1ketjoW napisał(a):
Brak konkretów. Jakie konkretnie starania? Ile mediów kontroluje władza w Polsce? 80% raczej nie - poruszajmy się w sferze faktów, a nie zamierzeń, czy domniemanych zamiarów itd.
Przejęcie prasy lokalnej przez Orlen i ludzi związanych z PIS to nie jest konkret? Lex TVN to nie jest konkret?
No i zwróć uwagę, że nigdzie nie pisałem, że PIS ma 80% mediów. A jedynie, że dąży do opanowania jak największej liczby mediów. No i zamierzenia, przynajmniej te deklarowane to jest jednak fakt. Jak sąsiad będzie zamierzał okraść Ci dom, ale się nie uda bo zadziała alarm to uznasz, że sprawy nie ma?
Cytat:
Na czym polegają próby oponowania TK czy SN według Ciebie? Proszę o konkrety bo lubię odnosić się do konkretów.
Wkleiłem Ci na prv kiedyś oryginalny dokument KE w którym te zarzuty są wyszczególnione czarno na białym, tak, ze konkretniej się nie da. Z takich spraw zauważalnych na co dzień można wymienić chociażby byłych posłów PIS w TK, do którego rząd seryjnie kieruje różne sprawy, które mają przejść a sam nie chce brać za nie odpowiedzialności.
Cytat:
Ponownie ogólna informacja bez konkretów. Kto odszedł z powodu Maciarewicza? Od kiedy Macierewicz nie jest min.. obrony. Skąd informacja, że za jego czasów odeszło najwięcej jak twierdzisz wartościowych żołnierzy
Bazuję na wypowiedziach i komunikatach MON z tamtego czasu. Jak np te, ze w Sztabie Generalnym za Macierewicza wymieniono 90% kadry dowódczej. Nie ukrywając nawet, że za część tych zmian odpowiada to, że trafili tam za rządów .... PO.
Natomiast imiennej listy wszystkich zwolnionych oficerów nie jestem w stanie Ci podać. MON tego nie publikuje. Można ją częściowo zrekonstruować z różnych mediów. To sporo pracy bo samych pułkowników poleciało około 300, ale jak Cię to ciekawi to sobie znajdziesz.
.
Cytat:
Ponownie brak konkretów. Wybacz ale nie mam TV i nie wiem o czym piszesz. Jaki mit? Ani na WP ani na Onet nie widziałem nic w powyższej sprawie.
Najpierw zagrożeniem był gender, potem uchodźcy, następnie LGTB, potem byli znowu uchodźcy. Obecnie wreszcie jest jakieś zagrożenie realne - więc nie trzeba wymyślać tych wyssanych z palca. Stara metoda sprawowania władzy - strach się dobrze sprzedaje - więc wystrasz społeczeństwo i postaw się w roli obrońcy.
Cytat:
O zamiarach - domniemaniach itd. nie ma co pisać. Proponuję odnieść się do faktów. Poza tym nawet gdyby założyć że wszystko to co piszesz jest prawdą, do drogi jaką idzie Putin jeszcze daleka droga.
Owszem w tym momencie jest na szczęście jeszcze daleka droga. I chciałbym aby tak jednak zostało.
Cytat:
Co więcej patrząc na działania władzy akurat wobec Rosji nie można powiedzieć, że są prorosyjskie ani że Rosja jest dla nich jakimkolwiek wzorcem. Proponuję więc zachować odrobinę obiektywizmu bo zarówno wypowiedzenie kontraktu jamalskiego, jak i wygrana sprawa przez PGNIG z Gazpromem to potwierdzają
Ale ja nie twierdzę nigdzie, że ta władza jest prorosyjska. Ona jest antyrosyjska i szczerze Rosji nie znosi. Co nie zmienia tego, że sporo działań podejmowanych przez nich mimochodem było na rękę Rosji. Z drugiej strony aż do wojny w Ukrainie - jedynym w całości zapoczątkowanym przez nich i (prawie) ukończonym działaniem, które Rosji faktycznie szkodziło był projekt Baltic Pipe 2.
Cytat:
Sankcji na ropę i gaz nie popierają ani Niemcy ani Francja. Orban w tej sprawie nie jest głównym rozgrywającym w EU podobnie jak w przypadku SWIFT-u. Poza tym popatrz np. na SWIFT. Jakie sankcje poparli Niemcy de facto w tym przypadku? Przecież to śmiechu warte.
Nic podobnego. Marcon nie dalej jak 6 dni temu wzywał do embarga na rosyjską ropę. Niemcy twardo sprzeciwiają się embargu na gaz, w kwestiach ropy nie są już tutaj stanowczy. Orban tutaj jawi się przy nich niczym antysankcyjny "jaszczomb " ;) pośród gołębi.
Cytat:
Popatrz na liczbę ludności na Węgrzech i w Niemczech i zrewiduj proszę swoje porównanie nominalne na per capita.Możesz też porównać powierzchnię Węgier i Niemiec. Węgry to kraj powierzchniowo ca.4 razy mniejszy od Niemiec.
Zrewiduję bez najmniejszego problemu, jeżeli Ty zrewidujesz swój punt widzenia na kwestie importu surowców przez Węgry od Rosji i również uwzględnisz wielkość tego kraju w stosunku do innych.
W kwestii uchodźców weź też poprawkę na to, że Węgry w przeciwieństwie do Niemiec bezpośrednio graniczą z Ukrainą. A dwa razy mniejsza od Węgier Słowacja, której długość granicy z Ukrainą jest porównywalna również przyjęła prawie 3 razy tyle uchodźców co Węgry.
Cytat:
Natomiast TVP w mojej ocenie stanowi przeciwwagę do TVN u. Co moim zdaniem akurat jest dobre dla demokracji w Polsce.
Byłby równowagą gdyby podobnie jak TVN była to stacja prywatna, a nie partyjne imperium pana Kurskiego finansowane corocznie miliardami z naszych podatków.
Ammianus napisał(a):
Zamiast tego mamy co chwila jakiś festiwal politykierstwa na temat con. 40 dziedzin życia, w którym kolega próbuje sugerować, że jest nawet specjalistą od reform w strukturach Wojskowych Służb Informacyjnych. Szkoda tylko, że te często okrągłę hasła -zajawki, wyglądają jak nagłówki "Super Expresu" za ostatnich xx lat. Sory, ale nie po taki poziom dywagacji, przychodzę na takie forum. Czasem można, ale nie non-stop.
Ale czy zdajesz sobie sprawę że:
1) W Internecie dozwolone jest w Polsce wyrażanie opinii, również tych krytycznych wobec władzy.
2) W polskim Internecie bez problemu znajdziesz miejsca, gdzie o obecnej władzy pisze się wyłącznie dobrze, być może tam znajdziesz poziom dyskusji który Ci odpowiada
3) Narzekając na czyjś poziom warto byłoby samemu cokolwiek zaprotestować niż teksty takie jak powyżej, które w zasadzie mają całkowicie zerową wartość merytoryczną i sprowadzają w uproszczeniu do tezy [i]"ktoś pisze coś co mi się nie podoba - więc jest zmanipulowany przez Super Ekspres (choć tutaj mamy pewną oryginalność bo zazwyczaj manipuluje TVN i Wyborcza) i głupi" ;)