PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
23 24 25 26 27
Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 12 czerwca 2023 23:35:14 przy kursie: 2,59 zł
Nie w tym rzecz :) Pewnie równie zawzięcie jak teraz, jakiś miesiąc temu bardzo mocno broniłeś tezy, że te ok. 15 mln PLN dywidendy będzie pokazane jako przychód z działalności finansowej w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym. Tymczasem doszliśmy już do tego, że mamy tę dywidendę w CF. Jednak jeśli zerkniemy sobie na sprawozdanie z zysków i strat no to przychód finansowy wynosi jakieś 3,5 mln (głównie odsetki). No trochę nijak się ma 3,5 mln do 15 mln :) Cała ta wymiana postów tyczy się właśnie tego twierdzenia, że niby dywidenda ze spółek stowarzyszonych to jest przychód finansowy... Tak czy inaczej, życzę owocnej obserwacji spółki
Edytowany: 13 czerwca 2023 09:39

comtrader
23
Wpisów: 279
Wysłane: 13 czerwca 2023 09:38:13 przy kursie: 2,58 zł
A za co moderatorze usunąłeś moją wczorajszą odpowiedź ???

Zgłoszona świadoma manipulacja ma się dobrze, a mój post wyleciał...
Mamy dyskutować o rzeczach nieistotnych dla spółki w atmosferze rzekomych strat i kłamliwych sugestii, że spółka za pożyczkę pozbyła się Katowic ?
I nie wolno tu zwracać uwagi na cel wydatkowania tej pożyczki??

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 13 czerwca 2023 10:12:43 przy kursie: 2,58 zł
comtrader,

zarząd dostanie premię w wysokości 5% skonsolidowanego zysku netto za 2022 r.

Poza tym wklej proszę zestawienie spraw sądowych (poza tymi z władzami skarbowymi) i ich obecny status.
Dla mnie liczba spraw jest dziwna. Transferuje w ten sposób środki ze spółki? Tylko po co?

Spółka ma operaty nieruchomości inwestycyjnych w EUR. To znaczy, że wykaże stratę na wycenie za 30.06.2023 r. jeżeli PLN dalej będzie się umacniał.

Co do dywidendy to nie miałeś racji. To nie są przychody finansowe. Co do zabezpieczania na gruncie masz rację.

Jeżeli chodzi o środki pieniężne w banku to 5,3 mln zł jest zablokowane w związku z umowami kredytowymi. Do dyspozycji mają jakieś 19 mln zł.

Jak sprzedadzą jakieś nieruchomości lub grunty to będzie realna kasa na inwestycje.
Edytowany: 13 czerwca 2023 10:18

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 12:11:23 przy kursie: 2,58 zł
1ketjoW napisał(a):
comtrader,

zarząd dostanie premię w wysokości 5% skonsolidowanego zysku netto za 2022 r.

Poza tym wklej proszę zestawienie spraw sądowych (poza tymi z władzami skarbowymi) i ich obecny status.
Dla mnie liczba spraw jest dziwna. Transferuje w ten sposób środki ze spółki? Tylko po co?

Spółka ma operaty nieruchomości inwestycyjnych w EUR. To znaczy, że wykaże stratę na wycenie za 30.06.2023 r. jeżeli PLN dalej będzie się umacniał.

Co do dywidendy to nie miałeś racji. To nie są przychody finansowe. Co do zabezpieczania na gruncie masz rację.

Jeżeli chodzi o środki pieniężne w banku to 5,3 mln zł jest zablokowane w związku z umowami kredytowymi. Do dyspozycji mają jakieś 19 mln zł.

Jak sprzedadzą jakieś nieruchomości lub grunty to będzie realna kasa na inwestycje.

A czy te sprawy sądowe to temat nowy?
Przecież one są od wielu lat!
Wrocław, czy Olsztyn też były całkiem niedawno przedmiotami spraw!
Sprawy toczą się, rozstrzygają i to często pozytywnie dla spółki - jak obie sprawy w temacie Kielc (a to obecnie jeden z najgrubszych wagowo tematów!) przeciwko Nalepie i z powództwa Nalepy... obie wygrane!
W tej chwili mamy już rozprawę o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie... spółki, której Rank Progress jest 50% udziałowcem i jednocześnie jedynym wierzycielem i spółki, która jest właścicielem ogromnego terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami.
Ja nie mam wątpliwości, że to aktywo stanie się wkrótce aktywem Rank Progressu.

Mamy również sprawy nowe - jak ta z malborską Organiką o wypełnienie umowy przyrzeczonej dotyczącej przeniesienia na Rank Progress własności dużej działki w Gdyni. Tam na 100% pójdzie apelacja (albo już poszła) i trudno prezesa Jana winić za to, że walczy dla spółki o tak wartościowe aktywo!

Kurs EURO/PLN zawsze miał wpływ (papierowy!) na raporty wynikowe spółki - dodatni, bądź ujemny. Ja przestałem już do tego przywiązywać większą wagę, bo w Euro wycenione są głównie galerie, a moim zdaniem w tej chwili kluczowe znaczenie ma rynkowa wycena aktywów, które w EURO wyrażane nie są - tzn. gruntów takich jak Olsztyn, czy Katowice.
Bo to urealnienie któregokolwiek z nich może zdominować zarówno wyniki jak i dyskusję! A przecież dzieje się w temacie obu wymienionych aktywów...

Liczysz kasę w kasie...
Naprawdę nie jesteś ciekaw na co wydano w 1Q2023 ok. 50 mln zł ???
Edytowany: 13 czerwca 2023 12:13

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 czerwca 2023 12:37:43 przy kursie: 2,58 zł
Pomijasz pewne kwestie jak 5% premii dla Prezesa.

W sprawie spraw sądowych nie ma znaczenia czy to sprawy nowe czy nie. Nie o to chodzi. Chodzi o to ile spółka zapłaciła lub będzie musiała zapłacić jak przegra.

Sprawa egzekucyjna wobec Progress II Sp. z o.o.
Wartość przedmiotu sporu: 8,0 mln PLN

Zdaje się, że jest komornik.

Postępowanie w przedmiocie przystąpienia do umowy przyrzeczonej Gdynia.
Zdaje się, że sprawa przegrana przez Rank-a. Złożyli wniosek o uzasadnienie wyroku.

W sprawie przeciw Marcpol nic nie dostaną bo Marcpol jest w upadłości.

W sprawie przeciw Drogopol Ekopark Sp. z o.o. są w plecy. Złożyli apelację itd.

Rozumiem, że nie masz zestawienia.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 czerwca 2023 13:34:43 przy kursie: 2,58 zł
Cytat:
W tej chwili mamy już rozprawę o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie... spółki, której Rank Progress jest 50% udziałowcem i jednocześnie jedynym wierzycielem i spółki, która jest właścicielem ogromnego terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami.

W powyższej kwestii nie byłbym taki pewny. Spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie jest w upadłości i zapewne syndyk przeprowadzi przetarg.

Zresztą dziwne jest, że Rank pożyczył tej spółce ca 40 mln zł a wartość nieruchomości to 22 mln zł w jej księgach. Co się stało z różnicą ca. 18 mln zł?

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:03:47 przy kursie: 2,58 zł
1ketjoW napisał(a):
Cytat:

W powyższej kwestii nie byłbym taki pewny. Spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie jest w upadłości i zapewne syndyk przeprowadzi przetarg.

Zresztą dziwne jest, że Rank pożyczył tej spółce ca 40 mln zł a wartość nieruchomości to 22 mln zł w jej księgach. Co się stało z różnicą ca. 18 mln zł?

Niestety albo celowo kłamiesz, albo jesteś bardzo mocno niedoinformowany.
Spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie nie jest w żadnej formie upadłości!

Poza tym... tak ogromne deficyty Twojej wiedzy (zakładam że to tylko deficyty, a nie celowe i świadome manipulacje) wykluczają Cię niejako z rzeczowej dyskusji.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:14:17 przy kursie: 2,58 zł
Mógłbyś podać numer KRS tej spółki? Bo ta o numerze 0000381417 jest w upadłości

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:15:06 przy kursie: 2,58 zł
Tak to skomentuje:

Cytat:
Postępowanie w sprawie zapłaty odsetek od pożyczek

W dniu 21 sierpnia 2019 roku do Sądu Okręgowego w Legnicy VI Wydział Gospodarczy został wniesiony przez Progress IV Sp.z o.o. i Rank Progress S.A. przeciwko NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. pozew o zapłatę odsetek od pożyczek(4.458.230 PLN - co do Progress IV Sp. z o.o., 46.701 PLN - co do Rank Progress S.A.). Postanowieniem z dnia 2 marca 2020 r. Sąd zawiesił postępowanie z uwagi na ogłoszenie upadłości pozwanej. W dniu 9 października 2020 roku wpłynęło zawiadomienie z Sądu z informacją o doręczeniu pozwu pozwanemu. Postanowieniem z dnia 27 lipca 2021 roku zawieszono postępowanie ze skutkiem od dnia 11 lutego 2020 roku. Postanowieniem z dnia 7 marca 2023 r. podjęto zawieszone postępowanie z powództwa Progress IV Sp. z o.o.

Strona 33

Możesz też sprawdzić wpis na stronie KRS-u:

ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwark...

Ogólnie zanim napiszesz, że kłamię sprawdź czy masz rację. Nie będziesz stawiał się w głupiej sytuacji.
Dodam, że dwie spółki o podobnej nazwie są wykreślone z KRS-u więc nie ma mowy o pomyłce.
Edytowany: 13 czerwca 2023 14:28

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:34:37 przy kursie: 2,58 zł
Postępowanie o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o.

W dniu 25 lipca 2022 roku do Sądu Okręgowego w Legnicy VI Wydział Gospodarczy został wniesiony przez Progress IV Sp. z o.o. przeciwko NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. pozew o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o.
Wartość przedmiotu sporu wynosi 135,0 mln PLN. Odpis pozwu doręczono stronie pozwanej w dniu 9 stycznia 2023 r.
Dnia 21 lutego 2023 r. przed Sądem Okręgowym w Legnicy, VI Wydział Gospodarczy odbyła się pierwsza rozprawa w sprawie. Rozprawę odroczono do dnia 16 maja 2023 r. Termin rozprawy został odwołany, nie wyznaczono nowego terminu.

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:41:28 przy kursie: 2,58 zł
1ketjoW napisał(a):
Tak to skomentuje:

Cytat:
Postępowanie w sprawie zapłaty odsetek od pożyczek

W dniu 21 sierpnia 2019 roku do Sądu Okręgowego w Legnicy VI Wydział Gospodarczy został wniesiony przez Progress IV Sp.z o.o. i Rank Progress S.A. przeciwko NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. pozew o zapłatę odsetek od pożyczek(4.458.230 PLN - co do Progress IV Sp. z o.o., 46.701 PLN - co do Rank Progress S.A.). Postanowieniem z dnia 2 marca 2020 r. Sąd zawiesił postępowanie z uwagi na ogłoszenie upadłości pozwanej. W dniu 9 października 2020 roku wpłynęło zawiadomienie z Sądu z informacją o doręczeniu pozwu pozwanemu. Postanowieniem z dnia 27 lipca 2021 roku zawieszono postępowanie ze skutkiem od dnia 11 lutego 2020 roku. Postanowieniem z dnia 7 marca 2023 r. podjęto zawieszone postępowanie z powództwa Progress IV Sp. z o.o.

Strona 33

Możesz też sprawdzić wpis na stronie KRS-u:

ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwark...

Ogólnie zanim napiszesz, że kłamię sprawdź czy masz rację. Nie będziesz stawiał się w głupiej sytuacji.
Dodam, że dwie spółki o podobnej nazwie są wykreślone z KRS-u więc nie ma mowy o pomyłce.

A może byś tak wytłuścił ostatnie zdanie swojego cytatu, bo to ono w cytowanym fragmencie jest najważniejsze ???
Postanowieniem z dnia 7 marca 2023 r. podjęto zawieszone postępowanie z powództwa Progress IV Sp. z o.o.
Wiesz dlaczego?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:47:51 przy kursie: 2,58 zł
Tego już za wiele.
@comtrader, czy spółka NCT INWESTYCJE ŚWIĘTOKRZYSKIE I jest w stanie upadłości czy nie jest? Tutaj nie ma miejsca na dywagacje, wystarczy tak lub nie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:48:32 przy kursie: 2,58 zł
Pisałem o że spółka jest w upadłości. Nie o stanie postępowania. Napisałeś, że kłamie, bo spółka nie jest w upadłości.

Spółka jest w upadłości i wznowienie postępowania przed sąd nie zmienia tego faktu. Nie kłamałem więc a Ty się mylileś w tej sprawie.

Nie ma co się burzyć. Każdy widząc wymianę zdań na forum wie jaki jest koń.

Edytowany: 13 czerwca 2023 14:50

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 13 czerwca 2023 14:52:34 przy kursie: 2,58 zł
comtrader napisał(a):
bankrucik napisał(a):
comtrader napisał(a):
Po raporcie za 2022 r. wartość księgowa 1 akcji to 12,62 zł.

Mamy wzrost wartości AKTYWÓW netto (do blisko 858 mln zł)
przy jednoczesnym spadku ZOBOWIĄZAŃ ogółem (ponad 388 mln),
co dało wzrost KAPITAŁU WŁASNEGO do blisko 470 mln zł
- t.j. +30 mln r/r i + ponad +7 mln w samym IV kwartale 2022 r.

Oczywiście żadne to wodotryski, ale pamiętajmy, że:
1) stało się to w niesprzyjającym okresie IV kwartału podczas którego EURO w ciągu tylko 3 miesięcy spadło aż o 3,6%, co przełożyło się na papierowy odpis wartości nieruchomości inwestycyjnych, których wartość wyrażona jest w EURO i przeliczana na PLN.
2) nic wielkiego w tym okresie się nie działo - brak znaczących transakcji na aktywach.
3) żadne z trzymanych w ZAPASACH aktywów, podejrzewanych o znaczące bilansowe niedoszacowanie nie zostało póki co urealnione w swej księgowej wycenie, co powoduje, że pozytywny efekt takiego ruchu przerolował się na przyszłość.

com

a pisali o tym, że w zamian za pożyczkę ponad 6 mln euro pozbyli się gruntu w Katowicach (zabezpieczenie)?

Kto pisał i gdzie?
I dlaczego kłamie?

@comtrader
masz wszystko kawa na ławę
zapytałem czy w zalewie tych "niby" pozytywnych informacji ze spółki, przyznali się, że pozbyli się gruntu w Katowicach za pożyczkę ponad 6 mln euro. ? pozbyli się jako zabezpieczenie ( też masz)
oczekiwałbym raczej odpowiedzi twojej czy o tym informowali rynek .. ( może mi umknęło)
nie mają gruntu , mają roszczenie... jeśli spłacą to powinni odzyskać prawo do gruntu ale najpierw muszą spłacić a potem uzyskać zwrot.. a może kolejny procesik sądowy?
ta transakcja niesie dodatkowe ryzyko ( idź do pierwszego z brzegu prawnika i ci je wskaże) na aktywie którym się cały czas "podniecasz" ( ile więcej niż wycena w księgach jest warte) i jakoś w końcu nie dowiedziałem się czy spółka poinformowała o tym inwestorów...
zadałem proste pytanie na które nie odpowiedziałeś za to zacząłeś wymyślać bzdety że ktoś manipuluje i kłamie.

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 15:58:09 przy kursie: 2,58 zł
krewa napisał(a):
Mógłbyś podać numer KRS tej spółki? Bo ta o numerze 0000381417 jest w upadłości

Hmm...

"W roku 2022 zostało umorzone postępowanie upadłościowe wobec spółki NCT Inwestycje świętokrzyskie I Sp. z o.o. i w związku z tym spółka stała się wspólnym przedsięwzięciem Grupy Kapitałowej z racji posiadanych 50% udziałów i głosów. W niniejszym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym ww. spółka został ujęta metodą praw własności."

Powyższe to cytat ze Sprawozdania Zarządu Rank Progress za 2022 rok.
To właśnie z powodu umorzenia upadłości tej spółki Sądy wznowiły sprawy o odsetki od pożyczki i finalnie o rozwiązanie NCT Inwestycje Świętokrzyskie I sp. z o.o.

Nalepa owszem po przegraniu wszystkich spraw rzucił jako prezes NCT IŚ wniosek o upadłość i jako, że spółka miała i ma spory majątek to weszła w upadłość i czynności upadłościowe były prowadzone (były nawet nieskuteczne licytacje gruntów w Miedzianej Górze pod Kielcami), ale postępowanie upadłościowe zostało umorzone wobec faktu, że istniał tylko jeden wierzyciel (Rank Progress poprzez Progress - spółkę w 100% zależną) i wierzyciel ten był jednocześnie 50% udziałowcem tej spółki.
Edytowany: 13 czerwca 2023 15:59

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 16:04:27 przy kursie: 2,58 zł
krewa napisał(a):
Tego już za wiele.
@comtrader, czy spółka NCT INWESTYCJE ŚWIĘTOKRZYSKIE I jest w stanie upadłości czy nie jest? Tutaj nie ma miejsca na dywagacje, wystarczy tak lub nie.

NIE JEST !!!
Była ale nie jest!

"W roku 2022 zostało umorzone postępowanie upadłościowe wobec spółki NCT Inwestycje świętokrzyskie I Sp. z o.o. i w związku z tym spółka stała się wspólnym przedsięwzięciem Grupy Kapitałowej z racji posiadanych 50% udziałów i głosów. W niniejszym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym ww. spółka został ujęta metodą praw własności."

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 16:18:18 przy kursie: 2,58 zł
1ketjoW napisał(a):
Pisałem o że spółka jest w upadłości. Nie o stanie postępowania. Napisałeś, że kłamie, bo spółka nie jest w upadłości.

Spółka jest w upadłości i wznowienie postępowania przed sąd nie zmienia tego faktu. Nie kłamałem więc a Ty się mylileś w tej sprawie.

Nie ma co się burzyć. Każdy widząc wymianę zdań na forum wie jaki jest koń.

Daruj te semantyczne bzdury, bo blado wypadasz.
Jeśli postępowanie upadłościowe umorzono, to spółka jest w upadłości czy nie jest?hello1

A może wyjaśnisz jakim cudem w stosunku do spółki rzekomo w upadłości toczy się postępowanie o jej rozwiązanie?

Nadal twierdzę, że kłamiesz - nie wiem tylko, czy to braki wiedzy (owszem tu akurat niełatwo dostępnej!) czy świadome i przemyślane działanie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 czerwca 2023 16:59:00 przy kursie: 2,58 zł
Ja zwykle kulturalny.

Rzeczywiście w SF za 2022 r. jest zawarta informacja o umorzeniu postępowania upadłościowego wobec spółki NCT INWESTYCJE ŚWIĘTOKRZYSKIE I.

Zasugerowałem się danymi w KRS-ie. Jak widać do dziś nie zostały zaktualizowane.

Moje pytanie, co się stało z 18 mln zł w tej spółce pozostaje aktualne.

A propos poniższego cytatu:

Cytat:
Naprawdę nie jesteś ciekaw na co wydano w 1Q2023 ok. 50 mln zł ???

Jestem ciekaw. Napisz pls na co wydano 50 mln zł.
Edytowany: 13 czerwca 2023 17:08

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 13 czerwca 2023 17:23:05 przy kursie: 2,58 zł
@comtrader
albo nauczysz się normalnie dyskutować, bez zbędnego oskarżania interlokutorów, albo pożegnamy się

comtrader
23
Wysłane: 13 czerwca 2023 18:40:21 przy kursie: 2,58 zł
MODERATOR napisał(a):
@comtrader
albo nauczysz się normalnie dyskutować, bez zbędnego oskarżania interlokutorów, albo pożegnamy się

A kogo oskarżyłem niesłusznie?
Nie podałem argumentów dlaczego zarzucam komuś kłamstwa, czy manipulacje?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,009 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat