PARTNER SERWISU
vredjcvg
21 22 23 24 25
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 15 maja 2023 08:44:26 przy kursie: 2,29 zł
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Jest dokładnie tak jak piszesz.

Tylko ja chciałem żeby napisał to contrader. Trudno.

Mój nick jest prostszy od Twojego i brzmi comtrader przez "m".
Byłoby miło, gdybyś go nie przekręcał... tak jak ja nie przekręcam Twojego, co nie jest wcale łatwe.

Nie ma problemu. Pisałem z telefonu literówki się zdarzają. Sorry.

Jak został wykazany wpływ środków do Rank w związku z poniższą dywidenda wypłaconą w 2022 r. Skoro zaliczka została wypłacona w 2021 r.? Komunikat poniżej.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Ja wpływu nie widzę na przychodach finansowych w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym. Nota 7.22 str. 38. Ponawiam więc pytanie, jak spółka Twoim zdaniem wykazuje wypłacona dywidendę że spółki stowarzyszonej w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym?

comtrader
23
Wpisów: 279
Wysłane: 15 maja 2023 20:30:02 przy kursie: 2,26 zł
1ketjoW napisał(a):
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Jest dokładnie tak jak piszesz.

Tylko ja chciałem żeby napisał to contrader. Trudno.

Mój nick jest prostszy od Twojego i brzmi comtrader przez "m".
Byłoby miło, gdybyś go nie przekręcał... tak jak ja nie przekręcam Twojego, co nie jest wcale łatwe.

Nie ma problemu. Pisałem z telefonu literówki się zdarzają. Sorry.

Jak został wykazany wpływ środków do Rank w związku z poniższą dywidenda wypłaconą w 2022 r. Skoro zaliczka została wypłacona w 2021 r.? Komunikat poniżej.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Ja wpływu nie widzę na przychodach finansowych w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym. Nota 7.22 str. 38. Ponawiam więc pytanie, jak spółka Twoim zdaniem wykazuje wypłacona dywidendę że spółki stowarzyszonej w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym?

Trochę nie rozumiem pytania...
Bo sytuacja całkowicie odmienna od obecnej.

Zarząd Rank Progress S.A. z siedzibą w Legnicy ( Emitent ) informuje, że w dniu 22 listopada 2021 r. Wspólnicy Spółki stowarzyszonej Port Popowice spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. podjęli uchwałę w sprawie wypłaty zaliczki na poczet przewidywanego zysku w roku obrotowym obejmującym okres od 1 stycznia 2021r. do 31 grudnia 2021r w wysokości 38,6 mln zł. Wspólnicy Spółki będą uczestniczyć w zaliczce w proporcji wynikającej z umowy Spółki, w tym Emitentowi przypadać będzie kwota 13,5 mln zł.
Wypłata zaliczki zostanie dokonana w dniu 23 listopada 2021r.

We wskazanym przez Ciebie komunikacie zarówno uchwała wspólników Portu Popowice Sp. z o.o. SKA została podjęta w roku obrotowym (2021) 22 listopada jak i moment jej wypłaty w tym roku wyznaczono na 23 listopada tegoż 2021 roku.

Uchwała jest więc w roku obrotowym i jej realny wpływ u udziałowca w tymże samym roku.
Rozumiem, że brakuje Ci zatwierdzenia bilansu Portu Popowice za 2021 rok?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 maja 2023 21:12:52 przy kursie: 2,26 zł
Zaliczka na dywidendę została wypłacona w 2021 r. Podział zysku w spółce stowarzyszonej miał miejsce w 2022 r. podczas jej ZZW za 2021 r. W 2022 r. Rank powinien więc wykazać przychód finansowy z tytułu dywidendy idąc Twoim tokiem rozumowania, bo wtedy zapadła uchwała o podziale zysku w tej spółce.

Problem w tym, że w przychodach finansowych w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Rank za 2022 r. nie ma przychodów z tytułu dywidendy za 2021 r. z Portu Popowice w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Rank P.

Chciałbym żebyś wyjaśnił jak to jest możliwe, bo twierdzisz że powinny być przychody finansowe z tytułu dywidendy. Chyba że wspólnicy spółki Port Popowice do dziś nie zatwierdzili sprawozdania finansowego za 2021 r. Interesuje mnie co myślisz w tej sytuacji.
Edytowany: 15 maja 2023 21:13

comtrader
23
Wysłane: 15 maja 2023 22:39:47 przy kursie: 2,26 zł
1ketjoW napisał(a):
Zaliczka na dywidendę została wypłacona w 2021 r. Podział zysku w spółce stowarzyszonej miał miejsce w 2022 r. podczas jej ZZW za 2021 r. W 2022 r. Rank powinien więc wykazać przychód finansowy z tytułu dywidendy idąc Twoim tokiem rozumowania, bo wtedy zapadła uchwała o podziale zysku w tej spółce.

Problem w tym, że w przychodach finansowych w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Rank za 2022 r. nie ma przychodów z tytułu dywidendy za 2021 r. z Portu Popowice w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Rank P.

Chciałbym żebyś wyjaśnił jak to jest możliwe, bo twierdzisz że powinny być przychody finansowe z tytułu dywidendy. Chyba że wspólnicy spółki Port Popowice do dziś nie zatwierdzili sprawozdania finansowego za 2021 r. Interesuje mnie co myślisz w tej sytuacji.

Myślę, że:
Uchwała o zaliczce w listopadzie 2021 roku.
Realna wypłata kasy w też w listopadzie 2021 roku.

Wszystkie profity plus realny przepływ kasy słusznie uwidocznione w sprawozdaniu dotyczącym tegoż 2021 roku obrachunkowego ( i w zysku i w przepływach), a w przypadku gdyby Zgromadzenie Wspólników Portu Popowice w 2022 roku nie zatwierdziłoby sprawozdania finansowego spółki za 2021 rok (co nie miało miejsca), to wartości tych środków wówczas do korekty in minus - oczywiście już w roku obrachunkowym 2022.
Edytowany: 15 maja 2023 22:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 maja 2023 22:58:16 przy kursie: 2,26 zł
Czyli rozumiem że ani zaliczek na dywidendy ani dywidend nie ma w rzis w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym w przychodach finansowych jak twierdziłeś. Chyba że coś źle rozumiem.

W jakiej pozycji rzis została wykazana zaliczka na poczet dywidendy w 2021 r.? Pytam na wszelki wypadek, bo nie jestem pewny czy dobrze Cię zrozumiałem, bo poniżej piszesz o zysku.

Cytat:

Wszystkie profity plus realny przepływ kasy słusznie uwidocznione w sprawozdaniu dotyczącym tegoż 2021 roku obrachunkowego ( i w zysku i w przepływach), a w przypadku gdyby Zgromadzenie Wspólników Portu Popowice w 2022 roku
Edytowany: 15 maja 2023 23:03

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 maja 2023 23:31:34 przy kursie: 2,26 zł
comtrader,

Myślę, że się rozumiemy. Brak odpowiedzi na pytanie to też odpowiedź. Powodzenia w tej inwestycji. thumbright

Moderator:
Gwoli wyjaśnienia dla pozostałych Czytelników: użytkownik comtrader opublikował post, dość długi. Wpis zawierał informacje, publikowane już wcześniej, dlatego wylądował w koszu. Wpis natomiast nie zawierał odpowiedzi na postawione pytanie

Edytowany: 16 maja 2023 06:02

comtrader
23
Wysłane: 15 maja 2023 23:31:54 przy kursie: 2,26 zł
1ketjoW napisał(a):
Czyli rozumiem że ani zaliczek na dywidendy ani dywidend nie ma w rzis w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym w przychodach finansowych jak twierdziłeś. Chyba że coś źle rozumiem.

W jakiej pozycji rzis została wykazana zaliczka na poczet dywidendy w 2021 r.? Pytam na wszelki wypadek, bo nie jestem pewny czy dobrze Cię zrozumiałem, bo poniżej piszesz o zysku.

Cytat:

Wszystkie profity plus realny przepływ kasy słusznie uwidocznione w sprawozdaniu dotyczącym tegoż 2021 roku obrachunkowego ( i w zysku i w przepływach), a w przypadku gdyby Zgromadzenie Wspólników Portu Popowice w 2022 roku

Wybacz, ale pogubiłem się i nie wiem, czy o roku 2021 czy może 2022 już piszesz i czego próbujesz dowieść...

Niezależnie od tego uwierz mi, że sprawa księgowania dywidendowego zysku z Popowic nie jest tym, co mnie w tej chwili najbardziej interesuje - w poście poprzednim wymieniłem tematy znacznie grubszej wagi, które są obecnie na etapie rozstrzygnięć.

Bo niezależnie od naszej dyskusji fakt jest taki, że z Popowic te ok. +13 do +15 mln zł (może lepiej?) dywidendy jeszcze przez kilka lat co roku będzie do Ranka wpływać - no chyba że Rank pozbędzie się tych udziałów, co zapewni mu znacznie większy choć jednorazowy zysk...

Edytowany: 15 maja 2023 23:36

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 maja 2023 23:55:25 przy kursie: 2,26 zł
Chodzi o jedną bardzo prosta sprawę. Dywidendy z Popowic nie są wykazywane jako przychody finansowe w skonsokidowanym sprawozdaniu finansowym RP.

Moim zdaniem spółka aby przeprowadzić zamierzone inwestycje potrzebuje środków. Jeżeli czegoś nie sprzeda nowe inwestycje będą się ślimaczyć.

Jeżeli nic nie sprzeda powinien spłacać kredyty. Co zdaje się robi.

Na ten moment nastawiałbym się na powolny wzrost wartości.

comtrader
23
Wysłane: 16 maja 2023 00:42:21 przy kursie: 2,26 zł
1ketjoW napisał(a):
Chodzi o jedną bardzo prosta sprawę. Dywidendy z Popowic nie są wykazywane jako przychody finansowe w skonsokidowanym sprawozdaniu finansowym RP.

Moim zdaniem spółka aby przeprowadzić zamierzone inwestycje potrzebuje środków. Jeżeli czegoś nie sprzeda nowe inwestycje będą się ślimaczyć.

Wiesz co jest ważne?

Moderator:
Ważne jest, by nie powtarzać niczym mantry informacji, opublikowanych dwie strony wcześniej
Edytowany: 16 maja 2023 06:10

comtrader
23
Wysłane: 16 maja 2023 01:28:39 przy kursie: 2,26 zł
Szukam i nie mogę znaleźć terminu zwrotu pożyczki (ok. 25 mln zł bodajże), którą w 1Q 2022 roku Rank Progress udzielił ASC Development (kontrolowanemu w 50% biznesowi logistycznemu)...
Ktoś mi pomoże?
Edytowany: 16 maja 2023 01:29

comtrader
23
Wysłane: 16 maja 2023 09:16:07 przy kursie: 2,25 zł
tongue3
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Wiesz co jest ważne?

Moderator:
Ważne jest, by nie powtarzać niczym mantry informacji, opublikowanych dwie strony wcześniej

Ale tym razem przynajmniej chyba nie było nic o forum portalu na "B" ? tongue3

A odpowiedź ujmę inaczej...
Ważne jest to, że praktycznie wszystkie składniki aktywów są w tej chwili gotowe do rozpoczęcia pracy i/lub ewentualnej odsprzedaży - przy znanym już ich przeznaczeniu i wyjaśnionej już skali przyszłych profitów.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 maja 2023 09:52:35 przy kursie: 2,25 zł
Show me the money.

comtrader
23
Wysłane: 16 maja 2023 12:00:43 przy kursie: 2,25 zł
1ketjoW napisał(a):
Show me the money.

Ba...
Moment w którym to nastąpi będzie moim zdaniem już przy innym kursie... bo fakty kupić zechce wielu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 maja 2023 12:41:11 przy kursie: 2,25 zł
Ja nie wiem czy ten moment nastąpi. Zależy jaką drogę rozwoju obierze spółka. Przeszłość wskazuje na powolny wzrost organiczny, a nie skokowe zmiany.
Edytowany: 16 maja 2023 12:46

comtrader
23
Wysłane: 16 maja 2023 15:25:47 przy kursie: 2,25 zł
1ketjoW napisał(a):
Ja nie wiem czy ten moment nastąpi. Zależy jaką drogę rozwoju obierze spółka. Przeszłość wskazuje na powolny wzrost organiczny, a nie skokowe zmiany.

Ale jaka przeszłość?
Jeszcze raz zwracam uwagę, że obecnie niemal wszystkie większe aktywa spółki dojrzały do tego, by coś z nimi zrobić - mają swoje jasno określone przeznaczenie, uzbrojenie, koncepcje zagospodarowania lub wręcz prawomocne pozwolenia na budowę... czyli jako grunty rozwinęły pełnię swej wartości rynkowej.

I co ciekawe z jakiegoś powodu spółka podgarnęła tematy z tymi kilkoma grubszymi aktywami właściwie w jednym, ostatnim okresie czasu...

Być może stało się tak z powodów strategicznych - coś trzeba sprzedać, by coś innego rozwijać.
Wszystkich srok za ogon trzymać się raczej nie da.
A uporządkowanie tychże większych aktywów gruntowych zwiększyło znacząco ilość dostępnych opcji strategicznych spółki, bo teraz to już nie tylko sprzedaż galerii np. Bramy Pomorza w Chojnicach wchodzi w grę, ale również gruntów np. Olsztyna czy Katowic.

Taka sytuacja moim zdaniem raczej przeczy lansowanej przez Ciebie koncepcji "wzrostu organicznego" - choć ja póki co nie mam nic przeciwko tej opcji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 maja 2023 16:24:02 przy kursie: 2,25 zł
Aktywa dojrzały, ale spółka nie ma środków, aby realizować wszystkie projekty. Nie wiem, czy Prezes będzie sam chciał zjeść ciastko czy nie. Być może sprzeda coś i zrobi dwie inwestycje albo trzy projekty. A może nie sprzeda nic i będzie robił po jednej inwestycji, co kilka lat. Nie siedzę mu w głowie. Widać, że karty są na stole i różne koncepcje są możliwe.

Jedno wiem. Z akcjonariuszami nie dzieli się ani informacjami ani kasą w postaci dywidendy. Takie podejście źle rokuje i dlatego wycena spółki jest tak a nie inna. Pozostaje liczyć na zmiany własnościowe.

comtrader
23
Wysłane: 17 maja 2023 10:49:04 przy kursie: 2,29 zł
1ketjoW napisał(a):
Aktywa dojrzały, ale spółka nie ma środków, aby realizować wszystkie projekty. Nie wiem, czy Prezes będzie sam chciał zjeść ciastko czy nie. Być może sprzeda coś i zrobi dwie inwestycje albo trzy projekty. A może nie sprzeda nic i będzie robił po jednej inwestycji, co kilka lat. Nie siedzę mu w głowie. Widać, że karty są na stole i różne koncepcje są możliwe.

Jedno wiem. Z akcjonariuszami nie dzieli się ani informacjami ani kasą w postaci dywidendy. Takie podejście źle rokuje i dlatego wycena spółki jest tak a nie inna. Pozostaje liczyć na zmiany własnościowe.

Zgoda co do diagnozy sytuacji - jakkolwiek przypomnę Ci, że poziom dźwigni finansowej wcale nie jest obecnie wysoki, a spółka ma rating kredytowy A.

Tak jak pisałem nie da się trzymać dłużej aż tylu srok za ogon.
Sposób w jaki prezes Jan potrafi ogarnąć duże inwestycje pokazuje przykład Wrocławia.
Czy w Olsztynie lub Katowicach (a w przyszłości i Kielcach) może postąpić podobnie? Może.
Czy może na obecnym etapie sprzedać któryś z tych przygotowanych do działania terenów? Pewnie!

Chodzi mi o to, że dopiero teraz sytuacja spółki pozwala na wybór jednej z wielu opcji lub dowolnej ich kombinacji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 17 maja 2023 11:05:45 przy kursie: 2,29 zł
Śmietankę spija kto inny, a nie akcjonariusze. Co mi po takiej inwestycji jak nic z tego nie mam.

Jedyne wyjście to albo zmiana podejścia prezesa co przy obecnym jego wynagrodzeniu wydaje mi się wątpliwe, albo sprzedaż biznesu przez niego, co w obecnej sytuacji wykluczam albo utrzymanie status quo. Warren Buffet inwestując zwraca uwagę na to jak zarząd traktuje akcjonariuszy. W tym wypadku ocena jest negatywna jak wiesz. Ukrywanie informacji, informowanie z opóźnieniem, wysokie wynagrodzenie to przykłady.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 17 maja 2023 12:39:47 przy kursie: 2,29 zł
Z czegoś niska wycena się bierze. Tutaj bez walki małych z dużym nic się nie zmieni. To samo jest na wielu wielu innych spółkach. Jak to mówią, tutaj inwestycja polega na tym, że znajdzie się kolejny co kupi to drożej.

comtrader
23
Wysłane: 17 maja 2023 16:37:38 przy kursie: 2,29 zł
1ketjoW napisał(a):
Śmietankę spija kto inny, a nie akcjonariusze. Co mi po takiej inwestycji jak nic z tego nie mam.

Jedyne wyjście to albo zmiana podejścia prezesa co przy obecnym jego wynagrodzeniu wydaje mi się wątpliwe, albo sprzedaż biznesu przez niego, co w obecnej sytuacji wykluczam albo utrzymanie status quo. Warren Buffet inwestując zwraca uwagę na to jak zarząd traktuje akcjonariuszy. W tym wypadku ocena jest negatywna jak wiesz. Ukrywanie informacji, informowanie z opóźnieniem, wysokie wynagrodzenie to przykłady.

Przecież nikt Ci nie każe interesować się akurat Rank Progressem.
Każdy ma wolną wolę, prawo do prób przewidywania określonych scenariuszy rozwoju sytuacji i ogromny wybór spółek.

Ja tylko zwracam uwagę, że prezes Jan potrafi zarówno zanęcać potencjalnych akcjonariuszy (patrz sytuacja przy kursie powyżej 14 zł) jak i doskonale ich zniechęcać przy kursie... kilka razy niższym.

Oczywiście muszę się zgodzić z zarzutami, które przedstawiasz, ale jednocześnie warto mieć z tyłu głowy, że tu Zarząd jest jednocześnie akcjonariuszem dominującym i owszem pobiera niemałe roczne wynagrodzenia, ale niewspółmiernie większe profity odniesie w przypadku znacznego wzrostu wartości akcji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,763 sek.

ovcuosoo
qhkzpcne
ycymzcgu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwwxzeiy
panhwegg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat