PARTNER SERWISU
itydxopu
1 2 3

Podatek Belki przy oszczędzaniu

krzyche
2
Wpisów: 54
Wysłane: 5 grudnia 2023 13:09:19
Cześć,
To będzie takie luźne przemyślenie. Obecnie jest tak, że jeśli inwestor zainwestuje 10 000 zł na lokatę bankową na 7%, to musi zapłacić 133 zł podatku (a w zasadzie jego bank już mu to automatycznie potrąca). Jeśli ten sam inwestor zainwestuje 10 000 zł w akcje giełdowe, po czym osiągnie stratę np. 300 zł, to w sumie jest stratny 433 zł od całych 20 000 zł. Czyli pomimo straty z inwestycji, musi zapłacić podatek.
Czy nie dałoby się zrobić tak, że powstanie ETF, którego jedynym celem będzie inwestowanie posiadanych funduszy w lokaty bankowe i krótkoterminowe bezpieczne papiery typu obligacje. I cena tego ETFa będzie stale rosła o parę procent rocznie (pewnie ciut mniej niż lokata bankowa) i wtedy jak ktoś zainwestuje w takiego ETFa (prawie jak lokatę) to będzie mógł sobie zbilansować zysk z takiej "lokaty" ze stratami z giełdy?

godlimauz
PREMIUM
1
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 23
Wysłane: 6 grudnia 2023 12:22:17
No właśnie to jest taka wbudowana niesprawiedliwość w ten podatek że będąc osobą prawną możesz to sobie zbilansować a będąc fizyczną nie angry5
Możesz to obejść zakładając sobie spółkę której zadaniem będzie inwestowanie twoich pieniędzy w lokaty, akcje itp.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 6 grudnia 2023 13:17:49
godlimauz napisał(a):
No właśnie to jest taka wbudowana niesprawiedliwość w ten podatek że będąc osobą prawną możesz to sobie zbilansować a będąc fizyczną nie angry5
Możesz to obejść zakładając sobie spółkę której zadaniem będzie inwestowanie twoich pieniędzy w lokaty, akcje itp.

W ustawie o CIT dochody z zysków kapitałowych są rozliczne oddzielnie. Nie można więc uzyskanych dochodów kompensować ze stratami na innej działalności.

10.000 x 7% = 700 zł. Podatek 133 zł. Dochód netto 567 zł. Jeżeli na akcjach poniesie stratę 300 zł. To dochód wyniesie 267 zł. Nie zapominaj, że stratę możesz odliczać od dochodu. Osobiście polecam inną optymalizację. W grudniu jeżeli wiesz, że za danych rok masz dochód z inwestycji w akcje sprzedawaj i odkupuj akcje na jakich masz papierowe straty. W ten sposób zoptymalizujesz podatek do zapłaty za dany rok.
Edytowany: 6 grudnia 2023 13:25

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 6 grudnia 2023 21:48:43
1ketjoW napisał(a):
Osobiście polecam inną optymalizację. W grudniu jeżeli wiesz, że za danych rok masz dochód z inwestycji w akcje sprzedawaj i odkupuj akcje na jakich masz papierowe straty. W ten sposób zoptymalizujesz podatek do zapłaty za dany rok.

Metoda znana, tylko kilka razy spotkałem się z opiniami, że nie jest to do końca zgodne z klauzulą o unikaniu opodatkowania, która ogólnie rzecz biorąc zakazuje czynności których jedynym celem jest zmniejszenie podatku do zapłaty.

Co prawda nie słyszałem aby skarbówka kogoś o coś takiego się czepiała, ale jeżeli taka interpretacja jest poprawna to teoretycznie jest możliwość, że skarbówka kogoś może poprosić o uzasadnienie dlaczego tuż przed końcem roku sprzedał akcje i za chwilę odkupił je po takiej samej cenie.

Przy czym nie upieram się, że tak faktycznie jest, zważywszy na to jak popularna jest to metoda nie sądzę aby ryzyko było duże. Ale pewności w 100% nie mam.

Tu są przepisy o których mówię:
lexlege.pl/ordynacja-podatkowa...

A tu definicja korzyści podatkowej bez której ciężko zrozumieć powyższe zapisy:
volenti.pl/blog/definicja-korz...

Co o tym sądzicie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 grudnia 2023 21:58:22
Biorąc pod uwagę, że transakcje na GPW są anonimowe uważam, że ryzyko jest zerowe.

Ponadto optymalizujesz tylko moment zapłaty podatku, a nie unikasz opodatkowania.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 6 grudnia 2023 22:00:17
Z okazji Święta Mikołajasanta życzę wszystkim milionowych kwot podatku do zapłaty

szarlej81
178
Wysłane: 7 grudnia 2023 08:15:22
1ketjoW napisał(a):
Biorąc pod uwagę, że transakcje na GPW są anonimowe uważam, że ryzyko jest zerowe.

Ponadto optymalizujesz tylko moment zapłaty podatku, a nie unikasz opodatkowania.

Ale Twoje zeznanie podatkowe anonimowe nie jest. A Skarbówka ma prawo zarządać zestawienia transakcji z 5 lat wstecz. Nie słyszałem nigdy aby stosowała taką praktykę, ale informatyków też przez lata się nikt nie czepiał a nagle okazuje się, że wg US rozliczali się nieprawidłowo. Więc nie mogę ze 100% pewnością wykluczyć, że US ogłosi sobie "rok inwestora idnywidualnego" i nie zacznie wyrywkowo sprawdzać PITy38.

Ponadto skutki podatkowe powstają w momencie sprzedaży zarówno jeżeli chodzi o zysk jak i stratę. Więc to nie jest optymalizacja momentu zapłaty podatku, tylko działania dążące do jego zmniejszenia.

krzyche
2
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:08:46
Ciekawa dyskusja. Sposób na optymalizację podatkową rzeczywiście bardzo dobry.
Też uważam, że ryzyko kontroli jest bliskie zeru. Przecież skarbówka dostaje tylko zbiorczego PIT-a z domu maklerskiego, gdzie jest sumaryczna wartość sprzedaży i odpowiadająca temu sumaryczna wartość zakupów. Jeśli się nie mylę to nie ma informacji na temat tego kiedy sprzedawałeś i jakie papiery. Oczywiście jak rozpoczną kontrolę to mogą dotrzeć do takich informacji, ale domyślnie nie ich nie mają.

A nawet gdyby mnie wezwali na odpytanie powiedziałbym "przeczytałem gdzieś jakieś niepokojące informacje n/t danej spółki i w panice sprzedałem ich akcje. Później okazało się że to były wiarygodne informacje więc znowu kupiłem"

szarlej81
178
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:19:24
krzyche napisał(a):
Ciekawa dyskusja. Sposób na optymalizację podatkową rzeczywiście bardzo dobry.
Też uważam, że ryzyko kontroli jest bliskie zeru. Przecież skarbówka dostaje tylko zbiorczego PIT-a z domu maklerskiego, gdzie jest sumaryczna wartość sprzedaży i odpowiadająca temu sumaryczna wartość zakupów. Jeśli się nie mylę to nie ma informacji na temat tego kiedy sprzedawałeś i jakie papiery. Oczywiście jak rozpoczną kontrolę to mogą dotrzeć do takich informacji, ale domyślnie nie ich nie mają.

Tak, mają tylko przychód, koszty oraz zysk. Wiec również ryzyko uważam za wątłe. Ale jakiś nadgorliwy urzędnik chcący wykręcić wynik ma tutaj ciekawe narzędzie działające na jego korzyść. Zwłaszcza, że metoda jest popularna więc i ryzyko sukcesu takiego urzędnika trzepiącego na wyrywki spore.

Cytat:

A nawet gdyby mnie wezwali na odpytanie powiedziałbym "przeczytałem gdzieś jakieś niepokojące informacje n/t danej spółki i w panice sprzedałem ich akcje. Później okazało się że to były wiarygodne informacje więc znowu kupiłem"

Tylko, że oni jak już rozpoczną kontrolę są dość upierdliwi. I zazwyczaj to Ty wówczas musisz udowadniać swoją niewinność. Więc jak z jedną transakcją pewnie by takie tłumaczenie przeszło to gdyby okazało się, że w ostatnich kilku latach regularnie w grudniu dokonywałeś takich transakcji to mógłby być problem ze sprzedaniem im wiarygodnej ściemy.

Ja tam jestem trochę panikarz i optymalizuję tak, że od listopada stopniowo i powoli redukuję te pozycje, co do których faktycznie mam przekonanie, że słabo rokują, ale staram się unikać odkupywania po zbliżonej cenie.
Edytowany: 7 grudnia 2023 09:24

finansowy_laik
4
Wpisów: 22
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:23:00
Nawet w przypadku kontroli tej szczegółowej, czy gdzieś jest wprost napisane, że tak nie można robić?
Bo jeśli nie, to po co się tym martwić...

szarlej81
178
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:26:38
W naszym prawie podatkowym bardzo rzadko jest coś janso wprost napisane :D Ale ogólnie Art. 119a Ordynacji Podatkowej pozostawia służbom skarbowym pole do takiej interpretacji tego procederu.
Edytowany: 7 grudnia 2023 09:26

finansowy_laik
4
Wpisów: 22
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:37:43
Dzięki, ja akurat wszytko mam na IKE/IKZE, więc tego zbytnio nie śledziłem do tej pory, ale powoli się przymierzam do wykorzystywania i zwykłego konta,
Warto wiedzieć.
A interpretacja - fakt co urzędnik / prawnik / doradca podatkowy to inny pkt widzenia.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:38:01
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Ale Twoje zeznanie podatkowe anonimowe nie jest. A Skarbówka ma prawo zarządać zestawienia transakcji z 5 lat wstecz. Nie słyszałem nigdy aby stosowała taką praktykę, ale informatyków też przez lata się nikt nie czepiał a nagle okazuje się, że wg US rozliczali się nieprawidłowo. Więc nie mogę ze 100% pewnością wykluczyć, że US ogłosi sobie "rok inwestora idnywidualnego" i nie zacznie wyrywkowo sprawdzać PITy38.

Ponadto skutki podatkowe powstają w momencie sprzedaży zarówno jeżeli chodzi o zysk jak i stratę. Więc to nie jest optymalizacja momentu zapłaty podatku, tylko działania dążące do jego zmniejszenia.

Rzeczywiście US może sprawdzić moje transakcje i co więcej biura maklerskie co roku wysyła do US zestawienie transakcji, które stanowią podstawę opodatkowania w danym roku. Nic innego im nie dostarczę.

W Twojej interpretacji każda sprzedaż akcji powodująca stratę i obniżająca dochód do opodatkowania jest optymalizacją podatkową. Poza tym zakładasz, że w momencie sprzedaży i po odkupieniu akcji osiągnę zysk ma sprzedaży w terminie późniejszym. To nieuprawione założenie, bo kurs akcji może dalej spadać.

szarlej81
178
Wysłane: 7 grudnia 2023 09:58:14
No nie, nie każda sprzedaż ze stratą obniża sztucznie opodatkowanie. Tam w ustawie jest mowa, że aby to nastąpiło uniknięcie podatku musi być jedynym celem danej czynności oraz, że jeżeli dana czynność ma fiansowy sens to się na to nie łapie.
Cytat:

Za odpowiednią uznaje się czynność, której podmiot mógłby w danych okolicznościach dokonać, jeżeli działałby rozsądnie i kierował się zgodnymi z prawem celami innymi niż osiągnięcie korzyści podatkowej sprzecznej z przedmiotem lub celem ustawy podatkowej lub jej przepisu, a sposób działania nie byłby sztuczny.

Zamknięcie transakcji ze stratą jak najbardziej ma sens inny niż zmniejszenie podatku. Po prostu nie chcesz stracić jeszcze więcej. Co jest rozsądne a cele są inne niż osiągnięcie korzyści podatkowej.

Natomiast jak sensownie wytłumaczyć dlaczego akcje X sprzedałeś po 100 złotych a chwilę potem, bądź nawet następnego dnia odkupiłeś je po 99.99? Zwłaszcza jeżeli coś takiego robił ktoś regularnie pod koniec grudnia?
Edytowany: 7 grudnia 2023 10:01

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 grudnia 2023 10:21:29
Cytat:
Natomiast jak sensownie wytłumaczyć dlaczego akcje X sprzedałeś po 100 złotych a chwilę potem, bądź nawet następnego dnia odkupiłeś je po 99.99? Zwłaszcza jeżeli coś takiego robił ktoś regularnie pod koniec grudnia?

W taki sposób, że liczę na wzrost kursu akcji w terminie późniejszym, ale ponieważ jest to niepewne założenie to zrealizowałem częściowo stratę, aby w przyszłości była ona mniejsza, gdybym się pomylił i kurs dalej spadał. To mieści się w ramach realizacji inwestycji na GPW. Poza tym patrząc na liczbę publikacji w tym temacie nie jest to zabroniona "optymalizacja podatkowa". Nie spotkałem się z negatywną interpretacją w tej sprawie. Mogę przecież sprzedaż 100 akcji ze stratą i odkupić 110 akcji lub 90 akcji. Wtedy będziemy się zastanawiać czy to ciągle optymalizacja podatkowa czy już nie. Ile czasu musi minąć między zakupem i sprzedażą akcji? Poza tym warto zawsze płacić jakiś podatek, ponieważ kontroli zwykle podlegają podmioty jakie nie płacą podatków i mają niższą rentowność niż inne podmioty z tej samej branży. Właśnie z tego powodu nota podatkowa w sprawozdaniach finansowych jest ustrukturyzowana, aby można było dokonywać analiz za pomocą algorytmów i typować w ten sposób podmioty do kontroli podatkowych.

To moja prywatna opinia i nie gwarantuje niczego.

Edytowany: 7 grudnia 2023 10:42

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 grudnia 2023 10:33:01
Pominę już fakt, że transakcji można dokonać przez pomyłkę i ponowny zakup nie jest niczym innym jak naprawieniem własnego błędu.

szarlej81
178
Wysłane: 7 grudnia 2023 12:13:04
Jedną transakcję oczywiście można wytłumaczyć błędem własnym. Ale już jeżeli takie "błędy" regularnie zaczynają się pojawiać pod koniec roku to już to raczej nie przejdzie. Tak samo jak tłumaczenie zrealizowaniem częsciowej straty. W momencie gdy te akcje od razu odkupujemy to przecież ta sumaryczna strata będzie dokładnie taka sama jakbyśmy nic nie robili. A jedyny zysk to właśnie zmniejszenie podatku.

Zdaję sobie sprawę, że metoda jest powszechna, zalecają ją przecież nawet poważne portale branżowe. Z tym, że spotkałem się również z opiniami, również osób przedstawiających się jako specjaliści od podatków, że jest to ryzykowne właśnie ze względu na Art. 119a.

I nie chodzi mi o to czy skarbówka za to ściga - bo o czymś takim nigdy nie słyszałem. Tylko czy teoretycznie może za coś takiego ścigać.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 grudnia 2023 12:19:15
Pamiętajmy, że składamy deklarację a nie wykaz transakcji.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 8 grudnia 2023 08:29:52
szarlej81 napisał(a):

I nie chodzi mi o to czy skarbówka za to ściga - bo o czymś takim nigdy nie słyszałem. Tylko czy teoretycznie może za coś takiego ścigać.

Moim zdaniem raczej nie mogą ponieważ każdy inwestor ma prawo do kupna i sprzedaży akcji ile razy chce kiedy chce i w ilościach jakich chce. Może to robic na jednych akcjach kilka razy dziennie może to robić co dwa dni. Takie ma prawo a skoro ma takie prawo i to legalne prawo nie może być za to karany.
Poza tym ja uważam że aby kogoś ukarać trzeba mu udowodnić winę a nie na odwrót. Przecież skazanemu za zabójstwo prokurator musi udowodnić winę bo to on go oskarża a skazany się broni wiec tutaj analogicznie myślę że urzędnik ze Skarbówki musi udowodnić winę żeby ukarać nie na odwrót. Skoro to jest legalny proceder a wiemy ze jest i nikt nikogo nie oskarża więc oni doskonale wiedzą że nie byli by w stanie udowodnić motywu sprzedaży dlatego nikogo nie oskarżają :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

krzyche
2
Wysłane: 12 grudnia 2023 15:24:01
Dowiedziałem się że to się nazywa "Wash sale" za granicą i nie do końca jest zgodne z prawem. Ale w Polsce rozumiem, że jest ok.
en.wikipedia.org/wiki/Wash_sal...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,490 sek.

cmmyctse
fdakgltb
ostokxwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wlyavcud
xznaavju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat