48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
26 września 2023 15:43:39
przy kursie: 59,27 zł
Wyjasnienie "super", tylko zrodlo jest pro-rzadowe z odpowiednia wiarygodnoscia...  kolejny element kampanii wyborczej...
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
26 września 2023 16:27:58
Adagio napisał(a):Wyjasnienie "super", tylko zrodlo jest pro-rzadowe z odpowiednia wiarygodnoscia...  kolejny element kampanii wyborczej... Takie samo była informacja od Obajtka w sprawie gazu. Można oczywiście wszystko kwestionować, ale można też zastanowić się czy takie wyjaśnienie ma sens. Można, też założyć, że jest nieprawdziwe, że Orlen obecnie ponosi straty i że zaniża ceny przed wyborami. To oznacza, że zarząd spółki działa na jej szkodę i akcjonariuszy. Zdaje się, że to karalne. Czy na miejscu Obajtka i członków zarządu Orlenu zdecydowałbyś się na takie działanie? Każdy musi ocenić sam co jest bardziej prawdopodobne. Dowodów nie ma póki co, że jest inaczej.
|
|
Wysłane:
26 września 2023 16:44:08
Trzeba pamietac, ze byla juz taka sytuacja, gdy ceny paliw na swiecie spadaly a w Polsce nie... utrymyane byly na wysokim poziomie a nastepnie rzad przywrocil (podniosl) stawke VAT a ceny nie drgnely... byly mozna przypuszczac celowo ustawiane pod podwyzke VAT.. jednego dnia orlen obnizyl ceny hurtowe i podwyzki VATu nie bylo widac... Cytat:Czy na miejscu Obajtka i członków zarządu Orlenu zdecydowałbyś się na takie działanie? To jest kwestia przyszlosci... jezeli chca pozostac na tych stanowiskac i uniknac problemow w przyszlosci musza grac ta sama melodie co wladza... jezeli nie bedzie zmiany wladzy, nigdy to nie wyjdzie na jaw... taka gwarancja bezpieczenstwa... Takie firmy nie powinny byc notowane na gieldzie...
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 września 2023 17:09:40
Adagio napisał(a):Trzeba pamietac, ze byla juz taka sytuacja, gdy ceny paliw na swiecie spadaly a w Polsce nie... utrymyane byly na wysokim poziomie a nastepnie rzad przywrocil (podniosl) stawke VAT a ceny nie drgnely... byly mozna przypuszczac celowo ustawiane pod podwyzke VAT.. jednego dnia orlen obnizyl ceny hurtowe i podwyzki VATu nie bylo widac... Cytat:Czy na miejscu Obajtka i członków zarządu Orlenu zdecydowałbyś się na takie działanie? To jest kwestia przyszlosci... jezeli chca pozostac na tych stanowiskac i uniknac problemow w przyszlosci musza grac ta sama melodie co wladza... jezeli nie bedzie zmiany wladzy, nigdy to nie wyjdzie na jaw... taka gwarancja bezpieczenstwa... Takie firmy nie powinny byc notowane na gieldzie... Widzę, że jesteś pewny, że PiS wygra wybory i będzie rządził samodzielnie i że Obejtek myśli tak samo. Poza tym ilu zaufanych ludzi PiS po stracie władzy przez PiS np. w 2008 r. poszło do więzienia. Rozumiem, że wtedy nie było tych co ślepo wykonują rozkazy. Jeżeli nawet Obajtek wykonuje polecenia to nie w sposób taki aby zagrozić swojej przyszłości i wątpię aby ktokolwiek tego od niego wymagał, bo wtedy krąg osób jakie byliby skłonne wykonywać polecenia, gwałtownie by się zmniejszył. Dla mnie to nieco naiwna argumentacja. Patrzyłem też na wyniki segmentu detalicznego za 4q22 r. Nie widzę mega zysków. Oczywiście można argumentować, że dane są sfałszowane.
Edytowany: 26 września 2023 17:27
|
|
103 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 1 520
Wysłane:
26 września 2023 21:22:36
Nie wiadomo jak zabezpieczyli się bieżące ceny. Pytanie ile i po jakiej cenie zakontraktowali ropy. Niskie ceny będą kilka tygodni. W lipcu i sierpniu swoje Orlen zarobił. Ważny jest ostateczny rozrachunek. ujeżdżam byki ===>>
|
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
27 września 2023 08:04:08
Z ciekawości mam pytanie, jaki macie pogląd na uchwaloną politykę dywidendową w zeszłym roku? Czy myślicie, że ona jest w 100% pewna i do końca zostanie tak jak pokazali, czy wliczacie w ryzyko, że ona może w każej chwili, nawet już w przyszłym roku zostać zmieniona/anulowana?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2023 09:22:54
przy kursie: 58,28 zł
Uchwalona polityka dywidendowa jest bardzo dobra, bo stabilizuje kurs spółki.
Czy jest pewna? Nie jest. Polityka dywidendowa może zostać zawieszona, zmieniona lub anulowana.
|
|
21 Dołączył: 2015-03-14 Wpisów: 140
Wysłane:
27 września 2023 10:55:52
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
27 września 2023 11:21:06
micmak napisał(a):Nie wiadomo jak zabezpieczyli się bieżące ceny.
Raczej słabo, skoro apelują o nie kupowanie na zapas. Prywatna spółka w tym momencie, by zrobiła promocję na kanistry, żeby opchnąć więcej towaru.
|
|
902 Dołączył: 2023-03-22 Wpisów: 677
Wysłane:
27 września 2023 12:18:11
Orlen przy granicach z Niemcami czy Czechami ma takie wzięcie na stacjach że cysterny nie nadążają z dostawami, nawet do 1€ na litrze różnicy w cenie robi swoje Co do dywidendy ja jestem spokojny, tylko za pierwsze półrocze jest już 13,5 mld zysku netto.
|
|
|
|
Wysłane:
27 września 2023 13:54:37
1ketjoW napisał(a):Adagio napisał(a):Trzeba pamietac, ze byla juz taka sytuacja, gdy ceny paliw na swiecie spadaly a w Polsce nie... utrymyane byly na wysokim poziomie a nastepnie rzad przywrocil (podniosl) stawke VAT a ceny nie drgnely... byly mozna przypuszczac celowo ustawiane pod podwyzke VAT.. jednego dnia orlen obnizyl ceny hurtowe i podwyzki VATu nie bylo widac... Cytat:Czy na miejscu Obajtka i członków zarządu Orlenu zdecydowałbyś się na takie działanie? To jest kwestia przyszlosci... jezeli chca pozostac na tych stanowiskac i uniknac problemow w przyszlosci musza grac ta sama melodie co wladza... jezeli nie bedzie zmiany wladzy, nigdy to nie wyjdzie na jaw... taka gwarancja bezpieczenstwa... Takie firmy nie powinny byc notowane na gieldzie... Widzę, że jesteś pewny, że PiS wygra wybory i będzie rządził samodzielnie i że Obejtek myśli tak samo. Poza tym ilu zaufanych ludzi PiS po stracie władzy przez PiS np. w 2008 r. poszło do więzienia. Rozumiem, że wtedy nie było tych co ślepo wykonują rozkazy. Jeżeli nawet Obajtek wykonuje polecenia to nie w sposób taki aby zagrozić swojej przyszłości i wątpię aby ktokolwiek tego od niego wymagał, bo wtedy krąg osób jakie byliby skłonne wykonywać polecenia, gwałtownie by się zmniejszył. Dla mnie to nieco naiwna argumentacja. Patrzyłem też na wyniki segmentu detalicznego za 4q22 r. Nie widzę mega zysków. Oczywiście można argumentować, że dane są sfałszowane. Ciekawe, co kolega widzi...  zwlaszcza, ze ani slowa nie napisalem, ze PIS wygra wybory... W 4q22 wzrosly marze rafineryjne o ponad 30% przy spadku ceny ropy o ok 11%.. wnioski mozna sobie wyciagnac samemu...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2023 14:34:00
Adagio napisał(a):1ketjoW napisał(a):Adagio napisał(a):Trzeba pamietac, ze byla juz taka sytuacja, gdy ceny paliw na swiecie spadaly a w Polsce nie... utrymyane byly na wysokim poziomie a nastepnie rzad przywrocil (podniosl) stawke VAT a ceny nie drgnely... byly mozna przypuszczac celowo ustawiane pod podwyzke VAT.. jednego dnia orlen obnizyl ceny hurtowe i podwyzki VATu nie bylo widac... Cytat:Czy na miejscu Obajtka i członków zarządu Orlenu zdecydowałbyś się na takie działanie? To jest kwestia przyszlosci... jezeli chca pozostac na tych stanowiskac i uniknac problemow w przyszlosci musza grac ta sama melodie co wladza... jezeli nie bedzie zmiany wladzy, nigdy to nie wyjdzie na jaw... taka gwarancja bezpieczenstwa... Takie firmy nie powinny byc notowane na gieldzie... Widzę, że jesteś pewny, że PiS wygra wybory i będzie rządził samodzielnie i że Obejtek myśli tak samo. Poza tym ilu zaufanych ludzi PiS po stracie władzy przez PiS np. w 2008 r. poszło do więzienia. Rozumiem, że wtedy nie było tych co ślepo wykonują rozkazy. Jeżeli nawet Obajtek wykonuje polecenia to nie w sposób taki aby zagrozić swojej przyszłości i wątpię aby ktokolwiek tego od niego wymagał, bo wtedy krąg osób jakie byliby skłonne wykonywać polecenia, gwałtownie by się zmniejszył. Dla mnie to nieco naiwna argumentacja. Patrzyłem też na wyniki segmentu detalicznego za 4q22 r. Nie widzę mega zysków. Oczywiście można argumentować, że dane są sfałszowane. Ciekawe, co kolega widzi...  zwlaszcza, ze ani slowa nie napisalem, ze PIS wygra wybory... W 4q22 wzrosly marze rafineryjne o ponad 30% przy spadku ceny ropy o ok 11%.. wnioski mozna sobie wyciagnac samemu... Taki jest logiczny wniosek z tego co napisałeś. Jak tylko to ubrałem w słowa. Uważasz, że ludzie będą popełniać przestępstwa w imię ślepego posłuszeństwa aby zatrzymać stołek. To naiwne twierdzenie z Twojej strony i je podtrzymuje. Co do marży rafineryjnej powołujesz się na poniższą publikację traktując ją wybiórczo (dla mnie to słabe): Cytat:Jak wskazuje Dróżdż, w sprawozdaniu Orlenu za IV kw. 2022 r. jest informacja, że modelowa marża rafineryjna spółki wzrosła o 34 proc. k/k, mimo że średnia cena ropy w tym czasie na rynkach światowych spadła o 11 proc.
Z kolei obecnie cena rafineryjna benzyny bezołowiowej (Eurosuper 95) w hurcie wynosi 5300 zł za metr sześcienny, gdy w ostatnim kwartale 2022 r. było to 5882 zł, a w III kw. 2022 r. – 6685 zł (spadek o 12 proc.).
Dlatego w jego ocenie ciężko mówić o zawyżaniu cen przez ostatnie trzy miesiące ubiegłego roku.
Z kolei Maciej Kietliński zauważa, że w tym kontekście należy pamiętać, że z 30 na 31 grudnia 2022 r. cena jednego metra sześciennego benzyny bezołowiowej Eurosuper 95 spadła z 5 936 zł do 5 245 zł "bez jakichkolwiek wyraźnych powodów fundamentalnych na rynku paliw, którymi taki ruch cen można byłoby wytłumaczyć".
Jak wskazuje Kietliński, Orlen podwyższał stopniowe ceny hurtowe od drugiej połowy listopada 2022 r., co w jego ocenie wpłynęło na osiągnięcie wysokich marż i wyników i było ceną, jaką polscy konsumenci ponieśli za pozorną stabilność cen paliw po Nowym Roku, gdy koncern był w stanie nie dokonać obniżki cen, która utrzymała stałe ceny na stacjach, mimo że przywrócono VAT na paliwa. www.money.pl/gielda/orlen-wyni...Cytat:W czwartym kwartale ub.r. segment rafinerii wypracował zysk EBITDA LIFO w wysokości 10,9 mld zł, z czego 3,6 mld zł to wynik przejętej Grupy LOTOS. W trzecim kwartale było to (bez Lotosu) 8 mld zł. Prosta matematyka 10,9 -3,6 = 7,30 mld zł. Twoje nadzwyczajne zyski wynoszą więc 700 mln zł bez głębszej analizy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2023 15:24:19
Powinno być - 700 mln zł.
|
|
7 Dołączył: 2021-09-01 Wpisów: 22
Wysłane:
27 września 2023 18:33:10
1ketjoW napisał(a):Uważasz, że ludzie będą popełniać przestępstwa w imię ślepego posłuszeństwa aby zatrzymać stołek. To naiwne twierdzenie z Twojej strony i je podtrzymuje.
Naiwnym jest wierzyć, że jest inaczej. Cytat:W latach 2005-2007 poszliśmy w kierunku bardzo eksperckim – otwartych konkursów. Jeśli chodzi o rady nadzorcze, trafiali tam eksperci z rynku, trafiały tam osoby z tytułami naukowymi, z SGH, z innych uczelni. Problem okazał się tak, że ich sposób myślenia o gospodarce, o zarządzaniu, był zupełnie sprzeczny z tym, co PiS ma w swoim programie – Radosław Fogiel.
|
|
7 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 140
Wysłane:
27 września 2023 19:20:27
No, no ropa dalej rośnie, Obajtek jest po niewłaściwej stronie rynku, ciekawe czy Orlen dotrwa z takim cenami do wyborów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2023 19:34:08
GIEŁDATOMÓJPLACZABAW napisał(a):1ketjoW napisał(a):Uważasz, że ludzie będą popełniać przestępstwa w imię ślepego posłuszeństwa aby zatrzymać stołek. To naiwne twierdzenie z Twojej strony i je podtrzymuje.
Naiwnym jest wierzyć, że jest inaczej. Cytat:W latach 2005-2007 poszliśmy w kierunku bardzo eksperckim – otwartych konkursów. Jeśli chodzi o rady nadzorcze, trafiali tam eksperci z rynku, trafiały tam osoby z tytułami naukowymi, z SGH, z innych uczelni. Problem okazał się tak, że ich sposób myślenia o gospodarce, o zarządzaniu, był zupełnie sprzeczny z tym, co PiS ma w swoim programie – Radosław Fogiel. Tego właśnie nierozumiem. Ty rozumiem, że w analogicznej sytuacji nie byłbyś ślepo posłuszny. Dlaczego uważasz więc, że inni tak się zachowują. Poza tym już pisałem na tym forum aby podano ile osób po 2008 r. z PiS poszło do więzienia. Skoro jak twierdzisz są ślepo posłuszni to powinni robić walki na całego tj. skakać w ogień. Ja pamiętam dorsza Pani Pitery za 10 zł. Cytuj całość wypowiedzi Fogla proszę. W całości ma to inny sens. Cytat:Rzecz jest w tym, że jeśli chodzi o zarządzanie, a szczególnie nadzór nad spółkami skarbu państwa, trudno oczekiwać, żeby rząd i tworzące go środowiska polityczne, które mają pewien sposób myślenia o gospodarce, o rozwoju, można się spierać czy słuszny bo ostatnie lata pokazały, że chyba nie najgorszy, chciałyby, żeby również ta dziedzina była kierowana w sposób zgodny z tym, co my sądzimy np. o rozwoju państwa – mówił dalej Cytat: Jeżeli chcemy, żeby pewien sposób działania spółek skarbu państwa, które są spółkami specyficznymi, to nie są wolne rynkowe elektrony, był zachowany, to też musimy stawiać na osoby, które dają rękojmie realizacji programu, z którym szliśmy do wyborów – dodał.
Edytowany: 27 września 2023 19:41
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
27 września 2023 19:50:29
1ketjoW napisał(a):Tego właśnie nierozumiem. Ty rozumiem, że w analogicznej sytuacji nie byłbyś ślepo posłuszny. Dlaczego uważasz więc, że inni tak się zachowują. Poza tym już pisałem na tym forum aby podano ile osób po 2008 r. z PiS poszło do więzienia. Skoro jak twierdzisz są ślepo posłuszni to powinni robić walki na całego tj. skakać w ogień. Ja pamiętam dorsza Pani Pitery za 10 zł.
A ja pamiętam, jak Duda na biegu ułaskawiał Wąsika i Kamińskiego akkilles napisał(a):No, no ropa dalej rośnie, Obajtek jest po niewłaściwej stronie rynku, ciekawe czy Orlen dotrwa z takim cenami do wyborów. To więcej niż pewne. Mnie zastanawia, co będzie, jak się okaże, że wybory trzeba powtórzyć.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 września 2023 20:12:35
A skąd założenie, że Orlen zbija ceny w ten sposób, który podpada pod działanie na szkodę spółki? Na dobrych prawników ich stać i może stwierdzono, że podjęte działania wiążą się z minimalnym ryzykiem konsekwencji prawnych? Oficjalne tłumaczenia, że Orlen zawarł super umowę na super tanią ropę, trochę przypominają te wszystkie powody, które były podawane na jesieni a które miały uzasadnić to, że "nie da się obniżyć cen". Nie twierdzę, że z pewnością nie jest to prawda - ale to wytłumaczenie mi zgrzyta jeżeli patrzę na to co się dzieje ze paliwami na stacjach w Europie. Gdyby to tłumaczenie było spółką giełdową - no cóż -na pewno nie otworzyłbym na nim pozycji długiej :D
Edytowany: 27 września 2023 20:48
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
27 września 2023 20:44:17
mógłby mi ktoś wytłumaczyć taką kwestię, zaznaczam, że nie znam spółki ale przyglądam się dyskusji. Orlen posiada (podobno) około 30% stacji w Polsce. Czemu ceny paliwa, na innych stacjach nie odbiegają od tych na Orlenie? Skoro Orlen raz sprzedaje za drogo, a raz za tanio?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 września 2023 20:52:33
ryhol2 napisał(a):mógłby mi ktoś wytłumaczyć taką kwestię, zaznaczam, że nie znam spółki ale przyglądam się dyskusji. Orlen posiada (podobno) około 30% stacji w Polsce. Czemu ceny paliwa, na innych stacjach nie odbiegają od tych na Orlenie? Skoro Orlen raz sprzedaje za drogo, a raz za tanio? Orlen posiada sporą część rynku hurtowego w Polsce. Więc często na tych innych stacjach i tak tankujesz paliwo z Orlenu.
|
|