PARTNER SERWISU
lupxrugo
145 146 147 148 149

Kiedy szczyt Hossy:)

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 4 marca 2023 15:11:23
szarlej81 napisał(a):
Ale wiesz, że i tak pożyczamy w euro tylko przy gorszym oprocentowaniu niż oferuje KPO?

Ale to nie jest czasem tak, że jak pożyczamy na rynku to wydajemy na to co chcemy podczas gdy pożyczając w ramach KPO jesteśmy zobligowani (jeżeli w ogóle kiedykolwiek zobaczymy te pieniądze co samo w sobie jest przekrętem) do wydania tych środków na ściśle określone i z naszego punktu widzenia niekoniecznie użyteczne cele?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2023 15:19:05
1. W przypadku kredytu celowego nie masz możliwości wydania środków na dowolny cel.
2. To, co nazywasz "niekoniecznie użytecznymi celami", jest planem sporządzonym przez polski rząd i zaakceptowanym przez KE.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 4 marca 2023 15:37:52
krewa napisał(a):

2. To, co nazywasz "niekoniecznie użytecznymi celami", jest planem sporządzonym przez polski rząd i zaakceptowanym przez KE.

Dodam, że nie najgorzej przygotowanym i pozwalającym na przekierowanie dofinansowania na bardzo wiele różnych potrzebnych rzeczy. Przypomnę jeszcze, że sam rząd chwalił się swego czasu na bilboardach jak te pieniądze przyczynią się do rozwoju Polski. Zgodnie z prawdą zresztą.

bi.im-g.pl/im/71/21/1a/z273985...

PS. Nie jestem do końca pewien czy opcja w której politycy mogą wydawać publiczne pieniądze "na to co chcą" jest taka fajna. Bo potem różne dziwne rzeczy wychodzą. Środki celowe mają tą zaletę, że prawdopodobieństwo iż trafią tam gdzie miały trafić jest znacznie większe.

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 5 marca 2023 00:39:35
krewa napisał(a):

Powyższe jak dla mnie nie muszą jeszcze oznaczać, że cel jest użyteczny.
A biorąc pod uwagę, że KPO ma służyć "odbudowie gospodarki po pandemii" to wydaje mi się, że jesteśmy po pandemii i gospodarka działa. W zw. z powyższym zgoda na kredyt zaciągany wspólnie przez UE jako całość to błąd. I to gruby.
Wydaje mi się, że w tym momencie chodzi już wyłącznie o wizerunek polityczny w kontekście czasu i wysiłku zainwestowanych w uzyskanie tych środków.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 5 marca 2023 07:22:09
szarlej81 napisał(a):
krewa napisał(a):

Dodam, że nie najgorzej przygotowanym i pozwalającym na przekierowanie dofinansowania na bardzo wiele różnych potrzebnych rzeczy. Przypomnę jeszcze, że sam rząd chwalił się swego czasu na bilboardach jak te pieniądze przyczynią się do rozwoju Polski. Zgodnie z prawdą zresztą.

bi.im-g.pl/im/71/21/1a/z273985...

PS. Nie jestem do końca pewien czy opcja w której politycy mogą wydawać publiczne pieniądze "na to co chcą" jest taka fajna. Bo potem różne dziwne rzeczy wychodzą. Środki celowe mają tą zaletę, że prawdopodobieństwo iż trafią tam gdzie miały trafić jest znacznie większe.

Nie odróżniasz dwóch rzeczy - KPO i pieniadze z polityki spójnosci. KPO został stworzony na odbudowe gospodarki po pandemi.
Ganisz polityków którzy maja czelność wydawać pieniadze cyt "na to co chcą", a jednoczesnie chwalisz system gdzie funkcjonariusz brukselski nakazuje na co mozna wydać pieniadze

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 07:36:07
krewa napisał(a):
1. W przypadku kredytu celowego nie masz możliwości wydania środków na dowolny cel.

Kredyt celowy to jest kredyt na cel. Kredytobiorca wtedy decyduje sam czy ten cel jest dla niego istotny i czy weźmie kredyt. Tutaj sytuacja jest troszeczkę inna - Polska ma wziąść kredyt a na co bedzie wydany decyduje urzednik brukselski

2. To, co nazywasz "niekoniecznie użytecznymi celami", jest planem sporządzonym przez polski rząd i zaakceptowanym przez KE.[/quote]

To jest kredyt z narzuconymi wydatkami gdzie Polska moze tylko wyznaczyć szczegóły. Ta cała procedura zgody przez rząd Polski ma tylko spowodowac wpłyniecie kilku EURO przed wyborami aby podnieść notowania własnej parti.
KPO powinno iść na spłatę zobowiazań w funduszu rozwoju i BGK które rzeczywiście ratowały Polską gospodarke.

szarlej81
178
Wysłane: 5 marca 2023 08:25:44
el_ah napisał(a):

Powyższe jak dla mnie nie muszą jeszcze oznaczać, że cel jest użyteczny.
A biorąc pod uwagę, że KPO ma służyć "odbudowie gospodarki po pandemii" to wydaje mi się, że jesteśmy po pandemii i gospodarka działa. W zw. z powyższym zgoda na kredyt zaciągany wspólnie przez UE jako całość to błąd. I to gruby.
Wydaje mi się, że w tym momencie chodzi już wyłącznie o wizerunek polityczny w kontekście czasu i wysiłku zainwestowanych w uzyskanie tych środków.

Tak jest odbudowana, że w pod koniec 2022 roku zaliczyliśmy największy spadek PKB kwartał do kwartału w XXI wieku, nie licząc dołka covidowego, który zarazem był najgorszym wynikiem w całej EU. Te pieniądze gospodarce na pewno się przydadzą, bo dadzą dodatkowy impuls inwestycyjny.

Mógłbyś też wyjaśnić, które konkretnie cele zawarte w KPO są dla Ciebie bezużyteczne oraz co jest złego we wspólnie zaciąganym długu skoro Polska odpowiada jedynie za to co sama pożyczyła?

yanek z hor napisał(a):

Nie odróżniasz dwóch rzeczy - KPO i pieniadze z polityki spójnosci. KPO został stworzony na odbudowe gospodarki po pandemi.
Ganisz polityków którzy maja czelność wydawać pieniadze cyt "na to co chcą", a jednoczesnie chwalisz system gdzie funkcjonariusz brukselski nakazuje na co mozna wydać pieniadze

To Ty mieszasz te dwie sprawy. Polityka spójności to jedynie dotacje KPO to dotacje plus kredyt.
I tak uważam, że każde środki celowe są lepsze niż środki, które politycy mogą wydawać całkowicie wedle własnego uznania. Demagogii o funkcjonariuszach burkselskich komentował nie będę - KPO zostało opracowane przez polski rząd w oparciu o zalecenia EU ale to polski rząd decydował gdzie konkretnie te pieniądze trafią. Na takiej samej zasadzie działają fundusze z polityki spójności. Też ich nie możesz wydać na co chcesz. I bardzo dobrze.
Edytowany: 5 marca 2023 08:31

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 5 marca 2023 08:49:40
www.aspi.org.au/report/critica...

biznes.interia.pl/gospodarka/n...

Ciekawy raport i bazujący na nim opis na Interii na temat rozwoju zaawansowanych technologii na świecie. Chyba niedługo będzie pora wczytać się w dominujące branże i firmy, by ustawiać się na długie pozycje na kilka lat do przodu. Whistle

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 08:51:35
Znowu DEMAGOGIA w Twoich wypowiedziach. Jakbys nie wiedział Polska w tym złym tragicznym 4 kwartale była krajem w czołowce w rozwoju. W całym 2022 roku w pierwszej trójce i najszybciej rozwijajaca się gospodarką w UE po pandemi. Powtarzanie przekazu o tragedi w gospodarce jest tylko typowa PROPAGANDĄ.

SAM piszesz że KPO opracowane przez Polski rząd w oparciu o zalecenia UE - coś podważasz a jednoczesnie potwierdzasz... Następnie znowu potwierdzasz ze polityka spójności to coś innego niz KPO,a jednoczesnie zaprzeczasz ... - kolejny raz tego nie rozumiem
Nastepnej rzeczy nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumiec ze Polska odpowiada za kredyt bankrutów UE - Belgi Hiszpani Wloszech Grecji Francji Portugali
Mozesz mi wytłumaczyć jakoby moją demagogię o funkcjonariuszach brukselskich ??? gdzie ona jest ???

szarlej81
178
Wysłane: 5 marca 2023 09:42:32
yanek z hor napisał(a):
Znowu DEMAGOGIA w Twoich wypowiedziach. Jakbys nie wiedział Polska w tym złym tragicznym 4 kwartale była krajem w czołowce w rozwoju. W całym 2022 roku w pierwszej trójce i najszybciej rozwijajaca się gospodarką w UE po pandemi. Powtarzanie przekazu o tragedi w gospodarce jest tylko typowa PROPAGANDĄ.

kliknij, aby powiększyć

To jest sygnał bardzo szybkiego zwalniania polskiej gospodarki. Które rodzi ryzyko wejścia w recesję w roku 2023. Nawet źródła rządowe takiego ryzyka nie wykluczają, choć wg nich najbardziej prawdopodobny jest symboliczny wzrost PKB w 2023. Ale fakt jest taki - polska gospodarka spowalnia, co było to było a my musimy patrzeć na to co będzie.

Cytat:

SAM piszesz że KPO opracowane przez Polski rząd w oparciu o zalecenia UE - coś podważasz a jednoczesnie potwierdzasz... Następnie znowu potwierdzasz ze polityka spójności to coś innego niz KPO,a jednoczesnie zaprzeczasz ... - kolejny raz tego nie rozumiem

Jak coś opracowujesz w oparciu o moje (bardzo ogólne) zalecenia to opracowujesz to TY czy JA? Kto jest autorem tego opracowania?

Cytat:

Nastepnej rzeczy nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumiec ze Polska odpowiada za kredyt bankrutów UE - Belgi Hiszpani Wloszech Grecji Francji Portugali

Polska zadłużając się w Euro pośrednio i tak taką odpowiedzialność bierze. A jak wykazałem w euro zadłużaliśmy się już wcześniej .

Cytat:

Mozesz mi wytłumaczyć jakoby moją demagogię o funkcjonariuszach brukselskich ??? gdzie ona jest ???

Chociażby zwrot "funkcjonariusz brukselski". Typowe określenie mające znaczenie pejoratywne, którego celem jest przeniesienie ciężaru dyskusji z obszarów merytorycznych na obszary emocjonalne. Ja wiem, że media z jednej i drugiej strony używają takich określeń nagminnie - ale to jest właśnie demagogia.

Edytowany: 5 marca 2023 09:50

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 marca 2023 10:30:52
Rok 2022. Premier Rzeczypospolitej Polskiej Mateusz Morawiecki opracowujący Krajowy Plan Odbudowy w asyście funkcjonariusza KE. Yankozhoryzowane.

kliknij, aby powiększyć

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 5 marca 2023 16:52:15
Ciekawe czy ostatnie próby wyłudzeń na słupa sporych środków unijnych przez towarzyszy z środowiska tzw Partii Republikańskiej będzie pomocne w przepływach środków z KPO i też tych zagrożonych z kolejnej transzy tzw polityki spójności. Rejestracja słupa na adres siedziby partii - to nie może być prawda.

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 21:52:43
szarlej81 napisał(a):

Wzrost gospodarczy w IV kwartale wyniósł 0,3 r/r ???? Chyba tylko na bankierze..
obserwatorgospodarczy.pl/2022/...

szarlej81 napisał(a):

Polska zadłużając się w Euro pośrednio i tak taką odpowiedzialność bierze. A jak wykazałem w euro zadłużaliśmy się już wcześniej .
[quote]

Zadłużanie się w EURO to bierze się odpowiedzialność za dług np Hiszpani ?? zadłużając się w jenach bierze sie odpowiedzialność za dług Japoni ??? Biorąc kredyt z KPO staje się jednoczenie żyrantem bankrutów UE - takich podstawowych rzeczy nie wiesz....

[quote=szarlej81]
Chociażby zwrot "funkcjonariusz brukselski". Typowe określenie mające znaczenie pejoratywne, którego celem jest przeniesienie ciężaru dyskusji z obszarów merytorycznych na obszary emocjonalne. Ja wiem, że media z jednej i drugiej strony używają takich określeń nagminnie - ale to jest właśnie demagogia.

Jestem demagogiem bo uzyłem zwrotu funkcjonariusz brukselski ?? Myslałem ze okreslenie demagog stosuje się w innych wypadkach...

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 21:56:10
krewa napisał(a):
Rok 2022. Premier Rzeczypospolitej Polskiej Mateusz Morawiecki opracowujący Krajowy Plan Odbudowy w asyście funkcjonariusza KE. Yankozhoryzowane.

kliknij, aby powiększyć

..czyli nie podobają się moje wpisy ??? może bardziej merytorycznie - koszty kamieni milowych + koszty kredytu i efekt uzyskany...

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 22:07:23
Wzrost PKB po pandemi w IIIkw 2022
wszystkoconajwazniejsze.pl/pep...

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 5 marca 2023 22:08:39
yanek z hor napisał(a):
szarlej81 napisał(a):

Wzrost gospodarczy w IV kwartale wyniósł 0,3 r/r ???? Chyba tylko na bankierze..
obserwatorgospodarczy.pl/2022/...

Czemu linkujesz artykuł sprzed roku? Silny spadek polskiego PKB w IV kwartale jest faktem. Czy rządowa propaganda zrobiła Ci wodę z mózgu? Kwestionujesz obiektywne dane z gospodarki?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 marca 2023 22:14:54
yanek z hor napisał(a):

GUS napisał(a):
W 4 kwartale 2022 r. PKB wyrównany sezonowo zmniejszył się realnie o 2,4% w porównaniu z poprzednim kwartałem i był wyższy niż przed rokiem o 0,3%.

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 22:25:38
PAP
PKB Polski w IV kwartale 2022 roku wzrósł o 2,0 proc. rdr wobec wzrostu o 3,6 proc. rdr w III kw

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 5 marca 2023 22:53:17
PAP odpowiada za dane statystyczne czy GUS? Liar

yanek z hor
168
Wysłane: 5 marca 2023 23:01:19
veve napisał(a):
PAP odpowiada za dane statystyczne czy GUS? Liar

przyjrzyj się postom i wyciągnij odpowiednie wnioski. Bankier to zwykły manipulant - dlaczego? to masz w poscie krewy. (Stawiam na 100% że na bankierze to musiał napisac Kolany). Jezeli nadal tego nie rozumiesz to bedziesz miał PKB podany przez EUROSTAT dla wszystkich państw UE które jest liczone taka samą metodologią.
Mam nadzieję ze rozumiesz o czym piszę ....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

145 146 147 148 149

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,313 sek.

eqpakimx
thhntqai
gcymypae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wcnveets
gortpzag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat