Najlepszego w Nowym Roku!
Jak co roku podrzucam podsumowanie notowań spółki w 2023 r.
W odróżnieniu od końcówki ubiegłego roku ostatnie miesiące notowań przebiegły pod znakiem spadków (-24% w skali 3 mies,!), co ostatecznie sprowadziło roczny wynik na minus. Jednocześnie - również inaczej niż przed rokiem - stopa zwrotu jest znacząco gorsza od szerszych benchmarków (WIG +36,5%, MWIG40 +39,2%). Jest ona zbliżona jednak do indeksów branżowych: WIG-Gry (-8%) i WIG.Games 5 (-6,1%).
Mijający rok był bardziej zmienny niż poprzedni. Maksimum notowań wyniosło 743 zł, minimum 520 zł. Warto odnotować też, że w tym roku kurs ustanowił, a następnie poprawił swoje historyczne szczyty. Aktualne ATH wyznaczone zostało na początku lipca br.
Na poniższym wykresie zaznaczyłem wybrane najważniejsze wydarzenia fundamentalne. Nie było ich wiele i zostały zdominowane one głównie przez newsy dotyczące pionu wydawniczego. Mieliśmy też pierwszą - komercyjnie nieudaną - premierę gry zewnętrznej.

kliknij, aby powiększyćSam jestem nieco rozczarowany słabym zachowaniem kursu pod koniec roku. Przed rokiem papier był mocniejszy od rynku i wybronił się w bessie, w tym roku jednak nie był beneficjentem hossy. Powyższy wykres może sugerować, że to głównie obawy o segment wydawniczy wpłynęły na przecenę akcji. Jeżeli tak jest w istocie, to obawy te sam uważam za przesadzone.
Tu moja opinia na ten temat opublikowana w wątku na Twitterze:
x.com/gdansk_marcin/status/172...Staram się ciągle pamiętać, że z mojego punktu widzenia to inwestycja wybitnie długoterminowa. Spojrzenie techniczne na wykres w szerszym interwale daje inną perspektywę niż wykres roczny.
Na poniższym wykresie miesięcznym (skala arytmetyczna) widać, że aktualna korekta nie jest tak zaawansowana jak ta po premierze FP i odpowiada rozmiarami raczej korekcie z 2021 r. Nie wydaje się zatem niczym nadzwyczajnym:

kliknij, aby powiększyćMożna uznać, że kurs akcji wciąż porusza się wewnątrz kanału wzrostowego (który sam interpretuję jednocześnie jako rodzaj wieloletniej już konsolidacji z nadziejami na przyspieszenie wzrostów po wybiciu):

kliknij, aby powiększyćNależy pamiętać, że najważniejsze czynniki cenotwórcze powinny się zmaterializować już wkrótce. Czekamy - w kolejności chronologicznej - na materiały z gier własnych, premiery kolejnych gier wydawniczych (tu inwestorskie oczekiwania wydają się niskie) oraz przede wszystkim długo wyczekiwane premiery FP2 i The Alters. To wszystko powinno się wydarzyć w dwóch nadchodzących kwartałach, a to nie przecież nie całe portolio Bitów.
Zerknąłem do podsumowania sprzed roku i w zasadzie poniższy fragment pozostaje aktualny:
Cytat:W przyszły rok trudno mi nie patrzeć z dużym optymizmem. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że wchodzimy w nowy etap rozwoju spółki. Nieubłaganie zbliża się czas intensyfikacji kampanii marketingowych (i to jeszcze zapewne zimą - vide wypowiedzi na forum inwestorskim) oraz premier gier własnych oraz zewnętrznych. Tym samym nastąpi weryfikacja kilku lat pracy włożonej w zwiększenie skali działalności studia, rozwoju projektów własnych oraz rozbudowy wydawnictwa.
Jako inwestor z kolei w tej nadchodzącej kilkuletniej perspektywie premierowej (2023-2025) zweryfikuję własne założenia i inwestycyjne tezy, a w konsekwencji podejmę dalsze decyzje co do horyzontu inwestycyjnego (podobnie jak robiłem to wcześniej, po premierach TWOM i FP).
Być może mój optymizm musiał po prostu dojrzeć o rok? ;)
Zapraszam do komentarzy i podzielenia się Waszymi rozterkami i nadziejami związanymi ze spółką w nadchodzącym roku. Ja po cichu stawiam na to, że w 2024 rynek i inwestorzy znów przypomną sobie (bo mam wrażenie, że trochę zapomnieli) o tym, że 11B to spółka wyjątkowa i znajdzie to odzwierciedlenie w jej rosnącej wycenie.
Ale oczywiście z taką poprawką, że moim zdaniem naiwnością, a może nawet szaleństwem jest spodziewać się, że rynek zrobi dokładnie to, czego się od niego oczekuje i do tego w zakładanym horyzoncie czasowym. Z tego się już wyleczyłem, m.in. dzięki posiadaniu akcji 11B.