fortuny dzięki giełdzie, a teraz twierdzą, że porządni ludzie jak kupują akcje bez prowizji to skandal. No dwulicowe żmije jakby nie patrzeć... bankom nie dają zarobić. W czym brokerzy gorsi od banków, które rypią klientów na wszystkim (prowizje, prowadzenie rachunkow, nieuczciwe przeliczniki walut - pierwszy brzegu przykład Asbisu)?
Ah, Buffet siedzi na bankach. Szkoda gadać....

Cytat:
„Tak naprawdę jest to drażnienie byka”- stwierdził natomiast Munger, odnosząc się do tego samego tematu. Z tego co mówił, wynika, że uważa tego typu handel za coś w rodzaju giełdowego kasyna, które kusi przyzwoitych ludzi „To jest głęboko błędne. Nie chcemy zarabiać na sprzedaży rzeczy, które są szkodliwe dla ludzi ” – podsumował Munger.

www.bankier.pl/wiadomosc/Wehik...

Cytat:
7 kwietnia 2021 18:24:24 przez 1ketjoW
Ok. Poniał.

Fajnie napisać wbrew faktom, że dobre wyniki to zdarzenie jednorazowe, zignorować powiększającą się bazę klientów, czy rozwój spółki, potem ignorując wiele innych możliwości cieszyć się ze swoich boskich mocy - o potaniał... A może teraz jest czas płacenia podatków i część osób realizuje pozycje bo dziś jest ostatni dzień na to? To jedna z nich.
Wg. mnie spółce przypisuje się zbyt duże ryzyko pogorszenia wyników (wbrew obecnym trendom rynkowych i zwiększającemu się zaangażowaniu na giełdzie nowych i powracających ludzi) i nie docenia się możliwości rozwojowych w wycenie. Ale to moje odczucia.

Trigon nieźle trafił, 185mln przychodu prognozował na podstawie plus500 a w rzeczywistości jest 186,7mln.
Szacun.
W sumie wolałbym żeby przebili I kw 2020 ale faktycznie przeliczyłem się.
I tak wynik mega --> zysk netto o 120% lepszy (kw/kw).
Tak dalej XTB Dancing

Ciekawe czy Plus500 będzie nowym wzorcem dla XTB? Think idą równo

Cytat:
Uchwała Nr 16
Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Mercator Medical S.A.
z dnia 20 kwietnia 2021 roku
w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do nabycia akcji własnych w celu ich umorzenia oraz
utworzenia kapitału rezerwowego przeznaczonego na nabycie akcji własnych w celu ich
umorzenia
(...)
cena nabycia nie może być niższa niż 500,00 zł (pięćset złotych) i wyższa niż 770,00 zł
(siedemset siedemdziesiąt złotych) za akcję;

ciekawi mnie czy zarząd głosując nad taką uchwałą nie chciał po prostu zatrzymać pieniędzy w spółce. Szanse na wzrost do 500zł są moim zdaniem obecnie niskie, czyli szanse na rozpoczęcie skupu też. A z jakiegoś powodu podano dolną wartość.
Chyba, że to zabezpieczenie, że jak będzie źle w spółce, cena będzie dołować - nie będzie potrzeby aktywować skupu... Think

Cytat:
20 kwietnia 2021 19:48:04 przez absmak
Pytus
<--- aż strach odpisać - bo zmienianie mojej ksywki idzie w złym kierunku.
Spoko, że masz swoje teorie długich zygzaków, czegoś tak absurdalnego nie słyszałem, pewnie masz milion dowodów na poparcie swojej teorii... szkoda w ogóle takie coś komentować d'oh! broker nie tak zarabia.

Zgadzam się z longiem, do wyników to czcze gadanie.

Cytat:
20 kwietnia 2021 16:51:55 przez absmak
Pytek, to raczej twoja rozchwiana pisownia świadczy o zalatywaniu bankierem.
Wyniki z 1Q 2020 są nie do powtórzenia w dajacej się przewidzieć przyszłości. Przeież wielu z posiadaczy akcji XTB nawet nie rozumie czym w tym przypadku jest zmienność i na czym firma zarabia, ostatnio musiałem to tutaj tłumaczyć :)
Firma będzie dochodowa, bo baza klientów się rozrosła, natomiast bez wybuchu jakiejś wojny, albo czegoś podobnego do marca 2020 nie ma szans na utrzymanie tak wysokiej dywidendy.

Wojna spowoduje rekordowe wyniki XTB? Dobre, czegoś takiego to na bankierze nawet by nie wymyślili.
Polecam ci doczytać czym się broker zajmuje a potem takie kwiatki wypisywać. Ja już to widzę jak rosja, chiny i usa angażują się w wojnę, a ludzie rzucają się wpłacać pieniądze brokerom - na mema na kwejka aż to się nadaje.
Cytat:
Jeżeli masz tu srednia 25 czy 29

Martw się o siebie a nie próbuj kłamliwie ubliżać innym po ile kto kupił akcje,
Ktoś kto nie kuma czym się zajmuje broker, i nie odróżnia od jakiegoś funduszu inwestycyjnego, nie powinien się wypowiadać. Myśl sobie dalej, że XTB obkupuje się w ropę jak jest za przysłowiowe 0 zł, czy obstawia spadki jak tylko rynek idzie w dół... więcej takich niewyedukowanych i będzie płacz że "grubasy rządzą a mali tracą".

A odchodząc od tego absurdalnego czarnowidztwa, to zmienność jest gigantyczna, pierwszy przykład z brzegu: BTC kto widział co było w weekend. Klientów brokerów coraz więcej, rachunków maklerskich coraz więcej - a to jest coraz większą kulą śnieżną. Jest zabawa.

A i jeszcze:
Cytat:
jesli tak to z grubsza mozna zalozyc 250m pln rocznie, co moglby dac nawet wyzsza dyw niz wyplacona w tym roku

Pan Szejko Paweł na WZA jasno powiedział, że spółka musi trzymać 14% w cashu więc dywidenda nie jest pochodną zysku a jedynie granicą rozwoju, bo jeśli spółka ma się rozwijać nie może wyzbywać się gotówki. Skoro zostawia 50% znaczy że mają potrzeby związane z rozwojem. (część po 14% to parafraza tego jak to zrozumiałem, żeby nie było, bo nie powtórzę dokładnie)

Cytat:
20 kwietnia 2021 14:35:35 przez absmak
Wielkie zdziwienie, że kurs nie wraca po odcięciu dywidendy wynikającej z one-off'u ?
(...)
W zasadzie kupowanie pod dywidendę, gdy spółka spekulacyjna i przez najbliższe lata raczej nie zbliży się do podobnych wyników, to nonsens. Niczym nie różni się to od sprzedaży samodzielnej przed odcięciem, a i podatek zapłaci się za rok, a nie od razu.

o masakra, płacą dywidendę ale spółka bez szans na kolejne zyski.... jakbym czytał forum bankiera...
Dzień kryzysu na giełdzie wszystko prawie leci w dół - (XTB jest jedną z 5 spółek na mWIG40 która w ogóle notuje wzrost, i to największy z tej piątki), ale juz ogłaszamy że to jednorazowy zysk. Kolejny, który zamiast zobaczyć cały obraz to kasandryczy.
Popatrz na plus500, eToro i innych brokerów, wszyscy idą jak burza ale tu w końcu jest Polska więc jak może komuś się udać, lepiej mieć czarny scenariusz i sprzedać na każdej mikropodbitce bo na pewno cie oszukują i wszystkie wzrosty to sciema Boo hoo!

Cytat:
Nie przesadzajmy. Poprzedni rok był najbardziej rozhuśtany od czasu Wielkiego Kryzysu czyli przeszło stu lat. Szansa, że zdarzy się ponownie i to w najbliższym czasie jest prawie żadna. Ropa była poniżej 0, a WIG20 spadł do 1300 pkt.

czekaj czekaj. co jest zmiennością? czy to że masz jeden mega zjazd na 0 a potem odbicie, czy szereg górek i dołków o mniejszym zakresie? Mi się wydawało że to drugie.

Cytat:
7 kwietnia 2021 14:44:55 przez ByczekAmeryka
Rynek ewidentnie nie widzi możliwości powtórzenia ostatnich zysków i stąd taka wycena, a nie inna.

Też tak to widzę, i zastanawia mnie czemu jest takie spojrzenie. Czy to jest przypadek zwykłego przetasowania w akcjonariacie, część po latach realizuje zyski, czy jest inny powód.
Cytat:
Prezes otwarcie przyznaje, że ma mały wpływ na wyniki, więc pracuje nad fundamentami pod przyszłą zmienność na rynkach. Czy taka wystąpi?

tutaj to nie zgodzę się. prezes raczej nie moze obiecać konkretnych wyników ale nie oznacza ze nie realizuje planu. Dokładnie była informacja że wyniki maja być przynajmniej zbliżone do 2020 a nawet wyższe. Pozatym jak możesz pisać ze on pracuje nad funadamentami pod przyszłą zmienność? Nie ma czegoś takiego Think Think Think .
Cytat:
Okaże się za parę lat
...hm, nie przesadzajmy Shhh

A swoją drogą to cały czas zastanawiam się jaki może być wskaźnik zyskowności spółki. Czy iść po vix? Czy po ilości pobrań apek? czy po ilości klientów? Bo jesli sama zmienność to ten rok może być jeszcze lepszy niż poprzedni (lockdowny, zabawy ze szczepionkami, nowe warianty wirusa, pompowanie kasy w gospodrki, huśtawki inflacyjne), a kolejny jeszcze bardziej śrubować wszystko - szczególnie ze przy napływie nowych inwestorów to zmienność będzie mega. Ale czy XTB w sumie ma na nią wpływ czy on jedynie czerpie korzyści z jej istnienia? Dotąd poszukuję odpowiedzi...

O super, że ktoś się interesuje XTB. Mnie to cały czas zastanawia o co chodzi z tym wywalaniem akcji na tych poziomach. Nie powiem, żeby kurs był trzymany bo takie teorie do mnie nie przemawiają, ale patrząc po transakcjach po 1000 i więcej akcji na raz (a te nie okrągłe zadziwiająco sumują się do okrągłych tysięcy) jest/są jakieś grupy wychodzące z tej inwestycji. I rozumiem że mogą mieć potrzebę na gotówkę i wychodzą ale jest to baaardzo zastanawiające, szczególnie że ja nie widzę jakiś negatywów tej spółki. Niby ma się rozwijać organicznie wg. zarządu ale wejścia na kolejne rynki mogą oznaczać lawinowy przyrost klientów i zysków a platforma jest rozwijana cały czas. Ciężko powiedzieć czy to tylko spółka value czy też growth pełną gębą. Przy obecnych ujemnych stopach procentowych (inflacja) to taka spółka jest idealną lokatą i oczekiwałoby się zejścia do 2-3% dywidendy (czyli wzrost 3-5 krotny kursu) przy zachowaniu obecnego poziomu zyskowności. To byłoby logiczne. A tu patrząc co się dzieje z kursem - oczekiwania są na powolny koniec biznesu.

A swoją drogą to duża część z was położyła już krzyżyk na CP2077, dlaczego?
Gra ma stabilnie ponad 18k grających cały czas, więcej niż taki RDR2.
steamcharts.com/app/1091500#7d...
<-- staty steam dla CP.
Oczywiście jest kilka gier które przebijają to - jak minecraft czy AmongUS ale tam cały czas się dzieje.
Na Twitchu jak się poogląda grę live to raczej jest zaciekawienie akcją.
Świat jest w miarę ładny i takie każde nowe DLC będzie podbijać sprzedaż.
Mam problem z kupnem akcji kiedy np. dziś znów się 2 fundy na krótko ujawniły ale gry bym nie przekreślał.

A swoją drogą to czy jeśli takie fundusze mają 0.6% na krótko to faktycznie to oni teraz nie wiszą bo juz sprzedali i uwalili kurs i teraz mogą tylko liczyć że oni zrobili szybciej niż inni, a po prawdzie będą musieli odkupić więc to jest sygnał wzrostowy? Think od zawsze mnie to zastanawia.

Nie wszyscy myśleli że to spadnie, zdania były podzielone, ale jest bardzo dziwne że pojawia się jakas nowa osoba która ni z gruszki nagle zasypuje forum tyradami że CDP to prawie bankrut, gwarantuje że CP2077 będzie za pół ceny i jeszcze że zaraz CDP nic nie sprzeda tylko wszystko będzie na rynku wtórnym za 40zł.
Od kiedy coś takiego można robić na tym forum?
Fajnie że znalazł się dobry samarytanin który wszystkich ostrzega.
Co masz z tego?

A swoją drogą to nieźle fundy rozgrywają małych. Końcówka marca i czas do publikacji wyników - czas redów. Tu na prawdę nie jest nudno.
Ja póki co uważam, że oni teraz starają się odzyskać zaufanie inwestorów, dlatego są bardzo ostrożni. Liczę że ich strategią jest przekraczać oczekiwania dlatego mówią mniej, bardziej lakonicznie, żeby potem przebić to co powiedzieli. Jeśli rzeczywiście ich premie zależą od wzrostu cen akcji to ja innej możliwości nie widzę, żeby teraz odbić.

Cytat:
17 marca 2021 16:09:55 przez le rom
Jeśli mamy ciąg dywidend: 0,66-0,32-0,17-0,24- 1,78F i jeśli forecast 0,89-0,89-0,89.....
to w rzeczy samej (na wiarę) 12-15 zł można ryzykować.

Przecież to jakiś absurd. Skąd ty wziąłeś taki forecast? Przy wzrostowej spółce wymyślileś sobie że oni teraz pojadą z dywidendą 50% zysku, potem będą płacili 89 groszy, bo co, resztę sobie na koncie zostawią? ludzie uciekną do innej platformy i przestaną zarabiać? te 800 milionów w gotówce to tak sobie wyparuje i w nic nie zainwestują? Bzdury gadasz angry3

Transakcje wymiany "aktywo za aktywo" wyglądają extra, tyko czy na spadajacym rynku to jest dobre? Powinni maksymalnie zawyżać wartość a tu wygląda jakby jeszcze specjalnie dolowali. Moze kolejny pałacyk potrzebny?salute

Zanim ktoś dalej będzie czytał to od razu mówie, kupiłem sobie mały pakiecik, więc mój obiektywizm jest lekko zaburzony ale mogę się podzielić swoją opinią.
Dziwi mnie taki niepoparty niczym czarnowidzizm. I to jeszcze oparty na zasadzie, spółka oszukuje bo nikt tak szybko nie rośnie.
Cytat:
12 marca 2021 14:41:27 przez le rom
angry3 XTB - spektakularny zysk - ano mając 888mln kapitału własnego wypracowują ponad 400 mln zł zysku -to istny cud, ale możliwy tylko incydentalnie.
Spółka od 2016r marniała na giełdzie aż do 2019r Tracąc na wycenie rynkowej - zjazd z Mc= 1,4 mld zł 2016r do ok.mc= 0,2 mld zł - bowiem i wyniki były takie sobie, że akcje można było wyceniać na 4 zł.

To od razu panie le romie powiem:
Cytat:
Wynik ten pozwolił Grupie XTB na zajęcie piątego miejsca w rankingu największych globalnych brokerów w kategorii liczby aktywnych klientów zamieszczonym w kwartalnym raporcie analitycznym (Quarterly Intelligence Report) publikowanym przez Finance Magnates.
Ranking otwiera IC Markets ze 191 tys. aktywnych klientów (wzrost rok do roku o 48 proc.). Kolejne miejsca zajmują Plus500 (185 tys. rachunków, wzrost 61 proc.), IG Group (121 tys., wzrost 34 proc.) oraz Gain Capital (93 tys., wzrost w skali roku o 27 proc.).
W 2020 roku grupa XTB pozyskała ponad 112 tys. nowych klientów, czyli tyle, ile w latach 2014-2019 razem. W 2021 roku chce pozyskać kolejne 120 tys. nowych klientów.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-w...
Z tego co słyszałem (nie znajdę teraz odnośników) pozyskują 2x szybciej niż zakładali (styczeń i luty).
Rozwój zagraniczny jest tym czego większości spółek na rynku polskim brakuje a tu jest i to na ostro.
Ja spokojnie bym obstawił, że cena akcji pójdzie do góry tak by te 10% z dywidendy było 5% co byłoby i tak wynikiem ogromnym. Widzę tylko jeden problem, podobnie jak Huge nie podoba mi się, że banki ograniczają dostęp do tych akcji (nie ma ich w systemach mobilnych). To utrudnia mocno obrót tymi akcjami - np w mBanku trzeba kupić przez serwis WWW i dopiero mając te akcje może w systemie mobilnym dokupować ale jak sie sprzeda do zera to znów tylko WWW. A kto lubi jak ma pod górkę....

Sądzę, że dziś te "marne" 2% wzrostu to tylko dlatego że BP czy Exxon czy inne mają małe zawahanie, chociaż Chewron już ładnie idzie. Za granicą spółki paliwowe zgodnie z ropą rosły po 50% w ostatnich miesiącach, a u nas padaka była - co jest oderwane od rzeczywistości i na dłuższą metę powinno odbić, chyba że "banan gpw" ciągle zielony. Obroty naprawdę wykręcono niesamowite.
Ciekawe czy przy okazji wyników powiedzą coś o dywidendzie thumbright Na to też liczę.

Cytat:
3 marca 2021 13:50:16 przez cmc
Nie wątpię że okazja będzie, ale sprecyzuje, okazja to już była ;)

Chyba żarty. Spółka, która nie jest samodzielnie w stanie produkować białka na większą skalę żeby leczyć chorych, będzie na dużą skalę produkować białko dla zdrowych? Ja już nie wspomnę, że białka rekombinowane są wielokrotnie droższe od syntezy RNA (nawet modyfikowanych) i ich produkcja w bakteriach jest narażona na szereg procesów niekorzystnych dla człowieka (od fałdowania, czy innych postranslacyjnych modyfikacji) czy też oczyszczania.... więc w dłuższym terminie jest to średnio opłacalne nie mówiąc już o ewentualnych mutacjach wirusa i dostosowaniu się do tego - znów przegrywa z RNA (z Ad też).
To wybicie jest 100% spekulacja, którą lepiej wykorzystać do pozbycia się akcji niż inwestycji (w mojej opinii oczywiście...).

Cytat:
12 lutego 2021 06:34:45 przez Christof_martin
W moim przypadku mBank spoko natomiast pekao dlugo zwlekało. Doradca kłamał ze będzie załatwione a w końcu pekao nie przyznało kredytu
Niby chcieli dodatkowa hipotekę na uwaga 200% wartości kredytu ale jak zadeklarowałem takowa to odmówili.......

<-- jeden z wielu przykładów.
Mnie coś takiego przeraża, że jest takie grono ludzi kamikadze d'oh!

Gdyby tak było to spółki paliwowe nie zyskałby kokosów na wiosnę? Shame on you

Cytat:
11 lutego 2021 15:58:24 przez jwk
Obecna wycena moim zdaniem nie uwzględnia zniszczenia mediów prywatnych nowym podatkiem i skokowego wzrostu sprzedaży świeżo przejętych przez Orlen gazet lokalnych ;)

Właśnie obstawiałem wczorajszy zjazd przez tą całą awanturę medialną, idealnie zaczął się kiedy USA się obudziło. Ruch ma szanse na sprzedawanie tandety jak poczta polska, i wspieranie rządowej propagandy. Chociaż jeśli to zrobią porządnie to może im wyjść na plus...Think

Cytat:
11 lutego 2021 11:42:44 przez le rom
angry3 Co do obecnego rynku-to PKN ma wycenę 56-59 dość adekwatną.

Ja ogólnie chwilowo stoję z boku - bo spółka ta i Lotos to państwowe - po stratach na PGE - boję się tego tykać - ale cały czas uważam że brak wzrostów przy ropie która na mój gust poszybowała w kosmos - takie wyceny PKN czy Lotosu są totalnie absurdalne. Ich marża absolutna powinna rosnąć z ropą, po przecież rafineria ma swoje koszty a wszystko reszta to czysty zysk.
I co z przeszacowaniami zapasów?

Cytat:
10 lutego 2021 00:17:10 przez yellowshadow
Gdyby było tak, że dywidendę w USD można dostać tylko mając konto w ING, bo do pozostałych domów maklerskich idzie już w PLN, to byłby to całkiem niezły wałek. Ale z drugiej strony kurs walutowy wymiany w BOŚ pokazuje, że to nie ING tnie na spreadzie tylko banki docelowe, w których ma się rachunek a które to przeliczają środki po różnych kursach. Mam to sprawdzone, gdyż mam Asbis w 4 różnych biurach maklerskich i w każdym z nich kasa została przeliczona inaczej.

Ciekawe czy coś takiego można podciągnąć pod zmowę cenową?
Czy może ING powoli przejmuje BOŚ i to jest objaw?
Czy jeśli mbank kłamie, że ING przelicza a mBank sam rypie na kasę, czy jak pójdę z tym do rzecznika finansów to wyjdzie odszkodaowanie czy tą różnicę mi zwrócą?
Tak wiele pytań binky

Cytat:
9 lutego 2021 15:08:22 przez pivovarit
Nie ma opcji, żeby nie mieli backupów albo przynajmniej developerzy nie mieli lokalnych klonów repozytoriów. Nie powinno to wpłynąć na nic z punktu widzenia developerki.

Tak mówią. Ale ciekawe, że "gigant growy" z najlepszymi programistami a drugi raz dał się zrobić jak zwykły noob. Boo hoo!

Cytując klasyka:
Polak mądry po szkodzie.
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.

Dziwny raport mBanku:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/2...
Cytat:
– Wysokie ceny ropy nie pozwalają na odbudowanie marż rafineryjnych i dlatego zalecamy ostrożność w przypadku Lotos/MOL/PKN Orlen. Wciąż preferujemy akcje PGNiG, które powinny być napędzane cenami gazu i wolumenami 1Q – czytamy w raporcie.

Jak oni to wymyślili? Niskie ceny ropy - spółki tracą, robią przeszacowania co powiększa straty (ponad miliard w Lotosie w I kw). Wysokie ceny ropy - spółki paliwowe tracą - bo marże słabe? Przeszacowań nie ma bo?
Ci anale to oszuści pokroju tego co kiedyś Lotos wycenił na 0zł, IMO...salute

Asbis jest na fali wzrastającej z coraz wyższymi rekomendacjami. Do tego nie ma wątpliwości.

Ja wrócę jednak do dywidendy bo mi to spokoju nie daje. Złożyłem reklamację i odpowiedź mBanku była taka:

Dywidenda wypłacana przez spółkę Asbis 17.12.2020 wynosiła 0,1 USD na akcję. Dywidendy w walutach obcych innych niż EUR wypłacane są przez KDPW uczestnikom rynku za pośrednictwem ING, który ma podpisaną umowę na świadczenie takiej usługi. Zgodnie z naszym regulaminem dywidendy w walucie obcej wypłacane są w PLN. Dlatego dywidenda została przez ING przewalutowana z USD na PLN po kursie obowiązującym u nich 18.12.2020 o godz. 8:00, tj. 3,4956 PLN. Ufamy, że nasze wyjaśnienia będą dla Pana wystarczające.

(dalej było tylko tyle że jak mi się nie podoba to mogę sobie wystąpić z wnioskiem o rozpatrzenie sprawy do Rzecznika Finansowego lub z powództwem do sądu powszechnego w Warszawie).

Może to nie była duża różnica te 0.3zł na dolarze - ale bolesna sprawa jak z powodu nieuczciwości banku traci się pieniądze. Wychodzi że mBank nie jest dobry do trzymania większych ilości tych akcji.
Gdzie byłoby lepiej? Think Think

Czy dla Lotosu (i Orlenu) nie ma znaczenia winda jaka jest na ropie. Bardzo dziwne zachowanie, JSW mimo bycia spółką nierentowną skacze po 10% a Lotos czy Orlen stoją. Zastanawia mnie też, dlaczego na Lotosie cisza jest, Orlen pokazuje szacunki w przeciwieństwie do swojego brata z północy.
Druga sprawa, która mi przyszła do głowy - tak na logikę - wszystkim poza Orlenem powinno zależeć na wywindowaniu ceny Lotosu przed przejęciem...

Nasz banan taki jest. Spółka jest w fazie ultrawzrostowej, perspektywy ma extra, wstępne wyniki są, że szczęka opada, a tu -18%. To samo Unimot, dzis PKN i kilka innych. U nas lepiej jak spółka jest bankrutem. Albo jeszcze lepiej - jak produkuje gry - to wtedy nie ma znaczenia zysk, ktoś tam napisze, przychód rośnie - od razu kilkadziesiąt procent....

Cytat:
23 stycznia 2021 00:34:17 przez 1ketjoW
W czasie jaki podajesz WIGleki wzrósł z 4.577,40 (16.6) do 5.341,14 (24.06) i rósł aż do 7.864,73 w dniu 8 sierpnia 2020 r. Okres jaki podałeś zawierał spory sentyment rynku do branży w jakiej działa RYVU, co miło wpływ na notowania akcji spółki. Wybrałeś sobie ten okres notowań jaki Ci odpowiadał.

Teraz to pojechales. Ja ci podałem adekwatny okres a ty już zmieniasz sobie wersje. I jeszcze WIGleki dołożone tak wybiórczo ze aż boli. Po pierwsze każde spadki i wzrosty są w okresie całego ostatniego roku skorelowane i nie miało tu znaczenia co się dzieje w spółce. Pozatykają waga CLN w tym indeksie jest tak duża ze kasuje CDP i Allegro.
Bądź choć trochę uczciwy. Jak teraz celon spadł to czy WIGleki wzrósł? Szkoda nawet takie absurdy komentować.

Cytat:
23 stycznia 2021 00:34:17 przez 1ketjoW
Ponadto moim zdaniem wyeliminowanie z emisji obecnych akcjonariuszy źle świadczy o spółce. Na ich miejscu nie byłbym zadowolony i to widać po notowaniach.

Fajnie ponarzekać. Ja już przeżyłem PP i PDA na innych spółkach i wcale tego dobrze nie wspominam, jak ci PP spada do 1gr bo ludziom się wydaje ze spółka tylko powinna sypać hajsem a nie zbierać pieniądze na inwestycje. Jeśli tylko p. Wieczorek nie obudził się rano i stwierdził ze chce pieniędzy, a ma plan jak na przeprowadzenie tej emisji i jej wykorzystanie to jest to bardzo z pożytkiem dla inwestorów.
Jakbyś wyszedł z tej bańki narzekania to zobaczyłbyś ze za 4 akcje z nowej emisji obecnie kupisz ponad 5 akcji starej czyli możesz po taniości zwiększyć swoje udziały w CLN bez problemu o tą 1/3 i jeszcze na tym zyskać.

Co do pana @kolega: 100% zgadzam się

Cytat:
22 stycznia 2021 15:28:47 przez 1ketjoW
Kolego,
Pewne spadki to nie bzdura. Popatrz na poziom spadków innych spółek i CLN od momentu ogłoszenia planów emisji akcji.
Skoro to bzdura, jak twierdzisz, to przykład pierwszy z brzega RYVU. Poczytaj po ile była emisja w 2020 r. i sprawdź notowania

A ty sprawdziłeś? Coś chyba nie bardzo, nie bądź proszę jak ten yelołszadoł zsprzd kilku wątków co innym mówi sprawdźcie a sam palcem nie ruszy. 16.06.2020 ogłosił, że planuje emisję przy cenie 64,40zł za akcję a 24.06 było już 75zł.
Teraz jest mniej ale to jest już ponad pół roku od tamtego czasu. Ja uważam że wycena Ryvu jest ok, bo firma jest jeszcze daleko od celu więc może się wahać, więc mniej mnie interesuje... Pozatym, szczególnie przykład Celon to pokazuje, mamy bardzo niskiej jakości inwestorów, bez pojęcia czym jest biotech, często wrzucających mercatora do jednego worka z biotecham. Ludziom się wydaje, że badania kliniczne i proces wprowadzania leku to koszty zakupu urządzeń do produkcji i już robić kasę. Skoro Celonowi wyszło badanie kliniczne i wchodzi w III fazę, to może albo sprzedać projekt albo zaryzykować samodzielne badanie i przekuć to na duże zyski. Skoro biorą się za to sami a nie sprzedają lub dzielą się ryzykiem (i przyszłymi profitami) to pewnie mają takie wyniki które sugerują sukces w III fazie (bo to juz można z jakimś prawdopodobieństwem przewidzieć. Ja info o emisja odebrałem bardzo pozytywnie i dziwi mnie reakcja rynku.
Podsumowując, mówiąc o niska jakości naszych inwestorów mówię że większość słyszy "emisja akcji" i myśli zmniejszą się moje udziały, rozwadniają, zabierają, firma nie ma kasy, bankrut... Żal bierze.
Jeśli pozyskują pieniądze na rozwój produktu to jest to inwestycja w przyszłość i akcje trafią do spółek czy fundów w zamian za pieniądze, które zasilą rozwój firmy. Więc każdy akcjonariusz zyska na tym.

Cytat:
Masz rozwodnienie kapitału, tracą obecni akcjonariusze, bo są wyłączeni z prawa do akcji nowej emisji i to na dzień dzisiejszy 1/3 kapitału zakładając, że emisja dojdzie do skutku.

Powtórzę więc, jaka jest szansa że ty czy inny nanoinwestor który widzi tylko wykres ceny i niewiele kuma co się dzieje wewnątrz - da spółce np 56zł za nową akcję? Każdy zaraz powie - jestem cwaniak i kupie taniej przez giełdę. A co to pomoże spółce? Nic. Pozatym sprzedawanie skóry tanio (po II fazie na przykład) przyniesie mniejszy zysk niż po III ale zeby była III musi być na to kasa.

Cytat:
Nie chodzi o logikę tylko o matematykę. Silny wzrost - CLN to nie firma produkcyjna - możesz zainwestować znaczne środki, a wynik jest dalej niepewny - tak to już jest przy R+D

Zgoda, wynik niepewny. W życiu nie wszedłbym całym kapitałem w 1 tylko taką spółkę, nawet nie 20%.

PS. jeszcze zerknąłem - Ryvu obiecywał 16.06 emisję za 62zł a wyemitował za 60. Wiec różnica nieznaczna 3%

Cytat:
22 stycznia 2021 13:34:10 przez yellowshadow
I jeszcze to porównanie CDR do PLI Anxious Anxious Anxious

To porównanie miało być tak samo nieadekwtne jak twoje argumenty. Specjalnie wybrałem losowo spółki.
Proszę, zrywaj sobie boki i udawaj starego wyjadacza... nie podajesz zadnego argumentu jedynie bezzasadne ogólniki, wiec nie ma co tu komentować.

Jakby co, ja mam do Mabionu negatywne nastawienie. Więc nie bronię go.

Cytat:
22 stycznia 2021 11:51:15 przez 1ketjoW
Życzę cierpliwości jeżeli planujesz inwestycję long-term.

Kto powiedział że ja w ogóle mam akcje. Inna sprawa - interesuje mnie biotechnogia i widzę ogromny potencjał w tym.
Cytat:
22 stycznia 2021 11:51:15 przez 1ketjoW
To że cena akcji spadnie to pewne. Pytanie o ile.
To czy to spółka growth czy value nie ma w kontekście emisji żadnego znaczenia w mojej ocenie na dzień dzisiejszy.

Cytując klasyka: pewna jest tylko śmierć i podatki Boo hoo!
A serio to takie "pewne spadki" to jest bzdura, która ma w tym momencie się sprawdza, bo wszystko od kilku dni leci jak nie zauważyłeś.
Emisja nie jest pewna, na razie to projekt, który ma szanse ale nawet nie jest pewien, zobaczymy co będzie na NWZA. Chętnie bym się przejechał i posłuchał co mówią. Nie wiem w jakiej formie będzie.
Pozatym - emisja nie jest ratunkowa tylko prorozwojowa, i pisanie ze spółka rozwadnia akcje (Rozwodnienie EPS o potencjalnie 1/3 dla obecnych akcjonariuszy) jest przekłamaniem, ma być dokapitalizowanie za min 56 zł za akcje co jest znacznie powyżej tego co w tym momencie płacą i w normalnych warunkach to by stymulowalo silny wzrost (ale oczywiście nie na spadającym jak kamień rynku) bo spółka będzie miała ogromne kapitały na dalszy rozwój. Jedyna możliwość żeby to spadało jest - kiedy rynek oceni że ze te pieniądze spółka przepali i nie będzie żadnego prorozwojowego efektu.
Trochę logiki, a nie rzucania jakiś nieuzasadnionych teorii.......

Tak patrząc 1:1 to masz rację. Tylko jak do tego momentu dojdzie to już będzie za późno. Szczególnie ze to jest spółka growth a nie value.
Bardziej zasadne byłoby pytanie czy pomysł zrobienia big pharma zakończy się sukcesem czy pieniądze pójdą w błoto.
Pozytywne jest ze wejście w III fazę jest mega opłacalne jeśli wyniki wyjdą dobrze.
Szczerze to sadze ze gdyby nie to ze znów jest tylko USA a z innych rynków szczególnie z Polski odsysają kapitał, to byłoby na CLN na plus.

Cytat:
21 stycznia 2021 18:00:16 przez yellowshadow
Nie macie o niczym pojecia inwestory.

Obrażanie innych - jak to wszyscy lubią.

Cytat:
21 stycznia 2021 18:00:16 przez yellowshadow
Ponawiam - czytales raport z oceny CD20? Dla obu badan? Czy twoja wiedza ogranicza sie do ogolnego podsumowania od EMA i na tej podstawie wchodzisz w inwestycje i dyskusje? Obserwowales co sie dzialo na Mabionie przez ostatnie lata? Sluchales wypowiedzi, zapewnien i planow Wieczorka oraz weryfikowales to z realizacja tego w czasie?

Człowieku, nie umiesz czytać? Zacytować? Masz kłopot pamięcią?
Post wcześniej napisałeś:
Cytat:
21 stycznia 2021 16:57:41 przez yellowshadow
Tu nie chodzi o przenoszenie osrodkow. Czytales raport porejestracyjny od EMA dla CD20? Masz jakies przemyslenia na ten temat?

Słownie: czytałeś raport porejestracyjny od EMA dla CD20... kolega z forum cytuje ci raport a ty "Czy twoja wiedza ogranicza się do ogólnego podsumowania od EMA"
To nie to forum.

Cytat:
Widzisz jakieś różnice w stosunku do Mabionu? Bo ja nie.

Firma, właściciel, prezes, pipeline, etap badawczo-rozwojowy, lokalizacja, akcjonariusze... poza tym że gdzieś w swojej historii spółka wyemitowała akcje (standard na giełdzie) i pan Wieczorek jest tu prezesem a tam zasiada w radzie nadzorczej - to firmy są różne jak CDP i platinimage.

Ze swojej strony dodam, że od Mabionu trzymam się z daleka bo nie lubie jak firma niedowozi obiecanych wyników, a tam lata temu moja cierpliwość się wyczerpała.
Celon natomiast - bardzo rzetelnie póki co.

...albo to jest element negocjacji, żeby pokazać potencjalnej firmie partneringowej oczekiwania co do ceny?

Cytat:
20 grudnia 2020 20:56:15 przez 007
Z ciekawości sprawdziłem kursy przeliczeniowe w mbanku i bosiu, bo akurat mam Asbis i w jednym i w drugim.
Średni NBP z 18 grudnia to 3,6322
Kurs wymiany mbank 3,4956 (-3,76%)
Kurs wymiany BOŚ 3,6254 (-0,19%)
Jakoś mnie nie zdziwiło, że akurat mbank zdziera takie marże ze swoich klientów. Ogólnie wiadomo, że bank jako instytucja zaufania publicznego musi rypać swoich klientów tak, żeby o tym nie wiedzieli.

Potwierdzam, mbank prziczył po kursie 3,496.
Czy to jest w ogóle legalne?
Na stronie i mBanku i DM mBanku mają kursy walut:
www.mdm.pl/ui-pub/site/analizy...
I one są takie jak powinny być. Czy bank ma prawo coś takie zrobić? Kilkadziesiąt zł, to nie jest powód żeby się sądzić ale zapala światełko - oszuści. Myślałem o kupnie przez mbank instrumentów zza oceanu ale jeśli oni tak przeliczają to już na starcie jest się stratnym ponad 7%.
Ktoś wie o co w tym chodzi (poza zdarciem z ludzi pieniędzy?)

Cytat:
18 grudnia 2020 14:35:50 przez OddT
Rzeczywiście, informacja negatywna

A przypadkiem to nie tak, że oni na koniec roku podają zawsze jedna niższą prognozę i potem raz czy 2 razy w roku ją podnoszą? Ta spółka wydaje się ostrożnie podchodzić do tematu i iść w stronę inwestorów...

Ja też byłem poszkodowany i poniosłem spore straty na akcjach gbk angry3
Interesuje się tą sprawą, ale tutaj niestety z jakiegoś powodu Abris który jest głównym twórcą tej piramidy finansowej ma od prokuratury parasol ochronny.
Jedyne co się słyszy to ze śledczy są zainteresowani tylko Czarneckim i GNB czy ideą. jak zaczyna się mówić o abrisie to okazuje się ze ma odgórnego zainteresowania. Ten rząd to jest kompletnie nastawiony na wykończenie konkretnych osób a nie złapaniu winnych.
Korupcja w tej władzy jest głęboka.
Jesli ktoś gdzieś by słyszał o wytoczonej sprawie przeciwko abrisowi, podpisuje się pod tym.

Cytat:
19 listopada 2020 17:27:52 przez 1ketjoW
Sprzedasz aktywa obrotowe, spłacisz zobowiązania krótkoterminowe i jak coś Ci zostanie to możesz ewentualnie coś z tym zrobić. Idąc Twoim tokiem rozumowania zostaje 84 mln zł, czyli kapitalizacja jest ca 2,5 większa.

hmmm... to juz teraz nie wiem jak Ty to wyliczyłeś. Jeśli ta tabelka (np. ze strony 35) pokazuje i to co jest na plus dla firmy i na minus to wychodzi:

Należności handlowe oraz pozostałe należności 266503
Należności z tytułu podatku dochodowego 1472
SUMA na minus 267975

Zapasy 174239
Aktywa z tytułu umów z klientami 1168
Pozostałe aktywa finansowe 3001
Pochodne instrumenty finansowe 2718
Środki pieniężne i ich ekwiwalenty 52838
Pozostałe aktywa obrotowe 8773
SUMA plus 242737

Czyli finalnie: -25238
Inaczej, ale to rzeczywiście to co napisałem wcześniej i tak było średnio sensowne.
Jeszcze raz hmm....

Wczorajszy wywiad miał bardzo pozytywny wydźwięk. Lubie walecznych prezesów: "Nie będzie obniżki prognozy, zarządowi nie obniżamy poprzeczki..." czy coś w tym guście Dancing
Faktycznie przyznał, że dywidenda jest od skorygowanego zysku netto co też mnie ciekawi czemu nie konkretnie od zysku netto (byłoby to gorsze jako, że jest niższy), ale to oznacza że dywidenda jest pośrednio powiązana z wyceną zapasów?
A co w raporcie jest dla mnie niezrozumiałe w obliczu kapitalizacji rynkowej (na dziś: 262 330 176 zł) to wartość aktywów obrotowych - 510 712 000 zł (strona 35 raportu za III kw). Czyli jakby teraz postawić spółkę w stan likwidacji to akcjonariusze uzyskali by 2x więcej niż obecnie sprzedając akcje? Czyli rynek zakłada w najbliższych latach 50% utraty wartości przez Unimot? Think np. w przypadku KGHMu aktywa obrotowe to 6171mln zł z najnowszego raportu za III kw czyli 3.5 razy mniej niż kapitalizacja (chociaż wiadomo - szybciej będzie III wojna światowa niż KGHM upadnie...), ale i tak czy to ma sens?salute

Cytat:
13 listopada 2020 12:17:11 przez mswoboda
Bańka właśnie pękła?

A nie jest tak, że grano pod współpracę z Amazonem, a teraz okazuje się że Amazon zaczyna konkurować z Allegro, teraz już nawet o InPost?
Tutaj może być spory spadek jeśli to to Think

Kolejna ciekawostka, ropa w górę o 8.5%, dolar w dół.
I jeszcze większa znów ciekawostka - Unimot w dół. Z Unimotem to pewnie reakcja na wyniki, że niby miało być lepiej, tylko teraz pytanie, czy wzrastające ceny ropy i umacniająca się złotówka nie powinna popchnąć Unimotu na porządny wzrost? Marża procentowa nie rośnie w wartości bezwzględnej w zależności od wzrastającej wyceny ropy?
Pozatym wsparcie p. Bidena do paktu klimatycznego może dać kolejny boost do fotowoltaiki?
Zrozumieć meandry giełdy byłoby dobrze Think

Ja serio zrozumiałem z tej ostatniej prezentacji na temat interpretacji wyników, że wlasnie skorygowana EBITDA mowi o finalnych wynikach, bo pozostałe wartości są chwilowe tylko. Czyli liczę, że przy 80mln będzie 9.7zl na akcje z czego dywidenda to 1/3, a reszta na rozwój. Ale nie jestem finansistą wiec to zaufanie w moją interpretację....

Wystarczy napisać o obawach, bo spolka może być być elementem jakiś politycznych przepychanek i taka agresja?
Szanuję i podziwiam jej dokonania.

Mnie zastanawia jaka jest szansa na wypracowanie 20.8mln EBITDA w IV kwartale.
Prognoza 80mln zł EBITDAskor
EBITDAskor za I półrocze: 48,3 mln zł, za III kwartał: 10,9 mln zł
Czyli w IV musi być: 20,8 żeby prognozę wypełnić...
Autostrady pełne tirów, ten lockdown obecny nie jest taki jak poprzednio, że można było grzać w opór, bo drogi były pustawe. Teraz sytuacja na drogach jest całkiem normalna - ale pewnie to nie ma za dużego przełożenia na ich wyniki... Think

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 5 września 2025 22:02:38
Liczba wpisów: 226
[0,05% wszystkich postów / 0,08 postów dziennie]
Punkty respektu: 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,829 sek.

nwsaiwkm
ljkkemsj
fspkazwi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xsxwngcr
ldmzunyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat