PARTNER SERWISU
uironseu
173 174 175 176 177

Kiedy szczyt Hossy:)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 18 września 2023 12:23:18
yanek z hor napisał(a):

wzrost płacy minimalnej napedzi gospodarkę. to jest elementarz...

No chyba Twój elementarz. Mój mówi: jak płace rosną szybciej niż produktywność to fabryka przenosi się tam gdzie jest taniej (tym bardziej że montownie bazują na niskich płacach), a mały przedsiębiorca zamyka biznes.

yanek z hor napisał(a):

Pytanie: co jest lepsze dla gospodarki 10 mln gdy zarabia 1 osoba, czy gdy te 10 mln zarabia 1000 osób ?

To jest narracja typowa dla TRWAMu. Mam znajomego który wali identyczną narrację i wiem, że jest ubezwłasnowolniony umysłowo przez tą telewizję.
To samo powtarzasz Ty. Narracja że, to pazerność firm nie pozwala Polakom bogacić się itd. To jest klasyka Pisowskiej telewizji. Patologia po całości.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 18 września 2023 12:45:37
Kakarotto napisał(a):

yanek z hor napisał(a):

Pytanie: co jest lepsze dla gospodarki 10 mln gdy zarabia 1 osoba, czy gdy te 10 mln zarabia 1000 osób ?

To jest narracja typowa dla TRWAMu. Mam znajomego który wali identyczną narrację i wiem, że jest ubezwłasnowolniony umysłowo przez tą telewizję.
To samo powtarzasz Ty. Narracja że, to pazerność firm nie pozwala Polakom bogacić się itd. To jest klasyka Pisowskiej telewizji. Patologia po całości.

Idąc tym tropem, można byłoby posądzić zarówno Henry'ego Forda jak Tomasza Batę o oglądanie TRWAM ;)

Kakarotto
83
Wysłane: 18 września 2023 13:01:02
krewa napisał(a):
....

Idąc tym tropem, można byłoby posądzić zarówno Henry'ego Forda jak Tomasza Batę o oglądanie TRWAM ;)

To porównanie mija się z logiką, ponieważ:
1. To były inne czasy
2. Ford nie bazował tylko na taniej sile roboczej. Był ojcem produkcji taśmowej, czyli inaczej mówiąc: jego myśl techniczna pchnęła produktywność. Osobiście miałem styczność z "polskimi" korpo. Pracownicy robią dokładnie to samo co na zachodzie, tylko że za niższą pensję. I nie ma znaczenia czy pracują rękoma czy siedzą przed komputerem. Tak na marginesie, siedząc przed kompem w korpo nadal pracuje się rękoma Speak to the hand

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 18 września 2023 13:02:57
yanek z hor napisał(a):
[quote=szarlej81][quote=yanek z hor ]

najbardziej mnie smieszy doktoryzowanie się na temat inflacji - to jest jakaś obłedna bzdura. W Chinach kiedy był boom gospodarczy inflacja standardowo była rzedu 20%. nikt nie robił z tego problemu przy uwzglednieniu innych danych gospodarczych. Nie wiem na jakiej podstawie ktoś z uporem maniaka opowiada o inflacji... - gdyby jej nie było to by w Polsce były nadal płace 50USD... Obecnie płace rosną szybciej od inflacji, ubóstwo maleje, rekordowa ilość pracujących,najniższe bezrobocie jest najwyzszy wzrost gospodarczy Polski po pandemi w całej UE.
rozumiem że marzenie dla niektórych jest 14,4% bezrobocia inflacja ZERO i rozbiórka OFE bo Polska upadała, albo 13,5mln zatrudnionych 25% bezrobcie PKB ledwo powyżej ZERA ale walka z inflacją do upadłego...

Po pierwsze czy wiesz co to są oszczędności? I czy rozumiesz jaki wpływ na oszczędności Polaków ma 20% czy też nawet 10% inflacji dla takiego typowego zjadacza chleba, dla którego obligacje skarbowe to jest czarna magia a maksium co jest w stanie ogarnąć to lokata bankowa?

Skąd masz informcje, że płace rosną szybciej od inflacji? Gdzieś od jesieni ubiegłego roku nie jest to prawdą i wzrost średniego wynagrodzenia za inflacją nie nadażał.

Co rozumiesz przez najwyższy wzrost Polski po nademii w całej EU. Bo jeżeli chodzi o lata 2020-2022 to byliśmy na trzecim miejscu za Irlandią i Chorwacją. Ale wg ostatnich danych GUS za II kwartał 2023 spadliśmy w zestawieniu r/r o ile dobrze pamiętam na 5 pozycję od końca w EU.

W myśl Twojej logiki największy dobrobyt w Polsce powinien być za wczesnego Balcerowicza, kiedy to mieliśmy inflacją na poziomie 1000% rocznie. Tymczasem większość cywilizowanych państw dziwnym trafem chce mieć inflację w okolicach 2,5%.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 18 września 2023 13:10:25
Kakarotto napisał(a):

yanek z hor napisał(a):

No chyba Twój elementarz. Mój mówi: jak płace rosną szybciej niż produktywność to fabryka przenosi się tam gdzie jest taniej (tym bardziej że montownie bazują na niskich płacach), a mały przedsiębiorca zamyka biznes.

Wzrost płacy minimalnej napędzi konsumpcję, to fakt. Tylko, że ten kij ma dwa końce - wzrost płacy minimalnej zmusi przedsiębiorców do: a) próby przerzucenia tego kosztu na konsumenta / klienta; b) w przypadku niepowodzenia - do redukcji zatrudnienia.

Czym innym jest podwyżka wynagrodzenia wymuszona przez sytuację bieżącą na rynku pracy (np. konkurencja płaci więcej) a czym innym jest ustawowe zmuszanie do podniesienia wynagrodzenia. Weźcie też pod uwagę, że wkrótce dojdzie do sytuacji, że zarobki na stanowisku specjalisty będą niewiele różnić się od zarobków tych na minimalnym wynagrodzeniu - to już nie będzie dwukrotna różnica jak dawniej.

szarlej81
178
Wysłane: 18 września 2023 13:16:31
Od jakiegoś czasu w Polsce spada udział płac w PKB co w pewnym uproszczeniu można interpretować, że produktywność rośnie u nas szybciej niż płace.

Problem w tym, że jest to wartość uśredniona i poszczególne firmy i sektory mogą być w diametralnie różnych sytuacjach. Płacę minimalną zarabia się często w tych mniej produkywnych branżach, gdzie podwyżka może być problemem dla pracodawcy a jedyną możliwością kompensacji może być jednak wzrost cen i usług. Czyli może się okazać, że stanijeją gry komputerowe a zdrożeje masło. Zresztą aby długo nie szukać - każdy wzrost płacy minimalnej automatycznie powoduje mi wzrost czynszu za mieszkanie - spóldzielnia musi płacić więcej swoim pracownikom i przerzuca to na mnie. Nawet piękną tabelkę z wyliczeniami przysyłają :)

Do tego dochodzi presja płacowa, nie tylko w budżetówce ale i w sporej części sektora prywatnego. Jak ktoś ma teraz 4350 złotych brutto to od nowego roku będzie zarabiał tylko 50 złotych powyżej minimalnej. Więc pierwsze co zrobi to będzie chciał podwyżki.
Edytowany: 18 września 2023 13:18

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 18 września 2023 13:18:57
Kakarotto napisał(a):

2. Ford nie bazował tylko na taniej sile roboczej. Był ojcem produkcji taśmowej, czyli inaczej mówiąc: jego myśl techniczna pchnęła produktywność.

Ja nawiązywałem do faktu, że Ford dojrzał w swoich pracownikach klientów i zaczął płacić tak, żeby stać ich było na kupno produkowanych aut. Tak, to nie są te czasy, ale to dobitny przykład łamania istniejących prawideł.

A co zaś dotyczy przykładu z korpo - posłużę się takim samym, niereprezentatywnym. Małżeństwo pracujące w korpo w PL postanawia przeprowadzić do Hiszpanii w ramach tejże korporacji. Efekt - obniżka uposażenia o 30%.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 18 września 2023 13:56:37
Kakarotto napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

yanek z hor napisał(a):

Dobrze sie czujesz ??? Co to jest za chore stwierdzenia pazernośc firm nie pozwala się Polakom bogacić ??
Pytanie było proste i jasne co jest lepsze dla gospodarki - gdy 1 osoba zarabia 10 mln pln czy 1000 osób 10 mln - jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć to chociaz rób wrażenie człowieka kulturalnego....
Powiedz mi dlaczego w Dani nie ma duzych rozbiezności płacowych ???

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 18 września 2023 14:12:59
szarlej81 napisał(a):
[quote=yanek z hor ][quote=szarlej81][quote=yanek z hor ]

najbardziej mnie smieszy doktoryzowanie się na temat inflacji - to jest jakaś obłedna bzdura. W Chinach kiedy był boom gospodarczy inflacja standardowo była rzedu 20%. nikt nie robił z tego problemu przy uwzglednieniu innych danych gospodarczych. Nie wiem na jakiej podstawie ktoś z uporem maniaka opowiada o inflacji... - gdyby jej nie było to by w Polsce były nadal płace 50USD... Obecnie płace rosną szybciej od inflacji, ubóstwo maleje, rekordowa ilość pracujących,najniższe bezrobocie jest najwyzszy wzrost gospodarczy Polski po pandemi w całej UE.
rozumiem że marzenie dla niektórych jest 14,4% bezrobocia inflacja ZERO i rozbiórka OFE bo Polska upadała, albo 13,5mln zatrudnionych 25% bezrobcie PKB ledwo powyżej ZERA ale walka z inflacją do upadłego...

szarlej81 napisał(a):
Po pierwsze czy wiesz co to są oszczędności? I czy rozumiesz jaki wpływ na oszczędności Polaków ma 20% czy też nawet 10% inflacji dla takiego typowego zjadacza chleba, dla którego obligacje skarbowe to jest czarna magia a maksium co jest w stanie ogarnąć to lokata bankowa?

Kolejne jakies bzdury które nie maja nic wspólnego z rzeczywistością. Rozwój kraju to tani kredyt a nie oszczednosci oprocentowane powyzej inflacji. wymień mi kraje OECD ktore w dłuższym terminie utrzymuja stopy powyzej infacji - zacznij może od EBC ...

szarlej81 napisał(a):
Skąd masz informcje, że płace rosną szybciej od inflacji? Gdzieś od jesieni ubiegłego roku nie jest to prawdą i wzrost średniego wynagrodzenia za inflacją nie nadażał.

był okres kiedy płace rosły wolniej od inflacji ale to już przeszłośc. Obecnie ponownie tendencja jest odwrotna. Jeżeli masz z tym problem to wystarczy sobie obliczyc ile za średnią pensję mozna kupić np chleba masła paliwa obecnie a np w 2015 roku

szarlej81 napisał(a):
Co rozumiesz przez najwyższy wzrost Polski po nademii w całej EU. Bo jeżeli chodzi o lata 2020-2022 to byliśmy na trzecim miejscu za Irlandią i Chorwacją. Ale wg ostatnich danych GUS za II kwartał 2023 spadliśmy w zestawieniu r/r o ile dobrze pamiętam na 5 pozycję od końca w EU.

obserwatorgospodarczy.pl/2023/...

szarlej81 napisał(a):
W myśl Twojej logiki największy dobrobyt w Polsce powinien być za wczesnego Balcerowicza, kiedy to mieliśmy inflacją na poziomie 1000% rocznie. Tymczasem większość cywilizowanych państw dziwnym trafem chce mieć inflację w okolicach 2,5%.

Jak zwykle nic nie zrozumiałeś. Inflacja jest nieodłaczna przy wzroście gospodarczym. Nie nalezy wtedy z nią walczyć dusząc wzrost gospodarczy. Dając przykład balcerowicza który zdewastował Polską gospodarke udowadniasz tylko że nic nie rozumiesz...

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 18 września 2023 15:00:12
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):
Zaczyna się kombinowanie przy koszyku inflacyjnym:
businessinsider.com.pl/gospoda...

Ktos wysmarował jakąś bzdurę co oczywiscie jest powielana przez BOOTA.

Niezgodne z poglądami autora = boot
Zgodne = prawda objawiona.
Yanek to książkowy przykład cherry pickingu.

Tu najnowsza dane o płacach - poniżej inflacji (sierpniowych jeszcze nie ma):
businessinsider.com.pl/praca/w...

Relacja stóp i inflacji na przykładzie USA za ostatnie 40 lat (SP500 przy okazji):

kliknij, aby powiększyć

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 18 września 2023 16:00:15
W PRL-u były małe rozbieżności płacowe, na pewno mniejsze niż w Danii. Bolszewickie myślenie wiecznie żywe. Ogromne rozbieżności płacowe i dochodowe są np w Chinach, Turcji, Stanach czy takoż we Włoszech czy Francji. Polska to bardzo egalitarne społeczeństwo pod tym względem więc to żałosne jest po całości.

Kakarotto
83
Wysłane: 18 września 2023 17:03:18
yanek z hor jest po prostu zwyczajnym socjalistą blackeye

szarlej81
178
Wysłane: 18 września 2023 18:23:42
yanek z hor napisał(a):

Kolejne jakies bzdury które nie maja nic wspólnego z rzeczywistością. Rozwój kraju to tani kredyt a nie oszczednosci oprocentowane powyzej inflacji. wymień mi kraje OECD ktore w dłuższym terminie utrzymuja stopy powyzej infacji - zacznij może od EBC ...

Nie neguję wpływu taniego kredytu na rozwój. Należy jednak pamiętać, że oszczędności to akumulacja kapitału. Krajowy kapitał to rzecz niezbędna do zrównoważonego rozwoju. Być może Tobie marzy się społeczeństwo gołodupców nie posiadających żadnych aktywów ale mi taki model rozwoju się nie podoba.

Polacy mają w bankach około 1,250 bln złotych. Zakładając, że skumulowana inflacja w latach 2021-23 wyniesie 40% a średnie oprocentowanie lokaty w tym okresie około 15% (podatek belki robi tu swoje) w trzy lata Polacy zubożeli o jakieś 300 mld złotych. Dwa razy tyle niż "ukradziono" podczas reformy OFE.

Pomijam już to, że drenaż społeczeństwa z oszczędności to recepta na problemy w przyszłości - zwłaszcza w kontekście trwającej katastrofy demograficznej.

Cytat:

Jeżeli masz z tym problem to wystarczy sobie obliczyc ile za średnią pensję mozna kupić np chleba masła paliwa obecnie a np w 2015 roku

Ale przecież ta zależność jest prawdziwa praktycznie dla każdego okresu od 1995 roku. W 2014 również mogłeś kupić za średnią pensję więcej niż w roku 2007. Okres 2022-23 to jedyny moment w tym stuleciu, gdy pensje nie nadążały za inflacją.

Cytat:

był okres kiedy płace rosły wolniej od inflacji ale to już przeszłośc . Obecnie ponownie tendencja jest odwrotna.

Ostatnie dane za lipiec pokazują wzrost wynagrodzeń o 10,4% rok do roku. Co wciąż jest wolniejszym wzrostem niż inflacja za lipiec. Być może kolejne odczyty pokażą, że tendencja się odwróciła. Ale na tą chwilę to tylko przypuszczenia.

Tu masz nowsze dane;
forsal.pl/gospodarka/pkb/artyk...
Cytat:

Ogółem wzrost PKB zanotowało 13 państw. Niestety wśród nich nie znalazła się Polska, notując najwyższy kwartalny spadek PKB w całej Wspólnocie. W drugim kwartale (w porównaniu z pierwszym) Polska gospodarka skurczyła się o 3,7 proc.

Nieco lepiej (choć też na minusie) Polska wypadła w porównaniu rocznym. W drugim kwartale 2023 r. PKB Polski było o 1,3 proc. mniejsze niż przed rokiem i był to czwarty najsłabszy wynik w całej UE.

W relacji rocznej słabszy wynik od Polski miały tylko Węgry (-2,3 proc.), Szwecja (-2,4 proc.) i Estonia (-3,0 proc.).

Cytat:

Jak zwykle nic nie zrozumiałeś. Inflacja jest nieodłaczna przy wzroście gospodarczym. Nie nalezy wtedy z nią walczyć dusząc wzrost gospodarczy. Dając przykład balcerowicza który zdewastował Polską gospodarke udowadniasz tylko że nic nie rozumiesz...

Jest nieodłączna i zdrowa jeżeli wynosi 2,5%. A nie 10 czy 20%!

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 18 września 2023 20:26:11
yanek z hor napisał(a):
Kakarotto napisał(a):
...a płace są x3 do x4 wyższe?

Nastepna sprawa 4x wyzsze pensje w Niemczech ??? Kolejny absurdalny wpis - średnio 2,5 razy więcej.

Nie wiem czemu nazywasz to absurdem, skoro wg tegoż Eurostatu zarabiamy 3,14 razy mniej niż w Niemczech. Więc x3 nie jest liczbą z sufitu wziętą.
I tutaj pojawia się pewien dysonans - niby żywność mamy tańszą, ale tej żywności możemy kupić mniej niż średniostatystyczny mieszkaniec UE. Ale to już jest zupełnie inne zagadnienie, a mianowicie jakość życia.
Edytowany: 18 września 2023 20:26

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 19 września 2023 00:53:43
Nie wiem czy żył ktoś z was kiedyś w Niemczech. Jest taki żart w filmie "Jak rozpętałem II WŚ".

Cytat:

jak cię złapią z polską puszką wojskową, to leżysz, nawet gdybyś miał najlepsze papiery, a to, bracie, kiełbasa niemiecka, oryginalna! No powąchaj, jak śmierdzi!"

Wchodząc do niemieckiego marketu czujesz gdzie jest stoisko z wędlinami i mięsem. Może jedzenia tam można kupić więcej. Na dłuższą metę jeść to to się nie da.

szarlej81
178
Wysłane: 19 września 2023 08:34:44
U nas często też stoisko mięsne czuć z kilkunastu metrów. I najczęściej nie jest to przyjemny zapach. Nie wiem czy to kwestia słabej jakości taniego mięsa na naszym rynku (nie oszukujmy się dla większości konsumentów liczy się cena a nie jakość) czy też braku odpowiedniej higieny na stoiskach ale stoiska mięsne u nas często zwyczajnie śmierdzą.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 19 września 2023 09:57:20
Czy innym jest zapach chemii i wysokiego przetworzenia, a czym innym zapach nieświeżego mięsa. Ten pierwszy króluje w Niemczech.

Pisząc o Niemczech ja pisałem o zwykłych supermarketach. Czy u nas w supermarketach możesz przyczepić się do higieny? Pewno w takim samym stopniu jak w Niemczech.

Dlatego w Niemczech czy na Zachodzie Europy popularny jest wegetarianizm? Tam chemizacja mięsa jest na innym poziomie.
Mi nawet niemieckich wędlin nie chciało się jeść. U nich wędliny to zupełnie co innego niż u nas.

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 19 września 2023 10:16:35
www.money.pl/gospodarka/polska...

Ciekawe ile na tym straci Orlen i jak to się utrzyma po wyborach...

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 19 września 2023 10:25:37
Dzisiaj na stacji włożyłem pistolet do wlewu, spojrzałem na dystrybutor, zobaczyłem cenę, wyjąłem i odwiesiłem pistolet. Zacząłem szukać właściwego pistoletu i odkryłem ze zdumieniem, że ten pierwotnie włożony był ok. Jeszcze raz spojrzałem na cenę widoczną na dystrybutorze, wróciłem do auta i wyjąłem okulary. Na nic - cena w dalszym ciągu była na tym samym niewiarygodnym poziomie. Nie cieszy mnie to, bo wiem, że w drugiej połowie października odbiją sobie z nawiązką.

szarlej81
178
Wysłane: 19 września 2023 10:34:52
1ketjoW napisał(a):
Czy innym jest zapach chemii i wysokiego przetworzenia, a czym innym zapach nieświeżego mięsa. Ten pierwszy króluje w Niemczech.

Pisząc o Niemczech ja pisałem o zwykłych supermarketach. Czy u nas w supermarketach możesz przyczepić się do higieny? Pewno w takim samym stopniu jak w Niemczech.

Dlatego w Niemczech czy na Zachodzie Europy popularny jest wegetarianizm? Tam chemizacja mięsa jest na innym poziomie.
Mi nawet niemieckich wędlin nie chciało się jeść. U nich wędliny to zupełnie co innego niż u nas.

Nie wiem jak wygląda sytuacja w Niemczech, ale nie dałbym złamanego grosza, za jakość polskiego mięsa, zwłaszcza tego sprzedawanego w marketowych cenach. Jak chcesz sprzedawać taką łopatkę wieprzową po 16 złotych za kilogram i jeszcze na tym zarobić - to po prostu bez ulepszaczy się nie da.

Zaznaczam, że mówię tu o dużych producentach. Bo wędliny z małych lokalnych firm lub "od chłopa" wciąż potrafią trzymać jakość. No ale ich cena też jest zupełnie inna.

Natomiast co do popularności wegetarianizmu to raczej kwestia kulturowa. Na zachodzie ruchy ekologiczne są znacznie bardziej popularne niż u nas. Ci ludzie rezygnują mięsa z powodów etycznych a nie smakowych. Ponadto wydaje mi się, że u nas po latach niedborów z czasów PRL wykształcił się niejako kult mięsny i przekonanie, że "bez mięsa to sobie nie pojesz"

Edytowany: 19 września 2023 10:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

173 174 175 176 177

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,500 sek.

ovutzcjf
ustfariu
vuvntfrs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
immcknte
fbxojgvz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat