PARTNER SERWISU
itydxopu
36 37 38 39 40

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 6 lipca 2022 11:16:51
Dziękuję Panowie. Bardzo pouczające uwagi. Faktycznie średnia kupna będzie miała wpływ na wysokość stopy dywidendy. Ja mam zamiar reinwestować dywidendy i powiększać istniejące już pozycje w portfelu oraz oczywiście zakup nowych. Zastanawia mnie tylko fakt (ponieważ dopiero zaczynam w ten sposób inwestować) czy dokupujecie za otrzymana dywidendę akcje spółki która ją wypłaciła czy nie ma to znaczenia reinwestujecie otrzymaną dywidendę w inne spółki z portfela ? Pytanie o tyle istotne bo jeśliby dokupywać akcje spółki za wypłaconą przez nią dywidendę poniekąd zwiększamy ilość akcji danej spółki ale nie zmienia nam się notabene zainwestowana w nią kwota ale cała pozycja przybiera na wartości.
Posprawdzam sobie na myfound wykresy bo szczerze powiedziawszy używałem go do tej pory stricte do zapisywania transakcji a teraz odkryję tam nowe przydatne funkcje.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 6 lipca 2022 11:36:22
Jeżeli spółka wypłaciłaby dywidendę i byś ją wypłacił, to cena nabycia Twojej akcji zmniejszyłaby się, bo wycofałbyś część zainwestowanego kapitału.

Jeżeli będziesz reinwestował dywidendy w inne akcje, zadziała ten sam mechanizm, bo będzie to nowa inwestycja tj. cena nabycia akcji jakie kupiłeś i z jakiś dostałeś dywidendę zmniejszy się. A cena nowych akcji będzie zgodna z ceną ich nabycia.

Jeżeli natomiast będziesz reinwestował dywidendę w te same akcje z jakiś dostałeś dywidendę, to zakup będzie miał wpływ na średnią cenę ich zakupu.

h3rlitz
1
Wpisów: 266
Wysłane: 6 lipca 2022 11:39:08
Najlepiej z dywidendy kupować instrumenty, które są historycznie tanie.
Jak zobaczysz wykresy na myfund to od razu zrozumiesz o czym mówię Whistle

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 6 lipca 2022 12:27:28
Chwileczkę!
Jeżeli coś jest "historycznie tanie" to dlaczego to "zleciało na pysk"?
To właśnie budzi podejrzenia co do wysokości kolejnej dywidendy!
To znaczy że spadł zysk netto spółki i kolejna dywidenda będzie niższa bądź dużo niższa.
Więc gdzie tu interes?

h3rlitz
1
Wysłane: 6 lipca 2022 13:55:50
@Premier02

Nadal nie bardzo wiesz o czym w tym wątku rozmawiamy. A rozmawiamy o długoterminowym portfelu dywidendowym. Nie interesuje Cię dywidenda w tym lub przyszłym roku - a średnie dywidendy w dłuższym okresie. Dlatego, jeśli takie GPW jest tanie historycznie - tj. ma niski prognozowany C/Z oraz kurs znajduje się poniżej długookresowej średniej (np. wieloletniej) - to jest to walor "historycznie tani". A to, że spadł w przeciągu roku / dwóch, bo rynek wycenia niższą dywidendę w tym lub przyszłym roku - to fakt, ale w długim okresie bez większego znaczenia, gdyż rynek jest cykliczny.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 6 lipca 2022 14:29:19
Do portfela kupiłem część pozycji Makaronpl.
Spółka według mnie jest dobrą spółką z dobrymi prognozami na przyszłość. Systematycznie też kurs od 3 lat jest w trendzie wzrostowym a więc oprócz dywidendy powinna też rosnąć wartość całej pozycji.
Do portfela wpadło 300szt po cenie 7,18zł dając średnią kupna wliczając prowizję 7,21zł.

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 6 lipca 2022 14:47:42
@ H3rlitz

1. Właśnie że mnie interesuje najbliższa czy dywidenda w przyszłym roku.
Jest tak samo ważna jak wszystkie pozostałe.
Dlaczego ktokolwiek ma ją odpuszczać?
2. W połowie poprzedniej dekady Orange miał niski C/Z i co powinienem kupować?
A może Ty byś kupił?
3. Długoterminowy portfel dywidendowy to nie jest portfel który nie zmienia spółek.
Wręcz powinien zmieniać sęk żeby potrafił to uzasadnić!
4. To że kurs spadł na historyczne minima to podejrzenie rynku że długo może nie być tak dobrze jak było.
Cykliczność to jest ważna w porach roku ale tu niczego nie zapewnia.
Jakie na to podałeś przykłady? Dlaczego ktoś ma na słowo wierzyć?
W takim razie sam sobie ją kupuj.
Ja kupię tę której zysk netto rośnie.

Cytat:
Nadal nie bardzo wiesz o czym w tym wątku rozmawiamy.

Na każdym poważnym forum jeśli się do czegoś przekonuje to się podaje na tę okoliczność argumenty.
Dlaczego Ty masz na to immunitet i wolisz napisać że ktoś "nadal nie bardzo wie".
Zatem kto ma wiedzieć?

Edytowany: 6 lipca 2022 14:50

h3rlitz
1
Wysłane: 7 lipca 2022 08:17:57
@Premier02

Dobrze, zatem ty kup te które mają rosnący zysk netto. Ja kupię te, które uważam za słuszne. Masa kupi to co uważa za słuszne.

Z mojej perspektywy Twój post jest atakujący mnie - całkiem bezpodstawnie, ponieważ nie sugeruję tego co ktoś ma robić - dzielę się swoimi przemyśleniami, bo takie było pierwotne pytanie w tym wątku. Każdy sam podejmuje decyzję o swoich działaniach, bo te działania będą w sposób bezpośredni wpływały na wartość jego portfela - a nie czyjegoś innego.

Życzę miłego dnia i na tym kończę dyskusję z użytkownikiem @Premier02.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 7 lipca 2022 08:46:39
Powiem Panowie tak.
Każdy kupuje te akcje które uważa że są tego warte. Ilu inwestorów tyle strategii. Każdy kieruje się jakimiś swoimi założeniami i oczywiście broni swoich założeń. Musi tak być i tak jest ze wszystkim. Nawet w życiu. Jeden powie ze najpiękniejsze są blondynki. Drugi powie że najpiękniejsze są brunetki a trzeci może powiedzieć: "Panowie co wy opowiadacie najpiękniejsze są rude !!!" Dlatego istnieje giełda właśnie dzięki temu że każdy z inwestorów ma odmienne zdanie. No bo wyobraźmy sobie że wszyscy maja podobne zdanie na każdy temat bądź patrząc na temat wątku podobne zdanie na temat inwestycji ?
Wszyscy by kupili ten sam ETF czyli z automatu reszta ETFów nie miała by możliwości istnieć. Wszyscy kupowali by te same spółki. Pozostałe nigdy by nie urosły bo nikt by ich nie chciał kupić. Wszyscy kupili by te same obligacje. Reszta z nich nie miała by racji bytu. Myślę że w ogóle by giełda nie istniała.
Dlatego podsumowując.
Fajnie że wywiązała się dyskusja bo wszelkiego rodzaju dyskusje są pouczające ale wnioskuję że po prostu tak musi być iż każdy inwestuje wedle własnych kryteriów a kto miał racje będziemy widzieć z czasem thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 7 lipca 2022 16:18:03
@Masa

Nie zgadzam się.
Nie porównujemy urody kobiet gdzie komuś inny typ urody może się podobać lecz przewidujemy zyski z ewentualnych dywidend. Tutaj nie ma innych zysków ani różnych gustów. Tu się liczy jedynie kasa.
Więc nie wprowadzaj takich porównań.
Przewidujemy które dadzą większe w postaci dywidend.
Ja twierdze że te których zysk netto rośnie a zwłaszcza jeśli bije rekordy.
Nie podaje przykładów gdyż uważam to za oczywiste że ich dywidendy będą wysokie.
H3rlitz twierdzi że warto kupować spółki dywidendowe które dołują .
Skoro podważa coś co wydaje się być proste i oczywiste powinien uzasadnić swoją teorię podać najlepiej wiele na nią przykładów.
Ja mogę wskazać tu przykłady takie jak :
Asseco Poland
Eurotel
Mobruk
Ferro
Torpol
Voxel
Piszę z pamięci ale wydaje mi się że te sześć miały rekordowy zysk netto za 2021 rok czyli miało się prawo oczekiwać że dywidendy też będą rekordowe.
Masa sprawdź w wolnej chwili ile spółek z sześciu wymienionych zaproponowało za 2021 rok rekordowe w swej historii dywidendy.
Przypuszczam że wskażesz cztery ale prawidłową odpowiedzią jest chyba pięć.
A H3rlitz?
Cóż łatwo jest pisać że niby czegoś nie wiem czy nie rozumiem ale przecież mógł wskazać swoje przykłady
i pokazać że ma jakąś rację to obraził się i uciekł.
W sumie dlaczego ktoś ma żałować że obraził się gość który nie potrafił dowieść swojej racji?

Edytowany: 7 lipca 2022 16:25

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 7 lipca 2022 21:10:53
Według mnie obydwoje macie rację ale to jest moje zdanie. Ponieważ jest tak jak pisze kolega Premier02 a więc że najlepiej inwestować w spółki których zysk netto rośnie wraz z rosnącą dywidendą i nawet przecież słynne amerykańskie spółki Arystokraci Dywidendowi właśnie tym się odzwierciedlają iż dywidenda u nich rośnie od 25lat a to wszystko jest poparte właśnie rosnącym zyskiem netto i kilkoma innymi aspektami ale dzisiaj słuchałem relację Marcina Iwucia z Tomkiem Jaroszkiem gdzie właśnie była mowa że nawet słynny Warren Buffett potrafił czekać aż dekadę aż spadnie kurs spółki którą chciał kupić a on raczej nie inwestuje w spółki w których "coś złego" się zaczyna dziać. Kurs spółki spadł bo wywołało to otoczenie. Dlatego i kolega H3rlitz ma racje bo otoczenie moze spowodowac że spada kurs spółki która wcale nie ma ku temu podstaw aby spadał i wtedy należy takie akcje kupować wykorzystując ten moment. Dla przykładu powiem że gdy zaczynał się w Polsce Covid i wszystko leciało na łeb i szyję i np. takie akcje PEKO SA były w granicach 50zł (zresztą je kupiłem wtedy) to ja wiedziałem byłem święcie przekonany że one wrócą do ceny ponad 100zł i zresztą tak się stało. Swoją drogą dowiedziałem się takiej ciekawostki że 99% majątku Buffett dorobił się po ukończeniu 50 roku życia !!!
To dobra wiadomość dla takich ludzi jak ja hello1
A odnośnie wymienionych przez Ciebie spółek dwoma z nich byłem do niedawna zainteresowany tzn Mobrukiem i Eurotelem ale w końcu przekonałem się do tej drugiej i planuję ją zakupić do swojego portfela. Nie będę sprawdzał które spółki zaproponowały rekordowe dywidendy bo znam te spółki i wiem że są dobre a poza tym ten rok jest wyjątkowy pod względem dywidend bo duża część spółek odnotowała ponad przeciętne wyniki.
Ja na dzisiejszej sesji kupiłem do portfela PZU. Jest to trzecia spółka po KĘTY i MAKARONPL.
Wszystkie spółki kupuję z myślą długoterminową ale gdyby w którejś ze spółek zaczęło się dziać coś złego oczywiście wyleci z portfela.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 8 lipca 2022 07:18:39
Cytat:
Dlatego i kolega H3rlitz ma racje bo otoczenie moze spowodowac że spada kurs spółki która wcale nie ma ku temu podstaw aby spadał i wtedy należy takie akcje kupować wykorzystując ten moment.

Zakładam więc że forumowicz wskaże wspomniane spółki które spadły a potem się podniosły do tego stopnia że powróciły do wypłat wysokich dywidend.
Ja ze swej strony wymienię Orange czy Efekt.
To pierwsze które mi do głowy przyszły.
Zakładam że na dowód swojej teorii forumowicz zamieści minimum trzy spółki.

Cytat:
nawet słynny Warren Buffett

Czy na ten przykład forumowicz może wymienić trzy takie spółki na które Buffett czekał może i dziesięć lat?
Bardzo bym prosił.

Cytat:
Dla przykładu powiem że gdy zaczynał się w Polsce Covid i wszystko leciało na łeb i szyję i np. takie akcje PEKO SA były w granicach 50zł (zresztą je kupiłem wtedy) to ja wiedziałem byłem święcie przekonany że one wrócą do ceny ponad 100zł i zresztą tak się stało.

Forumowiczu!
PEKAO spadło bo spadał wtedy cały rynek czyli większość spółek.
Nie napisałem o tym sądząc że każdy się domyśli żę mam na myśli spółkę która spadła"sama z siebie".
A tak swoją drogą to czy często Bank Handlowy płacił dywidendę wyższą od PEKAO bo nie pamiętam?
A kiedy PEKAO wróci do poziomu dywidendy z 2019 roku przewiduje forumowicz?
Także "sorry Winetou" ale PEKAO właśnie żadnym tutaj dowodem nie jest.

Edytowany: 8 lipca 2022 07:20

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 lipca 2022 08:02:52
Cytat:
“Berkshire będzie wygodnym, nowym domem dla Alleghany, czyli dla firmy, którą obserwowałem przez 60 lat” – napisał Warren Buffett, prezes Berkshire Hathaway, w oświadczeniu dla mediów.

Link do całego artykułu:
strefainwestorow.pl/artykuly/g...
Ale tak jak napisałem nie o tą spółkę chodziło bo była tam mowa o czekaniu przez 10 lat i w końcu ją kupił. Nie mam zbytnio czasu bo musiałbym znaleźć czyli jeszcze raz przesłuchać całe nagranie ale tak panowie mówili. Mnie to za bardzo nie obchodzi bo to rynek amerykański na którym na razie nie inwestuję więc większej wagi do tamtejszych spółek nie przykładam. Linka wkleiłem tylko na dowód że gość faktycznie potrafi czekać dość długo na zakup tego co chce kupić.
Cytat:
Forumowiczu!
PEKAO spadło bo spadał wtedy cały rynek czyli większość spółek.

No i właśnie dokładnie o tym mówię. Kolega H3rlitz to miał zapewne na myśli że gdy lecą spółki bo otoczenie ku temu sprzyja to wtedy dla niego jest to okazją inwestycyjną. Spółka leci bo leci cały rynek a nie leci bo coś się w niej złego dzieje.
Cytat:
Zakładam więc że forumowicz wskaże wspomniane spółki które spadły a potem się podniosły do tego stopnia że powróciły do wypłat wysokich dywidend.
Ja ze swej strony wymienię Orange czy Efekt.
To pierwsze które mi do głowy przyszły.
Zakładam że na dowód swojej teorii forumowicz zamieści minimum trzy spółki.

Możliwe że kolega przykłady poda. Poczekamy zobaczymy Think niemniej jednak wiem o czym napisał bo właśnie o tym czytałem w mojej nowej pozycji książkowej :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 8 lipca 2022 08:29:41
Cytat:
No i właśnie dokładnie o tym mówię. Kolega H3rlitz to miał zapewne na myśli że gdy lecą spółki bo otoczenie ku temu sprzyja to wtedy dla niego jest to okazją inwestycyjną. Spółka leci bo leci cały rynek a nie leci bo coś się w niej złego dzieje.

Forumowiczu chyba się nie rozumiemy!
Ja kiedy piszę o wysokim zysku netto mam na myśli wysokie dywidendy a nie "jakieś" dywidendy.
Jeśli więc forumowiczowi imponują "jakieś dywidendy" zaś moje są za wysokie apeluje
do słuchania i korzystania z rad h3rlitz.
Wydaje mi się że zabieram głos w niewłaściwym temacie.

A co do Buffetta nie interesuje mnie co ktoś o nim powiedział.
Jeśli coś kupił to kupił to dlatego że "tu i teraz" uznał to za opłacalne
To że on czekał na to dziesięć lat wcale nie musi być prawdą więc nie jest to żaden argument.
Kończę gdyż odnoszę wrażenie że dyskutujemy w dwóch odrębnych tematach.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 lipca 2022 10:17:30
Cytat:
Ja kiedy piszę o wysokim zysku netto mam na myśli wysokie dywidendy a nie "jakieś" dywidendy.
Jeśli więc forumowiczowi imponują "jakieś dywidendy" zaś moje są za wysokie apeluje
do słuchania i korzystania z rad h3rlitz.

Ale ja nigdy nie użyłem sformułowania "jakieś" dywidendy i nie powiedziałem że mi imponują. Kolega przypisuje mi coś czego nie mówiłem :) Proszę się nie złościć ja bardzo sobie cenię Twoje uwagi i wpisy bo są pouczające i prawdziwe. Jest tak jak kolego piszesz że należy inwestować w spółki gdzie zysk netto rośnie i wraz z nim dywidendy również rosną. Myślę też że każdemu zależy aby te dywidendy były z jak najwyższą stopą zwrotu a żeby tak było to oczywiście musi rosnąc zysk firmy. Ale zgadzam się również z kolegą który stwierdził że są sytuacje gdzie otoczenie może spowodować że kurs dobrej spółki spada i wtedy należy to lub można to wykorzystać do kupna akcji.
Jeżeli chodzi o słuchanie rad to jak widać słucham wszystkich wyciągam wnioski ale decyzje podejmuję sobie sam i sam biorę odpowiedzialność za swoje inwestycje.

Jeżeli chodzi o kwestie portfela to za przyznaną dywidendę w kwocie 366,80zł po "lekkim" dofinansowaniu dokupiłem 1 sztukę Kęty po 523zł tym samym obniżając swoją cenę zakupu. Jest to moja pierwsza reinwestycja w portfelu.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 8 lipca 2022 11:24:31
Cytat:
Ale zgadzam się również z kolegą który stwierdził że są sytuacje gdzie otoczenie może spowodować że kurs dobrej spółki spada i wtedy należy to lub można to wykorzystać do kupna akcji.

To co ja twierdzę jest regułą a to co twierdzi ten forumowicz to wyjątek od reguły.
Nigdzie nie napisałem że wyjątki nie występują.
Tylko jaka korzyść z takiego..."wyjątku"?
Wczoraj podałem sześć spółek z chyba najwyższym historycznym zyskiem netto za rok.
Czy forumowicz sprawdził ile z tych sześciu wypłaciło historycznie najwyższe dywidendy?
Do dyskusji wrócę gdy stosowna informacja się tu pojawi.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 lipca 2022 12:20:19
ASSECO

kliknij, aby powiększyć

Dywidendy na stałym poziomie w granicach 4%-5%. Nie jest to jakiś mega wynik jeżeli chodzi o wysokość dywidendy ale firma ta odzwierciedla się stałością w ich wypłacaniu.

MOBRUK

kliknij, aby powiększyć

Tutaj doskonale widać że dywidenda różni się od wypłacanych wcześniej. Oczywiście mamy drugi rok z rzędu w wysokości 8%

FERRO

kliknij, aby powiększyć

Od dwóch lat rekordowo !!!

TORPOL

kliknij, aby powiększyć

No o tej spółce słyszałem i wiedziałem że będą wypłacać rekordowo wysoką dywidendę. tutaj też ładnie widać jak spółka od 3 lat zwiększa ich wysokość aczkolwiek tegorocznej raczej już nie pobiją :)

VOXEL

kliknij, aby powiększyć

Ostatnia wrzucona przez Ciebie spółka. tutaj również mamy dywidendę dużo wyższą w porównaniu do poprzednich.

Podsumowując Asseco stała dywidenda na mniej więcej jednostajnym poziomie podobnie jak Eurotel tu jednakże dywidendy mimo iż nie rosną to są wypłacane bardzo wysokie. Mobruk odnotował dywidendę rekordową podobnie jak Voxel. Najlepiej zachowuje się Ferro gdzie nie dość że dywidenda jest rekordowa to jeszcze od 2 lat jest taka duża. Torpol również dywidendę ma rekordową a dodatkowo od 3 lat rosnącą.

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Edytowany: 8 lipca 2022 12:21

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 8 lipca 2022 12:40:42
W Ferro jest błąd nie zauważyłeś?

Cytat:
Podsumowując Asseco stała dywidenda na mniej więcej jednostajnym poziomie podobnie jak Eurotel tu jednakże dywidendy mimo iż nie rosną to są wypłacane bardzo wysokie

Nie bardzo rozumiem?

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 lipca 2022 12:57:07
Chodzi mi o to iż w Asseco dywidenda od lat waha się w granicach 4%-6%. Nie jest wysoka ale wypłacana co roku nieprzerwalnie natomiast w Eurotelu od dwóch lat dywidenda na podobnym poziomie ale z wysoką stopą zwrotu bo sięgającą ponad 10%. Wcześniej równie wysoka. W zasadzie tą spółką jestem zainteresowany bo dywidenda rośnie i na fajnym poziomie procentowym.
W Ferro widzę faktycznie że te 18,46% to była proponowana.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 8 lipca 2022 13:14:36
Cytat:
Chodzi mi o to iż w Asseco dywidenda od lat waha się w granicach 4%-6%.

Nie o to chodziło.
Chodziło że potwierdza teorię że rosnący zysk netto to rosnąca dywidenda.
Rekordowy zysk netto odpowiada rekordowej dywidendzie.
Wczoraj nie wymieniłem Kęt czy Rokity.
Jaki problem Asseco na jedną z tych dwóch wymienić?

Cytat:
W Ferro widzę faktycznie że te 18,46% to była proponowana.

Nie przypominam sobie takiej propozycji.
Moim zdaniem ten wpis to błąd to stronie StockWatch.
A Ferro chyba jest jedyną z tych sześciu spółek której rekordowy zysk netto nie przełożył się na rekordową dywidendę.

Eurotel też ma najwyższy zysk netto w historii i najwyższą dywidendę.
Że miał 6,2 zł rok temu?
Tak ale ona była łączna za lata 2019-2020 a nie za pojedynczy rok!
Tego nie zauważyłeś?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

36 37 38 39 40

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,568 sek.

cmmyctse
fdakgltb
ostokxwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wlyavcud
xznaavju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat