PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 kwietnia 2022 08:43:03
mihumor napisał(a): Wolant, Azazello i Behemot w pewnym momencie zasypują moskiewską ulice walutą, która po pewnym czasie zmienia się w nic nie warte kawałki gazet. Zmuszony jestem zaprotestować, niczym Behemot w sklepie walutowym Bieriozka! Tzw ulicę zasypali rublami na pokazie czarnej magii w teatrze Wariete. Właściwie nawet nie rublami, lecz czerwońcami. Notabene, nazwa pochodzi od polskiego czerwonego złotego. Na tym samym przedstawieniu damy zostały obdarowane przez Hellę perfumami i ubraniami znanych zachodnich marek, takich jaki Dior, Guerlain itd. A po zakończeniu przedstawienia to wszystko zniknęło, podobnie jak teraz ;) edit: aż wrócę dzisiaj do M&M, coś mi się zdaje, że znajdę tam więcej podobieństw do bieżącej sytuacji
Edytowany: 27 kwietnia 2022 08:44
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
27 kwietnia 2022 09:31:02
szarlej81 napisał(a):Może być też tutaj ukryty jeszcze jeden cel. Zwiększenie podziałów pomiędzy krajami ze wschodu Unii (głównie Polską) a państwami takimi jak Niemcy czy Francja. Zobaczymy czy odetnie gaz wszystkim czy tylko wybiórczo. Zwiększenie podziałów? Stosunki są słabe i nie wydaj mi się, aby uległy poprawie. UE zapłaciła Turcji w sumie o ile mnie pamięć nie myli 9 mld EUR za przyjęcie uchodźców swego czasu. Polska dostała jak dotąd ZERO mimo, że Ursula von der Leyen będąc na Ukrainie mówiła, że UE zaopiekuje się uchodźcami. To kolejny środek nacisku na Polską w UE o jakim wyraźnie mówi się w kuluarach KE i PE. PiS natomiast będzie wetował każdy projekt wymagający jednomyślności w UE np. podatek od międzynarodowych korporacji. Cytat: Polska uniemożliwiła opodatkowanie w UE wielkich globalnych koncernów. Niemiecka prasa zauważa, że był to ważny projekt dla Paryża i Berlina
. www.dw.com/pl/niemiecka-prasa-...
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 kwietnia 2022 09:46:43
To, że stosunki są słabe nie oznacza, że mogą być jeszcze gorsze. A argument "nam odcięli a Niemcom nie" od razu wykorzystają eurosceptycy na naszym podwórku bo to dla nich polityczny samograj. Zważywszy na to, że pod koniec roku i tak odeszlibyśmy od rosyjskiego gazu Putin niewiele tu traci.
Tak jak pisałem - zobaczymy czy państwom zachodnim, które też nie zapłacą w rublach gaz też odetnie.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2022 10:04:22
Zwiększenia podziałów nie będzie, bo podziały przebiegają bardzo wyraźnie w innych obszarach. Tu decyzja Putina w sprawie gazu nic nie zmienia i nie zmieni. Chodzi mi oczywiście o wydźwięk polityczny.
Plankton w postaci eurosceptyków pomijam, bo ich głosy nie mają znaczenia w obecnej sytuacji.
Natomiast jasnym jest, że Putin atakuje te kraje, które może bez większych kosztów ekonomicznych zaatakować. Natomiast dla nas w ewentualnym sporze prawnym dotyczącym zerwanie kontraktu jamalskiego będzie to bardzo ciekawy argument, jeżeli inne kraje dalej będą dostawać gaz mimo braku płatności w rublach. Czekam spokojnie na publikacje w tej sprawie o jaka kwotę odszkodowania będziemy się ubiegać.
Edytowany: 27 kwietnia 2022 10:04
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2022 10:20:38
Eurosceptycy to faktycznie sami z siebie plankton, ale wisi na nich koalicja rządząca. Jeżeli się zbuntują PIS nie da rady znaleźć kilkunastu zastępców. W grę wchodzi w najlepszym razie dalszy sprzeciw wobec projektu prezydenta Dudy w kwestii zmian w KRS, które dawałyby szanse na odblokowanie kasy na KPO a w skrajnym wypadku wcześniejsze wybory. Które nie byłyby w obecnej sytuacji najlepszym rozwiązaniem - nie tylko, ze względu na to, że odciągną uwagę polityków od spraw ukraińskich ale również na może populizmu, które jak zwykle z tej okazji się wyleje.
Dlatego nie skreślałbym całkowicie opcji, że jednym z celów Putina (choć niekoniecznie głównym) jest pogłębienie podziałów pomiędzy Polską z jednej strony a Francją i Niemcami z drugiej. Zwłaszcza, że opcja z wygraną Le Pen mu nie wypaliła.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2022 10:58:33
Cytat:Eurosceptycy to faktycznie sami z siebie plankton, ale wisi na nich koalicja rządząca. Jeżeli się zbuntują PIS nie da rady znaleźć kilkunastu zastępców. W grę wchodzi w najlepszym razie dalszy sprzeciw wobec projektu prezydenta Dudy w kwestii zmian w KRS, które dawałyby szanse na odblokowanie kasy na KPO a w skrajnym wypadku wcześniejsze wybory. Które nie byłyby w obecnej sytuacji najlepszym rozwiązaniem - nie tylko, ze względu na to, że odciągną uwagę polityków od spraw ukraińskich ale również na może populizmu, które jak zwykle z tej okazji się wyleje.
Dlatego nie skreślałbym całkowicie opcji, że jednym z celów Putina (choć niekoniecznie głównym) jest pogłębienie podziałów pomiędzy Polską z jednej strony a Francją i Niemcami z drugiej. Zwłaszcza, że opcja z wygraną Le Pen mu nie wypaliła. Ziobro i jego koledzy się ugną, jeżeli o nich piszesz. Stawka jest za wysoka jeżeli chodzi o obóz władzy, co jednoznacznie wynika z alternatywy jaką podajesz. Jeżeli się nie ugnie straci władzę i nie osiągnie w rezultacie nic. Do tego dochodzi sytuacja w Ukrainie, więc zdaje sobie świetnie sprawę, że pole manewru ma mocno ograniczone. Natomiast jestem pewny, że pracuje nad tym jakie mechanizmy wypracować, aby jednak osiągnąć de facto to co zamierza. Podejrzewam, że obecnie jakieś drobne zmiany do projektu prezydenckiego zostaną wprowadzone dla zachowania pozorów.
Edytowany: 27 kwietnia 2022 10:58
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
27 kwietnia 2022 14:59:04
krewa napisał(a):mihumor napisał(a): Wolant, Azazello i Behemot w pewnym momencie zasypują moskiewską ulice walutą, która po pewnym czasie zmienia się w nic nie warte kawałki gazet. Zmuszony jestem zaprotestować, niczym Behemot w sklepie walutowym Bieriozka! Tzw ulicę zasypali rublami na pokazie czarnej magii w teatrze Wariete. Właściwie nawet nie rublami, lecz czerwońcami. Notabene, nazwa pochodzi od polskiego czerwonego złotego. Na tym samym przedstawieniu damy zostały obdarowane przez Hellę perfumami i ubraniami znanych zachodnich marek, takich jaki Dior, Guerlain itd. A po zakończeniu przedstawienia to wszystko zniknęło, podobnie jak teraz ;) edit: aż wrócę dzisiaj do M&M, coś mi się zdaje, że znajdę tam więcej podobieństw do bieżącej sytuacji To jedyna poważna książka pisana cyrylicą, którą przeczytałem nie bez problemów przy pomocy tych bukw. Pominę lektury szkolne po rosyjsku za komuny bo te trudno książkami nazwać. Biegłość w mówieniu nabyta nie w szkole jednak odbiega od biegłości w czytaniu w innym liternictwie co odkryłem a odkrywcze być nie powinno. Ale czerwońce bym kwalifikował do waluty bo to się ma trochę tak jak w pewnej mojej rozmowie, jaką początkiem lat 90tych prowadziłem w Niemczech z jedną Rosjanką z Moskwy co do Niemiec przyjechała na stypendium. Ona mnie zapytała co w Polsce teraz jest modne. Zdziwiło mnie to bo na modzie się nie znalem ale odrzekłem, że to samo co w Niemczech. Rosjanka na z wielkim zdziwieniem odrzekła, ze to nie możliwe bo musi być inaczej bowiem moda do Moskwy zawsze docierała z Polski. Stąd i czerwońce musiały być dla Bułhakowa czymś w rodzaju waluty. Ale to nieistotne bo ilość nawiązania do tzw waluty, handlu nią, ukrywania jej i znajdowania to spora część tej powieści z czego można wyciągnąć wniosek, że to był wtedy nośny temat i stała część rzeczywistości. Bułhakow się śmieje zza grobu niestety baranim głosem. Inna jego powieść, Biała Gwardia z tego co pamiętam to miała akcje w Kijowie umiejscowioną w czasie walk o miasto. Świat się niby zmienia ale bez przesady.
Edytowany: 27 kwietnia 2022 15:00
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2022 15:29:32
Ok, to pociągnijmy dalej ten temat. Kim jest współczesny Berlioz? U Bułhakowa to była zacna postać, przewodniczący MaSSolitu. Uderzył w kalendarz na skutek dekapitacji. Ciekawe, czy Annuszka już rozlała olej (może być napędowy)
|
|
16 Dołączył: 2017-08-24 Wpisów: 248
Wysłane:
27 kwietnia 2022 15:47:49
szarlej81 napisał(a):Może być też tutaj ukryty jeszcze jeden cel. Zwiększenie podziałów pomiędzy krajami ze wschodu Unii (głównie Polską) a państwami takimi jak Niemcy czy Francja. Zobaczymy czy odetnie gaz wszystkim czy tylko wybiórczo. Być może nie będzie stał przed takim wyborem, czy odcinać gaz wszystkim, czy wybiórczo, bo decyzję podejmą za niego europejskie "łamistrajki": www.money.pl/gospodarka/cztere...
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
27 kwietnia 2022 15:53:46
gadu gadu, a wig20 leci, przy mocno rosnacym USA. jesli to nie zakrecony gaz to co?
|
|
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
27 kwietnia 2022 17:18:33
Jak dla mnie jest spora szansa, że to końcówka korekty wzrostów o której popełniłem posta kilka dni temu. Zostały 2 sesje i będzie można odnieść się do jej założeń lub włożyć ją do kosza.
Wędkarze dostrzegą szansę na sharka w interwale 1M, trzeba jednak poczekać do zamknięcia w piątek.
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
27 kwietnia 2022 17:46:11
Vox napisał(a):gadu gadu, a wig20 leci, przy mocno rosnacym USA. jesli to nie zakrecony gaz to co? Vox, w Wig20 podobno są banki. Można to sprawdzić.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2022 18:04:59
Koruptos napisał(a):[quote=szarlej81] Być może nie będzie stał przed takim wyborem, czy odcinać gaz wszystkim, czy wybiórczo, bo decyzję podejmą za niego europejskie "łamistrajki": www.money.pl/gospodarka/cztere... Jak na razie wiemy, że w rublach będą płacić Węgry. Austria zaprzeczyła. Więc możliwe, że te informacje ze strony Gazpromu to dezinformacja aby skłonić jakieś państwa do takiej formy płatności.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2022 18:29:12
Sądzisz, że osoby odpowiedzialne podejmują decyzje na podstawie doniesień prasowych? Dość odważne założenie.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2022 18:52:31
Jak jest ochota to każdy pretekst bywa dobry. A wojna informacyjna przebiega na wielu płaszczyznach. Czy to tak trudne do wyobrażenia, że Gazprom kłamie i dezinformuje w celu wywarcia określonej presji? (Oczywiście może też tak być, że oprócz Węgier ktoś jeszcze się wyłamał)
Edytowany: 27 kwietnia 2022 18:58
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2022 19:24:29
Cytat:Czy to tak trudne do wyobrażenia, że Gazprom kłamie i dezinformuje w celu wywarcia określonej presji? Nie, to nie jest trudne. Znacznie trudniej jest wyobrazić, że na podstawie lektury artykułu w serwisie Bloomberg rządy będą podejmować decyzje
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2022 19:36:46
A kto twierdzi, że na podstawie artykułu Bloomberga miałyby być decyzje podejmowane?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2022 19:44:17
Ty sugerujesz. szarlej81 napisał(a):Więc możliwe, że te informacje ze strony Gazpromu to dezinformacja aby skłonić jakieś państwa do takiej formy płatności.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
27 kwietnia 2022 21:29:25
Kanclerz Austri twierdzi, że nie płacili w rublach. Może w rublach transferowych? Dopytał bym. Jeśli Anuszka rozlała olej napędowy to na pewno nie na Patryjarszych Prudach. Napędowy zwykła co pewien czas rozlewać gdzieś w okolicach Kremla.
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2022 06:03:31
krewa napisał(a):Ty sugerujesz. szarlej81 napisał(a):Więc możliwe, że te informacje ze strony Gazpromu to dezinformacja aby skłonić jakieś państwa do takiej formy płatności. Ja pisałem o działaniach Gazpromu. A nie artykule na Bloombergu. Ten może być jedynie mniejszą ich częścią.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.