15 Dołączył: 2022-01-20 Wpisów: 49
Wysłane:
31 stycznia 2022 09:33:54
przy kursie: 39,55 zł
Podwyżki to normalna rzecz, a tym bardziej przy szalejącej inflacji. Większość spółek podnosi płacę, czy wy zarabiacie tyle samo co rok temu? Ps. Do moderacji Co jest złego że zamieściłem prawdę o BZ WBK-Santander, nic, więc po co usuwacie prawdę? Zamieszczam raz jeszcze Kupuj JSW cena 134zł, przy cenach ACC 183$ Teraz kupuj JSW 47zł, ceny ACC 440$ www.stockwatch.pl/wiadomosci/d... Moderator:Post został usunięty z zupełnie innego powodu - zamieściłeś w nim cenę bez uzasadnienia.
Edytowany: 31 stycznia 2022 09:57
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2022 10:19:30
Na Bumechu zamieściłem link z artykułem który mówił o tym że rok 2022 będzie kontynuacją zapotrzebowania na węgiel. Link usunięty, w takim razie co mam pisać i wrzucać, jakieś moje przemyślenia, czy fakty? Moderator:Gołe linki są usuwane. SW to nie wykop. Pożądany format to link + krótki cytat + uzasadnienie dlaczego ta informacja jest istotna. Cytat i uzasadnienie pozwolą pozostałym użytkownikom szybko zorientować się czy warto poświęcać czas na lekturę podlinkowanej treści.
Edytowany: 31 stycznia 2022 10:23
|
|
PREMIUM
53 Dołączył: 2011-09-04 Wpisów: 218
Wysłane:
31 stycznia 2022 17:14:08
hukers napisał(a):Nalezy sie chłopakom? Za co? Za obnizenie wydobycia? Za ciągłe grozenie strajkiem? Za nieuruchomienie Bzie2 w terminie?
No chyba nie za wzrost cen węgla, bo to taka ich zasluga jak i moja. Jak dla mnie podwyżka funduszu o 10% skoro raptem 3 czy 4 miesiące temu dostali podwyżkę pod groźbą strajku to żart. Możliwe tylko w polskim gornictwie. Ceny węgla w koncu spadna, a podwyżki zostaną. Zawsze znajdzie się mądry, który najlepiej lepiej wie, kto za ile powinien pracować i na co zasługuje. Jak da mnie górnicy zarabiają śmiesznie mało i każda podwyżka im się należy, gdybyś kiedykolwiek spróbował tak ciężkiej pracy, z pewnością zmieniłbyś zdanie. Nie mniej jednak podwyżka 10 % to dla JSW duży plus, bo praktycznie rzecz ujmując to nic im nie podnieśli patrząc na inflację ;). Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 31 stycznia 2022 17:16
|
|
|
|
33 Dołączył: 2010-03-28 Wpisów: 237
Wysłane:
31 stycznia 2022 18:37:01
Z perspektywy górnika, Twoja opinia jest zasadna, natomiast współwłaściciela, to ogromne obciążenie. Górnictwo wymaga restrukturyzacji i powiązania wynagrodzenia z EBITDA spółki. To co się dzieje to patologia na tle kraju. Generalnie pracownicy dużych państwowych spółek i mundurowi są w uprzywilejowanej pozycji, wobec zatrudnionych w prywatnych firmach, gdzie ciężko wyegzekwować jakakolwiek podwyżkę inflacyjna... tam można rzucić kwitem aby coś ugrać... nie pisze o zagranicznych korporacjach, które bardzo często mają zaszyte w polityce podwyżki inflacyjne. Ponadto uważam, że przywileje i poziom wynagrodzeń gornikow jest społecznie niesprawiedliwy i to efekt zaszlosci... Ślązacy wiedza jak trudno dostać się w szeregi górników, tu ojcowie trzymają miejsca pracy dla dzieci... Podejrzewam że w KGHM jest podobnie.
Edytowany: 31 stycznia 2022 18:42
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2022 19:39:23
W KGHM cały czas są przyjęcia Problemem nie są górnicy, problemem są spekulacje na rynkach i koniunktura, węgiel koksujący był notowany po 100$, obecnie 438$, i obu tak zostało jak najdłużej To samo tyczy się miedzi, to musi być drogie, bo wydobycie i przeróbka są drogie. W tedy pieniądze będą i zyski będą. Dzisiaj rozmawiałem osobiście z pracownikiem JSW, godoł że fedrują na maxa i Covida u nich ni ma. Tydzień temu rozmawiałem z pracownikiem koksowni przyjaźń, godoł że zapier... Ale są bardzo zadowoleni bo kasa jest i to w spółce widoć. :)
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2022 20:27:41
Stoję po drugiej stronie barykady. To co się dzieje obecnie na surowcach wpływa na inflacje i zubożenie społeczeństwa. Beneficjentów jest niewielu. Mam nadzieję, że wkrótce skończy się to szaleństwo... niezależnie od moich/naszych krótkookresowych interesów. JSW to super spółka dla spekulantów, nie dla inwestorow
PL kopalnie powinny dążyć do automatyzacji i ograniczenia kosztów ludzkich, bo te są ogromne (w koszcie produkcji). Spółki są nieefektywnie zarzadzane. Dziś świeci słońce, jak ceny CC spadną, to pozostanie zgrzyt zębów.. i ogromny nawis kosztów stałych... tyle lat minęło, dwa razy wywrociliby się w ostatniej dekadzie i nic niczego nauczyli sie
Przewinęły się nowinki o KWK Bzie? Komunikatów brak, nie wiem czy rusza w Q1..
Edytowany: 31 stycznia 2022 20:38
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2022 20:57:47
Tani powinien być gaz, prąd, i paliwo, to są przyczyny inflacji. I przez to jest wszystko drogie. Ile ton stali potrzeba na budowę domu, okolo5-6 ton, ile miedzi, do 500 metrów kabla, to są nie wielkie pieniądze Droga to jest robocizna. Patologia jest w górnictwie taka że elektrownie odbierają węgiel od kopalni po 260zł za tonę, a szary człowiek płaci 1400zł. Gdyby elektrownie płaciły 500 za tonę kasa by była. Tylko UE ubrała nas w certyfikaty CO2, które są kolejnym narzędziem spekulantów. Gdyby nie było durnych certyfikatów, prąd byłby tańszy o 60% Nas dobija UE i spekulanci.
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2022 21:25:19
Zbaczamy z głównego wątku, więc komentarze do usunięcia..
Bardzo pokrętną masz logikę, ceny gazu powinny być niskie a węgla wysokie? Dlaczego?
Już niebawem uwolnią ceny energii elektrycznej dla indywidualnych... zaczniesz inaczej śpiewać.. Ceny po których kupuje energetyka opierają się na długoterminowych kontraktach, jeszcze niedawno cena energetycznego na spocie była niższa, niż płacona przez energetykę polskim kopalniom...
Stal to nie tylko pręty zbrojeniowe, to stolarka, AGD, motoryzacja.. wzrost cen stali bezpośrednio i pośrednio wplywa na większość produktów oferowanych na rynku. Podobnie jak miedź, czy energia elektryczna.
Wchodząc do UE zdecydowaliśmy na reguły które tam panują, w ogólnym rozrachunku jesteśmy beneficjentem. Rząd (bieżący jak i poprzedni) dopuścił się ogromnych zaniedbań zwlekając z transformacja energetyczna i restrukturyzacja gornictwa
Edytowany: 31 stycznia 2022 21:30
|
|
3 Dołączył: 2022-01-31 Wpisów: 3
Wysłane:
31 stycznia 2022 23:12:54
,,Nalezy sie chłopakom? Za co? Za obnizenie wydobycia? Za ciągłe grozenie strajkiem? Za nieuruchomienie Bzie2 w terminie?"
Czy Ty człowieku masz chociaż śladowe pojęcie o czym piszesz? Nie poruszaj tematów których nie rozumiesz.
Edytowany: 31 stycznia 2022 23:13
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
1 lutego 2022 09:35:55
przy kursie: 42,04 zł
Cytat:,,Nalezy sie chłopakom? Za co? Za obnizenie wydobycia? Za ciągłe grozenie strajkiem? Za nieuruchomienie Bzie2 w terminie?"
Czy Ty człowieku masz chociaż śladowe pojęcie o czym piszesz? Nie poruszaj tematów których nie rozumiesz. Też nie rozumiem jaki sens ma kierowanie dyskusji na w/w tory. Pamiętam jak swego czasu po krachu finansowym w 2008 roku i bankructwie Lehman Brothers, podobne głosy odnośnie zawyżonych zarobków finansjery były artykułowane.
|
|
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
1 lutego 2022 10:01:30
Pana Mining nawet nie komentuje, bo data rejestracji i nick jednoznacznie wskazuje po co i skąd tutaj przybywa. Naganiacze będą mieli pracowite kilka tygodni przed sobą. Drizzt napisał(a):hukers napisał(a):Nalezy sie chłopakom? Za co? Za obnizenie wydobycia? Za ciągłe grozenie strajkiem? Za nieuruchomienie Bzie2 w terminie?
No chyba nie za wzrost cen węgla, bo to taka ich zasluga jak i moja. Jak dla mnie podwyżka funduszu o 10% skoro raptem 3 czy 4 miesiące temu dostali podwyżkę pod groźbą strajku to żart. Możliwe tylko w polskim gornictwie. Ceny węgla w koncu spadna, a podwyżki zostaną. Zawsze znajdzie się mądry, który najlepiej lepiej wie, kto za ile powinien pracować i na co zasługuje. Jak da mnie górnicy zarabiają śmiesznie mało i każda podwyżka im się należy, gdybyś kiedykolwiek spróbował tak ciężkiej pracy, z pewnością zmieniłbyś zdanie. Nie mniej jednak podwyżka 10 % to dla JSW duży plus, bo praktycznie rzecz ujmując to nic im nie podnieśli patrząc na inflację ;). Rozumiem, że ty nie komentujesz nigdy na co wydają kasę spółki, żeby nie być tym madrym co wie lepiej (zresztą pan ryhol też nie rozumie sensu wspominania o podwyżkach... no jak widać dla niektórych jedynym sensem istnienia tego watku jest wrzucanie coraz wyższych cen acc i wrzeszczenie, że gruby sie uwziął, omawianiensytuacji i decyzji kosztowych spółki jest bezsensu :D) . Jak tak smiesznie mało zarabiaja to im dołóż ze swoich pieniedzy ok? Skoro zarobki górników cie bawią to sprawdz zarobki nauczycieli czy pracowników publicznej sluzby zdrowia, to sie dopiero usmiejesz. Średnia pensja w JSW przed podwyzka to 10k. Boroczki biedne. W KGHM 13500. Jeszcze śmieszniej :) Jakbys byl ze slaska i znal tylu gornikow (lub ich rodzin/kolegow) co ja to bys mial nieco inne zdanie na temat morderczej ciezkosci tej pracy, a tak to pozostaje ci wizualizowac sobie gornika jako gościa co 14h dziennie kleczy na przodku i urobek wynosi na wlasnych plecach :D ja za dużo się nasluchalem o gosciach co cala szychte obsluguja tasmociag jednym guzikiem (on/off) a zarabiaja 7k i jeszcze pierwsi sa do strajków. To twoje "praktycznie im nie podniesli" to jakies na bakier z matematyka i rozsądkiem jest. Po pierwsze nie słyszałem o tym zeby pensje mialy byc indeksowane inflacja (wtedy rozumiem, ze w warunkach deflacji powinny byc obnizki?). Po drugie rok sie dopiero zaczął i srednioroczna inflacja raczej bedzie w okolicach 7%. Na koniec dodam, ze srednia pensja w Bogdance (ktora plan produkcyjny pobila o 10% w zeszlym roku zamiast wiecznie obnizac jak JSW) jest ponad 1000zl nizsza. No ale nie wspominajmy o nieefektywności i złym zarzadzaniu, nie nie. Przecież to ma rosnąć to po co brudy wywlekac.
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
1 lutego 2022 10:42:37
Cytat:Jakbys byl ze slaska i znal tylu gornikow (lub ich rodzin/kolegow) co ja to bys mial nieco inne zdanie na temat morderczej ciezkosci tej pracy, a tak to pozostaje ci wizualizowac sobie gornika jako gościa co 14h dziennie kleczy na przodku i urobek wynosi na wlasnych plecach :D ja za dużo się nasluchalem o gosciach co cala szychte obsluguja tasmociag jednym guzikiem (on/off) a zarabiaja 7k i jeszcze pierwsi sa do strajków. Nie wiem, jak jest z innymi dyskutantami na forum JSW, w moim przypadku akurat rozmawiasz z emerytowanym górnikiem który przepracował ponad 30 lat na przodkach chodnikowych i ścianowych. Ale podejrzewam, że statystycznie więcej jest na nim ludzi z branży niż gdzie indzie. A co do sprawiedliwości jeśli chodzi o zarobki poszczególnych grup zawodowych? Tego nie będę komentował. Ale mam pytanie. Znasz taką profesję, w której szeregowi pracownicy zgodzili się na obniżenie zarobków z powodu gorszych wyników (strat) firmy czy państwa jeśli rozpatrujemy zawody typu nauczyciel, urzędnik, pracownik służby zdrowia itp? Bo ja, przyznam się w Polsce z taką sytuacją się nie spotkałem.
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
1 lutego 2022 10:56:48
Myślę, że rozmowa o zarobkach jest zasadna, jednakże pokutuje tutaj magia statystyki. Praca górników dołowych jest ciężka i uważam, że im te podwyżki się należą. Niestety rakiem polskiego górnictwa jest nieefektywność, co wg mojej wiedzy to tak naprawdę przerosty "na górze". Być może rzeczywiście średnia zarobków w JSW to 10k (brutto), ale to kwota windowana przez zarobki szeroko pojętego kierownictwa. Dla dołowych, w zależności od stanowiska i stażu, kwoty te są bliższe 6-8k brutto.
|
|
Wysłane:
1 lutego 2022 12:35:16
Koszty pracy rosną, geologia wydobycia nie taka jak 40 lat temu, wydobycie trudniejsze kosztowniejsze. PGG, JSW, Bogdanka i inne kopalnie sprzedają do elektrowni po cenach według indeksu PSCMI. Wiąże się to z cenami na śmiesznym poziome grudzień to 253zł za tonę. Wiec gdzie mają być zyski? Bogdanka jako tako sobie radzi, koszty wydobycia są dość niskie, i wydobycie znaczące. JSW całe szczęście odchodzi od węgla brunatnego, chodź ostatni Q był ze zwiększonym wydobyciem, z wiadomych względów (brak węgla na rynku)
Edytowany: 1 lutego 2022 12:49
|
|
6 Dołączył: 2011-07-04 Wpisów: 77
Wysłane:
1 lutego 2022 12:52:17
JSW odchodzi od węgla brunatnego? Jedna z ciekawszych rzeczy jaką tu ostatnio przeczytałem
|
|
Wysłane:
1 lutego 2022 12:56:44
Od węgla kamiennego, energetycznego Docelowo ma być tylko koksowy, metalurgiczny
|
|
Wysłane:
1 lutego 2022 13:46:53
Spółka która wydobywa węgiel koksujący w USA, AMR Alpha Metallurgical Resources, bardzo podobny wykres do JSW, z tym że ona odbiła od dołka z 3.2020 o 1000% i wróciła do kursu z 2017-2018r  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 lutego 2022 14:13:20
Powyższy wykres może wprowadzać w błąd co do rzeczywistej stopy zwrotu. JSW w ekstremum zyskało 584% a w tym tygodniu było 365% od marcowego dołka.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
1 lutego 2022 14:17:20
Pomijając już wzrost, bo nie do końca o to mi chodziło, a o to że spółki z USA z branży JSW, wróciły lub są o kilka procent od szczytów z 2017-2018r
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-06 Wpisów: 1
Wysłane:
1 lutego 2022 16:57:26
"Kluczem jest tutaj wzrost powyżej oporu w rejonie 42 zł potwierdzone także lokalnym szczytem z 17 stycznia. Jeśli bykom uda się te bariery sforsować, to kolejny przystanek możemy mieć w okolicach 47-48 zł." wieszczy łysy ze Stooqa
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.