Minął pierwszy miesiąc inwestycji w nowej strategii czyli inwestowania głównie dywidendowego.
Stan portfela wygląda następująco:

kliknij, aby powiększyćJak widać na powyższym obrazie mam w drodze dywidendy z czterech spółek natomiast z dwóch pozostałych czyli Dektry i PZU są jeszcze przed przyznaniem prawa do ich otrzymania. Ponieważ nie planuję pozbycia sie tych spółek bo nie mam ku temu żadnych powodów w niedługim czasie i z tych spółek nabędę prawo do otrzymania dywidendy.
Można zatem pierwszy miesiąc podsumować następująco.
Portfel wygenerował
+2,58% zysku co przekłada się na kwotę
+459,20zł.Na wynik składa się zarówno obecna wycena portfela jak i nabycie prawa do dywidendy. Sam skład portfelowy generuje obecnie stratę w wysokości -2,65% ale nie sama inwestycja w spółki jest tutaj podstawą portfela a jego całokształt i wynik całościowy łącznie z otrzymanymi dywidendami bo to one w głównej mierze są przedmiotem tej inwestycji i to one mają w przyszłości dać mi stabilność finansową.
Portfel swój prowadzę w aplikacji MyFound. Jest to świetne narzędzie do prowadzenia tego typu inwestycji.
Fajną opcja są tam benchmarki jakie można sobie ustawić i porównywać swoje osiągnięcia inwestycyjne w stosunku do np. szerokiego rynku różnych funduszy inwestycyjnych czy chociażby innych użytkowników którzy inwestują na podobnych zasadach. Jest to swego rodzaju takie odwzorowanie dające mi poczucie czy to co robię znacznie odbiega od innych czy jest na dobrej drodze.

kliknij, aby powiększyćSwój portfel porównuję do szerokiego rynku jak i dwóch użytkowników których inwestowanie mi się podoba i cenię ich ruchy giełdowe zwłaszcza ze wyniki są widoczne a i wiedza tych inwestorów uważam że jest na ponadprzeciętnym poziomie.
Jednym z użytkowników jest "nasz" Wojtek prowadzący portfel Cztery Fazy Rynku w formie grupy zamkniętej gdzie zresztą należę ponieważ widzę że przynależność do tego projektu daje mi możliwość poszerzenia wiedzy. Drugim z użytkowników jest kolega Piotrek publikujący swój portfel na You Tube pod nazwą Moje IKE.
Prezentowane tam krótkie filmiki z comiesięczną aktualizacją przedstawiają posunięcia inwestycyjne począwszy od września 2019 roku aż do dnia dzisiejszego.
Ponieważ obydwaj koledzy prowadzą swoje portfele na My Found mogę sobie je obserwować na bieżąco i porównywać ze swoimi inwestycjami.
Oczywiście porównanie zawiera okres od 05-07-2022 a więc od momentu wprowadzenia przeze mnie mojej nowej strategii.
Na dzień dzisiejszy portfel mój przegrywa z rynkiem co widać na powyższym wykresie ale nie jest to jakaś duża różnica.
Wracając do samego portfela i inwestycji w spółki w nim zawarte w nadchodzącym miesiącu nabędę prawa do dywidendy z Dektry. Jest to jedyna jak na razie spółka reprezentująca NewConnect. Spółka stanowi 14,57% całości portfela.
Jutro wkroczymy zatem w drugą połowę roku i miejmy nadzieję że będzie ona lepsza od tej pierwszej czego sobie i Wszystkim inwestorom życzę