1ketjoW napisał(a):comtrader,
zarząd dostanie premię w wysokości 5% skonsolidowanego zysku netto za 2022 r.
Poza tym wklej proszę zestawienie spraw sądowych (poza tymi z władzami skarbowymi) i ich obecny status.
Dla mnie liczba spraw jest dziwna. Transferuje w ten sposób środki ze spółki? Tylko po co?
Spółka ma operaty nieruchomości inwestycyjnych w EUR. To znaczy, że wykaże stratę na wycenie za 30.06.2023 r. jeżeli PLN dalej będzie się umacniał.
Co do dywidendy to nie miałeś racji. To nie są przychody finansowe. Co do zabezpieczania na gruncie masz rację.
Jeżeli chodzi o środki pieniężne w banku to 5,3 mln zł jest zablokowane w związku z umowami kredytowymi. Do dyspozycji mają jakieś 19 mln zł.
Jak sprzedadzą jakieś nieruchomości lub grunty to będzie realna kasa na inwestycje.
A czy te sprawy sądowe to temat nowy?
Przecież one są od wielu lat!
Wrocław, czy Olsztyn też były całkiem niedawno przedmiotami spraw!
Sprawy toczą się, rozstrzygają i to często pozytywnie dla spółki - jak obie sprawy w temacie Kielc (a to obecnie jeden z najgrubszych wagowo tematów!) przeciwko Nalepie i z powództwa Nalepy... obie wygrane!
W tej chwili mamy już rozprawę o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie... spółki, której Rank Progress jest 50% udziałowcem i jednocześnie jedynym wierzycielem i spółki, która jest właścicielem ogromnego terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami.
Ja nie mam wątpliwości, że to aktywo stanie się wkrótce aktywem Rank Progressu.
Mamy również sprawy nowe - jak ta z malborską Organiką o wypełnienie umowy przyrzeczonej dotyczącej przeniesienia na Rank Progress własności dużej działki w Gdyni. Tam na 100% pójdzie apelacja (albo już poszła) i trudno prezesa Jana winić za to, że walczy dla spółki o tak wartościowe aktywo!
Kurs EURO/PLN zawsze miał wpływ (papierowy!) na raporty wynikowe spółki - dodatni, bądź ujemny. Ja przestałem już do tego przywiązywać większą wagę, bo w Euro wycenione są głównie galerie, a moim zdaniem w tej chwili kluczowe znaczenie ma rynkowa wycena aktywów, które w EURO wyrażane nie są - tzn. gruntów takich jak Olsztyn, czy Katowice.
Bo to urealnienie któregokolwiek z nich może zdominować zarówno wyniki jak i dyskusję! A przecież dzieje się w temacie obu wymienionych aktywów...
Liczysz kasę w kasie...
Naprawdę nie jesteś ciekaw na co wydano w 1Q2023 ok. 50 mln zł ???