PARTNER SERWISU
tqanujfz
108 109 110 111 112

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 9 kwietnia 2022 10:58:22
Cytat:
Ale nie po to Ukraina walczy z Putinem, aby putinowskie patenty na utrzymanie władzy wprowadzał w Polsce polski rząd.

Polski rząd planował lub wprowadza putinowskie patenty na utrzymanie władzy. Może jakiś przykład.

Rosja nie jest demokracją. Jeżeli w tak podstawowej sprawie jak ocena ustroju w Rosji się różnimy to o czym dalej rozmawiać. W Rosji rządzi dawne KGB i tyle. Frakcje oligarchowie itd. to jedna grupa de facto. Jeżeli ktoś liczy na jakieś zmiany u władzy w Rosji to musi poczekać na zejście Putina - naturalne bądź przyspieszone.

Wątpię aby podobne warunki zmiany władzy w Polsce musiały zajść. Chyba że abstrahujemy od poparcia jakie mają partie opozycyjne itd.

Jedziesz na Orbana. Poczytaj ilu uchodzców przyjęły Węgry i czy poparli sankcje czy nie. Popatrz na Niemcy i Francję i zastanów się kto najbardziej jest przeciwny zwiększeniu sankcji. Poczytaj kto największe interesy robi w Rosji i nie są to Węgry.

Niemcy nawet ostatnio zablokowali dostawę swojej broni dla Ukrainy.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 9 kwietnia 2022 14:44:44
Sparafrazuje twoje słowa zmieniając wyłącznie nazwy:
"Węgry nie są demokracją. Jeżeli w tak podstawowej sprawie jak ocena ustroju Węgier się różnimy to o czym dalej rozmawiać. Na Węgrzech rządzi Fidesz i tyle. Frakcje oligarchowie itd. to jedna grupa de facto. Jeżeli ktoś liczy na jakieś zmiany u władzy na Węgrzech to musi poczekać na zejście Orbana - naturalne bądź przyspieszone."
Piękny cytat - wszystko się zgadza.
Zawartość demokracji w demokracji na Węgrzech jest oceniana (przez organizacja zajmujące się badaniem czegoś takiego) tylko nieco wyżej niż w Rosji czy Turcji ale w myśl tych ocen to już jest demokracja sterowana czy coś takiego. Z perspektywą negatywną - taki kiepski i pogarszajacy się rating. Wystarczy sobie zadać 15 minut trudu i przeczytać czy posłuchać w necie cokolwiek poza rzeczami pro-rządowymi by znaleźć m.in takie informacje:
- w kampanii wyborczej na Węgrzech na każde 5 minut przekazu opozycji przypadało w mediach 15 godzin przekazu Fideszu nie licząc programów informacyjnych będących przecież również elementem tej kampanii
- Fidesz do wyborów majstrował okręgami wyborczymi ale przecież już wcześniej zmienił tak ordynacje, że nie może takich wyborów przegrać.
- Putin idąc na wojnę zmuszony był do zamknięcia resztek niezależnych mediów, Orban w jego sytuacji wysilać by się specjalnie nie musiał bo tam już nic nie zostało.
Temat można by ciągnąć długo bo lista grzechów jest obszerna ale nie chce mi się specjalnie rozwodzić nad tak okropnym tworem jak orbanowskie Węgry. Do tego lokalne drogi mają w bardzo złym stanie i bardzo kiepsko się po nich jeździ rowerem szosowym co znacznie pogarsza wrażenia podczas obserwacji lokalnych bo nie tylko boli głowa ale jeszcze boli dupa. Miałem też "przyjemność" sporo jeździć po Rosji tak przed jak i już putinowskiej i pooglądać i poczuć ten proces przemiany. Bo to wszystko procesy i to co brzydko pachnie dziś śmierdzieć zacznie za pewien czas.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 9 kwietnia 2022 15:07:37
@ 1ketjoW
Przykłady? Proszę bardzo.

1. Starania aby podporządkować media ludziom związanym z władzą. Jedne udane (przejęcia Orlenu), inne połowicznie (nieoficjalny deal z Solorzem) pozostałe na szczęście nie.
2. Próby opanowania lub chociaż wybicia zębów wszystkim instytucjom, które stworzono po to aby patrzeć na ręce władzy i ją "ograniczać" takimi jak TK czy SN.
3. Czystki Macierewicza w armii gdzie doświadczeni, ostrzelani na misjach pokojowych, ale nielubiani przez rząd oficerowie potracili stanowiska na skalę niespotykaną po 89 roku.
4. Polityka oparta na pielęgnowaniu mitu oblężonej twierdzy z ciągłym przedstawianiem zazwyczaj wydumanych zagrożeń dla społeczeństwa przed którymi tylko TEN rząd może je obronić

To z tych, których się podjęli. Bo tego co było w planach - ale sobie (narazie??) odpuścili (jak np. mieszanie w okręgach wyborczych na wzór Orbana) nie wymieniam.

Oczywiście nie zaszło to tak daleko jak w Rosji czy nawet na Węgrzech i wciąż jesteśmy państwem demokratycznym ale kierunek mniej więcej ten sam i nie wiadomo co będzie jeżeli zostanie on utrzymany.

Nie ma też u nas aż na taką skalę wykorzystania władzy do budowania majątków ludzi powiązanych z władzą jak na Węgrzech czy w Rosji. Można powiedzieć, że obecny rząd "kradnie" mniej więcej zgodnie z normami z lat poprzednich.

Cytat:

Jedziesz na Orbana. Poczytaj ilu uchodzców przyjęły Węgry i czy poparli sankcje czy nie. Popatrz na Niemcy i Francję i zastanów się kto najbardziej jest przeciwny zwiększeniu sankcji. Poczytaj kto największe interesy robi w Rosji i nie są to Węgry.

To coś ostatnio w kwestii sankcji się zmieniło i Orban nie jest już największym ich przeciwnikiem? Bo jeszcze dwa dni temu Orban zapowiadał, że nie tylko nie poprze sankcji na ropę i gaz i straszył wetem ale również w przeciwieństwie do Francji i Niemiec zgodził się na ewentualną płatność w rublach. I jak tam w kwestiach dostaw broni? Zgadza się na jej dostarczanie Ukrainie przez jego terytorium czy też nie? Zełeński dalej jest jednym z jego przeciwników czy też już zmienił zdanie na ten temat.

Jedyne co się zgadza, że przyjął te 100 000 uchodźców z Ukrainy. Trzy razy mniej niż Niemcy, ale przyjął.

Zresztą nawet Kaczyński wczoraj "jechał na Orbana" więc coś mi się wydaje, że niedługo będzie aktualizacja argumentacji na temat Węgier zarówno wśród polityków PIS jak i mediów z nimi związanych. :D
Edytowany: 9 kwietnia 2022 15:09

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 9 kwietnia 2022 15:36:11

"Oczywiście nie zaszło to tak daleko jak w Rosji czy nawet na Węgrzech i wciąż jesteśmy państwem demokratycznym ale kierunek mniej więcej ten sam i nie wiadomo co będzie jeżeli zostanie on utrzymany "

BĘDZIE IV RZESZA wave

Może dla odmiany zmień abonament z GW i TVN na SW - premium ?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 kwietnia 2022 21:30:04
Cytat:
Przykłady? Proszę bardzo.

1. Starania aby podporządkować media ludziom związanym z władzą. Jedne udane (przejęcia Orlenu), inne połowicznie (nieoficjalny deal z Solorzem) pozostałe na szczęście nie.

Brak konkretów. Jakie konkretnie starania? Ile mediów kontroluje władza w Polsce? 80% raczej nie - poruszajmy się w sferze faktów, a nie zamierzeń, czy domniemanych zamiarów itd.

Cytat:

2. Próby opanowania lub chociaż wybicia zębów wszystkim instytucjom, które stworzono po to aby patrzeć na ręce władzy i ją "ograniczać" takimi jak TK czy SN.

Na czym polegają próby oponowania TK czy SN według Ciebie? Proszę o konkrety bo lubię odnosić się do konkretów.

Cytat:
3. Czystki Macierewicza w armii gdzie doświadczeni, ostrzelani na misjach pokojowych, ale nielubiani przez rząd oficerowie potracili stanowiska na skalę niespotykaną po 89 roku.

Ponownie ogólna informacja bez konkretów. Kto odszedł z powodu Maciarewicza? Od kiedy Macierewicz nie jest min.. obrony. Skąd informacja, że za jego czasów odeszło najwięcej jak twierdzisz wartościowych żołnierzy.

Cytat:

4. Polityka oparta na pielęgnowaniu mitu oblężonej twierdzy z ciągłym przedstawianiem zazwyczaj wydumanych zagrożeń dla społeczeństwa przed którymi tylko TEN rząd może je obronić

Ponownie brak konkretów. Wybacz ale nie mam TV i nie wiem o czym piszesz. Jaki mit? Ani na WP ani na Onet nie widziałem nic w powyższej sprawie.

Cytat:

To z tych, których się podjęli. Bo tego co było w planach - ale sobie (narazie??) odpuścili (jak np. mieszanie w okręgach wyborczych na wzór Orbana) nie wymieniam.

O zamiarach - domniemaniach itd. nie ma co pisać. Proponuję odnieść się do faktów. Poza tym nawet gdyby założyć że wszystko to co piszesz jest prawdą, do drogi jaką idzie Putin jeszcze daleka droga. Co więcej patrząc na działania władzy akurat wobec Rosji nie można powiedzieć, że są prorosyjskie ani że Rosja jest dla nich jakimkolwiek wzorcem. Proponuję więc zachować odrobinę obiektywizmu bo zarówno wypowiedzenie kontraktu jamalskiego, jak i wygrana sprawa przez PGNIG z Gazpromem to potwierdzają

Cytat:

Oczywiście nie zaszło to tak daleko jak w Rosji czy nawet na Węgrzech i wciąż jesteśmy państwem demokratycznym ale kierunek mniej więcej ten sam i nie wiadomo co będzie jeżeli zostanie on utrzymany.

Widzę jakąś nadzieję, że jednak niuanse widzisz, skro sam trochę się mitygujesz.

Cytat:
Nie ma też u nas aż na taką skalę wykorzystania władzy do budowania majątków ludzi powiązanych z władzą jak na Węgrzech czy w Rosji. Można powiedzieć, że obecny rząd "kradnie" mniej więcej zgodnie z normami z lat poprzednich.

A który rząd nie "kradnie" mniej więcej zgodnie z normami? Znasz taki?

Cytat:

To coś ostatnio w kwestii sankcji się zmieniło i Orban nie jest już największym ich przeciwnikiem? Bo jeszcze dwa dni temu Orban zapowiadał, że nie tylko nie poprze sankcji na ropę i gaz i straszył wetem ale również w przeciwieństwie do Francji i Niemiec zgodził się na ewentualną płatność w rublach. I jak tam w kwestiach dostaw broni? Zgadza się na jej dostarczanie Ukrainie przez jego terytorium czy też nie? Zełeński dalej jest jednym z jego przeciwników czy też już zmienił zdanie na ten temat.

Sankcji na ropę i gaz nie popierają ani Niemcy ani Francja. Orban w tej sprawie nie jest głównym rozgrywającym w EU podobnie jak w przypadku SWIFT-u. Poza tym popatrz np. na SWIFT. Jakie sankcje poparli Niemcy de facto w tym przypadku? Przecież to śmiechu warte.

Cytat:
Jedyne co się zgadza, że przyjął te 100 000 uchodźców z Ukrainy. Trzy razy mniej niż Niemcy, ale przyjął.

Popatrz na liczbę ludności na Węgrzech i w Niemczech i zrewiduj proszę swoje porównanie nominalne na per capita.Możesz też porównać powierzchnię Węgier i Niemiec. Węgry to kraj powierzchniowo ca.4 razy mniejszy od Niemiec.

Cytat:

Zresztą nawet Kaczyński wczoraj "jechał na Orbana" więc coś mi się wydaje, że niedługo będzie aktualizacja argumentacji na temat Węgier zarówno wśród polityków PIS jak i mediów z nimi związanych.

Mało mnie obchodzi mówiąc szczerze, czy Kaczyński jadzie na Orbana czy nie. Ostrzejsze sankcje wobec Rosji hamują głównie Niemcy i Francja w UE, czyli te kraje które bardzo głośno mówią o wartościach europejskich, bo te kraje robią największe interesy z Rosją. Francja i Niemcy nawet obchodziły embargo na eksport broni, po aneksji Krymu przez Rosję
Edytowany: 9 kwietnia 2022 21:33

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 10 kwietnia 2022 12:34:03

@ Ketjow

Bez względu na to, kto jaką opcję polityczną popiera, dopowiedziałbym - szanujmy się panowie bo forum jest poważne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kolega, który tworzy tu "felietony polityczne" jak automat, założył swój własny wątek.
Zamiast tego mamy co chwila jakiś festiwal politykierstwa na temat con. 40 dziedzin życia, w którym kolega próbuje sugerować, że jest nawet specjalistą od reform w strukturach Wojskowych Służb Informacyjnych. Szkoda tylko, że te często okrągłę hasła -zajawki, wyglądają jak nagłówki "Super Expresu" za ostatnich xx lat. Sory, ale nie po taki poziom dywagacji, przychodzę na takie forum. Czasem można, ale nie non-stop.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 kwietnia 2022 13:50:23
Staram się szanować adwersarzy na forum ( jeżeli mi to nie wychodzi to mogę tylko posypać głowę popiołem i przeprosić), ale aby o czymś pisać trzeba też podać jakieś konkretne argumenty na poparcie swoich twierdzeń. Mnie nie interesują fakty prasowe pisane na zlecenie przez pismaków, tej czy tamtej strony tylko merytoryczna dyskusja bo z niej coś wynika. Mnie interesuje prawda. Prawda jest ważna bo pozwala ocenić poprawnie rzeczywistość. A to ma wpływ na decyzję jakie podejmuję.

Twierdzenie natomiast że PiS putinizuje politykę w Polsce jest w mojej ocenie grubą przesadą. Rosja w porównaniu czy z Polską czy nawet z Węgrami to inny świat i wojna w Ukrainie jasno tego dowodzi. Chciałbym, aby hasła prasowe zanim zostaną powielone były weryfikowane przez osoby jakie je powielają. To moim zdaniem uczciwe podejście z ludzkiego punktu widzenia, abstrahując od sympatii politycznych.

Wypowiedzi polityków nie czytam od dawna. Szkoda czasu. Wolę czytać dane GUS czy NBP czy sprawozdania finansowe. Więcej mi dają wiedzy.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 10 kwietnia 2022 14:39:51
jednak poziom rządowej propagandy w TVP, czyli mediach publicznych,
jest niestrawnie wysoki.

Każdy jeden dziennik telewizyjny to kampania wyborcza, Tusk, to Tusk tamto. Obsesja?
to już w ogóle nie jest dziennik przekazujący wiadomości.

nie jest to Putinizacja, raczej Orbanizacja kraju. Whistle
Edytowany: 10 kwietnia 2022 14:42

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 kwietnia 2022 14:59:46
Vox,

jak wiesz nie mam telewizora. Nie wiem o czym piszesz i nie oglądam też węgierskiej telewizji. Nie wiem więc, czy w TVP program jest taki jak w telewizji Orbana jeżeli chodzi o przekaz polityczny.

Natomiast TVP w mojej ocenie stanowi przeciwwagę do TVN u. Co moim zdaniem akurat jest dobre dla demokracji w Polsce.
Problem leży gdzie indziej moim zdaniem. W powielaniu haseł podawanych przez media i dowalaniu sobie. Dla mnie to żałosne, bo nie widzę w tym poszanowania wyborców czy drugiej strony sporu politycznego. Nie widzę aby możliwe było ustalenie podstaw np. jeżeli chodzi o politykę zagraniczną. A brak ustaleń dotyczących podstaw kierunku polityki szkodzi Polsce.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 10 kwietnia 2022 19:17:37
To chyba nie wiesz też co jest w TVN i czy telewizja publiczna jest czego przeciwwagą i jaką. Nie oglądam Russia Today ale wiem co głoszą, nie byłem na Marsie ale wiem, że tam nie można oddychać, nie byłem w Birmie ale wiem, że tam jest dużo etnicznych grup partyzanckich, nie znam węgierskiego ale wiem co mówił Orban. Przecież każdy kto się brzydzi Agory zna każde słowo głoszone z Czerskiej i to bez płacenia za abonament a nawet rozpoznaje to w trzeciej pochodnej. Chyba pod niezbyt na dziś szczęśliwym i obraźliwym terminem "putinizacja" kolega nie mówił, że PiS dąży czy dążył do wspierania Rosji tylko, że wprowadzał w Polsce podobne mechanizmy sprawowania kontroli i ograniczania demokracji jak to czynili np Orban czy Erdogan.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 kwietnia 2022 20:53:03
1ketjoW napisał(a):

Brak konkretów. Jakie konkretnie starania? Ile mediów kontroluje władza w Polsce? 80% raczej nie - poruszajmy się w sferze faktów, a nie zamierzeń, czy domniemanych zamiarów itd.

Przejęcie prasy lokalnej przez Orlen i ludzi związanych z PIS to nie jest konkret? Lex TVN to nie jest konkret?
No i zwróć uwagę, że nigdzie nie pisałem, że PIS ma 80% mediów. A jedynie, że dąży do opanowania jak największej liczby mediów. No i zamierzenia, przynajmniej te deklarowane to jest jednak fakt. Jak sąsiad będzie zamierzał okraść Ci dom, ale się nie uda bo zadziała alarm to uznasz, że sprawy nie ma?

Cytat:

Na czym polegają próby oponowania TK czy SN według Ciebie? Proszę o konkrety bo lubię odnosić się do konkretów.

Wkleiłem Ci na prv kiedyś oryginalny dokument KE w którym te zarzuty są wyszczególnione czarno na białym, tak, ze konkretniej się nie da. Z takich spraw zauważalnych na co dzień można wymienić chociażby byłych posłów PIS w TK, do którego rząd seryjnie kieruje różne sprawy, które mają przejść a sam nie chce brać za nie odpowiedzialności.

Cytat:

Ponownie ogólna informacja bez konkretów. Kto odszedł z powodu Maciarewicza? Od kiedy Macierewicz nie jest min.. obrony. Skąd informacja, że za jego czasów odeszło najwięcej jak twierdzisz wartościowych żołnierzy

Bazuję na wypowiedziach i komunikatach MON z tamtego czasu. Jak np te, ze w Sztabie Generalnym za Macierewicza wymieniono 90% kadry dowódczej. Nie ukrywając nawet, że za część tych zmian odpowiada to, że trafili tam za rządów .... PO.
Natomiast imiennej listy wszystkich zwolnionych oficerów nie jestem w stanie Ci podać. MON tego nie publikuje. Można ją częściowo zrekonstruować z różnych mediów. To sporo pracy bo samych pułkowników poleciało około 300, ale jak Cię to ciekawi to sobie znajdziesz.

.

Cytat:

Ponownie brak konkretów. Wybacz ale nie mam TV i nie wiem o czym piszesz. Jaki mit? Ani na WP ani na Onet nie widziałem nic w powyższej sprawie.

Najpierw zagrożeniem był gender, potem uchodźcy, następnie LGTB, potem byli znowu uchodźcy. Obecnie wreszcie jest jakieś zagrożenie realne - więc nie trzeba wymyślać tych wyssanych z palca. Stara metoda sprawowania władzy - strach się dobrze sprzedaje - więc wystrasz społeczeństwo i postaw się w roli obrońcy.

Cytat:

O zamiarach - domniemaniach itd. nie ma co pisać. Proponuję odnieść się do faktów. Poza tym nawet gdyby założyć że wszystko to co piszesz jest prawdą, do drogi jaką idzie Putin jeszcze daleka droga.

Owszem w tym momencie jest na szczęście jeszcze daleka droga. I chciałbym aby tak jednak zostało.

Cytat:

Co więcej patrząc na działania władzy akurat wobec Rosji nie można powiedzieć, że są prorosyjskie ani że Rosja jest dla nich jakimkolwiek wzorcem. Proponuję więc zachować odrobinę obiektywizmu bo zarówno wypowiedzenie kontraktu jamalskiego, jak i wygrana sprawa przez PGNIG z Gazpromem to potwierdzają

Ale ja nie twierdzę nigdzie, że ta władza jest prorosyjska. Ona jest antyrosyjska i szczerze Rosji nie znosi. Co nie zmienia tego, że sporo działań podejmowanych przez nich mimochodem było na rękę Rosji. Z drugiej strony aż do wojny w Ukrainie - jedynym w całości zapoczątkowanym przez nich i (prawie) ukończonym działaniem, które Rosji faktycznie szkodziło był projekt Baltic Pipe 2.

Cytat:

Sankcji na ropę i gaz nie popierają ani Niemcy ani Francja. Orban w tej sprawie nie jest głównym rozgrywającym w EU podobnie jak w przypadku SWIFT-u. Poza tym popatrz np. na SWIFT. Jakie sankcje poparli Niemcy de facto w tym przypadku? Przecież to śmiechu warte.

Nic podobnego. Marcon nie dalej jak 6 dni temu wzywał do embarga na rosyjską ropę. Niemcy twardo sprzeciwiają się embargu na gaz, w kwestiach ropy nie są już tutaj stanowczy. Orban tutaj jawi się przy nich niczym antysankcyjny "jaszczomb " ;) pośród gołębi.

Cytat:

Popatrz na liczbę ludności na Węgrzech i w Niemczech i zrewiduj proszę swoje porównanie nominalne na per capita.Możesz też porównać powierzchnię Węgier i Niemiec. Węgry to kraj powierzchniowo ca.4 razy mniejszy od Niemiec.

Zrewiduję bez najmniejszego problemu, jeżeli Ty zrewidujesz swój punt widzenia na kwestie importu surowców przez Węgry od Rosji i również uwzględnisz wielkość tego kraju w stosunku do innych.

W kwestii uchodźców weź też poprawkę na to, że Węgry w przeciwieństwie do Niemiec bezpośrednio graniczą z Ukrainą. A dwa razy mniejsza od Węgier Słowacja, której długość granicy z Ukrainą jest porównywalna również przyjęła prawie 3 razy tyle uchodźców co Węgry.

Cytat:

Natomiast TVP w mojej ocenie stanowi przeciwwagę do TVN u. Co moim zdaniem akurat jest dobre dla demokracji w Polsce.

Byłby równowagą gdyby podobnie jak TVN była to stacja prywatna, a nie partyjne imperium pana Kurskiego finansowane corocznie miliardami z naszych podatków.

Ammianus napisał(a):

Zamiast tego mamy co chwila jakiś festiwal politykierstwa na temat con. 40 dziedzin życia, w którym kolega próbuje sugerować, że jest nawet specjalistą od reform w strukturach Wojskowych Służb Informacyjnych. Szkoda tylko, że te często okrągłę hasła -zajawki, wyglądają jak nagłówki "Super Expresu" za ostatnich xx lat. Sory, ale nie po taki poziom dywagacji, przychodzę na takie forum. Czasem można, ale nie non-stop.

Ale czy zdajesz sobie sprawę że:
1) W Internecie dozwolone jest w Polsce wyrażanie opinii, również tych krytycznych wobec władzy.
2) W polskim Internecie bez problemu znajdziesz miejsca, gdzie o obecnej władzy pisze się wyłącznie dobrze, być może tam znajdziesz poziom dyskusji który Ci odpowiada
3) Narzekając na czyjś poziom warto byłoby samemu cokolwiek zaprotestować niż teksty takie jak powyżej, które w zasadzie mają całkowicie zerową wartość merytoryczną i sprowadzają w uproszczeniu do tezy [i]"ktoś pisze coś co mi się nie podoba - więc jest zmanipulowany przez Super Ekspres (choć tutaj mamy pewną oryginalność bo zazwyczaj manipuluje TVN i Wyborcza) i głupi" ;)
Edytowany: 10 kwietnia 2022 20:59

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 kwietnia 2022 20:58:24
Putinizacja na dziś jest wyjątkowo obraźliwym określeniem. Nie bardzo rozumiem jak Polak może tak pisać o drugim Polaku tylko dlatego że ma odmienne poglądy polityczne. To jest właśnie poziom dyskursu który nie reprezentuje rządnej merytoryki i jest nastawiony tylko na deprecjonowanie adwersarza.

Resztę dopisze później.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 kwietnia 2022 22:16:01
mihumor napisał(a):
Sparafrazuje twoje słowa zmieniając wyłącznie nazwy:
"Węgry nie są demokracją. Jeżeli w tak podstawowej sprawie jak ocena ustroju Węgier się różnimy to o czym dalej rozmawiać. Na Węgrzech rządzi Fidesz i tyle. Frakcje oligarchowie itd. to jedna grupa de facto. Jeżeli ktoś liczy na jakieś zmiany u władzy na Węgrzech to musi poczekać na zejście Orbana - naturalne bądź przyspieszone."
Piękny cytat - wszystko się zgadza.
Zawartość demokracji w demokracji na Węgrzech jest oceniana (przez organizacja zajmujące się badaniem czegoś takiego) tylko nieco wyżej niż w Rosji czy Turcji ale w myśl tych ocen to już jest demokracja sterowana czy coś takiego. Z perspektywą negatywną - taki kiepski i pogarszajacy się rating. Wystarczy sobie zadać 15 minut trudu i przeczytać czy posłuchać w necie cokolwiek poza rzeczami pro-rządowymi by znaleźć m.in takie informacje:
- w kampanii wyborczej na Węgrzech na każde 5 minut przekazu opozycji przypadało w mediach 15 godzin przekazu Fideszu nie licząc programów informacyjnych będących przecież również elementem tej kampanii
- Fidesz do wyborów majstrował okręgami wyborczymi ale przecież już wcześniej zmienił tak ordynacje, że nie może takich wyborów przegrać.
- Putin idąc na wojnę zmuszony był do zamknięcia resztek niezależnych mediów, Orban w jego sytuacji wysilać by się specjalnie nie musiał bo tam już nic nie zostało.

Zrobiłeś peryfrazę. Odpowiedź mi na dwa pytania:

1) Ilu opozycjonistów wsadził Orban za przekonania polityczne do więzienia?
2) Ilu dziennikarzy zostało zabitych na Węgrzech i w Rosji (wyłączając konflikt zbrojny) w podziale na Węgry i Rosję?

Teraz dokonaj peryfrazy i zastanów się, co porównujesz.

Orban podobno kontroluje około 80% mediów na Węgrzech. Teraz odnieś to proszę do danych jakiej podajesz w sprawie czasu antenowego. Czy w 20% mediów niezależnych też podział wyglądał w ten sposób? Jeżeli nie, to dlaczego ta informacja jest pomijana?

Poza tym polecam poniższą publikację:

Cytat:

Choć kolejny triumf Fideszu był spodziewany, to przewaga na poziomie 18 p.p. jest zaskakująca – najbardziej optymistyczne dla tej partii sondaże przedwyborcze wskazywały na zwycięstwo różnicą 10 p.p. Partii Orbána udało się skutecznie zmobilizować swój elektorat i przyciągnąć głosy wyborców niezdecydowanych. Kluczową rolę odegrała w tym hojna polityka socjalna ostatnich kilku miesięcy, która łagodziła skutki wysokiej inflacji, a na ostatnim etapie kampanii – narracja o trzymaniu się Węgier z dala od wojny.

www.osw.waw.pl/pl/publikacje/a...

Poniżej informacja o tym kiedy została zmieniona ordynacja wyborcza na Węgrzech w 2011 r.

Cytat:
W 2011 roku Orban zmienił ordynację wyborczą tak, że system jest teraz zdecydowanie bardziej większościowy niż proporcjonalny. W wyborach w 2018 r. 49,27 proc. głosów oddane na Fidesz przełożyło się na 66,83 proc. mandatów.

Każdy wyborca oddaje dwa głosy: na kandydata i na listę partyjną. 106 członków węgierskiego parlamentu jest wybieranych w okręgach jednomandatowych, a pozostałych 93 – z listy krajowej. W 2018 roku Fidesz zdobył w okręgach jednomandatowych aż 91 mandatów.

oko.press/czy-po-12-latach-orb...

Co do okręgów wyborczych:

Cytat:

Z tym, że w jednomandatowych okręgach nie następuje wyłącznie wyłonienie zwycięzcy czyli posła. Nadwyżkę głosów, ponad liczbę potrzebnych mu do zwycięstwa, otrzymuje jego partia figurująca na liście krajowej. Jeżeli więc danemu kandydatowi do wygranej potrzeba np. tysiąc głosów, to wszystkie głosy ponad tą liczbę idą na konto jego partii na liście krajowej. System zadziałał perfekcyjnie w poprzednich wyborach kiedy 91 okręgach jednomandatowych wygrał kandydat Fideszu, co przełożyło się na większość konstytucyjną w parlamencie.

www.rp.pl/polityka/art36003451...

Z tego wynika, że jeżeli opozycja wygra w okręgach jednomandatowych to wygra wybory.

Ocena wyborów przez OBWE:

Cytat:
Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE) stwierdziła, że wybory były dobrze przeprowadzone. Stwierdzono jednak, że procesowi temu zaszkodziło to, co nazwano wszechobecnym pokrywaniem się przekazów rządu i koalicji rządzącej, a także stronniczość mediów i nieprzejrzyste finansowanie kampanii.

www.rp.pl/polityka/art36012721...

Coś piszesz o wolnych mediach w Rosji. Które według Ciebie media w Rosji są wolne? Dla mnie do mediów w Rosji pasuje poniższy skrócony żart R. Regana:

Amerykanin może krytykować prezydenta USA będąc w Białym Domu u Prezydenta USA. Rosjanin też może krytykować prezydenta USA będąc na Kremlu u Prezydenta Rosji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 kwietnia 2022 22:27:05
mihumor napisał(a):
To chyba nie wiesz też co jest w TVN i czy telewizja publiczna jest czego przeciwwagą i jaką. Nie oglądam Russia Today ale wiem co głoszą, nie byłem na Marsie ale wiem, że tam nie można oddychać, nie byłem w Birmie ale wiem, że tam jest dużo etnicznych grup partyzanckich, nie znam węgierskiego ale wiem co mówił Orban. Przecież każdy kto się brzydzi Agory zna każde słowo głoszone z Czerskiej i to bez płacenia za abonament a nawet rozpoznaje to w trzeciej pochodnej. Chyba pod niezbyt na dziś szczęśliwym i obraźliwym terminem "putinizacja" kolega nie mówił, że PiS dąży czy dążył do wspierania Rosji tylko, że wprowadzał w Polsce podobne mechanizmy sprawowania kontroli i ograniczania demokracji jak to czynili np Orban czy Erdogan.

Telewizja publiczna popiera PiS, z tego co się orientuję. TVN popiera opozycję. To wyjaśnia, jak przypuszczam kwestię przeciwwagi w mediach. Chodzi w dwóch słowach, o to która, stacja telewizyjna jaką opcję polityczną popiera.

Może znasz fakty o Marsie, Birmie itd. ale sam ich nie weryfikowałeś. Mi właśnie o to chodzi o weryfikację faktów, które mogę zweryfikować.

Dziś wiesz, że jutro będzie świecić słońce, bo fizycy stwierdzili, że będzie (abstrahując od pogody). Tyle tylko, że ta wiedza opiera się na złożeniu, że fizycy się nie mylą. Ja natomiast gdzie jest to możliwe wolę bazować na własnym osądzie (czytając wiele źródeł jeżeli już muszę opierać się na informacjach, których sam nie jestem wstanie zweryfikować).

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 10 kwietnia 2022 23:05:51
1ketjoW napisał(a):
Telewizja publiczna popiera PiS

1ketjoW napisał(a):
To wyjaśnia, jak przypuszczam kwestię przeciwwagi w mediach.

to jaka ona publiczna? może powinni zmienić nazwę na Telewizja Polityczna? Whistle

Jak publiczna to powinna być neutralna politycznie. Nie życzę sobie z moich podatków finansować nieustającej kampanii wyborczej jedynie słusznej partii. Jest to zwyczajne nadużycie władzy. Orbanizacja.
Edytowany: 10 kwietnia 2022 23:08

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 kwietnia 2022 00:03:07
szarlej81

Cytat:

Zrewiduję bez najmniejszego problemu, jeżeli Ty zrewidujesz swój punt widzenia na kwestie importu surowców przez Węgry od Rosji i również uwzględnisz wielkość tego kraju w stosunku do innych.

W kwestii uchodźców weź też poprawkę na to, że Węgry w przeciwieństwie do Niemiec bezpośrednio graniczą z Ukrainą. A dwa razy mniejsza od Węgier Słowacja, której długość granicy z Ukrainą jest porównywalna również przyjęła prawie 3 razy tyle uchodźców co Węgry.

Nie zgadzam się na Twój warunek dotyczący Węgrów, bo nie widzę związku wielkości kraju (powierzchni) z ilością importowanego surowca. Jeżeli masz rozbudowany przemysł bazujący na surowcach będziesz importował więcej surowców vide Niemcy.

W kwestii uchodźców podaj mi proszę źródło informacji o jakich piszesz jeżeli chodzi o Słowację i Węgry.

Cytat:

Jak poinformowała ambasada Węgier w Warszawie liczące 9,75 mln mieszkańców Węgry od początku wojny na Ukrainie przyjęły już ponad 115 tysięcy uchodźców. To najwięcej po Polsce wśród wszystkich krajów regionu. Tymczasem przedstawiciele Organizacji Narodów Zjednoczonych ostrzegają, że liczba ta może na Węgrzech wzrosnąć do ponad 250 tysięcy.

https://kurier.plus/node/3320

Orlen kupił Polska Press od Niemców. Rozumiem, że transakcja odbyła się na warunkach rynkowych.

Twierdzisz, że władza dąży do przejęcia kontroli nad mediami w Polsce. Lex TVN to konkret, ale nie doszedł do skutku. Rozumiem, że a contario planowany zakup przez Agorę Eurozet świadczy o tym, że opozycja zmierza przejąć jak największą ilości mediów w Polsce. Dostrzegasz ironię mam nadzieję.

Reasumując podałeś dwa przykłady. Ten z TVN mogę uznać, choć uważam, że lex TVN był spowodowany polityką USA wobec NS 2 i brakiem uznania stanowiska Polski w tej sprawie przez USA. PiS już dawno mogło przegłosować lex TVN i to spokojnie bez pośpiechu.

W sprawie dokumentu KE odpowiedziałem Ci na private. Znam niemiecki i czytam niemieckie przepisy dotyczące powoływania sędziów w oryginale. W Niemczech politycy powołują część sędziów. Co więcej są dostępne publikacje w których sami niemieccy sędziowie potwierdzają, że kariera w sądownictwie nie jest możliwa bez poparcia partii politycznych.

Cytat:
Das Richterwahlverfahren wird immer wieder kritisiert, insbesondere wird die mangelnde Transparenz des Verfahrens bemängelt und dass bei der Wahl neben der fachlichen Qualifikation auch die parteipolitische Ausrichtung der Kandidaten eine Rolle spiele.

Nie robię tłumaczenia, ale skorzystaj z tłumacza. Niezależność sędziów? Raczej nie.

de.wikipedia.org/wiki/Richterw...

Cytat:
Byłby równowagą gdyby podobnie jak TVN była to stacja prywatna, a nie partyjne imperium pana Kurskiego finansowane corocznie miliardami z naszych podatków.

Gdyby TVN był finansowany z budżetu państwa jak proponujesz nie byłby telewizją niezależną. Warunek jaki podałeś nie powinien być spełniony moim zdaniem z tego powodu.

Poza tym TVN był finansowany pośrednio z budżetu Warszawy. Pani Hanna GW podęła decyzję o wybudowaniu nowego stadionu Legii w Warszawie za pieniądze z miejskiej kasy. Wtedy właścicielem Legii była ITI - właściciel TVN-u. Tak właśnie kupuje się poparcie mediów za pieniądze w tym wypadku budżetu miasta Warszawy.

Cytat:

Nic podobnego. Marcon nie dalej jak 6 dni temu wzywał do embarga na rosyjską ropę. Niemcy twardo sprzeciwiają się embargu na gaz, w kwestiach ropy nie są już tutaj stanowczy. Orban tutaj jawi się przy nich niczym antysankcyjny "jaszczomb " ;) pośród gołębi.

Macron zmienił zdanie w sprawie ropy i węgla po masakrze w Buczy. Rzeczywiście było to mniej więcej 6 dni temu i przed wyborami we Francji. Rozumiem, że w kwestii Niemiec jesteśmy niemal zgodni.

Cytat:

Ale ja nie twierdzę nigdzie, że ta władza jest prorosyjska. Ona jest antyrosyjska i szczerze Rosji nie znosi. Co nie zmienia tego, że sporo działań podejmowanych przez nich mimochodem było na rękę Rosji. Z drugiej strony aż do wojny w Ukrainie - jedynym w całości zapoczątkowanym przez nich i (prawie) ukończonym działaniem, które Rosji faktycznie szkodziło był projekt Baltic Pipe 2.

Brak konkretów. Jakie działania podejmowane przez nich mimochodem były na rękę Rosji?

Zapominasz, o wysyłaniu broni na Ukrainę, wstrzymaniu uchodźców importowanych na Białoruś - co byłoby istotnym problemem migracyjnym, również po wybuchu wojny na Ukrainie, wewnątrz UE. Pomijasz kwestię wygrania sprawy przez PGNiG z Gazpromem, wypowiedzenia kontraktu jamalskiego, otwarcia Polski na ropę z innych kierunków niż Rosja. Wcześniej to rząd K. Marcinkiewicz podjął decyzję o budowie gazoportu w Świnoujściu itd.

Cytat:
Trzeba przyznać, że Orlen i Lotos systematycznie dywersyfikują źródła. Jeszcze w okolicach 2015 roku dostawy ropy z Rosji stanowiły około 90 proc. zaopatrzenia polskich rafinerii. W 2020 roku ten udział spadł do około 70 proc. To jest zasadnicza różnica - wskazuje Krzysztof Romaniuk, dyrektor ds. analiz rynku paliw POPiHN.

www.money.pl/gielda/orlen-szuk...

Cytat:

Najpierw zagrożeniem był gender, potem uchodźcy, następnie LGTB, potem byli znowu uchodźcy. Obecnie wreszcie jest jakieś zagrożenie realne - więc nie trzeba wymyślać tych wyssanych z palca. Stara metoda sprawowania władzy - strach się dobrze sprzedaje - więc wystrasz społeczeństwo i postaw się w roli obrońcy.

Zauważ, ze to Twoja subiektywna ocena. Ja np. byłem kiedyś macany przez faceta w sklepie jako dziecko. Nie wiedziałem jak się zachować. Dlatego jestem przeciw LGBT i będę zawsze. Jestem przeciw ekspansywnej edukacji seksualnej dzieci - czytałem zalecenia dotyczące edukacji seksualnej WHO w Europie i badania prof. M. Regnerusa dotyczące różnic u dorosłych dzieci wychowanych przez pary homoseksualne i heteroseksualne.
Gender uważam, za niezgodne z genetyką.

Ponadto żaden z powyższych przykładów nie spowodował wzrostu poparcia w sondażach poparcia partii politycznych. Dlatego nie mogę uznać tego argumentu. Twoim zdaniem każda informacja o zagrożeniu to straszenie społeczeństwa mające na celu utrzymanie się u władzy. Domniemuje, że w TVN i Polsacie nie było takiej narracji więc twierdzenie, że TVP odpowiada za poparcie dla PIS-u w powyższych kwestiach jest dla mnie niezrozumiałe.
Edytowany: 11 kwietnia 2022 00:07

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 kwietnia 2022 00:05:46
Vox napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Telewizja publiczna popiera PiS

1ketjoW napisał(a):
To wyjaśnia, jak przypuszczam kwestię przeciwwagi w mediach.

to jaka ona publiczna? może powinni zmienić nazwę na Telewizja Polityczna? Whistle

Jak publiczna to powinna być neutralna politycznie. Nie życzę sobie z moich podatków finansować nieustającej kampanii wyborczej jedynie słusznej partii. Jest to zwyczajne nadużycie władzy. Orbanizacja.

Gdybyśmy żyli w idealnym świecie, to bym się z Tobą zgodził. Rozumiem, że PiS chce mieć własną tubę propagandową i ją ma właśnie jako przeciwwagę dla mediów popierających opozycję, które jak wiemy są całkowicie obiektywne (taka odrobina ironii z mojej strony).

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 kwietnia 2022 08:59:10
Cytat:
W kwestii uchodźców podaj mi proszę źródło informacji o jakich piszesz jeżeli chodzi o Słowację i Węgry.

ja Ci podam
Cytat:
Управління уточнює, що на частку українсько-польського кордону припало 60,6% усіх біженців, тоді як Угорщина прийняла 225,05 тис., Словаччина - 176,09 тис., Молдова - 104,93 тис., Румунія (дані на 8 березня) - 84,67 тис., інші європейські країни (дані на 9 березня) - 258,84 тис.

LINKA
Edytowany: 11 kwietnia 2022 09:40

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 kwietnia 2022 09:20:30
Krewa,

link proszę. Poniżej informacje jakimi ja dysponuje

Cytat:
Hungary Accepted the Largest Number of Refugees per Capita From Ukraine

www.schengenvisainfo.com/news/...
Edytowany: 11 kwietnia 2022 09:32

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 kwietnia 2022 09:46:38
Masz doklejony. Różnice wynikają z dat publikacji danych. W każdym razie, nijak to się ma do 100K

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

108 109 110 111 112

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,498 sek.

ysxotflj
ujoqxsuf
kwhsdnvt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ajqwyrsg
wxvmioyr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat